Találatok a következő kifejezésre: Mit csináljak, az 5,5 éves (25 db)

Mit csináljak az 5, 5 éves kislányommal?

Két gyerekem van. Egy 5,5 éves kislány, és egy 1 éves kisfiú. Mind a ketten külön szobában alszanak.Mindegyiknek van saját ágya, de egy szobában vannak. Egyik éjszaka, kb. 1 hete, a kislány hangosan kiabálni kezdett, rosszat álmodott, és nagyon félt.Persze, felébresztett mindenkit. Átmentem, próbáltam megnyugtatni, kisvillanyt kapcsoltam, de folyamatosan átjött hozzánk. Mondtam rendben, aludjon akkor éjszaka velünk. Azóta egyfolytában ürügyet keres, minden éjszaka át akar jönni, kitalál dolgokat, éhes vagyok, szomjas vagyok, félek, holott nincs sötét a lakásban, még akkor sem, ha nem ég villany. Már kezd kicsit bosszantó lenni a dolog, és teljesen tanácstalan vagyok, nem hagy aludni. Egyszer-kétszer el?fordult, hogy a kisfiam velem aludt, mert nagyon ny?g?s éjszakája volt, de ez egy 1 évesnél gyakrabban el?fordul, és ez nem most volt. De ha éjszaka felébred, általában, megszoptatom, és visszateszem a kiságyba, nem is szokott gond lenni vele. Eddig a kislánnyal sem voltak ilyen gondok. Hiába mondok neki bármit, nem kell félnie, stb. mindig kitalál valamit. Kérlek adjatok tanácsot, mit csináljak vele?

Legjobb válasz: Mi lenne, ha azt mondanád, hogy Neki kell vigyázni a kistestvérére?! Talán így kedvet kapna az együttalvásra... de csak egy ötlet...

Mi lenne, ha azt mondanád, hogy Neki kell vigyázni a kistestvérére?! Talán így kedvet kapna az együttalvásra... de csak egy ötlet...
Ez nálunk is van. Legyél türelmes. Nálunk szomjas, elfelejtettük kivenni a hajgumit, pisilni kell (lefekvés elõtt volt...), fázok, melegem van, izgulok, remegek, fáj a hasam ... ezek szoktak lenni, amelyik épp eszébe jut. Szépen mondom neki, hogy: igyál, kiveszem a hajgumit, pisiljél és alvás, takarózz be, takarózz ki, sajnálom, de nem tudok vele mit csinálni és azzal fejezem be, hogy nyomatékosan jó éjszakát kivánok neki és lehet visszamenni az ágyba szépen. Mindig, következetesen, kedvesen. Az a max (csak ha jó kedvem van), hogy visszakisérem az ágyba és betakarom. És mindig elmondom neki, hogy akkor lennék büszke rá, ha ma este nem jönne ki semmiért. Néha ilyen is elõfordul és olyankor reggel nagyon büszke magára én meg jól megdicsérem. 4, 5 éves és szintén kistesós.

Mit csináljak, hogy az 5 éves fiam leszokjon az önzésröl?

Mindíg mindennek róla kell szólnia! Az oviban is folyamatosan panaszkodnak rá,hogy akár a cirkuszig is képes elmenni,hogy vele foglalkozzanak.

Legjobb válasz: Egy kistesó megoldhatja a problémát (ha még nincs neki).

Egy kistesó megoldhatja a problémát (ha még nincs neki).

5, 5 éves nagylányom megajándékozná karácsony alkalmából az óvónéniket? De mi a bánatot csináljon, csináljunk?

Vmi kis apróság...

Legjobb válasz: Fakanál baba? Vagy esetleg vegyetek ceruzákat, vagy tollat, és annak a végére csináljatok valami kis karácsonyi díszt (kockás masni "hólabdácskával", vagy valami).

Fakanál baba? Vagy esetleg vegyetek ceruzákat, vagy tollat, és annak a végére csináljatok valami kis karácsonyi díszt (kockás masni "hólabdácskával", vagy valami).
Hûtõmágnes gyurmából. Pl. Bébikajás üvegre festetek valamit, és tesztek bele mécsest. Kartonpapírból képkeret Persze mindezek karácsonyos mintával.
[link]
karácsonyfa dísz kartonból, könyvjelzõ karácsonyi mintákkal, mézeskalács díszítve
Mi agyagcserépbõl készítünk rénszarvas fejet(dekorgumiból lesz az agancsa, a feje tetején tartja mejd a gyertyát), aztán befõttesüvegben csücsül a Mikulás, hópelyhekkel, szalmaselyembõl ragasztott fenyõfákkal díszítve, üvegpoharat tart a filc - karton hóember, amibe mécsest lehet tenni. 6 gyerekembõl 2 ovis, 2 elsõs, mindenki a saját szintjének megfelelõen barkácsol.
egyszerû és szép: [link]
2-es vagyok. Mondja már meg az, aki lepontozott, hogy miért? Mi irritáló volt a valaszomban? Csak segíteni akartam. Kíváncsi vagyok nagyon.


Mit csináljak 3, 5 éves fiammal, ha állandóan azzal a faltörős sz. Gépes játékkal akar játszani amit a mamája megmutatott neki? Van még valaki így ezzel?

Legjobb válasz: Szia. Egyszerû a válasz! Ne engedd neki. Nem is értem. 3,5 éves gyerek mit keres a számítógép elõtt. Az én lányom max. mesét néz rajta felügyelet mellett. És nem vagyok konzervatív.

