Találatok a következő kifejezésre: Mit jelentenek az adatok (49 db)

Egy autónál mit jelentenek az adatok?

NMem értek az autókhoz, ezért érdekel, hogy amikor két ember beszél a kocsikról, és jönnek ezek a "ennyi lóer?s, meg ennyi nyomatéka van" hogy ezek mit jelentenek? Szóval ezt hogy kell érteni? Amikor mondják, hogy 100 lóer?s, az azt jelenti, hogy minél több a LE annál nagyobb a végsebessége a kocsinak, vagy annál jobban gyorsul? És a nyomaték az mit jelent? Meg a köbcenti?

Legjobb válasz: Kezdjük a végén, ott vannak az egyszerû dolgok. A "köbcenti" a motor hengerûrtartalmát jelöli köbcentiméterben. Vannak a motorban hengerek, abban dolgoznak dugattyúk. Ezeknek a hengereknek van térfogata, ami idõrõl idõre megtelik üzemanyag és levegõ keverékével, majd sûrítés és egy gyors égés után a dugattyút lefelé taszajtva munkát végez, aztán elhúz a hengerbõl. Ezt a térfogatot (a lökettérfogatot) tölti meg a keverék (meg a sûrítõtér térfogatát, de az sokkal kisebb). A nyomaték az... Az nyomaték. Fizikai fogalom, ott ismerkedj vele. Ahogy a fõtengely forog, nem csak úgy üresen pörög ám, hanem produkál is valamiféle "erõt". Vagyis nyomatékot fejt ki: ha megfognád a fõtengely végét, eltörné a csuklódat, de még a villáskulcsot is elhajlítaná. A nyomaték határozza meg, hogy a motor mekkora terhet tud vonszolni: nagy nyomatékkal nagy tömeget lehet megmozgatni. Igaz, itt már a váltó is szerepet játszik, de általánosságban akkor is elmondható, hogy a kicsi, könnyû autók kevésbé nyomatékos, pörgõs motorokat igényelnek, a nehezek meg lassabb fordulatú, nagyobb nyomatékkal rendelkezõt. Ez a nyomaték nem egy állandó érték: minden motorfordulaton más és más. Le kell mérni, ebbõl lesz egy görbe, ami megmutatja, hogy adott fordulatnál mekkorát teker a motor. Ez a nyomatékgörbe, aminek van egy maximuma, ez a nyomatékmaximum. Errõl beszélnek "nyomaték" címszó alatt. Ha ez nagy, az autó jól tud gyorsulni, jól terhelhetõ, elfüstöli a gumit. A teljesítmény is fizikai fogalom, azt mutatja meg, hogy a motor idõegység alatt mennyi munkát végez. A valóságban ez a motor fordulatszámának és az azon a fordulaton mért nyomatékának szorzata. A teljesítmény azt határozza meg, hogy az autó milyen végsebességre képes és a motor mennyire "bír el" vele. A nagyobb teljesítmény - jó esetben - nagyobb végsebességet jelent és az "erõsebb" motorral jobban gyorsul az autó. De a teljesítmény nem minden. Mivel a fordulatszám és a nyomaték szorzataként áll elõ, ezért a nagy teljesítmény jelenthet alacsony fordulaton produkál bõdületes nyomatékot és magas fordulaton alacsony nyomatékot is. Az elsõ esetén tényleg érzékelhetõ, hogy az autó jól gyorsul, mert gázadásra történik is valami, a másodiknál pedig ha négyet visszakapcsolsz, téridõugrás lesz, de ez csak rövid ideig tart, mert a motor hamar leforogja magát. Vagyis aki puszta számadatokból, a görbék ismerete nélkül (sõt, a görbék fogalmának ismerete nélkül) meg tudja ítélni, hogy egy autó mennyire megy jól, az valószínûleg nem mond igazat. Vannak nagyon általános érvényû, rendkívül tágan értelmezhetõ szabályok, de maguk a számok sokszor nem sokat jelentenek.

