Találatok a következő kifejezésre: Mit csináljak, az 5,5 (132 db)

Mit csináljak az 5, 5 éves kislányommal?

Két gyerekem van. Egy 5,5 éves kislány, és egy 1 éves kisfiú. Mind a ketten külön szobában alszanak.Mindegyiknek van saját ágya, de egy szobában vannak. Egyik éjszaka, kb. 1 hete, a kislány hangosan kiabálni kezdett, rosszat álmodott, és nagyon félt.Persze, felébresztett mindenkit. Átmentem, próbáltam megnyugtatni, kisvillanyt kapcsoltam, de folyamatosan átjött hozzánk. Mondtam rendben, aludjon akkor éjszaka velünk. Azóta egyfolytában ürügyet keres, minden éjszaka át akar jönni, kitalál dolgokat, éhes vagyok, szomjas vagyok, félek, holott nincs sötét a lakásban, még akkor sem, ha nem ég villany. Már kezd kicsit bosszantó lenni a dolog, és teljesen tanácstalan vagyok, nem hagy aludni. Egyszer-kétszer el?fordult, hogy a kisfiam velem aludt, mert nagyon ny?g?s éjszakája volt, de ez egy 1 évesnél gyakrabban el?fordul, és ez nem most volt. De ha éjszaka felébred, általában, megszoptatom, és visszateszem a kiságyba, nem is szokott gond lenni vele. Eddig a kislánnyal sem voltak ilyen gondok. Hiába mondok neki bármit, nem kell félnie, stb. mindig kitalál valamit. Kérlek adjatok tanácsot, mit csináljak vele?

Legjobb válasz: Mi lenne, ha azt mondanád, hogy Neki kell vigyázni a kistestvérére?! Talán így kedvet kapna az együttalvásra... de csak egy ötlet...

Mi lenne, ha azt mondanád, hogy Neki kell vigyázni a kistestvérére?! Talán így kedvet kapna az együttalvásra... de csak egy ötlet...
Ez nálunk is van. Legyél türelmes. Nálunk szomjas, elfelejtettük kivenni a hajgumit, pisilni kell (lefekvés elõtt volt...), fázok, melegem van, izgulok, remegek, fáj a hasam ... ezek szoktak lenni, amelyik épp eszébe jut. Szépen mondom neki, hogy: igyál, kiveszem a hajgumit, pisiljél és alvás, takarózz be, takarózz ki, sajnálom, de nem tudok vele mit csinálni és azzal fejezem be, hogy nyomatékosan jó éjszakát kivánok neki és lehet visszamenni az ágyba szépen. Mindig, következetesen, kedvesen. Az a max (csak ha jó kedvem van), hogy visszakisérem az ágyba és betakarom. És mindig elmondom neki, hogy akkor lennék büszke rá, ha ma este nem jönne ki semmiért. Néha ilyen is elõfordul és olyankor reggel nagyon büszke magára én meg jól megdicsérem. 4, 5 éves és szintén kistesós.

Mit csináljak az 5 hónapos babámmal, hogy maradjon a babakocsiban, és ne bömbölje végig az utat? Ha tehetném már a boltba se mennék babakocsival.

Kényelmes, nagy babakocsink van, mégis elkezd benne feszelegni, és aztán kezd?dik a hiszti. Mindig viszem a kedvenc játékát, megemelem a háttámlát, hogy kilásson, nem kapkodom ki, ha nyöszörög, még sincs semmi eredmény.

Legjobb válasz: Sziasztok! Ilyen idõs korban velünk is ugyanez volt a helyzet. Amikor fekvõ helyzetben volt a babakocsi orditott, próbáltam fél ülésbe rakni, szintén orditott, majd teljesen felemeltem a háttámlát, de ugye magától még nem tudott ülni, de olyan jól érezte magát, hogy szinte hihetetlen. Látot mindent, hallotta, mi zug, madarak csicsergését, milyen autó megy el mellettünk stb. Most 7 hónaposak vagyunk és amikor veszem elõ a babakocsit, szinte repked a boldogságtól, hogy megyünk. Kitartás! Hamarosan nyugis lesz a Ti babátok is. Kellemes babázást! Üdv.

