Találatok a következő kifejezésre: Mit jelent polilectális módszertan (1 db)

Mit jelent a "polilectális módszertan" kifejezés?

Egy nyelvészeti cikkben olvastam a mai nap, de sem a neten, sem az akadémiai értelemz?szótárban nem találom a szót. Anélkül meg nem értem a szöveget, ami arról szól, hogy folytatni kell az e módszertannal kezdett munkát és ragaszkodni kell az alkalmazásához.

Legjobb válasz: Szó ami szó segít a számítógépes cuucokban annak aki nem ért hozzá

Szó ami szó segít a számítógépes cuucokban annak aki nem ért hozzá


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Alakzatok, szóképek, mi?

Le kell írni hogy milyen szóképek és alakzatok vannak. Csak sajnos nem tudom:/

1

Kálisóból a klór kivonása hogyan lehetséges?

Sziasztok!

Szeretnék káliumot adni egyes dísznövényeimnek, hogy értsétek azért, mert a kálium javítja a télállóságot. És azért nem jó az összetett műtrágya, amiben kálium IS van, mert CSAK kálium kell, nyár végén, ősszel már nem jó a nitrogén adása, mert az növekedést generál, lazítja a szöveteket, és most pont az lenne a lényeg, hogy a jól beérjenek, és a kálium megerősítse a szöveteket. Na de nem menjünk bele ennyire....
Szóval, vettem kálisót vagyis káliumklorid-ot, mert az 10 kg volt 1000 Ft.
Csakhogy vannak olyan növények, amelyek érzékenyek a klórra, viszont sehol sem találok egy nyomorult listát, ahol részletesen le vannak írva a növényfajok, különösképpen a dísznövények, néhány zöldség és gyümölcsfaj van említve, de az nálam nem játszik.
Szóval ki kéne vonni a klórt. Olvastam, hogy kénsavval és hidrogén peroxiddal ki lehet vonni, és akkor kálium szulfát keletkezik, ami nekem jó lenne. Lehet ugyan külön kapni kálium szulfátot is de az nagyon drága, csak végső esetben vennék. Ha meg lehet oldani egyszerűen és olcsón a klór kivonását, akkor azt választanám.
Illetve még azt "okoskodtam" hogy borként veszek, abban is van kálium és azt olvastam, hogy vízben oldódva több reakció után k2o lesz belőle, és az is jó nekem.

Ha valaki vágja ezeket, kérem adjon tanácsot, előre is köszönöm!

1

Az A jó orvos c. filmben hősünk kálium-cianidot állított elő a konyhában. Ez valóban lehetséges, vagy kamu?

KOH-ot lehet szerezni de a másik alapanyag elvileg hidrogén-cianid aminek a gőzei is elég mérgezőek.

9

Miért így kell ezt kiszámolni?

Egy harmonikus rezgőmozgást végző test test amplitúdója 6 cm, rezgésideje 0,2s.
a) Mekkora a maximális sebessége?
b) Mekkora a maximális gyorsulása?

------

A könyvben lévő megoldás szerint:
vmax=A*omega
és
amax= -A*omeg^2

De miért így számolják, ha nem tudjuk, hogy nyugalmi, vagy szélső helyzeten halad át, illetve, hogy nyugalmi vagy szélső helyzet között van-e?

Mert:

a)

t=0; egyensúlyi helyzet!!!
alfa=0 (+k*2pi) vagy t=0 (+k*T), akkor:
cosalfa=1 --> vmax=A*omega

t=0; szélső helyzet!!!
alfa=pi/2 (+k*pi) vagy t=T/4 (+k*T), akkor:
sinalfa=1 --> vmax= -A*omega

és ha van kiérése, akkor ugyanígy kell számolni, és kijön, hogy: vmax=A*omega

Mert v= -A*omega*sinalfa, tehát nem mindegy, hogy milyen a helyzete!!
Ezért a feladatban miért így írják le? Pl miért nincs negatív előjel az elején?

b)

Ugyanígy kell ennél is számolni, bár itt végig amax= -A*omega^2 jön ki.
Tehát ennek a szemszögéből teljesen mindegy, de a pillanatnyi sebességnél nem mindig az a megoldás, amit ők írtak. Meg tudná valaki mondani, hogy akkor ők miért így számoltak?

