Találatok a következő kifejezésre: Mostohaszülőnek joga a (2 db)

Mostohaszülő jogai hol szerepelnek a családjogi törvényben? Mostohaszülőként kötelezhetem-e a 19 nevelt lányomat, hogy segítsen a közös otthonban a házimunkában?

Apja tartja el anyagilag, mert én gyeden vagyok, de én mosok, f?zök, mosogatok, vasalok rá 2,5 éve.

Legjobb válasz: Mostohaszülõként nincs jogod,de kötelezettséged se!Nem muszály mosni,fõzni rá. Mindenképpen próbálj beszélni vele,lehet féltékeny a kicsire és így lázad,elég nagy ahhoz,hogy barátnõként elfogadjon,nevelni apjának-anyjának kellett volna kiskorában.Sokat változtatni nem tudsz rajta.

Mostohaszülõként nincs jogod, de kötelezettséged se!Nem muszály mosni, fõzni rá. Mindenképpen próbálj beszélni vele, lehet féltékeny a kicsire és így lázad, elég nagy ahhoz, hogy barátnõként elfogadjon, nevelni apjának-anyjának kellett volna kiskorában.Sokat változtatni nem tudsz rajta.
akkor , ha felvetted a gyámságot lehetne, de már 19, ezért mégse...valóban nem nagyon szólhatsz, de nem kell rá fõzni, vasalni sem.. Viszont a valóság arról szól, hogy nem kell a párod szüleihez hozzámenni, de a gyerekéhez igen. Ezzelszemben igenis egy 19 éves lány kapja el a vasalót, ha sima ruhát akar, és mosogasson néha! Sõt fõzni is kéne tudni, meg mosni is..fõleg géppel. Szóval nyugodtan hanyagold a ruháit, pl ne vasald, késõn mosd ki, és mondd, hogy most épp mást mostál, oda nem fért be, hidd el hamar rájön. Ja igen a szobájába, pedig be se menj -takarítani, pakolni semmit se!
De hat miert nem tanitottad ugy hogy segitsen neked. Nem csak most hogy kisbabad van, hanem mindig! Beszelj az apjaval, ez a nagylanynak is jo, hiszen ha ferjhez megy akkor majd oneki kell mosnifoznitakaritani!
Hogy törvény van-e rá azt sajnos nem tudom.De szerintem megkérheted, hogy segítsen neked, mert gondolom a pici mellett örülsz ha végre este ágyat érsz.
19 éves lányt nem kötelezhetsz semmire, mert nagykorú. Jogaid, és kötelezettségeid - a törvény szerint - 18 éves koráig terjedtek ki. Egyébként jogilag a mostohaszülõ, örökbefogadó szülõ is ugyanolyan jogokkal rendelkezik, mint a vér szerinti szülõ, de csak addig, amig a gyerek nem válik felnõtté. (Az már más kérdés, hogy erkölcsileg milyen viszonyban vagytok...)
Nos, ha már törvény van szóban, akkor az régen rossz.Elõször is beszélj vele.Ha azzal jön, h nem érdekli, akkor ne fõzz neki, ne csinálj semmit, majd rájön, h mennyire hiányzik mindez.
Egy ekkora nevelt lányra már nem kell neked dolgozni, sõt! Ha nem tudod rávenni, hogy segítsen, ez a párodra tartozik, neki kell helyretennie. Ha veletek lakik, igenis kötelessége segíteni (jogilag semmit sem tudsz tenni, de az amúgy sem megoldás, beszélned kell vele), a saját dolgait pedig egyedül kell hogy rendbetegye ennyi idõsen. Saját szennyeskosár kell neki a szobájába, (ha kell teregetõ, és vasaló is saját) és azokat mind neki kell rendbe tennie. Ez a minimum.

Mostohaszülőnek joga van-e a közös háztartásban élő mostohagyereket fegyelmezni, vagy ha gond van a gyerekkel, akkor azt kizárólag a szülő intézze el?

