Találatok a következő kifejezésre: Mivel lehet egy 4 éves (58 db)

Miket lehet egy 4 éves kisgyerekkel alkotni? Kreatív ötletekre lenne szükségem!

Festés, gyurmázás kimerítve, építős játék nem érdekli.

Legjobb válasz: fiú vagy lány? nekem fiam van, enyém imádja ha a lakást egy nagy várossá alakítjuk, ez egy egész napi program :D felépítjük az autópályákat, vonatokat, legóból, fa kockákból kis várost építünk, kitesszük az összes autót, kinder figurát, tanyát meg ami van. ez így a délelõtt, majd séta, fõzés, pihenés, stb. és este ezekkel játszik, játszunk :) vagy ügyességi pályát építek neki :) pl. a kisasztala alatt át kell bújni, párnákon át kell ugrálni, kis székeket ki kell kerülni, dobozokba be kell állni, ilyesmi, egy utat építek és lehet menni a szabályok szerint :) egy nagy dobozt széthajtottam múltkor, ráfektettem a gyereket majd körberajzoltam. utána õ rajzolta be a testrészeit, majd kiszínezte és feltettük a falra pár napig, nagyon tetszett neki, méregette magát, hogy tényleg akkora e :) közös sütemény sütés. mi múlt héten gombócot fõztünk, õ is gyúrta, nyújtotta, barackot tett rá, majd próbálta behajtani, de lehet pogácsa, mézeskalács, linzer, stb :) könyvkészítés. kitaláltok egy mesét, közben rajzoltok hozzá, majd sorba lehet tenni a lapokat, összefûzni és utána õ meséli el. ez is hosszabb dolog, akár 1-2 órát is el lehet vele tenni. engedsz a kádba pici vizet, beülteted, beteszed a vízfestéket és az ecseteket és kifestheti a kádat. azért próbáld ki, hogy tutira lejön-e a kádról :D de én van, hogy csak takarítani beültetem, kap egy fogkefét és szappant és kisúrolja vele a kádat. nem tudom miért imádja, de sokszor õ kéri :D addig én kitakarítom a wc-t, mosdót, felmosok, jó kis szabad fél óra ;) kint gyûjtötök virágokat, leveleket, bogyókat és abból is alkothattok, felragaszthatjátok. vagy színes papírokat vágatsz vele, majd 3 felé hajtasz egy vastagabb papírt és arra felragasztja, pénztárca lesz belõle :)

fiú vagy lány? nekem fiam van, enyém imádja ha a lakást egy nagy várossá alakítjuk, ez egy egész napi program :D felépítjük az autópályákat, vonatokat, legóból, fa kockákból kis várost építünk, kitesszük az összes autót, kinder figurát, tanyát meg ami van. ez így a délelõtt, majd séta, fõzés, pihenés, stb. és este ezekkel játszik, játszunk :) vagy ügyességi pályát építek neki :) pl. a kisasztala alatt át kell bújni, párnákon át kell ugrálni, kis székeket ki kell kerülni, dobozokba be kell állni, ilyesmi, egy utat építek és lehet menni a szabályok szerint :) egy nagy dobozt széthajtottam múltkor, ráfektettem a gyereket majd körberajzoltam. utána õ rajzolta be a testrészeit, majd kiszínezte és feltettük a falra pár napig, nagyon tetszett neki, méregette magát, hogy tényleg akkora e :) közös sütemény sütés. mi múlt héten gombócot fõztünk, õ is gyúrta, nyújtotta, barackot tett rá, majd próbálta behajtani, de lehet pogácsa, mézeskalács, linzer, stb :) könyvkészítés. kitaláltok egy mesét, közben rajzoltok hozzá, majd sorba lehet tenni a lapokat, összefûzni és utána õ meséli el. ez is hosszabb dolog, akár 1-2 órát is el lehet vele tenni. engedsz a kádba pici vizet, beülteted, beteszed a vízfestéket és az ecseteket és kifestheti a kádat. azért próbáld ki, hogy tutira lejön-e a kádról :D de én van, hogy csak takarítani beültetem, kap egy fogkefét és szappant és kisúrolja vele a kádat. nem tudom miért imádja, de sokszor õ kéri :D addig én kitakarítom a wc-t, mosdót, felmosok, jó kis szabad fél óra ;) kint gyûjtötök virágokat, leveleket, bogyókat és abból is alkothattok, felragaszthatjátok. vagy színes papírokat vágatsz vele, majd 3 felé hajtasz egy vastagabb papírt és arra felragasztja, pénztárca lesz belõle :)
Gyongyfuzes, kavicsfestes, aszfaltkreta

Mit lehet egy 4 éves gyerekkel csinálni?

