Találatok a következő kifejezésre: Mit tegyek, étkezések (26 db)

Trombocitémiát állapítottak meg.600-850 között mozog a laborérték. A fáradságon kívül nincs más tünet. De az életmódra, étkezésre vonatkozó utasítást nem kapok senkitől. Mit tegyek, mit ne, mit egyek, igyak, mit ne? Azt nem mondják meg!

Legjobb válasz: Ez azt jelenti, hogy sok a véredben a vérlemezke. Ezt étkezéssel nem tudod befolyásolni sajnos. A csontvelõd több vérlemezkét termel. Ez egyszeri labor lelet? Olyan dolgot ne tegyél, ami fokozza a véralvadást: pl dohányzás. Mindig sokat igyál folyadékot, hogy ne sûrûsödjön be a véred, valamint sok mozgás, hogy ne pangjon a vér az alsó végtagokban. Ha itt lelassul a keringés nagyobb a trombózis veszély, de ez mindenkire vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy sok a véredben a vérlemezke. Ezt étkezéssel nem tudod befolyásolni sajnos. A csontvelõd több vérlemezkét termel. Ez egyszeri labor lelet? Olyan dolgot ne tegyél, ami fokozza a véralvadást: pl dohányzás. Mindig sokat igyál folyadékot, hogy ne sûrûsödjön be a véred, valamint sok mozgás, hogy ne pangjon a vér az alsó végtagokban. Ha itt lelassul a keringés nagyobb a trombózis veszély, de ez mindenkire vonatkozik.

15 hós Kisfiam át akar térni a 3szori étkezésre, mit tegyek?

2 hete nem hajlandó uzsizni,vagy csak egy pár kanállal,de néha az is ki jön bel?le.

Legjobb válasz: Puhább darabos étellel próbálkozz, az alma nagyon kemény egészben (szeletben is). Az én kisebbik lányom is 15 hónapos most, de az almát õ sem eszi. Próbálj neki pl. mandarint adni. A gerezdeket kettõbe vágom, nagy sláger. Az almát én is csak palacsintában tudom neki adni, de úgy nagy kedvenc. Lereszelem, és pici fahéjjal bele a palacsintába, majd az egészet kis vékony szeletekre vágom. Egyébként nem kell görcsösen ragaszkodni az 5x-i étkezéshez, nálunk is van úgy, hogy pl. sokat esznek uzsonnára, és akkor vacsorára csak nyammognak. Õk még tudják, mennyire van szükségük, a "mit", azt tudod Te szabályozni.

Puhább darabos étellel próbálkozz, az alma nagyon kemény egészben (szeletben is). Az én kisebbik lányom is 15 hónapos most, de az almát õ sem eszi. Próbálj neki pl. mandarint adni. A gerezdeket kettõbe vágom, nagy sláger. Az almát én is csak palacsintában tudom neki adni, de úgy nagy kedvenc. Lereszelem, és pici fahéjjal bele a palacsintába, majd az egészet kis vékony szeletekre vágom. Egyébként nem kell görcsösen ragaszkodni az 5x-i étkezéshez, nálunk is van úgy, hogy pl. sokat esznek uzsonnára, és akkor vacsorára csak nyammognak. Õk még tudják, mennyire van szükségük, a "mit", azt tudod Te szabályozni.
Ha nem igényel többet, ne erõltesd. majd változik. Kisfiam se mindég uzsizik vagy tízóraizik. Amikor eszik adj neki tápláló kajákat. Tejtermékek, husi. Nincs a súlyával semmi baj.
Nálunk is ez volt , nem vitaminhiányos ? Kisfiam szedi a Vitacolant és 1 hete sokkal de sokkal jobban eszik végre !!!
A kérdező hozzászólása: Már én is gondoltam a vitaminhiányra. 5 napja kap Béres cseppet Cebionnal, napi 5 cseppet. De érdekes, mert a kenyeret, felvágottat, kolbászt harapná, nyalogatja, közben bólogat. Uzsira almát próbáltam adni, de reszelve nem kellett. Ha a kezébe adom, akkor nyalogatja, harapná, de a darabos kaják még nem igazán mennek neki. Talán már más lenne az igénye?
Ne erõltesd, mert azzal csak elrontasz mindent. Próbálj meg többféle kaját, hátha más bejön, de erõltetni nem kell. Éhen nem fog halni, annyit eszik, amennyi kell neki. Lányom volt, hogy két hétig szinte semmit nem evett a reggeli és esti tejen kívül, túlélte. Következõ 3 hétben bepótolta, aztán két hétig megint szinte semmi... vannak ilyen korszakok.
ne hagyd adj neki könnyû ételeket uzsira
utolsó vagyok. Pl: Joghurt piskóta lazább étel gyümölcs tejbegríz ... Nem szabad hagyni hogy napi 3 étkezéshez szokjon. uzsi után itasd meg és böfizzen várd meg . Havajnii pus
Mi kb.ugyanitt tartunk.Annyi a különbség, hogy 2 napja szinte csak mindenbõl 2-3 kanállal eszik.A kifli, keksz, nyammogni való megy.Próbáltam, hogy nem adok neki de.kekszet, hátha "kiéhezik" az ebédhez.AHA!A túrót!Tehát nem ezzel van a gond.Különben nagyon jó evõ.Most meg csak állok és lesek, hogy mi van.Már gyomoridegem van ha a kaját csinálom, hogy megint jön a nemevés... 4napja kapja a vitacolant.Remélem változik valami.Nem szeretném én sem kihagyni sem a tízórait sem pedig az uzsit.Akkor mikor enne gyümölcsöt? Reggel iszik 200-250g tejitalt(ha megissza) Tízórai lenne a gyümi, ahogy eddig. Ebéd, amit mi eszünk, uzsi valami joghurt, tejbegríz gyümivel(ha de.nem evett gyümit) Vacsire pedig valamilyen szendvics, felvágottal, sajttal, kenõmájas, virsli. Na most ez lenne.De nem ez van:( Oké, hogy nem hal éhen, de azért azt sem lehet hagyni, hogy kiflin éljen.Ha nem lenne vitamin hiányos, akkor gyorsan azzá fog válni. Szintén 15hónapos kisfiú.

16-hó néha nehezen rág könyörögni kell érte mit tegyek hogy haladósabb legyen az étkezés? Körülbelül 30-45 perc egy főétkezés ez normális?