Legjobb válasz: Meg kell találni az "arany középutat", hiszen a gyerek nagyon hamar a mosohaszülõ fejére nõ, ha nem vigyáz... Okosan kell szeretni és terelgetni, de csak annyira, hogy a gyerek ne érezze úgy, hogy egy "hajcsárt kapott" az új kapcsolat révén, aki tönkre szeretné tenni az életét! Véleményem szerint fegyelmezhet a mostohaszülõ is, de természetesen csak akkor, ha az édes és a mostohaszülõ nevelési elvei megegyeznek, és következetesen tudnak nevelni. (amit az egyik megenged, azt a másik is, amit az egyik nem, azt a másik sem, de akkor semmilyen körülmények között sem!) Mindkét félnek tudnia kell a határokat (a gyereknek és a felnõttnek egyaránt), és kellõ szabadságot is kell adniuk egymásnak. Nehéz, de okosan megoldható, nem lehetetlen helyzet.

Meg kell találni az "arany középutat", hiszen a gyerek nagyon hamar a mosohaszülõ fejére nõ, ha nem vigyáz... Okosan kell szeretni és terelgetni, de csak annyira, hogy a gyerek ne érezze úgy, hogy egy "hajcsárt kapott" az új kapcsolat révén, aki tönkre szeretné tenni az életét! Véleményem szerint fegyelmezhet a mostohaszülõ is, de természetesen csak akkor, ha az édes és a mostohaszülõ nevelési elvei megegyeznek, és következetesen tudnak nevelni. (amit az egyik megenged, azt a másik is, amit az egyik nem, azt a másik sem, de akkor semmilyen körülmények között sem!) Mindkét félnek tudnia kell a határokat (a gyereknek és a felnõttnek egyaránt), és kellõ szabadságot is kell adniuk egymásnak. Nehéz, de okosan megoldható, nem lehetetlen helyzet.
Elvileg hogyne lenne joga.Elvette a gyerek anyját, vagy vele él, vagy ha apánál van a gyerek akkor hozzáment apucihoz, szóval joga van.Ezt elõszõr mondjuk a két szülõnek kell megbeszélni, mert lehet az édesszülõ sem nézi jó szemmel ha a párja dorgálja az õ gyerekét.Nekem élettársam van és 4 gyerekem.Én teljes hatalmat adtam a páromnak a gyerekeimnél, megbeszéltem a gyerekekkel is, amit a párom mond az olyan mintha én mondanám.Ha nekem már nem fogadnak szót megy a párom, férfi lévén eréjesebb, tartanak tõle, de bántani sose bántja õket.Az exek is elfogadták, hogy a párom, mint élettárs, mint nevelõszülõ is neveli õket.Ha én nem vagyok ithon, rá bízom a páromra a kölköket maximáisan helytáll.Persze ehez egy nevelési elvet kell vallani, kétfelé ne neveljetek gyereket.
Olyan csúny az a szó, hogy mostoha! Már elnézést. Ha össze kötötted az életedet egy olyan nõvel vagy férfival, akinek gyermeke(i) vannak elõre tudtad mit vállalsz, elfogadtad õket. Neveled is hiszen minden felnõtt valahol ezt teszi akár tudatosan akár nem, lehet, hogy jól vagy rosszul. S mivel közösen éltek, közös jövedelmekbõl egy fedél alatt, ezért szerintem értelmes keretek között igenis van jogod beleszólni a "nevelésbe". Amit a párodnak is tudomásul kell venni. De hangsúlyozom csak szeretettel és jó indulattal, nem pedig terrorral. S bár nem te "csináltad" azt a gyermeket, de be vállaltad abban a pillanatban amikor a család része lettél. Mennyivel szebben hangzik, hogy fogadott gyerekem, de még a nevelt gyerekem is, mint az, hogy mostoha...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!