Találatok a következő kifejezésre: Most mit Megtehetjük, hogy (3 db)

Most mit tegyünk? Megtehetjük, hogy kihagyjuk a rokonságot?

Ma megyünk id?pontot kérni polgári esküv?re. Igazából októberben szülök, és azért szeretnénk összeházasodni. De csak két tanúval, semmi felhajtás, semmi buli. Még a szül?k sem lennének ott. Nagy bunkóság lesz t?lünk?

Legjobb válasz: hát... a szülök részére lehet. de én most voltam egy esküvön ahol a pár kisfia már 2,5 éves. ök leginkább azért most házasodtak össze mert mindketten orvosnak tanulnak. gyerekkel nem akartak várni de a tanulmányok alatt nem nagyon tudtak volna esküvöt csinálni. így a kisfickó is ott volt egy tünemény. én már voltam egyszer házas. a párom partyt szeretne de én nem, mert már volt egyszer. szóval azt gondoltuk mi is össze házasodunk titokban, és pár év múlva csinálunk egy partyt mikor már lesz gyerek is. pl az "anyosoméknak" annak idején nem volt pénzük partyra és így tanus esküvöt csináltak ,az ezüst lakodalomra meg nagy bulit.

hát... a szülök részére lehet. de én most voltam egy esküvön ahol a pár kisfia már 2, 5 éves. ök leginkább azért most házasodtak össze mert mindketten orvosnak tanulnak. gyerekkel nem akartak várni de a tanulmányok alatt nem nagyon tudtak volna esküvöt csinálni. így a kisfickó is ott volt egy tünemény. én már voltam egyszer házas. a párom partyt szeretne de én nem, mert már volt egyszer. szóval azt gondoltuk mi is össze házasodunk titokban, és pár év múlva csinálunk egy partyt mikor már lesz gyerek is. pl az "anyosoméknak" annak idején nem volt pénzük partyra és így tanus esküvöt csináltak , az ezüst lakodalomra meg nagy bulit.
Szió! Mi is két tanuval mentünk, kb. öt perc alatt megvolt, nem kértünk semmi extrát. Igazából mindkettõnk szüleje örült, hogy megtörtént, semmi sértõdés nem volt, a párom apukája kérdezte, hogy azért templomba is megyünk ugye, mondtam NEM, felejtse el. Ha esküvõt szeretnének, akkor házasodjanak össze újra :) Nem volt sertõdés, viszont tényleg könnyebb volt kihagyni a családot. Szóval ha nincs rá igényetek, mindenkeppen igy csinaljatok, mert a TI életetek. Ha szeretnek, igy is ugy is orulnek.
Jól döntöttetek. Nem kell a felhajtás, de a legszûkebb családnak ott a helye. Szülõk, testvérek azért ne hiányozzanak errõl a szép pillanatról. Nálunk úgy csökkentettük a létszámot, hogy eleve a szûk rokonságból választottuk a tanut. Nekem testvérem, páromnak nagybátyja volt a tanu :)
sziasztok. egy nagyon kis költségû ötlet: fornettis pogi, pl 1 kg, max 2000 ft, egy kis koccintani való, attól függ ki mit iszik, alkohol, vagy kölyökpezsi, de csak annyi, hogy ne ott igyák tele magukat, csak az ünnepnek adózva, egy kis csevegés, hogy mindenki milyen szép, és aztán hazamehettek. ez nem túl sok, de mégis úgíy érzik, nem csak végignézték életetek egyik legszebb pillanatait. mint egy kis álló fogadás. hm? sok sikert. és no para
igazán nincs mit. szerintem jól döntöttetek, a szülõknek ez tényleg sokat jelent. hát mégiscsak életük gyümölcse az, aki most tényleg bebizonyítja, hogy komolyabb szintre lép az életében. biztos szép lesz. nem kell nagy felhajtás. szép ruha, jó szervezés. sok boldogságot nektek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkienek a választ, úgy döntöttünk, a szûk család ott lesz, és utána egy kissebb összejövetelt azért tartunk. Majd a nagy vacsit késõbb megüljük.
