Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent hogy szabad (28 db)

Mit jelent, hogy "szabad bölcsészet" és "nemzetközi tudományok"?

Ha ezeket valaki elvégzi, mi lehet bel?le?

Legjobb válasz: Az andragógia asszem a mûvelõdésszervezéssel és a felnõttképzéssel van összefüggésben, szóval valami ilyen területen lehet hasznát venni.

Az andragógia asszem a mûvelõdésszervezéssel és a felnõttképzéssel van összefüggésben, szóval valami ilyen területen lehet hasznát venni.
A kérdező hozzászólása: ...vagyis tanulmányok, nem tudományok.
A szabad bölcsészetnek több ága is van, szóval attól függ, hogy ki milyen szakirányt választ. Nekem most csak a filmesztétika jut eszembe. Meg van mégegy, aminek nem jut eszembe a neve, de azzal lehet tanítani valamit. Igazából ez pont egy olyan szak, ami biztos nagyon érdekes, viszont elhelyezkedni nagyon nem lehet vele.
A kérdező hozzászólása: Filozófia, meg ilyesmi.Most utánanéztem.Egyébként tényleg ilyen gagyi szaknak tûnik...
NT elvileg diplomataképezés, kcisit gazdaság, kicsit földrajz, összességében viszont úgyse mész vele sokra. Lesz egy diplomád. Hú! Szabadbölcsészet is inkább csak erre jó, nagyon keveseknek és csak eltökélteknek sikerül vele valamit kezdeni. NT annyiból jobb, hogy nyelveket nyomatják eléggé, bár diplomatában valószínûleg továbbra is kétdiplomás jogászokat fognak küldeni. Andragógia is menõ, semmire se jó szak. Nem általánosítani akarok, de ilyen szakokkal csak azok mennek valamire megfigyelésem szerint, akik tudják, hogy mire jó, mit akarnak kezdeni vele és konkrétan (általában protekcióval) hol fognak vele elhelyezkedni. Ha mindenképpen ilyesmi irányban akarsz tanulni, akkor nézz utána, mire van egyáltalán szükség az országban, milyen a frissdiplomás elhelyezkedési arány, stb. Esetleg jog vagy nyelvszak? Azokkal szerintem még mindig több esélyed van.
A kérdező hozzászólása: igen, nyelvszakra szeretnék menni, csak kíváncsi voltam, hogy ezek mit takarnak.egyébként az andragógiát is olvastam, és azt sem tudtam, hogy micsoda.A mandragóra jutott eszembe róla:-)

Az mit jelent hogy terhesség alatt nem szabad emelni? Van egy 1, 5 éves kisfiam 9kg akkor őt sem emelgethetem?

Legjobb válasz: Nem szabad nagy súlyt emelgetni pl. liszteszsákot meg 25 kg.-os cuccokat. a kisfiadat emelgetheted de óvatosan.