Sziasztok! Ilyen idõs korban velünk is ugyanez volt a helyzet. Amikor fekvõ helyzetben volt a babakocsi orditott, próbáltam fél ülésbe rakni, szintén orditott, majd teljesen felemeltem a háttámlát, de ugye magától még nem tudott ülni, de olyan jól érezte magát, hogy szinte hihetetlen. Látot mindent, hallotta, mi zug, madarak csicsergését, milyen autó megy el mellettünk stb. Most 7 hónaposak vagyunk és amikor veszem elõ a babakocsit, szinte repked a boldogságtól, hogy megyünk. Kitartás! Hamarosan nyugis lesz a Ti babátok is. Kellemes babázást! Üdv.
Lehet, h butaság, de én mindig akkor teszem a kocsiba ha jóllakott.Mi nálunk is elég gázos a babakocsis közlekedés de így ki tudom küszöbölni.Ja meg inkább kenguruba viszem, ha több idõt akarok a boltba tölteni, mert úgy nagyon el van.
A kérdező hozzászólása: Köszi csajok!
Szia nálunk is ezek a gondok vannak.Már nagyon félek mikkor valahová menni kell.Mi most 4 hónapossak vagyunk, sajnos mindent énis kipróbáltam már de hiába.Sokszor annyirra sír hogy kikel vennem a kocsiból, és reggel 7 órakkor még nagyon hideg van mikkor viszem a kisfiamat az oviba.Nagyon reménykedek hogy hamarossan ülni fog és akkor talán ellesz.A kisfiam is pont ilyen volt nem használtuk a babakocsit csak 2 hónapot.Kíváncsi vagyok milyen ötleteket írnak, mert én már kifogytam belõle.
Nekem is 5 honapos a babám és 3 honapos kora ota sír a kocsiban.Én mindig kiveszem mert tudom hogy nagyon érdeklõdõ és mindent látni akar.Ha álmos akkor a cumival elalszik és ha felébred most már nem sír.Én amondó vagyok hogy avval ha biztosítjuk a gyereknek azt amire vágyík avval nem kényesztetjük el csak bizalmat kapunk tõle hogy mindig ott vagyunk ha segítségre van szüksége.Persze most már minden rendben, sokszor nézelõdik a babakocsiban de ha megunja jelez hogy ki szeretne szállni.Akkor leülök vele egy padra fél órát nézelõdik, elfárad tõle és visszarakom a kocsiba, cumi és már megyünk is tovább.Szerintem sürün vedd ki ha azt kéri és a lehetõségek is adják és hidd el nem fog ugy maradni(sirosan a kocsiban) Ez most egy ilyen idõszak...lassan rá fog jönni hogy milyen jó is az ha pihenhet.
Szia! Mi is 5 hósak vagyunk és ugyanez megy nálunk is séta közben. Bírom egy darabig, kap cumit de azt is kiveszi már a szájából, játék nem érdekli. Majd a végén ált. kiveszem és be a kenguruba és sétáltatom az üres babakocsit:-))) Vagy leülök vele egy padra , az ölembe veszem és nyugiba názelõdik élvezi a jövés-menést.De mi lesz ugye télen???? Remélem ha már tudnak rendesen ülni jobban ellesznek a babakocsiban is....
Szia! Legyél türelmes vele, minden baba sír a babakocsiban. Nálunk 1 hónapig tartott, utána abbahagyta, mert rájött, hogy úgysem vesszük ki. Mással ne törõdj, azt gondolnak, amit akarnak. Menj eleinte olyan helyekre vele, ahol nincs akkora "közönség". Nagy kitartást kívánok hozzá.
Ismerõs sajnos nagyon a helyzet, csak annyiban más, hogy mi 3 hósak vagyunk, és nekem addig sír, míg el nem alszik, szerencsére ez hamar bekövetkezik, de ha megállunk, felébred és nagy a bömbölés.Nekem is elég kellemetlen, mert úgy érzem hogy én vagyok a rossz anya akinek sír a babája, pedig nem tehetek róla, egyszerûen nekünk rázódnia kell a popsinak.Sajnos pont ezért igazán jótanácsot nem tudok adni, fõleg 5 hósan mnár annyit sem alszanak.
A kérdező hozzászólása: Köszi a gyors választ! Már nagyon elvagyok keseredve, hogy csak az én gyerekem sír a kocsiban, és (kis falu lévén), minden öregasszony kérdezi az utcán, hogy "Ugye éhes a picike?"- hát nagyon tudnám értékelni, ha csak akkor sírna amikor éhes!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a biztató szavakat!

