Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent mondókában: ... ingyom-bingyom tálibe, (1 db)

Mit jelent a mondókában: "... ingyom-bingyom tálibe, tutálibe málibe..."?

Legjobb válasz: Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...

Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...
Semmit. Csak szójáték.
valoban csak szojáték
Elemzése két részben történik. Elsõ - alapösszetétek, amelyek ismétlõdnek: 1) INGYOM 2) ÁLIBE. Elõtagjaik: -, B, T, TUT, M. INGYOM - számtalan (I) + termés (N) + gömbölyû, teljes (G) + ami jó (J) + földi, elbocsájtó (O) + enyém (M) ÁLIBE - ALIBE - földi (A) + élet, mozgás (L) + számtalan, sok (I) + burok, kirobban (B) +eszmeileg (E) Az INGYOM értelmezése: Az általam hozott bõséges, jó, földi termés. Az ÁLIBE értelmezése: Az eszme, amely kirobbantja a megszámlálhatatlanul sok földi életet. Milyen kapcsolatban van a kettõ? Az elõtagok a következõt mutatják: (-), kirobban (B), tér (T) + tud, ismer (U) + tér (T), én (M). Bõvebben kifejtve: --, kirobban, teljes tudás, én (enyém). Összeszerkesztve a mondókát: Bõ-jó földi termésem, kirobbanó-bõ-jó földi termésem, a földi virágzás égi eszméje, a földi virágzás égi eszméjének tudása, a földi virágzás égi eszméje az enyém. Semmi el nem lett hallgatva és semmi hozzá nem lett téve, a mondóka mondanivalójának kifejtése kizárólag az hangok õsi rendje szerint történt.
szójáték , mint a Hamupipõkében a "bibidi babidi bu" vagy abraka dabra , meg ilyenek.
Semmi értelme, de legalább rímel! Pont, mint az Ákos dalai...:P XD
23:06 Valójában az abrakadabra egyáltalán nem ilyen, az egy ókori eredetû varázsige. Igen, varázsige:)
Az ingyom bingyom nem tudom mit jelet de rávetem magam, hogy megfejtsem. Lehet szójáték, de az is lehet hogy nem az mint pl. az antan ténusz AN-TA-AN TE-EM-MUZ (Fel-fel hát Temmuz) Temmuz az ókori mezopotámia szíria sumér kultúrkörben a városok védisteneinek tulajdonneve. Tehát ez a mondonkánk egy több ezer éves múltra tekint vissza még a sumér idõkbõl. Ezzel is bizonyítva eredetünket....


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Anglia kultúrája?

Egy regényt írogatok és Anglia 1930-1990 közötti kultúrájára lennék kíváncsi. Bármit arról, divat, hírességek, szokások, BÁRMI!

2

Csak engem idegesít ez a nagy ivókultusz?

20 éves fejjel még mindig nem jöttem rá, mi a jó az alkoholban. Nem értem egyszer?en, miért elképzelhetetlen a legtöbb fiatal számára a szórakozás pia nélkül. Honnan jön ez, honnan tanulják? Nekem pl. nem jött sehonnan, valahogy kimaradtam bel?le. Se az ízét nem szeretem, se az esetleges részegséget, se a hányást, se a másnaposságot. Én valahogy nem bírok nem undorodni mindett?l, más meg rajongva emlegeti. Miért jó az ivászat?

17

Minden munkahelyen megvan ez a ¨hicherarhia¨ tapossuk el, és gúnyoljuk ki a kissebekek, gyengéket? Vagy csak a gyárakban?

Ha van, tudtok olyan munkahelyet, vagy szakmát, ahol normálisan, emberként bánnak egymással az ott dolgozók.

9

Magyarországon miért ennyire elfogadott a férfiak alkoholizmusa, kocsmázása?

Tök természetesnek veszi mindenki, pedig korántsem az.

22

Hányan vannak a kozákok?

ha lehet az összes, illetve a csak ukrajnán belüli népesség száma érdekelne

5

Néptánc tanulása magunktól? !

Szerintetek van értelme bele fognom magamtól a néptánc tanulásba? És ha igen, akkor tudnátok mondani egy opciót, amin elindulhatnék? Vagy a többség javasolja egy tánc egyesülethez való csatlakozást?

4

Pesten szokás locsolkodni?

PEsten szokás locsolkodni?ÉS ha igen, kb mennyien locsolkodhatnak?

8

Az indiánokra milyen olyan tárgyak a jellemzőek, amiket díszként lehetne használni?

Idáig kett? álomfogóm van.

5

Anglia mivel jobb mint Amerika?

Hogy van az, hogy az USA= "sz*r,sz*r,sz*r ne menj oda!"

6

Édesanyám születésnapja volt, és szégyenlem magam felköszönteni őt 15 évesen. Miért lehet ez, mit tegyek?

12

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!