Legjobb válasz: rám van bízva és nem tudom mivel foglalkozna szívesen.kisfiú egyébként.

A kérdező hozzászólása: rám van bízva és nem tudom mivel foglalkozna szívesen.kisfiú egyébként.
Adj neki autókat. Vagy nagyobb építõkockákat. Vagy labdázz vele.
Rajzoljatok, nyomtass neki netrõl kifestõket (coloring pages-re keress rá). Menjetek el a játszótérre.
már elég nagy, hogy valami jó kis mese is lekösse, szerintem szívesen nézne

Mit lehet kezdeni egy 4 éves gyerekkel öt napon át?

16 évev vagyok, a szüleim és a két másik kicsi tesó elutazott 5 napra. Tomika, a legkisebb (4 éves) és én pedig itthon maradunk szerdától vasárnapig. Délelőtt Tomika oviban van, én suliban, de miket játszak vele? Kivigyem a szabadba? Szóval MINDENT tudni akarok. Mikor fektessem? Már máskor is maradtam vele egyedül de nem napokig. Én 16 éves vagyok. Előre is köszi...

Legjobb válasz: Csókoltatom anyádékat! Egy négy éves már nagy fiú, meg tudja mondani, mikor mit szeretne, mit akar játszani. Ilyen idõben is kimehettek, max. fél órára, rétegesen felöltözve. Mondjuk szánkózni, ha már egyszer hó van. Reggelit kapjon indulás elõtt, segíteni kell öltözni: kalkuláld be, reggelente mennyivel elõbb kell kelni ezért. Oviban nem kell leadni, ki megy a gyerekért? Ha igen, ezt a szüleid intézzék el! Egy négyéves már tud játszani: autózni, kockázni, egyszerûbb társast. Rajzolhattok, gyurmázhattok. Ha megtehetitek, hétvégén elmehetnétek moziba meg hamburgerezni/pizzázni, ezzel el is megy a nap. A vacsora-fürdés-fekvés idõpontja legyen a megszokott, ahogy eddig is csinálták a szüleid. Gondolom, olyan 8 óra környéke. Legyen egy idõpont (legjobb vacsora elõtt), amikor naponta tud beszélni telefonon a szüleitekkel, így kevésbé fogja õket hiányolni. Egyébként biztos lesz kis szomorkodás, hogy õk nincsenek most itthon. Amúgy akár átjöhetnek hozzád a barátnõid is, biztos élvezni fogja, hogy több nagylány is pesztrálja (legalább is az én fiam ennyi idõsen nagy csajozós volt. :D) Nézhettek együtt hosszabb mesefilmet is, popcorn mellett, vagy ha van hétvégén könyvtár, oda is átnézhettek. Ennyi idõsen szuper hely! Ráadásul általában ingyenes.

