Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent a pajzsmirigy (19 db)

Erős pajzsmirigy betegség, vetélés, magas TSH, Thyreoid. Peroxidaz. AAT: 226 IU/ml, Anti TPO: 22, 6 IU/ml, Autoimmun thyreoiditis. Ez pontosabban mit jelent? A méh nyálkahártyáját mivel lehet erősíteni?

Kedves Kismamik!

Legjobb válasz: Szia! Neked is a pajzsmirigytõl? Mi és hogyan derült ki? Neked csökkentették a terhesség alatt? Pedig akkor emelni szokták, mert a babának még több kell. Nekem is a MÁV-ban volt baj az ikrekkel. Milyen idõközönként követték a pajzsmirigyed változását? Köszönöm.

A kérdező hozzászólása: Szia! Neked is a pajzsmirigytõl? Mi és hogyan derült ki? Neked csökkentették a terhesség alatt? Pedig akkor emelni szokták, mert a babának még több kell. Nekem is a MÁV-ban volt baj az ikrekkel. Milyen idõközönként követték a pajzsmirigyed változását? Köszönöm.
Sajnos én ma jöttem rá, hogy talán pm alulmûködéstõl vetélhettem el idén februárban. Nagy nehezen 9 hónappal a vetélés után tudtam kisírni egy hormonlabort, a Szabad T3 4, 7 (normálérték:1, 5-4, 1), anti-TPO 165 (nomrál 35 alatt). Nagyon kétségbe vagyok esve, mert akkor mondtam a dokinõmnek, hogy szerintem szervi bajom van. De õ csak hajtogatta, hogy 8 hetesen genetika miatt vetéltem el. Most ott tartok, hogy keresek egy jó endokrinológust, valaki tudna ajánlani? Így olvasva a tüneteit ennek a betegségnek, már rég fel kellett volna ismernie a nõgyógyászomnak, de hát...... Én meg halálra izgulom maga, hogy béna vagyok és terméketlen. Kívánom, hogy ez a babád maradjon meg, küzdj a dokikkal, én bármit megtenni csak legyen egy gyermekem. Bocsi, hogy így beleírtam a topikodba, de a könnyeimmel küszködöm, hogy ilyen az orvostársadalom ma.
A kérdező hozzászólása: Szia! Lehet, hogy egy helyre járunk vagy sehol nem barátságosak? Nekem bizonyították, amikor megállt az egyik babám szivecskéje, hogy valóban vészesen magas volt a TSH-m. Most magándokihoz járok, de Õ is azt mondta, hogy 5 hét múlva menjek csak. A két vetélésed mitõl volt? Most is babát vártok? Az én férjem tuti megszégyenített volna, mert nem hagyta volna annyiban. Milyen hormonbogyót szedsz, ha nem vagy pajzsmirigyes? Talán az autoimmun betegségre is kell/ene valamit szedni? Nagyon köszönöm válaszodat!!!
Debrecenbe járok sztojka ilonához. nem érdemli meg a nagybetüt. 8 hetes vagyok. Alapból csendesek vagyunk és ha valaki a szép szóból akkor nem fogok üvölteni vele.
Lthyroxin 175-öt szedek. születesem óta nincs pajzsmirigyem. Minden városi klinikán van endokrin szakrendelés ott vannak jó dokik akik nem hordják fenn az orrukat és nem képzelik magukat madame-nak.
A kérdező hozzászólása: Szerencséd van a Pároddal, ha csendes. Az mit jelent, ha Valakinek születése óta nincs pajzsmirigye? Bocsi a kérdésért, úgy látszik tudatlan vagyok! Városi klinikán sem jobbak sajnos!!!
Nekem volt vetélésem, ( hetesen, a pajzsmirigytõl. El kellet kezdenem az Eutyroxint 75mg-al, mert utánna nem is estem teherbe. Ennek szedését követõen láss csodát, már egy hónap után állapotos voltam, szedtem végig, csak 5. hónaptól csökkenteték 50mg-ra aztán, az utolsó kettõben 25mg-ra. Ma a lányom 14 hónapos. Úgyhogy igazad van és az elöttem hozzászólónak is, hogy nagyon fontos a rendszeres ellenõrzés (bár ennek értelmét csak jó szakembernél látom, mert az üvöltözés nem használ senkinek)és a megfelelõ dózis. Egyébként nekem egy görögországi orvos állapította meg, aki egyben rokon (a férjem nagybátya) és ezért mégjobban odafigyelt rám, de aztán itt Pesten a MÁV-ban az endokrinológián nagyon jó orovosok vannak, a félidõtõl, itt követék a pajzsmirigyemet.
Szia! Nekem is alulmûködött a pajzsmirigyem, a TSH-m 3, 9 volt, babásodáshoz pedig 2 alatt kell lennie. Én magándokihoz járok Budapestre. Kaptam Lthyroxint, 25mg-t kellett szednem. Amikor kiderült, hogy megbabásodtam, azonnal megemelték 50-re. A második trimeszter elején kell újra menni vérvételre, és annak alapján mondják meg, hogy hogyan tovább. Ha a TSH nem jó, hiába minden progeszteron pótlás, nem segít más, csak a pajzsmirigy hormon. Ha nincs rendben, nem tud rendesen beágyazódni a baba, ami vetéléshez, fejlõdési rendellenességhez vezethet. Ne hagyjátok magatokat lerázni, keressetek jó dokit. A babáink élete tét!

