Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent hogy mentális fejlődési (1 db)

Mit jelent az hogy mentális fejlődési zavar?

Párom el vállt, a kislányát a volt asszonyka neveli. Kb 5 évesen állapították meg ezt nála.A kislány most 9 éves speciális suliba jár,nem beszél csak mint egy 3-4 éves.Amióta ezt megállapították nála, orvos nem látta vagyis mi nem tudunk róla.El akartuk vinni de az anya nem engedi. Voltunk már gyermek védelmiseknél is de ez hosszú történet. Ha valaki tudja mit jelent írjon köszke

Legjobb válasz: KEdves Kérdezõ! Általánosságban annyit jelent, hogy a gyermek szellemi fejlõdése zavart szenvedett, értelmi képességei csökkentek. Pontosabban csak speciális pszichológiai vizsgálattal lehet a károsodás mértékét, milyenségét megállapítani. Mindenképpen kellene pszichológusi vizsgálat. ÜDv: dr. Szalai Krisztián

KEdves Kérdezõ! Általánosságban annyit jelent, hogy a gyermek szellemi fejlõdése zavart szenvedett, értelmi képességei csökkentek. Pontosabban csak speciális pszichológiai vizsgálattal lehet a károsodás mértékét, milyenségét megállapítani. Mindenképpen kellene pszichológusi vizsgálat. ÜDv: dr. Szalai Krisztián
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, dolgozunk rajta hogy el tudjuk valahogy vinni.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Pszichológushoz vagy pszichiáterhez menjek?

Egy korábbi diagnózis alapján depressziós vagyok, ez kiegészül még erős szorongással is. Pszichiáternél már voltam régebben, ő állapította meg a fentieket, és egy rakat gyógyszert akart felírni. Gyógyszert nem akarok szedni. Ezekben a betegségekben pszichológus is tud segíteni? Hallottam a kognitív terápia sikerességéről. Ilyen terápiára pszichológus vagy pszichiáter tud átirányítani?

1

Asperger szindromás lányként mire számíthatok a jövőben, illetve milyen téren fogok hátránnyal indulni?

Középfokú szóbeli nyelvvizsgám van angol nyelvből, úton vagyok a diploma felé, tudományos diákköri konferencia versenyre készülök, mely álláspályázatnál előny. Párkapcsolatom nincs, de majd szeretnék azt is és saját családot is. Szeretném tudni, hogy az aspergeresek közül a férfiak, vagy inkább a nők indulnak nagyobb hátránnyal az életben.
Értelmes válaszokat várok.

5

Evés nélkül meddig bírja valaki?

Ital nélkül csak pár napig ezt tudom,de evés nélkül úgy tudom tovább.

8

A "rossz lesz a jó"?

Ha ez a helyzet,hogy valaki tesz olyat maga ellen ami rossz,de számára "jó" lesz akkor az milyen betegség? Meg ha kitalál dolgokat rosszakat és abban él

3

Mi okozza az ilyen típusú hadarást?

Kommunikációs tréningen veszek részt és azt mondta az oktató: Kérdezd meg tőle hogy mennyi az idő!

Erről eszembe jutott hogy régen amikor 13-19 éves voltam nem tudtam senkitől megkérdezni hogy mennyi az idő mert:

már előtte ahogy készültem rá: görcsbe állt a gyomrom,
féltem, beparáztam, bizseregtek a kezeim,
a pontos szavakon gondolkoztam hogy mit fogok kérdezni,
felment az adrenalinszintem, légszomjam lett, mellkasi nyomást éreztem, és
a hangszálaim görcsöltek, a hadarásom felerősödött a 4 szeresére: Elnézést n xy kfekf jksdfjkffer lkfjkk jfkkk az időt? Kb ez jött ki...dadogni kezdtem, és a hangom sokkal magasabb lett mint egyébként és tízből kilencen nem értették hogy mit kérdezek: -Hogy micsodát? Mi a baj?
Mit mondtál n eharagudj? stb stb...

??

3

Miért van az, ha változás következik be az életembe, vagy én döntök úgy hogy kell egy lelki nagytakarítás akkor megbetegszem?

Érdekes ez. Most pl. munkanélküli lettem egy időre (remélem) és érzem, hogy minden változik körülöttem. Természetesen én is, legalábbis én ezt vettem észre. Elkezdtem olvasni egy csernusos könyvet, csak hogy gondolkodhassak a dolgokon, de mire tudatosulnak a hibák, mit rontottam el régebben, mik a rossz tulajdonságaim, miért van önbizalomhiányom stb. akkor megbetegedtem. Régebben egy kapcsolatomat szerettem volna lezárni. Akkor is valamiért ilyesmi könyvet olvastam (nem csernust, ezt most ajánlották) és akkor is megbetegedtem, de az hónapokig tartott. Miért lehet ez? Lehet kapcsolat a két dolog között?

1

Ezek lehetnek a skizofrénia előjelei, tünetei? És ha igen, kinek jelezzem, vagy mit csináljak?

