Találatok a következő kifejezésre: Mit kell a fogamzásgátlókról (1 db)

Mit kell tudni a fogamzásgátlókról?

Sajnos nem sok mindent tudokróla, hogy hogy kell szedni hogy kell feliratni, hány éves kortól ajánlott és ki irhatja/irathatja fel:S

Legjobb válasz: ELSÕ ALKALOMMAL CSAK NÕGYÓGYÁSZ ÍRHATJA FEL,UTÁNA PEDIG MÁR A HÁZIORVOS IS.Nekem is kéne már felíratni..... :D

ELSÕ ALKALOMMAL CSAK NÕGYÓGYÁSZ ÍRHATJA FEL, UTÁNA PEDIG MÁR A HÁZIORVOS IS.Nekem is kéne már felíratni..... :D
Hát nem éppen úgy van, ahogy az elõttem lévõ leírta! Elõsször nõgyógyász írja fel az igaz, de utána már a háziorvos is felírhatja a receptet (nálam évek óta így van)! A mensid ELSÕ napjától kell elkezdened szedni , nem az ötödiktõl! Azért fontos, hogy az elsõ naptól szedd, mert akkor már 7 nap után védettséget ad! Ha az 5. naptól szeded, akkor addig kell védekeznetek, amíg meg nem jön! Szóval: a mensid elsõ napjától kezd el szedni 21 napon keresztül, kb. mindig ugyanabban az idõpontban. Ez azért fontos, mert majd késõbb, ha már hozzászokott a szervezeted, akkor mindig ugyanakkor, szinte percre pontosan fog megjönni! Amikor elfogynak a szemek, akkor jön 7 gyógyszermentes nap. Ez idõ alatt jelentkezik a vérzés kb. a 3-4 napon. Lehet hogy csak pecsételõ vérzésed lesz, ne aggódj ez normális az elején! A 8. napon kell elkezdeni a köv. levéllel, akkor is ha még nem múlt el a vérzés! Ha a tabi bevétele után 4 órán belül hasmenés vagy hányás lenne, akkor a köv. 7 napban más módszerrel is kell védekezni pl. gumi.( sokan ilyenkor bevesznek még egy szemet a csomagból , de én nem ajánlom, mert akkor nem lesz meg a 21 tabi és így elõrébb hozod a mensidet, amit nem nagyon ajánlanak az orvosok)! Ha elfelejted bevenni, akkor 12 órán belül még pótolható, de ha túllépted a 12 órát akkor is vedd be a kihagyott szemet, de a köv. mensidig gumival védekezzetek! Lehet olyan eset pl. hogy pont akkor mennél nyaralni, amikor megjön. Ekkor azt lehet csinálni, hogy eltolod a mensidet úgy, hogy amikor elfogy a 21 szem, akkor nem tartod meg a szünetet, hanem a köv. levelet elkezded másnap szedni! Akkor hagyod abba, amikor gondolod, hogy most alkalmas az idõ hogy megjöjjön! De ezt a módszert nem szabad túl gyakran használni, tényleg csak akkor, ha nagyon szükség van rá, hisz ki szeret úgy nyaralni, hogy közben megvan neki a mensije!
Én úgy tudom, csak nõgyógyász írhatja fel! Korhoz nincs kötve, ha rendszeres nemi életet élsz egy parntnerrel, akkár már ajánlott. Elmész nõdokihoz, megvizsgál, csinál egy citológiát és felírja a receptet. Némelyik vesz vért is, de nem mindegyik. A mensi elsõ napjától számított 5. nap elkezded szedni, beveszed a 21 tabit, és 7 nap szünetet tartasz. Ezalatt, kb a 4. nap megjön a mensid, és kezded elõlrõl. Tehát pl ha hétfõn megjön, akkor pénteken elkezded szedni a tabit, csütörtökön fog elfogyni, és hétfõn mensi, , , , és így tovább... Kellemes mellékhatsai vannak, a mensi ereje, ideje, fájdalma csökken, csökkenti a méhnyakrák kialakulásást. Olvasd el jól a tájékoztatóját, és figyelj arra, ami benne van, és tarsd be. Lehetõleg ugyanabban az idõben vedd be minden nap, lehetõleg este, 4 óra altt szívódik fel , az alatt ha hánysz vagy erõs hasmenésed van, akkor nem hat a tabi. Egy levelet be kell venned ahhoz, hogy védve légy, utána mensi, és a második levélnél már lehet szeretkezni gátlások nélkül. Most hirtelen ennyi juott eszembe, ha kérdésed van, tedd fel bátran:-)
Annyit fûznék az elõzõ két hozzászóláshoz, hogy attól függ hogyan kell szedni, hogy milyen tabit szedsz, rajta van a tájékoztatón és egyáltalán nem egyformán kell szedni meg szünetet tartani, az adott gyógyszertõl függ. Nem tudom te hány éves vagy, de nekem 17 éves koromban sem akarta felírni a nõdoki, mert csak hétvégente találkoztam a párommal, de egy másik felírta. Szerintem túl korán sem szabad elkezdeni, bár a mai bogyók már tényleg kis hormontartalmúak, de azért lehetnek nem csak pozitív hatásai, hanem más, kellemetlen mellékhatósok, ezzel nem akarlak megilyeszteni, de ezért is fontos, hogy a doki megvizsgáljon és lehetõleg a neked legjobb tabit írja fel. Ezt komolyan át kell gondolni mielõtt belevágsz és én csak akkor javasolnám az elkezdését, ha már legalább fél éve élsz rendszeres nemi életet és tartósnak is gondolod ezt a kapcsolatot, adig megteszi az óvszer vagy hüvelykúp is. Nem szabad a fiat, fejlõdõ szervezetet még ezekkel a kis hormontartalmú bogyókkal sem túl korán leterhelni. Szerintem menj el nõgyógyászhoz és beszéld meg vele.

