Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent leleten (175 db)

Mit jelent a kisfiam röntgen leletén h apophysisek conturja finoman felrostozott?

3 éves kisfiam egyik este elkezdte fájlalni a térdét! Akkor azt hittük csak beütötte, de éjszaka már kézben kellett kivinni wcre, mert nem tudott ráállni! és ez nem is múlt el másnap estig...voltunk rötgenen de semmi érdemlegeset nem mondtak, csak elküldtek ortopédiára...azóta használja rendesen a lábát, de mégis idegesít mi lehetett ez...kicsit túl aggódok?

Legjobb válasz: apophysis=valamely csont végrésze, nyúlványa. Tehát szerintem a térdcsont nõ, csontosodik, alakul. De ez tényleg csak az én véleményem, nem akarok hülyeséget mondani. Mikor mentek ortopédiára? Ha soká, akkor mutasd meg a leletet a gyermekorvosnak, hátha tudja mit jelent. Esetleg a védõnõ. Jobbulást a kicsinek. :)

apophysis=valamely csont végrésze, nyúlványa. Tehát szerintem a térdcsont nõ, csontosodik, alakul. De ez tényleg csak az én véleményem, nem akarok hülyeséget mondani. Mikor mentek ortopédiára? Ha soká, akkor mutasd meg a leletet a gyermekorvosnak, hátha tudja mit jelent. Esetleg a védõnõ. Jobbulást a kicsinek. :)
Igazán nincs mit. :) Szerintem nincs vele komoly baj. Majd megírod mit mondott a doki?
A kérdező hozzászólása: Nagyon bízom benne h csak ennyi...keddre kaptunk idõpontot! De mindenesetre elviszem egy laborra is a biztonság kedvéért! Amúgy is kéne nézni vasat de akkor megnézetem a süllyedését is! csak kicsit bepánikoltam h minden egyéb elõzmény nélkül kezdett el fájni, és ugyanígy el is múlt!köszönöm a válaszodat!:-)
A kérdező hozzászólása: Persze:) , mindenképpen jelzek! Remélem csak azt fogja mondani hogy nõ a drágám és az van a háttérben!
Szerintem keress a neten egy orvos válaszol oldalt (pl webbeteg), ott megmondják neked!
A kérdező hozzászólása: Voltunk ortopédián! nem a térde hanem a csípõje fájhatott, csak a térdbe sugárzik le...Azt mondták semmi extra csak növési probléma! DE ha megint elõfordul akkor azonnal vissza és akkor nem állhat rá a lábára 2-4 hétig! Mert ezt felnõtt korában sínylené meg...
Jó, hogy írtál! Remélem, hogy máskor nem fog elõfordulni, mert 2-4 hétig ágyban tartani egy ilyen kicsit szinte lehetetlen. Jobbulást neki!

Ez mit jelenthet? Orvosi leleten áll! (lentebb) (Idén már nem jutok vele vissza orvoshoz, de jó lenne tudni mit jelent. ) Kérem csak az válaszoljon aki ért hozzá. (köszönöm)

A recessus suprapatellarisban fiziólógiás mennyiség? folyadék van. A medialis meniscus alakja normális, a test és a hátsó szarv határterületén a tibalis felszín közelében elmosott széllel megasabb jel?, itt rövid szakaszon horizontális ruptura is elképzelhet?. Vélemény: Degen. men. med. kis ruptura sem zárható ki.

Legjobb válasz: Szia! Ahogy a kérdésednek utána nézegettem, azt találtam, hogy a "ruptura" szakadást jelent. A térdeddel van a baj? Milyen doki adta a leletet? Úgy gondolom, érdemes visszamenni vagy sebészetre (ahhoz nem kell beutaló) vagy ortopédiára. Remélem, segítettem :-)

