Találatok a következő kifejezésre: Mondjam az hogy (3423 db)

Mikor és kikre mondják azt, hogy "zsák a foltját megtalálja"?

Legjobb válasz: Azokra mondják, akik jól kiegészitik egymást. Szerintem elég pejoratív a jelentése. Pl. ha valaki rossz természetû és a párja is az akkor mondják, hogy megtalálta a zsák a foltját. Tehát mindkettõjüknek el kell viselnie a másik hülyeségeit.

Azokra mondják, akik jól kiegészitik egymást. Szerintem elég pejoratív a jelentése. Pl. ha valaki rossz természetû és a párja is az akkor mondják, hogy megtalálta a zsák a foltját. Tehát mindkettõjüknek el kell viselnie a másik hülyeségeit.
Én akkor szoktam mondani, ha valaki agyon letört és azt hiszi, soha sem fog párt találni, pedig szerintem mindenkinek van nagy Õ-je valahol a világban. :) Ekkor mondom, hogy "nyugi, minden zsák megtalálja a foltját."
Vagy párkeresõknek is szokták mondani, akik elég sikertelenek.
Akik nagyon összeillenek valami miatt. Ilyen alapvetõ mondást hogy nem lehet ismerni?
Akik rátalálnak hasonszõrû párjukra. 1o:55 nek üzenem, hogy van aki késõbb/esetleg külföldön tanul magyarul és ilyenek nem jönnek be rögtön. Anno nekem is legyintett egy óvis néni, hogy mindenki ismeri a "nursery rhyme"-kat, hát nekem mind új volt!!!
találnak - pl: volt szomszédom 45 évesen talált magának feleséget, az úton szedte össze stoppolás közben.
pl Ha valaki hiszékeny akkor egy hazug ismerõse rá fog szálni.
nem feltétlen... de ha olyan párt talál magának aki hazudik, és ezt szóváreszi egy 3. személynek (legjobb barátnõ vagy haver) akkor jogosan mondhatja neki a 3. hogy "na mivan? csak nem megtalálta a zsák a foltját?" (ergo nem tehet szemrehányást a másikról, ha ugyanúgy bánik a másik vele mint õ vele...) remélem most már érted... pl: exem megcsalt, majd egy olyan nõ mellett kötött ki aki szintén megcsalta, de már gyerekük van (kérdés az hogy kitõl, de ez most lényegtelen) szóval múltkor összefutottunk ( részemrõl nem tartom még távoli ismerõsömnek sem, és legszívesebben leköpném), szóval széles vigyorral közli velem hogy van már gyereke meg felesége...stb... csak arról nem tudott hoyg én tudok arról, hogy a kis felesége már megcsalta... erre beszóltam neki: " na mivan, csak nem megtalálta a zsák foltját?" Aztán visszavett a lendületbõl és abbahagyta a dicsekvést a semmire (erre szoktam azt mondani, hogy [email protected] került a propellerbe....) XDDDDD Na mindegy az nevet aki utoljára nevet :) ))
A kérdező hozzászólása: Vagyis, pl. ha valaki hazug ember, olyan párra fog találni, aki szintén hazug?
Üdv! Egy húron pendülnek; Egy gyékényen árulnak; Egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz; Egyik kutya, másik eb. Ha ezeket ismered és érted, akkor kb. ezt jelenti, amit te kérdeztél, csak ált. egy összetalálkozás, pártalálás (mindegy milyen értelemben: szerelem, barátság, közös érdeklõdés) eseménye is tartozik hozzá. Míg az elõbbiek egy meglévõ viszony összehasonlításai, jellemzései.

Akik a metált szeretik, miért mondják azt, hogy ők nem a rockot, hanem a metált szeretik?

Sok ember a rockot, mint gyűjtőfogalmat érti, nem mint külön zenei ALKATEGÓRIÁT. Tehát nekem ugyanúgy rock a Guns N' Roses, mint a Metallica, vagy mint a Cradle of Filth. De sorolhatom még Korn, Nightwish, Depresszió, Tankcsapda, Edda, Dimmu Borgir... Lényeg, hogy én is tudom, hogy a Nightwish (az eredeti) az szimfónikus operametál, a Cradle meg death metál, a Tankcsapda meg sima rock, mégse különböztetem meg őket ennyire egymástól, hanem az összes rock zene. Mikor tőlem kérdezik, én se írom el külön, hogy reggaetont hallgatok, mert senki sem tudná, mi az, inkább azt mondom, hiphop-ot, végülis abba a gyűjtőfogalomba illik bele. Miért jó ez nektek, hogy még egymástól is ennyire megkülönböztetitek magatokat?