Mit csináljak az 5 hónapos shar pei kutyámmal, ha nem fogad soha se szót nekem, mindíg arra megy amerre ő akar, és még a nevére sem nagyon hallgat?

Legjobb válasz: Sokat sétáljatok pórázon, úgy, hogy nagyon rövidre fogod és így irányítod a kutyust. Mindíg dicsérd meg, ha egy pár métert szépen, húzás nélkül tett meg. A nevét, mindíg ugyanúgy mond(játok)! Teszem fel, ha a kutyát Kirának hívják, akkor eleinte ne legen Kirus, Kika, Kirka, stb....csak Kira, így fogja megtanulni, hogy mi a neve. Amikor hallgat rá, onnantól lehet becézgetni, mert a név eleje (Ki...) már rögzült. Sokszor kell megszólítani a kutyust. Parancs-szavak elé is mindíg tedd oda a nevét. Sok sikert!

Sokat sétáljatok pórázon, úgy, hogy nagyon rövidre fogod és így irányítod a kutyust. Mindíg dicsérd meg, ha egy pár métert szépen, húzás nélkül tett meg. A nevét, mindíg ugyanúgy mond(játok)! Teszem fel, ha a kutyát Kirának hívják, akkor eleinte ne legen Kirus, Kika, Kirka, stb....csak Kira, így fogja megtanulni, hogy mi a neve. Amikor hallgat rá, onnantól lehet becézgetni, mert a név eleje (Ki...) már rögzült. Sokszor kell megszólítani a kutyust. Parancs-szavak elé is mindíg tedd oda a nevét. Sok sikert!
Ennyi idõsen még a jutalom falatos megoldást is meglehet próbálni. Elöször a nevét kell neki sokszor mondogatni, h tudja h róla van szó. Ha ez után sem fogad szót, amikor már tudja h neki szólsz, akkor jöhet a juti-fali.Nekem bevált!:) Egy Westie-ke gazdija


Mit csináljak az 5 hetes babámmal, ha megfordult vele a világ?

5 hetes kislányom felcserélte a nappalt az éjszakával!Ti mit csináltatok ilyen esetekben?

Legjobb válasz: Nappal ne hagyd órákat durmolni, fõleg ne az esti fürcsi, stb ( a saját rutinotokban ami este jön) elõtt. Próbálj rendszert vinni az életébe: mindig kb egy idõben fürdesd... Éjszaka ha kel enni, ne beszélj hozzá. Csak egy kislámpát kapcsolj, hogy félhomály legyen csak a szobában. Etesd meg, ha szükséges tedd tisztába, de ne beszélj hozzá, ne mosolyogj rá (ha meg bírod állni), böfi, és mehet vissza az ágyba. Nem tudom, hogy az én Fiam eleve is ilyen jó gyerek-e, vagy ez a módszer jött be azt nem tudom. :) Sok sikert!

Nappal ne hagyd órákat durmolni, fõleg ne az esti fürcsi, stb ( a saját rutinotokban ami este jön) elõtt. Próbálj rendszert vinni az életébe: mindig kb egy idõben fürdesd... Éjszaka ha kel enni, ne beszélj hozzá. Csak egy kislámpát kapcsolj, hogy félhomály legyen csak a szobában. Etesd meg, ha szükséges tedd tisztába, de ne beszélj hozzá, ne mosolyogj rá (ha meg bírod állni), böfi, és mehet vissza az ágyba. Nem tudom, hogy az én Fiam eleve is ilyen jó gyerek-e, vagy ez a módszer jött be azt nem tudom. :) Sok sikert!

Mit csináljak, ha az 5, 5 éves lányom elnyomja a 4 éves öccsét?

Állandó a harc köztük, a nagylány folyton bizonyítaná, hogy ? a nagyobb, ügyesebb, okosabb stb., így állandóan provokálja az öccsét, aki mindezt még nem éri fel ésszel, így folyton megy a huzavona, sírás, kiabálás köztük... hogyan tegyek rendet?

