Találatok a következő kifejezésre: Mit kell a fogamzásgátlókról (1 db)

Mit kell tudni a fogamzásgátlókról?

Sajnos nem sok mindent tudokróla, hogy hogy kell szedni hogy kell feliratni, hány éves kortól ajánlott és ki irhatja/irathatja fel:S

Legjobb válasz: ELSÕ ALKALOMMAL CSAK NÕGYÓGYÁSZ ÍRHATJA FEL,UTÁNA PEDIG MÁR A HÁZIORVOS IS.Nekem is kéne már felíratni..... :D

ELSÕ ALKALOMMAL CSAK NÕGYÓGYÁSZ ÍRHATJA FEL, UTÁNA PEDIG MÁR A HÁZIORVOS IS.Nekem is kéne már felíratni..... :D
Hát nem éppen úgy van, ahogy az elõttem lévõ leírta! Elõsször nõgyógyász írja fel az igaz, de utána már a háziorvos is felírhatja a receptet (nálam évek óta így van)! A mensid ELSÕ napjától kell elkezdened szedni , nem az ötödiktõl! Azért fontos, hogy az elsõ naptól szedd, mert akkor már 7 nap után védettséget ad! Ha az 5. naptól szeded, akkor addig kell védekeznetek, amíg meg nem jön! Szóval: a mensid elsõ napjától kezd el szedni 21 napon keresztül, kb. mindig ugyanabban az idõpontban. Ez azért fontos, mert majd késõbb, ha már hozzászokott a szervezeted, akkor mindig ugyanakkor, szinte percre pontosan fog megjönni! Amikor elfogynak a szemek, akkor jön 7 gyógyszermentes nap. Ez idõ alatt jelentkezik a vérzés kb. a 3-4 napon. Lehet hogy csak pecsételõ vérzésed lesz, ne aggódj ez normális az elején! A 8. napon kell elkezdeni a köv. levéllel, akkor is ha még nem múlt el a vérzés! Ha a tabi bevétele után 4 órán belül hasmenés vagy hányás lenne, akkor a köv. 7 napban más módszerrel is kell védekezni pl. gumi.( sokan ilyenkor bevesznek még egy szemet a csomagból , de én nem ajánlom, mert akkor nem lesz meg a 21 tabi és így elõrébb hozod a mensidet, amit nem nagyon ajánlanak az orvosok)! Ha elfelejted bevenni, akkor 12 órán belül még pótolható, de ha túllépted a 12 órát akkor is vedd be a kihagyott szemet, de a köv. mensidig gumival védekezzetek! Lehet olyan eset pl. hogy pont akkor mennél nyaralni, amikor megjön. Ekkor azt lehet csinálni, hogy eltolod a mensidet úgy, hogy amikor elfogy a 21 szem, akkor nem tartod meg a szünetet, hanem a köv. levelet elkezded másnap szedni! Akkor hagyod abba, amikor gondolod, hogy most alkalmas az idõ hogy megjöjjön! De ezt a módszert nem szabad túl gyakran használni, tényleg csak akkor, ha nagyon szükség van rá, hisz ki szeret úgy nyaralni, hogy közben megvan neki a mensije!
Én úgy tudom, csak nõgyógyász írhatja fel! Korhoz nincs kötve, ha rendszeres nemi életet élsz egy parntnerrel, akkár már ajánlott. Elmész nõdokihoz, megvizsgál, csinál egy citológiát és felírja a receptet. Némelyik vesz vért is, de nem mindegyik. A mensi elsõ napjától számított 5. nap elkezded szedni, beveszed a 21 tabit, és 7 nap szünetet tartasz. Ezalatt, kb a 4. nap megjön a mensid, és kezded elõlrõl. Tehát pl ha hétfõn megjön, akkor pénteken elkezded szedni a tabit, csütörtökön fog elfogyni, és hétfõn mensi, , , , és így tovább... Kellemes mellékhatsai vannak, a mensi ereje, ideje, fájdalma csökken, csökkenti a méhnyakrák kialakulásást. Olvasd el jól a tájékoztatóját, és figyelj arra, ami benne van, és tarsd be. Lehetõleg ugyanabban az idõben vedd be minden nap, lehetõleg este, 4 óra altt szívódik fel , az alatt ha hánysz vagy erõs hasmenésed van, akkor nem hat a tabi. Egy levelet be kell venned ahhoz, hogy védve légy, utána mensi, és a második levélnél már lehet szeretkezni gátlások nélkül. Most hirtelen ennyi juott eszembe, ha kérdésed van, tedd fel bátran:-)
Annyit fûznék az elõzõ két hozzászóláshoz, hogy attól függ hogyan kell szedni, hogy milyen tabit szedsz, rajta van a tájékoztatón és egyáltalán nem egyformán kell szedni meg szünetet tartani, az adott gyógyszertõl függ. Nem tudom te hány éves vagy, de nekem 17 éves koromban sem akarta felírni a nõdoki, mert csak hétvégente találkoztam a párommal, de egy másik felírta. Szerintem túl korán sem szabad elkezdeni, bár a mai bogyók már tényleg kis hormontartalmúak, de azért lehetnek nem csak pozitív hatásai, hanem más, kellemetlen mellékhatósok, ezzel nem akarlak megilyeszteni, de ezért is fontos, hogy a doki megvizsgáljon és lehetõleg a neked legjobb tabit írja fel. Ezt komolyan át kell gondolni mielõtt belevágsz és én csak akkor javasolnám az elkezdését, ha már legalább fél éve élsz rendszeres nemi életet és tartósnak is gondolod ezt a kapcsolatot, adig megteszi az óvszer vagy hüvelykúp is. Nem szabad a fiat, fejlõdõ szervezetet még ezekkel a kis hormontartalmú bogyókkal sem túl korán leterhelni. Szerintem menj el nõgyógyászhoz és beszéld meg vele.

