Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent kötelező (25 db)

Tényleg elfogadták azt a törvényt hogy 3 évesen kötelező oviba járni? Ez mégis mit jelent? Kötelező beadni a gyereket egész napra 3 évesen akkor is ha itthon vagyok a kicsivel? És ha csak később adom be akkor mi van?

Legjobb válasz: http://index.hu/belfold/2011/12/13/megis_3_eves_kortol_kotel.. Hát ezek szerint igen, de lehet kérni felmentést a jegyzõtõl a gyerek 5 éves koráig. Én most vagyok 17 hetes terhes, a lányom 3,5 éves. Nem vették fel helyhiány miatt az oviba, most nagyon nem díjaznám, ha szept-ben vinnem kéne, aztán mindent hazahozna a pár hónapos kicsinek, bár tudom, hogy más is túlélte az ilyeneket, de inkább kihagynám :)

http://index.hu/belfold/2011/12/13/megis_3_eves_kortol_kotel.. Hát ezek szerint igen, de lehet kérni felmentést a jegyzõtõl a gyerek 5 éves koráig. Én most vagyok 17 hetes terhes, a lányom 3, 5 éves. Nem vették fel helyhiány miatt az oviba, most nagyon nem díjaznám, ha szept-ben vinnem kéne, aztán mindent hazahozna a pár hónapos kicsinek, bár tudom, hogy más is túlélte az ilyeneket, de inkább kihagynám :)
ez majd 2014-ben léphet életbe. addig meg kell teremteni a kellõ férõhelyeket, munkaerõt...
Ez csak 2014-tõl lép érvénybe és nem egész napra csak napi 4 órára (ez a minimum amit naponta ott kell tölteni) De 3 és 5 éves kor között lehet felmentést kérni az Óvoda vezetõjétõl.

Mi a kötelezõ tüdõszûrés jelentõsége? Mit jelent?

Ezt a beadandó dolgozatot kaptam, errõl kellek adatokat gyûjteni (max 250 szó). Szeretném ha valaki segítene benne. Köszönöm :)

Legjobb válasz: hát leírni nem fogom de azt a 250 szót de a tüdõszûrés lényege a vele megelõzhetõ betegségek visszaszorítása, tbc, rák... ezen kívül a munkáltató megelõzi hogy beteg embert vegyen fel aki után kötelezõ lenne tb.-t fizetni és betegsége miatt nem bocsájthatja el, hogy mit jelent ? ezt nem értem pontosan mire vonatkozik de ha arra hogy mit jelent a kötelezõ tüdõszûrés akkor az azt jelenti hogy megadott idõközönként önként és dalolva meg kell jelenni hogy elvégezzék a légzõszerv vizsgálatát röntgennel

hát leírni nem fogom de azt a 250 szót de a tüdõszûrés lényege a vele megelõzhetõ betegségek visszaszorítása, tbc, rák... ezen kívül a munkáltató megelõzi hogy beteg embert vegyen fel aki után kötelezõ lenne tb.-t fizetni és betegsége miatt nem bocsájthatja el, hogy mit jelent ? ezt nem értem pontosan mire vonatkozik de ha arra hogy mit jelent a kötelezõ tüdõszûrés akkor az azt jelenti hogy megadott idõközönként önként és dalolva meg kell jelenni hogy elvégezzék a légzõszerv vizsgálatát röntgennel

Mit jelent egyetemen, hogy kötelezően választható tantárgy, illetve szabadon választható tantárgy? Melyikből mennyit kell felvenni és a kötelezően választhatók közül mi alapján kell választani?

Legjobb válasz: Meg van adva, hogy a képzésed végéig mennyi kreditet kell összeszedni kötelezõ tantárgyakból és köt.vál/szabadon vál. tárgyakból. Hogy az utóbbiakból mennyit kell, azt a tanulmányi osztályon érdeklõdd meg! Amúgy azt választhatod, amelyik érdekel...=) bár pl. az én sulimnál néha kötelezõ tantárgyakat is köt.vál-hatóként írnak ki a neptunban és fel kell venni. Legjobb, ha megkérdezel egy felsõbbévest, esetleg ha van mintaterv, akkor ahhoz tartod magad.