Legjobb válasz: Hát ez bonyolultabb, ugyanis tényleg vág az esze; úgy tekeri a dolgokat, hogy nagyon oda kell figyelnem, ne játsszon ki minket, szülõket. Nem tudom megfogni sokszor, mi is az, amit nem szabadna csinálnia, mert látszólag nem jár tilosban. Itt is nehéz emgfogalmaznom, most épp példán gondolkodok...

A kérdező hozzászólása: Hát ez bonyolultabb, ugyanis tényleg vág az esze; úgy tekeri a dolgokat, hogy nagyon oda kell figyelnem, ne játsszon ki minket, szülõket. Nem tudom megfogni sokszor, mi is az, amit nem szabadna csinálnia, mert látszólag nem jár tilosban. Itt is nehéz emgfogalmaznom, most épp példán gondolkodok...
nehéz dolgok ezek. Én úgy próbálnám megoldani, hogy készségfejlesztõ játékokat játszanék velük. Mivel elég kicsi a korkülömbség, nem lehet gond olyat találni, ami mind a két gyereknek megfelelõ.Pl gyurma.Megkérném a nagyobbat, hogy mutassa meg az öccsének hogyan kell csinálni. Ezzel elismerném, hogy õ az ügyesebb, és valamilyen szinten megérti egy idõ után, hogy õ is taníthatja az öccsét.Valószínüleg szimpla féltékenység.Ezért én nem állnék mindig a kicsi mellé, de ha a nagy túlzásba viszi büntetném. Nem veréssel persze, hanem leszidnám, vagy nem engednék valamit amit szeret.Viszont ha rendes kedves, jutalmaznám.Pl. megdícsérem, hétvégén egy fél órával tovább játszhat este stb.Talán beválik és rájön, hogy a pici sem buta, csak pici és õ is ilyen volt annyi idõsen. Remélem tudtam hasznos tippet adni! sok sikert!
pofozd meg a lányodat!
tényleg pofozd meg .hogy én erre nemgondoltam!
Szerintem a kislánynak már meg kell értenie, ha beszélsz vele. Addig rendben van, hogy õ a nagyobb, okosabb, ügyesebb... ezt valószínûleg a kicsi is tudja, ezért rá kell venni, hogy hagyja abba az "erõfitoktatást". Meg lehet õ "fenyegetni" egy-két dologgal, és ha továbbra is folytatja a veszekedést, akkor cselekedhetsz is. Nem verésre gondolok, van egy pár dolog, amivel "meg lehet fenyegetni" egy ilyen korú kislányt, érteni fogja, hogy nem szabad....

Mit csináljak 3, 5 éves fiammal, ha állandóan azzal a faltörős sz. Gépes játékkal akar játszani amit a mamája megmutatott neki? Van még valaki így ezzel?

Legjobb válasz: Szia. Egyszerû a válasz! Ne engedd neki. Nem is értem. 3,5 éves gyerek mit keres a számítógép elõtt. Az én lányom max. mesét néz rajta felügyelet mellett. És nem vagyok konzervatív.

Szia. Egyszerû a válasz! Ne engedd neki. Nem is értem. 3, 5 éves gyerek mit keres a számítógép elõtt. Az én lányom max. mesét néz rajta felügyelet mellett. És nem vagyok konzervatív.
Le kell kódolni a számítógépet, akkor hiába kapcsolja be... Nálunk is le van.
Ne hagyd, hogy ilyen kis korban gépezzen!! 12 éves vagyok és a nyári szünetben (azaz most) naponta akár 6-7 órát gépezem. Nem vagyok rá büszke, de ez van. Ha õ már 3, 5 évesen elkezdi, akkor mi lesz vele mire 12 éves lesz? Mondd el neki, hogy káros meg minden.
A kérdező hozzászólása: nem is akarom engedni, már ott tartok hogy az egeret meg a billentyûzetet is el kell dugni elõle mert tudja hogy kell bekapcsolni a gépet.

Már 5 éve ismerek egy lányt, eddig csak neten beszélgettünk, személyesen nem találkoztunk. Mit csináljunk az első találkozásunkkor? 25/F

Legjobb válasz: Szerintem az már rég rossz ha 5 éve neten ismerkedtetek meg.Nem hiszem, hogy igazi szerelem lehetne belõle, de egy próbált megér :) Add magadat, csak úgy mint a neten.

