Találatok a következő kifejezésre: Mit kell a védőnőhöz első (9 db)

Mit kell vinni a védőnőhöz első alkalommal?

Milyen papírok kellenek?

Legjobb válasz: Szia! Az orvostól a papírt, hogy terhes vagy, ha van akkor rákszûrés papírt tb kártya, személyi.

Szia! Az orvostól a papírt, hogy terhes vagy, ha van akkor rákszûrés papírt tb kártya, személyi.
...és nem árt végiggondolni, milyen betegségeken, mûtéteken estél át, milyen betegségek fordulnak elõ a családban, volt-e korábban terhességed (hogyan végzõdött) mert ezekre fog rákérdezni.

Angliaban, szoptatas alatt, az elso evben hanyszor jon ki a vedono, vagy vinni kell be a pincurt meresekre? Mi hogy mukodik itt?

Legjobb válasz: A szules utani ket hetben jon hazhoz a vedono, utana neked kell vinni meresre a kicsit a kijelolt NHS merohelyre. A szules utani 6-dik heten van kontrol a GP-nel, ott az orvos vagy nurse megnezi, hogy jol gyogyul e a sebed a szules utan es hogy minden rendben van e. Ha problemad van, akkor a korzetedben dolgozo midwife-ot hivhatod telefonon, ha nagy a baj, kijonnek hazhoz. Amugy meresre vinned kell a kicsit, en az elejen az elso 2 honapban 2 hetente vittem, utana havonta, aztan 7 honapos koratol nem vittem, mert bolcsis lett en meg visszamentem dolgozni. A kotelezo vedooltasokrol a GP mindig kuld majd levelet a lakcimedre, felhivod oket telefonon es idopontot egyeztetsz veluk, hogy mikor viheted pontosan oltasra. Nalunk legalabbis igy volt/van.

A szules utani ket hetben jon hazhoz a vedono, utana neked kell vinni meresre a kicsit a kijelolt NHS merohelyre. A szules utani 6-dik heten van kontrol a GP-nel, ott az orvos vagy nurse megnezi, hogy jol gyogyul e a sebed a szules utan es hogy minden rendben van e. Ha problemad van, akkor a korzetedben dolgozo midwife-ot hivhatod telefonon, ha nagy a baj, kijonnek hazhoz. Amugy meresre vinned kell a kicsit, en az elejen az elso 2 honapban 2 hetente vittem, utana havonta, aztan 7 honapos koratol nem vittem, mert bolcsis lett en meg visszamentem dolgozni. A kotelezo vedooltasokrol a GP mindig kuld majd levelet a lakcimedre, felhivod oket telefonon es idopontot egyeztetsz veluk, hogy mikor viheted pontosan oltasra. Nalunk legalabbis igy volt/van.

A héten megyek az első orvosi vizsgálatra. Ki mondja meg majd, hogy mikor kihez kell mennem (védőnő, háziorvos...) a terhesség alatt? Mi alapján mondják meg, hogy melyik védőnőhöz kell mennem?

Legjobb válasz: A védõnõ lakcím alapján van.Én ezt úgy csináltam,h bementem egyszer a védõnõkhöz,és megmondtam,h mit is szeretnék,és kaptam is egy idõpontot azon a héten péntekre.Õ adott nekem egy papírt,amin minden részletesen rajta van.Ott tudod nyomon követni,h mikor ki jön.(Én vettem egy határidõnaplót.)Aztán a vérvételi beutalókat a háziorvos adja.Nálunk idõpontos a vérvétel,azt meg kérni kell.Az AFP-t a nõgyógyász.Ha a nõgyógyászod idõpontos,akkor mindig gondoskodj jó elõre idõpontról,h idõben végezzék el a vizsgálatokat.(A következõ a 12. heti UH lesz majd.)Van olyan kórház is,ahol a genetikei UH-t nem a terhesgondozó rendelõjében csinálják.Ezt mindenképpen elõre érdeklõdd meg!(Ha ilyen a kórházad,akkor a 12. hetire oda kell menned.) Aztán majd szépen bele jössz te is:)

