Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent mondókában: ... ingyom-bingyom tálibe, (1 db)

Mit jelent a mondókában: "... ingyom-bingyom tálibe, tutálibe málibe..."?

Legjobb válasz: Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...

Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...
Semmit. Csak szójáték.
valoban csak szojáték
Elemzése két részben történik. Elsõ - alapösszetétek, amelyek ismétlõdnek: 1) INGYOM 2) ÁLIBE. Elõtagjaik: -, B, T, TUT, M. INGYOM - számtalan (I) + termés (N) + gömbölyû, teljes (G) + ami jó (J) + földi, elbocsájtó (O) + enyém (M) ÁLIBE - ALIBE - földi (A) + élet, mozgás (L) + számtalan, sok (I) + burok, kirobban (B) +eszmeileg (E) Az INGYOM értelmezése: Az általam hozott bõséges, jó, földi termés. Az ÁLIBE értelmezése: Az eszme, amely kirobbantja a megszámlálhatatlanul sok földi életet. Milyen kapcsolatban van a kettõ? Az elõtagok a következõt mutatják: (-), kirobban (B), tér (T) + tud, ismer (U) + tér (T), én (M). Bõvebben kifejtve: --, kirobban, teljes tudás, én (enyém). Összeszerkesztve a mondókát: Bõ-jó földi termésem, kirobbanó-bõ-jó földi termésem, a földi virágzás égi eszméje, a földi virágzás égi eszméjének tudása, a földi virágzás égi eszméje az enyém. Semmi el nem lett hallgatva és semmi hozzá nem lett téve, a mondóka mondanivalójának kifejtése kizárólag az hangok õsi rendje szerint történt.
szójáték , mint a Hamupipõkében a "bibidi babidi bu" vagy abraka dabra , meg ilyenek.
Semmi értelme, de legalább rímel! Pont, mint az Ákos dalai...:P XD
23:06 Valójában az abrakadabra egyáltalán nem ilyen, az egy ókori eredetû varázsige. Igen, varázsige:)
Az ingyom bingyom nem tudom mit jelet de rávetem magam, hogy megfejtsem. Lehet szójáték, de az is lehet hogy nem az mint pl. az antan ténusz AN-TA-AN TE-EM-MUZ (Fel-fel hát Temmuz) Temmuz az ókori mezopotámia szíria sumér kultúrkörben a városok védisteneinek tulajdonneve. Tehát ez a mondonkánk egy több ezer éves múltra tekint vissza még a sumér idõkbõl. Ezzel is bizonyítva eredetünket....


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Kalocsai alsó szoknyákat hogy kell keményiteni?

Adott egy folyékony keményítő szer amire nincs ráírva az adagolás.. szombaton meg fellépés.. először csinálok ilyet help.:D

2

Az oroszok egy megfáradt népség?

Vörös múlt, szürke jelen... rengeteg orosz verekedős videó van "road rage" cimszó alatt. Itthon az ilyen esetek kimerülnek szitkozódásban, náluk meg úgy egymásnak esnek... bajuk van egymással? Fáradtak?
Egyébként persze nem sajnálom őket, főleg ami után 2x megszivattak minket (1849 és 1956), rohadjanak csak meg a saját levükben :)

5

Cigány iskolába költözik a sulink mit csináljak hogy ne kössenek belém?

1 évig a 8.legs*arabb iskolájába leszünk a Diószegi utca mellett..az iskola 99% cigány mondanom sem kell hogy nem a normális fajtából de akárhogy próbáltak minket elszigetelni tőlük (külön emelet stb) 1 bejáraton közlekedünk és közös wc-k lesznek plusz még a Diószegin is végig kell mennem :/ mit csináljak hogy suliba/utcán ne kössenek belém? és hogy védekezzek ellenük?

18

Amerikaban vanak meg indianrezervatumok ahol indianok elnek?

6

Melyik nép a legerkölcsösebb fehér bőrű nép?

minden országban mások a szokások Magyarországon elég erkölcstelenek pl jó most ezért majd mindjárt ír vagy 100 okoskodó .... de nem érdekel a kérdésem az lenne hogy melyik a legerkölcsösebb fehér bőrű nép tudom az arabok és a Kinaiak ... de ők nem fehérek hozzájuk hasonló érdekelne ha van?

26

Láb fétiszesek mit szoktatok csinálni a lábbal?

2

Hogy szoktátok izzasztani a lábatok?

8

Eközött a cigánytípus között mi a különbség, jobban mondva melyik minden "fajta"?

Szóval így a környezetemben észrevettem, hogy cigány és cigány között is nagy különbség van.
Vannak ilyen "csőlakó" cigányok, ott pl a nők nagyon rondák, soványak, a hajuk sem az a tipikus hosszú fekete, hanem pl. narancssárgára van szőkítve, közmunkán dolgoznak max... Emellett pedig van egy másik "fajta", amelyiknél a nők semmiképp nem dolgoznának még közmunkám sem, viszont "husibbak", nagy mellűek általában, combosok, a hajuk hosszú és ápolt... Melyik minden fajta?

Kép, kb.

16

Ismer valaki olyan népmesé (ke) t, amiben farkas és nyúl szerepel (legfőképp)? Tudná linkelni, vagy címet mondani hozzá?

6

Ugye, hogy lehet több keresztszülő is? Reformátusok vagyunk.

Apám meg anyukán oldaláról is van egy-egy keresztszülő pár... barátnőm meg nem tudja elhinni, hogy több is lehet... vagy mi csináltunk valamit rosszul, vagy hogy lehetséges ez?

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!