Szia. Egyszerû a válasz! Ne engedd neki. Nem is értem. 3, 5 éves gyerek mit keres a számítógép elõtt. Az én lányom max. mesét néz rajta felügyelet mellett. És nem vagyok konzervatív.
Le kell kódolni a számítógépet, akkor hiába kapcsolja be... Nálunk is le van.
Ne hagyd, hogy ilyen kis korban gépezzen!! 12 éves vagyok és a nyári szünetben (azaz most) naponta akár 6-7 órát gépezem. Nem vagyok rá büszke, de ez van. Ha õ már 3, 5 évesen elkezdi, akkor mi lesz vele mire 12 éves lesz? Mondd el neki, hogy káros meg minden.
A kérdező hozzászólása: nem is akarom engedni, már ott tartok hogy az egeret meg a billentyûzetet is el kell dugni elõle mert tudja hogy kell bekapcsolni a gépet.

Mit csináljak, ha az 5, 5 éves lányom elnyomja a 4 éves öccsét?

Állandó a harc köztük, a nagylány folyton bizonyítaná, hogy ? a nagyobb, ügyesebb, okosabb stb., így állandóan provokálja az öccsét, aki mindezt még nem éri fel ésszel, így folyton megy a huzavona, sírás, kiabálás köztük... hogyan tegyek rendet?

Legjobb válasz: Hát ez bonyolultabb, ugyanis tényleg vág az esze; úgy tekeri a dolgokat, hogy nagyon oda kell figyelnem, ne játsszon ki minket, szülõket. Nem tudom megfogni sokszor, mi is az, amit nem szabadna csinálnia, mert látszólag nem jár tilosban. Itt is nehéz emgfogalmaznom, most épp példán gondolkodok...

A kérdező hozzászólása: Hát ez bonyolultabb, ugyanis tényleg vág az esze; úgy tekeri a dolgokat, hogy nagyon oda kell figyelnem, ne játsszon ki minket, szülõket. Nem tudom megfogni sokszor, mi is az, amit nem szabadna csinálnia, mert látszólag nem jár tilosban. Itt is nehéz emgfogalmaznom, most épp példán gondolkodok...
nehéz dolgok ezek. Én úgy próbálnám megoldani, hogy készségfejlesztõ játékokat játszanék velük. Mivel elég kicsi a korkülömbség, nem lehet gond olyat találni, ami mind a két gyereknek megfelelõ.Pl gyurma.Megkérném a nagyobbat, hogy mutassa meg az öccsének hogyan kell csinálni. Ezzel elismerném, hogy õ az ügyesebb, és valamilyen szinten megérti egy idõ után, hogy õ is taníthatja az öccsét.Valószínüleg szimpla féltékenység.Ezért én nem állnék mindig a kicsi mellé, de ha a nagy túlzásba viszi büntetném. Nem veréssel persze, hanem leszidnám, vagy nem engednék valamit amit szeret.Viszont ha rendes kedves, jutalmaznám.Pl. megdícsérem, hétvégén egy fél órával tovább játszhat este stb.Talán beválik és rájön, hogy a pici sem buta, csak pici és õ is ilyen volt annyi idõsen. Remélem tudtam hasznos tippet adni! sok sikert!
pofozd meg a lányodat!
tényleg pofozd meg .hogy én erre nemgondoltam!
Szerintem a kislánynak már meg kell értenie, ha beszélsz vele. Addig rendben van, hogy õ a nagyobb, okosabb, ügyesebb... ezt valószínûleg a kicsi is tudja, ezért rá kell venni, hogy hagyja abba az "erõfitoktatást". Meg lehet õ "fenyegetni" egy-két dologgal, és ha továbbra is folytatja a veszekedést, akkor cselekedhetsz is. Nem verésre gondolok, van egy pár dolog, amivel "meg lehet fenyegetni" egy ilyen korú kislányt, érteni fogja, hogy nem szabad....

Mit csináljak az öcsémmel, hogy ne legyen ilyen faragatlan 5 évesen?

Sziasztok. Öcsém 5 éves, 12 év korkülönbség van köztünk,szüleink elváltak, és már most egy elkényeztetett b*nkó. 5 évesen a táblagép elõtt ül, csúnyán beszél, és ezt az egészet anyám és a mostohaapám tolerálja. Tegnap anyát k*rvázta le, engem meg szinte mindennap. Bejön a szobámba, gondol egyet belém rúg, én meg erre nem vagyok vevõ és rászólok meg minden, erre mostohaapám és az anyám engem ordítanak le, hogy szegény kisgyerekkel miért beszélek ilyen hangnembe. Mindent megkap, mikor meg nekem kell valami le vagyok cs*szve, hogy nincs pénzünk, hogyan képzelem ezt. Mikor még kisebb volt nagyon jó volt a kapcsolatunk, sokat játszottunk együtt, de most õ a kiskirályfi és minden egyes óhajára ugranom kell, ha nem teszem elkezd toporzékolni meg elhordani mindenféle h*lye p*csának..szó szerint. Még suliidõbe pl. írtam a házi feladatom, kimentem a konyhába bejött a szobámba és összefirkálta a tankönyvemet. Ha rámerek szólni, hogy most már vegyen vissza mindig engem szidnak meg, meg állítanak be agybetegként. Mindennap megkapom tõlük, hogy mekkora egy csicska vagyok, menjek inkább dolgozni ( csak nem tudom hova, itt minden melóhely tele van =/ ), vagy, hogy nem értik, hogy minek vagyok itt és ahogy öcsém kedvesen megfogalmazza : takaródj fel a szobádba. Mit tegyek? Elköltözni nem tudok, mert apukámék sajnos elég zsúfoltan élnek, de én ezt már nem bírom.

