Találatok a következő kifejezésre: Mit szokás az ifjú (3 db)

A kérdező hozzászólása: A koszorúslányok ruhája a menyasszony elképzelése szerinti, 'egyen' ruha
Szerintem megállapodás kérdése. Bár gondolom ciki a helyzet ha a menyasszonyban fel sem merült, hogy fizet. Na de ez csak õt minõsíti. Kérdezzen rá a testvéred egyenesen, vagy vessen fel alternatívát. Pl. õ veszi a ruhát ok, de ez minõsül nászajándéknak a részérõl. Az esküvõn pedig csak egy bonbont ad. Így a kecske is jól lakik a káposzta is megmarad:)
Felénk is az a szokás, hogy maguknak állnak mindent, ezzel egyenes arányban csökken az ajándékpénz is. Én mondjuk, ha a gyerekemnek állnák a ruhát+a szállást is, minimum 2X annyit adnék, mint amit alapból gondoltam. De ha nem állják, akkor a pénztárcámhoz mérten még valószínû, hogy inkább hazavezetnék. Szerintem ezzel a mindent fizetünk hozzáállással csak a vendégeket hozzák kellemetlen helyzetbe, mert így nyilván több pénzt is illik adni. A ruhánál általában azt mondják, ha meg van szabva, akkor illik a menyasszonynak fizetni, bár én ezt mindig visszautasítottam, megvettem, aztán 20e helyett 10e-et tettem a borítékba...
A kérdező hozzászólása: Mégegyszer mondom, nem én vagyok a menyasszony. Mindenkinek köszönöm a választ.
én hétszer voltam koszorúslány, és soha nem fizették a ruhámat... Felénk az a szokás, hogy nem kell szállást fizetni, a rokonok szívesen befogadják a távolabbról érkezõket.
1. Ha egyenruhát viselnek és te kérted föl õket annak, akkor illik állni. Milyen már, hogy felkéred, elfogadja, majd költségekbe vered miatta? 2. vendégek elszállásolása ugyanez: meghívsz valakit egy programra, ahonnan már nem tud este hazamenni, akkor elszállásolod, nem azt mondod, hogy oldja meg, hacsak õ nem mondja, hogy "ugyan, ne fáradj vele, az unokatesóm is ott él, összecsapom a kettõt, nála alszok, legalább õt is meglátogatom." Szerintem esküvõ esetén is érvényesek az alapvetõ illemszabályok. Csak azért, mert itt általában több a vendég, mint egy egyszerû családi vacsorán, még nem kell átmenni alpáriba, és hõbörögni, hogy nem képzelik, hogy majd 10-20 fõnek szállást fizetek?! Az ifjú párnak is tudomásul kell venni, hogy ha nagy napot akar, akkor az nemcsak nagy felhajtással, nagy pompával, hanem nagy kiadással is jár. De szerintem ha azok a távolról érkezõk, akikkel szoros és jó a kapcsolat, azok esetében a megvendégelés részét képezõ szállásadás is egyértelmû, és valószínû, hogy õk sem fogják sajnálni az ajándékot/pénzt, akik meg nem ebbe a körbe tartoznak, azt pénzforrásnak sem kell meghívni. Szerintem.
A kérdező hozzászólása: Nem én készülök házasodni, már férjnél vagyok. A húgom lesz koszorúslány, és a menyasszony úgy képzeli, hogy mindenki maga fizeti a menyasszony által megálmodott ruhát. Abból gondolom, sértõdés lenne, ha ezek után nem vállalná a koszorúslányságot.
A ruhát, ha kötelezõen elõírja a par, hogy milyen legyen, nekik kell állniuk. A szállást nem kell állni, de ezt idõben közölni kell a vendégekkel es számítani kell arra, hogy sokan nem mennek majd el.
Az ifjú pár áll mindent. A koszorúslány akkor fizet magának, ha õ maga kéredzkedik annak. A szállást, ha nem tudjátok állni, akkor meg kell beszélni a meghívottakkal, de utána fogadjátok is el, ha valakinek így túl nagy kiadás lenne eljönni.
A kérdező hozzászólása: Sajnos olyan ruhát kellene felvennie /megtenni, ami nem tetszik neki, tehát kb sosem fogja az esküvõ után hordani. Szerintem nem fair, hogy ezért még pénzt is adjon. Nem könnyû helyzet ez, hogy ne legyen sértõdés.

Ha valaki "csak" a polgári esküvői szertartásra hivatalos, mit szokás adni az ifjú párnak?

Legjobb válasz: ilyen esetben szerintem semmit. Nálunk akik csak a polgárira (nem volt egyházi) jöttek általában nem hoztak semmit, vagy a legkedvesebb kollégáim egy poénos hûtõmágnest, egy szép képkeretet. Ajándékot csak azoktól kaptunk, akik a vacsorára is hivatalosak voltak.

ilyen esetben szerintem semmit. Nálunk akik csak a polgárira (nem volt egyházi) jöttek általában nem hoztak semmit, vagy a legkedvesebb kollégáim egy poénos hûtõmágnest, egy szép képkeretet. Ajándékot csak azoktól kaptunk, akik a vacsorára is hivatalosak voltak.
Semmit nem szokás, csak a vacsorára. De, ha szeretnél valamit emlékbe adni, akkor elég valami apróságot.
Sok-sok jó kívánságot. Ajándékot, pénzt csak a lakodalomba is hivatalosak szoktak adni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Akkor csak egy gratulációt kapnak :)
Azért tegyük hozzá, hogy bár ilyen esetben nem várják el az ajándékot, DE nagyon szép gesztus. És nem kell nagy ajándékra gondolni. Ha közel állnak hozzád és szereted õket, akkor egy kis aprósággal, egy kis személyes aprósággal meglepheted õket és nagyon fognak örülni! Pláne mivel nem is fognak számítani rá.
Egy jó nagy PUSZIT !!!
Nálunk a nõvéremék esetében aki csak a polgári esküvõn volt, az is adott egy borítékot... valaki tízezerrel, valaki százezerrel. Ez családonként és szokásonként változó.
Férjnek pl háztartási keményítõ.
hát ha rám hallgatsz ezt ne a férjnek add....
az egyik rokonom egy táblácskát kapott egy súlyzóval oda lentre
a haveromék egy olyan szakácskönyvet kaptak, amiben vágyfokozó ételek receptjei voltak...
Pelenkát.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!