Kezdjük a végén, ott vannak az egyszerû dolgok. A "köbcenti" a motor hengerûrtartalmát jelöli köbcentiméterben. Vannak a motorban hengerek, abban dolgoznak dugattyúk. Ezeknek a hengereknek van térfogata, ami idõrõl idõre megtelik üzemanyag és levegõ keverékével, majd sûrítés és egy gyors égés után a dugattyút lefelé taszajtva munkát végez, aztán elhúz a hengerbõl. Ezt a térfogatot (a lökettérfogatot) tölti meg a keverék (meg a sûrítõtér térfogatát, de az sokkal kisebb). A nyomaték az... Az nyomaték. Fizikai fogalom, ott ismerkedj vele. Ahogy a fõtengely forog, nem csak úgy üresen pörög ám, hanem produkál is valamiféle "erõt". Vagyis nyomatékot fejt ki: ha megfognád a fõtengely végét, eltörné a csuklódat, de még a villáskulcsot is elhajlítaná. A nyomaték határozza meg, hogy a motor mekkora terhet tud vonszolni: nagy nyomatékkal nagy tömeget lehet megmozgatni. Igaz, itt már a váltó is szerepet játszik, de általánosságban akkor is elmondható, hogy a kicsi, könnyû autók kevésbé nyomatékos, pörgõs motorokat igényelnek, a nehezek meg lassabb fordulatú, nagyobb nyomatékkal rendelkezõt. Ez a nyomaték nem egy állandó érték: minden motorfordulaton más és más. Le kell mérni, ebbõl lesz egy görbe, ami megmutatja, hogy adott fordulatnál mekkorát teker a motor. Ez a nyomatékgörbe, aminek van egy maximuma, ez a nyomatékmaximum. Errõl beszélnek "nyomaték" címszó alatt. Ha ez nagy, az autó jól tud gyorsulni, jól terhelhetõ, elfüstöli a gumit. A teljesítmény is fizikai fogalom, azt mutatja meg, hogy a motor idõegység alatt mennyi munkát végez. A valóságban ez a motor fordulatszámának és az azon a fordulaton mért nyomatékának szorzata. A teljesítmény azt határozza meg, hogy az autó milyen végsebességre képes és a motor mennyire "bír el" vele. A nagyobb teljesítmény - jó esetben - nagyobb végsebességet jelent és az "erõsebb" motorral jobban gyorsul az autó. De a teljesítmény nem minden. Mivel a fordulatszám és a nyomaték szorzataként áll elõ, ezért a nagy teljesítmény jelenthet alacsony fordulaton produkál bõdületes nyomatékot és magas fordulaton alacsony nyomatékot is. Az elsõ esetén tényleg érzékelhetõ, hogy az autó jól gyorsul, mert gázadásra történik is valami, a másodiknál pedig ha négyet visszakapcsolsz, téridõugrás lesz, de ez csak rövid ideig tart, mert a motor hamar leforogja magát. Vagyis aki puszta számadatokból, a görbék ismerete nélkül (sõt, a görbék fogalmának ismerete nélkül) meg tudja ítélni, hogy egy autó mennyire megy jól, az valószínûleg nem mond igazat. Vannak nagyon általános érvényû, rendkívül tágan értelmezhetõ szabályok, de maguk a számok sokszor nem sokat jelentenek.
Jav.: Ugyanis mind a nyomaték, mind a TELJESÍTMÉNY változik a fordulatszámtól függõen.
Tehát tudjuk hogy mekkora helyen következhet be az égés. A következõ nagyon fontos mérõszám a fordulatszám, azaz hogy az adott motor percenként hány fordulatot tesz meg. Van olyan motor ami mondjuk percenként egyet fordul (mondjuk egy teherhajó) és van olyan is, ami mondjuk percenként 20 ezer fordulatot tesz. Egy teherhajó lassan megy, neki elég a percenkénti egy fordulat, míg egy versenyautó nagyon gyorsan szeretne menni, neki az a jó, ha minél gyorsabban forog a motor. A fordulatszámot jellemzõen RPM-ben (Round Per Minute) fordulat/perc-ben adják meg, azaz egy perc alatt történt forgások száma. Ez jellemzõen 1000 és 10 ezer