Találatok a következő kifejezésre: Mivel foglalkozik nyelvész (3 db)

Mivel foglalkozik egy nyelvész és egy bölcsész?

Kösz.

Legjobb válasz: Olyan nincs, hogy valaki konkrétan bölcsész. Az egyetemen a bölcsészettudományi karon pl. egy rakás szak van, mint minden más karon. Pl. a nyelvész is bölcsészkarra járt, azon belül is azt hiszem magyar szakra, és a magyar szakon belüli szakiránya a nyelvész. Hogy pontosan mit csinál egy nyelvész, azt nem tudom megmondani, gondolom többféle lehet, de pl. a Magyar Tudományos Akadémiában is vannak nyelvészek, hiszen ez is egy tudomány.

A bölcsész elég tág fogalomkör. A nyelvész is bölcsész. Én is bölcsész vagyok, és nem Mekiben dolgozom, nagyon nem. ;) Konkrét kérdés?
Figyelj, én is bölcsészkarra járok, és szociális munkás leszek. De vannak egyetemek, ahol az én szakom nem is a btk-n van, hanem máshol. De épp így bölcsészkarra járnak a nyelvszakosok is (anglisztika, germanisztika, szlavisztika, stb.), vagy a magyar szakosok, a szociológia szakosok, a történelem szakosok, a néprajz szakosok, meg még a jó ég tudja, milyen szakok szoktak lenni. Vagy te kimondottan a szabadbölcsészekre gondolsz? Mert olyan szak is van. Ott meg szerintem fõleg szakirányfüggõ, hogy ki mihez fog érteni, azt nem igazán tudom, hogy õk miket tanulnak.
Olyan nincs, hogy valaki konkrétan bölcsész. Az egyetemen a bölcsészettudományi karon pl. egy rakás szak van, mint minden más karon. Pl. a nyelvész is bölcsészkarra járt, azon belül is azt hiszem magyar szakra, és a magyar szakon belüli szakiránya a nyelvész. Hogy pontosan mit csinál egy nyelvész, azt nem tudom megmondani, gondolom többféle lehet, de pl. a Magyar Tudományos Akadémiában is vannak nyelvészek, hiszen ez is egy tudomány.
A nyelvész a nyelv kialakulásával, fejlõdésével, változásával és használatával foglalkozik. Tehát egy nyelvész nem csak a magyar nyelvvel foglalkozik, csak ha magyar szakos, de van angol nyelvész, német nyelvész, stb... A bölcsész, pedig ugyanaz, mint a nyelvész, de még a történelem és minden más nyelv szakos is bölcsész.
A nyelvész az amolyan a nyelv történelmével, kialakulásával, más nyelvekkel való kapcsolat felkutatásával foglalkozik. És még biztos egy halom más dologgal is. Csak egy konkrét példa: nyelvész foglalkozik azzal, hogy a magyar nyelv hogyan alakult ki és hogyan került be a Kárpát-medence közepébe? Végül is kutató. Bölcsész meg ezer féle lehet. Középiskolai tanár illetve felsõoktatási tanárok is bölcsészek, de bölcsészek a politolugusok, bölcsész karon tanultak azok is akik fordítói-tolmácsi képzést töltenek be valahol. Azok a bölcsészek kötnek ki a mekiben, akik úgy nem azért csinálták meg a diplomát mert érdekelte õket, hanem mert "jó buli" vagy "kellett egy diploma".
Õk azok akik a pénztárban állnak amikor bemész egy Mekibe..
állami munkahelyeket kapnak vagy mennek a metroba árufeltöltõnek.
Mivel foglalkozik egy nyelvész és egy bölcsész? kamatoztatja a kapcsolati hálóját:) kizárólag akkor foglalkozz efféle "L'art pour l'art " dolgokkal ha kitûnõ kapcsolati hálód van, pl. multimilliomos vállalkozó/politikus/közéleti személy rokonok egyébként egy kétes értékû bulls%it az egész a pénzkeresést nem célszerû összekeverni a passzióval
De a bölcsészeten belül mi az ami érdekel? Mert bölcsész aki: történelem, magyar, anglisztika, germanisztika stb nyelvek, politológia, filozófia, mûvészettörténet stb szakon végzett. Tehát minden humán szakos bölcsész. De ezen belül nagyon sok "szakmát" lehet kitanulni, például pedagógia, szociális munkás, fordítói, tolmács, média, múzeológus, örökségvédelmis és még nagyon sok minden. Van az az úgynevezett szabad bölcsész, ami mindenbõl csak csipeget, na azzal nem sokra lehet menni.
A krumpli sütö a mekiben!!!!
Diplomás bölcsészek nem dolgoznak sem a gyorsbüfében, sem a raktárban, ugyanis ezeknél általában sokkal jobb állásokban tudnak elhelyezkedni. Mi lehet bölcsészbõl? Szinte bármi. Néhány jellemzõ terület: tanár, nyelvtanár, fordító, kommunikációs szakember, kutató, médiamunkás, szerkesztõ, pszichológus, politikus. Az elvégzett szak, szakirány azért elég jól kijelöli az irányt. Egy kínai szakosnak mások a lehetõségei mint egy egyiptológusnak. Azért nem árt MA szintû végzettséget szerezni, hiszen a régi egyetemi diplomának ez felel meg.
Ebben a "kapcsolat kell" közhelyben van igazság, de egyáltalán nem minden a kapcsolatokon múlik. Indulásnál segíthet a kapcsolat, de hosszú távon a tehetség, a hozzáértés és a szorgalom érvényesül.
nagykövetség - elképzelhetõ (van matematikai valószínûsége:) de ez egy pillanatig sem változtat azon a tényen, hogy efféle helyre szinte mindenki kapcsolatokon keresztül jut be Itt elsõsorban a mi külföldi nagykövetségeinkre gondolok, persze egészen más a bagdadi magyar nagykövetségen kikötni, mint a párizsin:)
Ha rám célzol, nekem aztán semmi kapcsolatom nem volt elõtte.
nem véletlenül beszéltem a jó kapcsolati hálóról:)
12:07-es vagyok. Nevezhetjük irodai munkának, de nem titkárnõ vagyok, nagykövetségen dolgozom.
egyik jobb mint a másik:) PS: a nyelvszakos se egy nagy durranás nyelvet tud valódi szakmája nincs a nyelvtanárkodás azért nem egy aranybánya (bár meg lehet belõle élni)
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen mindenki válaszát. Utolsó: Irodai munkát végzel, vagy hol lehet egy bölcsész diplomával elhelyezkedni, a bölcsész mindenhez ért?
Az egyetem többek között kapcsolatok kiépítésére van. Rengeteg a lehetõség, fõleg a nagyobb, híresebb egyetemeken, csak mondjuk venni kéne a fáradságot és dolgozni az ügyön. Én pl. bölcsészkaron vagyok végzõs, már van munkahelyem, ami várni fog fõállásban, pedig az egyetem elõtt nekem sem voltak kapcsolataim. Rengeteg szakmai fórumot, konferenciát, elõadást rendeznek nálunk, amire az évfolyam összes tagja megkapja a meghívót, mégsem vagyunk soha többen, mint 5-6 fõ (a 300-ból!)...pedig ezeken a helyeken tényleg lehet kapcsolati hálót kiépíteni. Aki akarja, az megtalálja a boldogulást bölcsészként is, tény, hogy sokkal több erõfeszítést kell tennie ennek érdekében, mint pl. egy mérnöknek, akit tárt karokkal várnak, de nem lehetetlen. Egyébként sem érdemes elszántság és ambíció nélkül nekivágni semmilyen szaknak, de a bölcsész szakoknak fõleg.