Szia! Ahogy a kérdésednek utána nézegettem, azt találtam, hogy a "ruptura" szakadást jelent. A térdeddel van a baj? Milyen doki adta a leletet? Úgy gondolom, érdemes visszamenni vagy sebészetre (ahhoz nem kell beutaló) vagy ortopédiára. Remélem, segítettem :-)
a terdkalacsod feletti uregben normalis mennyisegu folyadek van a labszarad tetejen levo belso porckarika normalis a test es a hatso szarv teruleten horizontalis repedes elkepzelheto a degenre mar nem emlekszem de ezt irja hogy lehet hogy van egy horizontalis iranyultsagu repedes a medialis meniscusodon. nah en ennyit tudtam kihamozni belole de jobb lett volna a dokit megkerdezni mint engem...
A kérdező hozzászólása: Igen a térdemmel van baj. Ez egy MR eredmény-rõl pár sor. Azért kérdeztem itt, mert idén már nem rendel a doki. De kíváncsi voltam mennyire rossz a helyzet. Mármint, hogy aki kicsit is ért ezekhez a szak szavakhoz. Köszönöm a válaszokat.
okok nem vészes. majd a doki januárban többet tud mondani :)

Ma voltam orvosnál, csinált EKG-t. Valaki el tudná magyarázni emberi nyelven, hogy mit jelent ami a leleten áll?

120/min fr. Sinus tachycardia. Meredek tengelyállás. PQ: 0,14". A II-III-aVF-ben hegyes P, jelzett ascendáló ST depressio, alacsony T. Mellkasi elv: V1-2-ben rSr. V3ban lapos, V4-6-ban poz T. Az átmeneti zóna a V3-ban. Az els? sorát értem...

Legjobb válasz: Az orvosok úgy írják rá, hogy te ne értsd, mert a betegnek ugye minek is azt tudni. Ugyanakkor, ha már egyszer idegen (elsõsorban latin) szavakat használnak, azért arra is ügyelnek, hogy magyar szavak is legyenek benne, hogy egy angol vagy francia orvos se értse mégse, ezzel agyonvágva a latin, mint egyetemes orvosi nyelv funkcióját. Tulajdonképpen annyi, mintha oda se adta volna a leletet. Mire jó ez?

Az orvosok úgy írják rá, hogy te ne értsd, mert a betegnek ugye minek is azt tudni. Ugyanakkor, ha már egyszer idegen (elsõsorban latin) szavakat használnak, azért arra is ügyelnek, hogy magyar szavak is legyenek benne, hogy egy angol vagy francia orvos se értse mégse, ezzel agyonvágva a latin, mint egyetemes orvosi nyelv funkcióját. Tulajdonképpen annyi, mintha oda se adta volna a leletet. Mire jó ez?
Ne haragudj, de nem biztos, hogy szükséged van rá. Valami eltérésed van, amire a doki valszeg már adott is gyógyszert, vagy fog adni. A Te dolgod, hogy bízzál benne.
Normális ez az EKG, semmi kóros. Az orvos nem azért írja le így, hogy a beteget szopassa, egy EKG elemzésnek meg vannak a szabályai, nem lehet közérthetõbben leírni.
Kár, hogy olyan szabályai vannak (ki találta ki?), amit csak a 8000 ezer orvos ért, a 10 millió potenciális beteg meg nem. Pedig lehetne olyan is, amit mindenki ért, javasolnám a magyart.
Szívfrekvencia 120/perc. Sinus tachycardia annyit tesz, hogy a szíved szabályos ritmusban ver, bár kicsit gyorsabba, mint kellene. Enyhe szívritmuszavar, semmi vészes, exemnek is volt, gyenge gyógyszerrel orvosolható:) Ne aggódj.
Jajj bocsi, úgy olvastam, hogy az elsõ sorát NEM érted...:D


A leletemen ez áll: R.nagy uterus afv-ben, endom.10 mm. J.o. norm.-ov. Bal ov.ban, 20mm-s dom. foll. Mit jelent ez a leletemen?

Legjobb válasz: Az uterus a méh, az endom.=endometrium, vagyis méhnyálkahártya (a 10mm peteérés esetén normális, bár akár beágyazódáshoz is elég lehet), J.o. norm.= jobb ovárium normális, vagyis ez a jobb petefészked. Bal ov.ban 20mm-s dom.foll.= a bal petefészekben van egy 20mm-es domináns tüszõ, tehát van peteérésed. Mostanában kell együtt lennetek, ha babát szeretnétek. A dr. egyébként mit mondott?

