Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent adójóváírás (7 db)

Az adójóváírás mit jelent?

a bérkimutatásos papíromon 20ezer ft adójóváírs van, ezt visszafogom kapni most készpénzben?

Legjobb válasz: az adójóváírás kvázi egy kedvezményként is felfogható, hiszen akinek az éves összes jövedelme 1250000 Ft alatt van az havonta 11340 Ft-ot visszakap az adójából, amit lehet év közben is érvényesíteni ami azt jelenti hogy havonta ennyivel kevesebbet vonnak le adóként a fizetésbõl. Ha ezt év közben a munkáltató érvényesítette (márpedig ha rajta van a papíron akkor 20ezer Ft adójóváírást kaptál) akkor nem valószínû, hogy jár vissza, de ha nem jól számította ki (az arányosítás nem megfelelõ) akkor elõfordulhat, hogy jár vissza de az is hogy fizetned kell, ez attól függ, hogy a munkáltató több vagy kevesebb adójóváírást adott neked mint amennyi járt volna. Ez a hiányos adatok alapján nem tudom megmondani a te esetedben.

az adójóváírás kvázi egy kedvezményként is felfogható, hiszen akinek az éves összes jövedelme 1250000 Ft alatt van az havonta 11340 Ft-ot visszakap az adójából, amit lehet év közben is érvényesíteni ami azt jelenti hogy havonta ennyivel kevesebbet vonnak le adóként a fizetésbõl. Ha ezt év közben a munkáltató érvényesítette (márpedig ha rajta van a papíron akkor 20ezer Ft adójóváírást kaptál) akkor nem valószínû, hogy jár vissza, de ha nem jól számította ki (az arányosítás nem megfelelõ) akkor elõfordulhat, hogy jár vissza de az is hogy fizetned kell, ez attól függ, hogy a munkáltató több vagy kevesebb adójóváírást adott neked mint amennyi járt volna. Ez a hiányos adatok alapján nem tudom megmondani a te esetedben.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a segítséget, de sajnos jól sejtetted, könyvelõm megmondta, hogy év közben kaptam ezt meg a fizetéssel. Köszönöm
Szóval nem bíztál a könyvelõdben!:(((

Diákmunkánál mit jelent az adójóváírás?

Tavaly egy iskolaszövetkezetnél dolgoztam néhány hónapot, összesen 280500 Ft bérért. A szövetkezet az adóel?leg levonásánál (ami 0 Ft) 50490 Ft adókedvezményt vett igénybe.

Legjobb válasz: Az adójóváírás egyfajta adókedvezmény, alacsony jövedelmeknél csökkenti az SZJA-t. Tehát ha le sem vonták tõled, akkor jól tették, nem kell fizetned az APEHnak és nem fognak jóváírni semmit feléd. A helyzet változhat, ha volt más jövedelmed, pl eladtál egy lakást, akkor nem jár az adójóváírás, mert az összes éves jövedelem alapján számítódik.

Az adójóváírás egyfajta adókedvezmény, alacsony jövedelmeknél csökkenti az SZJA-t. Tehát ha le sem vonták tõled, akkor jól tették, nem kell fizetned az APEHnak és nem fognak jóváírni semmit feléd. A helyzet változhat, ha volt más jövedelmed, pl eladtál egy lakást, akkor nem jár az adójóváírás, mert az összes éves jövedelem alapján számítódik.
A kapott béred számított adója 50490, -. Ha legalább 5 hónapot dolgoztál, jogosan vonta le az adóból a munkáltató adójóváírásként az egészet. Igy fizetni nem fogsz, de visszakapni sem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindkettõtöknek, így már világos.

Mit jelent az adójóváírás?

Bocsi,hogy ilyen hülyeséget kérdezek, de szeretném pontosan tudni.

Legjobb válasz: Szóval, amennyi pénzt keresel így vagy úgy, az az adóalapod. Az adóalapod bizonyos százaléka az adó, amit be kellene fizetned az állam felé. De ha a fizetésed nem magas (évi 1,5 millió Ft alatti), akkor az állam kb. havi 9000 Ft adó befizetését elengedi neked. Ez az adójóváírás, amit az adód összegébõl le kell vonni, és a maradékot kell az államnak befizetni. Ha minimálbért kerestél, nagyon kicsi lesz ez a maradék, így lesz a minimálbér adómentes. Ha évi 1,5 milliónál többet kerestél, akkor is jár adójóváírás, csak akkor már arányosan kevesebb.