bátyámék megmondták, hogy nem lesz lagzi, de a polgárira, az jött el aki csak akart. mert hogy az ugye ingyé van. aztán mikor kijöttek a hivatalból, pár fotó, beültek a kocsiba, és elhajtotak. mindenkinek így volt a legjobb. amúgy se ült volna egy asztalhoz az én és a feleség családja. ennnnyi
képzeld el, hogy a lányod, vagy fiad már 20 felett van, és egyszercsak jön a telefon, hogy anya összeházasodtunk! mit érzel? üresség? mert nem voltál ott? vagy mert azt hitted ennyi jár neked? ilyen a saját nevelésed? én átgondolnám. ÉN
Szerintem nagyon rosszul esne a rokonságnak, ha kihagynátok õket! Attól, mert a polgári esküvõre meghívjátok õket, még nem kell ebédet / vacsorát készíteni. A ceremónia a lényeg, nem a kaja és a buli. Egy kis pohár pezsgõ azért csak jutna mindenkinek... Azért gondolj bele, csak jobb úgy kimondani az igent a szerelmednek, hogy mellettetek vannak a családtagjaitok. Biztos, hogy a szülõknek nagyon rosszul esne. Amugy meg miért kell annyi keresztszülõ a picinek? Nekem ez már olyan mintha mindenki az lenne... De ez az én véleményem.
Szokatlan, de meg kell érteniük, hogy ez a ti döntésetek. Mi is nagyon gondolkodtunk hogy mi legyen, mert templomit nem akartunk, mivel nem vagyunk vallásosak, de pénzünk sem volt nagy bulira. (3 éve) Ezért úgy oldottuk meg, hogy a vacsorára jöttek a tanúk, szülõk, nagymamám, testvérek a családjaikkal, és a keresztszülõk. Így voltunk 25-en. Ezen kívül minden rokon, barát kapott meghívót a polgári szertartásra, eljöttek, megnéztek, gratuláltak nekünk, és mentek haza. Utólag kérdezgetve, senkinek nem maradt rossz szájíze emiatt, sõt, jól érezték magukat. De ha nektek pont egy nyugodt, csendes ceremónia a vágyatok, ne hagyjátok magatokat eltántorítani.
Szia! Szerintem egyáltalán nem bunkóság. Nem mindenki szereti a nagy felhajtást, és ha egyikõtök sem szeretné, akkor mi értelme. A házasság úgyis csak két emberrõl szól, és a hosszúsága és minõsége nem a ceremónián fog múlni.
Az én szüleim nem sértõdtek meg, hogy nem voltak ott a polgári esküvõnkön. Csak hivatalos formaságnak tekinettük a szülés elõtt. Én bántam meg. Egy év múlva, (miután a kislányom megszületett) amikor a templomi esküvõnk volt, Édesapám már nem élt. :(((
Persze, hogy megtehetitek. Ebbõl az alkalomból aztán tényleg azt csináltok amit, és ahogy nektek tetszik és jó. Én rokonságomban is volt már olyan esküvõ, hogy mindenkit vagy senkit. Általában olyat szoktam látni, hogy két tanú, szülõ meg a testvérek . Testvérek feleség/férj/gyerek nélkül. Igazából azt is tiszteletben kellene tartani mindenkinek, ha azért csináljátok így, mert egyszerûen így tartja a kedvetetk, hát még ha a pénzhiányból kifolyólag. Nyugodtan csináld úgy, sok boldogságot.
szerintem szolid polgári esküvõ, buli nélkül. ha normális a rokonság, akkor megértik, h inkább a gyereknek vesztek kiságyat, meg pelenkát, minthogy a bulira szórnátok a pénzt. el kell nekik magyarázni, nyugodtan, értelmesen, és akkor nem lesz gond. a bulira meg ráértek akkor, ha meglesz a lottó5ös :) sok sikert, és sok boldogságot!
szerintem, ha a szülök normálisak, megértik, hogy így szeretnétek összeházasodni.Én is így akartam de a párom szülei nagyon akaratosak voltak.A keresztszülökrõl csak annyi, hogy ugye ök szoktak tanuk lenni, de közülük nem mindenki örül ennek, mert nekik kell fizetni.Csak nyugodtan csináljátok ugy ahogy ti szeretnétek, aki meg megsértödött igy járt.A nagyobb esküvöt nem is lehet élvezni, ha ti vagytok az ünnepeltek.
