Találatok a következő kifejezésre: Mit tegyünk, megtanulja, (10 db)

Mit tegyek? Tanácstalan vagyok. Van egy 8 hetes keverék kiskutyám. Egyik probléma a szobatisztaság. Mit tegyek, hogy minnél előbb megtanulja? Másik problémám, hogy iszonyatosan harap.

Gondolom csak játékból. A nadrágom, a lábam és a kezem, ahol éri csak harap. A rászólás nem használ.Kérlek írjatok tippeket, hogy mit tegyek, mert egyre szemtelenebb úgy veszem észre.Minnél több ötletet és tapasztalatot várok.

Legjobb válasz: Az én kiskutyám már 3 éves, de nálunk ezek a dolgok váltak be. Szobatisztaság: A Freshnapfban lehet kapni "kutyapelenka" néven futó, leteríthetõ mûanyagot, aminek a teteje nedszívós, az alja pedig mûanyag illetve rászoktató sprayt, ami odavonzza a kicsit. Nekünk ez teljesen bevált, szinte az elsõ pillanattól kezdve odajárt (nem mondom azért néha történt baleset). Nálunk aki kutya annyira hozzászokott, hogy néha még most is ha tudjuk, hogy esetleg hasmenése van és nem vagyunk otthon, letesszük neki, háta szüksége van rá (bár kb 1 éve nem volt rá szükség). A rágásra köteles játékok vagy rágócsontok a legjobbak, de préselt kiscipõt is vehetsz neki, ráadásul le is foglalja. A rágásról még most le tudod szoktatni, késõbb mikor már rákap a bútorokra, nagyon nehéz lesz. Sok sikert!