Legjobb válasz: Azért mondják azt, mert a rock az egy gyûjtõfogalom, de egyben zenei alkategória is, amelynek több alfaja van, ezért nincs is olyan, hogy "sima rock", és ha a metálzene kedvelõk azt mondanák, hogy õk a rockot szeretik, abba beletartozik minden, ami a rockhoz tartozik: a hard rock, a punk rock, a sleaze rock, a glam rock, a pop rock, a progresszív rock, a blues rock, a grunge és a metál, aminek annyi alfaja van, hogy azt itt most elég idõigényes lenne mind felsorolni, ugyanígy a punk rocknál is. Tehát ha valaki a metált szereti, az nem biztos, hogy hallgat blues rockot is. De például a punkot már lehet, hogy többen hallgatják a metálosok közül, mert több alfaj a metálon belül a punk és a metálzene keresztezõdésébõl jött létre, például a thrash metál, a crossover, a már említett grunge, amit egyébként lehetne sorolni ide is és a rockhoz is, hiszen abban megtalálható a heavy metal és a punk mellett a hard rock is. Ebbõl láthatod, hogy a rock valóban egy nagyon tág fogalom, az pedig, hogy valaki azt mondja, õ a metált szereti, akkor azzal már eléggé a lényegre tör. Röviden: ha egy metálos azt mondaná, hogy a rockot szereti, ez részben nem lenne igaz, akkor mindenki azt hinné, hogy annak minden alfaját meghallgatja, az egészen populáris zenekarok közül is, mint például amilyen a Green Day (a mostani, régen punk volt) és P!nk, vagy Avril Lavigne, mert õket is a pop rockhoz sorolják. Remélem azért eléggé érthetõ voltam :))

Azért mondják azt, mert a rock az egy gyûjtõfogalom, de egyben zenei alkategória is, amelynek több alfaja van, ezért nincs is olyan, hogy "sima rock", és ha a metálzene kedvelõk azt mondanák, hogy õk a rockot szeretik, abba beletartozik minden, ami a rockhoz tartozik: a hard rock, a punk rock, a sleaze rock, a glam rock, a pop rock, a progresszív rock, a blues rock, a grunge és a metál, aminek annyi alfaja van, hogy azt itt most elég idõigényes lenne mind felsorolni, ugyanígy a punk rocknál is. Tehát ha valaki a metált szereti, az nem biztos, hogy hallgat blues rockot is. De például a punkot már lehet, hogy többen hallgatják a metálosok közül, mert több alfaj a metálon belül a punk és a metálzene keresztezõdésébõl jött létre, például a thrash metál, a crossover, a már említett grunge, amit egyébként lehetne sorolni ide is és a rockhoz is, hiszen abban megtalálható a heavy metal és a punk mellett a hard rock is. Ebbõl láthatod, hogy a rock valóban egy nagyon tág fogalom, az pedig, hogy valaki azt mondja, õ a metált szereti, akkor azzal már eléggé a lényegre tör. Röviden: ha egy metálos azt mondaná, hogy a rockot szereti, ez részben nem lenne igaz, akkor mindenki azt hinné, hogy annak minden alfaját meghallgatja, az egészen populáris zenekarok közül is, mint például amilyen a Green Day (a mostani, régen punk volt) és P!nk, vagy Avril Lavigne, mert õket is a pop rockhoz sorolják. Remélem azért eléggé érthetõ voltam :) )
Én pl. folk és death, black metalt hallagtok általában, de néha nemzeti rockot is. Így értem a megkülönböztetést.
Mert a metalt szeretik! \m/

Miért mondják azt hogy akinek nincs térlátása az nem lehet autószerelő mert hogy "beleesne az aknába"?

hogy esne már bele bárki is??nem tudom elképzelni..

Legjobb válasz: Most ezt csak mondják vagy kizáró tényezõ is? Nekem nincs térlátásom, de nem szoktam aknákba, gödrökbe, szakadékokba zuhangatni. :D Én úgy tudom, hogy hivatásos jogsinál kizáró ok csak.

Most ezt csak mondják vagy kizáró tényezõ is? Nekem nincs térlátásom, de nem szoktam aknákba, gödrökbe, szakadékokba zuhangatni. :D Én úgy tudom, hogy hivatásos jogsinál kizáró ok csak.
Én tudok valakirõl aki beleesett az aknába, mert középrõl tolta az autót, de neki nem a térlátásával volt baj, szimplán hülye volt...