Szerintem a szülõk minden joggal megsértõdnének, ha kihagynátok õket. Legalább a szüleiteket hívjátok meg, nekik sokat jelent, hogy ott lehetnek. Aztán késõbb, ha úgy gondoljátok, még mindig tarthattok egy kis mulatozást, akár az elsõ évfordulótokon is. De ez egy fontos nap, tegyétek emlékezetessé, ne csak a papír és a kötelesség miatt házasodjatok, hanem azért is, hogy ez a nap tényleg rólatok szóljon.
A kérdező hozzászólása: Igazából ezt szeretnénk elkerülni, hogy a keresztszülõk (sokan vannak) között ne legyen sértõdés, hogy csak azokat hívnánk meg, akik közelebb laknak. Na de, arra meg nincs pénzünk, hogy mindenkit meg tudjunk hívni. Ezért gondoltuk, hogy mindenkit, vagy senkit, és utólag már úgyis azt mondanak, amit akarnak.
Megtehetitek, mi is úgy fogjuk hugomék is. A szülõknek (4 db.) meg kell érteni, hogyha õket hívod, akkor a testvéreket/nagyszülõket is kell... s igenis, akkor beindul egy lánc, ahol a kihagyottak megsértõdgetnek. A nagy lagzi meg sokba kerül. Egyre nagyobb divat a 2tanús esküvõ:)
Szia!Mi is éppen ezt tervezzük, ill. augusztusban lesz az esküvõnk, bár nálunk baba egyenlõre sajnos még nincsen! Úgy gondoltuk, hogy jõvõre lenne a templomi esküvõ, akkor csapnánk inkább bulit, is ezt a tanukkal csak Balatonon. Már csak ezért is zürös lenne még a szülõket is meghívni, mert annyi hely nincs is a nyaralónál, hogy mindenki maradni tudjon. És ha a szülõket meghívjuk, hívni kell a nagyszülõket, testvéreket, stb. Még itthon nem mondtuk, nem fogják könnyen fogadni. szerintem azt nézzétek, hgoy ti mit szeretnétek! A szülõk meg meg fogják érteni! Aztán késõbb meg majd lesz valamikor egy kisebb buli!

Ha az óvoda a helyi nevelési tanácsadónak küldött valami papírt, és emiatt most a nevtan. Behívott minket valami vizsgálatra, akkor megtehetem, hogy nem viszem el a gyereket?

Jár bármilyen következménnyel, ha én nem kívánok élni a nevtan. szolgáltatásával? Vagy ez kötelező? Mit kell tennem? Hívjam fel a nevtant, és mondjam meg, hogy nem megyünk? Kell indokolnom?

Legjobb válasz: Én ezt nem értem! Én úgy tudom, hogy a szülõ aláírása kell a vizsgálat-kérõ lapra. Az intézmény jellemzést,indoklást kell,hogy írjon a gyerekrõl, ennek alapján kéri a vizsgálatát. Ezt pedig köteles aláíratni a szülõvel, mielõtt elküldi a nev.tan.-nak. Szóval szerintem nem vagy köteles elvinni. DE... Én a helyedben biztos beszélnék az illetõ óvónénivel, hogy miért nem egyeztet ilyen akció elõtt veletek. Egyébként én azon a véleményen vagyok, hogy inkább felesleges legyen egy vizsgálat, mint hogy elmaradjon, és ne fejlõdjön jól emiatt a gyerek. Szóval nekem itt csak a formával van a gondom. konduktor-gyógypedagógus

Én ezt nem értem! Én úgy tudom, hogy a szülõ aláírása kell a vizsgálat-kérõ lapra. Az intézmény jellemzést, indoklást kell, hogy írjon a gyerekrõl, ennek alapján kéri a vizsgálatát. Ezt pedig köteles aláíratni a szülõvel, mielõtt elküldi a nev.tan.-nak. Szóval szerintem nem vagy köteles elvinni. DE... Én a helyedben biztos beszélnék az illetõ óvónénivel, hogy miért nem egyeztet ilyen akció elõtt veletek. Egyébként én azon a véleményen vagyok, hogy inkább felesleges legyen egy vizsgálat, mint hogy elmaradjon, és ne fejlõdjön jól emiatt a gyerek. Szóval nekem itt csak a formával van a gondom. konduktor-gyógypedagógus
Biztos nem véletlen kéne bevinned. Valószínûleg gond van vele az óvodában.