Legjobb válasz: Sajnos a szülõk elkényeztetik az 5 évest! minden esetre cukor lehet ahogy osztja a nagylányt a kistökös, megnézném :D Bocsi nem gonoszkodni akartam. Én biztosan leülnék anyámmal a helyedben és elmondanám hogy szeretem a kiscsávót , pici még oké de az hogy elkényeztetik, téged meg "elnyomnak" nem gyerek nevelés. Javasold neki Csernus könyvét a Felnõtt húsleves címût, és mindenképp mond el hogy úgy érzed nem figyel rád, és nem szeretnéd hogy rossz legyen a kapcsolatotok. Szerintem ha elõtte minden rendben volt,egy normális családban biztosan helyre lehet ezt állítani:) fel a fejjel!:)

Sajnos a szülõk elkényeztetik az 5 évest! minden esetre cukor lehet ahogy osztja a nagylányt a kistökös, megnézném :D Bocsi nem gonoszkodni akartam. Én biztosan leülnék anyámmal a helyedben és elmondanám hogy szeretem a kiscsávót , pici még oké de az hogy elkényeztetik, téged meg "elnyomnak" nem gyerek nevelés. Javasold neki Csernus könyvét a Felnõtt húsleves címût, és mindenképp mond el hogy úgy érzed nem figyel rád, és nem szeretnéd hogy rossz legyen a kapcsolatotok. Szerintem ha elõtte minden rendben volt, egy normális családban biztosan helyre lehet ezt állítani:) fel a fejjel!:)
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm az összes segítséget, ezek szerint akkor nekem kell helyre raknom az öcsémet... Mindent megpróbálok megtenni, köszi a válaszokat :)
"Es nem olaj volt a tuzre, hanem eszhez tertem. Tudtam hogy neki is ugyanugy szot kell fogadnom mint anyamnak mert o az idosebb." Örülök, hogy nálatok ilyen simán ment sok évvel ezelõtt. (Megsúgom, nálunk egy pofon sem kellett, mert hisztizni sem mertem anyukámékkal) Sajnos a mai gyerekeket az már nem hatja meg, hogy ki az idõsebb, és hogy szót KELL fogadni a szülõknek. Ugyanezt hallom a legtöbb anyukától az oviban, és ugyanerrõl olvastam cikket is az újságban. Keress rá a Z generációra interneten, és meglátod az eredményt. Teljesen mások, mint mi voltunk, mert azóta teljesen megváltozott a környezet is, amiben felnõnek. Felgyorsult a világ, változott az értékrend, és azok a módszerek, amik mûködtek 20-30 éve, azokkal már nem mindig tudsz hatni egy gyerekre. És hiába zársz ki bizonyos dolgokat otthon, ugyanúgy találkozik velük az óvodában, játszótéren, vagy bárhol. Csak két példa: legutóbb egy kb. nagycsopostos vagy elsõs kislány mesélt a kisebbeknek az udvaron az anorexiás Plútóról, és azt is kifejtette nekik, hogy mi az anorexia. Tátott szájjal hallgattam, de teljesen pontosan tudta.
Vannak gyerekeim, felnottek , és szerencsere soha nem volt ra szukseg, hogy pofon csapjam oket. Eszukbe sem jutott rugdosni, k.urvazni stb Szerintem ez nem normalis es nem elfogadhato viselkedes, semmifele korulmenyek kozott . Ha valaki ot evesen ilyen szemtelen es agressziv, ez csak rosszabb lesz . Engem szo nelkul helyrerakott a noverem ha pofatlan voltam, es igen, tanultam belole. Mert mikor 5. jere szolt, hogy ne turkaljak a szobajaban, mert baj lesz, es csakazert is bementem, akkor bizony kaptam egy taslit . Es nem olaj volt a tuzre, hanem eszhez tertem. Tudtam hogy neki is ugyanugy szot kell fogadnom mint anyamnak mert o az idosebb.
"te meg nyugodtan verd szajon ha lek.urvaz.most gyerekveronek meg vadallatnak leszek elkonyvelve, de nehogy mar egy 5 eves takony rugdosson meg pics.azzon." Nem tudom van-e gyereked, és próbáltad-e rajta a módszert, de elárulom, hogy ezzel csak olajat öntesz a tûzre. 4 éves kisfiú anyukájaként írom, amit írok, tehát nem csak a levegõbe beszélek. Õ is alaposan el van kényeztetve, mert bármelyik nagyszülõ, nagybácsi, dédi ugrik elsõ szavára, de itt nem ez a lényeg. A kisfiú nem egyik napról a másikra kezdett el így viselkedni. Valószínûleg apránként kezdte el feszegetni a határokat, amik az elején nem lettek egyértelmûen kijelölve, vagy a szülõk, (nagyszülõk) nem jól reagálták le az ilyen helyzetet. A kistesód most abban a korban van (4-5 év), amikor még nem tudja kezelni az agresszióját. Mindegyik gyerekben van valamennyi, kiben több, kiben kevesebb, ezt sok dolog határozza meg, pl. a környezet. Nem mindegy, hogy egy nyugodt, szeretõ légkörû családban van, vagy olyan helyen, ahol sok a vita, feszültség (ez lehet mondjuk a munkahelyi stressz is, ami látszik a szülõn). Esetleg történt-e valami változás az életében, pl. költözés, tesó születése, valakinek a halála...stb. Ezeket a példákat csak azért írom le, hogy lásd, mennyi minden befolyásol egy gyereket a nevelés mellett. Szóval az én négyévesemet is elég nehéz volt koordinálni mostanában. Mi nem p.csázunk, meg k.rvázunk itthon, nem is úgy indult, hogy ütöm a gyereket. Úgy kezdõdött, hogy terhesen nem volt elég idõm vele foglalkozni, és õ mindenáron fel akarta hívni magára a figyelmet. Elmondtam neki, hogy pihennem kell, egyszer, kétszer tizennyolcszor, de semmi. Provokált, csúfolt, belém csípett, rám csapott. Messzire, ment és adtam neki egy pofont. Eredmény: még inkább provokált. Azt olvastam, a gyereknek (saját szemszögébõl) még az is jobb, ha megütik, mint ha nem foglalkoznak vele. Megszületett a tesó, nagyon igyekeztünk, hogy felkészítsük rá. 2-3 hétig semmi gond nem volt, mert a baba ilyenkor