A védõnõ lakcím alapján van.Én ezt úgy csináltam, h bementem egyszer a védõnõkhöz, és megmondtam, h mit is szeretnék, és kaptam is egy idõpontot azon a héten péntekre.Õ adott nekem egy papírt, amin minden részletesen rajta van.Ott tudod nyomon követni, h mikor ki jön.(Én vettem egy határidõnaplót.)Aztán a vérvételi beutalókat a háziorvos adja.Nálunk idõpontos a vérvétel, azt meg kérni kell.Az AFP-t a nõgyógyász.Ha a nõgyógyászod idõpontos, akkor mindig gondoskodj jó elõre idõpontról, h idõben végezzék el a vizsgálatokat.(A következõ a 12. heti UH lesz majd.)Van olyan kórház is, ahol a genetikei UH-t nem a terhesgondozó rendelõjében csinálják.Ezt mindenképpen elõre érdeklõdd meg!(Ha ilyen a kórházad, akkor a 12. hetire oda kell menned.) Aztán majd szépen bele jössz te is:)
A vdõnõ mondja meg, hogy mikor hová kell menni. Ha nem tudod, melyikhez tartozol körzetileg, akkor kérdezd meg a nõgyógyászt, aki megállapította a terhességet.
Én vidéken lakom, így egyértelmû volt, hogy ki a falu védõnõje. EGyébként a körzetedhez tartozik egy orvos, ahhoz pedig egy védõnõ, õ fog pesztrálgatni.-)Nekem mindig mindent a védõnõ mond meg, mikor hova kell menni, mit csinálnak, mit kell vinni. Ha bármi nem tiszta, kérdezz nyugodtan tõle:-) A következõ uhot és orvosi vizsgálatot a doki mondja meg idõpontra, de a védõnõ állít ki minden papírt ahhoz is.


Mi lesz a következő vizsgálat? 6 hetes terhes vagyok. Holnap megyek az első ultrahangomra. Kedden pedig már mehetek a védőnőhöz. Utánna csak 12 hetesen kell menni?

Azért kérdezem, mert ha addig nem kell többször elkéreckednem akkor csak a 12. hét után mondanám meg a munkahelyemen.

Legjobb válasz: utána csak a 12.héten kell menni de viszont el kell menned cukor terhelésre,belgyógyászatra és fogászatra is!kb. a 13.hétre kell meglennie az eredményeknek és ezekkel tudsz újra menni a védõnõhöz.ö mondja majd meg hogy mikorra menj vissza hozzá!!!!

utána csak a 12.héten kell menni de viszont el kell menned cukor terhelésre, belgyógyászatra és fogászatra is!kb. a 13.hétre kell meglennie az eredményeknek és ezekkel tudsz újra menni a védõnõhöz.ö mondja majd meg hogy mikorra menj vissza hozzá!!!!
Településenként más a szokás.Nekem az orvosomhoz 4hetente kell járni+kötelezõ ultrahangok.12hetesen mentem elõszõr védõnõhõz.16hetesen volt az elsõ vérvétel.20hetesen, genetikai uh.24hetesen cukorterheléses vérvétel, ezután belgyogyászat.De máshol nem igy szokott lenni.

Mikor lehet / kell felkeresni a védőnőt? Az első labor után?

Legjobb válasz: Akkor lehet, amikor papírod van a nõgyógyásztól, hogy fennáll a terhesség, és legkésõbb a 12 hetes vizsgálatok elõtt kell, mert ahhoz kell a kis könyv, amit a védõnõ ad.