Miért mondják azt, hogy a macskák hűtlenek az emberekhez és, hogy csak az ételért dorombolnak? Volt egyáltalán macskájuk azoknak, akik ilyeneket mondanak? És miért mondják a kutyára, hogy az ember legjobb barátja?

Azt mondják,hogy a macskák nem barátkoznak az emberekkel,nem lehet velük játszani stb... A nagybátyámnak régen volt egy macskája.Szerettem azt a cicát és ? is szeretett engem.Mindig odajött hozzám,dorombolt,sokszor játszott velem,pedig nem én etettem.Sajnos már nincsen meg.:'( Vagy egyszer amikor elment édesanyám a boltba én meg az ajtóban álltam és köszöntem neki.Egy (teljesen ismeretlen)macska pedig ott volt a lépcs?házban és bejött hozzám az ajtón.Játszani akart,én meg alig tudtam kivinni a házból.Ott akart maradni velem.:) Nem kismacska volt.Máskor is volt már,hogy egy macska odajött hozzám és hozzámdörgöl?dzött az utcán. Miért mondják sokan,hogy a macska nem barátkozik az emberrel,hanem csak az ételért szereti?Mert ez egyáltalán nem igaz. És miért mondják,hogy a kutya az ember legjobb barátja?Édesanyámat (még kiskorában)is megharapta a saját kutyája.Nekem is egyszer kiszaggatta egy nadrágomat egy kutya.Sok utcába azért nem merek bemenni,mert félek,hogy valaki nyitvahagyta a kaput és kiszalad a kutya,hogy elkergessen.

Legjobb válasz: Mert nem rendelkezenk megfelelõ etológiai ismeretekkel (hozzáteszem te sem). Folyton emberi tulajdonságokkal akarják felruházni a macskát, vagy más állatokéval. Ha nem azt várják tõle amit egy embertõl vagy egy kutyától, ÉS nevelik, nem csak kirakják a kertbe, enni löknek neki aztán csodálkoznak, hogy nem foglalkozik velük, akkor nagyon jó társ. Tehát ebben egyetértek veled. A kutyákról viszont neked is téves tudásod van! Elõször is, a kutya a gazdája legjobb barátja, és te az idegen kutyának senkije nem vagy sõt akár még ellensége is lehetsz. Mádodszor: a kutya állat! Ha valami rosszat tesz, nem tehet róla, ugyanúgy mint ahogy a macska sem! Mindig az ember a hibás, mert õ a felelõs az állatért. Ha egy kutya bánt akkor annak az ember a hibája, a gazdája aki nem neveli, nem jó helyrõl hozta, nem foglalkozik vele, nem ért hozzá (mert hiheted hogy te neveled, ha nem jól csinálod nem ér sokat), aki bántja, ijesztgeti és lehet napestig sorolni. Az állat mindig az áldozat. Az állat nem tud gonoszkodni, nem azért harap meg mert szórakozik. Ha a macskákat megérted, akkor a kutyákat is meg kéne értened. Nem kell szeretni õket, de ne legyenek róla téves gondolataid és ne várj tõle emberi dolgokat. TÉNY, hogy a kutya jobban az emberhez nõtt, régebb óta él az ember mellett, és mivel falkaállat (a macskafélék többsége nem), ezért fejlett szociaális érzékkel rendelkezik amit még jobban kifejlesztett az ember mellett. Nagy mértékben haosnlóvá vált az emberhez, annyira hogy ilyen irányú kísérleteket is folytatnak az egyetemeken. Szeret együttmûködni az emberrel és vezetõre van szükségfe. Ez tény, kár tagadni. Ettõl a macska nem lesz rosszabb. Én mindkét állatot imádom, egyik nélkül sem érzem jól magam.