leginkább alszik, utána már sokat kellett vele foglalkozni, és kezdõdött megint a cirkusz. Kiabált, csapkodta az ajtót, csapkodott engem, csúfolódott, egyszer megcsapta a tesót is, mert arra azonnal ugrottam. Ha szépen kérés, erélyes rászólás, tiltás..stb után elfenekeltem, lelkiismeret-furdalásom volt, a gyerek meg kiabált velem (buta vagy, megdoblak..stb). Aztán rájöttem, hogy a tiltással, fegyelmezéssel, azzal, hogy felemelem a hangom, vagy rácsapok a fenekére, nem érek el az ég-világon semmit. Nagyon nagy önuralom kellett hozzá, de amikor kiabálni kezdett, megütött, nem állítottam sarokba, nem csaptam a popójára, hanem teljesen higgadtan megpróbáltam az eszére hatni. Megkérdeztem tõle, hogy ha megüt az szerinte fáj nekem? (igen). Ha fájdalmat okoz nekem szeretnék én majd játszani vele (nem). Ha azt szeretné, hogy játsszak vele, abbahagyja a csúnya viselkedést? (igen). Megpróbáltam minél jobban éreztetni vele, hogy mennyire szeretem, és többet foglalkozni vele, (pl. kezemben a tesóval leültem mellé amikor legozott) Nem egyik napról a másikra, de a helyzet szinte teljesen megoldódott. Azt tanácsom, hogy most vegyél egy nagy levegõt, és próbálj meg túllépni a tesó viselkedésén. Anyudékat felejts el, hiába is próbálnál beszélni velük huszonharmadszorra, mert nem hallgatnak meg és nem nevelik a kicsit. Nem véletlenül ilyen. A jelek szerint mindent megkap az igazi törõdésen kívül. Ha tényleg szereted, és nem akarod, hogy elkallódjon, kezd el te nevelgetni, és ha van némi eredmény, lehet, hogy a szülõk is jobban együtt fognak mûködni. 1. játssz vele sokat, beszélgess vele 2. ha undok, hass az eszére, vezesd rá, hogy nem jó, amit csinál. (ne add fel, az elején biztos nem fog menni, idõ kell hozzá) 3. ha követel valamit, kösd feltételhez (nem biztos, hogy elsõre menni fog, de próbálkozz). Sose azért szidd, amit nem teljesített, hanem dicsérd meg nagyon, ha valamit jól csinált. 4. Más elõtt is dícsérheted, hogy az öcsi milyen ügyesen megcsinált ezt-vagy azt. 5. Ha valamit akar, taníts meg rá, hogy szépen kérje, de amint kimondta, hogy légszi, vagy engedd meg...stb, add oda, nem lesz türelme 10 percig várni valamire. Az még a nagy baj, hogy nincs elõtte tekintélyed, mert anyudék téged is leszidnak elõtte. Ezeket a helyzeteket jó volna valahogy elkerülni. Sajnálom, hogy 17 évesen kell belerázódnod a gyereknevelésbe, de legalább lesz tapasztalatod, mire neked lesz babád:) Ha sok kérdésed van, olvasgasd Ranchburg Jenõ vagy Vida Ágnes cikkeit. Nagyon jók, sok hasznos dolgot megtudhatsz belõle. Sok sikert. Pár hónap múlva azért írd le, van-e valami elõre lépés.
Szerintem keress fel egy gyermekpszichológust... most még talán van esély megmenteni a gyereket, de ha nem változik meg hamar, akkor örök életére egy elb***ott tahó suttyó lesz. Ide komolyabb módszerek kellenek, mint az elfenekelés meg a rászólás...
Nem normális. S ha igaz, amit állítsz egy 5 éves gyerekrõl, akkor fog még fejfájást okozni a szüleinek. Azt mondják, ebben a korban a gyerek tükör, azt tükrözi vissza, amit lát, hall, tapasztal. Én is megkockáztatom, hogy a minta ott van elõtte. Vedd levegõnek, zárd az ajtódat elõtte, ne vedd fel neki a kesztyût! Élvezi, hogy kibabrálhat veled, s neki adnak igazat. Ha látja, hogy kitérsz elõle, mint ha ott sem lenne, változtatni fog a taktikán. Persze lehet, hogy nem jobb lesz, csak máshol próbálkozik majd.Azért egy 5 éves már nem annyira korlátolt, mint hinnénk.
A kérdező hozzászólása: 3# : igen ez igaz, vagyis nem beszél vele így, de õ is elég csúnyán beszél. aki anyát elhordta mindennek azaz apósa. 4#: nem fáj, mert már a szüleim 10 éves koromba elváltak, és én akartam kisöcsit, és mondom, én nagyon szerettem és még most is szeretem nyilván, de nem akarom, hogy az öcsémbõl a késõbbiekben egy agresszív állat legyen, szerintem ez érthetõ..:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigieket :) Egyébként mikor elkezdem mondani normálisan anyának, õ beleszól, hogy már megint ez a téma, meg, hogy nézzek magamba ( miért én? ). Azt is mondtam neki, hogy mikor nagy lesz már nem k**rv..zni fogja anyámat, hanem megverni. Nagyon idegesítõ. Ma ebédhez desszertnek sütöttem sütit, hisztizik, hogy nem kapja meg az összeset ( egy egész tepsit..?? )és idézem : te h***l..e k****r..a mindjárt megrúglak ( közbe üvölt mint egy sakál ) . Most ez normális ...??
Szerintem az fáj neked hogy már nem te vagy anyuci pici kislánya de bakker 17 éves vagy fel kéne már nõni talán.
Mar ne haragudj, de szerintem mostohaapad [email protected]@rvazza le anyadaat, a gyerek atvette. Anyad nyalja mostohaapad [email protected], elment az esze, inkabb elveszit teged, es nevel egy kis [email protected], akibol sohasem lesz ember.
Ha anyadek ezt elturik akkor mondd meg ocsednek, hogy veluk beszelhet igy te meg nyugodtan verd szajon ha lek.urvaz.most gyerekveronek meg vadallatnak leszek elkonyvelve, de nehogy mar egy 5 eves takony rugdosson meg pics.azzon.amugy mar nemsokaig kell kibirnod, menj masik varosba tovabbtanulni aztan anyadek meg megeszik amit foztek es szivjak a fogukat mikor a 15 eves gyerek fogja oket rugdalni.
Hogy vagy, mi történt azóta? :)