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Lehet valami baj?

3 honapja szedem a Rigevidon fogamzásgáylót a barátom tegnap éjjel belém élvezet.Lehet valami baj?

4

A stressztől lehet?

13.-án jött meg a menzeszem és 19.-től majdnem minden második nap együtt voltam a párommal. Minden alkalommal használtunk gumit, viszont volt, hogy csak közben vette fel(szinte mindig rá kell szólni mert egyébként 'elfelejti'=utálja..). Állítása szerint nem volt előváladéka, de hülye voltam mert közben is lehet előváladék...:s. A lényeg az, hogy pár napja eléggé hányingerem van, de terhességnél jelentkezhetne ilyen korán a hányinger? Úgy olvastam, hogy nem de mivel már 19.-e óta eltelt 11 nap ezért már beágyazódás lehetett(bár erősen kétlem). Szerintetek? Ugye ez csak a stressz?

5

18éves kor alattiaknak is felírják a fogamzásgátlót?

10

Eseményutáni tablettát csak nőgyógyász irhat fel, vagy háziorvos is?

8

Mi van akkor, ha a szünet utáni nem a 8. hanem a 9. napon kezdem el megint szedni a foggátlót?

Elég rosszkor jön meg, szeretném eltolni legalább 1-2 nappal. Tehát mivan, ha letelik a szünet és nem a 8. hanem a 9. vagy a 10. napon szedem be az elsőt?
Lesz probléma belőle? Nem véd annyira vagy ilyenek...Vagy tényleg csak annyi, hogy eltolódik a menzeszem 1-2 nappal?

6

Hízás fogamzásgátlótól?

1ève szedek fogamzásgátlót ès èszrevettem azt hogy 8kg-ot híztam. Nagyon nehezen adom le.. Rengetek sètálok ès alig eszek. Mi tèvö legyek? 52 voltam ès most 60vagyok a 160cm-emhez..váltsak gyógyszert vagy hogy csináljam? Fèlek hogy többet szedek fel és akkor már nincs visszaút..segítsetek! Másnál is volt ilyeb? Ès akkor mot csináltatok? Köszönöm

7

Hülyeség lenne szerintetek 19 évesen fogamzásgátlót szedni? Valóban nagyobb az esély a meddőségre?

