Találatok a következő kifejezésre: Mit lehet a hátrányos (6 db)

Mit jelent egyetemre való jelentkezésnél a "hátrányos helyzet" és a "halmozottan hátrányos helyzet"? Mivel lehet ezeket igazolni, milyen dokumentumok kellenek?

Ha minden igaz, a hátrányos helyzet a gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek jár, az ezt igazoló dokumentum, ha minden igaz, megvan, de az utóbbiról fogalmam sincs.

Legjobb válasz: Na, nagyjából értem. De eddig én úgy tudtam, van egy olyan kritérium is, amely szerint ha az egyik szülõ nyolc általánost végzett, az már halmozottan hátrányos helyzetnek minõsül. Itt az e-felvételinél viszont nem találok ilyet.

A kérdező hozzászólása: Na, nagyjából értem. De eddig én úgy tudtam, van egy olyan kritérium is, amely szerint ha az egyik szülõ nyolc általánost végzett, az már halmozottan hátrányos helyzetnek minõsül. Itt az e-felvételinél viszont nem találok ilyet.
A kérdező hozzászólása: "A felvételi kormányrendelet alapján további 20, azaz összesen 40 többletpontra jogosult az a már eleve hátrányos helyzetû jelentkezõ, akinek a tankötelessé válásának idõpontjában törvényes felügyeletét ellátó szülei/szülõje [...] legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeztek/rendelkezett, valamint az, akit tartós nevelésbe vettek. Egy szülõ nyilatkozata csak abban az esetben fogadható el, ha a jelentkezõ tankötelessé válásának idõpontjában a szülõ igazoltan egyedülállóként neveli a jelentkezõt, illetve, ha a jelentkezõ tankötelessé válásának idõpontjában félárva. [...]" Ezt találtam most meg. Lehet hogy én nem értek magyarul, de az is lehet, hogy túlzottan is jól értek, ugyanis itt ez az "illetve" szócska nem könnyíti meg a dolgomat. Tehát csak akkor számít valaki halmozottan hátrányos helyzetûnek, ha -egyik szülõ nyolc általánost végzett és -a másik szülõ meghalt? Az nem számít, ha az egyik szülõ csak 8 általánost végzett és egyedül neveli a gyerekét? Föl nem tudom fogni, mint ahogyan azt sem, hogy hogy tud bárki is eligazodni ezen a sok marhaságon.
ott a pont kérdezõ. ez a rendszer egy nagy szar úgy ahogy van. amúgy meg nekem is fontos lenne erre a kérdésre a pontos válasz... ma bemegyek az önkormányzatra és megkérdezem... majd írok. ha tudsz valamit te is írj légyszi
Felnõttként Én lehetek hátrányos helyzetû, ha még az önkormányzat is annak tart? (Merthogy kapok tõluk havonta pénzt.)

Mit lehet tenni a hátrányos megkülönböztetés ellen?

Milyen megoldás van a "cigánykérdésre" ?

Legjobb válasz: Ez nagyon kétoldalú. Sajnos sokszor fordul elõ, hogy valakit csak a cigány származása miatt nem vesznek fel valahová dolgozni, vagy nem kap meg egy albérletet, pedig tök normális ember, nem koszos, nem igénytelen, nem munkakerülõ, csak egy sima normális ember, és mégis, ilyen hozzáállással talánkozik. De ennek az ellenkezõjével is rengeteget lehet találkozni, amikor valaki kisebbségi, és rendesen kihasznál minden elõnybenrészesítési szabályt, közben meg tojik mindenre magasról. Ebben az a legrosszabb, hogy az ilyen link emberek miatt szívnak azok is, akik egyáltalán nem ilyenek, de mégis ezekkel az ingyenélõkkel általánosítják õket. Én nem hiszem, hogy több ingyenélõ cigány lenne, mint aki dolgozik, csak aki dolgozik, éli a kis életét, az nem olyan látványos, mint az, aki sorbaáll a segélyért. Az a baj, hogy ha esélyt akar adni a társadalom a nehezebb körülmények között élõknek, vagy azoknak, akiket általában hátrányos megkülönböztetés ér, akkor a nem hátrányos helyzetûek jogtalanul kerülnek mégis valamivel hátrányosabb helyzetbe. Én sajnos még nem jöttem rá, mi lenne az igazságos megoldás.