Szerintem az már rég rossz ha 5 éve neten ismerkedtetek meg.Nem hiszem, hogy igazi szerelem lehetne belõle, de egy próbált megér :) Add magadat, csak úgy mint a neten.
25 évesen már tudnod kellene randizni egy lánnyal nem gondolod??!!
Szerintem nincs ezzel semmi gond. Én a barátnõmet a neten ismertem meg és már több mint 4 éve együtt vagyunk. Több mint 1 éve együtt élünk. Persze minden az elsõ találkozáskor dõlt el. Elmentünk sétálni és már az elsõ perctõl kezdve tök jól eldumáltunk, úgyhogy egy spontán koncert is belefért estére, ahol sikerült is összemelegednünk :) 25/F
Hát, azért ez már tényleg elég kétesélyes. Azért más az ember interneten, akárhogy is "küzd" ellene. Nekem már 1 év után is bizarr volt a találkozás, nem sült el jól. 5 év az meg már huuh. Hát azért sok sikert. Séta, meki, fagyi, stb. Rá fogtok érezni.

Mit csináljak, ha az 5 hónapos kutyám örömében és ha megszidom akkor is összepisilja magát?

5 hónapos kiskutyám már több ízben is bepisilt, udvaron él, mégis ha beengedjük akkor hajlamos bepisilni. Az elején többször leszidtuk emiatt, de akkor meg azért pisilte össze magát. Most már el?fordul, hogy örömében is bepisil, vagy csak megsimogatom, simán beszélek hozzá és akkor is bepisil.

Legjobb válasz: Ne aggógj,nekem is most 5 hónapos a kutyim,és ugyan ezt csinálja!szerintem semmi baja nincs,majd kinövi!

Ne aggógj, nekem is most 5 hónapos a kutyim, és ugyan ezt csinálja!szerintem semmi baja nincs, majd kinövi!
Örömükben szoktak ilyet csinálni. Viszont érdemes lenne megnézetni dokival, mert az is lehet, hogy fel van fázva. Gyakrabban vigyátek be a házba, idõközönnként vidd ki a kertbe és dicsérd meg ha ott pisil. Ha a doki megnézte és azt mondja, hogy nincs felfázva, akkor ha bepisil és pont látott(késõbb nem ér semmit) vidd oda a pisihez és szídd meg. De ne verj rá érte és ne is nyomd bele az órát. Megszídod, aztán fél óráig nem szólsz hozzá. A lelki "terror" sokkal többet ér, mint a testi fenyítés.
Igen, én is azt mondom, nézesd meg dokival, ha nincs szervi baja, akkor ki fogja nõni. Enyém is 5 hónapos és szokta még ezt csinálni, kisebb korában meg ahány embert meglátott, mindnél bepisilt örömében. :) Most már annyira nem, de szokott még így is.

Mit csinaljak? 4.5 eves a kislanyom es egyre nehezebben fogad szot. Sosem volt konnyu vele a dackorszakat kezdodoen, de az utobbi idoben egyszeruen nevelhetetlen.

Nem tudom miert, de ha pl probaljuk fegyelmezni, es nem megengedni neki vmit, vagy epp akarat ellen van utasitva akkor verekszik. Nem tudom honnan tanulta mert senki sem verekszik a csaladban. Foleg a nagymaminak nem fogad szot, es erosen odacsap neki. Anyum nem rakja buntetesbe visoznt ezert. De most mar van olyan h nekem is probal ram csapni de akkor tudja h bunti van, eddig az apjaval volt a legengedelmesebb de mar sokszor ot is teszteli, h meddig huzhatja a hatart. Oviban nem hiszem h lathatta a verekedest mert eleg szigoru ovonenije volt tavaly, es eleg jol befegyelmezik oket. Ott azt mondjak olyan kis csendes olyan mint egy angyal, de itthon sokszor elviselhetetlen. Mar ott tartok h nevelesi tanacsadoba viszem. Ti h kezelitek ezt le?

Legjobb válasz: Honann tanulta? Hát az oviból, vagy ahová hordjátok! Mikre nem jó a közösség meg a tv. Kizárásos alapon mit gondolsz honnan tanulhatta? Biztos nem az utcán látta...