között van. Nyílván minél gyorsabban tud forogni, annál gyorsabb tud lenni egy autó. Percenkénti 1 fordulattal nem fogod elérni a 200km/h-s sebességet, percenként 20ezret fordulva már sokkal inkább van rá esélyed. Ugyanaz mint amikor Te tekersz a bringán: minél gyorsabban tekersz, annál gyorsabban mész :) Mivel az RPM 1000 és 10.000 közé esik, felesleges mindenhova kiírni ezt a sok nullát, az autók mûszerfalán ezért 1000-el leosztják, és úgy tüntetik fel, és oda szokták írni hogy *1000. Tehát a mûszerfalon az osztást mondjuk 1 és 7 között találod. folyt. köv.
Nagyon jók vagyunk, van 3 önmagában viszonylag jól megemészthetõ fogalmunk: - motor mérete: mekkora méretû - fordulatszáma: milyen gyors - nyomatéka: milyen erõs Na most figyelj! Ez a 3 szám bizony ilyen-olyan módon összefügg, és az arány közöttük nem feltétlenül mindig egyenes arányosság, azaz attól hogy egy motor nagy, nem biztos hogy gyors is, sõt! És igazából itt jön az egész dolog lényege, hogy a 3 fogalom között mik is az összefüggések, mert az összefüggések adják meg egy motor /autó valós paraméterezését. Nyílván mindenki azt szeretné ha neki 1 literes icipici motorja lenne, amivel 300-al tudna menni és közben még egy teherhajót is el tudna vontatni, és mindeközben persze 1 liternél nem enne többet a kocsija. Nahát ezt hívják úgy hogy álom. ILyen sajnos nincs, vagyis akár lehetne, de olyan sokba kerülne hogy senki nem tudná megfizetni. Ezért a motorgyártók bizonyos kompromisszumokra kényszerülnek, illetve utcai használatra nincs is értelme olyan motort csinálni ami el tud húzni egy teherhajót, mert soha senkinek nem lenne erre igénye, akkor pedig minek? A következõkben az összefüggéseket fogom elmagyarázni és a végén még meg is fogod kapni a kérdésedre a választ :) folyt. köv.
A vízszintes tengelyre RPM van írva, azaz a fordulatszám, és látszik hogy 1000 és 5000 közé van skálázva. Azért 1000-rõl indul, mert a motoroknak van egy ún. alapjárati fordulatszáma. Ez azt jelenti, hogy a motornak mindig forognia kell, akkor is ha állsz az autóval. Az alapjárati fordulatszám 1000 körül szokott lenni. Azért kell mindig forgásban tartani a motort, mert az indítás és leállítás motorikus szempontból macerás. Sokkal könnyebb egy már forgó motort csak felgyorsítani, mint mindig beindítani... A függõlegest pedig most az egyszerûség kedvéért vegyük nyomatéknak (azaz erõ leadási képeszségnek). A függõleges tengely felfele nõ, tehát minál inkább felfele megy a vonal, annál erõsebb a motor. Na mit is látunk, elemezzük ki egy kicsit (a két görbe lényegében ugyanaz, csak az egyiket nézd, nekünk csak a jellege a fontos), nézd mondjuk a zöldet. Alapjárat (1000 RPM) közelében a motor erõtlen, alig van benne nyomaték. Gázadásra (1500 felett) szépen elkezd emelkedni, tehát egyre erõsebb a motor, egyre nagyobb terhet tud elhúzni. 2500 környékétõl már nem emelkedik annyira meredeken, azaz hiába adsz gázt, ugyan erõsebb lesz, de arányaiban nem annyival mint korábban. 4000 környékén van a csúcs. Utána már hiába adsz gázt, nem növekszik tovább a nyomatéka a motornak, sõt, elkezd csökkenni, a görbe "lekonyul". Ez a fordulat már elég nagy, ilyenkor van a motornak nagy, éles, sivítós hangja, mintha könyörögne hogy ne gyilkolják szegényt, biztos hallottál már ilyet az utcán. Nyomja a gázt mint a barom, de nem megy az autó. Hát azért nem, mert nincsen már benne erõ, hiába nyomja a gázt. A gyorsításhoz erõ kell (nyomaték) de az pont hogy csökken... folyt. köv.
