Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent ödéma (3 db)

Mit jelent az ödéma kifejezés?

44 éves n? vagyok.Visszeres mindkét lábam.Az orvos szerint ödémás.Ez mit jelent?

Legjobb válasz: Az ödéma kifejezés vizenyõt jelent magyarul. A vénákból kilépõ folyadék gyülemet jelenti abban az esetben ha valakinek viszeresedik a lába és ugyanakkor a boka megdagad. Ez a keringés rendellenerséégére utal, Higyan a rosszvénák nehezen vezetik vissza a folyadékot a keringésbe stb.

Az ödéma kifejezés vizenyõt jelent magyarul. A vénákból kilépõ folyadék gyülemet jelenti abban az esetben ha valakinek viszeresedik a lába és ugyanakkor a boka megdagad. Ez a keringés rendellenerséégére utal, Higyan a rosszvénák nehezen vezetik vissza a folyadékot a keringésbe stb.
Szívgyengeség is lehet az oka. Orvost kérdezz meg. Úgy tudom, vízhajtó is segíthet.
Az ödéma (latinosan: oedema) vizenyõt jelent. Azt a kórfolyamatot értjük alatta, amikor az erekbõl alacsony fehérjetartalmú folyadék lép ki a sejtek közötti térbe. Elõidézhetik: 1. a szív elégtelen mûködése: a nem tökéletesen mûködõ szív nem tudja "befogadni és mozgásban tartani" a vért a gyûjtõerekbõl, ezért a gyüjtõerekben pangás, vértolulás lesz, ami ödémát okoz. 2. bizonyos máj- és vesebetegségek: megváltoztatják a vér fehérje-összetételét, ezáltal a hajszálerekbe nem tud visszajönni a sejtek közül a folyadék, azaz ott marad, s máris kész az ödéma. 3. érfal-károsodás: a gyulladt, károsodott ereken több folyadék lép ki a sejtek közé. Meg még sok-sok oka lehet, de tömören ezek a fõ okok. Üdv: dr. Szalai Krisztián

Toxémia vagy ödéma mit jelent? Többi lent. Miket lehet enni, inni?

32 hetes vagyok és nagyon bedagadt, vizes a lábam, de csak a lábam. A vérnyomásom 124/65/ 100. Általában ennyi a pulzusom 85-100 ig szokott lenni. Most sószegényen és f?szermentesen kell ennem az orvos szerint, kevesebb vizet kell inni. Szerintetek ez toxémia lesz? Els? terhességnél nem voltak ilyen gondok. Vizesedni sem vizesedtem. Nagyon meg vagyok ijedve légyszi írjatok!!!

Legjobb válasz: Ha csak a lábad vizesedik, az lehet csak a melegtõl is. Nekem kb. a 28. héttõl vizesedett a lábam, 35 hetesen toxémiás vettem. Egyik napról a másikra felment a vérnyomásom 160-170/100-ra, kórházba kerültem 2 hétre. Teljes sómentes diétán voltam, amit a szülésig itthon is betartottam és naponta ittam 2,5-3 l vizet. Ha tudod mérd naponta a vérnyomásodat és ha 140/90 felé megy, menj le az orvoshoz. Próbálj megnyugodni, ha csak vizesedsz, az még lehet normális is.

Ha csak a lábad vizesedik, az lehet csak a melegtõl is. Nekem kb. a 28. héttõl vizesedett a lábam, 35 hetesen toxémiás vettem. Egyik napról a másikra felment a vérnyomásom 160-170/100-ra, kórházba kerültem 2 hétre. Teljes sómentes diétán voltam, amit a szülésig itthon is betartottam és naponta ittam 2, 5-3 l vizet. Ha tudod mérd naponta a vérnyomásodat és ha 140/90 felé megy, menj le az orvoshoz. Próbálj megnyugodni, ha csak vizesedsz, az még lehet normális is.
Egyet értek az elõzõ válaszolóval, ha csak a lábad vizes akkor az lehet ettõl a nagy melegtõl is. Én tavaly toxémiával feküdtem 4hetet a kórházban, 31hetesen kerültem be, mert egyik napról a másikra felment a vérnyomásom 160ra és ++fehérje volt a vizeletemben, +egyik napról a másikra sok hízást mutatott a mérleg, pedig tartottam a diétámat amit a védõnõ javasolt, hogy ne hízzak sokat(alapból sok plusszal indultam)és úgy felteltem vízzel, hogy már a szemhéjam is dagadt volt és nem tudtam behajlítani az ujjaimat, meg nem tudtam fogni úgy zsibbadtak. De nálunk volt már ilyen a családban, anyukám mikor engem várt szintén toxémiás volt, öcsémmel nem... Szóval, egy szó mint száz:amíg nem magas a vérnyomásod, nincs fehérje a vizeletedben, és jó a vérnyomásod nincs mitõl félni!!!Sokat pihenj, igyál sok vizet és egyél sok almát-ez vízhajtó.És ne idegeskedj, mert az nem tesz jót a vérnyominak!!! Kitartás!!!:-)))
Ehh... véletlenül egybõl elküldést nyomtam. Szóval: a lábam dagad a harmadik héttõl kezdve, csak 15-18 fok alatt nem, ebbõl sajnos kevés jutott, mióta terhes vagyok. A kezeimen is érzem, hogy vizesek, bár nem láthatóak, tudom hajlítani. A vérnyomásom általán 120 körüli. Már három napja zavar a melegedés, és sokat érzem tompán fájni a fejem. Délután kicsit vérzett az orrom - ezen nem csodálkozom, egész éjjel szerettem volna levegõt kapni vele, de sikertelenül. Az orrdugulás a másik tünet, ami az elsõ pillanattól kísér napi szinten. De pont anyuéknál voltunk, mikor az orrom vérzett, és gondoltam, hamár ott vagyunk, van vérnyomásmérõ, megnézem. 139/67 volt, a pulzusom 105 (utóbbi 95-105 között változó), majd fél óra múlva 139/80 és 105. Szerintetek mennyire ijdedezzek? :(
139/80?
Azt kifelejtettem, hogy még sose volt fehérje a vizeletemben. 4 hete nézték utoljára, hétfõn megyek védõnõhöz.

Mit jelent az UH leleten, hogy "subcutan ödéma igazolódott"?

Legjobb válasz: subcutan=bõr alatti, valószínû valami bõr allati duzzanat lehet

subcutan=bõr alatti, valószínû valami bõr allati duzzanat lehet
ödéma -vízfelhalmozódást jelent. Valószinü bevizesedtél, ami gyakori jelenség terheseknél.
Csk az a gond, hogy nem nálam, hnem a babán találták a 2 mm-es ödémát. Ez baj lehet?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!