Ez nagyon kétoldalú. Sajnos sokszor fordul elõ, hogy valakit csak a cigány származása miatt nem vesznek fel valahová dolgozni, vagy nem kap meg egy albérletet, pedig tök normális ember, nem koszos, nem igénytelen, nem munkakerülõ, csak egy sima normális ember, és mégis, ilyen hozzáállással talánkozik. De ennek az ellenkezõjével is rengeteget lehet találkozni, amikor valaki kisebbségi, és rendesen kihasznál minden elõnybenrészesítési szabályt, közben meg tojik mindenre magasról. Ebben az a legrosszabb, hogy az ilyen link emberek miatt szívnak azok is, akik egyáltalán nem ilyenek, de mégis ezekkel az ingyenélõkkel általánosítják õket. Én nem hiszem, hogy több ingyenélõ cigány lenne, mint aki dolgozik, csak aki dolgozik, éli a kis életét, az nem olyan látványos, mint az, aki sorbaáll a segélyért. Az a baj, hogy ha esélyt akar adni a társadalom a nehezebb körülmények között élõknek, vagy azoknak, akiket általában hátrányos megkülönböztetés ér, akkor a nem hátrányos helyzetûek jogtalanul kerülnek mégis valamivel hátrányosabb helyzetbe. Én sajnos még nem jöttem rá, mi lenne az igazságos megoldás.
miért kellene tenni ellene valamit? Ha jobban belegondolsz, akkor egy csoporttal szembeni elõitélet (legyen az pozitív vagy negatív), annak ellenére, hogy korántsem biztosan jellemzi a csoport minden egyes tagját, még korántsem megalapozatlan. A kérdés az, hogy azért, mert a csoport egyes tagjai jellemzõeikben nem, vagy csak részben harmonizálnak a csoport átlagos jellemzõivel át kell-e értékelnünk a teljes csoportot. Szerintem nem. El lehet azon ugyan filozófálgatni, hogyan és miként jött létre a jelenlegi helyzet, akár felelõsöket is meg lehet nevezni, de ez az adott szituáción nem változtat. Nincs olyan intézkedés, ami változtatna, sõt szerintem bármi csak ronthat a helyzeten. Egy megkülönböztetés mindenképpen hátrányos valaki számára. (a pozitív diszkrimináció pl. azok számára, akik nem a csoport részei, tehát ez sem megoldás) Magam részérõl úgy gondolom, hogy csak és kizárólag a csoport maga, tulajdon eredményeivel változtathatja meg önnön helyzetét. Ha erre nem képes, vagy nem akarja, akkor nem lesz változás.
amíg a hiradók csak arrol szármolnak be hogy a romák megeröszakoltak 80 éves néniket hogy a roma 6 éves kisfiu zsebeli az embereket a tereken, hogy romák agyon rugdaltak embreket. hogy roma megkéselt ezt meg azt és nincs mellé pozitív hír róluk, mint pl egy roma származásu ember nyerte el idén a x nobeldíjat hogy a gyereked azzal megy haza évvégén hogy a roma származású pista lett az osztály elsö, hogy egy egyetem élére a roma származásu Zsiga került, stb... a lényeg nem a sok rossz amit tesznek hanem az a kevés jó. ha több pozitiv hír lenne róluk mint negatív biztos másként gondolkodnánk. gondolkodtam hogy a romák miben kimagasloak és a zenén és a szorakoztatáson kívül semmiben nem hallottam öket. a baj hogy az értelmiségi romák tüzelik a hülye romákat hogy kérjék ki maguknak hogy ne külömböztessék meg öket, inkább az értelmiségi romáknak az lenne a feladatuk hogy oda menjen a lopni készülö 6 éves romához és elmagyarázza nekik hogy nem szép dolog ez, hogy tanítsák öket a jóra és ne csak a jogaikra csak. hogy a normális romák kitaszítsák azokat akiket ök sem fogadnak el.hogy megvesse a tisztességes a tiszteségtelent, de most csak a tisztességes buzdítja a tisztességtelent lopásra.
A hírekben a legritkább esetben jön az le, hogy romák mit követtek el. Általában az ilyen jellegû származást nem írják oda. (De pl. odaírják azt, ha arab, ha romÁN, vagy más nemzetiségû.) Egyetértek azzal, hogy a diszkrimináció - legyen pozitív, vagy negatív - rossz vért szül. Véleményem szerint a legjobb megoldás az lenne, ha nem különböztetnénk meg õket pozitívan SEM. Nem lenne több joguk, több lehetõségük. De kevesebb SEM. Az egyenjogúság lenne a megoldás - hiszen itt mindannyian magyar állampolgárok vagyunk. Elméletileg nem szabadna, hogy valakit megkülönböztetés érjen bármilyen formában. És ha nincs pozitív, akkor kevesebb lesz a negatív diszkrimináció is. Emellett a segélyezési rendszerrel lehetne sokat javítani a helyzeten. A mostani rendszer pont azoknak kedvez, akik egyáltalán nem akarnak dolgozni, és akiknek nem probléma a bûnözõi életvitel sem. Megoldás lehetne a segélyek munkához kötése is. Pl. közmunka, ha más nincs. Parlagfû van tengernyi, szemétbõl még több van. A szemétszedés is munka, meg a parlagfû-írtás is. Ezzel két legyet lehetne ütni egy csapásra. Az egészségbiztosítási rendszer reformja is segíthet benne - ha éppen nem rontják el a véghezvivõk, vagy nem vétózzák meg a másik oldalról. Szóval szerintem meg lehet ezt oldani a problémát, csak foglalkozni kell a problémával. (És nem elhallgatni.)
Nem adni rá okot. Egyszerû.
Ebben az országban jelen pillanatban csak a magyar van hátrányosan megkülönböztetve. Ez ellen kell tenni. Mert az nem állapot, hogy itthon a saját országomban mindenki elõbbre való mint én, csak azért mert cigány vagy zsidó. Ha a cigány kifoszt akkor a zsaruk csak dá-dáznak, de ha én megvédem azt ami az enyém akkor mehetek a sittre. Nem jól van ez így.
Itt az lenne a megoldás, hogy zéró toleranciát és a lehetõ legmagasabb rendõri szigort kellene alkalmazni MINDENNEMÛ bûnözéssel szemben. Ha pedig ezen szigor "áldozatai" a legtöbbször cigányok, akkor az csak egy mellékes momentum volna. Be kellene vezetni az is, hogy a saját tulajdonod, életed, házad, családod stb. stb. megvédésére igenis alkalmazhass drasztikus eszközöket. Ebben az egy dologban példát vehetnénk az amcsikról. (ebben csak, másban nem) Persze a legigazibb megoldás az lenne, hogyha a fejétõl bûzlõ halat lehetne megváltoztatni. De amíg a .....bérenc libsik teszik a lovat alájuk, addig csak menekülni lehet innen, vagy viselni a sok igazságtalanságot :(
hogy teljesen objektív legyek: iskoláztatás, integrálás, munkaadás. az úgynevezett cigány kérdés, baromi nehéz dolog magyarországon. hogy létezik, az tény, de se a "miért adnak rá okot, megérdemlik", se az ajnározó "szegénykék, nincs munkájuk, azért ilyenek" hozzáállás nem segít rajta. *robin*
nincs. a cigányok ha megváltoznának (ami képtelenség) sem tudnák már magukat elfogadtattni a társadalommal a rasszistákkal fõle nem