Legjobb válasz: Ha szívesen eszik, csak elbambul, elnézelõdik közben, az teljesen normális, bár a felnõttet halálra idegesíti a nyammogás :) Sajnos ki kell bírni, mert ha sürgeted, akkor még rosszabb lesz, ideges lesz, mert ha kaja van, akkor sietni kell, étkezési zavar is lehet a vége. A 4 évesem is lassan eszik: szendvics (kenyér, vaj, szalámi) elõször leeszi a szalámit, 10 perc, aztán lenyalja a vajat, 10 perc, majd elnyammogja a kenyér nagyját szintén 10 perc alatt. Közben vizet kér, papírtörlõt, másik papírtörlõt... Szörnyû :)

Ha szívesen eszik, csak elbambul, elnézelõdik közben, az teljesen normális, bár a felnõttet halálra idegesíti a nyammogás :) Sajnos ki kell bírni, mert ha sürgeted, akkor még rosszabb lesz, ideges lesz, mert ha kaja van, akkor sietni kell, étkezési zavar is lehet a vége. A 4 évesem is lassan eszik: szendvics (kenyér, vaj, szalámi) elõször leeszi a szalámit, 10 perc, aztán lenyalja a vajat, 10 perc, majd elnyammogja a kenyér nagyját szintén 10 perc alatt. Közben vizet kér, papírtörlõt, másik papírtörlõt... Szörnyû :)
Az én lányom is sokáig eszik. Bár csak mostanában kezdte ezt. Szerintem a foga miatt lassult be. Elõtte pikk-pakk benyomta a kaját, most meg 30 perc az ebéd. De csak akkor, ha rágásról van szó. Szerintem ez nem baj, én nem is szoktam már sürgetni. Így együtt is tudunk enni :) Ha más eteti meg, akkor mindig elõre szólok, hogy ne legyen ideges, legyen türelmes, mert sokáig nyammog.


Mit tegyek, ha majdnem hét hónaps Babám csak 3x szopizik nappal és egyszer éjszaka 2 babakajás étkezés mellett?

Elég neki a 4 szopi? Egyszer?en nem fogadja el többször,bárhogy próbálkozom.Nem akarom,h megutálja a szopizást, de többen ijesztegetnek,h kevés ennyi szopi?

Legjobb válasz: Az enyém 7,5 hós és csak 2 szer szopik reggel és este. Közte 3 szor eszik szilárd kaját. (ez is 5 étkezés) A babák tudják mennyi kell nekik. Képzeld magad a helyébe, Te sem eszel többet , mint amennyi jól esik. Szerintem ha nem csökken a súlya és ha minimálisat is de növekszik akkor nem kell agggódnod. Ennyi idõsen már nem híznap havi 1 kg-t a picik.

Az enyém 7, 5 hós és csak 2 szer szopik reggel és este. Közte 3 szor eszik szilárd kaját. (ez is 5 étkezés) A babák tudják mennyi kell nekik. Képzeld magad a helyébe, Te sem eszel többet , mint amennyi jól esik. Szerintem ha nem csökken a súlya és ha minimálisat is de növekszik akkor nem kell agggódnod. Ennyi idõsen már nem híznap havi 1 kg-t a picik.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, ez most kellett a lelkemnek!El kell fogadnom, h Õ nem az a "cicin-lógós" típus!De nehéz, ha többen próbálják súlykolni belém, keveset szopizik! Szép napot!
Az én babám csak 5-ször szopik, és 3 hónapos.Az a lényeg, hogy az 5 kaja meglegyen.

A macskám nem hajlandó rászokni az alomra, és nincs elég időm, hogy minden egyes étkezés után rátegyem! Ha pedig ráteszem, akkor elkezd benne játszani! Mindig oda piszkít ahol nem érem el, és nem tudom feltakarítani! Mit tegyek?

Legjobb válasz: Nem hiszem el mikor valaki azt mondja "nincs idõm". Akkor ne tarts állatot és kész ha nincs idõd megtanítani ilyen alap dolgokra sem. Néhány macskának hetekig tart mire rászokik a budira nagy nehezen, addig viszont neked kell belepakolni ahányszor látod hogy megy pisihelyet keresni. Estére meg zárd a budiba a wc-jével meg egy tál vízzel. Mást nem tehetsz, magától nem fogja megtanulni.

Nem hiszem el mikor valaki azt mondja "nincs idõm". Akkor ne tarts állatot és kész ha nincs idõd megtanítani ilyen alap dolgokra sem. Néhány macskának hetekig tart mire rászokik a budira nagy nehezen, addig viszont neked kell belepakolni ahányszor látod hogy megy pisihelyet keresni. Estére meg zárd a budiba a wc-jével meg egy tál vízzel. Mást nem tehetsz, magától nem fogja megtanulni.
fura macskád van, a cicák ösztönösen földbe teszik a cuccost :/ pontosan hová szokott? szekrény, hûtõ, ágy mögé? ne hagyd bemenni, zárd el a helyét. de tuti tipp, ha egyszerûen bezárod a wc-be egy napra, vagy kettõre. csak a cica + az alom. na és persze kajáltasd meg adj neki vizet, hogy legyen mit termelnie. elõbb utóbb rájön a hülyéje, hogy hova kell.
Rakj egy kis darabkát a végtermékbõl az alomba. Vagy rakd más helyre az almot magát, olyanra ahova gyakrabban végzi a dolgát.
Nem egyszerû, amit kérdezel! A mostani cicámnak kicsit belekapartunk az alomba, azóta szobasztiszta, nagyon könnyen ment. Viszont volt egy renitens cicám, mindenhová odaf.sott szinte, szennyestartó, ágynemû, hûtõ-szekrény alá, mögé stb. Egyszerûen nem sikerült alomra szoktatni, úgyhogy végül kinti cica lett belõle. A te cicád esetében rengeteg türelemre és idõre lenne szükség. Ha látod, hogy a nagy eseményre készül, be vele az alomba, kapargatni neki, nem kiengedni. Aztán hátha. Sok sikert!
Adj neki tejet, kakaót.
Tea, + kenyér katonák sajttal, vajjal, sonkával, vajas lekváros kenyér. Tejpép, tejbegríz, joghurt bele reszelt kekszel. Van ilyen, hogy nem kell a tej, akkor mást kell adni! Nem csecsemõ már, lehet próbálkozni a rendes reggelivel! Pogácsa, péksüti, majd tea.
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó! Elõször megijedtem a válaszodtól, hisz' nem gondoltam, hogy ilyen hamar lehet neki adni ilyeneket, de a szükség nagyúr, a kisasszony éhes, valamit tenni kell, hát adtam neki vajas kenyeret. ÉS MEGETTE!! Örülök, hogy válaszoltál és köszönöm is nagyon!
az én kislányom is 8 hónapos és ugyan ez a problémánk, de azt hittem másnak szépen szopik reggel, csak nekem nem akar..1-2 hete már reggel szinte lehetetlen rávenni, h szopizzon, én is reggeliztem és adtam a kis szájába apró fonott kalács darabokat, fogtam gyorsan egy kis csészét , fejtem bele tejcsit, belemártogatom a kenyeret, kalácsot, vagy minden falat után iszik egy kortyot, így legalább ha nem is szopik, de megkapja a tejet is..