Én leszek a legegyszerûbb.A köbcenti a motor hengerûrtartalmát jelenti.1200cm3, vagy 1, 2 liter.Ennyi víz fér bele. :) A lóerõ a teljesítmény.Manapság már a kilowattban mérik.A teljesítmény, tehát a lóeró a sebesség megtartásához kell.Minél több a ló, annál nagyobb a végsebesség. A forgatónyomaték a gyorsuláshoz szükséges.Minél több a nyútonméter, annál jobban gyorsul a kocsi.
A lóerõ (LE) ugyanaz mint a kW, csak másképp mérik, kb. mint a hõmérsékletnél a celsius és fahrenheit: ugyanaz, csak más a skála, és át lehet váltani egyiket a másikba. További általános jellemzõk: Tehát minél nagyobb a motor hengerûrtartalma (amit eddig pongyolán csak méretének hívtam, tudod a ccm) valszeg annál nagyobb a nyomatéka, valszeg annál jobban gyorsul, illetve gyorsabb is tud lenni maga az autó. Egész eddig benzines autókról volt szó. A dízel motor kicsit másképpen mûködik, ezért a nyomaték görbéje is más egy csöppet: Alacsonyabb fordulatszámon is nyomatékosabb a konstrukcióból kiindulva: Maximális nyomaték (Nm/ford.): 190/1750 Ezek az adatok a suzuki.hu-ról vannak, az új swiftrõl. Látszik hogy jóval alacsonyabb a fordulat és mégis nagyobb a Nm érték, azaz nagyobb teljesítményt tud leadni, erõsebb kisebb fordulaton is. A dízel motorok ilyenek. Kis fordulat, nagy erõ, cserébe nem tud olyan gyors lenni, mint egy fürge benzines. A kamionok és egyéb ilyen teherszállító jármûvek ezért vannak dízel motorral szerelve, mert ott a nagy teher miatt a nyomaték a legfontosabb és az hogy lehetõség szerint kis fordulaton legyen nagy nyomaték, azaz a kamiont ki lehessen mozgatni álló helyzetébõl. Egy kamion úgyse akar majd 150-el menni, tehát nem is kell a nagy fordulatszám. És akkkor pár gondolat lezárásként: Hogy lehet az, hogy egy kamion, ami 40 tonnát mozgat, ugyanúgy 400LE-s, mint mondjuk egy jobb sportkocsi, ami ugyan magát elhúzza, és még gyors is, de 40 tonnát tuti nem mozgat meg? Úgy, hogy a lõeró a nyomaték és a fordulatszám szorzata, és nem mindegy, hogy a szorzat hogyan is alakul ki. Tartozhat kis fordulathoz óriási nyomaték: kamion: nagy terhet kell lassan mozgásba hozni; és tartozhat nagy fordulathoz kis nyomaték: sportautó: gyorsan akarunk menni, de elég 800 kilót megmozgatni. Tehát ebbõl látszik az, hogy önmagában a számok hogy hány LE még semmit sem mond. Az a fontos, hogy ezek milyen kombinációban állnak elõ. Ha én most csak annyit mondanák 400LE-vel járok, mindenki lesne, hogy hú mekkora király vagyok. De ha hozzáteszem hogy kamionnal, hát arra már sok lánynak nem nedvesedne... Persze mivel az utcai hagyományos autók motorjai egy kaptafára készülnek, teljesen mindegy milyen gyártó, és jellemzõen ugyanolyan értékek között mozognak, ezért a 100LE-hez képest a 110LE jobbnak tûnik, mert valszeg minden más paraméterükben alapvetõen megegyeznek. És ekkor viszont már a 110 LE ténleg jobb mint a 100. De amúgy ténleg egy baromi nagy számháború ez az egész. Semmi értelme nincs. 100LE-vel már bõven el lehet lenni, afelett már csak gizdulás, meg hogy mennyire ad sportautós feelinget az autó. Nekem 50 LE van, az valóban kicsit kevés, ezzel azért minden elõzést meg kell gondolni. folyt. köv.
A kérdező hozzászólása: Kösz, felpontoztalak!
És érthetõ is volt, vagy csak mégjobban összezavartalak?