Az én kiskutyám már 3 éves, de nálunk ezek a dolgok váltak be. Szobatisztaság: A Freshnapfban lehet kapni "kutyapelenka" néven futó, leteríthetõ mûanyagot, aminek a teteje nedszívós, az alja pedig mûanyag illetve rászoktató sprayt, ami odavonzza a kicsit. Nekünk ez teljesen bevált, szinte az elsõ pillanattól kezdve odajárt (nem mondom azért néha történt baleset). Nálunk aki kutya annyira hozzászokott, hogy néha még most is ha tudjuk, hogy esetleg hasmenése van és nem vagyunk otthon, letesszük neki, háta szüksége van rá (bár kb 1 éve nem volt rá szükség). A rágásra köteles játékok vagy rágócsontok a legjobbak, de préselt kiscipõt is vehetsz neki, ráadásul le is foglalja. A rágásról még most le tudod szoktatni, késõbb mikor már rákap a bútorokra, nagyon nehéz lesz. Sok sikert!
a harapásról egy fontos, már máshol is leírtam: a kiskutya ilyenkor tanulja meg, hogy mekkorát haraphat még játékból, és milyen erõsségû harapás az, ami már nem játék. ha túl erõsen megszorítja, amit megharapott, jelezd neki természetes reakcióval, jajongással, fenékre csapással, hogy egyértelmûen tudja, azt már nem szabad. ha ezt nem tanulja meg, akkor felnõtt korában kiszámíthatatlanná, harapóssá, fegyelmezetlenné válik.
Harapás: Írta már elõttem valaki, hogy ilyenkor próbálgatja meddig mehet el. Ez így is van. csak nem szabad neki hagyni, hogy erõset harapjon. Ha mégis megtörténik - hogy is fogalmazzam meg - szorítsd össze a pofáját, hogy ne tudja kinyitni és rázd meg kicsit így a fejét, miközben leszidod. Ne ess túlzásba, nem kell bántani, tudja õ, hogy miért kap ki. Szobatisztaság: Az orrbeletolós megverõs módszer õsrégi és tévhit. Igen, bejön, de azon az áron, hogy a kutya félni fog tõled és nem pedig tisztelni fog. Sose bántsd! Szorítsd meg a nyaka feletti bõrt és húzd oda a pisihez, kakihoz, hogy érezze a szagát és rángasd meg kicsit. Az anyja is itt fogja meg neki ha rosszat csinál. Egyébként 2-3 hónapos koruk elõtt nem nagyon tudják visszatartani ha akarják se. szóval ne légy annyira szigorú, javaslom én is a kutyapelenkát.
szia! Szobatisztaság: vidd ki sokszor, kisebb az esélye a balesetnek Harapás: vegyél neki gumijátékot mert a fogváltásnál majd úgyis rágni fog mindent, és jelezd neki egyértelmûen hogy nem jó. Mondjuk visíts fel mint egy kutya. 8 hetesen az anyukájának kellene ezt megtanítani neki, de ha ez már nem lehetséges akkor neked kell.
A legbizarrabb, de a legjobb megoldás is:ha valahová odapiszkít, egyszerûen dugd bele az orrát, szidd le, üss a fejére!(Persze ne olyan nagyot, csak hogy észbe kapjon)Utána rögtön vidd arra a helyre, ahová szeretnéd hogy végezze a dolgát!(Udvar, valami erre szánt edény...)Hidd el, brutálisnak és gusztustalannak hangzik, de nekem van 3 kutyám és 2 macskám ebbõl a macskák járatosak a házba, a kutyából 1.ÉS MIND SZÓL HA DOLGA AKAD!!!!Éjszaka kaparják az ágyamat, nyávognak ahol vagyok, mindent megtesznek hogy tudtomra adják!Mindet ezzel a módszerrel tanítottam!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat. Játékja sok van neki, csak az a baj, hogy nem csak játék közben harap, hanem ha megyek a lakásban akkor is elkapja a nacimat és a lábamat.Ha rászólok, vagy ráütök egy nagyon kicsit, csak morog, vagy még ugat is és tovább csinálja. Olyan mintha jobban felidegesíteném.Várom a további ötleteket.
Szerintem azért kapja el a labádat, mert így akarja felhívni magára figyelmet, hogy heló itt vagyok foglalkozz velem. Az én kutyám bögdös vagy hozza a labdáját. A szobatisztasággal még annyit, hogy én sosem dugtam bele az orrát és sosem vertem! Mégis megtanulta, sõt szól (kapar, bögdös, szalad az ajtóhoz) ha le kell mennie.
Szia! Nyáron kaptam egy beagle kiskutyát, nekem is hasonló problémáim voltak. Szobatisztaság: hát a piszkába sztem semmiképp ne nyomd bele az orrát. Sztem ez egy nagyon buta módszer (egyéni vélemény). Ha látod, hogy rossz helyre végzi a dolgát, akkor persze meg lehet szidni. Hidd el, érteni fogja.. Én sajnos egy irtó rossz beaglet fogtam ki, enyém bosszúból végezte mindig a tiltott helyre a dolgát.. (ezt úgy kell elképezlni, hogy nyáron nappal kint szaladgált az udvaron, estére meg be lett "zárva" + amikor nappal esett az esõ.. Egész nap semmi, se pisi, se kaki, de amint bezártam lebogyózott nekem..) Másrészt 8 hetes kutyától még jó darabig ne várjál csodákat szobatisztaság ügyében. Sztem kutyafüggõ is a dolog. Van amelyik egyik napról a másikra megtanulja, viszonylag hamar, van amelyik meg majd csak 8 hónapos korára. De igen, télleg minél többször elvinni sétálni, és ha ott végzi a dolgát, akkor nagyon nagyon megdícsérni, gügyögni neki, hogy Pisil a jó kutyus.. :D 2. Harapás, karmolás.. Ez egy jó kérdés.. Engem is harapott, karmolt, ahol ért. Pusztán játékból. Nekem javasolták azt, hogy hangosan szóljak rá, vagy ráncigáljam meg picit a grabansát, mert hogy az anyja is ezt teszi vele. Hozzáteszem: nem használt.. Volt neki egy rakás játéka is, de neki mindig a kezem kellett.. Egy biztos módszer van a leszoktatásról: várd meg, amíg felnõ. Én se tudtam az enyémet leszoktatni a harapdálásról, karmolásról. De idõvel, ahogy nõtt, teljesen abbahagyta a harapdálást. Amúgy jól látod, hogy egyre szemtelenebb. Enyém is az volt. ha leszidtam, visszaugatott rám. :)
A kérdező hozzászólása: mindenkinek nagyon szépen köszönöm.utolsó válaszoló: kiskutyám talán beagle keverék, mert a feje teljesen olyan, és az elmondottaid alapján úgy viselkedik mint a tied.

Mit tegyünk, hogy megtanulja, mit jelent szobatisztának lenni?

Kaptunk egy 11 hónapos tacskó kutyust. Nagyon örülünk neki, és szeretnénk, ha bent lenne a házban. Csak az a baj,hogy mindig,mikor nem látjuk,bepisil, bekakil. Próbálkozunk minden nap többször is azzal, hogy elvisszük sétálni, szokott is pisilni is, kakilni is,de még mindig megteszi a házban is. Semmi javulás... Azt meg nem tudjuk megcsinálni,hogy mikor éppen rájön a házban,rászóljunk, gyorsan kivigyük,mert egy pillanatra elt?nik, és már csak kés?bb vesszük észre. Mit lehet tenni, hogy megtanulja?

