Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent mondókában: ... ingyom-bingyom tálibe, (1 db)

Mit jelent a mondókában: "... ingyom-bingyom tálibe, tutálibe málibe..."?

Legjobb válasz: Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...

Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...
Semmit. Csak szójáték.
valoban csak szojáték
Elemzése két részben történik. Elsõ - alapösszetétek, amelyek ismétlõdnek: 1) INGYOM 2) ÁLIBE. Elõtagjaik: -, B, T, TUT, M. INGYOM - számtalan (I) + termés (N) + gömbölyû, teljes (G) + ami jó (J) + földi, elbocsájtó (O) + enyém (M) ÁLIBE - ALIBE - földi (A) + élet, mozgás (L) + számtalan, sok (I) + burok, kirobban (B) +eszmeileg (E) Az INGYOM értelmezése: Az általam hozott bõséges, jó, földi termés. Az ÁLIBE értelmezése: Az eszme, amely kirobbantja a megszámlálhatatlanul sok földi életet. Milyen kapcsolatban van a kettõ? Az elõtagok a következõt mutatják: (-), kirobban (B), tér (T) + tud, ismer (U) + tér (T), én (M). Bõvebben kifejtve: --, kirobban, teljes tudás, én (enyém). Összeszerkesztve a mondókát: Bõ-jó földi termésem, kirobbanó-bõ-jó földi termésem, a földi virágzás égi eszméje, a földi virágzás égi eszméjének tudása, a földi virágzás égi eszméje az enyém. Semmi el nem lett hallgatva és semmi hozzá nem lett téve, a mondóka mondanivalójának kifejtése kizárólag az hangok õsi rendje szerint történt.
szójáték , mint a Hamupipõkében a "bibidi babidi bu" vagy abraka dabra , meg ilyenek.
Semmi értelme, de legalább rímel! Pont, mint az Ákos dalai...:P XD
23:06 Valójában az abrakadabra egyáltalán nem ilyen, az egy ókori eredetû varázsige. Igen, varázsige:)
Az ingyom bingyom nem tudom mit jelet de rávetem magam, hogy megfejtsem. Lehet szójáték, de az is lehet hogy nem az mint pl. az antan ténusz AN-TA-AN TE-EM-MUZ (Fel-fel hát Temmuz) Temmuz az ókori mezopotámia szíria sumér kultúrkörben a városok védisteneinek tulajdonneve. Tehát ez a mondonkánk egy több ezer éves múltra tekint vissza még a sumér idõkbõl. Ezzel is bizonyítva eredetünket....


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Az angolok most őszintén hogy tudnak ilyenen röhögni? (link lenn)

http://www.youtube.com/watch?v=sBIeiVhXTXM&feature=related

Csúnya szavakat mond komoly fejjel. Mi ezen olyan vicces? Esküszöm, nem értem az angol humort.

16

Magánterületen lehet alkoholt fogyasztani?

Lakótelepünk is magán területnek minősül (vagyis ez van kiírva a táblákra) Akkor itt nyugodtak sörözgethetünk a barátokkal vagy ugyan úgy dugdosnunk kell a jardok elől mint a hétvégi bulik közben?

2

Sencor TV-t hogy lehet behangolni a UPC médiabox távirányítójához? Pontosabban a 4 jegyű kód kellene.

Nem nincs benne a kapott füzetben. Nem nincs fent a UPC honlapján. És az un. automatikus keresésen nyomkodhatom napestig a + gombot mint egy eszelős nem kapcsol ki.

3

Az Irma névnek milyen becézését ismeritek?

Olyanok válaszát várom, akik tényleg ismernek/ismertek Irmákat! : )

7

A Csík zenekar:Most múlik pontosan c. feldolgozásának zenéje megszerezhető esetleg ének nélkül is?

Milyen típusú népzene ez?

10

Mit raktak az európaiak a pipába dohány helyett a XVI. század előtt?

Gyógynövényeket?

3

Ciki az, ha házibulinál vagy kertipartinál otthon vannaka szülők?

Csinálok egy ilyet, de kiderült, hogy mégis itthon lesznek. Engem eléggé idegesít.

6

Melegek, leszbikusok! Nálatok miért nincsen határ?

Nekem semmi gondom nem lenne az azonos neműeket szerető emberekkel,de több ilyen ismerősöm is van és néha nagyon ordenáré módon tudnak viselkedni.Most itt nem arra gondolok,hogy nyílt helyeket fajtalankodnak,mert ilyet még nem tapasztaltam,csak teljesen más a felfogásuk.Olyan mintha,náluk nem lennének tabuk,bár tény,hogy sokkal befogadóbbak a társadalommal szemben(ami persze jó,ugyan ennek meg van az oka).Nem értem miért kell így viselkedniük,mert már kezd nagyon zavaró lenni számomra.

9

Mikor az amerikai filmekben alkoholt isznak, miért mondanak olyanokat, hogy "de hiszen még csak délután 4 van"?

Mindig meglepődve kérdezik, hogy "Délután négykor?" stb...

5

Valaki letudná írni a " Ki látott már télen fecskét" című szatmári népdalnak a kottáját?

7

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!