Akkor lehet, amikor papírod van a nõgyógyásztól, hogy fennáll a terhesség, és legkésõbb a 12 hetes vizsgálatok elõtt kell, mert ahhoz kell a kis könyv, amit a védõnõ ad.
Nálunk úgy zajlott, hogy a nõgyógyászom a 6. héten megállapította, hogy van egy embrió, de még nem vert a kis szíve. A 7. héten a kórházban csináltak egy ultrahangot, majd a 8. héten mentem vissza a nõgyógyászomhoz, aki még egy ultrahangot csinált és adott "beutalót" a védõnõkhöz. Rajta volt a telefonszám, felhívtam õket, elmondtam, hogy hol lakom, adták az illetékest, és aztán lefixáltunk egy idõpontot. Közben intéztem az idõpontot az elsõ laborra, illetve kaptam beutalót EKG-ra, és elõre a 12. heti uh-ra. 1-2 napon belül lementem a védõnõhöz, aki kiadta a kiskönyvem, és nagyban örült, hogy már vannak elõre idõpontok. :) 36 hkm
Akkor adják ki a kiskönyvet, ha megvan a papír a nõgyógyitól, hogy van szívmûködés. Nekem azt mondta, hogy a labor és EKG eredménnyel menjek, úgyhogy elintéztem azokat, és olyan sokára kaptam idõpontot a védõnõtõl, hogy a 12. hetes ultrahang és kombinált teszt eredménye is meglett akkorra. Örült a védõnõ, hogy ezek már megvannak, rögtön be is írta az eredményeket a kiskönyvbe.

A védőnőnek szokás pénzt adni? Meg kell kérdezni az első találkozás után, hogy "mivel tartozom? "

Legjobb válasz: Nem, nekik nem szoktak, max, ha meg voltál vele elégedve, szülés után adhatsz valami ajándékot.

Nem, nekik nem szoktak, max, ha meg voltál vele elégedve, szülés után adhatsz valami ajándékot.
Szia! A védõnõnek nem szoktak pénzt adni. Maximun, ha te úgy gondolod, hogy meg vagy vele maximálisan elégedve. Én az elsõ babámnál adtam neki, de csak amikor már megszületett. Háládat enm csak pénzzel fejezheted ki. Én ajándék csomagot fogok adni, ha minden rendebn lesz. 34 hetes kismama
Nem, a védõnõnek nem szoktak pénzt adni (jelzem, másnak sem kéne, kapnak fizut). Ajándékot adhatsz neki, ha meg vagy elégedve. Meg majd úgyis lesz módod fizetni neki, amikor meglesz a baba és tart a védõnõ babatornát, babamasszázst, akkor neki kell fizetni (de nem minden védõnõ tart ilyeneket).
nehogy adj neki pénzt! ráadásul õt nem is választhatod! azt kapod, akihez körzetileg tartozol! ki kellene már irtani az emberekbõl azt a szemléletet, hogyha fehérköppenyest látnak, rögtön tejelni kell neki! miért?!

Holnap jön elsőnek hozzánk a védőnő, és van egy vadászgörényem meg egy tengeri malacom, el kell hogy dugjam előle Õket, be fog szólni? Mik a tapasztalatok?

Legjobb válasz: Nem hinném, hogy el kellene dugni õket. Nekünk kutyánk van, lakásban tartott, arra is csak annyit mondott, hogy õ is szereti az állatokat. Elõtte pedig én is gondolkoztam, hogy átviszem anyuhoz, de jobb volt hogy nem. Gondolj bele, többször is fog menni, hozzánk sokszor váratlanul, örökké úgysem dugdoshatod õket.