Menj el. Biztosan van valami gond a gyerekkel az oviban. Csak használsz neki, ha elmentek. Ha nem mégy, akkor eltanácsolhatják a gyereket az óvodából.
Én viszont már értem. A vizsgálat kötelezõ. Vajon mi a fontosabb: az önérzeted, vagy, hogy véletlenül se küldjék rád a jegyzõt, gyámhatóságot?
KÖTELEZÕ! A gyereked érdekét nézd már, ne a tiédet. A pszichológus vagy pedagógus irányítottan játszani fog vele, a vizsgálat közben történik. Nem te vagy a szakember, gondolom azt sem látod, hogy a gyereked az óvodában hogy viselkedik, milyenek a megnyilvánulásai. Vele tolsz ki, hogy nem akarod elvinni:( Ne legyél már ilyen... Nem akarok kötözködni.. de nem biztos, ohgy a GYEREK ÉRDEKE a nevtan.... Én már végig mentem ezen... tudom milyen az egész.....
A kérdező hozzászólása: No azért egy ember már van aki érti mirõl beszélek. Köszönöm kedves utolsó!
Megértem, hogy a hátad közepére kívánod az egészet. Nekem néha a közértbe lejutni is komoly szervezést igényel. Az ember örül, ha a hétköznapi dolgokat el tudja intézni, nemhogy még fölösleges köröket fusson valami ostoba nõszemély miatt. Sajnos ha már így alakult, el kell mennetek. Reméljük csak egyszeri alkalom lesz.
Egyébként meg fél éve hordom pszichológushoz a lányom és imádja! Nem tudom, hogy fogom neki beadagolni, hogy nem kell többet mennünk. :( Már próbáltam mondani, de nagyon tiltakozott, így is tovább jártunk, mint szükséges volt, mert hallani sem akart arról, hogy nem mehet többet. Ilyen kicsiknél ugyanis a diagnózis és a terápia is játékból áll, azt pedig melyik gyerek ne élvezné? Nincsenek kínos kérdések, feszélyezett helyzetek, hanem kapnak egy csomó játékot, vagy rajzolnak, ha akarnak (de az sem kötelezõ). A pszichológus pedig figyeli a játékát, és esetleg játék közben beszélget vele kötetlenül. Nem kell tõle félni egyáltalán.
Ja, és tessék együttmûködni az óvónõvel, tök mindegy, hogy szimpi vagy nem. A gyereked érdekében tedd meg. Sokkal többet ártasz neki, ha akadékoskodsz.
A kérdező hozzászólása: Csupa olyan dolog lett felsorolva problémának a fiammal kapcsolatban ami egy 4 évesnél teljesen és tökéletesen természetes és élettani. Gyakorlatilag minden második ovisnál megvan, mégis csak mi lettünk nevtanba irányítva. Mindegy is, ti eltökéltétek hogy én vagyok a hibás, nyugodtan mindenki gondoljon amit akar, a kérdés nem ez volt, és sajnálom már hogy részletekbe mentem. Nem azt kérdeztem elvigyem-e mert azt pontosan tudom. Azt kérdeztem kötelezõ-e. És köszönöm annak, aki erre válaszolt. Aki meg itt hittérít a pszichológusok mellett, azt komolyan mondom nem értem.
KÖTELEZÕ! A gyereked érdekét nézd már, ne a tiédet. A pszichológus vagy pedagógus irányítottan játszani fog vele, a vizsgálat közben történik. Nem te vagy a szakember, gondolom azt sem látod, hogy a gyereked az óvodában hogy viselkedik, milyenek a megnyilvánulásai. Vele tolsz ki, hogy nem akarod elvinni:( Ne legyél már ilyen...