2 hónapos kislányom már egy hete napi 2* tud csak kakálni és közben nagyon sokot pukizik és ez fáj neki. Már mindent kipróbáltam a kamilla teát adtam neki és a saját étkezésemre is oda figyeltem, de semmi változás. Mit tegyek?

Legjobb válasz: A napi 1 kaki is teljesen rendben lenne ám! Ne izgulj! Egyébként, ha fáj neki a pocija és sok a puki, azaz gázos, akkor leíron neked a nálam jól bevált italunkat, amit egy Belga gyerekorvos ajánlott nekem. Egy kis edénybe reggel felforralsz 1L vizet + 1 nagy (v.2kisebb) babérlevelet. Langyosra/ihatóra hûtöd és cumisüvegenként 1 max. 2 mokkacukorral ízesítve 2 evés között a picinak kínálod. Minnél többet fog abbõl a szélhajtós édeskés italból inni, annál gyorsabban elmúlnak majd a hasgörcsei. A cukor-fog "hiedelem" miatt ne aggódj, nem ezzel fogod a picurt ezentúl táplálni, tehát pár napi babérleveles kúrától nem lesz a kis fogának SEMMI baja. Ezt csak azért mondom, mert ezzel szoktak jönni a riadt anyukák.:)

A napi 1 kaki is teljesen rendben lenne ám! Ne izgulj! Egyébként, ha fáj neki a pocija és sok a puki, azaz gázos, akkor leíron neked a nálam jól bevált italunkat, amit egy Belga gyerekorvos ajánlott nekem. Egy kis edénybe reggel felforralsz 1L vizet + 1 nagy (v.2kisebb) babérlevelet. Langyosra/ihatóra hûtöd és cumisüvegenként 1 max. 2 mokkacukorral ízesítve 2 evés között a picinak kínálod. Minnél többet fog abbõl a szélhajtós édeskés italból inni, annál gyorsabban elmúlnak majd a hasgörcsei. A cukor-fog "hiedelem" miatt ne aggódj, nem ezzel fogod a picurt ezentúl táplálni, tehát pár napi babérleveles kúrától nem lesz a kis fogának SEMMI baja. Ezt csak azért mondom, mert ezzel szoktak jönni a riadt anyukák.:)
Mi erre kaptunk gyógyszertári (papaverines) görcsoldót. Az segített néha.

Mit tegyek? Megváltozott evési idő miatt tolódik minden, és ha kimarad az az étkezés, nem fog fogyni?

Megváltozott a babám evési rendje,és este 6h-kor eszik aztán elvileg 3 óra múlva kérne legközelebb,de este 9h ra már rég alszik(fél 9-ig van fent),ha addig nem nagyon kér enni,akkor felébresszem 9h-kor,mert nem szívesen tenném,húzni meg nem tudom az id?t,mert addigra nagyon álmos már,így is sokszor 8-kor alvás van.

Legjobb válasz: Mennyi idõs a babád és mit eszik? Én nem ébreszteném fel, semmiképpen sem. Felébred õ ha éhes, ne aggódj. Fél kilenckor adhatsz neki kis cicit, vagyis megkínálod. Ha fogadja, fogadja, ha nem, nem. :) 2.5 óra elteltével nyugodtan adhatsz neki.

Mennyi idõs a babád és mit eszik? Én nem ébreszteném fel, semmiképpen sem. Felébred õ ha éhes, ne aggódj. Fél kilenckor adhatsz neki kis cicit, vagyis megkínálod. Ha fogadja, fogadja, ha nem, nem. :) 2.5 óra elteltével nyugodtan adhatsz neki.

Mit tegyek, ha étkezések után 10-15 perccel émelygés, hányinger, nagyfokú nyálelválasztás gyötör?

Gondolom az emésztés indult be, de nagyon kellemetlen. A Renit próbáltam, de semmi. Van még kb. 2 hetem (10 hetes vagyok). Magne B6, B6 semmit nem használ. Vizet eleget iszom.

Legjobb válasz: Sztem próbálj meg sokszor piciket enni. Nekem legalábbis az vált be. Remélem, hamarosan jobban leszel. Mi az a van két heted amúgy?

Sztem próbálj meg sokszor piciket enni. Nekem legalábbis az vált be. Remélem, hamarosan jobban leszel. Mi az a van két heted amúgy?
A kérdező hozzászólása: Remélem az elsõ trimeszter végére vége lesz ennek a rosszullétnek! Legalábbis azt mondják utánna pikk-pakk elmúlik! Ezért írtam a két hetet.
Én is hányingeres voltam a 13-14. hetemig a kezdetektõl fogva, nekem a rágó használ. Sosem szerettem rágózni, de kaja után rögtön bekapom, és így a hányinger nem jön. Hátránya, hogy gyorsabban megéhezek, de sokszor eszek keveset.
A kérdező hozzászólása: A rágót már próbáltam, általában segít. Már javul a helyzet, a dokim is azt mondta, inkább egyek folyamatosan keveset, ne egyszerre sokat. Könnyû azt mondani ilyen étvágynál:) ))))! Lassan csak vége lesz! köszi nektek!

Tönkretette a közös családi étkezéseink hangulatát, hogy vegetáriánus lettem. Mit tegyek?

Az az opció kilõve, hogy egyek húst!

Legjobb válasz: Nehéz kérdés. De ha neked úgy könnyebb, egyél külön. Én sem tudnám elfogadni, sõt az én döntésemet sem fogadná el a család, ha úgy döntenék, hogy vega leszek. Ahol a húst is hússal eszik, ott nehéz dió ez a vegetáriánus életmód....