Nem hinném, hogy el kellene dugni õket. Nekünk kutyánk van, lakásban tartott, arra is csak annyit mondott, hogy õ is szereti az állatokat. Elõtte pedig én is gondolkoztam, hogy átviszem anyuhoz, de jobb volt hogy nem. Gondolj bele, többször is fog menni, hozzánk sokszor váratlanul, örökké úgysem dugdoshatod õket.
Én a védõnõhöz fogok kutyával beállítani:D Most megyek elõször és van egy segítõkutyám. Kórházba meg mindenhova jöhet velem, majd kíváncsi leszek akkor hogy a védõnõ mit szól hozzá a rendelõjében.
Mi lett végül?
Én ugyan még csak tanulom a védõnõi hivatást, de ha találkoznék ilyennel, akkor az elsõ kérdésem a "megsimogathatom-e" lenne :D Szerintem, ha rendesen van tisztán tartva/állatorvoshoz víve, akkor csak pozitívum lehet! Azoktól az anyukákra nézek inkább furcsán, akik a házi kedvencet elpaterolják a baba miatt, mert jaj a sterilitás (jó, persze nyilván egy koraszülött csecsemõnél ÁTMENETILEG érthetõ, de ez a ritkább eset). Szóval szerintem ne dugd el õket, hisz a családotok részei!
Nekem egy ötvenkilós németjuhász volt a lányom mellett, és nincs az a védõnõ, aki miatt eldugtam volna.
Nekünk kutyánk van (tacskó). Sosem volt vele gondja, jól elvolt vele. Rengeteg tanácsot adott a kutya vs. baba kapcsolatban is. Mai napig sokat foglalkozik mind a kettõvel :) )) A védõnõnk szerint az egyik legjobb állat a gyermek mellett a kutya több ok miatt is. pl. társas kapcsolat, finom mozgások, etc. Egyébként, ha olyan védõnõt fogsz ki, aki még a szoba falszínébe is beleköt, annál csinálhatnál bármit, semmi sem lenne jó neki .. :) )
Kertes házban lakunk, amÍg jött kiraktam õket, mert már terhesség alatt is vágta a pofákat.
Mi az a védõnõ?
nekem volt két cicám. nekik menniük kellett, de nem a baba miatt, páromnak kijött az allergiája rájuk sajnos. a dokimnak! mondtam, hogy volt két szobacicám, de már nincsenek. majdnem leharapta a fejem, hogy miért nincsenek már... :) mikor elmondtam neki párom allergiás reakcióját, akkor higgadt csak le. ha majd megszületik a baba, nagyobb lesz, és szeretne valamilyen háziállatot akkor kap valamit természetesen. én is kutya/macska mellett nõttem föl, nem tudom ez az oka, vagy más, de nagyon szeretem az állatokat.szeretném, ha a pici is ilyen lenne majd.
A kérdező hozzászólása: Hát biztos nem fogok tõle megválni, Õ is a gyerekem. Ezek szerint vannak védõnõk akik nem szeretik ha állattal van egy házban a gyerek. Igazatok van letojom, csak tegnap felidegesített ezzel. Én is kutyával, macskával nõttem fel, volt hogy be is szartak, meg is kóstoltam a kutyaszart, agyon se lehetne ütni olyan egészséges vagyok!XD Meg nyilván amíg pici baba nagyon nem engedem közel hozzá (idegeneket csípked a göri), majd ha nagyobb lesz összeszoktatom Õket
Le vagyok döbbenve. Nincs gyerekem, de állataim vannak, két görény, 2 nagytestû kutya, csirkék, libák, disznók, ebbõl csak a 2 kutya van bent. Nem is gondoltam soha hogy egy védõnõnek ilyen "hatalma" van, hogy el kell adjam az állataimat ha gyereket akarok egyszer. Igazság szerint azt sem tudtam hogy váratlanul bármikor beállíthat hozzánk a védõnõ?! Ez komoly?
Ne hagyd magad. Fontos a gyerek persze, de az állatot se azért akartad amíg gyereked nem lesz aztán meg lehet eldobni. Nekem is vannak olyan családtagok akik ellenzik h kutyám van bent a lakásba de ez mind csak higénia kérdése egy kis odafigyeléssel. Kényszeríteni nem kényszeríthetnek, hogy vitesd el onnan õket és a gyerekedet sem vehetik el emiatt. Szóval csak el kell engedni a füled mellett amit beszélnek. A te gyereked a te állatod a te háztartásod senkinek semmi köze hozzá. Talán állat mellett a gyerek szocializálódik is megtanulja, hogy nem bántani kell õket hanem szeretni és gondoskodni róluk. Ne aggódj emiatt nem kell velük foglalkozni!! :)
Nekünk is volt vadászgörényünk. Én a terhesség alatt lemondtam az alom takarításáról. Késõbbre pedig a férjemre ragadt... Amúgy minden oltást megkapott, naponta volt takarítva, napközben a lakásban kószált, éjszakára volt bezárva. Három gyereket szültem mellette, de õ volt az elsõ gyerekem. Egy szó, mint száz. Pont leszartam a védõnõ véleményét. Az elsõ védõnéniket nem érdekelte, hogy van. A második finnyáskodott, hogy õ nem veszi le a cipõjét, mert görényszõrös lesz, stb... Aztán teljesen elfeledkezett a görényünkrõl.
szia! nem hiszem én sem, hogy ez bármilyen problémát okozna. mielõtt jön takarítsd ki õket és ennyi. :)
A kérdező hozzászólása: Köszi, eddig nem tûnik "gonosznak", csak úgy fosok mégis.Mondtam a férjemnek hogy nem kéne eldugni Õket, de mondta hogy egy kutya vagy egy macska mégiscsak más mint egy göri.:) De remélem nem fog belekötni semmibe, fõleg nem a görcimbe.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Elment, nagyon nem tetszett neki hogy van állat.Azt mondta nem olyan helyre valóak ahol kisbaba lesz.Nem e lehetne odaadni valakinek.Mondom neki hogy nem, õk családtagok ugyanúgy.Mondja hogy Õ elhiszi, de most már a baba lesz a családtag.Meg kétszer elmondta hogy szaguk is van ezeknek.A férjemnek is mondta mikor megjött hogy el kellene vinni Õket valahova.De Õ is mondta hogy nem kell.Csak attól félek hogy beszél anyósommal errõl, és Õ majd addig megy míg nem maradhat a görényem.:( De remélem erre nem kerül sor.