Cilinderes szem kérdés? Mit jelentenek az adatok? Fontos!

Visus: o.d.: 0,5 t -1,5 D cyl. tg. 90° = 1,0 PD 67 mm o.s.: 0,6 -1,5 D cyl. tg. 80° = 1,0 Ezek az adatok pontosan mit jelentenek? Most milyen szemüveg kellene? Cilinderes, oké, -1,5 oké, de mi az utána lévő többi érték? Elmagyarázta az orvos, de olyan sok szakszót használt, hogy a felét se értettem sajnos :(

Legjobb válasz: Nekem úgy tûnik, hogy mindkét szemeden csak cilinderes lencse van, vagyis asztigmatizmusod van rövid- és távollátás nélkül. Ez nem jelenti azt, hogy a szemüveg ne segítene közelre és távolra is. Mindkét szemeden 1,5 a cilinder értéke, a fokok mások, vagyis hogy "merre áll" vagy hogy mondjam, de ez nem látszik. A PD pedig a pupillatávolság, ez a készítéshez kell, hogy jó helyen nézz át a üvegen.

Nekem úgy tûnik, hogy mindkét szemeden csak cilinderes lencse van, vagyis asztigmatizmusod van rövid- és távollátás nélkül. Ez nem jelenti azt, hogy a szemüveg ne segítene közelre és távolra is. Mindkét szemeden 1, 5 a cilinder értéke, a fokok mások, vagyis hogy "merre áll" vagy hogy mondjam, de ez nem látszik. A PD pedig a pupillatávolság, ez a készítéshez kell, hogy jó helyen nézz át a üvegen.
A kérdező hozzászólása: Szerintem a -1, 5 D az a -1, 5 dioptria nem? De közben rájöttem, hogy 1 akkor a cilinder. Vagy mi. Utána olvastam, csak kicsit bonyolult nekem. Áhh. Köszi azért :)
elõzõ vagyok. milyen 1? még annyi, hogy a 0, 5 és a 0, 6 a nyers visusod, ez egyfajta százalék, hogy mennyit látsz korrekció nélkül. van olyan szemüveg, amelyben nincsen "sima" dioptria, csak cilinderes.

Led izzót érdemes vásárolni? Tényleg jobb látási viszonyt képez mint a sima halogén? Mit kell róla tudni, milyet vegyek? Sose tudom mit jelentenek az adatok mellette, hogy db, smd.

Legjobb válasz: A LED-fényforrás elméletileg kisebb teljesítményû, mint a halogénizzó, de nagyobb fényerõt produkál. Van is néhány típus, ami ezt tudja: ezek általában a gyári beépítésû LED-fényszórók (Lexus LS600hL, Cadillac Escalade, Audi R8, A8 és még mit tudom, mi). Ezek más felépítésûek, mint a hagyományos, tükrös vagy projektoros lámpák, borzasztó sokba kerülnek, de azt tudják, amit tudniuk kell. A halogénizzók foglalatába illeszkedõ LED-es fényforrások (mert nem izzók, hiszen másképp mûködnek) ezt nem mindig teljesítik. Sõt, elég ritka az, hogy összejöjjön nekik. A halogénhez tervezett lámpaestek a halogénizzók majdnem pontszerû, rövid vonalban kibocsátott fényével kompatibilisek, ezt tudják a megfelelõ irányokba vetíteni. A LED-es "izzók" ezzel szemben sok kicsi, pontszerû fényforrást tartalmaznak, amik ugyan körkörösen vannak elhelyezve, de nem adnak ugyanolyan szórásképet, mint a halogénizzó szála. Éppen ezért a tükrös, projektoros lámpatestek elég gyakran csúnya, foltos vetítési képet produkálnak velük. Ráadásul ezek nem is olyan nagy fényerejû LED-ek, mint amit a gyári LED-es fényszórókban használnak és hiába szerelnek be belõlük többet, attól még nem mindig lesz sokszorosan nagyobb a fényerõ, amit produkálnak.

A LED-fényforrás elméletileg kisebb teljesítményû, mint a halogénizzó, de nagyobb fényerõt produkál. Van is néhány típus, ami ezt tudja: ezek általában a gyári beépítésû LED-fényszórók (Lexus LS600hL, Cadillac Escalade, Audi R8, A8 és még mit tudom, mi). Ezek más felépítésûek, mint a hagyományos, tükrös vagy projektoros lámpák, borzasztó sokba kerülnek, de azt tudják, amit tudniuk kell. A halogénizzók foglalatába illeszkedõ LED-es fényforrások (mert nem izzók, hiszen másképp mûködnek) ezt nem mindig teljesítik. Sõt, elég ritka az, hogy összejöjjön nekik. A halogénhez tervezett lámpaestek a halogénizzók majdnem pontszerû, rövid vonalban kibocsátott fényével kompatibilisek, ezt tudják a megfelelõ irányokba vetíteni. A LED-es "izzók" ezzel szemben sok kicsi, pontszerû fényforrást tartalmaznak, amik ugyan körkörösen vannak elhelyezve, de nem adnak ugyanolyan szórásképet, mint a halogénizzó szála. Éppen ezért a tükrös, projektoros lámpatestek elég gyakran csúnya, foltos vetítési képet produkálnak velük. Ráadásul ezek nem is olyan nagy fényerejû LED-ek, mint amit a gyári LED-es fényszórókban használnak és hiába szerelnek be belõlük többet, attól még nem mindig lesz sokszorosan nagyobb a fényerõ, amit produkálnak.
db -> darab smd -> felületszeretlt technológia Ezek ilyen nagyon pici LED-ek, darabonként nagyon kicsi teljesítménnyel. Én egyelõre maradok a halogén izzónál. Hiába sok a lumen (fényáram), ha a megvilágítás rossz, mivel a mostani LED-ek még mindig nem eléggé az emberi szemnek megfelelõ hullámhosszokban világít.
A kérdező hozzászólása: Rendben, kössz szépen, akkor maradok még én is a halogén izzóknál.