Menstruációkor borzasztó fájdalmakkal szoktam küzdeni, szinte mindenféle gyógyszert kipróbáltam már, abból 1 hatott igazán, pár óráig. A fájdalom már évek óta tart, kb 15 éves korom óta. Nem csak kezelni, de megakarom szüntetni a görcsös fájdalmakat, már elegem van, hogy még iskolába se tudok elmenni minden hónapban 2 napig, hiányoznom kell, mert épp megvan. Nőgyógyásznál még sosem voltam, azt halottam lány ismerőseimtől, hogy nekik erre a problémára mind fogamzásgátlót írtak fel, és nekik bevált. Viszont attól tartok, hogy nem-e egészségtelen ilyen fiatalon elkezdeni?

9

Mit tegyek ha a barátom óvszerben nemélvezi a szexet, de a fogamzásgátlót nemakarom szedni mert 17 vagyok?

22

Szerinted durva dolog lenne, ha nem mondanám el a páromnak, hogy fogamzásgátlót szedek? A részletek lent.

Sziasztok!

Sosem szedtem még fogamzásgátlót, mindig óvszerrel védekeztem, nélküle sosem. De ennek ellenére amikor késett pár napot a menstruációm gyomorgörcsöm lett, hogy mi van, ha terhes vagyok. Tervezett, várt babát szeretnék majd később, ezért arra gondoltam, hogy elkezdek fogamzásgátlót szedni, de közben ugyanúgy óvszerrel is védekeznénk, így sokkal nyugodtabb lennék. Viszont ha gyógyszert szednék, akkor tutira mondaná a párom, hogy csináljuk óvszer nélkül. Ezért jutott eszembe az, hogy nem mondom el neki a fogamzásgátlót, viszont már most lelkiismeret-furdalásom van, ha arra gondolok, hogy hazudok neki.

Van itt olyan, aki duplán védekezik?

Köszi.
26/n

94

A vizelet elpusztítja/kimossa a hugycsőben maradt spermiumokat? Ezesetben lehet jelen sperma az előváladékban?

"Azzal a tévhittel szemben ami az elmúlt pár évben terjed (főleg itt), az előváladék NEM TARTALMAZ spermiumot. Egy külön mirigy termeli (Cowper-mirigy). Funkciója az, hogy kitisztítsa ejakuláció előtt a hugycsövet, mivel a vizelet kémhatása káros a spermákra.

Namost az előváladékban akkor lehet spermium, ha a hugycsőben volt spermium. Tehát ha a férfi a legutolsó ejakulációja óta nem vizelt. Ha vizelt akkor a savas kémhatás minden bizonnyal az eselegesen ki nem mosódott spermát is megöli percek alatt.

És ha még valami durva véletlen folytán mégis kerülne kis mennyiségű spermium az előváladékba a hugycsőből, annak akkor is minimális az esélye arra, hogy elérjen a petesejtig. Egyrészt az "út" nagyon hosszú. A sperma nem "szórakozásból" spriccel ki a péniszből, hanem azért, hogy minél kevesebbet kelljen úsznia a spermának. Az előváladék viszont nem spriccel.
Másrészt a spermák 99%-a az út közben elpusztul. Az előváladékban pedig ha van is akkor nagyon alacsony az életképes spermiumszám.

Az ilyen "jajj azelőváladéktól 2gumival teherbeeestem" típusú íróknál valószínűleg nem csupán előváladékról volt szó, hanem a tapasztalatlan férfi tag elélvezett, un. részlegsen (közepes mennyiségű spermium távozik a péniszből, ám az nem lankad le és a nemi vágy nem múlik) csupán nem észlelte."

Csak, hogy lezárjuk a témát... Ti mit gondoltok? Szerintem van valóságalapja, hisz orvosi oldalakon is találtam hasonlót. Viszont van aki mást mond és szentül meg van győződve arról, hogy az előváladék igenis tartalmaz spermiumokat.
Kérem kulturált/megfontolt válaszokat hagyjatok magatok után.
Köszönöm!

7

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!