Az uterus a méh, az endom.=endometrium, vagyis méhnyálkahártya (a 10mm peteérés esetén normális, bár akár beágyazódáshoz is elég lehet), J.o. norm.= jobb ovárium normális, vagyis ez a jobb petefészked. Bal ov.ban 20mm-s dom.foll.= a bal petefészekben van egy 20mm-es domináns tüszõ, tehát van peteérésed. Mostanában kell együtt lennetek, ha babát szeretnétek. A dr. egyébként mit mondott?
A kérdező hozzászólása: Azt h minden rendben van, van peteérésem és hogy hajrá. Csak kiváncsi voltam h bövebben mit is jelentenek ezek. köszönöm a válaszod! :)
Így van, tényleg minden adatod jó! :) Egy héten keresztül próbáljatok meg minden nap együtt lenni (ha lehet, kb. 24óra teljen el az aktusok között). Remélem sikerül, szorítok! :)
Az is jó, ha aktus után 30-40 percet pihensz hanyatfekve a csípõd alatt 1 kispárnával.
Nekem azt javasolták, hogy aktus után emeljem fel a lábaimat a falra a kicsorgást elkerülendõ. Drukkolok! Sok sikert!
A kérdező hozzászólása: köszönöm mindenkinek :)

Mit jelent a CT leletben? "A vese felső harmadában a kontúrból mediál felé kidomborodó viszonylag jól határolt inhomogén terime, belsejében hypodensitásokkal és egy 8 mm-es zsírdensitású területtel. A májban hypodens gócok, valószínűleg cysták. "

Legjobb válasz: Pontosan azt, ami le van írva. A vese felsõ harmadában van egy kis térfoglaló dolog, ami a középvonal felé kidomborodik, viszonylag jól elhatárolódik a környezetétõl (nem elmosódott a széle), inhomogén szerkezetû (nem egynemû, hanem különbözõ anyagú részek vannak benne), a belsejében pedig van egy 8 mm-es terület, ami olyan elnyelésû, mint a zsír. A májban pedig kis gócok vannak, amik a felvételen sötétebbek a környezetüknél, valószínûleg ciszták (folyadéktartalmú kis képletek). A radiológiai leletek nem adnak diagnózist. Csak leírják azt, amit látnak. Az orvos majd a tünetek, laborleletek, radiológiai lelet ismeretében tud következtetni arra, hogy pontosan mirõl van szó.

Pontosan azt, ami le van írva. A vese felsõ harmadában van egy kis térfoglaló dolog, ami a középvonal felé kidomborodik, viszonylag jól elhatárolódik a környezetétõl (nem elmosódott a széle), inhomogén szerkezetû (nem egynemû, hanem különbözõ anyagú részek vannak benne), a belsejében pedig van egy 8 mm-es terület, ami olyan elnyelésû, mint a zsír. A májban pedig kis gócok vannak, amik a felvételen sötétebbek a környezetüknél, valószínûleg ciszták (folyadéktartalmú kis képletek). A radiológiai leletek nem adnak diagnózist. Csak leírják azt, amit látnak. Az orvos majd a tünetek, laborleletek, radiológiai lelet ismeretében tud következtetni arra, hogy pontosan mirõl van szó.

A leletemen mit jelent az xy/5?

Legjobb válasz: Szia!Ez melyik leleteden van rajta?

Szia!Ez melyik leleteden van rajta?
Nem tudom milyen leletre gondolsz, de a méh magasságát a 40.héten. szokták XY/4 írni 20. hét F:k/2 24. hét F:km 28. hét F:xy/k 32. hét F:xy/4 36. hét F:xy/2-3 40. hét F:xy/4

Mit jelent ez a leletemben? "Her ECG showed TWI in AVL and no ST segment changes. "

Legjobb válasz: Ezt a gép írta rá, az számít amit az orvos mond. Vagyis ami a leleten van.

Ezt a gép írta rá, az számít amit az orvos mond. Vagyis ami a leleten van.
Szó szerint azt jelenti, hogy T-hullám inverzió (ez sok minden miatt lehet) az AVL elvezetésben (ez a 12 EKG-elvezetés közül az egyik neve), de nincsenek ST-szegmens eltérések. (Ez azért fontos, mert pl. az ST-eleváció gyakran akut infarktust jelez, a ST-depresszió pedig általában szívizom oxigénhiányt). Amúgy pl. egy infarktus vagy más betegség több elvezetést is érint, vagyis ezek alapján nem valószínû, hogy komolyabb bajod van.