Hangrendszereknel, hangfalaknal pontosan mit jelentenek az adatok?

Tehat peldaul M? itol fugg h szep tiszta, hangos . Gondolom nem csak a teljesitmenye s márkája határozza meg szal nem az a lényeg hogy egyik pl 300 Wattos masik 310 . Teht a teljesitmeny az amit fogyaszt oránként nem? Tehát egy 125Wattos 5.1 maxon járatva 125 Wattot fogyaszt nem? Például mit jelent a: Frekveciája? Pl: 35 - 20000 Hz . Pl ez miben nyilvénul meg h ha 10. 000 Hz lenne akkor mit vennék észre. Vagypl h 70 Decibell-es. : ez gondolom h mennyire hangos. Ez mit?l függ? Pl láttam 70db - 125 Wattos 5.1 // s 96 decibeles egy joval kisebb 70Wattos 5.1 . (szal a satelitek decibellje. ) Masik kerdes h a hangszorok impedanciaja mit is jelent. Szal hogy 4 ohmos vagy nagyobb. Kössz a válaszokat, s bocs az . Kérdésekért!

Legjobb válasz: jha oke köszi. de mi a decibellt halljjuk ha midnen igaz .. hát nem ? akkor hangerõben nem a db.- a lényeg? pl egy 100W 70 db-je nem = akkor egy 300W 70db-jevel?v a 300Wattosak már nagyobb decibellt tudnak leadni? De ha a 300W is csak 70 db -es lenne akkor végeredményben a hangerõ nem lenne ugyanaz..? de akkor meg mért lenne 300W szal logikus ugyh minel nagyobb W annál hangosabb csak..

A kérdező hozzászólása: jha oke köszi. de mi a decibellt halljjuk ha midnen igaz .. hát nem ? akkor hangerõben nem a db.- a lényeg? pl egy 100W 70 db-je nem = akkor egy 300W 70db-jevel?v a 300Wattosak már nagyobb decibellt tudnak leadni? De ha a 300W is csak 70 db -es lenne akkor végeredményben a hangerõ nem lenne ugyanaz..? de akkor meg mért lenne 300W szal logikus ugyh minel nagyobb W annál hangosabb csak..
A kérdező hozzászólása: van pl 125 Wattos hangrendszerem. Ez azt jelenti hogy óránként 125 Wattot fogyaszt?
Attól függ. Ha az erõsítõd kimeneti teljesítménye 125 watt, akkor ezt max hangerõn adja le. Viszont ilyenkor többet fog fogyasztani óránként 125W-nál a veszteségek miatt. Ha a hangszóró 125W-s, az csak annyit jelent, hogy maximálisan 125W zenei teljesítményt képes elviselni károsodás nélkül. Tehát az erõsítõ teljesítményétõl függ.

Megnéznétek a 12 hetes UH képemet? Szerintetek minden rendben? Mit jelentenek az adatok? Többi lent

http://kepfeltoltes.hu/130110/Picur1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Adatok: 11 hét 5 nap CRL: 50 mm, FL: 8,8 mm NT: 1,6 mm

Legjobb válasz: CRL: ülõmagasság, a fejtetõ és a far távolsága: 50mm. FL: combcsont hossza: 8,8mm. NT: nyaki redõ vastagság: 1,6mm.