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Szekszárdon van valahol óvszerautomata?

3

Jangee fogamzásgátlót szedek, ha abbahagyom mire számítsak?

Nagyon vékony vagyok, a fogamzásgátló szedése óta még nehezebben hízok, viszont a bőröm kitisztult. Számítsak arra hogy hízok valamennyit? És a bőröm állapota is romolni fog? Hajhullás? Ezekről hallottam, mit tehetnék ellenük?

1

Terhes lehetek?

Csináltuk gumi nélkül, de csak 4 percre..kiprobáltunk egy pózt..Utána a párom gumit huzott és csak ugy ment el..a gumi nem volt lyukas. Terhes lehetek?

4

Mi lehet ez? Terhesség?

Gyógyszert szedek, hét napja késik. Utolsó aktus szeptember 25, teszt negatív lett tegnap. Barnás folyásom van tegnap picit véres volt. Iöszi a segítséget

4

Abba szeretném hagyni a fogamzásgátló szedését. Ilyenkor mi a teendő?

Tudom, hogy az adott levelet végig kell szedni, ezt meg is tettem. Azonban a 7 napos szünetben (a 2. napon) voltam együtt a párommal védekezés nélkül és nem tudom, hogy ilyenkor is abba lehet-e hagyni, tehát, hogy a 8. napon nem kezdek új levelet. Szerintetek?

4

A Nuvaring hüvelygyűrűt, tényleg fel kell használni 4 hónap alatt?

Igazság szerint a barátommal fél évig nem leszünk együtt, egyéb okok miatt, de sajnos nekem van egy felbontatlan dobozom, amiben összesen 3 gyűrű van. Én nem akarom berakni, hisz teljesen felesleges, de a tájékoztató szerint 4 hónapon belül fel kell használni. Viszont a szavatossági ideje 2015-ig jó, szóval annyira nem értem...
Szerintetek?

2

Miért vérzek ahogy abba hagytam a fogamzás gatló szedését?

Masfél éve szedek gestomix 20 fogamzásgátlót. Megvolt a 7tabletta mentes nap és meg is jött rendesen szerdán el keztem szedni az új levéllel. Be szedtem szombatig 4bogyót de úgy döntöttünk hogy kellene egy kis tableta mentes idöt tartani egy pár hónapig nem szedem majd a gyógyszert és így egy kicsit ki tisztul a szervezetem. Eddig oké de hogy abba hagytam a szedését ma hétfön megjott a mensruációm. Miert vérzek végig kellett volna szednem az egész levelet ? Lehet ebböl bármi baj? köszi elölre a válaszokat!

7

Új levél fogamzásgátlónál át lehet térni másik időpontra, amikor beveszem?

Eddig mindig este 11-kor vettem be, de az új levélnél szeretném este 9-kor. Ezt megtehetem nyugodtan, vagy befolyásol bármit is?

2

Rezia fogamzásgátlót szedek, melyiket vegyem be?

most értem a végére az első levélnek, de ma még hátra van az utolsó zöld placebo tabletta, viszont ma megjött. Elkezdjem az új levelet vagy vegyem ma még be a zöldet?

2

Szerintetek? :O

A barátnőmmel tegnap(hétfőn) szeretkeztünk,vasárnapi tablettáját elfelejtette bevenni,nem élveztem bele,háromszor történt meg az aktus,igaz harmadszorra már én el se mentem,szerintetek mennyi az esélye,hogy teherbe essen?Kétségbe vagyok esve,és nem bírok várni még két hétig,hogy elvégezzen egy terhességi tesztet!

És most követi a fogamzásgátlón lévő utasítást,hogy ne szedje 4-5-6-7 napig majd kezdje el megint,de ha ebben a gyógyszerszüneti időszakban nem lesz vérzése,akkor nem zárható ki a terhesség sem.. :( Valaki tudna valamiféle választ adni? :/

6

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!