Mit csinaljak? 4.5 eves a kislanyom es egyre nehezebben fogad szot. Sosem volt konnyu vele a dackorszakat kezdodoen, de az utobbi idoben egyszeruen nevelhetetlen.

Nem tudom miert, de ha pl probaljuk fegyelmezni, es nem megengedni neki vmit, vagy epp akarat ellen van utasitva akkor verekszik. Nem tudom honnan tanulta mert senki sem verekszik a csaladban. Foleg a nagymaminak nem fogad szot, es erosen odacsap neki. Anyum nem rakja buntetesbe visoznt ezert. De most mar van olyan h nekem is probal ram csapni de akkor tudja h bunti van, eddig az apjaval volt a legengedelmesebb de mar sokszor ot is teszteli, h meddig huzhatja a hatart. Oviban nem hiszem h lathatta a verekedest mert eleg szigoru ovonenije volt tavaly, es eleg jol befegyelmezik oket. Ott azt mondjak olyan kis csendes olyan mint egy angyal, de itthon sokszor elviselhetetlen. Mar ott tartok h nevelesi tanacsadoba viszem. Ti h kezelitek ezt le?

Legjobb válasz: Honann tanulta? Hát az oviból, vagy ahová hordjátok! Mikre nem jó a közösség meg a tv. Kizárásos alapon mit gondolsz honnan tanulhatta? Biztos nem az utcán látta...