Mit jelent a hypervascularisalt pajzsmirigy?

Legjobb válasz: Valamely okból a szokásosnál több ér van benne, bõvebb a vérellátása. Mûtét során problémát okozhat, mert nagyon tud vérezni.

Valamely okból a szokásosnál több ér van benne, bõvebb a vérellátása. Mûtét során problémát okozhat, mert nagyon tud vérezni.

Mit jelent az hogy csal an pm betegség: pozitív. A pm oké hogy pajzsmirigyet jelent, de mit jelent előtte a csal an? Illeve nem vagyok tisztában az autoimmun thyreoiditis valamint a thyroxin szavakkal sem.

Legjobb válasz: Szia! A csal an családi anamnézist jelent, tehát azt, hogy a családodon belül elõfordul pajzsmirigybetegség. Az autoimmun thyreoiditis egy olyan betegség, amikor a saját szervezeted megtámadja a pajzsmirigyedet. Lehet, hogy ijesztõen hangzik, de ez egy nagyon gyakori betegség, gondolom pajzsmirigyalulmûködést okoz, ezért a pajzsmirigy hormonját, a thyroxint fogják pótolni, sajnos életed végéig.

Szia! A csal an családi anamnézist jelent, tehát azt, hogy a családodon belül elõfordul pajzsmirigybetegség. Az autoimmun thyreoiditis egy olyan betegség, amikor a saját szervezeted megtámadja a pajzsmirigyedet. Lehet, hogy ijesztõen hangzik, de ez egy nagyon gyakori betegség, gondolom pajzsmirigyalulmûködést okoz, ezért a pajzsmirigy hormonját, a thyroxint fogják pótolni, sajnos életed végéig.
A kérdező hozzászólása: Oh köszönöm szépen a gyors választ. De akkor ez ugye nem komoly???
Nem gyógyítható, de kezelhetõ. Hogyha sikerül jól beállítani a hormonszintedet, akkor valószínûleg panaszmentes leszel. Arra kell még odafigyelni, hogyha valakinek van egy autoimmun betegsége, akkor õ hajlamos arra, hogy esetleg kialakuljon még egy. Nem azért mondom, hogy ezen aggódj, csak hogy tisztán láss és tudj mindenrõl. Minden jót! :)
A kérdező hozzászólása: Értem és köszönöm még egyszer!!!


Pajzsmirigy laborereményen az mit jelent, hogy FT4: 1, 14 és ATA: 53, 44 Mik ennek a határértékei? A papíron nincs rajta!

Legjobb válasz: Az fT4 referenciahatára: 12-22 pmol/L (neked alacsony) ATA: <60 U/ml (normál) Az fT4 a szabad tiroxint jelöli a véredben, a szintjének csökkenése pajzsmirigy alul mûködést jelez. Ezt okozhatja antitest a pajzsmirigy valamely komponense ellen (nemcsak az ATA lehet), pajzsmirigy mûtét, jódhiány, vagy bármi más, ami a pajzsmirigyet támadja (legrosszabb esetben daganat). Amennyiben a TSH értéked is alacsony, akkor akár az agyalapi mirigyed is okozhatja a problémát. Az ATA egy antitest, mely a pajzsmirigyet támadja, és így okozhat hipofunkciót, de nálad ez nem áll fent.

Az fT4 referenciahatára: 12-22 pmol/L (neked alacsony) ATA: <60 U/ml (normál) Az fT4 a szabad tiroxint jelöli a véredben, a szintjének csökkenése pajzsmirigy alul mûködést jelez. Ezt okozhatja antitest a pajzsmirigy valamely komponense ellen (nemcsak az ATA lehet), pajzsmirigy mûtét, jódhiány, vagy bármi más, ami a pajzsmirigyet támadja (legrosszabb esetben daganat). Amennyiben a TSH értéked is alacsony, akkor akár az agyalapi mirigyed is okozhatja a problémát. Az ATA egy antitest, mely a pajzsmirigyet támadja, és így okozhat hipofunkciót, de nálad ez nem áll fent.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ. TSH is 7, de azt tudtam , hogy mit jelent, a többi nem . Ez nem túl fényes! Gyógyszert szedek, napi 50 ug Letroxot, nem tudom, elég lesz-e ez az adag.