Be szeretnék lépni a Jobbik IT-be, de többektől is hallottam, hogy emiatt hátrányos helyzetbe kerülök, pl: nem kapok munkát meg hasonlók. Mit lehet, érdemes tudni az IT-ről?

*Első éves egyetemista vagyok,ráadásul kettős állampolgár.Azért választanám a Jobbikot,mert az általuk hirdetett nemzeti alapelvek állnak hozzám a legközelebb.De a fidesszel is szimpatizálok bizonyos ügyekben.

Legjobb válasz: A Jobbik IT Magyarország legnépszerûbb és legtevékenyebb politikai ifjúsági szervezete, ha valaki emiatt hátrányosan megkülönböztet, az nagyon elmaradott és ostoba.

A Jobbik IT Magyarország legnépszerûbb és legtevékenyebb politikai ifjúsági szervezete, ha valaki emiatt hátrányosan megkülönböztet, az nagyon elmaradott és ostoba.
Beugróként ezt fejbõl kell tudnod: http://www.youtube.com/watch?v=U9h63FTppwo
nem lesz beleírva az igazolványodba és rád se lesz írva. és nem minden munkahelyen balosok, vagy liberálisok, akik CSAK ezért ne vennének fel. párttag is lehetnél, akkor is ugyanez lenne.
A kérdező hozzászólása: 19 éves vagyok, ezért gondolom a pártba még nem léphetek be.Az IT leirásban pedig az szerepel, hogy 14-30 év közöttik lépjenek ide be, majd a szükséges életkor betöltése után a pártba.De pontosan nem értem, hogy akkor mi, és hogyan mûködik, de érdekelne. *Nem vagyok antiszemita
Én ismerek Jobbik IT tagokat. Teljesen átlagosak , fiatalok. Engem is bírnak, pedig nem vagyok "színmagyar" , ez látszik a nevemen meg kívül is. Szerintem egy összetartó társaság. Fideszesekrõl viszont már megkaptam, hogy "az orosz megszálló sarja nem lehet magyar". Nem érhet hátrány miatt kérdezõ, hisz a pártállásod a saját szuverén dolgod. A Fidesz meg nem törhet be a Jobbik irodába adatok után kutatva.
Nem azért fognak "diszkriminálni", ha IT-tag leszel, hanem azért, ha felveszel egy bakancsot, egy terepszínû nadrágot, meg egy Nagy Magyarország-os pólót. Ez azt sugallja a munkáltatód felé, hogy bajkeverõ vagy....