Csókoltatom anyádékat! Egy négy éves már nagy fiú, meg tudja mondani, mikor mit szeretne, mit akar játszani. Ilyen idõben is kimehettek, max. fél órára, rétegesen felöltözve. Mondjuk szánkózni, ha már egyszer hó van. Reggelit kapjon indulás elõtt, segíteni kell öltözni: kalkuláld be, reggelente mennyivel elõbb kell kelni ezért. Oviban nem kell leadni, ki megy a gyerekért? Ha igen, ezt a szüleid intézzék el! Egy négyéves már tud játszani: autózni, kockázni, egyszerûbb társast. Rajzolhattok, gyurmázhattok. Ha megtehetitek, hétvégén elmehetnétek moziba meg hamburgerezni/pizzázni, ezzel el is megy a nap. A vacsora-fürdés-fekvés idõpontja legyen a megszokott, ahogy eddig is csinálták a szüleid. Gondolom, olyan 8 óra környéke. Legyen egy idõpont (legjobb vacsora elõtt), amikor naponta tud beszélni telefonon a szüleitekkel, így kevésbé fogja õket hiányolni. Egyébként biztos lesz kis szomorkodás, hogy õk nincsenek most itthon. Amúgy akár átjöhetnek hozzád a barátnõid is, biztos élvezni fogja, hogy több nagylány is pesztrálja (legalább is az én fiam ennyi idõsen nagy csajozós volt. :D) Nézhettek együtt hosszabb mesefilmet is, popcorn mellett, vagy ha van hétvégén könyvtár, oda is átnézhettek. Ennyi idõsen szuper hely! Ráadásul általában ingyenes.
Tedd azt, amit anyukád tett vele.
add ki bérbe takarítónak :)

Van egy 4 éves ivartalanított kandúr macskám.3 hete hozzánk került egy 2 éves nőstény cica, két hét után jó barátok lettek. De most voltam ivartalaníttatni és mióta hazajöttünk a kandúr fúj rá! Mi lehet az oka?

Legjobb válasz: Mert elszokott a szagától, illetve gondolom, idegen (állatorvos-) szaga van, amit furcsáll. Akkor is látta, amikor még kába volt? Egyébként majd megszokja, kell neki egy kis idõ, meg érezze, hogy egyformán szeretitek õket, õ is kap figyelmet. Eleinte azért figyeljétek, nehogy odavágjon neki.

Mert elszokott a szagától, illetve gondolom, idegen (állatorvos-) szaga van, amit furcsáll. Akkor is látta, amikor még kába volt? Egyébként majd megszokja, kell neki egy kis idõ, meg érezze, hogy egyformán szeretitek õket, õ is kap figyelmet. Eleinte azért figyeljétek, nehogy odavágjon neki.
Nálam ugyanez volt. A frissen ivartalanított macskára fújt a másik pár napig, biztos az idegen szagok, meg, hogy le van borotválva a szõre stb, pár nap és újra a régiek lesznek.
A kérdező hozzászólása: Jajj, most megnyugodtam! Remélem akkor pár nap múlva minden rendben lesz!

Mit lehet játszani együtt egy 4 éves és egy 2 éves kislánnyal?

Legjobb válasz: Legózni, rajzolni... szerintem õk jól elvannak együtt.

Legózni, rajzolni... szerintem õk jól elvannak együtt.
Gyurmázni, babázni, orvosost játszani, építõ kockázni, boltosat játszani.Hirtelen ennyi, nekem is 2 lányom van:)

Mit lehet tenni még egy 4 éves kislánynál, hogy ne fázzon fel? Kapja a valurinál szirupot, cickafarkos ülőfürdő. Antibiotikumot nem adnánk mert 1 hónapja kapott.

Legjobb válasz: Az attól függ, hogy baktérium eredetû-e a hólyaghurutja, vagy tényleges felfázástól van. Az enyém 3 éves volt, és egymás után 2x kapta meg ezt a nagyon fájdalmas betegséget, mindkétszer baktérium okozta neki. Úgyhogy felfázás ellen nem kellett tennünk semmit.. antibiotikum, rengeteg folyadék, valurinál, ülõfürdõ... húú, nem kívánom vissza, vele együtt sírtam minden egyes pisilésnél... Kitartás, jobbulást!

Az attól függ, hogy baktérium eredetû-e a hólyaghurutja, vagy tényleges felfázástól van. Az enyém 3 éves volt, és egymás után 2x kapta meg ezt a nagyon fájdalmas betegséget, mindkétszer baktérium okozta neki. Úgyhogy felfázás ellen nem kellett tennünk semmit.. antibiotikum, rengeteg folyadék, valurinál, ülõfürdõ... húú, nem kívánom vissza, vele együtt sírtam minden egyes pisilésnél... Kitartás, jobbulást!
A kérdező hozzászólása: vizelet üledékben 80-100 fehérvérsejt volt utóbb az eredmény.Most reggel mondta pisilésnél hogy csip, azóta nem.
egyetlen megoldás az antibiotikumon felül a rengeteg folyadék. A hólyagban a korokozok akkor tudnak jól szaporodni ha ritkán cserélödik a pisi benne. Ha sokszor pisil akkor folyamatosan cserélödik a pisi és nehezebben szaporodnak a korokozók. Szinte végig pisiljen. Ülöfürdö is jó.
A felsoroltak mellé, még adj neki tõzegáfonyát. Akár aszalt formában csmegézzen belõle, akár szirupot. Jó hatással van a hugyúti fertõzésekre.