Egyszeru: ehetitek ugyanazt de te edd csak a koretet. Nekem is tobb vega etel izlik, de eszek mellejuk hust.
A kérdező hozzászólása: bocsánat, hogy újra kiemeltem a kérdést, de nem változott a helyzet és hátha van aki még nem olvasta, de tudna tippet adni, hogy hogy kezeljem ezt a helyzetet
A kérdező hozzászólása: 42-es: köszi szépen, jogom van annyiszor kiemelni, ahányszor lehet, nem tettem fel újra a kérédést, csak kiemeltem. és a probléma még érvényes te viszont nyugodj meg... lélegezz mélyeket... kezdj el meditálni... és lást meg a szépet, a jót a világban! :) namaste
Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de nem te teszed tönkre a családi hangulatot az asztalnál, hanem azok akik nem képesek elfogadni, hogy másfajta életmódot akarsz élni. A lányom is paleo hívõ, szíve joga azt enni amit akar, fõleg, ha el is készíti sajátját
...dögölj már meg ezzel a kérdéskiírással!!! Még csak 20adszorra van ismételve!!
39: "... sírva mondtam hogy miért nem eszünk inkább embereket..." Tipikus gyerek száj :) jót derültem :) )
Leben und leben lassen, ahogy a teutonok mondjak... vagyis elni es elni hagyni. A kozos etkezes celja az egyuttlet, es nem a masik tanyerjaban kutakodas. A husevo rokonok oruljenek, hogy nekik tobb hus marad, es mindenki egye azt, amit szeretne. Kerdezo, a legkozelebbi etkezeskor tedd fel a kerdest, hogy nekik az a fontos, hogy mit eszel, vagy a tarsasagod? Ha az elobbi, akkor koszonod, de tobbet nem fogsz egyutt enni veluk. Ha az utobbi, akkor AZONNAL hagyjak abba ezt a viselkedest. Edesanyadnak lehetne annyi kedvessege, hogy amikor foz, egy adagot megcsinalna hus nelkul. Szinte barmit el lehet kesziteni.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nem benned van a hiba, hanem a családodban. Gondolom, aki kicsit is más azt rögtön leszólják, és per pillanat te lettél a "más" akinek eltérõ véleménye van az övéktõl. Én vega lettem 15 évesen, seki nem akadt fenn rajta. Amikor hús volt terítéken, csak a köretet meg a sajátát ettem, sokszor anya külön fõzött nekem. Nagymamám is csak fél évig kérdezgette hogy biztos nem kérek-e egy szelet ezt-azt. Ráadásul többször mondta anya hogy kikoromban amikor megtudtam hogy milyen állatokat eszünk, sírva mondtam hogy miért nem eszünk inkább embereket. (Most nem mondhatom hogy ezt a mai napig így gondolom, de... na.) Azóta újra eszem húst, kb heti egyszer fél falatot, és nem éreztem magam soha betegnek emiatt. Nem tésztával kell helyettesíteni hanem zöldségekkel, és máris nem kell béres cseppre meg hiperszuper vitaminokra költeni. Kérdésedre a válasz: Magyarázd el nekik hogy hiányzik a régi hangulat és nem érted a szurkálódást, mert nem vagy betegesebb mint eddig, nem kerülsz többe és még fõzni is megtanulsz. Ha ezt nem lehet belátni, kérezd meg, hogy vásárolták az érettségijüket. Bocsi, de szerintem ép ésszel felfogható és elfogadható ha valaki nem eszik húst. Mit szólnának ha kiállnál és elmondanád hogy leszbi vagy? :) )) tök vicces lenne L23
éretlen személyiséggel rendelkeznek a családtagjaid sajnos
A kérdező hozzászólása: 34/36: KÖSZÖNÖM!!! Ez lett volna a lényeg.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); a dohányzás és a cukorbetegség jó hasonlat, más miatt is lehet valaki "más" az asztalnál. saját döntés, vagy egészségügyi ok miatt. az, hogy miért egészségesebb, abba most ne menjünk bele, aki tudja, az tudja, aki nem fogadja el, azt nem most kell meggyõzni. ismerek egy vegán (csak növényevõ) családot, ahol az egyik tag nyers-vegán, külön készít magának mindent, a többiek megkóstolják néha, teljesen jól viselik. mindent lehet jól is csinálni, azért nem lesz depressziós minden vegetáriánus. kérdezõ: tarts ki, kínáld õket néha, ne foglalkozz az érveikkel, de ne is próbáld õket meggyõzni. késõbb talán nehezebb lesz, h mad külön élsz, és vendégül látsz valakit, akinek húst kellene adnod, mert õ úgy szokta meg, te meg nem akarod, mert szerinted nem jó (neki sem), és mert te nem akarod elkészíteni. ha emiatt veszítesz el barátokat, ne sajnáld, az nem volt igazi. az egészséges életmód híveinek az ajándékozád id nrhéz, mert édességet, kávét, alkoholt nem szivesen adnak, bio ételt meg ciki, mert aki kapja nem ismeri, és teljesen elzárkózik.... ez is a kultúra része és fel kell nõjünk hozzá. és szépen írta itt valaki: a szeretet a legfontosabb!!!
Én ezt nem tudom megérteni. Miért kell ezt ennyire felfújni. Anyukád örülhet, hogy nem kéred meg, hogy még neked is fõzzön, mert Te csak ilyent eszel. Akkor nekem meg a lányomra kellene mindig csúnyán néznem, ha mondjuk nem eszi meg a káposzta levest, meg a bablevest, mert nem szereti? A közös étkezések nem arról kellene, hogy szóljanak, hogy ki mit eszik, hanem egymásról, a családról. Az meg, aki azt írja, hogy ez így van jól, mert hogy a szülõk húst esznek és ezért ilyenek, azoknál nem tudom, hogy mûködik a tolerancia. Mert ehhez csak az kell, meg kellene egy kis nyitottság is a szülõk részérõl. Hogy ok, hogy én rántott húst eszek, de adj már egy keveset abból a salátából, saját magad sütötte kenyérbõl, hadd kóstoljam meg hozzá. Lehet nem is rossz. Ennyi kellene.