Legjobb válasz: A lényeg, hogy próbáld meg mindig egy idõben kivinni õt az udvarra. Próbálj meg vele addig ott lenni amíg nem végzi el a dolgát! Ha csinált valamit /pisi, kaki/ dícsérd meg õt! A dícséret mindig rövid, de határozott legyen! Ez nagyon fontos! Figyeld azt is, hogy a lakásban mikor végzi a dolgát kb., és próbálj hozzá idõzíteni. Egy idõ múlva rá fog jönni, hogy mi a dolga! Nekem két kutyám van, egy 3 éves, és egy 7 hónapos! A három éves teljesen szobatiszta, a 7 hónapos pedig néha "elkapja" a helyes idõt! Sok sikert! Szívesen adok még tanácsot! Írj priviben nyugotdtan!

A lényeg, hogy próbáld meg mindig egy idõben kivinni õt az udvarra. Próbálj meg vele addig ott lenni amíg nem végzi el a dolgát! Ha csinált valamit /pisi, kaki/ dícsérd meg õt! A dícséret mindig rövid, de határozott legyen! Ez nagyon fontos! Figyeld azt is, hogy a lakásban mikor végzi a dolgát kb., és próbálj hozzá idõzíteni. Egy idõ múlva rá fog jönni, hogy mi a dolga! Nekem két kutyám van, egy 3 éves, és egy 7 hónapos! A három éves teljesen szobatiszta, a 7 hónapos pedig néha "elkapja" a helyes idõt! Sok sikert! Szívesen adok még tanácsot! Írj priviben nyugotdtan!
Az én kutyám már 3 hónaposan szobatiszta volt. Ahogy az elõttem szóló is mondta, nagyon fontos a rendszeresség, hogy a kutya mindig tudja, hogy mikor viszitek ki (minden nap ugyanabban az idõben). Egy 11 hónapos kutyust már ha muszáj, le is lehet szidni, ha bent megy ki, ha viszont odakint végzi el a dolgát, meg kell dicsérni azonnal. Rá fog jönni, hogy neki is jó, ha a kedvetekre tesz. Figyeld meg azt is, hogyan viselkedik közvetlenül bepisilés, bekakilás elõtt. Ha ennek jeleit látod, azonnal vidd ki. Egy idõ után azt is meganulja, hogyan szóljon, ha sürgõs dolga akad. Sok sikert!
Én a kutyusomnak pellenkát vettem szerintem a legjobb megoldás igaz az én kutyusom még csak 2 hónapos de ha már nagy dolga van akkor álltalában kéretszkedik.Na persze nem megy még neki sem tökéletesen de majd kialakul.
Az én kistacsim kb 3 hónapig becsinált, mindig jól leszidtuk, szégyellte magát, és egy idõ után megértette h nem szabad becsinálni, mert akkor nem kap annyi simit.

Mit tegyek? 1 éves lányom "megtanult" hisztizni. Ha valami nem ugy van, ahogy ö szeretné, sikitva sir. A rászolás nem segit és ha nem foglalkozom vele, akkor is csak rövid idöre hagyja abba.

Legjobb válasz: Azzal egyetertek, hogy nem kell tudomast venni rola, de azzal nem, hogy igersz valamit a helyebe, hisz akkor azt tanulja meg, hogy valamit valamiert, es csak feltetellel fog megcsinalni vagy nem dolgokat. Szerintem az jo modszer, hogy leguggolsz, a szemebe nezel es elmondod, hogy mit nem csinal jol, mit kene csinaljon es szep szoval hogy lehet kommunikalni.

Azzal egyetertek, hogy nem kell tudomast venni rola, de azzal nem, hogy igersz valamit a helyebe, hisz akkor azt tanulja meg, hogy valamit valamiert, es csak feltetellel fog megcsinalni vagy nem dolgokat. Szerintem az jo modszer, hogy leguggolsz, a szemebe nezel es elmondod, hogy mit nem csinal jol, mit kene csinaljon es szep szoval hogy lehet kommunikalni.
Minden baba más, de az irodalom szerint nem kell tudomást venni róla. Ha nem talál közönségre, miért csinálja?-gondolja õ és nem csinálja. VAgy vond el a figyelmét mással.
Így van, nem kell rá reagálni, vagy ha mégis, akkor magyarázd el neki, hogy ennek nincs értelme, így anya nem tud veled foglalkozni, így nem lehet veled játszani, stb. Ha abbahagyod, akkor elmegyünk sétálni, eszünk vmi finomat... Ha mégsem hagyja abba, akkor én bizony ott szoktam hagyni (aztán hamarosan mászik utánam vigyorogva)


Border collie kutyusom egyszerûen nem tud sétálni. Mit tegyek, hogy végre megtanulja?