Mert nem rendelkezenk megfelelõ etológiai ismeretekkel (hozzáteszem te sem). Folyton emberi tulajdonságokkal akarják felruházni a macskát, vagy más állatokéval. Ha nem azt várják tõle amit egy embertõl vagy egy kutyától, ÉS nevelik, nem csak kirakják a kertbe, enni löknek neki aztán csodálkoznak, hogy nem foglalkozik velük, akkor nagyon jó társ. Tehát ebben egyetértek veled. A kutyákról viszont neked is téves tudásod van! Elõször is, a kutya a gazdája legjobb barátja, és te az idegen kutyának senkije nem vagy sõt akár még ellensége is lehetsz. Mádodszor: a kutya állat! Ha valami rosszat tesz, nem tehet róla, ugyanúgy mint ahogy a macska sem! Mindig az ember a hibás, mert õ a felelõs az állatért. Ha egy kutya bánt akkor annak az ember a hibája, a gazdája aki nem neveli, nem jó helyrõl hozta, nem foglalkozik vele, nem ért hozzá (mert hiheted hogy te neveled, ha nem jól csinálod nem ér sokat), aki bántja, ijesztgeti és lehet napestig sorolni. Az állat mindig az áldozat. Az állat nem tud gonoszkodni, nem azért harap meg mert szórakozik. Ha a macskákat megérted, akkor a kutyákat is meg kéne értened. Nem kell szeretni õket, de ne legyenek róla téves gondolataid és ne várj tõle emberi dolgokat. TÉNY, hogy a kutya jobban az emberhez nõtt, régebb óta él az ember mellett, és mivel falkaállat (a macskafélék többsége nem), ezért fejlett szociaális érzékkel rendelkezik amit még jobban kifejlesztett az ember mellett. Nagy mértékben haosnlóvá vált az emberhez, annyira hogy ilyen irányú kísérleteket is folytatnak az egyetemeken. Szeret együttmûködni az emberrel és vezetõre van szükségfe. Ez tény, kár tagadni. Ettõl a macska nem lesz rosszabb. Én mindkét állatot imádom, egyik nélkül sem érzem jól magam.
Második vagyok. Én ezt egy kicsit máshogy értelmezném. Mint mondtam mindkét állatot szeretem és hiányérzetem van nélkülük, de a kutyákat picit jobban. És nem azért mert uralkodni lehet fölüöttük, hanem mert lehet velük dolgokat csinálni. Elviheted sétálni, sokféle dolgot játszhatsz vele, elviheted kutyaiskolába, együtt oldotok meg feladatokat, problémákat, lehet vele versenyezni, sportolni ezer dolgot, nyaralni, együttmûködik mint egy csapattárs. A macska is rettentõ okos, és lehet vele játszani, tanítani, de valljuk be nem lehet vele annyi dolgot csinálni mint egy kutyával.
Szerintem azért szeretik sokan inkább a kutyákat mint a ciccákat, mert irányíthatóbbak, (ha jól vannak nevelve) azt csinálják amit a gazdi mond, pitiznie stb... tehát az ember uralkodhat rajtuk. A cicák viszont ha megunják a simit odébb mennek, nem azt csinálják amihez a gazdinak kedve van. Én inkább cicás vagyok, de szeretem a kutyákat is, bár engem is kapott már meg a saját kutyáám, de az nem az õ hibája hogy nem lett nevelve rendesen... A cicákat imádom, szeretnek az ölembe ülni, és egyfolytában dorombolnak ha simizem õket, szeretik az orrukat összeértetni az enyémmel, és játszani is leget velük, van pici lapdájuk, és azzal birkoznak ha odadobom nekik, vagy a kezemmel is szoknak verekedni nagyon édesek :)
Megmondom, mi a helyzet szerintem: az emberek abból indulnak ki, h régeen az ember és macska között kölcsönös kihasználási szerzõdés volt, a macska irtotta az egereket, cserébe kapott meleg helyet, ahol alhatott, megsimogatták, stb. De az ilyen macskának nincs gazdája, nyilvánvalóan más az a macska aki veled lakik, alszik, te eteted, fésülöd, szeretgeted. Igen általában akik ezt mondják, SOHA nem volt macskájuk :)
a kutyák azt gondolják magukról, hogy õk a gazdiért vannak. A cicák pedig azt, hogy a gazdi van értük. A legtöbb embernek a kutya gondolkodása tetszik jobban, mert az ember is úgy gondolja, hogy az állat van érte, és hogy az állatnak engedelmeskednie kell, tudat alatt de uralni akarja az ember az állatokat. Az elsõ vagyok.

Mire mondják azt, hogy "ez már a jéghegy csúcsa"?

Legjobb válasz: Helyesen azt mondják, hogy "ez CSAK a jéghegy csúcsa". Amikor valamirõl (valakirõl) kiderül valami nem éppen helyénvaló dolog. De az is, hogy ez csak töredéke az elkövetett dolgoknak. Tehát a jéghegynek csak a csúcsa látszik, de sokkal többrõl van szó (magát a jéghegyet víz borítja).