Mivel foglalkozik egy nyelvész?

Legjobb válasz: Köszi, szellemes volt! :) Szóval az a nyelvész, aki dolgozik mint nyelvész, az mivel foglalkozik???

A kérdező hozzászólása: Köszi, szellemes volt! :) Szóval az a nyelvész, aki dolgozik mint nyelvész, az mivel foglalkozik???
Általánosságban a nyelvészet az emberi nyelvekkel foglalkozó tudományág, és nyelvész az, aki ezt a tudományt mûveli. A nyelvészet szerteágazó területét három fõ szempont alapján szemlélhetjük: Szinkronikus vagy diakronikus: az elsõ típus a nyelvek jelenlegi formájával, míg a második a nyelvek múltjával, nyelvcsaládok alakulásával foglalkozik; Elméleti vagy alkalmazott: az elméleti nyelvészet azon elvekkel foglalkozik, mely a nyelvek leírását, kialakulását írják le, vagy a nyelvek univerzális tulajdonságait vizsgálja, az alkalmazott nyelvészet pedig az adott nyelvek alkalmazását, mûködését tanulmányozza; Kontextuális vagy független: (ezen kifejezések nem kialakult formák; az Encyclopædia Britannica például a „makrolingvisztika” és „mikrolingvisztika” kifejezéseket használja, analóg módon a közgazdaságtan „mikroökonómia” kifejezéséhez) az elsõ megközelítés a nyelvet a világba illesztve vizsgálja: kapcsolatát a társadalommal, elsajátítását, használatát és alakulását; míg a független megközelítés a nyelvet saját magában, önállóan vizsgálja. ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyelv%C3%A9sz )
felveszi a munkanélküli segélyt.
A nyelvész a nyelv kutatásával foglalkozik. Többféle ága van: foglalkozhat például nyelvtörténettel, amikor is azt próbálja kideríteni, honnan erednek a szavak. De foglalkozhat a nyelvrokonság kérdésével, pl. hogy milyen hasonlóságok és különbséget vannak mondjuk a finnugor nyelvek között. Kevesen vannak persze, akik csak tudományos kutatómunkát végeznek. Emellett a legtöbben tanítanak (általában egyetemen vagy fõiskolán, bár vannak középiskolai tanárok is, akik "hobbiból" folytatnak kutatómunkát). A szótárakat is legtöbbször nyelvészek írják, vagy például a számítógépes fordítóprogramok, nyelvhelyesség ellenõrzõ, stb programok írásában is részt vesz egy-egy nyelvész.

Pontosan mivel foglalkozik egy nyelvész vagy nyelvmentor?

Ilyen irányban szeretnék továbbtanulni, nagyon szeretem a magyar nyelvet, és érdekel is a szavak eredete, hogy mit miért mondunk így vagy úgy. Szóval szívesen tanulnám. De ha végzek az egyetemen, akkor mit tudok ilyen végzettséggel dolgozni?

Legjobb válasz: http://www.vein.hu/karok/btk/szakok/magyar_alapszak_nyelvmen..

Ez a szakirány valójában alkalmazott nyelvészet: a nyelvtudomány határterületeivel foglalkozik.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!