Meg van adva, hogy a képzésed végéig mennyi kreditet kell összeszedni kötelezõ tantárgyakból és köt.vál/szabadon vál. tárgyakból. Hogy az utóbbiakból mennyit kell, azt a tanulmányi osztályon érdeklõdd meg! Amúgy azt választhatod, amelyik érdekel...=) bár pl. az én sulimnál néha kötelezõ tantárgyakat is köt.vál-hatóként írnak ki a neptunban és fel kell venni. Legjobb, ha megkérdezel egy felsõbbévest, esetleg ha van mintaterv, akkor ahhoz tartod magad.
A kötelezõen választható azt jelenti, hogy abból a listából mindenképpen fel kell venned megadott számú (ez egyetemenként, szakonként változik) tárgyat, de hogy pontosan melyiket, azt kiválaszthatod. Mondok egy példát, hogy megértsd. Én angol szakra jártam, ott kötelezõ pl. középkori angol irodalmat tanulni. De azon belül rengetegféle óra van, azt már kiválaszthatod te, hogy Chaucer érdekel, vagy inkább az Artúr királyról szóló legendákkal ismerkednél egy féléven keresztül. Természetesen a szigorlatra úgyis mindent kell tudnod egy bizonyos szinten, de kiválaszthatod, hogy melyikben szeretnél jobban elmélyülni az órákon. A szabadon választható azt jelenti, hogy egyáltalán nem kötelezõ olyat tanulnod, de ha téged az a tantárgy érdekel, akkor azt is felveheted. Ilyenek voltak nálunk pl. az angol zene vagy festészet története.


Egyetemeken mit jelent a "kötelezően választható tantárgy"? Van ugye a kötelező tárgy, az világos, azt mindenkinek fel kell venni. A kötelezően választható pedig nem azt jelentené, hogy megadnak x számú tantárgyat, és ebből egyet választani kell?

Legjobb válasz: nálunk a kötelezõen választhatók között azok vannak, amik a választott szakirány tárgyai. szóval választottál egy szakirányt a 2. évben, és annak a tárgyait már kötelezõ felvenni:D

nálunk a kötelezõen választhatók között azok vannak, amik a választott szakirány tárgyai. szóval választottál egy szakirányt a 2. évben, és annak a tárgyait már kötelezõ felvenni:D
Elmondom az én példámon keresztül: informatika szakra járok, nálunk szakirányok nincsenek. Az ún. kötelezõen választható tárgyak hivatottak kielégíteni az egyedi, szakmai érdeklõdésünket. Fel van sorolva vagy 20 tárgy (pl. linux, sql, párhuzamos programozás, stb.) különbözõ kredit értékben. Ha jól emlékszem ezek közül 15 kreditnyit kell felvennünk.
De azt jelentené, csak nem egyet kell választani a megadott X számú tárgyból, hanem meg van adva, hogy hány kreditnyit.
nálunk a kötelezõen választhatóak párosával voltak, és minden párból egyet választhattál. pl. gazdtöri és gazdpszicho együtt, és az egyiket kötelezõ volt választani. ezek a B tárgyak voltak. legalábbis nálunk

EKFen mit jelent a "kötelezően választott" tantárgytípus?

Most megyek másodévre, túl vagyok a szakirányválasztáson és megjelennek olyan tárgytípusok, hogy kötelez?, szabadon választható, kötelez? törzsanyag és kötelez?en választott. Az els? kett?vel értelemszer?en tisztában vagyok, a kötelez? törzsanyag az pedig gondolom a szakirányos tárgyakat takarja, de erre a kötelez?en választottra nem jövök rá. Megköszönném a segítséget.