Jenna (1, 5 éves, szuka, border collie) minden más téren rendkívül intelligens, gyorsan tanul, engedelmes, és rengeteg trükköt tud, mindig töröm a fejem, hogy mit találjak ki neki, amit megtanulhat. De sétálni egyszerûen nem tud megtanulni....Mindig nagyon örül, ha veszem elõ a pórázt meg a kulcsot, nyugodtan tûri, amíg ráteszem a nyakörvet, szépen leül, az ajtó elé, megvárja hogy kimenjek, és csak utánam jön. (fontos lehet, hogy ilyen kertvárosos részen lakunk) Ahol nincs kutya ot nincs nagy gond, csak kicsit gyorsabban menne mint én, de az még nem is lenne gond (annyira), de ha kutyás részhez érünk, és a kutyák elkezdenek ugatni, teljesen megõrül...Ugrál, ugat, morog, körbe-körbe rohangál körülöttem, meg van veszve. Már mindent próbáltam. Megálltam és megpróbáltam megvárni, hogy rám figyeljen, nem jött be. Megtorpantam és irányt váltottam. (semmi hatás) Hoztam jutalomfalatot, és azzal próbáltam magamra vonni a figyelmét. (nem volt eredmény) Hoztam a kedvenc játékát, az se érdekelte. Próbáltam tudomsát sem venni róla. Próbáltam rászólni, elõször nyugodtan, nem vált be, és az erélyesnek sem volt semmi hatása. Mostmár tényleg nem tudom mit tegyek, mert tény hogy így én se megyek olyan szívesen sétálni, mintha rendesen jönne, pedig szüksége van a mozgásra. Egyébként sétánk célpontja egy kivezetõ foldút, ahol soha nem jár senki. Szeretném azt mondani, hogy ott elengedem, és szabadon rohangálhat, de nm merem elengedni, mert félek, hogy nem jön vissza. (tudom, hogy meg kell neki tanítani, de nem tudom, hogy kedzhetnék neki) Ebben a kettõben kérnék semígtséget, minden (értelmes) választ eõre is köszönök!

Legjobb válasz: Mennyit találkozik más kutyákkal? Ha van rá lehetõség,kérd meg egy kutyás ismerõsödet,hogy együtt vigyétek el a kutyákat,az övét meg a tiedet,így talán leköti a másik kutya,és ekkor dicséred,ha szépen megy el a kerítés mellett.Vagy ha a másik kutya ügyesen sétál,akkor tanulni is tud tõle a tied. Az elengedést kezdd a legelején,vegyél egy több méter hosszú pórázt,azt tedd rá,de azért fogd a végét.Engedd el,majd így a szabadban gyakorold vele a behívást.Ha már rendben megy minden,akkor vedd le róla a pórázt és úgy engedd el.Persze ezt nem 2 nap alatt értem,hanem ha már tényleg minden esetben visszajön és behívható. Amúgy 1,5 éves...eddig mit csináltatok?:D Ha semmi nem használ,kutyaiskola vagy tréner házhoz.