CRL: ülõmagasság, a fejtetõ és a far távolsága: 50mm. FL: combcsont hossza: 8, 8mm. NT: nyaki redõ vastagság: 1, 6mm.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Ezek amúgy jó számok? És kép alapján?
1.es vagyok: Kép alapján a kis keze ott van fent, a lába meg olyan, mintha nyújtott lábakkal ülne a fenekén. Méretek is teljesen jók.
Jól írja az elsõ, és a számok alapján is minden rendben, teljesen átlagos méretekkel rendelkezõ kisember!:) Gratulálok! Az NT is tökéletes, e szerint nem nagy a kockázat a Down-kórra, ugyanis 2, 5-3 mm fölött merül fel gyanú. A google-be beütve egyébként sok összefoglalót találsz a rövidítésekrõl, be is linkelek egyet: http://www.csaladivilag.hu/baba-mama-kodex/varandos-kisokos/.. Boldog babavárást! Üdv, két fiús anyuka
Elõzõ vagyok, a kép is nagyon cuki!:)
De édes! Gratulálok! Szerintem is jók az adatok. Én hétfõn megyek a 12. hetire! :) Boldog babavárást! 1, 5 éves kislány anyukája + 11 hkm
A kérdező hozzászólása: Köszönöm minden válaszolónak! Aranyosak vagytok! Szerintem is tük jó a kép amúgy... Boldog babavárást mindenkinek!
Nagyon cukiiii! :-)

A 16. héten voltam toxoplazma szűrésen. eredmény: IgM: negatív, IgA: negatív, IgG: negatív. Mit jelentenek az adatok?

Legjobb válasz: Se regi, se uj fertozesen nem estel at, se regen, se most, teljesen negativ vagy, azaz: abszoltu vedtelen a szervezeted a toxoplazma fertozes ellen. Fokozottan kell vedekezned es megeloznod a fertozest. En is teljesen negativ vagyok, nezetem is kethavonta az ujabb fertozest.

Se regi, se uj fertozesen nem estel at, se regen, se most, teljesen negativ vagy, azaz: abszoltu vedtelen a szervezeted a toxoplazma fertozes ellen. Fokozottan kell vedekezned es megeloznod a fertozest. En is teljesen negativ vagyok, nezetem is kethavonta az ujabb fertozest.
Inteneten a http://www.babanet.hu oldalon utána tudsz nézni..de amig negativ minden, az azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben van, szóval ne izgulj, egészségesek vagytok mindketten!
cica, kuty messze kerülendõ, pesrze nem a szó szoros értelemben, azért ne félj ennyire, csak ha simogatod õket pl. kézmosás és alom közelébe pedig ne menj, mármint közel, azért ezt nem a levegõbõl kapod el, hanem a kezeddel viszed be a szájacskádon!! Boldog babavárást!

Fent vagyok egy fényképezős oldalon. Mit jelentenek az alábbi adatok a képek mellett? Többi lent.

Tehát ezek az adatok: EOS 1100D f/5,59 1/160s ISO-800 55 mm vagy: E-520, f22, 1/30, ISO200, vagy: f/3.6 1/500s ISO-80 4mm

Legjobb válasz: Elõzõ vagyok. Hogy érthetõ is legyen: - Fényképezõ fajtája. (gyártmány nélkül) - A fényt az objektíven beengedõ "lyuk" nagyságának mérõszáma. - A másodperc valahányad része, amíg a fényt rögzítette a képérzékelõ. - A képérzékelõ fényérzékenysége - Ekkora "zoom" értéken volt az objektív. (Nem azonos azzal mintha azt írnák, hogy 3x-os.)