Legjobb válasz: szia! a kötelezõen választható tárgyak nálunk olyan tárgyak,amik közül meghatározott számút kötelezõ felvenni, de a listából te választod ki, hogy melyiket. tehát van egy tíz tantárgyas lista, aminek az a megnevezése, hogy köt.vál. ezekbõl a tárgyakból a tanulmányaid során fel kell venned mondjuk ötöt, hogy meglegyen az elõírt kreditmennyiség.de az az öt választható,tehát te tudod kiválasztani, hogy melyik érdekel. kaptál tavaly a beiratkozásnál cd-n egy tanulmányi kalauzt, azon rajta van melyik félévben melyik tárgyakat kell felvenni.ezen az is rajta lesz, hogy melyik félévben hány kötelezõen választható ajánlott,illetve, hogy összesen hányat kell teljesíteni. remélem segítettem :) milyen szak? :)

szia! a kötelezõen választható tárgyak nálunk olyan tárgyak, amik közül meghatározott számút kötelezõ felvenni, de a listából te választod ki, hogy melyiket. tehát van egy tíz tantárgyas lista, aminek az a megnevezése, hogy köt.vál. ezekbõl a tárgyakból a tanulmányaid során fel kell venned mondjuk ötöt, hogy meglegyen az elõírt kreditmennyiség.de az az öt választható, tehát te tudod kiválasztani, hogy melyik érdekel. kaptál tavaly a beiratkozásnál cd-n egy tanulmányi kalauzt, azon rajta van melyik félévben melyik tárgyakat kell felvenni.ezen az is rajta lesz, hogy melyik félévben hány kötelezõen választható ajánlott, illetve, hogy összesen hányat kell teljesíteni. remélem segítettem :) milyen szak? :)
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a választ, így már értem:) Földrajzos vagyok egyébként:)

Mit jelent ez a hajóutaknál? Ár nem tartalmaz: a kötelezõ borravalót a hajóút végén (kb.7 EUR/fõ/nap)? Mi az hogy kötelezõ borravaló?

Legjobb válasz: Borravalót a személyzetnek, amit kötelezõen adnod kell. Hívhatnák felszolgalasi díjnak is.