Honann tanulta? Hát az oviból, vagy ahová hordjátok! Mikre nem jó a közösség meg a tv. Kizárásos alapon mit gondolsz honnan tanulhatta? Biztos nem az utcán látta...
Anyukád is büntibe küldhetné ezért. És te is. Majd leszokik róla. Hidd el, nem marad így. Csak következetesen mindig küldd büntetésbe. Az oviban igen is verekednek a kölykök, ha szigorú az óvónéni ha nem. De ennek nincs jelentõsége.
Nem is tudom mit lehetne csinálni egy 4 évessel ha nem fogad szót. Törd össze a játékait a szeme elõtt, jobbat nem tudok. Mondjad neki azt ha õ üt titeket akkor te meg a játékait ütöd!
biztos nem vagy elég következetes, és érzi rajtad hogy nincs mitõl tartania. elõszõr figyelmeztesd, amikor valami rosszat csinál-és mondd el hogy mik a következmények.aztán ha folytatja akkor tartsd is be. ha nagyon hisztizik rakd be a kádba (úgy ruhástól) és enged rá a zuhanyt.ezen általában meglepõdnek..
A kérdező hozzászólása: 1 es harmas nagyon ertelmes hozzaszolast adtal cask nem tudom mi a fenenek valaszolsz ha ertelmeset nem tudsz hozzaszolni. Az oviban tuti nem tanulta, mert nem hagynak teret verekedesnek. Ezt biztosan tudom, nagyon ovatosan valastzottunk ovit, maganoviba hordjuk, keves gyerek ket szakkepzett ovoneni van veluk, es toszteletre tanitjak a gyerekeket nem pedig utlegelesre. Aludni nem kotelezo, de pl csendben kell maradni a helyukon, nezegethetnek konyvet de csendben, mert tisztelni kell azokat akik alszanak. Ott elegge beszabalyozzak, es otthon eli ki magat. Regebben nem volt ilyen, de az utobbi fel ev egyre elviselhetetlenebb vele.
A kérdező hozzászólása: a stilust degradalom es azt h ertelmes valaszt nem tudsz adni. Olvasd cask vissza a valaszod, semi ertelmeset nem mondtal.
Nézz meg néhány szupernagyi showt a youtube-on. A nõ tud valamit:D Pár nap alatt a legvásottabb kölköt is helyre rakja. Sokszor mutatnak olyat, hogy gyerek valamit nem akar, büntibe akarják rakni, de nem hallgat. Kijelölnek egy széket, egy sarkot. A gyerek nem marad a sarokban, széken. És számolták, hányszor rakták vissza a gyereket. Volt, hogy százszor. És mind a százszor ugyanúgy, nyugodtan, és elmondták neki, hogy most már pedig itt maradsz. És a gyerek feladta, ott maradt a végén. Legközelebb már csak fele annyit kellett visszavinni, és ez így szépen lecsökkent, míg végül már csak néha kellett a bünti szék. És bevált nekem is:D Kezdettõl fogva én a szobájába küldöm be, ha hisztizik, és addig nem jöhet ki, ameddig nem hagyja abba. Már elég ránéznem, tudja, hogy mennie kell. Na nem mindig megy símán:D Néha már be se megy, hanem próbál lenyugodni és mondani azonnal, hogy "lenyugodtam anyuka" Néhány gyereknél a légzéstechnikát is alkalmazta. Volt olyan gyerek, aki behisztizte magát kékre. Õ lefogta, átölelte és mondogatta neki nyugodtan, hogy nyugodtan vegye a levegõt és együtt lélegeztek. És egész jól belejött a gyerek a végén. Sok jó kis praktikát ad, érdemes belenézni, de mindrõl ugyanaz a dolog jön le: Nyugodtság, következetesség. És bármit mondasz, a gyereknek (szidás közben is) el kell érni, hogy a szemedbe nézzen, rád figyeljen, le kell ereszkedni a szintjére (úgy értem letérdelsz:D) és mindig nyugodt hangon kell szidni is, de határozottan. (Ezt elég nehéz betartani:D) Nézz meg pár részt: http://www.youtube.com/watch?v=8GwRYwPyY4w

Mit csináljak 2, 5 éves kisfiammal? Minden délután, mikor a nagytestvérért megyünk az oviba, lehetőség van, hogy ő is játsszon az ovisok udvarán. Mikor hazaindulnánk, nem hajlandó jönni, dühkitörése van, most már gyakorlatilag minden nap.

A nagyobbik gyerekünk ezt nem csinálta,teljesen tehetetlen vagyok, a többi szülő szájtátva, rosszallóan néz, hogy mennyire tombol a gyerek minden délután.Általában az a vége, hogy ölbe kapom, ő ordít, időnként üt is engem és kisétálunk az oviból. Kérnénk valami jó tanácsot, mert a helyzet most már tarthatatlan!!!

Legjobb válasz: Még annyi, hogy nem verjük egyik gyereket sem, tehát az szóba sem jön.