A kérdező hozzászólása: Ha kötelezõ elviszem, mert nem tehetek mást. Sajnos a nevtan még mindig nem válaszolt.
Van valami fejlemény:) Remélem, már túl vagytok a vizsgálaton, és minden rendben volt. Azért kíváncsi lenék, valóban kötelezõ-e - úgy értem, jogilag.
Én viszont megértem, mert nálunk is az egyik óvónõnk hobbija volt, hogy az összes fiút elküldte a csoportból. Akibõl nem tudott eleve kislányt nevelni. Sápítozva mesélte, hogy a gyerek harcjelenetet rajzol, és õ ezt nem engedi be, mi csináljunk vele valamit mert ez agresszió és egyébként is mi van a házaséletemmel... Én marha elmentem párszor a gyerekkel, ahol az indokon jót nevetett a pszichológus, majd azt javasolta, keressek a gyereknek másik óvodát, majd párszor jót játszottak a gyerekkel, majd elbúcsúztunk egymástól. Már nagyon sajnálom, hogy nem vittem ela gyereket másik intézménybe, mert az óvónõ azóta máshogy szivatja, persze habzik a szája az idegtõl, hogy nem viszem a gyereket többet. Elárulod miért haragszik rád az óvónõ és milyen indokkal magánakciózik?
A kérdező hozzászólása: No, hát ez is kiderült... ha az ember falun él, akkor eleve 1.) igaza se lehet; 2.) hülye. Köszönöm szépen.
Az is gond szerintem, hogy te „meghurcolásnak” éled meg, Én is így éltem meg...hiába biztosított mindnek a jóindulatáról.. de sok negatívumot kaptunk.... nem vagyok falusi...
A kérdező hozzászólása: Nem akarom ráborítani az asztalt, nem vagyok olyan. De igenis meg fogom neki mondani, hogy a következõ ilyen húzásánál minden létezõ fórumon panaszt fogok tenni ellene. És én nem vagyok hálás, ugyanis én vagyok az anyja a gyereknek, nyilván én látom meg elõször ha valami van vele. Akkor magam is segítséget fogok kérni, anélkül hogy kötelezne rá bárki is. De hazugsággal rávett papír aláírása utáni kötelezõ ok nélküli meghurcolásért nem tudok hálás lenni, nagyon sajnálom.
Ja, még annyi, hogy nem gond, hogy nem bírod az óvónõt, valószínûleg õ sem csíp téged, de nehogy már a gyereked igya meg a levét. Ezért ésszel minden indulatos beszólással. Mondom, nem megalázkodni, meg nyalizni, de ne borítsd rá az asztalt.
A kérdező hozzászólása: Igen, kiszolgáltatottak a szülõk. A gyerek érdekeire hivatkozva bármire lehet kötelezni egy anyát. Bármilyen megalázó tortúrát végig lehet csináltatni vele, hiába mondja mindenhol hogy felesleges! Csak jobban ismeri egy anya a gyerekét mint egy szedett-vedett óvónõ! Csak jobban tudja mi a baja, van-e baja! Ha baja volna fogtam volna a kezét és magam vittem volna, és kértem volna segítséget, de tudtam, hogy semmi gondja, tudtam, hogy az óvónõ a hibás! Erre jött nekem mindenki a gyerek érdekével (mintha én nem azt nézném) meg a tagadással, meg hasonló blablákkal. A benzint se fizeti ki nekem senki a felesleges utakért, a férjem szabadságát se pótolja nekem senki, az elvesztegetett órákat se, holott én mondtam, én tudtam! De úgy látszik egy anyának nincs beleszólása a saját 4 éves fia sorsába. :(
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az ötleteket!!! Sajnos másik ovi az nincs. Falun lakunk. :/