Nem szabad nagy súlyt emelgetni pl. liszteszsákot meg 25 kg.-os cuccokat. a kisfiadat emelgetheted de óvatosan.
nálunk 8 hónapos volt a "nagy", amikor kiderült, hogy jön a tesó. Muszáj volt emelgetni , de nagyanyáink is emelgették, meg ükanyáink is, nekik sem lett bajuk tõle. Ahogy korábban is írták, ne most cipelj liszteszsákokat, de van, amit nem tudsz nem emelgetni. Egyébként meg lassan mondhatod a nagynak, hogy egyedül másszon fel az etetõszékbe, a kiságyból is két lépcsõben emeletem ki a nagyot, elõször csak a rácsok tetejére állítottam, majd onnan le a földre, tehát lehet ésszerûen emelni.
Szia! 14 hónapos kislányom szintén 9 kg, én most 8 hetes vagyok, nem tudom kikerülni az emelgetés. 2. emeleten lakunk, aztán a pelenkázás, öltöztetés, meg azért szeretgeni is picit....persze most a férjem és a család többi tagja többet foglalkozik vele, ha nyûgös próbálják õk nyugtatgatni, hogy tudjak pihenni. De rajta kívül mást én sem emelgetek, leszoktam a nagybevásárlásokról, ezt csak a férjemmel együtt teszem már. Bár a védõnõ folyamatosan jön azzal, hogy ne emelgessem, de hát még csak most tanul járni, muszáj. Szerintem ne aggódj, vannak még páran akik ugyan ilyen helyzetben vannak és ugye nem vagyunk mi olyan gyengék.... :)
Engem 9 hetes terhesen eltiltottak minden emelgetéstõl. Ez 2 hónapja volt, amikor 15 hónapos volt a fiam. Többször is elkezdtem vérezni rendesen :( Úgyhogy a gyerek megtanult 16 hónaposan feljönni a lépcsõn a 4. emeletre, lefelé is lejutunk már szépen, nincs felkapkodva ölbe, csak, ha ülök. Egyedül az etetõszékbe emelem, mert az magas. Heverõn alszik, ott is pelusoztam örökké, oda szépen felmegy, ha mondom neki :) Persze ezt egy 8 hónapossal nem lehet megcsinálni, de egy 15 hónapossal muszáj volt. Annyira nem is bánom, legalább mire jön a tesó, tuti nem kell húzni a lépcsõn ;)
Másfél éves, 13 kg-os kisfiamat én is emelem, persze kevesebbet, de muszáj
Nekem 20 hónapos a kisfiam és 20 kg és muszály emelnem, az etetõszékbe nem tudom beletenni másképp csak ha felemelem mert magam, ha meg szészedjük csak rááll meg ki beugrál belölle, és abból csak a baleset történik. Holnap töltöm a 7.hetet, nappal csak én vagyok muszáy emelnem 1-2x de délután és este az apja emelgetni.
Én is emelgetem a nagyot 24 hetesen, 13 kg, sõt van hogy hazacipelem az utcán mert elfárad. Persze szépen elül a csípõmön, nem kell erõlködnöm. A doki szerint nyugodtan, nem ebbõl lesz a baj. Én az elsõvel veszélyeztetett voltam, akkor feküdtem sokat. Most meg bármit csinálhatok a jelszó, nem történt semmi a méhszájammal, nem keményedek sokat. Ha elkezdesz keményedni, meg rosszul esik, akkor nem emeld, pihenj kicsit, de ha semmi panasz akkor nyugi.

Hogy értessem meg vele, hogy mit jelent: "NEM SZABAD! "?

15 hónapos kisfiam egyre akaratosabb...ez még csak a kisebbik gond. De vannak dolgok, amikért nap mint nap szólok neki vagy 200x és semmi! Mondtam már hangosan, mondtam már nyugodtan, rá is csaptam picit a kezére, de semmi hatás. Pl. anyuméknál állandóan a kukába matat...és akárhányszor szólunk, csak akkor fejezi be, ha elhúzom onnan...de 2 perc múlva megint megy vissza és ez már hónapok óta így megy. Ilyenkor mit lehet csinálni??? Hogyan értessem meg egy ekkora gyerekkel, hogy NEM SZABAD?????!!!!!

Legjobb válasz: mást nem tudsz, mindig elhozod onnan és mindig elmagyarázod neki, hogy miért, ne csak azt szajkózd, hogy NEM! aztán próbáld elterelni a figyelmét. nem könnyû, enyém már 18 hónapos, kb. egy hónapja jutottunk el oda, hogy meg se próbálja :) igaz már okos is nagyon, megérti amit mondok és ha elmagyarázom neki, hogy fájni fog, koszos lesz a keze, stb, ami neki is kézzel fogható, már tapasztalt, akkor felfogja és megteszi :) vagy van az, hogy popin csapod, gondolom az hatásos mert azt megérti, hogy akkor fájdalmat okozol neki de ezzel én nem értek egyet. kitartással és türelemmel is el lehet érni csak több munka de megéri! :)