Feltöltöttem az felvi.hu-ra egy halmozottan hátrányos helyzetet igazoló dokumentumot, de ezt elutasító választ kaptam, tudn. á. tok vmi ötletet adni, h. mit lehet ilyenkor csinálni?

Az Ön által benyújtott dokumentum nem alkalmas hátrányos helyzet igazolására, mert nem középfokú tanulmányai alatt részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben/támogatásban.

Legjobb válasz: akkor semmit se tehetsz nem vagy jogosult többletpontra ilyen jogcímen

akkor semmit se tehetsz nem vagy jogosult többletpontra ilyen jogcímen
Én is ugyanígy jártam.Én betelefonáltam hozzájuk és azt mondták hogy hiánypótlásként lehet csatolni azt a dokumentumot ami kell és ha jó megadják a plusz pontot, de viszont az eljárási díjat ki kell fizetni....Én másfél hete töltöttem fel a jó dokumentumot, de még mindig az van kiírva hogy feldolgozás alatt...
Attól függ a dokumentum típusa, hogy mi alapján jár neked a + pont. Nekem pl a rendszeres gyermekvédelmi támogatásról szóló papírt kellett feltölteni asszem, amit az önkormányzat ad.
A kérdező hozzászólása: milyen dokumentum kell?? légyszí írj!!
A kérdező hozzászólása: nem kapam ilyen rendszeres gyermekvédelmi támogatást, valahogy meglehet oldani hogy kapjak róla igazolást esetleg? mert csak akkor lehetek ezekzerint halmozottan hátrányos helyzetû, mivel a szüleimnek nyolc-nyolc általánosa van
Ha nem kaptál rendszeres gyermekvédelmi támogatást, akkor nyilván papírt sem fogsz róla kapni. Csak az számít halmozottan hátrányosnak, aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesült. Te nem, ergo nem kapsz semmit.
hát szerintem már késõ.nekem is csak 22.én ítélték meg a gyermekvédelmit, és énis attól félek, hogy nem fogják elfogadni:/
mikor töltötted fel a dokumentumokat?
Hátrányos helyzetû akkor vagy, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben vagy támogatásban részesültél középiskolai tanulmányaid alatt, halmozottan hátrányos pedig akkor, ha ezek mellett az egyik szülõ csak 8 általánost végzett el.Szóval a kettõ együtt kell hogy halmozottan hátrányos legyél.

Mi a mutáció, mi az evolúciós szerepe, lehet a mutáció előnyös, hátrányos, semleges? mutagénekre milyen példák vannak?

Legjobb válasz: A mutáció az örökítõanyagban bekövetkezõ öröklõdõ változás. Evolúciós szerepe, hogy új változatokat hoz létre, amelyek között lehet, olyan, amelyik jobban tudja hasznosítani a környezetben lévõ forrásokat, vagy jobban szaporodik, azaz nõ a fitnesze. Ez egy elõnyös mutáció. Természetesen nem minden mutáció jelent elõnyt az õt hordozó egyedeknek, van amelyik nem jár semmilyen elõnnyel (semleges mutáció) és van olyan is amely csökkenti az egyed életképességét (káros mutáció). Tehát a mutációk lehetnek elõnyösek, semlegesek és károsak is. A mutagének olyan anyagok, amelyek mutációt okoznak. Két típusuk van fizikai és kémiai. A fizikai mutagének különbözõ sugárzások, pl. UV, röntgen, gamma. A kémiai mutagének pedig különbözõ vegyületek, amelyek lehetnek bázisanalógok, deaminálószerek, interkaláló szerek, alkaloidok.