Elõzõ vagyok. Hogy érthetõ is legyen: - Fényképezõ fajtája. (gyártmány nélkül) - A fényt az objektíven beengedõ "lyuk" nagyságának mérõszáma. - A másodperc valahányad része, amíg a fényt rögzítette a képérzékelõ. - A képérzékelõ fényérzékenysége - Ekkora "zoom" értéken volt az objektív. (Nem azonos azzal mintha azt írnák, hogy 3x-os.)
Mi a különbség? http://www.photo-klarisz.com/ismertetok/a-fotozas-alapjai/fo.. "Fókusztávolság Fókuszpont és fókusztávolság (gyújtótávolság) Az objektív jellemzõ paramétere, a nagyítás mértékének meghatározására használt mérõszám. Gyújtótávolságnak is nevezik."
fényképezõgép, blendenyílás, záridõ, fényérzékenység pl... ha fent vagy egy "fényképezõs" oldalon, akkor gondolom érdekel a fényképezés. Ideje elkezdeni olvasni róla. :)
Fókusztávolság = Gyujtótávolság. Igazad van! Már álmos voltam az este. :) Hirtelen azt gondoltam, hogy azt nevezi a rövid leírás "legrövidebb fókusztávolság"-nak, hogy olyan közelre tud fényképezni (fókuszálni) szuperMakróban. De ez nyilvánvalóan botorság. Bocs. Tévedni emberi dolog. Félreértés történt. Csak az "ekvivalens" érték volt a fejemben. Az a 4mm pedig sehogy nem illett a képbe. :)
"Az egy kompaktnak a gyújtótávja! Az kisfilmesnél 30-40 mm-nek is megfelel. " Azt hiszem, megvan a megfejtés. :D Ügyesen dekódoltad a kérdezõ rejtjeles üzenetét. :D
Áááá!!! Most jöttem rá! Az egy kompaktnak a gyújtótávja! Az kisfilmesnél 30-40 mm-nek is megfelel. Tuti, hogy gyújtótáv. :-)
#3: A fókusztáv és a gyújtótáv nem ugyanaz. De igazad van. Lehet, hogy akkor nem elírás a 4mm, hanem fókusztávolság. (Habár az meg miért lenne feltüntetve?) Mindegy...
Jogos. Annyira nem fura, sok gépnek 4mm körül van a legrövidebb fókusztávolsága, random példa: http://www.arukereso.hu/digitalis-fenykepezogep-c40/samsung/..
Elõzõhöz még: Az 1. és 3. felsorolásnál az utolsó, a gyújtótáv. Az kimaradt. (habár a 4mm eléggé különös)
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek!

Egy számitógépnél mit jelentenek az alábbi adatok?

1,66GHz - 160 GB HDD - 1 GB RAM.

Legjobb válasz: Processzor órajele / merevlemez tárolókapacitása / memória kapacitása

Processzor órajele / merevlemez tárolókapacitása / memória kapacitása

Mit jelentenek ezek az adatok CX:2200 FU:PX/3 G:II? 37 hetes vagyok

Legjobb válasz: a Cx azt jelenti 2200- 2 cm méhnyak rendesen 3cm, tehát neked rövidebb már,készül a szülésre. A második 2-es azt jelenti, hogy külsö méhszáj 2cm-re nyitva. A két nulla azt jelenti, hogy középsõ és belsõ méhszáj zárva. Fu a méhed helyzetét(fundus) jelenti és az adat azt jelenti ha jól tudom, hogy még nincs beékelõdve a baba a szülõcsatornához.a többit nem tudom.

a Cx azt jelenti 2200- 2 cm méhnyak rendesen 3cm, tehát neked rövidebb már, készül a szülésre. A második 2-es azt jelenti, hogy külsö méhszáj 2cm-re nyitva. A két nulla azt jelenti, hogy középsõ és belsõ méhszáj zárva. Fu a méhed helyzetét(fundus) jelenti és az adat azt jelenti ha jól tudom, hogy még nincs beékelõdve a baba a szülõcsatornához.a többit nem tudom.
A G:II pedig azt jelenti, hogy kettes érettségû a méhlepényed. Ez teljesen normális.

Mit jelentenek ezek az adatok? Jók ezek az adatok? BPD 49 mm, TAD 43 mm, AC 133 mm, FL 20 mm, HC 166 mm. A voltunk uh. -n és ezeket az adatokat írta fel az orvos.19 hetes 5 napos km

Legjobb válasz: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/vizsgalatok/ulrahang-rov.. Kedves kérdezõ! Nézd meg ezt az oldalt. Amúgy teljesen jók az értékek a terhességi korodhoz! További boldog babvárást! 23 hkm

http://www.kismamablog.hu/terhesseg/vizsgalatok/ulrahang-rov.. Kedves kérdezõ! Nézd meg ezt az oldalt. Amúgy teljesen jók az értékek a terhességi korodhoz! További boldog babvárást! 23 hkm
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Boldog babavárást kívánok neked is :)
Szia!Én gyorsan ki is számoltam neked, 319 gramm most a babud, és 18 cm.Kicsike, de biztos aranyos lehet. A BPD adata már majdnem a 21.hétnek felel meg, a HC 19 és 20.hét között van,
bocsi folytatom, véletlenül elküldtem. AC a 18 és 19 hét között mozog, és az FL a 16.hétnek.De ez nem jelent semmit.Van ami átlag felett, és van ami alatta van, ez teljesen normális:) ) Jó, és problémamentes babavárást kívánok!!!! 37 hetes pocakos


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!