Elég hosszú lesz. Előre köszönöm azoknak, akik elolvassák, és válaszolni fognak.
Nem is tudom, hol kezdjem..
15 éves fiú vagyok, nemsokára 16 leszek.
Talán ott, hogy a múltban történt velem egy, s más, amiknek hatására valami megváltozott bennem..rossz lett minden, hogy úgy mondjam. Felsorolnám a dolgokat, amiket csinálni szoktam, és amelyek mostmár eléggé aggasztanak...:
Ez már nálam túlmegy a határon. Reggelente szorongva kelek fel, pörög az agyam rögtön. Az iskolában is sokszor szoktam szorongani dolgok miatt, de egyébként a suliban nincs annyira rossz kedvem. Tyhűű...annyi minden van, nem is tudom, hogy bontsam szét.
Az iskolában sem vagyok jókedvű, már nem igazán okoz nálam örömet semmi.
Még annak a fiúnak a jelenléte sem..akibe szerelmes vagyok. (Igen, nem vagyok heterószexuális..)
Igazából nem is tudom, hogy mit érzek már. Koncentrálni dolgokra képtelen vagyok, olyan gyorsan felhúzom magam dolgokon, tiszta idegbeteg leszek, és vissza kell fognom magam, hogy ne dühöngjek.
Mostanában nagyon sokszor felbukkan nálam a gyilkolási vágy. Ha ideges vagyok valakire, rögtön elképzelem, hogy megölöm, és tényleg, már vissza kell fognom magam, hogy ne tekerjem ki a nyakát, menjek ki egy késért, és öljem meg az illetőt.
És ez eléggé zavar, mert ha majd egyszer elveszítem a fejem, nem fogom tudni kontrollálni magam, és gondolkodás nélkül megölöm pl.: a testvéremet.
Gondolom, hogy mit gondoltok már most rólam, de még közel sincs vége.
Az agyműködésem nem egészen olyan, mint a többi emberé.
A gondolataim cikáznak, képtelen vagyok lassan foglalkozni, mindenben kapkodok, nem vagyok alapos, és néha már olyan mértékben pörög az agyam, hogy legszívesebben ordítanék, annyira nem tudom követni a gondolkodásom.
/Kommentben folytatom, még sok dolog van, és tényleg köszönöm, aki elolvassa/

26

A barátnőm borotvapengével vagdossa a combját, hogyan tudnék neki abban, hogy abbahagyja ezt?

Nagyon sok lelki fájdalom éri (iskola, szülők, stb...). Egy-egy ilyen nagyobb fájdalom után csinálja (ritkán kb 2 havonta, ha van ilyen). Félve vallja be mindig, azt mondja azért csinálja, mert már nem bírja, hogy csak belül fáj. Hogyan tudnék segíteni neki, nem lehetek mindig mellette.

5

Miért hallucinálok ilyeneket?

20/L vagyok, és az a helyzetem van már 4 éve, hogy hallucinálok dolgokat, s ezek egyre erősödnek. Furcsa, oda nem illő ízeket és illatokat érzek. Általában embereket szoktam haluzni, de mostanában (kérlek vegyétek komolyan) Jézust látom és Máriát. Õket kb fél éve kezdtem el látni, legelőször Máriát, akkor el is sírtam magam a meghatódottságtól, ugyanakkor furcsa volt, mert nem vagyok egy nagyon vallás gyakorló ember, bár hiszek bennük, templomba is szoktam járni. Jézust csak ebben a hónapban 3X láttam, minden helyzetben keresztre feszítve és véresen. ahogy szokták ábrázolni a festményeken.

Nem tudom miért történnek ezek meg velem, és hogy miért. Ha lenne rá magyarázat, jobban érezném magam...Szerintetek?

2

Elvesztettem magam felett az irányítást, és megint túl fogom magam hajtani! Mit tegyek? Még csak 13 vagyok

Mindig többet vállalok, mint amennyit kéne: 8.os vagyok, felvételire készülök, mellette szavaló-, fogalmazásíró-, történelem-, kémia-, angol-, német- és nyelvtanversenyre, színészetre járok, rádióban az ifjúsági müsort csinálom, tanulok suli mellett angolt, németet, szerbet, spanyolt, svédet és hollandot, tartom a színötös átlagot, és sok embert korrepetálok. Rengeteg feszültség nehezedik emiatt rám, és nem tudok nemet mondani, be kell vállalnom mindent. Persze élvezem a feladataimat, csak nagyon nagy megfelelési vágy van bennem, mert kisebbségi komplexusom van, és ha valamit nem csinálok meg, büntudatom van. Annyira szeretnék teljesíteni, hogy bepörgök, 2-3 napig nem tudok aludni, remegek, nincs étvágyam, pánikrohamaim vannak, és elájulok. Mit tegyek, hogy ne üssem ki a szervezetemet már ilyen korán? Olyan rossz, hogy ilyen fiatalon már az egyetemi tananyagon gondolkozom kényszeresen. :( 13 /L
(bocsi néhány ékezethibáért, telefonon nincs pár)

12

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!