Ultrahangos leleten mit jelent a következő? "Az uterus üregében 3 mm-es gest. Gyűrűre susp. Képlet látható. "

El?re is köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Gesztációs gyûrû az elsõ amit terhesség esetén látnak az ultrahangon. A leleted azt jelenti, hogy úgy néz ki, kisbabád lesz.

Gesztációs gyûrû az elsõ amit terhesség esetén látnak az ultrahangon. A leleted azt jelenti, hogy úgy néz ki, kisbabád lesz.
A kérdező hozzászólása: Ezt a gest. rövidítést nem találtam sehol... Köszönöm a választ!
Teljesen lefordítva: A méh üregében 3mm -es terhességi gyûrûre gyanított képlet látható
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!

Mit jelent, ha a kismamás labor leletemen a WBC magas: 11, 4 ill. a MONO% alacsony: 3.1? Ugye azért nincs nagy baj?

A WBC 4-10 jó,

Legjobb válasz: Ne aggódj,szerintem nincs egyetlen kismama sem, akinek tökéletes lenne a vérképe! Nekem most teli volt csillagokkal a leletem, sok volt a magasabb, vagy alacsonyabb érték. Megmutattam a dokinak is, de õ is mondta, hogy nincs gond, majd szülés után valószínû rendezõdnek a dolgok. Amúgy az értékeid nem kiugróan rosszak, nincs baj!

Ne aggódj, szerintem nincs egyetlen kismama sem, akinek tökéletes lenne a vérképe! Nekem most teli volt csillagokkal a leletem, sok volt a magasabb, vagy alacsonyabb érték. Megmutattam a dokinak is, de õ is mondta, hogy nincs gond, majd szülés után valószínû rendezõdnek a dolgok. Amúgy az értékeid nem kiugróan rosszak, nincs baj!

Ez mit jelent a leletemben?

Sok fehérjét mutatott ki a ráksz?résem lelete ami P2es lett!Az orvosom 3hét szabadságon van ugyhogy csak a leletért ugrodtam be!Beszélni majd ha megjön akkor tudok a dokimmal!Ez most mit jelentehet?aggodjak ez miatt?

Legjobb válasz: A P2 ugyanis egy "rákszûrési" eredmény, ami negatívnak tekinthetõ és ha "önmagában áll", nem igényel kezelést. A mai citológiai leletek ennél a jelnél bõvebbek, tehát lehet, hogy a részletes leírásban valóban vannak gyulladásos jelek, kimutatható kórokozók. Ha ilyen van, azt az orvosnak kötelessége elmondani betegének és megindokolnia (!), hogy miért javasol kezelést. Ugyanezen alapon egy felelõsségteljes nõgyógyász javaslatot tesz a partner kezelésére is, mert nála tünetmentesen megélhet a kórokozó és pusztán a szünet nem alkalmas az oda-vissza fertõzõdés megakadályozására forrás: www.babanet.hu a teljes info itt: http://www.babanet.hu/faq/noegyeb09.php

A P2 ugyanis egy "rákszûrési" eredmény, ami negatívnak tekinthetõ és ha "önmagában áll", nem igényel kezelést. A mai citológiai leletek ennél a jelnél bõvebbek, tehát lehet, hogy a részletes leírásban valóban vannak gyulladásos jelek, kimutatható kórokozók. Ha ilyen van, azt az orvosnak kötelessége elmondani betegének és megindokolnia (!), hogy miért javasol kezelést. Ugyanezen alapon egy felelõsségteljes nõgyógyász javaslatot tesz a partner kezelésére is, mert nála tünetmentesen megélhet a kórokozó és pusztán a szünet nem alkalmas az oda-vissza fertõzõdés megakadályozására forrás: http://www.babanet.hu a teljes info itt: http://www.babanet.hu/faq/noegyeb09.php
Nekem azt mondta a dokim, hogy a P2 teljesen normális, mert én is aggódásomat fejeztem ki, hiszen korábban mindig P1 volt az eredményem. Azt mondta mosolyogva, P1 leginkább még lánykorban, fiataloknál van. Szóval a P2 normális, de a sok fehérje nem tudom mit jelent.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!a P2 az tudom hogy jó csak a sok fehérje aggaszt a kenetben!Van egy 2, 5 kisfiam!:)
A kérdező hozzászólása: A 2, 5 az 2, 5éves kisfiam akart lenni!:) )


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!