Van egy 4 éves nóniusz lovam. Elég rövideket lép, és nehezére esik neki a vágta munka. A lábai látszólag nagyon erősek, és szépek, de időnként kattog a jobb hátsó. Sántítani viszont soha nem sántít. Mi lehet a baj?

Van egy 4 éves nóniusz lovam. Körülbelül 1 éve kezdetem el lovagolni, és nagyon szépen dolgozik, szórahajló. Viszont olyan problémám van, hogy nem szeret kisköröket vágtázni, s?t nagyon nehezére esik a gyorsabb jármód, és a lépései is elég rövidek. A lábai viszont kifejezetten er?sek, és semmi nem látszik rajtuk. Sántítani sem sántít soha, de néha el?fordul, hogy kattog a hátsó lába, de ez sem rendszeresen. Mi lehet a probléma? Nagyon megköszönném, ha leírnátok a véleményeteket! (:

Legjobb válasz: Szerintem mindenképpen keress fel egy állatorvost.Nem árt ha tudod,hogy a nóniusz lábszerkezete gyenge (még akkor is ha ez kívülrõl talán nem látszik),és lazák az ízületei illetve gyakoriak nála a pata megbetegedései,ez sajnos a fajtából adódóan így van.A pata betegségei különbözõek lehetnek és egyedtõl függõek.Nem tudom mi lehet a baja,de az állatorvos biztosan megmondja.Sok szerencsét és remélem semmi komolyabb baja nem lesz!

Szerintem mindenképpen keress fel egy állatorvost.Nem árt ha tudod, hogy a nóniusz lábszerkezete gyenge (még akkor is ha ez kívülrõl talán nem látszik), és lazák az ízületei illetve gyakoriak nála a pata megbetegedései, ez sajnos a fajtából adódóan így van.A pata betegségei különbözõek lehetnek és egyedtõl függõek.Nem tudom mi lehet a baja, de az állatorvos biztosan megmondja.Sok szerencsét és remélem semmi komolyabb baja nem lesz!
Szerintem csontkovács problémája van. Érdemes lenne kihívni hozzá egy csontkovácsot, mert gyanítom, hogy azért kattog a lába, mert nincs a helyén az ízület. Ez okozhatja a nehézségeket a gyorsabb jármódokban is. http://www.locsontkovacs.com/
A kiskörös vágtánál az lehet a baj, hogy még nincs egyensúlyban. A lépés nyújtására jó lehet a a cavaletti, vagy földre fektetett rúd. Kicsit távolabbra mint ami jó neki, de mindenképp fokozatosan távolítsd a rudakat. Mind a három jármódban alkalmazható. Most a csikóval én is rudakon vágtázok át, hogy használhatóbb legyen a vágtája. Még elrohan ezért a rudakkal szabályozom a vágtaugrásait. Vágtában érdemesebb feljebb rakni a rudakat 15-20 cm-re hogy tényleg használjon. A lábkattogásról meg olyat hallottam, hogy ha megrántja, akkor elõfordulhat, hogy kattog neki. Ezt is magyarázza, hogy csak néha hallod. Alapos bemelegítéssel és odafigyeléssel elkerülheted, hogy , megrántsa a lábát vagy belerúgjon a saját lábába. Még nem olyan régóta lovagolod ezért valószínûleg ilyen még elõfordul.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm Szépen!
A csípõjével lesz a baj.
Elõfordulhat még a rossz nyereg miatt is a rövid lépés és, hogy nehezen fordul. Leginkább a marjához szokott hozzáérni a nyereg. Ha rajta ülsz dugd be az ujjad a markamrába és nézd meg, hogy nem ér-e hozzá. 2-3 ujjadnak mindenképpen be kéne férnie súly alatt is. Feltehetitek alátét nélkül is a nyerget és úgy ráülni, persze csak úgy, hogy áll vagy max lépés. Valaki hátulról pedig nézze meg, hogy átlát-e a nyereg alatt, nem ér-e sehol a gerincéhez. Ha nem tudjátok megnézni akkor világítsatok be lámpával. Be lehet még hintõporozni is a nyerget és úgy feltenni, de azt ügyesen kell csinálni. Ahol hintõporos lesz a ló, ott ér hozzá a nyereg. Az is elõfordulhat, hogy nem húzod fel a markamrába az izzasztót és amikor felülsz leszorítod az izzasztóval a a marját. Ez érzékenyebb lovaknak nem biztos, hogy tetszik.