Mit jelent pontosan a pajzsmirigy megemelkedett működése?

Miért alakulhatott talán ki?

Legjobb válasz: A pajzsmirígyed több hormont termel a kelleténél. Sajnos ez a hormonzavarok közé tartozik. Oka lehet a pajzsmirígy betegsége, de okozhatja akár a központi mirígy, az agyalapimirígy zavara is.

A pajzsmirígyed több hormont termel a kelleténél. Sajnos ez a hormonzavarok közé tartozik. Oka lehet a pajzsmirígy betegsége, de okozhatja akár a központi mirígy, az agyalapimirígy zavara is.
Így van, a pajzsmirigyed valamiért több hormont termel, mint amennyire szükséged van. Tapasztalatom szerint okozhat szapora szívverést, fogyást, "pörgést", álmatlanságot, esetleg nagyobb étvágyat, agresszívabb reakciókat, idegességet, feszültséget, stb. Kezelhetik gyógyszerrel, sugárzással és mûtét is lehet belõle. Esetleg kialakulhat struma. Ezek csak száraz tények, ne ijedj meg, nem kell mindennek elõjönnie! Én lassan 2 éve élek vele, simán kibírható. Fel a fejjel :)

Mit jelent, ha az FT3 pajzsmirigy vizsgálatnál minimálissal a megengedett érték fölött van?

Legjobb válasz: Hogy pajzsmirigy túlmûködésed van!Menj endokrinológushoz!Belgyógyászhoz!

Hogy pajzsmirigy túlmûködésed van!Menj endokrinológushoz!Belgyógyászhoz!

Alacsony TSH (pajzsmirigy) a vérképben mit jelent?

Teljes vérkép esetén alacsony lett a tsh-m (ref. tarto. 0.27-4.2 - ennek ellenére 0.13 lett) Úgy értelmeztem,hogy pajzsmirigy túlm?ködés lehet. A vérnyomásom 110/70 szokott lenni most 150/98. Er?s a szívverésem, mindig fáradt vagyok és szédülök, de terhes vagyok, így ezt annak tudtam be. Két hét múlva uh-ra megyek, de addig nagyon izgulok, hogy ez mit?l van, mi az ellenszere? Egyek addig jódozott sót?

Legjobb válasz: Ha a TSH értéke alacsony, akkor túlmûködik a pajzsmirigyed. Ez is okozhatja a megemelkedett vérnyomást.

Ha a TSH értéke alacsony, akkor túlmûködik a pajzsmirigyed. Ez is okozhatja a megemelkedett vérnyomást.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Hogyan lehet ezt kezelni, nem tudok semmit róla, aggódjak, vagy gyógyítható? Elírtam, 4 hét múlva megyek csak uh-ra!
Ne egyél jódozott sót! Az csak a jódhiányos alul mûködésnél jó, neked pedig túl mûködik . Van rá gyógyszeres kezelés, de ehhez tudni kell a T3, T4 szintet is. Ha ezek magasak akkor pajzsmirigy túl mûködésed van, ezek a pajzsmirigy saját hormonjai. A TSH az agyalapimirigyben termelõdik. Ha a tiroxin szint magas és azt normalizálják, akkor ezt követõen a normál tartományba fog kerülni a TSH szint is.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! A két érték szintén magas, de a max. határ alatt van. De azért nem halálos, ugye? :-(
De hogy halálos, és nincsenek nagyon elcsúszva az értékek. Össze kell várni minden vizsgálat eredményét. Valószínûleg gyógyszert kapsz rá.

Ma voltam nyaki ultrahangon. A lelet: a pajzsmirigy jobb lebenyének alsó harmadában egy 7mm legnagyobb átmérőjű, echoszegény széllel övezett inhomogén göb van. A mirigy mérete és echoképe szabályos. Mit jelent ez?

Legjobb válasz: Nagyon sok embernek van göb a pajzsmirigyében. Ezzel igazából akkor van teendõ, ha tüneteket okoz, egyébként nem. A vesecisztához tudnám hasonlítani, jóindulatú képlet.

Nagyon sok embernek van göb a pajzsmirigyében. Ezzel igazából akkor van teendõ, ha tüneteket okoz, egyébként nem. A vesecisztához tudnám hasonlítani, jóindulatú képlet.

Mit jelent az hogy ha sorvad a pajzsmirigyem? Mit tudok tenni ellene?

Legjobb válasz: Kezelni nem fogják?Mütét esetleg.aztán gyógyszer mellett teljes életet tudsz élni.

Kezelni nem fogják?Mütét esetleg.aztán gyógyszer mellett teljes életet tudsz élni.

Nem fogadta be a pajzsmirigy az izotópot, mit jelent?

Egy családtagom pajzsmirigy vizsgálatánál nem fogadta be a pajzsmirigy az izotópot? Vajon miért?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!