Lesarkíthatod, csak nem érted, vagy nem akarod érteni. Hozott egy döntést, most az tökmind1, hogy jó vagy nem, mindenki jön itt azzal, milyen jó vegának lenni és milyen egészséges, de ezt a KUTYA NEM KÉRDEZTE! A magyar oktatás szégyene, hogy egy nyamvadt kérdést nem lehet értelmezni, nem volt kérdés, mennyire egészséges a vega étrend, nem volt kérdés, mennyire jó az életed tõle, nem kérte a biztatást sem, semmi ilyenrõl szó nem volt. Nem volt szó cukorbetegségrõl, nem volt szó diétáról, egyszerûen ennyi volt a kérdés, hogy mit tehetne? Erre a válasz: baromira semmit, mert a döntésére a környezete negatívan reagál és ez belsõ meggyõzõdésbõl fakad, amire a kedves kérdezõ nem tud hatást gyakorolni, ezért mivel nem illik bele a családja szemével nézve abba az étkezési kultúrába, különc lett ebbõl a szempontból. Magyaráztok itt minden baromságról, csak a kérdésre nem válaszoltok.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Akkor apám is különc, mert cukorbeteg? Most gyûlöljem, mert miatta nem süthetünk normális süteményeket? Vagy különc a testvérem, aki állandóan húst hússal enne? Mert ennyi erõvel nálunk õ lóg ki a sorból. Sõt, akkor már a dohányosokat is joggal cseszegetjük, hiszen gyakran magasról tesznek rá, hogy mások orra alá füstölnek, pedig a te nézõpontod alapján õk különcködnek, nem a nemdohányzók. És akkor már különc minden fogyatékossággal élõ is, minden terhes nõ, minden homoszekszuális, eltérõ bõrszínû és mindenki, aki tetováltat, gyúr, vagy piercinget visel. Különc az is, akit megerõszakoltak. Különc a barátnõm, akinek a családjában egyedül neki lett egyetemi végzettsége, különc az anyám, mert a harminc év különcködõ dohányzása miatt most 3-as stádiumú COPD-t diagnosztizáltak nála. Különc vagyok én is, mert a többséggel ellentétben imádom a klezmer zenét, és nem hallgatok disco-t, különc vagyok, mert a munkahelyemen nem fekszem össze mindenkivel, ahogy a munkatársaim. Különc mindenki, aki nem megy férjhez már 20 éves koráig, és nem szül mihamarabb 2 gyereket, mert ez az általános elvárás, még akkor is, ha kiderül, hogy minden nap veri a férje. A te érvelésed alapján szinte nincs olyan ember, akinél ne találnánk valamit, ami miatt kilóg valamilyen társaságból, akár tehet róla, akár nem. De ez nem azt jelenti, hogy akkor megérdemli a "kiközösítést" vagy az állandó "lelki terrort". Ami egyébként pont a magadfajta felfogású emberek miatt fordul elõ. Büszke lehetsz rá.
Én is így vagyok, de nem tudok olyat írni, ami rajtad segítene (rajtam sem segített). Amíg a családod így kezeli a helyzetet, addig egyedül nem fogsz tudni változtatni. Engem is bántott (és a mai napig is bánt) a dolog. Hiszen soha nem is szekálom õket, hogy egyenek mást, sõt még a húsos ételeket is elkészítem, csak éppen nem eszem belõlük. Sajnos arra a végeredményre jutottam, hogy inkább azt kell megpróbálnom elfogadni, hogy attól, mert egy család vagyunk, még nem vagyunk egyformák. Anyunak és apunak is vannak hibái, gyakran önfejûek és makacsok, ahogy öregszenek egyre jobban. Nagyon nehezen nyitnak új dolgok, szokások felé. Fáj, hogy nem értenek meg, de most már próbálom elnyomni az egészet, és nem felhúzni magam rajta. Ilyen vagyok, és nem változom. Miért is tenném, hiszen senki életét nem korlátozza, hogy mit eszem. Úgyhogy inkább már elengedem a fülem mellett a buta megjegyzéseket, és nem is reagálok rájuk.
Költözz el.
A kérdező hozzászólása: 59-es: ez jó tipp, köszi! :) amúgy teljesen igazad van ami a gyereket illeti, ha én egyszer anya leszek én se fogok venni nekik ilyen mûanyag borzalmakat, amiket étel, nasi, csokoládé néven árulnak a boltban
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hát sokat sajna valóban nem tudsz tenni. Vagy elfogadják vagy nem. Én nem lennék vega, de ha más az akar lenni, szive joga hozzá, és ehhez senkinek semmi köze. Ülj le elsõsorban anyukáddal, hogy te ezt szeretnéd, és hogy álljon melléd. Ezt nehéz másokkal elfogadtatni. Tudom. Már csak onnét is, hogy 4napja bejelentettem, hogy nem fogunk édességet enni a gyerekekkel, mert milyen káros, erre nõvérem kinevetett, gúnyos megjegyzéseket tett. Többiek is mosolyognak rajta... Rosszul esik, de úgy vagyok vele, nem érdekel, az én gyerekeim egészsége a tét, hát lesz.rom. Nem azt mondtam hogy egyáltalán nem eszünk ezentúl semmit, csak ritkábban kapnak, és lehetõleg olyat ami egészséges. Majd sütök nekik én xilittel, teljeskiörlésû liszttel... Ha nem értik meg akkor tényleg étkezz külön, vacsora után is le lehet ülni beszélgetni egy kávé mellett. Idõvel ráunnak.Vagy egyszer meglephetnéd õket, valami olyan vega kajával ami tuti bejön majd nekik. Gondolom tejterméket eszel, ha azt belekombinálod valami jó kis tésztába, zöldséggel, egy bevált recept, és talán akkor majd megértik. Vagy fõzesd meg anyukáddal kedvenc tészta ételed, mond neki, hogy ezt csak te tudod olyan finomra késziteni.. és puszild meg. :)
tegnap 13:50 miért kéne elköltöznie? nem vagy normális..
A kérdező hozzászólása: Igazából aggódnak is persze, õk nagyon abban a szellemben nevelkedtek amit a nagyiéktól tanultak, hogy hús az kell, másképp gyenge, beteg stb. lesz az ember. De táplálkozástudományi ismereteik nincsenek. Apu más nemzetek konyhájától vagy a különleges fûszerektõl is (mint a curry, vagy oregáno vagy kakukkfû) idegenkedik.
Beszelgettel mar veluk errol? Bar el tudom kepzelni, hogy nem nyitottak a beszelgetesre, ez esetben tenyleg nem tudsz tenni semmit. Ha megis, akkor kerdezd meg oket, mi a bajuk ezzel pontosan, ha az egeszsegedert aggodnak (bar nem ugy tunik), akkor menj, csinaltass verkepet, mutasd meg nekik, nyomtass ki cikkeket, hozz eszerveket. De ugy erzem, a szuleid nincsenek ezen a szinvonalon:(