Mit lehet tenni egy 4 éves fiúval, akire a boltban jön rá a hisztiroham, egy meg nem vett édesség miatt?

Volt már ilyen helyzetetek?Mikor rugdossa a polcokat és ordít torka szakadtábol?Pedig ne kap meg mindent egyáltalán,egy valami és kész.

Legjobb válasz: Megértem, hogy megviselt de neki sem lehet könnyû. Én azt mondom ezután az eset után, elgközelebb mikor mentek a boltba, emlékeztesd, hogy nem édességért mentek. Csakis akkor mehet veled, ha tud viselkedni, mert ahogy legutóbb viselkedett az elfogadhatatlan. HA úgy érzi képes magán uralkodni akkor jöhet és kap megegy esélyt ha nem, akkor otthon kell maradnia. Én ezt a szöveget használom és nagyon bevált. Nem buta meg fogja érteni de tele van méreggel, mert nincs befolyása nagyon arra ami körülötte történik.

Megértem, hogy megviselt de neki sem lehet könnyû. Én azt mondom ezután az eset után, elgközelebb mikor mentek a boltba, emlékeztesd, hogy nem édességért mentek. Csakis akkor mehet veled, ha tud viselkedni, mert ahogy legutóbb viselkedett az elfogadhatatlan. HA úgy érzi képes magán uralkodni akkor jöhet és kap megegy esélyt ha nem, akkor otthon kell maradnia. Én ezt a szöveget használom és nagyon bevált. Nem buta meg fogja érteni de tele van méreggel, mert nincs befolyása nagyon arra ami körülötte történik.
Én régebben azt csináltam, hogy mielõtt bementünk a boltba elmondtam a gyerekeimnek, hogy a pénztárnál kapnak egy kis csokit, ha addig végig rendesen viselkednek a boltban. Ez nálunk bevált, vagy esetleg fagyit ígértem a közeli cukrászdában, de csak a vásárlás után. Lényeg, hogy mindig vásárlás elõtt beszéljétek ezt meg és maradj következetes, bár néha nagyon nehéz.
A 22:48-as vagyok Én csak azt mondom, hogy nem egyszerû követelõzésrõl van szó hanem arról, hogy túlon-túl sok olyan hatás érte amivel nem tud mit kezdeni és ez Õ hiszti formályában adja ki. Csak azért gondolom mert azt mondtad, hogy nem szokta ezt gyakran csinálni. Egyszerûen csak kiborul a bili. Ezért is ajánlottam, hogy járassátok el valamijen sportra. Ott szépen kitombolja magát és a közösségben megtanulja, hogy ha valamit akar akkor nem ez a módi.
Szerintem igazad van kedves kérdezõ. Biztos vagyok benne, hogy nincs eltiltva a jótól a kisfiad és nincs elnyomva az akarata sem. Úgy frankón nem jó, ha a boltot úgy asszociálja a kis fejében, hogy bolt, akkor csoki, cukor, vagy fagyi. Hiszen az ember magának sem vesz meg minden xart. Azt hiszem én voltam a 3. válaszadó.
Oh nem...a második voltam.
Korábban nem csinált ilyet? Mert akkor könnyebb lett volna segíteni, mint most. Igazából egyet tehetsz: rászólsz, majd kiviszed a boltból. Viszont eszembe jutott, hogy ha eddig nem csinált ilyet, lehetséges-e, hogy érte valami trauma, ami miatt így reagál? Esetleg az oviban valami.... Ha igen, inkább kérdezz szakembert, õ többet segíthet.
Vegyél neki egy ilyen gagyi csokit, amibõl egy tábla kb. 60 Ft. ...az olyan sz*r, h többé nem fog csoki után rinyálni xD