A mutáció az örökítõanyagban bekövetkezõ öröklõdõ változás. Evolúciós szerepe, hogy új változatokat hoz létre, amelyek között lehet, olyan, amelyik jobban tudja hasznosítani a környezetben lévõ forrásokat, vagy jobban szaporodik, azaz nõ a fitnesze. Ez egy elõnyös mutáció. Természetesen nem minden mutáció jelent elõnyt az õt hordozó egyedeknek, van amelyik nem jár semmilyen elõnnyel (semleges mutáció) és van olyan is amely csökkenti az egyed életképességét (káros mutáció). Tehát a mutációk lehetnek elõnyösek, semlegesek és károsak is. A mutagének olyan anyagok, amelyek mutációt okoznak. Két típusuk van fizikai és kémiai. A fizikai mutagének különbözõ sugárzások, pl. UV, röntgen, gamma. A kémiai mutagének pedig különbözõ vegyületek, amelyek lehetnek bázisanalógok, deaminálószerek, interkaláló szerek, alkaloidok.
Újabban fel szokás sorolni a biológiai mutagéneket, amik olyan biológiai struktúrák, amik képesek a DNS-t megváltoztatni. Ilyenek a transzpozonok, retrovírusok és egyéb mobil genetikai elemek.
Laikus vagyok, de majd javítanak. Mi a mutáció - az örökítõanyag megváltozása (sérülése), ami változást hoz az egyed vagy utód tulajdonságaiban is. Lehet a mutáció elõnyös, hátrányos, semleges - Persze, lehet. Mi az evolúciós szerepe - Az ilyen módon megváltozott tulajdonságok adhatnak elõnyöket és hátrányokat is az egyednek vagy a populációnak, és ennek megfelelõen fog elterjedni vagy éppen visszaszorulni az adott tulajdonságú populáció. Ha elterjed, akkor evolúciós lépést tett.
A mai ember, a homo sapiens sapiens is egy evolúció útján keletkezett. Az evolúció az állatok körében általában egy elõnyös változást jelent, mert egy háromlábú szarvast úgyis hamarabb felfal egy vadállat, mint ha az egy elõnyös változást tesz, pl. gyorsabb lesz, mert mondjuk könnyebb lett egy testrésze... Mellesleg az evolúció által szoknak egyre inkább hozzá az állatok (vagy emberek) a környezeti változásokhoz. A globális felmelegedést, lehet, valamelyik állat túléli (mondjuk a csótány), és az fejlõdik tovább, akár ki is alakulhat belõle egy új faj, aminek már jobb a gondolkodása...
Elõnyös volt az ember evolúciójában például az, hogy felnõttkorban is termelõdik a tejcukrot bontó enzim. Semleges, amitõl például megváltozik a vércsoport, vagy a haj- és a szemszín. Hátrányos, ami genetikai betegséget okoz, vagy növeli például a rák kockázatát.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mut%C3%A1ci%C3%B3 A definíció miatt. http://hu.wikipedia.org/wiki/Evol%C3%BAci%C3%B3 És itt a Mutáció címszó. A kérdésre válaszolva. Van még pár másik kérdés (kapcsolt öröklõdés meg rekombináció), részben ezekre is találsz választ ebben a cikkben. Hasznos, tényleg, egyszer nem árt elolvasni.

Mi van akkor ha az e-felvételihez csatoltam a hátrányos helyzetű papírjaimat, de azt lehet nem fogadja el az OFIK, akkor a regisztrációs levéllel kapni fogok egy csekket a teljes díjról?

Legjobb válasz: Ha másképpen kell beküldeni ezeket a papírokat, akkor elõször felszólítanak hiánypótlásra a jelentkezéstõl számított 30 napon belül, a hiányzó dokumentumokat idén július 8-ig kell pótolni.

Ha másképpen kell beküldeni ezeket a papírokat, akkor elõször felszólítanak hiánypótlásra a jelentkezéstõl számított 30 napon belül, a hiányzó dokumentumokat idén július 8-ig kell pótolni.
A kérdező hozzászólása: Azért nem tudom, hogy elfogadja e mert régiek a papírok.Csak ugye most azt írja, hogy nem kell fizetnem mivel beikszeltem.Szóval ha nem fogadják el akkor is küldenek csekket a teljes díjról???
Akkor a hiánypótlásban nem a dokumentumot, hanem a pénzt jelölik majd meg.
A kérdező hozzászólása: És azt csekken kell fizetni, tehát küldik?Vagy utalással?
valószínûleg csekket küldenek, a fizetési határidõ megjelölésével. mondjuk ha e-felvételizel, akkor utalással is fizethetsz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.Azt írja, hogy ha nem tudjuk alátámasztani, akkor nem vagyok jogosult az alapdíj kedvezményre és a regisztrációs levéllel értesítenek.Gondolom akkor küldenek csekket.
Igen akkor küldik a csekket. Én már befizettem a 9ezret, és most derült ki h nem kellett volna, mert még régebben járt támogatás :S Gondolom ha el is fogadják akkor a pénzt már nem kapom vissza, ugye?
A kérdező hozzászólása: Én valahol olvastam h.vki visszakapta a felét.De ez nem tuti.Vmi fórumon volt.Te is régebben kaptál támogatást, és így is jár a kedvezmény?

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!