Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent pillangohatás (1 db)

Mit jelent a pillangohatás?

Neten olvastam már rola, de nem nagyon értem a lényegét, eléggé szakszavakkal van leirva.

Legjobb válasz: azt jelenti, hogy bizonyos esetekben egészen kicsiny változtatás is hatalmas változást okozhat. http://hu.wikipedia.org/wiki/Pillang%C3%B3hat%C3%A1s_%28elm%..

azt jelenti, hogy bizonyos esetekben egészen kicsiny változtatás is hatalmas változást okozhat. http://hu.wikipedia.org/wiki/Pillang%C3%B3hat%C3%A1s_%28elm%..
A kérdező hozzászólása: köszönöm igy már értem:)
Ez igaz - de vedd figyelembe, hogy ez csak ott érvényes, ahol káosz van. Pl. ha egy örvénybe bedobsz valamit, vagy egy ceruzát a hegyére állítasz, elvileg bármilyen irányba mehet. ILYENKOR számíthat akár egy pillangó szárnycsapása is, amely akár ellenkezõ irányba fordíthatja a végeredményt. Máshol csapkodhat szerencsétlen pillangó, ahogy csak bír: hiába.
nem káosz. ne keverjük a szezont a fazonnal. dinamikus ill. kaotikus rendszer. a káosz az más.
Sok könyv és filozófusok gondolkodtak ezen, hogy egy aprócska dolog milyen sok változást eredményezhet. Például ilyen is hangzott el: “Képes-e egy pillangó brazíliai szárnycsapása Texasban tornádót kiváltani?" De a saját szerzeményem: Káoszelmélet Pillangóhatás “Képes-e egy pillangó brazíliai szárnycsapása Texasban tornádót kiváltani?" Mi van, ha nem a szárnycsapásától függ minden? Ha megyek az utcán, és véletlenül eltaposok egy pillangót, mi történik? Mondjuk az a lepke néhány perc múlva elszállt volna egy kerítésen keresztül, ahol egy macska elkapja. A cica így jól lakik és nem megy ki az utcára, ahol elütötte volna egy kocsi. Az autós nem száll ki, és nem ért volna haza. Így nem tudja megakadályozni, hogy kirabolják az otthonát. A rabló nem hagy részleges ujjlenyomatot a kilincsen, így el tudják kapni, és nem úszta volna meg a többi lopását sem. A betörõ letartóztatása után a cellatársa nem öli meg, mert nem akar osztozkodni az újságán. A cellatárs magánzárkába kerül, ahol más ember lesz, és mikor kiengedik pappá válik. (pl. 20 év) A templomi életében elfelejti a vétkeit, így mindenkivel jót tesz. Ennyi idõvel késõbb lehetséges, hogy abba a templomba fogok járni, hiszen elköltöztem, és találkozok ezzel az emberrel, aki törleszti nekem az adósságát a jó tételével, hiszen én tapostam el neki azt a pillangót! De lehet, hogy egy pillangó eltaposása rosszra is fordulhat... Tegyük fel, hogy eltaposok egy lepkét.(fehérnyárfamoly) Az késõbb nem száll fel egy fûzfára és nem rak le petéket, és így nem látják õket. Több évvel késõbb kivágják azt az erdõs területet, hiszen egyetlenegy védett fajt sem él ott. A fából malária elleni szereket készítenek, és még sok embert meggyógyítanak más betegségek ellen. Az egyik ilyen ember nem hal meg, de néhány esztendõvel késõbb beáll egy terrorista szervezethez. A munkásságai során több ezer emberrel együtt robbantja fel magát. Mi van ha a gyerekem is pont ott van? Talán nem kellett volna eltaposnom azt a pillangót... Vagy igen? Szóval szerintem akármi megtörténhet, nincs semmi kõbe vésve!!!


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mit jelentett a puha diktatúra a Horthy-rendszerben?

puha,diktatúra,horthy,rendszer

1

Van egy régi kazettásmagnóm. Meddig bírja új elemekkel?

A magnó típusa a következő:

1

Szerintetek ez gáz? Titeket elriasztana?

Az osztályban nagyon jó barátság alakult ki a lányok között, és hát néha sztriptízelünk egymásnak, meg mindig megmutogatjuk egymásnak a fehérnemûnket, meg vetkôzôs játékokat játszunk, szóval elég leszbikusnak tûnhetünk, de igazából a fiúk tetszenek.... de amúgy szolidan öltözködünk és nem festjük magunkat, meg a fiúk elôtt nem beszélünk ilyenekrôl!

9

Állami gondozott, voltam. Nem kaptam életkezdési tánogatást mert azt mondták nem jár. Ez volt 1984-bem. Akkor voltam 16 éves. Most vagyok 45. Van még esélyem?

1

Miért ilyen durva velem a fodrászom?

Nem tudom mással előfordult-e hasonló, de nálam betelt a pohár. A fodrászom olyan durván mossa a hajamat, hogy fáj utána egy hétig a fejbőröm, nem mossa el a fésüket, rendszerint megjegyzéseket tesz, beszólogat. Miután már udvariasan rászóltam hogy vegyen vissza, akkor is csak annyit mondott hogy ő csak alaposan végzi a dolgát nem érti mit panaszkodok. Nagyon kínos mert gyerekkorom óta hozzá jár az egész család. Pár évig nem jártam, majd újra mentem évekig, de ebben a hónapban inkább már magamnak vágtam a hajam, mert semmi kedvem nem volt megint fájó fejjel, idegesen hazajönni. Más is járt már így fodrásszal?

1

Szerintetek melyik filmben/könyvben lehetett ez az idézet? ''Hiszen tudod, milyen bolond az ember, amikor szerelmes. ''

Ha jól emlékszem, filmben volt és aki mondta, meghalt. Ha rosszul emlékszem kérlek, mondjátok meg, hogy mi volt ez... Nagyon-nagyon szép mondat és szeretném tudni, honnan származik.

1

Az Auchanban árulnak márkás utcai cipőt?

Adidas, Nike, stb...

7

Mennyit keresnek a TEK-esek?

3

Hogyan "tüntethetném el" a hasam?

Pufi hasam van, mint amilyen a kis gyerekeknek vagy a babáknak szokott lenni. Miért? Néha már zavar, hogy a fürdőruhába hülyén nézek ki - télen igaz nem mártozok meg a Balatonba - néhány ruhába is. Hogyan tudnék laposabb hasat "varázsolni" magamnak? Mit sportoljak?

1

Mi van ha postakész boriték bélyegét eltakarom olcsóbb bélyeggel? Visszaküldik?

5

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!