Borravalót a személyzetnek, amit kötelezõen adnod kell. Hívhatnák felszolgalasi díjnak is.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hajón dolgoztam három évet. A borravaló nem "átverés", meg rejtett költség, hiszen még foglalás elõtt látja a vendég, hogy mennyi az annyi, ahogy a kérdezõ is. Hogy ez bele van kalkulálva az árba vagy külön van feltüntetve, az legyen neki mindegy, így legalább tudja, hogy külön nem kell borrvalót adnia. Ahol én dolgoztam, a "kötelezõ" borrvaló egy ajánlás. Kap a vendég egy szép levelet, hogy ennyi meg ennyi /fõ/nap az ajánlott összeg (meg persze foglalás elõtt is tudja, ahogy a kérdezõ is) és mellé egy borítékot, amibe annyit tesz, amennyit akar, majd bedobja egy dobozba, és az így befolyt összeget a személyzet között egyenlõ részben osztják el. Mert nem csak az dolgozik, aki személyesen is találkozik a vendéggel, hanem a szakács is, meg a mosogató is, de a matróz is, akinek valljuk be, nem sokan adnak borrvalót, holott igen kemény munkát végez. Van, aki semmit nem ad, van, aki a tízszeresét adja. Viszont a személyzetnek ezen kívül nem kell borravalót adni, csak ha úgy érzed, hogy a közös borravaló kevés és egyénileg szeretnél kedvezni pl. a kedvenc pincérednek vagy szobalányodnak. Egyébként itthon is felszámolják a felszolgálási díjat, mégis ad az ember borravalót a pincérnek, tehát szerintem ez nem újdonság senkinek sem.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat, eléggé fura dolognak tartom ezt a szokást, hát ilyen is van úgy tûnik. mentek a zöld kezek
21:34 Tényleg nem voltam? Te biztos jobban tudod. A hajóút végén adtunk 1x a vacsoránál felszolgálónak és 1x a kabint rendben tartónak. Közben senkinek. Személyzet függõ is, hogy ki mennyire tartja a markát. Meg utasfüggõ is, hogy ki mennyire nyomja nekik a +borravalót...
15:36 Az ember megpróbál válaszolni ha tud, de elõkerül egy majom, aki rögtön ellenkezik. Megkérlek, hogy ne hazudtoljál meg, mert én voltam már 2 x is ilyen hajóúton, veled ellentétben. Természetesen megteheted, hogy nem adsz borravalót, de ne lepõdjél meg, ha legközelebb meg se hallja a pincér ha rendelsz valamit, vagy eleve beleköp az italodba pl.!! Hamar elterjed ám a személyzet között, hogy ki az aki nem adott pl az esti vacsoránál borravalót, azután megnézheted magadat másnaptól.
Ez a költségek elbújtatása, arra való, hogy hatalmas betûkkel ki lehessen írni, hogy a jegy csak X euróba kerül. Aztán jönnek az ilyen trükkök, hogy plusz ez meg az, ez is csak egy ilyen trükk, hogy a szolgáltatás valódi árát úgy fizettessék meg az emberekkel, hogy szinte észre se vegyék.
Ezeknél a hajóutaknál ezen kívül borravalót nem kell adni. Persze, néhány felszolgáló várja, de nem úgy, ahogy 2. írta, hogy mindenütt kell adni. Úgy célszerû kezelni, hogy eleve hozzászámolod az út költségéhez a kikötõi illetékkel együtt. Naponta ráterhelik a szobaszámládra.
Teljesen jogos. Ha te elmennel keresztul-kasul hajozni a vilagban, felszolgalnal napi 10 orat, heti 6-7 napban, mindezt a legmagasabb elvarasokkal akkor te sem egy meleg kezfogasert, hanem penzert tenned. Ennel a cegnel ugy dontottek hogy nem epitik bele a felszolgalasi dijat kozvetlen a hajout araba, hanem igy oldjak meg.
A hajóutaknál egy csomó borravalót KÖTELEZÕ adni!! Nálunk pl. az asztalra volt fixen rácsavarozva a tábla, hogy nehogy "elfelejtsünk" étkezések után +pénzt adni! + a kabinban is a szobaasszonyoknak, + ha kérsz egy üdítõt a pincértõl stb...stb...
A kérdező hozzászólása: köszi :)

Mit jelent az hogy kötelezően ajánlott?

Általános iskolában volt ilyen rendezvényünk, az of? úgy rendelte, hogy mindenkinek részt kell vennie rajta.

Legjobb válasz: A "kötelezõen ajánlott" kifejezés ellentmondásos, így nem is értelmes és jelentése sincs. Ha mindenkinek részt kell vennie, akkor kötelezõ. Ha pedig te döntöd el hogy ott akarsz-e lenni, akkor szabadon választható. Ha elõnyödre válik hogy részt vehetsz rajta, akkor ajánlott.

A "kötelezõen ajánlott" kifejezés ellentmondásos, így nem is értelmes és jelentése sincs. Ha mindenkinek részt kell vennie, akkor kötelezõ. Ha pedig te döntöd el hogy ott akarsz-e lenni, akkor szabadon választható. Ha elõnyödre válik hogy részt vehetsz rajta, akkor ajánlott.
Nem teheti ugyan kötelezõvé, de melegen ajánlja, hogy ott legyél, különben megnézheted magad.
Azt jelenti, amit #2 írt. Hivatalosan nem tehetõ kötelezõvé, így hivatalosan nem lehet szankcionálni. (Nem kapsz igazolatlan órát.) Persze van nem hivatalos út is. Végül is nem tiltja semmilyen szabály, hogy két hónapig minden órán te felelj, vagy extra házi feladatot kapj. Hivatalosan ez nem büntetés, csak hát véletlenül úgy alakult, hogy minden órán nálad nyílt ki a napló… ;-) Tehát megteheted, hogy távol maradsz, de akkor nagyon jó indokot kell keresned, lehetõleg szülõi oldalról.