A kérdező hozzászólása: Még annyi, hogy nem verjük egyik gyereket sem, tehát az szóba sem jön.
akkor még az elõtt menjetek be a játszóra, hogy a nagyért mentek. a kicsi kitombolja magát és már lefárad, megkapja amit szeretne és könnyebben kötélnek áll :)
Próbáltad már, hogy ha nem akar elindulni hazafelé, akkor a nagyobb tesóval szépen hangosan elköszöntök tõle, hátatfordítotok és elindultok nélküle?? Szerintem megszeppenne és futna utánatok. Az én fiam is 2, 5 éves, és ha valahonnan nem akaródzik elindulnia, pedig már indulnánk, akkor elköszönök tõle, és elindulok. Legkésõbb 20másodperc és szalad utánam kiabálva hogy anyaaaa jövöööök!
Én azt nem értem, ha az ovi udvarán van idõtök játszani, akkor hazafele menet beugrani a játszótérre miért nincs idõtök? Nem kell hazamenni, hanem egybõl a játszótérre, és pont ugyanannyit ott lenni, mint amennyit az ovi udvarán lennétek. Kezelni nem nagyon fogod tudni ezeket a hisztiket, mivel pont ebben a korban van. Ergo vagy elkerülöd, vagy továbbra is hisztizni fog. Amit tehetsz, hogy lelkileg készíted õt, hogy kisfiam csak fél órát maradunk, kisfiam 5 perc múlva indulunk, kisfiam még egyet csúszol és indulunk, kisfiam most indulunk, mondom most indulunk, aztán megfogod és elindultok, nincs apelláta. Mást nem tehetsz.
A kérdező hozzászólása: Még annyi, hogy nem elkerülni szeretném a hisztiket, hanem kezelni. Szerintem nem jó az, hogy megpróbáljuk elkerülni - a játszótérre menéssel..amit ráaádsul én este már nem tudokmegoldani különbözõ okokból. Más helyzetben, más környezetben úgyis elõjönne ismét. Ezért kértem tanácsot, ötletet. De azért köszi a válaszokat!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. 1/2 5-kor 1-2 órára nincs módunk sajnos már játszótérre menni..jó, hogy másoknak erre van ideje, nekem nincs. Az utolsó válaszolónak írom, hogy nálunk az oviban megengedett, hogy a testvérek az ovi játszóterén legyenek, sõt a mi esetünkben, mivel a kistestvér is ovis lesz õsztõl, kifejezetten ajánlják az óvónõk, hogy a gyerek szokja a környezetet. Minden ovi más.
Szia! Nem szabadna engedned hogy játszhasson az ovi udvarán a játékokkal, hiszen ez nem az õ játszótere, az az ovisoké. Nálunk külön kérték hogy ha visszük el a gyerekeket az oviból, akkor ne játszanak az udvaron (max egy csúszdázás, de nem órákig még), mert akkor "felrúgják" a szabályokat, mert az ovi udvar egyik fele a miniseké és a kiscsoportosoké (nekik való játékokkal), a másik fele a középsõsöké és a nagycsoportosoké (szintén nekik való játékokkal) és ha hagyjuk hogy össze vissza játszadozzanak, akkor majd az oviban nem értik meg hogy most miért nem játszhatnak a kicsik a nagyobbak játékaival stb. Ahogy a többiek is írták, menjetek játszótérre utána egy kicsit. Kitartást és ne foglalkozz azzal ki hogy néz rátok a "tombolás" miatt!
így van ahogy a 2. válaszoló is írta. azért ha belegondolsz jogos a hiszti. megengeded, hogy játsszon az udvaron, de ne játsszon az udvaron mert mentek haza. ez kicsit ellentmondásos. kell már neki a gyerek társaság, kapjátok fel a nagyot és irány a játszótér ahol azért 1-2 órát legyetek :)
Ne menjetek az udvarra. Hozzátok el a nagytesót, aztán menjetek együtt játszótérre. Így elkerülheted a hisztiket.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Sajnos én nem vagyok az az anyauka aki egész a nap a játszótéren tudna pletykázni. Ovi elõtt alszik a ksifiam, így csak az ovi játszótere marad, ami idõkorlátos. Próbáltuk az elköszönést is a nagyobbal persze, az sem használ, hát majd megoldjuk egyedül, azt gondoltam talán van itt vki, aki taapsztalt már hasonlót és nem egész nap a játszótéren lóg a gyerekével. Irigylem akinek ennyi ideje van..:) )))

Mit csináljak? Lány vagyok 13 éves és 175 centi. Az osztályban mindenki kisebb nálam (legalább 5-7 centivel) és nagyon sokan cikiznek a magasságom miatt.

Próbálok visszavágni de ez megy legalább 6 éve mert mindig magasabb voltam mindenkinél. Mit tudnék még nekik mondani?

Legjobb válasz: Semmit. Kb 3-4 év múlva utol fognak érni a fiúk.

Semmit. Kb 3-4 év múlva utol fognak érni a fiúk.
én 173 cm vagyok 14 éves. Engem is folyton csesztetnek hogy "hány cm vagy " "de magas vagy " ...rohadtul idegesit, de az emberek mindenkit cukkolnak aki egy kicsit is más mint a tömeg....engem ez még nem is zavarna ha az a fiú aki tetszik nem lenne alacsonyabb nálam fél fejjel. de õ is biztos megnõ mert a bátyja is 16 évesen 187 cm :) szóval csak várj egy helyes magas fiút már nem fog zavarni a csesztetés, mert õ úgy fog szeretni ahogy vagy :)
#12 2 lábon járó csontváz vagyok :D (52kg) de a lényeg, hogy húzd ki magad, soha ne szégyelld, mert az még rosszabb ha magas vagy+görbe is! :)
175 cm mióta számít magasnak? Lemaradtam valamirõl?:D Amúgy szerintem nem baj ha egy lány kicsit magasabb az átlagnál, legalább nem kell érte nagyon lehajolnom.:D 16/f/193cm
Kedves Eszter, ha karcsú vagy, akkor Te is igen szemet gyönyörködtetõ lehetsz. ;)
Elõzõ vagyok. Biztos vagyok benne, hogy ha ezek az idióták nem cikiznének, eszedbe sem jutna, hogy ez "gáz".
Annyit tudok, mondani, hogy mindig büszkén húzd ki magad! Nem az a gáz, ha valaki magas, hanem ha közben görnyedt is. Anya is körülbelül ennyi volt 7.-es korában és azóta nem nõtt, szóval fel a fejjel. Mindenkit cikiznek ebben a korban, ne érdekeljen. Mást nem tudok tanácsolni. Azt viszont tudom, hogy ha elõre elterveztem egy visszavágást, sose sült ki jól. (190cm magas voltam nyolcadikban, igaz most is kb annyi vagyok. 19F )
Úúú, helló, elõttem író srác :D :3 Nem vagy egyedül, én 177 cm vagyok, egyszerûen utálom(viszont te is simán elmehetsz modellnek, már csak a vékonyság kell), mindig arra gondolok, hogy van egy lány osztálytársam, õ nem olyan magas, de az anyukája 190 cm. Azt mondta, õt soha életében nem zavarta a magassága, sz*rt a többiekre, imádta, hogy különleges. :) Esetleg mondhatod nekik, hogy õk pedig s*ggdugaszok :D általában segít :) Remélem tudtam segíteni! 14/L (177cm) :) )
Szerintem sem kell velük foglalkozni, ha emellett karcsú is vagy, egyszerûen féltékenyek, legyél nyugodtan büszke a magasságodra. Én , , meg se nézek, , a Te magasságodnál alacsonyabb csajokat. ;) 14 f/183 cm
ugyanez volt velem is a suliban, egész érettségiig piszkáltak, hogy mekkora létra vagyok. nem nagyon tudsz mit csinálni, engedd el a füled mellett, irigyek mert belõled szép magas nõ lesz, õk meg kis porbafingók maradnak egész életükre. :D 27/N, 190 centi
5-ös: Nem feltétlenül lesz magasabb. Én 12 éves koromra elértem a 168 centit, azóta (9 éve) annyi vagyok.:)
nekem bejönnél ha 2 évvel idõsebb lennél xd Amúgy az a baj hogy leszel még magasabb is :D F 183cm
ilyen adottságokkal modell is lehetsz. örülj neki, hogy szép magas vagy, hosszú a lábad. a magas nõk a legszebbek. a legtöbb nõ irigy a magas nõkre, hidd el :D én is :DDD
Próbálj majd olyan suliba menni ahova nem megy osztálytársad aki ezt csinálta veled. Sportolj valamit, ami megerõsít, hogy ez elõny.
Mondd meg, hogy neked mindig ott lesznek a magas srácok, de törpecirkáló srácra a kutya se néz rá.:) Ne hagyd magad.:)
Én 14 éves korom óta nem nagyon nõttem. A 175 cm pedig nem olyan magas, modelleknél szinte minimum követelmény. Semmit ne mondj, 1-2 év, és irigyek lesznek rád :Én is szívesebben lennék 175 a 167 helyett.