Mit kell vinni a védőnőhőz az első megbeszélt időpontban? (széklet, vizelet stb. )

Legjobb válasz: Nekem semmit nem kellett! A doki amit adott papírt, hogy tényleg terhes vagy!

Nekem semmit nem kellett! A doki amit adott papírt, hogy tényleg terhes vagy!
tõlem nem kért vizeletet, nem is vizsgálta még soha.holnap megyek harmadszor.
Vizeletet szoktak kérni. Székletet semmiképpen ne vigyél.:/
Nekem is csak a terhességet igazoló papírt kellett vinnem. De minden egyes alkalommal mikor megyek, ott kell vizeletet adnom, amiböl különbözõ fertõzésket szûrnek ki. Lehet, hogy nálatok pedig vinni kell a vizeletet...
Pisilsz majd ott, ezt mindig kérik majd. Én nem hurcoltam a buszon üvegben a pisimet:) Széklet nem kell, székletvizsgálatot egyébként is csak központi laborokban tudnak csinálni. A dokitól kell az uh papír, TAJ kártyád, kikérdeznek a betegségeidrõl, ha vannak, milyen gyógyszert szedsz állandóan. Családban elõforduló betegségekrõl, megkapod a terheskönyvet, prospektusokat.
Szerintem kitöltitek a kiskönyvet csak!Esetleg megnézi a vizeletet(nekünk minden alkalommal nézi) ha viszel!De ott is lehet pisilni gondolom.Székletet nem vizsgál!Az orvos által kapott uh-os papír legyen nálad!
én is csak a papírokat vittem, nem kellett semmi.ott mértek súlyt, vérnyomást és jól kifaggattak.
Mit csinálna a védõnõ ezekkel?
A kérdező hozzászólása: Már túl vagyok rajta!Csak vizelet kell minden alkalommal, ha megyek!
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Valamit mondott a védõnõ mikor elõször voltam ott, hogy vagy vizeletet vagy székletet vinnem kell!De lehet mindkettõt mondta.Csak nem emlékszem rá!Egyébként ezen én is meglepõdtem, hogy ilyet kért!
A kérdező hozzászólása: Ma megyek hozzá másodjára!Mikor kitöltötte a könyvemet, akkor motyogott valamit az orra alatt, hogy amikor megyek vinnem kell (ezek szerint vizeletet), csak tényleg nem emlékeztem rá!Aranyosak vagytok köszi! :D

Kislányom 11 hónapos lesz mindjárt. Az első oltása amit születésekkor kapott BCG, úgymond nem fogta meg! Azt mondták 1 éves korig újra kell oltani, de ha megemlítem mintha elengednék a fülük mellett az orvosok védőnők! Mit tegyek?

Mi történhet ha nem lesz újra oltva?

Legjobb válasz: Ezt nem értem, hogy-hogy elengedik a fülük mellett???? Kérdezel, és egyszerûen nem válaszolnak neked? Miért nem váltottál még akkor orvost? Én már tuti megtettem volna. Gondolom, ha nem eredt meg az oltás, az olyan, mintha nem kapta volna meg. Nem alakult ki a megfelelõ ellenreakció. Én a helyedben sürgõsen jelezném ezt a helyi ÁNTSZ-nél!