mást nem tudsz, mindig elhozod onnan és mindig elmagyarázod neki, hogy miért, ne csak azt szajkózd, hogy NEM! aztán próbáld elterelni a figyelmét. nem könnyû, enyém már 18 hónapos, kb. egy hónapja jutottunk el oda, hogy meg se próbálja :) igaz már okos is nagyon, megérti amit mondok és ha elmagyarázom neki, hogy fájni fog, koszos lesz a keze, stb, ami neki is kézzel fogható, már tapasztalt, akkor felfogja és megteszi :) vagy van az, hogy popin csapod, gondolom az hatásos mert azt megérti, hogy akkor fájdalmat okozol neki de ezzel én nem értek egyet. kitartással és türelemmel is el lehet érni csak több munka de megéri! :)
ez nagyon aranyos kérdés. mi is így vagyunk csak nálunk itthon KUKÁZIK 14 hós a lányom ilyenek a gyerekek ennyi idõs korban se szép se csúnya beszéd nem használ. reméljük kinövik....
Ennyi idõs nálunk is és annál jobban csinálja. Van egy színválós kislámpája, annak a zsinórját rángatta. Többször összevesztünk miatta. Aztán pár napig nem dugtam be neki, azóta nem rángatja. Amit tényleg nem akarom, hogy piszkálja, én azt inkább elteszem. Ami nem annyira féltõs, vagy veszélyes, próbálkozunk vele, én is mondom 100-szor neki. Majd csak használ egyszer.
A kérdező hozzászólása: Szoktam neki mondani, hogy miért nem szabad, de rá se hederít... a kézcsapkodást ne úgy értsd, hogy tiszta erõbõl ráütök... :) csak egy picit...de ez a legritkább "nevelési módszerem", mert visszaüt... :S :S Meg természetesen én sem vagyok annak a híve, hogy ütni-verni kell egy gyereket...
jajj dehogy értettem félre :) csak leírtam, hogy gondolom az is hatásos...
Nálunk úgy oldódott meg az ilyen jellegû probléma, hogy meg lett neki engedve, és úgy már nem olyan izgalmas. Szóval, pl. sosem tiltottam a szekrény kipakolástól, 2 hétig csinálta, aztán leszokott róla. Mi szelektíven gyûjtjük a szemetet, a szobában van egy papíros kuka. Azt kipakolászta, aztán már nem volt izgalmas, abbahagyta. A háztartási hulladékos kuka pedig el van rakva, ahhoz nem fér hozzá...
22 : 26 os vagyok még annyit hozzátennék hogy nekünk egy idõben a konektorral volt gond. folyton beleakarta dugni az ujját.. meg kihúzta a kábelt hiába mondtam szépen csúnyán hangosan halkan, még a kezére is rácsaptam a dugvillával ( nagyon sajnáltam mert piros lett a kis hurkás keze és sírt is ) de inkább õ sírjon mint én hogyha megüti az áram és meghal ! de vettem rá vakdugót és azóta nem kaparászik de ha igen, mert elõfordul lendítem a kábelt és már megy is a dolgára :)
Ja, ne is mond. 11 hós fiamnak ha mondom nem szabad rávágja hogy DE és nevet. Ezenkivül csak a baba szó megy neki.
A RAM-ra, vagyis a rendszermemóriára vonatkozik a követelmény, nem pedig a háttértárra.
Igen, ha 256 MB RAM-nál kevesebb van a számítógépben, akkor nem lehet telepíteni.
A kérdező hozzászólása: Szóval, akkor nem is fogom tudni feltelepíteni?
Használd a NOKIA SUITE-ot. Ugyanaz, csak átkeresztelték és átformázták. Neked valami olyasmi problémád lehet, hogty valami lefoglalja a RAM-ot. Nyomj egy CTRL+ALT+Del gombot, majd katt a Folyamatok fülre. rendezd el memóriafelhasználás szerint. A legnagyobbakat kapcsold ki, s aztán telepíts.

Tudja vki hogy mit jelent, hogy a Douglasban 13mm-es szabad folyadékréteg található?