Mit jelent az egyetemen egy tantárgynál, hogy 'kötelezően választható'? Ha pedig valami csak 'választható', azt minek venné fel bárki is? :D:D Oké, lehet, hogy hülye kérdések, de gőzöm sincs ezekről a dolgokról. :S

17L

Legjobb válasz: Elõ van írva, hogy milyen tárgyakból mennyi kreditet kell összeszedni. Amúgy szerintem baromság és teljesen felesleges így felosztani a tárgyakat, mert kinek van kedve számolgatni, hogy mibõl mennyi kreditet vegyen fel... Amúgy a szabadon választható tárgyakat szinte bárki felveheti, legyen az mérnök vagy bölcsész (pl: borkóstolás, jóga, jogsi stb.) és jellemzõ rájuk, hogy könnyen teljesíthetõek. A kötelezõen választható tárgyak általában jobban kapcsolódnak a törzsanyaghoz, és kicsit nehezebbek.

Elõ van írva, hogy milyen tárgyakból mennyi kreditet kell összeszedni. Amúgy szerintem baromság és teljesen felesleges így felosztani a tárgyakat, mert kinek van kedve számolgatni, hogy mibõl mennyi kreditet vegyen fel... Amúgy a szabadon választható tárgyakat szinte bárki felveheti, legyen az mérnök vagy bölcsész (pl: borkóstolás, jóga, jogsi stb.) és jellemzõ rájuk, hogy könnyen teljesíthetõek. A kötelezõen választható tárgyak általában jobban kapcsolódnak a törzsanyaghoz, és kicsit nehezebbek.
Kötelezõ tárgyak mellett adott kreditnyi KV-t ill SzV-t kell összeszedni a képzés végére. Tanulmányi osztályon elmagyarázzák...

Mit jelent latinul vagy spanyolul vagy angolul, hogy a vér kötelez?

Legjobb válasz: Semmit. A vér kötelez egy magyar mondat.

Semmit. A vér kötelez egy magyar mondat.
A kérdező hozzászólása: jo de mit jelent ezeken a nyelveken?
A kérdező hozzászólása: átforditva

Egyetemen (ELTE) mit jelent az, ha egy tárgy kötelezően választható (kötvál. )?

Talán azt, hogy a képzés 3(-5) éve alatt valamikor kötelező megcsinálni (csak elvben mindegy mikor, a lényeg, hogy meglegyen)? A kötelező, nyilván kötelező. A speci, pedig gondolom, minden ami extra, nem kötelező, más tárgy előfeltétele sem biztos, hogy lehet...vagy mégsem?

Legjobb válasz: Nálunk úgy van, hgy azokból a tárgyakból X kreditnyit kötelezõ megcsinálni, te választod ki, hogy melyikeket.

Nálunk úgy van, hgy azokból a tárgyakból X kreditnyit kötelezõ megcsinálni, te választod ki, hogy melyikeket.
Szerintem mindenhol úgy van, ahogy az elsõ írja. Van x darab ilyen kurzus, és meg van adva, hogy hány kreditnyit kell belõle teljesíteni, de azt te választod ki, hogy melyikeket csinálod meg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
három féle tárgy van: kötelezõ: ezt nyilván nem kell magyarázni, az összesnek meg kell lennie a diplomádhoz. kötelezõen válaszható: ez a szakodhoz tartozó speciális ismereteket adó tárgy. fel lesz ajánlva többféle és neked a saját érdeklõdésed szerint kell választanod megadott kreditértékben. szabadon választható: ezek nem a te szakodhoz tartozó tárgyak, csak ha érdekel felveheted. én pl sportlövészetre jártam a tesisekkel, meg kvantumelméletre a fizikásokkal és csillagászatra a földrajzosokkal (matek szakos vagyok).


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!