Helyesen azt mondják, hogy "ez CSAK a jéghegy csúcsa". Amikor valamirõl (valakirõl) kiderül valami nem éppen helyénvaló dolog. De az is, hogy ez csak töredéke az elkövetett dolgoknak. Tehát a jéghegynek csak a csúcsa látszik, de sokkal többrõl van szó (magát a jéghegyet víz borítja).
A kérdező hozzászólása: köszi szépen! :)
és a másik hasonló mondás az: "ez már mindennek a teteje", ezt a kettõt keverted össze sztem :) az meg azt jelenti hogy ez már több a soknál, ez nem megengedhetõ, túl van minden határon.

Mért mondják azt, hogy a kövérek hátrányban vannak, és hogy nem boldogak?

Én magam is nagyon kövér vagyok, de nagyon jól érzem magamat kövéren, élvezem az életet, egy jót enni, viccel?dni stb...

Legjobb válasz: Én úgy tudtam, hogy azt mondják róluk, hogy vidámabbak, ami persze szintén tévhit, általánosítás. Meg azt is, hogy a piknikus alkatúak inkább hajlamosak a depressziós jellegû pszichés megbetegedésekre, ha már betegek. míg egészséges emberek között nem lehet egyértelmû kapcsolatot mutatni a lelki alkat és a testalkat között.

Én úgy tudtam, hogy azt mondják róluk, hogy vidámabbak, ami persze szintén tévhit, általánosítás. Meg azt is, hogy a piknikus alkatúak inkább hajlamosak a depressziós jellegû pszichés megbetegedésekre, ha már betegek. míg egészséges emberek között nem lehet egyértelmû kapcsolatot mutatni a lelki alkat és a testalkat között.
Mert nem ez a mai szépségideál. Belénk van nevelve, hogy a sovány nõk szépek, belenézel a tévébe mindenhol ezt látod. És a legtöbb ember szép párt akar találni. Aki meg más bármiben, mint a többiek, más mint ami , , ideális" lenne, azt lenézik. Én is küzdök súlyproblémákkal és nem vagyok boldog, nem szeretem a testem.
Mert a kövér emberek kevésbé találnak maguknak olyan ruhát, ami színben, mintában és méretben is megfelelõ. (ez nem baromság kérem, személyes tapasztalat) De hogy ne lennének boldogak? Na, ez a baromság.
A kérdező hozzászólása: ok, kösz a válaszokat.

Miért mondják azt, hogy aki öngyilkos lesz az nem jelez előre, ez miért alakult ki?

Meg az, hogyan alakult ki, hogy a skizofrénia az a többszörös személyiség.

Legjobb válasz: Gondolom, azért mondják, mert ha valaki valóban meg akar halni, és nem figyelem felkeltésnek szánja az öngyilkosságot (kísérletet), akkor nem fog elõre szólni, így biztosan nem tudják megakadályozni. A skizofréniára is van egy tippem, de lehet, hogy nagy hülyeség. Az orvosi környezetbõl, a szakemberektõl ez a filmeken keresztül jutott el a hétköznapi emberekhez. Akik pedig a filmeket készítették, a legdrámaibb, leghatásosabb típusát akarták bemutatni, a szakkifejezések közül meg azt alkalmazták rá, amirõl azt gondolták, hogy a közönség is könnyen meg bírja jegyezni.