Legjobb válasz: http://www.pirula.net/aszotar/angold.htm nem tudom itt megtalálod-e,de ilyesmi oldalakon keresgélj

http://www.pirula.net/aszotar/angold.htm nem tudom itt megtalálod-e, de ilyesmi oldalakon keresgélj
azt mondta a doki, hogy a folyadék azért van ott, mert megtörtént nem régen az ovuláció és a tüszõrepedés és még nem szívódott fel a folyadék
A kérdező hozzászólása: Nekem most múlt el tegnap a mensesem és most látja a folyadékot és lát 7-8 db 11 mm tüszõket is. Ez jó?
Nekem is volt uh-os cikluskövetés és pont amikor nézték akkor repedt meg a tüszõ és volt a douglasban folyadék. Ez a folyadék utal a tüszõrepedésre. Azt nem tudom, hogy neked közvetlenül a menstruáció után miért van folyadék. A dokid nem mondott semmit?

Mit jelent egyetemen, hogy kötelezően választható tantárgy, illetve szabadon választható tantárgy? Melyikből mennyit kell felvenni és a kötelezően választhatók közül mi alapján kell választani?

Legjobb válasz: Meg van adva, hogy a képzésed végéig mennyi kreditet kell összeszedni kötelezõ tantárgyakból és köt.vál/szabadon vál. tárgyakból. Hogy az utóbbiakból mennyit kell, azt a tanulmányi osztályon érdeklõdd meg! Amúgy azt választhatod, amelyik érdekel...=) bár pl. az én sulimnál néha kötelezõ tantárgyakat is köt.vál-hatóként írnak ki a neptunban és fel kell venni. Legjobb, ha megkérdezel egy felsõbbévest, esetleg ha van mintaterv, akkor ahhoz tartod magad.

Meg van adva, hogy a képzésed végéig mennyi kreditet kell összeszedni kötelezõ tantárgyakból és köt.vál/szabadon vál. tárgyakból. Hogy az utóbbiakból mennyit kell, azt a tanulmányi osztályon érdeklõdd meg! Amúgy azt választhatod, amelyik érdekel...=) bár pl. az én sulimnál néha kötelezõ tantárgyakat is köt.vál-hatóként írnak ki a neptunban és fel kell venni. Legjobb, ha megkérdezel egy felsõbbévest, esetleg ha van mintaterv, akkor ahhoz tartod magad.
A kötelezõen választható azt jelenti, hogy abból a listából mindenképpen fel kell venned megadott számú (ez egyetemenként, szakonként változik) tárgyat, de hogy pontosan melyiket, azt kiválaszthatod. Mondok egy példát, hogy megértsd. Én angol szakra jártam, ott kötelezõ pl. középkori angol irodalmat tanulni. De azon belül rengetegféle óra van, azt már kiválaszthatod te, hogy Chaucer érdekel, vagy inkább az Artúr királyról szóló legendákkal ismerkednél egy féléven keresztül. Természetesen a szigorlatra úgyis mindent kell tudnod egy bizonyos szinten, de kiválaszthatod, hogy melyikben szeretnél jobban elmélyülni az órákon. A szabadon választható azt jelenti, hogy egyáltalán nem kötelezõ olyat tanulnod, de ha téged az a tantárgy érdekel, akkor azt is felveheted. Ilyenek voltak nálunk pl. az angol zene vagy festészet története.

Ryanair-nél mit jelent az "oxigén foglalás"? A szabadon választható szolgáltatásoknál találtam olyat, hogy oxigén foglalási díj. Ez mit jelent?

Még sose repültem, és fogalmam sincs hogy ez mit takar:)

Legjobb válasz: Jól írta az utolsó és 2-es. A hülyegyerek meg menjen a humor rovatba. Nem értem minek a komoly kérdéseket teleszemetelni! Kérdezõ: ha nem tudod, akkor téged valószínû - szerencsére - tuti nem érint. Aki ilyen betegségben szenved az pontosan tudni fogja mirõl is van szó.