A kérdező hozzászólása: hû de furcsákat írtok, nem tudom mit vegyek poénnak :D
Nos, megértést kellene tanúsítania irántad a családodnak. Sajnos a csoportszellem és a közösség megköveteli az összetartást.kiközösítik aki nem tart velük. Szerintem a vegetáriánus lét elsõdleges célja valójában nem az erõszak- és ölésmentes élet pártolása hanem a spirituális felemelkedés elõsegítése.. Egyesek már nem is esznek...
Az exbarátnõm is "vega" volt... ...fûvel-fával megcsalt!!
Ez is egy divat a sok közül...
Megdöbbenek a válaszokon. Nem vagyok vega, de ha valamelyik barátom vega ételt fõz nagyon szívesen megeszem és élvezem a finom ízeket. Nem értem hogy nem lehet egy felnõtt embertõl elfogadni, hogy másképp látja a dolgokat és másképp látja jónak az étkezést. Milyen korlátoltnak kell annak lennie aki fennakad azon, mi van a másik tányérján a családi asztal körül. Aki párhuzamot állít a vega és a meleg családtag között azt azért megnézném ha szembesülne igazából mindkettõvel, melyiknél mi lenne a reakció igazából. Hol van a szeretet annál az asztalnál, ahol sértõdés és piszkálás két éve mûködik emiatt?
Már miért kellene azt tennie amit mondanak? Ennyi szabadsága már csak legyen egy felnõtt embernek, hogy mit eszik. Ha macskát akarna kínozni a pincében, vagy drogozni, vagy minden nap másik pasit hazavinni, és a szülei nem engednék, érthetõ lenne. De így? Ez egyszerûen szûklátókörûség és konokság (már bocsánat) de így van.
Akkor alkalmazkodj. Ha nem tetszik költözz el ha lehetetlen akkor meg azt tedd amit a szüleid mondanak.
A kérdező hozzászólása: Az még lehetetlen.
De, ez bizony különcség. Abban a közegben, amiben õ él, különcöt csinált magából, most pedig fel van háborodva, amiért a környezete "kiközösíti". Nem kell ezen háborogni, változtatott valamin önmagával kapcsolatban, erre a környezete is reagált. Nem kell itt a rizs az elfogadásról meg tarts ki meg egyéniség vagy, ennek ehhez az ég adta egy világon semmi köze nincsen.
Én is vegetáriánus vagyok és még paleo is. Én külön élek a szülõktõl, de ha ünnepi közös kaja van, még mindigmegy az értetlenkedés, meg próbálnak rábeszélni. De én hajlíthatatlan vagyok. Ne hagyd magad, egy idõ után bele fognak törõdni. Én is jobban érzem magam így. 30/n
29-es, légyszi egy linket a tanulmányról, érdekelne. Köszi!
Megértem az 5ös válaszadót, magam is eltévelyedett gondolatnak tartom a csak növényevést. Ha a lányom vega akarna lenni, minden erõmmel próbálnám rábeszélni a húsra. Mondjatok primitívnek nem érdekel. Nálunk a rokonságban vannak vegák, az egész család az, hát mindegyik depressziós, alig 40 kilós emberek.
Mit tehetnél? Röviden, tömören: semmit. Kitaláltad egyik pillanatról a másikra, hogy nem eszel húst (mintha ettõl változna bármi is), te magadnak elfõzõcskézel és kivonod magad a családi étkezésbõl. Olyan embere vesznek körül, akik szerint hülyeséget csinálsz, ezt nem is akarják leplezni, szóval ne legyél megsértõdve. Ha ennyire bánt, egyél más idõben vagy máshol és kész.
Nézd: vagy a te elveid, vagy a papa-mama elvei. Ha te kitartasz a vega-téma mellett, akkor nem kell és nem is szabad azzal foglalkozni, hogy ki mit eszik és hogy néz rád. Egyenek együtt, te pedig eszel külön. Egyet ne akarj: mindent! Nincs olyan, hogy te vega vagy, õk pedig nem, DE azt akarod, hogy mindenáron olyan legyen a nagy családi légkör, mint anno (mert ebben implicite az is benne van, hogy õk alkalmazkodjanak hozzád...). Nem fog menni. Az elvek melletti kiállás a harc - és a szülõkkel szembeni kamaszkodi lázadás - egyik jele. Csináld, ne törõdj senkivel, de ne is panaszkodj!
Pedig ideje lenne a családnak megszoknia. Nem sokat tudsz tenni a hangulat javításáért, de nekik is el kell fogadni a döntésedet. Sajnos olyan hangulat így tényleg soha nem lesz már, hogy közösen dicséritek az ebédet és a szakácsot, mert két táborra szakadtatok. De ettõl még nem kellene rossz hangulatnak lennie.
Kedves hetes! En semmi rosszat nem mondtam rajuk. Nem mondtam h rossz emberek vagy h ertektelenek. Annyit mondtam h nem szivesen neznem minden nap eves kozben egy vega tanyerjat. Tehat ebben semmi itelkezes nem volt, ellenben veled. Te rosszindulatunak titulaltal. Akkor melyikunk is itelkezik?
A kérdező hozzászólása: ja és hát elköltözni nem tudnék még, de nem is szeretnék, 20 éves vagyok, tanulok + diákmelózok, még nem tudok kirepülni
A kérdező hozzászólása: Nem én fõzök a családra (5en vagyunk), hanem alapvetõen anyu, én általában 2-3 adagot fõzök, magamnak + jusson kóstoló az érdeklõdõknek :) meg gyakran csinálok nyáron ajvárt, házi ketcupot, szószokat, sütök kenyeret vagy más pékárukat stb. sok alapanyag van otthon, én tulajdonkép nem kerülök többe, mert ami valami különlegesebb, bio azt a saját fizumból szerzem be csakhát egyszerûen anya mindig tukmálná a saját fõztjét is és tudom, hogy megsértõdik amiért visszautasítom
"..Személy szerint nem tudom mi zavarna jobban, ha egy meleg, vagy ha egy vega lenne a családban.." Én inkább megérteném és elfogadnám bármelyiket, minthogy olyan alaptalanul ítélkezõ, rosszindulatú emberrel éljek együtt, mint te vagy.