Mennyit találkozik más kutyákkal? Ha van rá lehetõség, kérd meg egy kutyás ismerõsödet, hogy együtt vigyétek el a kutyákat, az övét meg a tiedet, így talán leköti a másik kutya, és ekkor dicséred, ha szépen megy el a kerítés mellett.Vagy ha a másik kutya ügyesen sétál, akkor tanulni is tud tõle a tied. Az elengedést kezdd a legelején, vegyél egy több méter hosszú pórázt, azt tedd rá, de azért fogd a végét.Engedd el, majd így a szabadban gyakorold vele a behívást.Ha már rendben megy minden, akkor vedd le róla a pórázt és úgy engedd el.Persze ezt nem 2 nap alatt értem, hanem ha már tényleg minden esetben visszajön és behívható. Amúgy 1, 5 éves...eddig mit csináltatok?:D Ha semmi nem használ, kutyaiskola vagy tréner házhoz.
egy okos gazdi vagy , sokat foglalkozol a kutyáddal, tanítgatod nevelgeted , DE ..sajnos a saját módszered szerint , és az mint látjuk NEM VÁLIK BE ! az elszeparált ingerszegény környezetben a kutyák, könnyen tanulnak, fõleg az olyan intelligens kutyák mint a tiéd. kell valami , ami leköti a figyelmüket -az energiájukat . na-de mi van amikor elmentek otthonról ? jönnek a bajok ! a kutya átveszi az irányítást , és mivel nem lett megfelelõen szocializálva , nem tudja , hogy mit kell tennie , abban a sok különféle helyzetben amibe egy séta során kerül. kezdetnek a jan fennel könyv remek segítség . de javaslom , keress fel egy kutyaiskolát is . sokat tanulhatsz, pl : ha látod, hogy -hogyan is viselkedik a kutyád , más idegen , de jól szocializált kutyák között. hogy hogyan viselkedsz TE , miközben látod a kutyád, illetve , hogyan is viselkedik a kutya, ha TE nem vagy a közelben . ezekbõl sokat tanulhattok. addig amíg a kutyád a fõnök ( mert bizony ez a helyzet :) , addig nincs esélyed megváltoztatni a viselkedését:) a trükkök tanítása, az elszeparált helyen való látszatengedelmesség !! mind-mind egy felkiáltó jel ! a kutya okos-inteligens, és remekül megvezet téged:) egy jól szocializált kutyával egy zsúfolt belvárosi parkban is teljes nyugalommal játszhatnál , trükközhetnél , póráz nélkül, csupán a személyes vezéri szereped tudatában :) ez most még kizárt !:) sok sikert , aki olyan ügyes mint te , az megoldja , ezt a kis problémát :)
A kérdező hozzászólása: Köszi a részletezést, kedves utolsó válaszoló. Az a helyzet a kutyasulival kapcsolatban (mert természetesen már gondoltam rá) hogy egy van a környéken, de ott arra esküsznek, hogyha a kutya rossz, akkor meg kell verni. Kettõ imserõsünk is odahordta régebben a kutyáját, és azt mondta, hogy egy-egy oktatáson rengetegen voltak, senki sem figyelt rájuk, a kutyák össze-vissza rohangáltak ész nélkül, és minden kutyaürülékkel volt tele. Van egy kicsit messzebb (40 km) egy másik, arról még semmit nem halloam, nem olyan befutott, de ha tényleg ezt javasoljátok, és ez segítene, akkor elhordanám oda természetesen. És amúgy milyen gyakran kéne? Minden nap, heti 3-4szer, vagy hetente 1szer? És nem késõ ilyen korban elkezdeni? :(
A kutyasulihoz soha nincs késõ :-) Nekünk heti egy foglalkozás van, de nagyon sok hasznos tippet, tanácsot kaptam már ott. Ha jó a suli, az aranyat ér.
Én Budapest mellé járok, és meghatározott idõpontokra járunk oda (heti 3 edzés). Verés nincs, kutyák is futkározhatnak bizonyos idõben, és a nagybetûs Kinti Életre is megtanítanak (behívás, étel letiltás, pórázfegyelem stb.) meg vagyok elégedve velük, viszont ha csak olyan kutyasulit találsz, ahol verik a kutyádat, akkor ne menj oda. Viszont az már a te döntésed hogy elmész-e 40 kilométerrel arrébb egy másik kutyasuliba. Mindenesetre hajrá! :)
A kérdező hozzászólása: Hát nem tudom, még szerintem megkérdezek egy-két embert, hogy mit mond arról a suliról. De komolyan mondjátok hogy heti egy is elég lehet? Az nagyon jó lenne....
A kérdező hozzászólása: mindenképp kedves utolsó...
A kérdező hozzászólása: Azért kösz a biztatást...
Najó anélkül írok, hogy nagyon beleolvasgattam volna az elõttem adott válaszokba. Miután elolvastam amit írtál az elején már rögtön lehet érzeni valamit. Azt várod el tõle, hogy szépen menjen melletted egy ingerdús környezetben. Ez mind szép és jó, a profiknak sem könnyû megtanítani. Na de a másik oldalon, vagyis neked is kell tenned valami jót a kutyának. Mérlegelni kell a dolgokat anélkül nem megy. Most hagyd egy kicsit a pórázfegyelmet és keményen gyúrj rá a behívhatóságra. Mint az elõzõ is mondta, ebben segít a kutya suli, ha nagyon tanácstalan vagy. Mivel "idõsebb" ezért nem lesz egyszerû menet megtanítani, de border collie-ból van, bár nem jelent ezen a téren semmit, hidd el meg fogja tanulni, hogy odamenni jó dolog. A behívhatósághoz-"félek hogy nem jön vissza" dologhoz még annyit, hogy KÖTÕDÉS. Ezt egyáltalán nem bántónak szántam, de tényleg érdemes elmenni kutya suliba, és ha tényleg el akarod érni ezt vele, akkor rászánni a pénzt és az idõt.