Honann tanulta? Hát az oviból, vagy ahová hordjátok! Mikre nem jó a közösség meg a tv. Kizárásos alapon mit gondolsz honnan tanulhatta? Biztos nem az utcán látta...
Anyukád is büntibe küldhetné ezért. És te is. Majd leszokik róla. Hidd el, nem marad így. Csak következetesen mindig küldd büntetésbe. Az oviban igen is verekednek a kölykök, ha szigorú az óvónéni ha nem. De ennek nincs jelentõsége.
Nem is tudom mit lehetne csinálni egy 4 évessel ha nem fogad szót. Törd össze a játékait a szeme elõtt, jobbat nem tudok. Mondjad neki azt ha õ üt titeket akkor te meg a játékait ütöd!
biztos nem vagy elég következetes, és érzi rajtad hogy nincs mitõl tartania. elõszõr figyelmeztesd, amikor valami rosszat csinál-és mondd el hogy mik a következmények.aztán ha folytatja akkor tartsd is be. ha nagyon hisztizik rakd be a kádba (úgy ruhástól) és enged rá a zuhanyt.ezen általában meglepõdnek..
A kérdező hozzászólása: 1 es harmas nagyon ertelmes hozzaszolast adtal cask nem tudom mi a fenenek valaszolsz ha ertelmeset nem tudsz hozzaszolni. Az oviban tuti nem tanulta, mert nem hagynak teret verekedesnek. Ezt biztosan tudom, nagyon ovatosan valastzottunk ovit, maganoviba hordjuk, keves gyerek ket szakkepzett ovoneni van veluk, es toszteletre tanitjak a gyerekeket nem pedig utlegelesre. Aludni nem kotelezo, de pl csendben kell maradni a helyukon, nezegethetnek konyvet de csendben, mert tisztelni kell azokat akik alszanak. Ott elegge beszabalyozzak, es otthon eli ki magat. Regebben nem volt ilyen, de az utobbi fel ev egyre elviselhetetlenebb vele.
A kérdező hozzászólása: a stilust degradalom es azt h ertelmes valaszt nem tudsz adni. Olvasd cask vissza a valaszod, semi ertelmeset nem mondtal.
Nézz meg néhány szupernagyi showt a youtube-on. A nõ tud valamit:D Pár nap alatt a legvásottabb kölköt is helyre rakja. Sokszor mutatnak olyat, hogy gyerek valamit nem akar, büntibe akarják rakni, de nem hallgat. Kijelölnek egy széket, egy sarkot. A gyerek nem marad a sarokban, széken. És számolták, hányszor rakták vissza a gyereket. Volt, hogy százszor. És mind a százszor ugyanúgy, nyugodtan, és elmondták neki, hogy most már pedig itt maradsz. És a gyerek feladta, ott maradt a végén. Legközelebb már csak fele annyit kellett visszavinni, és ez így szépen lecsökkent, míg végül már csak néha kellett a bünti szék. És bevált nekem is:D Kezdettõl fogva én a szobájába küldöm be, ha hisztizik, és addig nem jöhet ki, ameddig nem hagyja abba. Már elég ránéznem, tudja, hogy mennie kell. Na nem mindig megy símán:D Néha már be se megy, hanem próbál lenyugodni és mondani azonnal, hogy "lenyugodtam anyuka" Néhány gyereknél a légzéstechnikát is alkalmazta. Volt olyan gyerek, aki behisztizte magát kékre. Õ lefogta, átölelte és mondogatta neki nyugodtan, hogy nyugodtan vegye a levegõt és együtt lélegeztek. És egész jól belejött a gyerek a végén. Sok jó kis praktikát ad, érdemes belenézni, de mindrõl ugyanaz a dolog jön le: Nyugodtság, következetesség. És bármit mondasz, a gyereknek (szidás közben is) el kell érni, hogy a szemedbe nézzen, rád figyeljen, le kell ereszkedni a szintjére (úgy értem letérdelsz:D) és mindig nyugodt hangon kell szidni is, de határozottan. (Ezt elég nehéz betartani:D) Nézz meg pár részt: http://www.youtube.com/watch?v=8GwRYwPyY4w
annyi lehetõség van...lehet egyszerûen tényleg megjátszotta magát vagy csak játszott veled..lehet õ sem tudja mit akar aztán azért mondta


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!