A helyedben a hivatalos papírt tolnám csak az orra elé nem veszekednék vele mert a gyerekeddel tolsz ki. Illetve írnék egy panaszos levelet a gyerekjogi képviselõnõnek, melyben azzal érvelnék, hogy az óvónõ azt, hogy képtzwelw3en ellátni a feladatát a gyerek hátrányos megkülönböztetésével fedezi. Ezért küldte el nevtanba. Nem azért mert valójában problémád errõl határozatotok is van, hogy a gyerekkel nincs baj.. normális átlag gyerek. Beszélhetsz errõl még szépen politikusan a vezetõ óvónõvel is.... õ ismeri az alkalmazottját és ha ténylegesen indokolatlanul kérte a vizsgálatot annak kell folyománya legyen. S vidd át másik oviba a gyereket.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok, leírom mi volt végül. Sajnos kötelezõ. Mivel az óvoda kérte a vizsgálatot, ha nem viszem el feljelentenek a jegyzõnél, és eljárás indul ellenem. Lenyeltem a békát, elvittem kétszer. Két különbözõ pszichológus vizsgálta a fiam, majd széttárták a karjukat, a gyereknek SEMMI BAJA!!! Még tanácsot se adtak, a gyerek okos, együttmûködõ, nincs vele semmi probléma de SEMMI! Ugye nem hitt nekem szinte senki (pár kivételtõl eltekintve, nekik köszönöm!). Még egy roppant barátságtalan társalgásom vissza van az óvónõvel így a biztos eredmény birtokában (holnap meg is ejtem) amiben tudatom vele, hogy a következõ ilyen akciója nem marad következmények nélkül. Bár én is elküldhetném õt pszichológushoz kötelezõ jelleggel, ahogy õ elküldte a szerencsétlen fiamat.
Ez durva..de sajna ismerem
Elárulnád, hogy mégis milyen indokkal kéri az óvónõ a vizsgálatot? Gondolom azért elmondta neked, valami indoka csak van. Errõl még nem írtál, csak azt, hogy direkt ki akar cseszni veled. És a máik óvónõ? Csak hogy kerek legyen a történet, és hogy értsük, tényleg az óvónõ a gáz és nem te hárítod a problémát...
Azt sem értem, hogy miért fújod ennyire fel ezt az egyszerû vizsgálatot. Egy egyórás vizsgálat meg nem olyan nagy tortúra. Ennyit könnyedén meg lehet oldani. Ám ha ennyit nem tudtok megoldani, akkor tényleg baj van.
Egyre kevésbé hiszem azt, hogy nincs oka. Nem tehetek róla, de a makacs ellenállásod azt sugallja, hogy valami nincs rendben. Nézd a védõnõ is megméri a babát akkor, is ha szemmel láthatóan hízik. Hidd el, hogy a kisfiadnak nem árthat egy ilyen vizsgálat akkor sem, ha nincs baj.
Gondolom tudod mi az ok, amiért az óvónõ kéri a vizsgálatot. Nem gondolom, hogy bosszú lenne, miért lenne egy vizsgálat bosszú?
Egyébként nincs jogod felülbírálni, mivel a pedagógus a szakember, és neki kötelessége lépni gyanú esetén. Kötelessége! Nem bosszú, nem magánakció, ez a kötelessége.
Kérdezõ: én ezt nem értem, miért számít bosszúnak, hogy vizsgálatra küldik a gyereket? Egyébként nálunk ez egyszer már felmerült. Konkrétan odáig fajulhat a dolog, hogy ha nem mûködsz együtt a gyereked normális fejlõdése érdekében, akkor gyámhatósági eljárást indíthatnak ellened. Akár el is vehetik (nyilván szélsõséges esetben, de ez is egy lehetséges következmény, ha következetesen elutasítod az együttmûködést).
A kérdező hozzászólása: Elképesztõ, hogy egy óvónõ a magánbosszújával így megszivathat minket, és nekem mint szülõnek nincs jogom õt felülbírálni??? Mivel vegyes válaszok érkeztek megkérdeztem emailben a nevtant, hogy köteles vagyok-e vinni a gyereket. Ha válaszolnak leírom, hátha mást is érint.