Gondolom, azért mondják, mert ha valaki valóban meg akar halni, és nem figyelem felkeltésnek szánja az öngyilkosságot (kísérletet), akkor nem fog elõre szólni, így biztosan nem tudják megakadályozni. A skizofréniára is van egy tippem, de lehet, hogy nagy hülyeség. Az orvosi környezetbõl, a szakemberektõl ez a filmeken keresztül jutott el a hétköznapi emberekhez. Akik pedig a filmeket készítették, a legdrámaibb, leghatásosabb típusát akarták bemutatni, a szakkifejezések közül meg azt alkalmazták rá, amirõl azt gondolták, hogy a közönség is könnyen meg bírja jegyezni.
A kérdező hozzászólása: Bipolárisoknál van az, h nem látszik az orvos számára akkor 20 percig látja, hogy depressziós. Ha a szülõk egy ilyen állapotot nem érzékelnek, ott gáz van azok nagyon figyelmetlenek.
A kérdező hozzászólása: De látszik a súlyos depresszió, mindig is látszott. 19.században az epilepsziát is elmebajnak tartották vagy olyannak akit az ördög szállt meg. Pszichiátria nem is nagyon volt még a 19. században, akkor még nem foglalkoztak a hangulati betegségekkel.
23:58 "Ha azt se vették észre, hogy súlyos depressziós vagy, nem csoda, hogy nem vettek észre semmit." Nem látszik az emberen a súlyos depresszió. Ha látszana, akkor magát a fogalmat nem a 19. században találták volna ki.
Ja, most értettem meg a kérdésed második felét. Ez a tévhit úgy alakult ki, hogy a szkizofrénia szó szerint tudathasadást vagy hasadásos elmezavart jelent. A "többszörös személyiség" az úgy hangzik, mintha az ember felhasadna több különbözõ személyre, és már volt egy tudathasadás nevû betegség is, így aztán szépen összekeveredett a kettõ, és erre Hollywood aztán szépen rá is játszott.
"Miért mondják azt, hogy aki öngyilkos lesz az nem jelez elõre" Vagy tényleg nem jelez (bár ez ritka), és akkor azért mondják, vagy éppen elégszer jelez, de ez akkor senkit sem érdekel, és aztán az öngyilkosság után önfelmentésbõl mondogatják, hogy de hát nem jelzett. "Meg az, hogyan alakult ki, hogy a skizofrénia" Genetikai hajlam alapján, stressz és más hatások miatt alakul ki. "többszörös személyiség" többszörös személyiség =/= szkizofrénia.
Hát, kedves kérdezõ, Te úgyse akarod elfogadni, hogy bizony van olyan öngyilkos, aki nem jelez elõre.:-) Pedig én is errõl beszéltem, és lám, itt az élõ példa, aki magában tépelõdött.. ilyenkor nem feltétlenül a környezet a hülye. Miért figyelnének fokozottan arra, aki kívülrõl ilyen erõsnek látszik? Istápolja is a mûmájereket. Azért úgy meg senki nem gyógyszerezi be magát, hogy "remélem átjön ma is a szomszéd néni". Én nem vállalnék be egy gyomormosást hobbiból..
A kérdező hozzászólása: Ha azt se vették észre, hogy súlyos depressziós vagy, nem csoda, hogy nem vettek észre semmit.Legtöbben azt szeretnék, ha valaki foglalkozna velük, szerintem nem elitélendõek õk sem, mivel valszeg otthon nem érdekel senkit ha bajuk van és ezért ilyen radikális szöveggel próbálnak figyelemhez jutni, és olyankor igenis nagyon ramatyul vannak.
A kérdező hozzászólása: A feldobottság is lehet intõ jel, meg te nem haltál meg, lehet valahol tudtad, hogy megmentenek, mert van egy ilyen átjárós nénitek.
Utolsó: és mi történt közvetlenül utána? Hogyan reagált a környezeted? Mennyire voltál veszélyben?
Volt egy barátnõm, akinek folyamatosan sírt a szája, hogy öngyilkos lesz, mert hú de szar az élet, nem szereti senki, semmit nem ér az élete, és többször szedtem ki kést a kezébõl, kötelet a nyakából. Folyton sírt, sajnáltatta magát, és bevett 2 algopirint és eljátszotta, hogy akkor õ most begyógyszerezte magát és milyen szarul van. Megkarcolgatta a kezét, de úgy hogy én még véletlenül is nagyobb sebeket szerzek, és sírt hogy milyen hülye volt meg hogy fáj. A környezet meg sajnálta "istenem szegénykém hát ne csinálj máskor ilyet ejnyebejnye, hát szeretünk ám" Ezzel ellentétben én mindig belül õrlõdtem minden sérelem miatt. Úgy sírtam, hogy mások