Legegyszerûbb ha megveszed neki az a csokit. Ez a mai szülõk rákfenéje: azt hiszik, hogy a gyerekkel [email protected] következetesnek kell lennin... :P Gondolkodtál már azon, hogy Õ is szeretné magából kadni valamikor az indulatokat? Te sem vagy az év 365 napján tökéletes. a legobb ha eljáratjátok valamien sportra ahol kiélheti magát. erre rengeteg lehetõség kínálkozik :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, de az utolsóval nem értek egyet.Énszerintem a gyerekek nagyon könnyen megtanulják , hogy hisztivel bármit el lehet érni.Ha ilyen szinten követelõzik, nem fogja megkapni csakazértsem!De lehet, hogy ez meg már az én makacsságomból adódik, nem tudom.
A kérdező hozzászólása: Az a helyzet, hogy most válok az apjától, így hol itt van a gyerek, hol ott, de egyébként jó a kapcsolatunk.Amúgy kb 3, 4 havonta szokott lenni egy két ilyen roham, de hálistennek még csak itthon volt rá példa.De most ez szõrnyû volt.
Nem sértésbõl linkelem a videót, ne értsd így semmiképp. http://www.youtube.com/watch?v=nojWJ6-XmeQ
na pont ezért nem lesz saját gyerekem... :D De komolyan! Majd örökbe fogadok egy kisgyerekez az legalább megbecsüli, hogy milyen jófej is vagyok :)
A kérdező hozzászólása: Ó igen , tetszett a videó:-D Az én fiam is hasonlót produkált a minap, lehet, hogy nekem is felkellett volna vennem valahogy.Aztán megmutatni neki másnap. Na mindegy ami volt elmúlt, most már megint az én kis angyalkám.Köszi nektek.
22:28 te csak azt hiszed! pszichológus vagyok, hihetetlenek tudnak lenni a nevelt gyerekek is. a legjobb ha megbeszélitek vásárlás elõtt, hogy mit vesztek, és, hogy pl.: egy valamit választhat, de cak egyet, szóval jól gondolja meg. nem szabad zsarolni, hogy hogyha jól visekedsz kapsz csokit, vagy fagyit, mert rafkósak ám, aztán jönnek azzal, hogy elõbb mondják, mint te, "csak akkor viselkedek jól, ha kapok aztán fagyit". ha mégis hisztizne, levágná magát a földre, fogd meg a kezeit, egy picit lehet erõsen, de ne fájjon neki, ne arra koncentráljon, hanem a szemeidre. nézz mélyen a szemébe, és mond el neki, hogy ne hisztizz, fejezd be. itt se legyen zsarolás. ha nem hat, egyszerûen fogd meg, vidd haza, csoki nélkül. 2-3 alkalom után nem fogja csinálni. és igenis könnyû belejönni a következetességbe.
Ezt minden gyerek csinálja.xD Én nem ismerek olyat aki még ne csinálta volna. Ilyenkor ott kell hagyni vagy tudomást sem venni róla. Semmikép ne csitítgasd vagy ilyesmi mert csak felbátorítod.Én már csak tudom egyetemes hiszti királynõ voltam.

Mit lehet venni egy 4 éves kislánynak ajándékba?

Legjobb válasz: sapientino (3-5 éves korig), ruha, kirakó, gyöngyfûzõ

sapientino (3-5 éves korig), ruha, kirakó, gyöngyfûzõ
babát, biciklit, trambulint, játékbabakocsit, babaházat, rollert, stb mindenképp valami játékot
Legót, babaházat, plüss állatot, társasjátékot, tánc szõnyeget, barbie babát, smink készletet(azt az anyukák nagyon szeretik!)

