Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent pillangohatás (1 db)

Mit jelent a pillangohatás?

Neten olvastam már rola, de nem nagyon értem a lényegét, eléggé szakszavakkal van leirva.

Legjobb válasz: azt jelenti, hogy bizonyos esetekben egészen kicsiny változtatás is hatalmas változást okozhat. http://hu.wikipedia.org/wiki/Pillang%C3%B3hat%C3%A1s_%28elm%..

azt jelenti, hogy bizonyos esetekben egészen kicsiny változtatás is hatalmas változást okozhat. http://hu.wikipedia.org/wiki/Pillang%C3%B3hat%C3%A1s_%28elm%..
A kérdező hozzászólása: köszönöm igy már értem:)
Ez igaz - de vedd figyelembe, hogy ez csak ott érvényes, ahol káosz van. Pl. ha egy örvénybe bedobsz valamit, vagy egy ceruzát a hegyére állítasz, elvileg bármilyen irányba mehet. ILYENKOR számíthat akár egy pillangó szárnycsapása is, amely akár ellenkezõ irányba fordíthatja a végeredményt. Máshol csapkodhat szerencsétlen pillangó, ahogy csak bír: hiába.
nem káosz. ne keverjük a szezont a fazonnal. dinamikus ill. kaotikus rendszer. a káosz az más.
Sok könyv és filozófusok gondolkodtak ezen, hogy egy aprócska dolog milyen sok változást eredményezhet. Például ilyen is hangzott el: “Képes-e egy pillangó brazíliai szárnycsapása Texasban tornádót kiváltani?" De a saját szerzeményem: Káoszelmélet Pillangóhatás “Képes-e egy pillangó brazíliai szárnycsapása Texasban tornádót kiváltani?" Mi van, ha nem a szárnycsapásától függ minden? Ha megyek az utcán, és véletlenül eltaposok egy pillangót, mi történik? Mondjuk az a lepke néhány perc múlva elszállt volna egy kerítésen keresztül, ahol egy macska elkapja. A cica így jól lakik és nem megy ki az utcára, ahol elütötte volna egy kocsi. Az autós nem száll ki, és nem ért volna haza. Így nem tudja megakadályozni, hogy kirabolják az otthonát. A rabló nem hagy részleges ujjlenyomatot a kilincsen, így el tudják kapni, és nem úszta volna meg a többi lopását sem. A betörõ letartóztatása után a cellatársa nem öli meg, mert nem akar osztozkodni az újságán. A cellatárs magánzárkába kerül, ahol más ember lesz, és mikor kiengedik pappá válik. (pl. 20 év) A templomi életében elfelejti a vétkeit, így mindenkivel jót tesz. Ennyi idõvel késõbb lehetséges, hogy abba a templomba fogok járni, hiszen elköltöztem, és találkozok ezzel az emberrel, aki törleszti nekem az adósságát a jó tételével, hiszen én tapostam el neki azt a pillangót! De lehet, hogy egy pillangó eltaposása rosszra is fordulhat... Tegyük fel, hogy eltaposok egy lepkét.(fehérnyárfamoly) Az késõbb nem száll fel egy fûzfára és nem rak le petéket, és így nem látják õket. Több évvel késõbb kivágják azt az erdõs területet, hiszen egyetlenegy védett fajt sem él ott. A fából malária elleni szereket készítenek, és még sok embert meggyógyítanak más betegségek ellen. Az egyik ilyen ember nem hal meg, de néhány esztendõvel késõbb beáll egy terrorista szervezethez. A munkásságai során több ezer emberrel együtt robbantja fel magát. Mi van ha a gyerekem is pont ott van? Talán nem kellett volna eltaposnom azt a pillangót... Vagy igen? Szóval szerintem akármi megtörténhet, nincs semmi kõbe vésve!!!


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mi annak a műfajnak a neve, amikor valamiféle zenét adnak elő emberek, de nem használnak hangszereket, csakis a saját hangjukat?

2

Mi a hangszekrény szómagyarázata?

0

Van a neten valahol alap spanyol párbeszéd?

Valami rövid kellene, ilyen "sziahogyvagykösszjól" szintű. Egy pár mondat. Esetleg, ha valaki aki tud spanyolul írna egyet nekem, azt megköszönném.

2

Mi a véleményetek a Renáta névről? Milyen ember jut eszetekbe róla?

5

Hogyan lehetünk kémek? !

Álljunk be katonának és ott is ....! Arra vagyok kíváncsi hova kéne mennem ha kém szeretnék lenni!Ez egy kicsit fura kérdés de kémek még ma is léteznek! Köszönöm előre a válaszotokat!

2

Lesz megint katonaság? Kiket visz be?

5

SOS! Magyarország társadalmi rétegződését az 1920-30 ból le tudnátok írni?

0

Ti mikor döntenétek úgy, hogy otthagyjátok a munkahelyeteket?

Manapság ilyet valakki csak akkor tesz, ha talált egy jobbat. De mi van akkor, ha nincs helyette semmi sem. Milyen munkahelyi tényezők miatt döntenétek úgy, hogy végképp elmentek az adott helyről akkor is, ha rögtön utána nem lesz semmi? (Írhattok saját tapasztalatot is, ha van.)

4

Madách vagy Karinthy? (Budapest)

A Madách és a Karinthy között vívódok és sokat segítene, ha kapnék róla visszajelzéseket:) Melyik jobb suli?

4

Mért nem építeték újra a world trade centert? Ennyhitete volna az ország fájdalmát.

Mért nem épiteték újra a nyew yorkban a world trade centert ?ha újra épiteték volna akkor ennyhitete volna az amerikaiak fájdalmát de így hogycsak emlék művet épitetek és egy másik épületet így olyan mintha amerika elismerné hogy az al kaida térde kényszeritete.

0

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!