A kérdező hozzászólása: Oké :)
A kérdező hozzászólása: Na képzeljétek, a mi utcánkban már kifejezetten jól megy, ügyesen jön, néha engedem, hogy szaglásszon, ilyesmi. És most hogyan tovább?
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek köszönöm, majd utánanézek a könyvnek, amit írtatok. És mindent ki fogok próbálni. De azért remélem, hogy nem a világ egyetlen kifogásolható borderjét fogtam ki...:)
A csodálatos kutyadoki valóban nem egy rossz ötlet, de én is Jan Fennel Kutyapszichológia címû könyvét ajánlanám. Ebben nagyjából minden le van írva a falkavezérségrõl. A leírtak alapján nem lehet eldönteni, hogy valóban ellened irányul-e a tiszteletlensége, lehet hogy éppen téged akar megvédeni a másik kutyáktól. Én a helyedben, ha valahogy megoldható, elvinném egy kutyaiskolába. Ott más kutyákkal van egy területen, és pont gyakoroljátok a behívást, figyelmet, stb. egy ilyen nagy ingert adó helyen, mint a kutyasuli. Ha az oktató sem tudja megoldani a problémát, és nem egy rossz oktató, akkor kifogtad az egyetlen kifogásolható border collie-t a világon :) Remélem segítettem valamit.
blade, te eddig mit csináltál? nem olvastad el ezt a pár hozzászólást? Nem megy neki a séta, ezért kérdezett...
Szia ! Próbálj rá adni folytónyakörvet (tudom, ijesztõnek hangzik, de hidd el, hatásos lehet) , vagy nézz errõl youtuben videókat, vagy ami még jobb, nézd a National Geographic Channelen a Csodálatos kutyadokit... Ha ez sem segít, akkor tölts vele több idõt, azaz dögönyözd meg, babusgasd :) vagy jutalomfalatnak használj virslit :)
Nekem is ilyen volt a kutyám, egyszerûen megtaláltam azt a fokozatát a tiltásnak, ami bevált és következetesen alkalmaztam.Hónapok alatt, de fokozatosan leszokott róla, ma már mindig rám néz ilyen szituban és jön a lábam mellett.Vigyed minden nap sétálni, legyél nyugodt és közömbös.Minden hercehurca nélkül vonulj tovább, akár vontatva az ebet.Ha látja, hogy ez nem ügy neked, õt sem fogja érdekelni egy idõ után.
Milyen gyakran jártok sétálni? Mennyit találkozik más kutyákkal? Ha nem engeded el soha sehol, akkor mégis hogyan, mivel kéne levezetnie az eszméletlen energiáit?
Ja és nálam a tiltás viszonylag brutális volt, minden dühömet ráengedtem és alaposan megrázam a grabancát és elnyomtam a földre.Úgy ėreztem, eddig és ne tovább, nem tûröm ezt a viselkedést.Néhány ilyen alkalom után elég volt csak rászólnom u azzal a dühvel, de persze nem meggyepálva a kutyát.Késõbb pedig már ha láttam, hogy kezdene bekattanni, elõre rászóltam, megelõzve, hogy bele lendüljön.Szóval a lényeg az, hogy a kutya érezze azt, hogy szilárd vagy, megingathatatlan és következetes.
alfa kutyaiskola - http://www.kutyaiskola.eu nagyon jo, s sokat tudnak segiteni!
Elõször neked kéne megtanulni sétáltatni. Fegyelmezés megy?
A kérdező hozzászólása: Hogyhogy mit csináltunk eddig? :D Leírtam már pár módszert, hogy miket próbáltam, nem egy napig próbálkoztam egyikkel se....Az a helyzet, hogy itt a környéken nem igazán "divat", hogy az ember kutyát sétáltat, ha ez így érthetõ. Van nagy kert, legyen abban a kutya.-ez itt az elv. Egyébként Jennát 4 hónapos korában kaptuk, pár utcával odébbról, szaporítótól vásárolták, törzskönyve sincs, de megvették, hogy milyen ari, aztán meg nem tudták kezelni. Én meg nem akartam, hogy menhelyre kerüljön szegény. Szerencsére nincsenek olyan erõs ösztönei, pont egy lustább egyed. Más a könykéne ergo nem sétáltat kutyát, vagy nem ismerem...Jutalomfalatként már virslit is próbáltam, sõt, kolbászt, meg fõtt húst is, neki aztán mindegy. Köszi mindenkinek, aki edig írt, azért még várnék ötleteket. (a csodálatos kutyadoki nálam nem jön be, nem segít a módszere, vagy nem jól alkalmazom, nem tudom :( )
A kérdező hozzászólása: Az a helyzet hogy 100%-osan egyetértek az utolsó válaszolóval. Nem igazán tisztel...És elengedni (séta közben) is ezért nem merem, mert ha lesz érdekesebb nálam, nem fog visszajöni. Hogy érhetném el, hogy tiszteljen?
Olvass a falkavezérségrõl, ajánlom Jan Fennel könyvét. és sokat engedelmesezzetek: ül, fekszik, marad, gyere ide, állj meg - ilyesmik. elõször csak az udvarban, ha jól megy, akkor az utcán is. Nyugiban kérj tõle bármit az utcán és addig ne menjetek tovább míg meg nem csinálta. Aztán, mikor a kényes részhez közelítetek, akkor fokozottan figyelj erre. Ha már nem hajlandó rád figyelni, csak a kutyákra, akkor lépjetek vissza pár lépést és csinálja meg a feladatot. Elvileg így lassan ki lehet sütni az agyát és nem reagál majd a mellette õrjöngõ kutyákra.
Szoktasd a sétára vidd kutyák közé és nem kell szerintem félned mert a border collie a legokosabb kutyafajta ezért könnyen tanul
Valahol el kellene engedni, hogy kifárassza magát, utána jobban menne.