Jól írta az utolsó és 2-es. A hülyegyerek meg menjen a humor rovatba. Nem értem minek a komoly kérdéseket teleszemetelni! Kérdezõ: ha nem tudod, akkor téged valószínû - szerencsére - tuti nem érint. Aki ilyen betegségben szenved az pontosan tudni fogja mirõl is van szó.
"Biztonsági okokból a Ryanair nem engedélyezi, hogy az utas a saját oxigénjét felvigye a fedélzetre. Ha a repülés idején oxigénre van szüksége, azt legkésõbb 7 nappal az utazás elõtt vagy közvetlenül a Ryanairnél a helyi Ryanair telefonos foglalási központon keresztül lehetõleg a foglalás napján a Ryanair díjszabásnak megfelelõ díjért le kell foglalni." Nem hinném, hogy ez lenne az elsõ repülésed legfontosabb kérdése.
Miután végighallgattad az unatkozó hülyegyerekek szombat esti vicceit álljon itt a megoldás, amit ugyan a #2. válaszoló mr beírt, de abból sem egyértelmû miért vinne magával oxigént az ember... Vannak betegek, akik folyamatos tiszta oxigén ellátásra szorulnak, és palackból arcmaszkon át lélegzik be az oxigént. Mivel a palackozott oxigén természetesen repülés közben veszélyes anyag, ezért nem lehet csak úgy ellenõrizetlenül bármilyen formában a gépre vinni. Ezért is írják a #2 válaszban, hogy a saját palackos oxigéned nem viheted fel. Ezzel a foglalással a foglalás extra díjáért a ryanair biztosítja a betegnek a repülésnél biztonságos kivitelõ orvosi oxigént.
Megveszed az oxigént, amit majd a repülõn beszívsz. :D
A Ryanair gépek -hogy könnyebbek legyenek- nincsenek nyomás alatt utazás közben. A kabin körülményei utazómagasságban a Mars felszíne felé tendálnak (-60 fok, elforr a víz 10 fokon stb.) ezért csõbõl kell lélegezni és ajánlott nagykabáttal készülni. Szarrágó Misiéknél (Michael O'Shitchew) márcsak így mennek a dolgok.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a rendes válaszokat:)

Mit jelent megtámasztva ülni? Most olvasom hogy ha 5 hó nem tud megtámasztva ülni orvoshoz kell fordulni. Eddig úgy tudtam nem szabad ültetni, sőt ülésbe felhúzni sem. Ki hogy csinálja?

Legjobb válasz: Attól semmi baja nem lesz, ha pár percre az öledbe ülteted, vagy játékból felhúzod. Azt nem szabad, hogy kitámasztod, és órákig úgy hagyod. A bébihordóban is félig ülõ helyzetben vannak.

Attól semmi baja nem lesz, ha pár percre az öledbe ülteted, vagy játékból felhúzod. Azt nem szabad, hogy kitámasztod, és órákig úgy hagyod. A bébihordóban is félig ülõ helyzetben vannak.
így van, ahogy írták, viszont kiegészíteném azzal, hogy az én babám 3, 5-4 hónaposan még nem nagyon akarta tartani a fejét, így GYÓGYTORNÁSZ javasolta, hogy minden nap 3x20 alkalommal a kezénél fogva húzzuk ülõ helyzetbe, mert így erõsödik a nyakizma. Ezek pedig szerintem hülyeségek, hogy X hónaposan Y-t KELL egy babának csinálnia, ha nem csinálja, akkor beteg. Még nem láttam olyan felnõttet, aki ne tudott volna kitámasztás nélkül ülni, pedig nem valószínû, hogy mindegyikkel rohantak az orvoshoz a szülõk. Csak Magyarországon veszik ezt ilyen komolyan, és sajnos ennek is a pénz az oka.
5 hónaposan még sehogy sem kell tudni ülni. Inkább arra figyelj, hogy hason fekve tartja-e a buksiját, forgatja-e, próbál-e akár a törzsével, akár a lábával oldalra fordulgatni, egyformán használja-e mindkét oldalát?! Ezek a fontosak, nem az üldögélés. Az én lányom 10 hónaposan ült stabilan, és az orvos és védõnõ szerint ezzel sincs semmi gond.
Olyan nincs hogy egy kisbaba nem tud kitámasztva ülni hiszen azért támasztod ki hogy ne dõljön el. Szóval szerintem butaság amit olvastál. Az már egy másik dolog, hogy szabad-e kitámasztani a gyereket.
A kérdező hozzászólása: Kismamablogban olvastam , eddig azt gondoltam hiteles amit ott olvasok. Köszi a válaszokat!

