Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent János Vörös Rébék (1 db)

Mit jelent Arany János Vörös Rébék c. balladájában a következő két sor: "Felvont sárkányt vesz kezébe, Hajtja éh: 'megállj, görög'"?

Legjobb válasz: Nincs elõttem a vers, de ha jól emlékszem akkor azt jelenti, hogy kibiztosított (felvont sárkány) fegyverrel üldözõbe veszi a férfit akivel a nõ megcsalta.

Nincs elõttem a vers, de ha jól emlékszem akkor azt jelenti, hogy kibiztosított (felvont sárkány) fegyverrel üldözõbe veszi a férfit akivel a nõ megcsalta.
Ehhez az egész ballada elemzése szükséges szerintem. Röviden a sztori: Sinkó Tera férjhez megy Rebi néni közbenjárásával Pörge Danihoz. Viszont (szintén Rebi néni miatt) megcsalja férjét a kasznárral. Gyerek is születik ebbõl a szeretõi viszonyból, és Dani rájön. Elüldözné feleségét a gyerekkel együtt a háztól, és hogy ne menjen éhen, le akar lõni neki egy varjút. Viszont: Rebi néni boszorkány volt, varjú képében figyeli a falu életét, így szerencsétlen Dani õt lövi le. (Ha mondjuk az én véleményemet kérded, akkor ez bosszú volt, Dani tudatosan Rebi nénit lövi le, de nem ez a bevett elemzés, ez csak a sajátom :D ) A lényeg, hogy Dani gyilossá válik, és hogy ne kerüljön a törvény kezébe, elbujdosik. Na és most sikerült kilyukadnom a kérdésedhez: a felvont sárkány: egy bebiztosított, lövésre kész fegyver; hajtja éh: nins mit ennie a bujdosó Daninak, ezért rabol, lop... Remélem, tudtam segíteni :)
A kérdező hozzászólása: A 2. válaszolónak: kissé késõn reagálok, de szuper az elemzés, köszönöm szépen!
a "görög" szó jelentése ebben a szövegösszefüggésben:kupec, kereskedõ.

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Szerintetek ezen a bolygón hány ember élhetne biztonságosan, amit még el tudna tartani a bolygó?

20

Az új szlengek hogy terjednek el?

Tehát csak szájhagyomány? Aki kitalál egy új szót, vagy egy szónak egy új jelentést, csak használja valaki előtt, (esetleg elmagyarázza a jelentését) az tovább mondja még több embernek, és így lavina lesz a hópehelyből szép lassan?

2

Mit jelent a porosz-militarizmus?

8

Hajdú-bihar megyei Derecske milyen szerepe volt anno a II. világháborúban, hol voltak frontok, vagy hol találnék erről információkat?

Már néztem a google-t, de nem találtam használható eredményeket. Mindig is érdekelt a második világháború története, és érdekelne, hogy ez a kis város hogyan élte ezt meg, hol történtek csaták, stb... Megköszönöm előre a segítséget. Kérem aki nem akar segíteni, ne ócsároljon a kérdés végett.

2

Mit írnátok a kérdőjelek helyére?

Kr.e. 2 millió - Kr.e. 7000: ősközösség
Kr.e. 7000 - Kr.u. VIII-IX. század: ???
VIII-IX. század - XV-XVI. század: feudalizmus
XV-XVI. század - XIX. század: szabadversenyes kapitalizmus
XIX. század - 1980/90-es évek: monopolkapitalizmus
(1918-1992: kommunizmus/szocializmus)
(1922-1945: fasizmus, nácizmus)
1980/90-es évektől: fogyasztói társadalom (konszumerizmus)
XXI. század:???

7

Létezik erre valamilyen történelmi mondás, mottó, szólás, vagy népi közmondás?

Van valami kifejezés arra, hogy valaki összefog az ellenségével, hogy együtt szálljanak szembe egy közös ellenséggel?

19

Hogy hívják azt az embert, aki az ókori nyelvek fordításával, kutatásával foglalkozik?

Nem csak olyanra gondolok, hogy konkrétan egyiptológus, mert az csak az egyiptomi nyelvekhez ért, de mondjuk ha valaki tud nyelveken az ókori Mezopotámiából ÉS az ókori Egyiptomból, kutatja őket, fordítja őket, annak a mesterségét hogy hívják? Filológus, talán? Előre köszönöm a válaszokat!

5

Feldmár mit mondott arról pontosan, hogy a legbátrabb dolog, ha engeded, hogy szeressenek?

1

Szerint István hatalom éhes volt, és magyar ellenes?

Ha úgy vesszük megölte az ősmagyarságot, akik nem támogatták, a hatalom elérése céljából, tehát szerintem egyáltalán nem becsülendő uralkodó, vélemények ?!

45

Mi a legkorábbi feltételezés a magyarokról (bővebben lent)?

Szóval a magyarságról van valami információ, esetleg gondolat, hogy honnan származhatnak ?! Tehát 875 előtti időszakra lennék kíváncsi, sőt minél régebbre viszamenőleg, mik a feltételezések, kiktől származunk, hogy nézett ki a ruhánk akkoriban ?! Iagzából minden tudni szeretnék, mert a magyarságot 875 és az előtti korban takintem magyarnak, szóval nagyon kíváncsi lennék. Olyasmit is hallottam, hogy finnugoroktól származunk, és olyat is, hugy turáni népektől, de nem is értem, mi a legkorábbi pont, amiről még tud a magyarság ?! Nem igazán értem, ez "csak" 1000 éve volt, más népek kr.e 4000 évekre tudják mi történt velük... Előre is köszönöm !

22

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!