Hát ha te megcsinálod magadnak és magadnak is veszed meg, vagy ha a szüleid veszik is az alapanyagot, de nem jelentõsen többe a kajád, mint amit õk esznek, akkor én nem értem mi bajuk ezzel. Ha csak értetlenkedés, hülyének nézés, akkor azzal mit foglalkozol? Ilyen a mi családunkban is van néha, pedig mi mindannyian megeszünk általában mindent. És amit meg nem, vagy ha valaki nagyon imád valamin, azon vannak néha fejcsóválások. Pl. én nem vagyok vega, de nem szeretem a húst, keveset eszek, és anyám is szokott tukmálni. A zöldséget meg az édességet és a kenyeret is jobbans zeretem, és arra még jön sokszor a megjegyzés, hogy hogy bírok abból meg annyit enni. Meg sem hallom ezeket. Mint ahogy anyám se hallja meg, ha megszólom, amiért cukrot szór a narancsra, meg az amúgy is cukros édességekre... Igyekszem nem beszólni, de néha én sem tudom nem megszólni azt, ami nekem undorító... Ettõl még megsütöm/fõzöm nekik a húsokat, és odateszem a cukrot az asztalra... Aprópó! Nálatok te fõzöl a családra?Talán amióta mást kajálsz, nekik nem csinálsz meg semmit? Lehet ez a bajuk? Ha nem, és nem kell nekik a kajádra extrán költeni, akkor hozzá szokhatnának a szokásodhoz.
Engem nem zavar ha valaki más vega, de nem szívesen ülnék vele egy asztalhoz nap mint nap, az biztos. Nem gyûlölködés, de nagyon eltévelyedett gondolatnak tartom. Szóval én megértem hogy nem örülnek neki. Mit tehetsz? Semmit. Valami eltört, már nem lesz olyan mint régen. Költözz el esetleg, akkor mindenki békességben ehet. Személy szerint nem tudom mi zavarna jobban, ha egy meleg, vagy ha egy vega lenne a családban..
Neked szíved joga úgy étkezni, ahogy helyesnek látod, nekik meg szívük joga errõl úgy vélekedni, ahogy akarnak. Te nem kényszerítesz rájuk semmit, õk se kényszerítsenek. Az dicséretes, hogy magadra fõzöl, esetleg azt tudod még csinálni, hogy sütsz-fõzöl sok vega finomságot, és kínálgatod nekik, megvendégeled õket, hátha megízlik szülõknek is, nemcsak tesóknak. Az a lényeg, hogy nem várhatod el, hogy tapsoljanak, ha egyszer ez a vega dolog nem az õ életstílusuk. Valamit valamiért.
Sajnálom, hogy így alakultak a dolgok. Én a többieket nem értem. Felnõtt ember lehetsz, így tudsz dönteni, hogy mit is szeretnél, jelen esetben vegetáriánusnak lenni. Itt az a gond, hogy a többiek ezt a döntésedet nem tisztelik. Az elsõ 1-2 hónapban, még azt mondom, hogy elmegy a "durcizás, piszkálás", de 2 év után is, az már szerintem (bocsánat a kifejezésért), de bunkóság részükrõl. Ha szeretnek, szeressenek így is, ugyanis semmi kivetnivaló nincs ebben. Elnézést, hogy semmi hasznos tanácsot nem tudtam adni, de eme döntésed miatt ne te érezd magad rosszul.
Te semmit, a családodnak kellene végre elfogadnia, hogy nem eszel húst. Nekik kellene kerülni a szánakozó tekintetet, illetve befejezni a gyõzködést, hogy egyél húst is. Ameddig ez nem megy, te a fejed tetejére is állhatsz.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ez azért hihetetlen, miket írnak itt egyes emberek... Nem ennétek együtt egy olyan emberrel, aki a családtagotok, akit szerettek, csak azért, mert mást eszik? Nézem, látom, de nem hiszem el. :D Ha az illetõ allergiás lenne valamire, cukorbeteg volna, fogyókúrázna vagy épp egy betegség miatt kellene speciális diéta, akkor is így állnátok hozzá? Mi az, hogy nem bírnátok ránézni egy vega tányérjára? Miért mit eszik, ami undorító? Saját példa: vegetáriánus vagyok, egy éve. Nem, nem vagyok 40 kiló, és depressziós sem. :) Külön élek, de nagy családi ebédekre hazamegyünk a szüleimhez vagy az apósomékhoz. Rajtam és a férjemen kívül senki nem vegetáriánus. Ennek ellenére minden egyes alkalommal meg tudják oldani, hogy mi se éhezzünk: olyan ételt fõz anyukám, aminek az elkészítésekor egy adott ponton ki lehet hagyni a húst. Pl. a család rántott húst eszik, mi rántott gombát. A család milánóit kap, nekünk anyukám félretesz a szószból és elkészíti csak gombával. A család vadast kap, szintén félretesz a szószból és csak egy részét fõzi hússal. Nem értem az ellenséges hozzáállást, kinek árt a kérdezõ vele, hogy mást eszik, fõleg, hogy magára fõz? Az egésznek a kulcsa a szeretet: akit szeret az ember, azt nem bántja olyan apróságokért, mint az eltérõ étrend.
Senkinek sem árt, egy szó nem volt ilyenrõl, csak olyan környezetben van, ahol ezt nem fogadják el, ezen egy válaszadó sem tud változtatni. A kérdezõ sem tud ezen változtatni, ott, ahol õ él, nem nézik jó szemmel, ha valaki különcködik vagy vega, ennyire egyszerû. Persze, egy hétvégi ebéd más, de minden nap már más tészta. Az édesanyját tudom a legjobban megérteni, fõleg, ha ez a külön fõzõcskézés még pluszban meg is terheli a családi kasszát.
Figyelj, lehetsz vega. De a fehérjét pótolnod kell. Tudományosan ki van mutatva, hogy aki ezt nem teszi, a harmadik generációban szellemi fogyatékosság lép fel emiatt. Ezt nem én találtam ki, kutatás eredménye.
Bár én imádom a húst, de megértelek, nálunk is ugyanez a helyzet, csak épp én diétázom, fogyózom. Minden egyes alkalommal végig kell hallgassam, hogy de miért nem teszek tésztát a levesbe, miért nem eszem krumplit, miért hízlalna a rizs, most mi bajom lesz, ha eszek egy szelet sütit. Hetente egyszer ebédelünk a szüleimmel, de akkoris mindig ez a téma, már nagyon unom. Mondtam is már, hogy nem tudnánk másról beszélni, csak arról, hogy én miért nem eszem liszteset? Persze, mikor elhíztam, akkor tudák húzgálni a szájukat, hogy mostmár kicsit dagi vagyok, de mikor teszek érte, akkor meg az a baj. Nem tudják megérteni, hogy oké, hogy õk nem híznak ha megesznek a sultkrumpli meg rántotthús mellé még 2 szelet kenyeret is, aztán egy pár szelet sütit, de én igen. Tanácsot sajnos nem tudok adni, hátha majd más:)