10

Matematika számhalmazok: Nem értem, valaki elmagyarázná? (Bővebben lent)

Az lenne a kérdésem, hogy eddig annyit tudtam hogy a "legkülső", legbővebb halmaz a komplex számok halmaza. Ezen a képen viszont még van egy H halmaz:
Ez mi? Azt hiszem a neve kvaterniók. A wikipédián leírtak alapján sajnos nem igazán értem. Mert ott valami i,j,k számokról ír de pl. i^2 = j^2 = k^2 = -1, ez nem sok új a komplex számokhoz képest... Valaki elmagyarázná teljesen az alapoktól, érthetően?

6

A meta anyagot miből készítik? Milyen anyagokat raknak egymásra?

2

Működhet így a valószínűség?

Üdv emberek!

Egy kérdés. Bővewn nincs meg hozzá a matematikai hátterem így csak intuíció alapján vázolom fel mire is gondolok. Az alap a szerencsejáték. Konkrétan tippmix. Van nem egy oylan meccs ahol az odds alapján pl a hazai győzelem 90% ettől független még elmegy a meccs. Lehet e az, hogy azért megy el a meccs mert ismert csapat játsza és sokan tesznek rá?
Úgy értem, hogy pl:
#1: Van 10.000 ember akinek a szelvényén szerepel az a meccs. Van még persze más is de ez fixen rajta van. Szóval... arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi az esélye, hogy ez a 10.000 ember mind nyer. Ha egy meccs elmegy már nem nyernek. Így bele szólhat e az a bizonyos jól ismert csapat álltal játszott "tuti" meccs.
#2: Teszem azt én megteszek 100 meccset mindnek 90% az esélye, hogy bejön. Ettől még biztos, hogy elmegy belőle legalább 1. Tapasztalat elég ha 10et teszel 1 tuti elmegy 10ből 8szor :)
#3: Utolsó megközelítés. Ha az országban mindig csak 1 ember lottózna lehet 10.000 évente lenne egyzser 5ös. De így hogy 2 millió játszik fél évente van 5ös találat.
Nagy számok törvénye. Vagy vmi iylesmi :)

1

Dátum alapján napok kiszámítása? Valaki ismer rá módszert?

Még valamikor talán harmadikos koromban a tanítóm mutatott matekon az osztálynak egy metódust, amivel bármely dátumról megállapítható, hogy milyen napra esett. (nyilván ez csak azokkal a dátumokkal működik, amik a Gergely-naptár bevezetése óta történtek.) Nem emlékszek rá, de nem volt bonyolult, révén 9 évesen meg tudtuk érteni. Valaki nem ismer esetleg hasonló módszert? Vagy egy egyenletet, vagy bármit, amivel ilyesmit ki lehet számolni? Nem kritérium, hogy egyszerű legyen, vágom a matekot. Csak működjön.
Köszönöm a válaszokat előre is.

18/F

6

Hol a hiba a számításban?

Szeretnél venni egy 97 eurós bőrcipőt, de nincs pénzed,
így kérsz 50 eurót anyudtól és 50 eurót apudtól is.

50+50=100

Miután megvetted, marad 3 euród

100-97=3

Visszaadsz 1 eurót apudnak és egyet anyudnak, így marad 1 euród.

3-2=1

Tehát összesítsük a dolgokat, már csak 49 eurót kell visszaadj anyudnak és ugyanennyit apudnak és még van 1 euród

49+49+1=99

Én megfejtettem azt hiszem, de kiváncsi vagyok a ti vélemlnyetekre.

4

Elméletben, ha jóval fény feletti sebességgel utaznék (és nem halnék bele), el tudnám érni az univerzum szélét?

Mit tapasztalnék ha elérnék odáig? Mi van az univerzumon kívül? Kicsit zavaros a téma, de ha jól tudom, az univerzum egy buborékhoz hasonlítható ami folyamatosan tágul. Javítsatok ki ha tévedek.

5

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!