Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent mondókában: ... ingyom-bingyom (1 db)

Mit jelent a mondókában: "... ingyom-bingyom tálibe, tutálibe málibe..."?

Legjobb válasz: Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...

Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...
Semmit. Csak szójáték.
valoban csak szojáték
Elemzése két részben történik. Elsõ - alapösszetétek, amelyek ismétlõdnek: 1) INGYOM 2) ÁLIBE. Elõtagjaik: -, B, T, TUT, M. INGYOM - számtalan (I) + termés (N) + gömbölyû, teljes (G) + ami jó (J) + földi, elbocsájtó (O) + enyém (M) ÁLIBE - ALIBE - földi (A) + élet, mozgás (L) + számtalan, sok (I) + burok, kirobban (B) +eszmeileg (E) Az INGYOM értelmezése: Az általam hozott bõséges, jó, földi termés. Az ÁLIBE értelmezése: Az eszme, amely kirobbantja a megszámlálhatatlanul sok földi életet. Milyen kapcsolatban van a kettõ? Az elõtagok a következõt mutatják: (-), kirobban (B), tér (T) + tud, ismer (U) + tér (T), én (M). Bõvebben kifejtve: --, kirobban, teljes tudás, én (enyém). Összeszerkesztve a mondókát: Bõ-jó földi termésem, kirobbanó-bõ-jó földi termésem, a földi virágzás égi eszméje, a földi virágzás égi eszméjének tudása, a földi virágzás égi eszméje az enyém. Semmi el nem lett hallgatva és semmi hozzá nem lett téve, a mondóka mondanivalójának kifejtése kizárólag az hangok õsi rendje szerint történt.
szójáték , mint a Hamupipõkében a "bibidi babidi bu" vagy abraka dabra , meg ilyenek.
Semmi értelme, de legalább rímel! Pont, mint az Ákos dalai...:P XD
23:06 Valójában az abrakadabra egyáltalán nem ilyen, az egy ókori eredetû varázsige. Igen, varázsige:)
Az ingyom bingyom nem tudom mit jelet de rávetem magam, hogy megfejtsem. Lehet szójáték, de az is lehet hogy nem az mint pl. az antan ténusz AN-TA-AN TE-EM-MUZ (Fel-fel hát Temmuz) Temmuz az ókori mezopotámia szíria sumér kultúrkörben a városok védisteneinek tulajdonneve. Tehát ez a mondonkánk egy több ezer éves múltra tekint vissza még a sumér idõkbõl. Ezzel is bizonyítva eredetünket....


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Milyen locsolóverset modnjak a legjobb barátomnak?

Szóval: Õ is én is 16 . Milyen olyansmi locsolóverseket tudtok ami humoros de mégsem durva... Gondolok itt a Pajzán locsolóversekre :D
Szóval iylenkorú csajnak milyen versikét kell mondani ? :D

1

A japánoknál a vezeték- vagy a keresztnév van elől?

8

Mi értelme a locsolásnak?

Környezetemben mindenki olyan komolyan veszi,miért? mit jelent az, hogy 'azért kell locsolkodni, hogy xy ne hervadjon el.'?!! Ez számomra felfoghatatlan..

3

Locsolkodóvers németül?

2

A székelyek között vannak depressziósok?

Valahogy nem tudom elképzelni...:D

4

Miért búsul a magyar?

4

Meik a kedvenc plázátok? És mit szerettek ott a legjobban?

És mit gondoltok azokról akik csak ott ülnek egész nap egy plázában de semmit sem vásárolnak ?

4

Miért köt bele mindenbe a magyar?

Nos, én egy elég túlsúlyos ember vagyok. Nagyon, 175 centi vagyok és 105 kiló.
Elhatároztam, hogy lefogyok, mert ez így nem állapot.
Meguntam, hogy mindíg a hátam mögött kinevetnek a középiskolások, hogy "nézd már azt a dagit", meg poénkodnak,persze olyan hangosan, hogy én is tisztán halljam.

Nagyon nehezen szántam erre rá magam, mert senki sem támogat, így is támadnak, de akkor is elhatároztam.
Nekik is baj, hogy kövér vagyok, nekem is, akkor megszüntetem a problémát.
Sajnos anyagi helyzetem nem engedi meg, hogy szobabiciklit vegyek meg hasonlók, szóval valahogy mozognom kell a diéta mellett.

Tegnap el is kezdtem. Mint egy tesi óra, bemelegítettem majd elkezdtem futni az utcán (tudom, meglepően hangzik, de a túlsúlyom ellenére, én szeretek futni.)
Viszont megint az ilyen "menő manók" a haverjaik meg a barátnője előtt megint elkezdett poénkodni, poénokkal, viszont már rám is ordított, hogy "FUSS DAGADÉG KOCA, FUSS!" és mindenki elkezdett nevetni. Egy forgalmas utcán ráadásul. A lelkesedésem azonnal megtörte, és leálltam a futással, majd majdnem sírva és megszégyenítve hazarohantam.
Most kérdem én, mi a jó ezeknek a bulizós barmoknak?
Ha kövér vagyok, az a baj, ha próbálok ellene tenni, az a baj.
Miért általam akar vicces lenni a társai szemébe, csak így megy neki vagy mi?
Elég rossz így is az életem.
Mit tehetnék ezek ellen? Nehéz nem figyelembe venni, amikor a fél város előtt megszégyenítenek ezek a csoportban járó bunkógárdák.

10

Az arabok verik a nőket?

8

A népi hitvilágban milyen szerepe volt a homokembernek?

Csáth Géza Szombat este c. szövege kapcsán lenne szükségem az információra.

3

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!