A nagyobbik fiam 2, 5 éves. Amit észre vettem nála az az, hogy nagyon akaratos és szinte "zsarnokoskodik", követelődzik. Mit csináljak? Hogy kezeljem ezt a fajta magatartást?

Legjobb válasz: Akkor egy cipõben járunk. Sok jó tanácsot még én sem tudok mondani, de úgy gondoltam megírom, hogy nem vagy egyedül ebbe a helyzetben. Nekem a kislányom 2,5 éves és rettentõen akaratos, hisztis. Állítólag ez a dac korszak. Nem tudom, a fiamnál (6,5éves)ez kimaradt, de a lány az csinálja helyette is. A lényeg az, hogy ha hisztizik valamiért ne tedd meg, csak akkor ha már megnyugodott. (Persze ha, olyan dolog hogy megteheted.)Hiszti közben soha! Úgy veszem ki az írásodból, hogy van kisebb gyerek, és akkor kicsi a korkülönbség köztük, és bizony a testvérféltékenység is kihozhat ilyen viselkedést. Próbáld meg, hogy néha csak a naggyal menj el valahova,és sokat beszélgess, játsszál vele, ha tudod a picit kire hagyni addig. A barátnõm gyerekénél bevált.

Akkor egy cipõben járunk. Sok jó tanácsot még én sem tudok mondani, de úgy gondoltam megírom, hogy nem vagy egyedül ebbe a helyzetben. Nekem a kislányom 2, 5 éves és rettentõen akaratos, hisztis. Állítólag ez a dac korszak. Nem tudom, a fiamnál (6, 5éves)ez kimaradt, de a lány az csinálja helyette is. A lényeg az, hogy ha hisztizik valamiért ne tedd meg, csak akkor ha már megnyugodott. (Persze ha, olyan dolog hogy megteheted.)Hiszti közben soha! Úgy veszem ki az írásodból, hogy van kisebb gyerek, és akkor kicsi a korkülönbség köztük, és bizony a testvérféltékenység is kihozhat ilyen viselkedést. Próbáld meg, hogy néha csak a naggyal menj el valahova, és sokat beszélgess, játsszál vele, ha tudod a picit kire hagyni addig. A barátnõm gyerekénél bevált.
Minden bizonnyal testvéri féltékenységrõl van szó, párosulva a dackorszakkal. Kezd lassan kifejlõdni a személyisége, most próbálkozik, és csak rajtad áll, meddig engeded el. Éreztesd vele, hogy mennyire fontos neked, beszélj neki arról, hogy az idõdet meg kell osztanod kettejük között, de ez nem jelenti azt, hogy ezután kevesebb figyelmet, vagy szeretetet fog kapni. Próbáld rávenni, hogy együtt gondozzátok a babát, akkor talán nem fogja úgy érezni, hogy valaki elvette tõle a mamáját, közös szórakozással, sétával, játékkal mindkettõ számithat a figyelmedre. Amikor viszont szófogadatlan, vagy hisztis, büntesd meg, nevezz ki egy helyet, ami a büntetõ hely lesz, egy szék, egy kis darabka szõnyeg, vagy bármi, és a korának megfelelõen percekben mérd a büntetést. A Viasaton néhány hete megy egy sorozat, a Dada, kitûnõ nevelési tanácsokat ad, könyve is megjelent, de mivel angol a sorozat, sajnos nem tudom, hogy nálunk is beszerezhetõ- e.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!