Babámat mikor tegyem hosszabb ideig hasra hogy a fejét megtanulja tartani?

nem szeret hason lenni ezért kérdezem

Legjobb válasz: 2-2,5 hónapos kortól már lehet.

2-2, 5 hónapos kortól már lehet.
nekünk 2 hetes korától hason alszik, úgyhogy nincs ezzel gondunk. vasárnap lesz 3 hónapos és nagyon szépen, hosszú ideig tartja a fejét és nézeget..szerintem mielõbb tedd hasra, hadd tudjon "gyakorolni" :-)
A kérdező hozzászólása: köszönöm. ha rajtam van akkor a hasán fekszik... kicsit hasfájós még úgyhogy még 1-2 hetet várok (most 5 hetes)
A Gyerekklinika gyógytornásza szerint az elsõ naptól, minél többet legyen hason a baba.
naponta tobbszor, ha nagyon nyuglodne akkor forditsd vissza. Fekudj le ele, lasson teged, beszelj hozza.

Nehezen tanulok meg akármit, kb 2x annyi idő kell nekem amíg megtanulom mind akárki másnak Mit tegyek?

Legjobb válasz: Olvasd hangosan,nem üvöltésre gondolok,hanem normál hangerõn. Nekem ez bevált sokkal kevesebb idõt töltök most tanulással,és jobbak a jegyeim! És amíg olvasod próbáld elképzelni a fejedben mirõl olvasol,persze ne állj meg olvasás közben képzeld el. Pl : Thermölülai-csatát elképzeled hogyan álltak fel a görögök,és hogyan védekeztek stb.. Tuti módszer!

Olvasd hangosan, nem üvöltésre gondolok, hanem normál hangerõn. Nekem ez bevált sokkal kevesebb idõt töltök most tanulással, és jobbak a jegyeim! És amíg olvasod próbáld elképzelni a fejedben mirõl olvasol, persze ne állj meg olvasás közben képzeld el. Pl : Thermölülai-csatát elképzeled hogyan álltak fel a görögök, és hogyan védekeztek stb.. Tuti módszer!
Ezt így nagyon nehéz lenne megmondani, mert sok oka lehet: nem hatékony (=rossz) tanulási technika, figyelemzavar, memóriazavar, tanulási nehezítettség, diszek... Írd le konkrétabban, hogy mi okoz problémát (mely tantárgyak); ill. hogy milyen módszer(ek)kel tanulsz. Szerintem úgy pontosabb válaszokat fogsz kapni.
A kérdező hozzászólása: 1 válaszoló-meg fogom próbálni! Például most infó szóbelire tanulok, és amikor olvasom akkor úgy érzem, hogy tudom, de amikor fel akarom mondani magamnak vagy valami ilyesmi akkor mintha nem tudnék semmit, és kezdhetem elölrõl :(
Próbálj ki más tanulási módszereket, amik látáson, vagy mozgáson alapulnak!
Elsõ vagyok, nálam is adódik ilyen probléma lehet ezek az okai : nálam is van hogy 1-2x felolvasom úgy érzem tudom, de elfelejtem, elolvasom még 3-4x és nagyjából tudom az egészet, pár hiányával. Ilyenkor befejezem a tanulást átnézem egy kicsit a füzetemet, és hagyom. Reggel amikor kipihenten ébredek, akkor az egész anyagot tudom. Ez tudomásom szerint azért van mert csak fáradt vagyok, reggelre mindent tudok!!4
Ha én énekelem, még körülöttem is sírnak.
akkor tanuld sírva :)
Kedves kérdezõ! Csak a Himnusznál jön rád a sírás, vagy minden tanulnivalónál?
1. Tanulj meg helyesen írni. 2. Miért sírod el magad? Szedd össze magad, és tanuld meg.
Énekelve vagy csak versben? Énekelve engem is fojtogatna a sírás folyton...
Pedig egy verset énekelve a legkönnyebb megtanulni.
A kérdező hozzászólása: utolsó okok máskor okosabb választ kérek
A kérdező hozzászólása: csak a Himnusznál
Akkor nincs semmi bajod. Örülj neki, hogy téged a legszentebb énekünk még ennyire meghat.
Tanulj verseket, memorizálj sokat.Gyakorlat kell.
A kérdező hozzászólása: hát nem hiszem mer szinte mindig kint van a legelõn meg 3 naponta megjáratom kicsit lovagolok rajta vagy attól még lehet?
mozgáshiány és/vagy magányosság okozza Unatkozik, nincs megdolgoztatva
A kérdező hozzászólása: jah meg nem egyedül van mellete meg még van sok ló a többi boxban
Szerintem ez alkatfüggõ (hogy mennyi mozgatást igényel), de napi mozgatásával és foglalkoztatásával bajt nem csinálsz, az tuti, csak jót tesz neki. Unatkozik, szerintem is, bár inkább azt keresd, mikor kezdte el - s hogy miért. A mi lovardánkban is van olyan ló, akihez nem jár ki a gazdája, nem is lovagolják, karámban van egész nap (csak éjjelre istállóban) és mégsem rúgja a bokszajtót. Van, aki etetésnél szórakozik, de azokra erélyesen rá szoktam szólni - mert volt már, hogy egy-két jobb mozdulatával sebesre rúgta a lábát. Kérdés, hogy nem-e azért csinálja, mert "veszekszik" a szomszédjával. Akkor érdemes lehet egy helycserés támadást végrehajtani, s egy új helyre tenni. Hátha...
Vannak lovak, akik felvesznek bizonyos rossz szokásokat, amirõl nme lehet leszoktatni.Ha a rugdosás nem okozhat neki vagy a másik lónak sérülést, hát nincs gond.Nem lehet, hogy a másik ló zavarja Õt?Própáld meg máshova tenni a lovadat.A miénk nagyon jó ló, de mikor etetés közeledik, úgy táncoltatja a fejét a karám szélén mint az elefántok.:-)
Táncolós ló gazdája vagyok megint.Nyilván olvastad Monty Roberts könyvét.Ha nem, tedd meg minél elõbb, azonnal megérted a lovakat, és a módszert is nagyon könnyû elsajátítani.Nálunk bevált a 3 hetes csikótól a 9 évesig.
Szia! Et a fõnök dolgot nem értem. Ha ott vagy és akkor nem rugdos, akkor nem a fõnökséggel van baj. Viszont én megpróbálnám kideríteni a rugdosás okát. Nem nagyon láttam még olyan lovat, aki hobbiból rugdos, mindig van ok, csak nem vesszük észre. Egyik lehetõség, amit elõttem is írtak, hogy nem tetszik neki a szomszédja. De okozhatja valamiféle fájdalom is, éhség vagy szomjúság. Az is lehet, hogy unatkozik valóban. Rengeteg okot el tudok képzelni, de a verés valóban nem megoldás soha. Figyeld a lovat pár napig, ha lehet, az egész napját. Mikor kezdi el ezt a rugdosósdit, van-e olyan idõszak, amikor abbahagyja, stb.
Nos vaklószínüleg azért rugdosa azz ajtót mert türelmetlen mert mondjuk nem vitted ki idõben legelni vagy késtél a lovaglásról, avagy éhes...Ez mindenféleképpen a türelmetlenség jele!ELõször tapasztald ki, hogy mi az oka ennek és utána tudod csak kérdezni, hogy mit tehetsz ellenne!
Okai lehetnek: mozgáshiány/nem elég 3 naponta lejártatni!/ Idegesség, ingerültség/mivel írtad, hogy mellette vannak még lovak/van amikor szimplán nem birják egymást.