ne lássák. Depressziós voltam, de mindenki ráfogta, hogy azért erõtlen és azért aluszékony mert tini. Ennyi. De nem volt motivációm, célom és nagyon sok rossz dolog történt akkoriban körülöttem. Mindenkiben nekem kellett tartanom a lelket, de velem nem törõdött senki. De nem tehettem meg, hogy gyengének mutatom magam. Viszont szép lassan telt a pohár. Aztán megszületett bennem sok-sok õrlõdés után, hogy véget vetek ennek a szenvedésnek. Amikor megszületett a döntés jobb kedvem lett. Megkönnyebbültem. Tudtam, hogy pár nap és elutaznak a szüleim és elmehetek a földi létbõl. Az a pár nap az utazásukig örömmámorban telt. Talán ez lett volna az intõ jel számukra??? Ki az aki ennyibõl kitalálja, hogy baj van? Begyógyszereztem magam, de megszívtam. A szomszéd néni átjött lisztet kérni (á, ez a kérek lisztet, kérek cukrot dolog volt a "hobbija"). Az ablakaink nem voltak "kukkolósszomszédnéni-biztosak" , így amikor nem jött ki senki a csengetésre és kiabálásra benézett az ablakon és ott látott ájultam a padlón. orvost hívott és megmenekültem. Mint a mesében. Azóta is áldom a vénasszonyt az eszéért, és boldog vagyok, hogy megmenekültem. Azóta imádok élni. :)
A kérdező hozzászólása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Disszociat%C3%ADv_szem%C3%A9lyi..
Azért is lehet ez, mert mikor vkinek elõször jut eszébe, hogy öngyilkos lesz, kétségbeesett, és jelez a környezet felé, hátha segítenek rajta. Aztán tépelõdik tovább. Ha jön segítség, megoldódik a dolog. Ha pedig nem jön, egy ideig még tépelõdik, tegye-e, de ekkor már nem fog szólni senkinek, hiszen úgysem tudnak/akarnak neki segíteni, hanem szó nélkül megteszi.És akkor úgy néz ki a dolog, hogy amikor szólt, nem tette meg, amikor megtette, elõtte viszont nem szólt... A skizofrén meg tényleg úgy nézhet ki, mint akiben 2 (v. több)ember lakik, ez gondolom a konyhanyelvi megfelelõje.
A kérdező hozzászólása: Ritka az akinél alig lehet észrevenni. Egy autista valszeg nem úgy jelez, mint egy exhibicionista.
Én hallottam olyanról, aki nem így tett. Van az a típus, akinél telik, telik a pohár, és ha megtelt, kész, megteszi. Na, aki ilyen apró dolgokat gyûjt fel magában, avval nem tudsz mit csinálni, utólag esik le, hogy ez játszódhatott le benne, mert nincs más magyarázat.
A kérdező hozzászólása: Aki magában tépelõdik, az is jelez, ha nem is tudatosan. Tettük elõtt meg legtöbben valakinek verbálisan is jelzik, hogy ezt szeretnék tenni, emiatt lettek a lelkisegélyszolgálatok.
Ezt nem lehet így általánosan kijelenteni, hogy "aki öngyilkos lesz, az nem jelez elõre". De meg kell hagyni, hogy az öngyilkosoknak egy része magában tépelõdik, és semmit nem mutat a külvilág felé, hirtelen dönt, és vége.. ellenben, akik vagdossák magukat, meg mondogatják, sokszor el se jutnak erre a pontra, csak figyelemre vágynak.
A kérdező hozzászólása: De szoktak jelezni, csak nem veszik a jeleket, vagy õket komolyan.
"19.században az epilepsziát is elmebajnak tartották" Nem. Véletlenül van egy 19. szd. végi neurológiai és pszichiátriai kézikönyvem, és látom a tartalomjegyzékben, hogy nem. "vagy olyannak akit az ördög szállt meg" Sose keverték a szokványos elmebetegséget az ördögtõl megszállottsággal (függetlenül attól, hogy az utóbbi amúgy nem létezik), bõvebben errõl olvashatsz akár Fourcault-nál is. "Pszichiátria nem is nagyon volt még a 19. században" Általában 1793-at szokás a pszichiátria "születési" évének tartani. "Bipolárisoknál van az, h nem látszik az orvos számára akkor 20 percig látja, hogy depressziós. Ha a szülõk egy ilyen állapotot nem érzékelnek, ott gáz van azok nagyon figyelmetlenek." A szülõk nagy része azt sem tudja, mi az a bipoláris meg a depresszió, ezért azt sem tudja, mire kell odafigyelni. De honnan is tudná a szülõ, amikor a pszichiáter se tudja, mert 20 évente teljesen megváltoznak az elmebetegséges felosztásai, definíciói, kritériumai :) ))