Ezt nem értem, hogy-hogy elengedik a fülük mellett???? Kérdezel, és egyszerûen nem válaszolnak neked? Miért nem váltottál még akkor orvost? Én már tuti megtettem volna. Gondolom, ha nem eredt meg az oltás, az olyan, mintha nem kapta volna meg. Nem alakult ki a megfelelõ ellenreakció. Én a helyedben sürgõsen jelezném ezt a helyi ÁNTSZ-nél!
Az én kislányomnak sem eredt meg, de minket úgy tájékoztatott a gyerekorvos, hogy 6 hónaposan a tüdõgondozóban újra fogják oltani, ha az sem ered meg, akkor nem oltogatják többször. Ebbõl látszik, hogy egyébként semmit nem ér ez az oltás, és igaz, hogy Magyarországon kívül más országokban már régóta nem is oltanak BCG-t.
Kislányom 10 hónapos és míg a tiédnek semmi nem látszik az enyémnek még mindig csúnya sebes valami van ott, hogy mikor lesz heg kitudja! Sõt nekünk voltak olyan aranyosak a kórházba hogy szó szerint bele vágták a gyerek karjába pár naposan...... Ezáltal túl mélyre juttatták az anyagot vagy túl sokat juttattak a babámba! A helyi nyirokcsomók is rosszul reagáltak erre és neki az egyik hónaljában van egy göb (mely, sebész szerint évek múlva felszívódik) Szóval a story-m legyen neked tanuló pénz hogy ne rempelj annyira azért az oltásért! Nekünk bár ne lett volna.... Sírtam mikor kitapintottam a csomót 4 hetesen nála mindenre gondolva..... Akkor folyton azért folyt a könnyem hogy míg én vigyáztam a hasamban rá 10 hónapon át addig a kórházban darab darab volt :(
Nyugi, semmi baja nem lesz, nem fog az elsõ szülinapján hirtelen lecsapni rá a tbc-baktérium! Amúgyis azt tanították nekünk az orvosi egyetemen, hogy ez az oltás csak másfél évig hatásos, és csak annyit ér, hogy a súlyosabb fertõzési formák nem alakulnak ki, a tbc-t viszont még így is el lehet kapni. Szóval 7 hónap múlva a többi oltott gyerek is ugyanott áll, mint most a tied. Az én babámnak "megeredt" az oltása, ronda vörös heg maradt rajta, a kvázi semmiért. Sok szerencsét!
Nagyon komoly következményei lennének. Pl az, hogy eggyel kevesebb fölösleges sz--rt nyomnak a gyerekedbe. A férjem kinn élt az USA-ban, ott már húsz éve körberöhögték a BCG hege miatt, merthogy az egy fölösleges oltás. Magyarországon kívül nem sok helyen adják már, csak arra jó, hogy gyengítse a gyereked immunrendszerét. Inkább örülj, ha véletlenül elfelejtik, a kicsinek lesz jobb.
A kérdező hozzászólása: Csak annyit milyen következményekkel járhat ha mégsem kapná meg?
Akkor ez mégsem "fül mellett elengedés". Elég korrektül tájékoztattak, mit szeretnél még? Ha nyugtalan vagy, hívd fel a tüdõgondozót!
A kérdező hozzászólása: Várjuk csak félek hogy mi lesz ha nem kapja meg 1 hónap alatt akkor már betölti az 1 évet! Nem e lesz valami maradandó betegsége vagy bármi más?
akkor értheto, várjátok a levelet.
A kérdező hozzászólása: Azt mondják ezt nem õk hanem a tüdõgondozóban fogja beadni valami doktor és majd levélben értesítenek az idõpontról mert összevárják a gyerekeket mert állítólag nem mi vagyunk csak ezzel így! és ennyi!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat! Most már megnyugodtam! Igen azt én is olvastam hogy szinte már csak Magyarországon kötelezõ! Sehol máshol. De így hogy semmi hátránya nem származhat ebbõl már nem is rémizgetem magam semmivel!!!! Köszönöm


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!