Szóval, amennyi pénzt keresel így vagy úgy, az az adóalapod. Az adóalapod bizonyos százaléka az adó, amit be kellene fizetned az állam felé. De ha a fizetésed nem magas (évi 1, 5 millió Ft alatti), akkor az állam kb. havi 9000 Ft adó befizetését elengedi neked. Ez az adójóváírás, amit az adód összegébõl le kell vonni, és a maradékot kell az államnak befizetni. Ha minimálbért kerestél, nagyon kicsi lesz ez a maradék, így lesz a minimálbér adómentes. Ha évi 1, 5 milliónál többet kerestél, akkor is jár adójóváírás, csak akkor már arányosan kevesebb.
Az adójáváírás az éves bérjövedelem 18%-nak egytizenketetted része, maximum 9ooo Ft/hó. Tehát a havi kereseted (ha fix összeg) 18%-a, ami ha több mint 9000 akkor is csak 9000 lehet. Ez olyan mintha visszkapnád az adódból, de álatalában már eleve úgy számolják ki a munkáltatók és vonják az adót hogy ezt is belekalkulálják.


Mit jelent a diákszövetkezeteknél az adójóváírás?

Be vagyok regisztrálva 2 diákszövetkezethez és mindkét helyr?l lett kérve az adójóváírás. de azt mondák csak 1nél lehet akkor most ez mi? egyátalán igénybe kell venni vagy érdemes? ez a kísér? szöveg van mellé: Adójóváírásra akkor vagy jogosult, ha éves bruttó bérednek 27%-kal növelt összege nem éri el a 2.750.000.- forintot. Amennyiben az adójóváírás figyelembevételét kéred, de a 2011. évben megszerzett jövedelmed évközben meghaladja a jogosultsági határt, az adójóváírás

Legjobb válasz: Már csak azért se kérd két helyrõl, mert ha több adójóváírást kapsz év közben az adóelõleg levonásnál, mint amennyi járt volna, akkor év végén ha emiatt 10 ezer forintot meghaladó befizetési kötelezettséged keletkezik, akkor az adóhatóság még 12 % különadóval bírságolja. Oda kell figyelni dolgokra!

Már csak azért se kérd két helyrõl, mert ha több adójóváírást kapsz év közben az adóelõleg levonásnál, mint amennyi járt volna, akkor év végén ha emiatt 10 ezer forintot meghaladó befizetési kötelezettséged keletkezik, akkor az adóhatóság még 12 % különadóval bírságolja. Oda kell figyelni dolgokra!

A gyednél mit jelent összegben a családi adókedvezmény, és az adójóváírás? Én veszem igénybe.

120000.- bruttó fiz.-re mennyi gyed jár? és mellette jár még az adójóváírás, és a családi adókedvezmény?

Legjobb válasz: bocs az offért, de engem is érdekel a válasz. 19-én jár le a tgyásom, most fogom igényelni a gyedet..

bocs az offért, de engem is érdekel a válasz. 19-én jár le a tgyásom, most fogom igényelni a gyedet..

Mit jelent az, hogy adójóváírás?

Legjobb válasz: Ha nem kéred,akkor levonják a fizetésedbõl és kevesebbet kapsz havonta,de májusban a bevallásoknál egyben visszaigényelheted.Ha kéred,akkor többet kapsz havonta a kezedbe.

Ha nem kéred, akkor levonják a fizetésedbõl és kevesebbet kapsz havonta, de májusban a bevallásoknál egyben visszaigényelheted.Ha kéred, akkor többet kapsz havonta a kezedbe.
Adójóváírás 2010-ben: Az adójóváírás összege az adóévben megszerzett bér és az arra tekintettel megállapított adóalap-kiegészítés együttes összegének 17 százaléka, de legfeljebb jogosultsági hónaponként 15 100 forint, feltéve, hogy a magánszemély összes jövedelme (Szja-törvény 3.§ 75. pontja szerinti összeg) az adóévben nem haladja meg a 3 millió 188 ezer forintot.
Ha kéred, kapod, ha nem kéred nem kapod. Ha nem kérted, de járt volna, adóév végén egyösszegben megkapod. Ha kéred, de nem voltál rá jogosult (mert többet kerestél), akkor adóév végén a teljes összeget +12% büntit fizethetsz vissza.
Az adójóváírás az adóbevallásod feldolgozásától számítva 30 munkanapot jelent.
A kérdező hozzászólása: értem, köszi. akkor én május 17-én küldtem el, kb május 21-re beérkezett, akkor szerinted mikorra várhatom?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!