Igen ilyen esetben kötelezõ elvinni a gyereket. Amennyiben nem viszed el, felszólítást kapsz. Ha akkor sem jelentek meg a vizsgálaton, további eljárás indul. Mindenképp vidd el, mert egyrészt nagyon hasznos és jó dolog...másrészt te is kapsz egy képet, infót a gyerekrõl, hogy mi a helyzet vele valójában. Sok sok fontos dologról tájékoztatni fognak. Szerintem nagyon elõnyös lenne elmenni és egyáltalán nem ciki, nem probléma ez.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, hogy bemásoltad! A nevelõtestület nem tett kezdeményezést, ez egy óvónõ magánakciója. Nincs ebben semmi nagy ügy, vinném én magamtól is, minden behívó nélkül is ha szükség volna rá. De nem errõl van szó.
LXXIX/1993. törvény a közoktatásról : "Kt. 13. § (8) A szülõ joga, hogy gyermeke neveléséhez igénybe vegye a pedagógiai szakszolgálat intézményét. A szülõ kötelessége, hogy gyermekével megjelenjen a nevelési tanácsadáson, továbbá biztosítsa gyermekének az iskolapszichológusi vizsgálaton és a fejlesztõ foglalkozásokon való részvételét, ha a tanulóval foglalkozó pedagógusok kezdeményezésére a nevelõtestület erre javaslatot tesz. A jegyzõ kötelezheti a szülõt, hogy az e bekezdésben meghatározott kötelezettségének tegyen eleget." Tehát a jegyzõ kötelezhet arra, hogy elvigyed. Off: mi olyan nagy ügy ebben? Gondolom az ovi is a gyerek érdekét nézi.
A kérdező hozzászólása: Nem ez volt a kérdés. Biztos félreérthetõ voltam. Tehát még egyszer: arra vagyok kíváncsi, hogy kötelezõ-e ez a vizsgálat, vagy indoklás nélkül lemondhatom? És ha nem mondhatom le, akkor milyen következményekkel jár, ha mégsem viszem?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm utolsó, le fogom írni, még nem jött válasz. Remélem holnap. A gyerek nem agresszív egyébként, nincs bántalmazva vagy molesztálva, korának tökéletesen megfelelõ fejlettségû, az óvónõnek velem van baja és engem szivat ezzel. Mindegy is. Vannak ilyenek. Majd megoldom. Ha egy mód van rá nem hagyom a gyerekem. Ha köteles vagyok akkor majd meglátom mit tehetek ellene, mindenhol lehet fellebbezni vagy mittudomén.
Ha úgy gondolod, hogy alaptalan az óvónõ véleménye, fordulj a feletteséhez. Kérd meg, hogy hárman beszéljétek át a problémát.
Szia! Én csak szimplán kíváncsi lennék, hogy hogy alakul a helyzetetek. Egyébként én is úgy tudom, hogy csak a szülõ kérésére "vizsgálják meg" a gyereket a nev.tanban, , rosszabb esetben pedig a jegyzõ kötelezheti a szülõt, de hogy ehhez pontosan mi és milyen indokok kellenek, azt nem tudom. Ja, és el tudom képzelni, hogy vannak ilyen gonoszkodó "szakemberek" (?) Mint a gyereked óvónõje. Sajnos sok területen van nem odaillõ munkaerõ, de ez már egy másik téma.
A kérdező hozzászólása: Igen, nyilván el kellene mennünk mert nem teszem ki felesleges tortúrának a gyerekem, és nem nehezítem meg egy egész család dolgát mert egy óvónõ alkalmatlan a feladatára. :D
A kérdező hozzászólása: Egyeztetnék és biztosan meg is oldanám valahogy bármilyen nehéz is ha oka volna. Ha probléma volna vele. Ha szükséges lenne. Ha orvoshoz kell vinni õket azt is megoldom valahogy (szerencsére ritkán) de annak oka van. Ennek meg nincs.
A kisfiad, meg nem hiszem, hogy kínpadon fogja érezni magát. Ezek a pedagógusok nagyon kedvesek (nincs fehér köpenyük és ostoruk sem). Inkább játéknak fogná fel, mivel ez a vizsgálat rajzolás, beszélgetés és nagyon jó légkörben zajlik. Szerintem te parázod túl a dolgot. Lassan kezd kirajzolódni, hogy miért is lenne jó tényleg elmennetek...