Mit jelent az, hogy a középkorban a nemesek számára hetedíziglen nem volt szabad rokonokkal házasodni?

Legjobb válasz: Mit nem értesz ezen? Azt, hogy mit jelent a hetedíziglen? Az íz egy genealógiai fogalom, ami a két rokon közötti távolságot fejezi ki. Egy íz távolság van a szülõk és a gyerekek, illetve a testvérek között. Két íz van a nagyszülõk és unokáik, illetve az unokatestvérek között. Tehát akivel hetedízigleni rokonod az, akivel a legközelebbi közös õsötök hét generációval korábban élt. Vagyis pl. a szépapád testvérének a szépunokája. A középkori nemeseknél ennél közelebbi rokonok (unokatestvérek, másod unokatestvérek, ne adj Isten nagybácsi az unokahúgával, mert erre is van példa) nem köthettek házasságot, legfeljebb pápai engedéllyel. Az ötödik lovas

Mit nem értesz ezen? Azt, hogy mit jelent a hetedíziglen? Az íz egy genealógiai fogalom, ami a két rokon közötti távolságot fejezi ki. Egy íz távolság van a szülõk és a gyerekek, illetve a testvérek között. Két íz van a nagyszülõk és unokáik, illetve az unokatestvérek között. Tehát akivel hetedízigleni rokonod az, akivel a legközelebbi közös õsötök hét generációval korábban élt. Vagyis pl. a szépapád testvérének a szépunokája. A középkori nemeseknél ennél közelebbi rokonok (unokatestvérek, másod unokatestvérek, ne adj Isten nagybácsi az unokahúgával, mert erre is van példa) nem köthettek házasságot, legfeljebb pápai engedéllyel. Az ötödik lovas
Viszont az uralkodók összeházasodhattak a testvéreikkel is.
Mondj rá akár csak egy példát is! Az unokatestvéreikkel valóban, de ahhoz is pápai engedély kellett. Az ötödik lovas
Bocsáss meg, úgy olvastam, hogy elõfordult, ám mivel a középkori történelmet nem szeretem, (és nem tanulmányozom) csak ha hóbe-hóba olvasok róla valamit marad meg.
Én úgy tudom, hogy pl Ferenc József és a felesége is unokatesók voltak. De itt lehet tanulmányozni a nemesség házasodási szokásait. A Magyar családok: http://genealogy.euweb.cz/hung/hungary.html Nemzetközi dolgok: http://genealogy.euweb.cz/index.html Pl Diana hercegnõ édesapja és Sir Winston Churchill hatodfokú unokatestvérek voltak.

Mit jelent az a fogalom, hogy szabadság számotokra? Mikor érzitekm magatokat szabadnak?

A szabadság küls? vagy bels? szabadságot jelent-e a mai emberek számára, és egyláltalán hogyan értelmezik ezt a fogalmat Bels? autonómia ugyanaz, mint a bels? szabadság?

Legjobb válasz: Én akkor érezném magam teljesen szabadnak, ha legalabb olyan lennék mint Mr. Manhattan a Watchmenbõl... Fizikai szabadságomban még sosem korlátoztak, legalábbis nem emlékszem ilyenre, inkább belsõ szabadság szükségesebb manapság.

Én akkor érezném magam teljesen szabadnak, ha legalabb olyan lennék mint Mr. Manhattan a Watchmenbõl... Fizikai szabadságomban még sosem korlátoztak, legalábbis nem emlékszem ilyenre, inkább belsõ szabadság szükségesebb manapság.
én akkor érzem magam szabadnak, ha messzebb van a kerités, mint amennyire el akarok sétálni...
Ha, mindent szabad, ami nem árt másnak!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!