Nemreg vesztettem el a szuzesegemet de a pasi sokkal tapasztaltabb nalam. Es szegyelen elotte magam. Mit tegyek h ne szegyeljem magam, o mindig azt mondja h megtanulom, megmutatja nekem?

Legjobb válasz: Szia! Ha megtanít, akkor nincs gond! Miért szégyelled magad? Rendes a pasid, hogy segít neked. Ha neked is tetszik, amit mondd, akkor tedd meg! :)

Szia! Ha megtanít, akkor nincs gond! Miért szégyelled magad? Rendes a pasid, hogy segít neked. Ha neked is tetszik, amit mondd, akkor tedd meg! :)
Ne szégyeld magad! Ha neki adtad magad, akkor már nincs mit szégylened. Láttot, tudja, hogy az volt az elsõ. Fogadd el a segítségét! Sok olyat mutathat neked, amit talán egy korodbeli nem tud még és neked késõbb elõnyöd lesz ebbõl :-)
Tudja nagyon jól, hogy tapasztalatlan vagy. Nem nevetett ki eddig sem téged. Most sem fog! Fel a fejjel! :)
Csak azt tedd meg neki, ami tetszik neked is. Különben megutálhatod... Most próbálgat, hogy mit teszel meg... döntsd el mindig, hogy szereted-e õt annyira, hogy ezt is megteszed neki. Ha igen, akkor hajrá - ha nem, akkor mondd meg neki, hogy ezzel még várjon (vagy felejtse el, ha olyan a dolog).
A kérdező hozzászólása: kerdezte h lefekudnek vele mondom nem tudom, kerdi miert?hat mondom h szegyellem magam..azt mondta h nem kell nincs mitol mert o tapasztaltabb nalam es mindent ugy csinal a h en akarom es nem fog fajni..
A kérdező hozzászólása: mindig vlmi ujjat mutat h mit h kell de en mar szegyellem csinalni utana..
A kérdező hozzászólása: koszi:)
A kérdező hozzászólása: segitsetek h mit tegyek...:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!