Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent mondókában: ... ingyom-bingyom (1 db)

Mit jelent a mondókában: "... ingyom-bingyom tálibe, tutálibe málibe..."?

Legjobb válasz: Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...

Semmit nem jelent! =o) Csak azért van benne, mert a játékos hangzása miatt a gyerekek nagyon szeretik, és igazából õket nem is érdekli, hogy mi van egy mondókában. Annál könnyebben megjegyzik, minél jobb a dallama. Ezek a mondókák a nonszensz irodalom körébe tartoznak, úgy, mint Lewis Carroll - Alice csodaországban, vagy esetleg a magyarok közül Arany János - Nagyidai cigányok, vagy Petõfi Sándor - A helység kaéapácsa címû mûveik. Ám a nonszensz mûvek közül is van olyan, amely jelentéstartalommal bír, illetve olyan is, aminek semmi logikus értelme nincs. A nonszensz jelen van a népköltészetben és a mûköltészetben is, a szó jelentése értelmetlenség, ostobaság, képtelenség, badarság. Egyébként nem csak ez az egy mondóka ilyen, a magyar népi mondókák közül még több tartalmaz efféle játékosságot. Pl.: Antanténusz, szórakaténusz; Apa-cuka, fundaluka; Éni, péni, jupiténi; Ekete-pekete-cukota pé...
Semmit. Csak szójáték.
valoban csak szojáték
Elemzése két részben történik. Elsõ - alapösszetétek, amelyek ismétlõdnek: 1) INGYOM 2) ÁLIBE. Elõtagjaik: -, B, T, TUT, M. INGYOM - számtalan (I) + termés (N) + gömbölyû, teljes (G) + ami jó (J) + földi, elbocsájtó (O) + enyém (M) ÁLIBE - ALIBE - földi (A) + élet, mozgás (L) + számtalan, sok (I) + burok, kirobban (B) +eszmeileg (E) Az INGYOM értelmezése: Az általam hozott bõséges, jó, földi termés. Az ÁLIBE értelmezése: Az eszme, amely kirobbantja a megszámlálhatatlanul sok földi életet. Milyen kapcsolatban van a kettõ? Az elõtagok a következõt mutatják: (-), kirobban (B), tér (T) + tud, ismer (U) + tér (T), én (M). Bõvebben kifejtve: --, kirobban, teljes tudás, én (enyém). Összeszerkesztve a mondókát: Bõ-jó földi termésem, kirobbanó-bõ-jó földi termésem, a földi virágzás égi eszméje, a földi virágzás égi eszméjének tudása, a földi virágzás égi eszméje az enyém. Semmi el nem lett hallgatva és semmi hozzá nem lett téve, a mondóka mondanivalójának kifejtése kizárólag az hangok õsi rendje szerint történt.
szójáték , mint a Hamupipõkében a "bibidi babidi bu" vagy abraka dabra , meg ilyenek.
Semmi értelme, de legalább rímel! Pont, mint az Ákos dalai...:P XD
23:06 Valójában az abrakadabra egyáltalán nem ilyen, az egy ókori eredetû varázsige. Igen, varázsige:)
Az ingyom bingyom nem tudom mit jelet de rávetem magam, hogy megfejtsem. Lehet szójáték, de az is lehet hogy nem az mint pl. az antan ténusz AN-TA-AN TE-EM-MUZ (Fel-fel hát Temmuz) Temmuz az ókori mezopotámia szíria sumér kultúrkörben a városok védisteneinek tulajdonneve. Tehát ez a mondonkánk egy több ezer éves múltra tekint vissza még a sumér idõkbõl. Ezzel is bizonyítva eredetünket....


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Miért mondják, hogy Észak-Németországnak alig van kultúrája Délhez képest?

1

Mi a véleményetek a német kultúráról?

3

Honnan ered az a kifejezés, hogy "petrezselymet árul"?

Tudom, hogy azt jelenti, hogy egy lánynak nincsen férfi táncpartnere és csak álldogálni tud, de honnan ered? Miért pont így fejezik ki, hogy petrezselymet árul? Van ennek valami eredete?

3

Az oroszok miért becézgetnek? :D

Sokszor hallom, olvasom, hogy az oroszok gyakran becézgetnek. Még a szüleiket, nagyszüleiket is.

4

Ha tanárnak írunk SMS-t, hogy kell köszönni?

Mit illik írni? Csókolom? Vagy azt csak szóban lehet használni?

7

Amerikai tini sorozatokban mért isznak annyi kávét a fiatalok?

A 15-17 éves lányok tonna számra isszák a kávét, ezzel kb. mintát is mutatva. Amerikában ez tényleg ilyen nagy szokás?

3

Japán= nyugati fejlettség+keleti hagyományőrzés?

Ahogy megvizsgálom Japánt ez derül ki.Az az ország csúcs technológiájú , talán a világ legfejlettebb állama de a hagyományokat mégis jól őrzik és nem mondanak le róluk.Talán rájuk lehet fogni hogy kapitalista de egészen máshogy mint a többi ország.Nekik valahogy a kapitalizmust az előnyükre formálni.

8

Hogy hívják a felsőpulyai (Oberpullendorf) környéki németeket?

Nem találtam forrást arra vonatkozóan, hogy a Felsőpulya (Oberpullendorf) és környékén élő német nemzetiségűeket melyik alcsoportba szokás beosztani ( cipszerek, stiffolderek stb. ). A legközelebb eső ilyen vonatkozású terület Sopron és környéke, ahol a helyi németeket pohncichterek hívják. Lehetne-e ezt a megnevezést alkalmazni a 'pullendorfi németségre is? Köszönöm előre is a válaszokat.

4

A nők miért szeretnek annyira ÉTTEREMBE járni?

A "mert ott nem nekik kell főzni" válaszokon kívül,mi az oka hogy mindegyik imád enni járni,meg kiöltözni egy vacsorához,amit kettesben töltünk el egy asztalnál?

13

Na. Ebben a böjt-dologban mi a pláne? Ha vasárnap húst eszel?

Én egész gyerekkoromban úgy nőttem fel, hogy csak hétvégén ettünk húst.(a menza törte meg) Akkor 14 évig böjtöltem?
Hiszen így 100 évig is tudnék böjtölni. Akkor mi a lényeg ebben?

6

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!