Van egy 4 éves, sodrott lovam. Kocsit remekül húz, de amint én vagy bárki más felül rá nem mozdul egy tapottat sem. Miért van ez? Vagy mit lehet tenni vele, hogy lehessen rajta lovagolni?

Remélem kapok válaszokat! ^^ :D

Legjobb válasz: Mondjuk hívsz egy belovaglót. Eleve nem szokta meg, hogy a hátán van a teher, mivel nem a hátával húz. Másfelõl semmi segítséget nem ismer hozzá, mert bár látott már zablát, és szársegítséget, lovaglás során ez nem olyan egyszerû mégsem, mint kocsiból. Az meg nem lovaglás, hogy jobbra húzod, jobbra megy, balra húzod, balra megy, mindkettõt húzod, megáll, aláküldesz vagy kettõt, akkor meg elindul. Ha nem értesz hozzá, akkor inkább bízd olyanra, aki csinált már ilyet, és van referenciája is (és ne olyanra, aki csak úgy gondolja, hogy menne neki, mert képeslapon már látott lovat).

Mondjuk hívsz egy belovaglót. Eleve nem szokta meg, hogy a hátán van a teher, mivel nem a hátával húz. Másfelõl semmi segítséget nem ismer hozzá, mert bár látott már zablát, és szársegítséget, lovaglás során ez nem olyan egyszerû mégsem, mint kocsiból. Az meg nem lovaglás, hogy jobbra húzod, jobbra megy, balra húzod, balra megy, mindkettõt húzod, megáll, aláküldesz vagy kettõt, akkor meg elindul. Ha nem értesz hozzá, akkor inkább bízd olyanra, aki csinált már ilyet, és van referenciája is (és ne olyanra, aki csak úgy gondolja, hogy menne neki, mert képeslapon már látott lovat).
A kérdező hozzászólása: Nem azt kértem, hogy szólj le, hanem azt, hogy segíts! Több lovat is betörtem már...de ez most valahogy nem megy. Hogyan tudnám betörni?
Betöréshez segítséget nem hiszem hogy fogsz kapni, csak belovagláshoz. A belovaglás meg a következõképpen zajlik: a lovat elõször futószáron megtanítod a segítségekre, tanuljon meg dolgozni, elõrefelé menni, majd fokozatosan hozzászoktatod a súlyhoz. Attól, hogy sodrott, még 200 kilós teherrel kell kezdenie! Egyedül hozzá se kezdj, mert felülésnél eleinte kell egy segítõ személy... Mert ugye eleinte a lovas nem ad semmi segítséget a lónak, hanem a segítõ ugyanúgy futószárazza, mint eleinte, és itt is fokozatosan megtanítják a lónak, mire hogy reagáljon: szársegítség, csizma, comb stb. Erõsen ajánlom a Lovasakadémia sorozatot, elsõ sorba pedig A FIATAL HÁTASLÓ ALAPKIKÉPZÉSE címû részét!
Ha meg be akarod törni, és minden mindegy, akkor fogsz egy pálcát, és izomból addig vered, amíg el nem indul. Nem gáz, ha vérzik, legalább komolyan vesz. Ha nem akar megállni, feszítõt rá, bár azzal eltörheted az állkapcsát, de az se nagy gond... Ehhez nem kell segítséget kérni... Ne akard betörni, ha meg be akarod lovagolni, egy segítségekre átengedõ lovat akarsz, akkor hívsz hozzáértõt. Ha meg hozzáértõ vagy, nem itt kérsz segítséget, mert nincs is kérdés voltaképpen. Egyedül amúgy sem lehet lovat belovagolni, elvileg amúgy futószáron már közlekedik mindkét kézre szóra, ha kocsizik. Elvileg.
A kérdező hozzászólása: Hiába mondod, hogy futószárazzam, mert akkor sem mozdul, pedig nem ül rajta senki sem. Ja és amúgy már nem is azért de nem fogom véresre verni a lovat, meg az állkapcsát sem fogom eltörni. Ki az a barom aki úgy akar lovagolni, hogy közben maga alatt szép lassan kigyilkolja a lovat?!
A kérdező hozzászólása: De amúgy köszi a hasznos tanácsot! :D

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!