Egyeztess a nevtannal idõpontot. Rugalmasak, biztosan találtok megfelelõt. Nekem is utazni kell, ha valahova megyünk. Utoljára pl. vérvételre mentünk. Négy gyerek mellett ezt is meg kell szervezni. Viszont a fülészeten is jártunk már, ott reggel nyolctól vártunk délig, szopis babával. Ha idõpontra kaptok a nevelésiben még csak várnotok sem kell. A gyerkõcöt meg ha úgy van apa is elviheti a vizsgálatra, akár éjszakási mûszak után, vagy délutános elõtt. Ha meg csak délután ér rá, olyan idõpontot is tudnak adni. Én a kisfiam tanulási zavar miatt hordom, ill. hordja az apukája. Így tudom, hogy ha apa viszi az sem baj.
A kérdező hozzászólása: Arról nem beszélve, hogy egy szerencsétlen kisfiú érezze magát kínpadon egy pszichológus elé ültetve, amikor semmi indok nincs erre? Én borzalmasan érezném magam, ha ilyen szakember elé citálnának ok nélkül. Biztosan senkinek nem esne jól. Mit mondok neki, miért, amikor semmi rosszat nem tett? Ha egy mód van rá nem teszem ki ennek a fiam.
A kérdező hozzászólása: Iskolaérettség nem lehet, a fiam 4 éves. Azt nem tudom mibõl hiszitek hogy félek. Egyszerûen nagyon nagy probléma az egész hacacáré megszervezése. Nekem nem ez az egy gyerekem van. A legkisebb még kizárólag szopik, rábízni senkire nem tudom (a legkisebbet nem is akarom). Apuka 3 mûszakban dolgozik, és a nevtan nem is helyben van, utazni kell. Nekem ez az egy megjelenés is teher volna, hát még ha kifogok valami unatkozó pszihológust aki vissza is hívogat minket... most én tegyem zsebre a csecsemõmet, vagy apuka vegyen ki több nap szabadságot csak mert egy óvónõ nem bír magával?!
Én a helyedben elmennék. A nevelési tanácsadóban úgyis meghallgatnak téged is. A tanácsadóban tisztában vannak azzal, hogy az óvónénik néha túl buzgólkodnak. Egyébként egy sima iskolaérettségi vizsgálatról is lehet szó, amit az oviban éppen nem csináltak meg. Nem szégyen átlépni a nevelési tanácsadó kapuját. Szerintem ha nem mész el, akkor alátámasztod azt, hogy igenis probléma van nálatok. Különben miért tartanál ennyire egy felméréstõl? Húzd ki magad, menj el és nyomd az óvónéni orra alá a szakvéleményt, hogy minden rendben van. Sõt, akkor én már a vezetõ óvónéninek is jelezném, hogy nézzen a körmére.
A Nevelési Tanácsadó pszichológusa direkt örülni fog, hogy eggyel kevesebb a páciens. Ha lelkiismeretes vagy, idõben lemondod az idõpontot, hadd hívjanak be egy sorban állót, ha kevésbé, szerzel egy lyukas órát a kollégának. Nem fog értetek könnyeket hullatni. Az óvodát elvileg értesítik, hogy "többszöri hívásunkra sem jelent meg", de lehet, hogy ezt elmulasztják megtenni.
A kérdező hozzászólása: Köszi, csak a következményekre vagyok kíváncsi. Mivel az óvoda kötelezõ, így nem hiszem, hogy eltanácsolhatják. Hova? Nincs másik ovi itt ahol élek.
Ez a tejmirigyeken függ és a genetikán.
Itt minden lényeges dologról (fizikai, lelki, szellemi feltételek) olvashatsz, szerintem ez lehetne a szoptatós "tankönyv": http://www.lll.hu Mindez nem garancia semmire, de a legtöbb sokáig szoptató anyuka ezeknek az elveknek a mentén lett sikeres.
Naná ja igen. Fõleg ha nem örül bele az ember ezekbe.
Tudom, mi õrültek, hülyék és õsanyák vagyunk. :) De nekünk sikerült.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!