Miért mondják, hogy 15 hós kisfiam Stb? Miért nem mondják azt, hogy 1 éves és 3 hós kisfiam?

Legjobb válasz: Szerintem két éves korig inkább még hónapokban számoljuk a gyerekek életkorát, utána már nem. Én az elején hetekben számoltam, egészen 16-ig, azóta csak a hónapfordulókat jegyzem, de ha megkérdezik, hogy mennyi idõsek a gyerekek, akkor mindig azt mondom, amihez közelebb van. Pl most 21 hónaposak múltak, de már majdnem 22, szóval azt mondom: 22 hónaposak lesznek 26-án. :)) Egy ikres anyuka ui: ez a hós kifejezés egy kissé engem is irritál, de már megszoktam, viszont én nem használnám így. Amit én elõször itt a GyK-n láttam, az tényleg meglepett, mert eddig nem találkoztam ezzel a rövidítéssel, hogy pl: 24hkm :) Picit gondolkodtam, mire leesett, hogy mit jelent. :))

Szerintem két éves korig inkább még hónapokban számoljuk a gyerekek életkorát, utána már nem. Én az elején hetekben számoltam, egészen 16-ig, azóta csak a hónapfordulókat jegyzem, de ha megkérdezik, hogy mennyi idõsek a gyerekek, akkor mindig azt mondom, amihez közelebb van. Pl most 21 hónaposak múltak, de már majdnem 22, szóval azt mondom: 22 hónaposak lesznek 26-án. :) ) Egy ikres anyuka ui: ez a hós kifejezés egy kissé engem is irritál, de már megszoktam, viszont én nem használnám így. Amit én elõször itt a GyK-n láttam, az tényleg meglepett, mert eddig nem találkoztam ezzel a rövidítéssel, hogy pl: 24hkm :) Picit gondolkodtam, mire leesett, hogy mit jelent. :) )
Elõzõ vagyok. Rájöttem, hogy nem a kérdésre válaszoltam:DDDD
Én meg azt hittem a kérdés láttán, hogy a "hós" szóval van a bajod, ami teljesen magyartalan, és kizárólag itt a GYIK-on terjed, mint a pestis.
Mert az utóbbit hosszabb kimondani :-) Kb. ennyi a magyarázat. Egyébként a "hós"-ra is. Lehet, hogy magyartalan, de nem csak itt terjed. Sok helyen használják.
Úristen ennél nagyobb problémád ne legyen! Egy anyuka
Nem vettétek észre, h nem a "hós" kifejezéssel van baja?
De igen. Nem vetted észre, hogy észrevettük? Ezt jelenti a leírt szöveg.
Ennyi erõvel, miért nem mondják, hogy 64 hetes, 448 napos. És kik mondják akik így mondják?
Mert ilyen kis korban még számít, hogy 13, vagy 23 hónapos:) Mondjuk az orvosnál, vagy akárhol, mert ugye mindkettõ 1 éves... Pár év után meg már nem számottevõ, hogy 493, vagy 503 hónapos, mert ugye mindkettõ 41 éves...

Miért mondják azt, hogy "Az ember lánya"?

Szóval ugye szokták úgy kifejezni magukat az emberek, hogy pl. "Ilyen helyzetben könnyen elveszíti a türelmét az ember." Viszont sok n? az mondja, ha a mondatában n?r?l van szó, hogy "Ilyen helyzetben könnyen elveszíti a türelmét az ember lánya." Miért? A n? az nem ember, csak az embernek a lánya???

Legjobb válasz: Ha ez megnyugtat azt is mondják hogy az ember fia. Egyszerü sovinizmus mentes oka, hogy az ember lánya, és fia vagyunk. De ha csak azt mondod ember, az is jó, mert azok is vagyunk.

Ha ez megnyugtat azt is mondják hogy az ember fia. Egyszerü sovinizmus mentes oka, hogy az ember lánya, és fia vagyunk. De ha csak azt mondod ember, az is jó, mert azok is vagyunk.
Mert eredetileg az ember szó férfit jelent.
Nem tudom, miért kellett lepontozni az elõzõt. A 'ember' VALÓBAN a férfit jelentette régen. Úgy számolták pl., hogy valahol volt ennyi 'ember' - és amannyi 'asszony'.
A kérdező hozzászólása: Igen, régen. De ma már nem. Régen a gyerek is a fiú volt, a másik az CSAK lány.
Ez igaz, viszont már jóideje nem abban a korban élünk. És tényleg 10 évvel ezelõtt még nem volt divat az 'ember lánya' kifejezés, engem spec zavar, mert az emberkategóriába tartozónak érzem magam. Különben szerintem azért használják, mert úgy vélik, menõ, vagy divatos. Az egyik tanárom pl mindig azt használta, amikor a diákokról beszélt, hogy 'az ember gyereke'. Szerintem gáz, dehát az õ dolga.

Kire mondják azt, hogy "petite" lány? :-D

Legjobb válasz: Alacsony, vékony lányokra mondják, hogy petite.

Alacsony, vékony lányokra mondják, hogy petite.
A kérdező hozzászólása: Nekem akkor bejönnek ezek a petite manók :D
Nekem is! :DD
a kislányos kinézetûekre
A kislányos kinézetû Péterekre: "Peti, te lány!" :D
A kérdező hozzászólása: #6: made my day :D Bazzzzzz me eee g :D


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!