"..Különcködsz, ennyire egyszerû.." Ez nem különcködés. Minden ember más egyéniség, máshogy érzi jól magát. Még egy családon belül sem ugyanolyan mindenki. Mindenkinek más étel ízlik, más a hobbija, más zenét szeret, máshogy hordja a haját stb. Ezt el tudjuk fogadni. Ugyanígy valójában abból sem kellene nagy ügyet csinálni, hogy valaki eszik-e húst, vagy sem. Viszont ha valaki bele akar kötni a másikba, akkor kapóra jön neki, felfújja és ezen lovagol. Ez viszont nem a vegát minõsíti, hanem azokat, akik õt egy olyan dolog miatt bántják, vagy "kiközösítenék", amivel valójában sem magának, sem másoknak nem árt.
Különcködsz, ennyire egyszerû, nem tudom, mit csodálkozol ezen.
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); huh, nem akartam ilyen vitát kirobbantani :D nem is tudom, most hirtelen mit írjak nem egyik napról a másikra döntöttem így, sosem voltam nagy húsevõ, ez így alakult, mert így éreztem és nem vagyok depressziós, se 40 kiló, és változott azóta sok minden egészségesebb és energikusabb vagyok, több vitamint viszek be, jobb az emésztésem, szebb a bõröm és nem csak zöldségeket eszem, a vegák nem csak 1 szál répát esznek egy nehéz nap után :D és iszom alkoholt, köszönöm szépen, gyakran 1-1, 5 dl borral fogyasztjuk a vacsorát, ebben maradt a közös családi szokás, egy finom bort tudunk közösen dícsérni, hál'isten és kiállok én a döntésem mellett, azzal sincs gond, nem érdekel, csak sajnálom, hogy leuralta ez a téma a családi étkezéseinket korábban sosem volt ez így, tudtunk mesélni a napunkról, a gondolatainkról, problémáinkról vagy terveinkrõl közösen, de most van egyfajta feszült csend (ami a jobbik eset) ami érezhetõen jelen van a hangulatot sajnálom
Az nagyon ügyes dietetikus, amelyik a hét 5 napjára gabonát és tejet ajánl, tapsot neki.
Aztan meg a vegen a vegak azt is kitalaljak hogy alkoholt se fogyasszunk... Elhetnenk boldogan; reggeltol estig dolgozunk, aztan meg repat zabalnank.
Dietetikusok szerint az ideális az lenne az emberi szervezetnek, ha egy héten csak egy nap fogyasztana húst, egy nap halat, a többi napon pedig csak zöldséget és gabonaféléket, tejtermékeket és tojást. Ehhez messze-messze közelebb van a vegetáriánus étrend, mint a manapság általános húst hússal hozzáállás. Egészségesebb egy kiegyensúlyozott vega étrend, mint a túlzott húsfogyasztás, ez utóbbi ugyanis igenis egészségkárosító is lehet (lásd ízületekre, érrendszerre gyakorolt hatás).
Tudatlanságból. Na persze. A világon több mint 600millió vegetáriánus él, ezek szerint mind a halálán van. Tessék legalább utánaolvasni a témának, akár idegen nyelven, és utána ilyen okos megállapításokat tenni.
Etikai okból lehet valaki vega, de az egészségi "ok" az tudatlanságból fakad, nem pedig ok.
Én több mint 4 éve vegetáriánus vagyok. A szüleim a mai napig szúrkálódnak ha otthon vagyok (egyébként külön élek). Pedig tudják, hogy nem káros, egészséges is vagyok, és tulajdonképpen semmi sem változott, azon kívül, hogy nem eszem húst. Az étkezésem nem kerül többe. Sõt, a párom mindenevõ, az õ ételeire sokkal többet kiadunk hetente. A szüleimmel én sem tudok mit kezdeni, nem tudom megváltoztatni õket. Próbálom elengedni a fülem mellett a beszólásokat, de emiatt nem fogok változtatni. Szerintem akik nem értik és nem fogadják el a vegákat, azok valójában semmit nem tudnak a témáról. Ha kicsit is tájékozottabbak lennének, akkor tudnák, hogy ezzel senkinek sem ártanak, sem maguknak, sem másoknak. És nem "különcködésbõl" csinálják, hanem legtöbbször etikai vagy egészségi okokból.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nem is a kérdezõ családjára értettem, hiszen azzal valóban nem tudunk mit kezdeni. De egyes válaszadók kiakasztó módon írtak errõl az egészrõl, mintha a kérdezõ valami gusztustalan, megvetendõ dolgot mûvelne. Alapvetõen egyébként a vegetáriánus táplálkozás olcsóbb, mint a hússal való fõzés, tehát még ez sem jó indok, hogy sokba kerül. Saját tapasztalatom, így nem a levegõbe beszélek. Annyi pénzbõl, amennyibõl korábban a húsos étrendünket állítottam össze, még egészen különleges vega ételekre is telik olykor. De hogy hasznos tanácsot is adjak: kérdezõ, ne add fel. :) Nem kötelezhet rá senki, hogy olyan ételt egyél, amitõl adott esetben undorodsz. (Nálam is ez volt a kiindulóhelyzet, így megértem.) Ha a családod piszkálódik, kérdezz vissza valami általuk utált ételre, hogy megennék-e a kedvedért, csak mert te úgy lennél boldogabb. Talán megértik a helyzetedet elõbb vagy utóbb, de a lényeg, hogy ne vedd föl, ha piszkálnak.
Állj ki az elveid mellett, azt teheted!!! Bezzeg a legtöbb nagy húsevõ nem kapna a szívéhez, ha hamburgerrel vagy egy nagy kondér sült krumplival állítanál haza, de ha vega vagy, akkor az már gáz, mi? :D Nevetséges. Nem vagyok vega, mielõtt még valaki nekem esne, és tudom, hogy általánosítottam, csak utálom az ilyen hozzáállást. Le merném fogadni, hogy nálatok sem divat az egészséges táplálkozás, és anyukád sem csak tiszta és egészséges alapanyagokból fõz. De ha nem így van is, nincs joguk beleszólni abba, hogy te hogyan étkezel, fõleg, ha magadnak finanszírozod.
Nehéz kérdés. De ha neked úgy könnyebb, egyél külön. Én sem tudnám elfogadni, sõt az én döntésemet sem fogadná el a család, ha úgy döntenék, hogy vega leszek. Ahol a húst is hússal eszik, ott nehéz dió ez a vegetáriánus életmód....


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!