Találatok a következő kifejezésre: Mit csinál rendező (3 db)

Az animációs filmeknél mit csinál a rendező?

Mert ugye itt nincsenek él? színészek akiknek adhat utasításokat, hogy mit hogyan csináljanak, max a szinkronszínészeknek mondhat ezt azt. Az animációs filmeknél a forgatókönyv a fontos meg akik az animációt készítik. Legalábbis én így gondolom.

Legjobb válasz: Kicsit pontosabban leírva: 1. forgatókönyv, ott nagyon kevés utasítás van megadva, hogy meghatódik meg ilyesmi nincs- Csak a cselekmény és a dialóg, néha beleírnak extra dolgot is, de ha cégen belül készül a könyv (pixar) akkor persze bármi elképzelhetõ. 2 storyboard, itt már a rendezõ is jelen van, itt dõl el sok minden (kameraállás, plánozás, szereplõk kinézete) 3 elkészítik a figurákat elõbb makettekként, majd a modellezõk a számítógépen. 4 aztán jön a többi, világítás, anyagozás, animálás, mocap, render stb. 5 vágás, itt lesz végleges, egységes a film +hang, zene Persze minden munkafolyamatot felügyelnek ún lead -emberek, az adott területek vezetõi (modellezés vezetõ, világítás vezetõ stb...), akik az elkészült részfeladatokat megmutatják a rendezõnek, aki eldönti h ok, vagy javításra szorul. Õ minden folyamatot felügyel a storyboardtól a vágás végéig, amíg végleg el nem készül a film.

Kicsit pontosabban leírva: 1. forgatókönyv, ott nagyon kevés utasítás van megadva, hogy meghatódik meg ilyesmi nincs- Csak a cselekmény és a dialóg, néha beleírnak extra dolgot is, de ha cégen belül készül a könyv (pixar) akkor persze bármi elképzelhetõ. 2 storyboard, itt már a rendezõ is jelen van, itt dõl el sok minden (kameraállás, plánozás, szereplõk kinézete) 3 elkészítik a figurákat elõbb makettekként, majd a modellezõk a számítógépen. 4 aztán jön a többi, világítás, anyagozás, animálás, mocap, render stb. 5 vágás, itt lesz végleges, egységes a film +hang, zene Persze minden munkafolyamatot felügyelnek ún lead -emberek, az adott területek vezetõi (modellezés vezetõ, világítás vezetõ stb...), akik az elkészült részfeladatokat megmutatják a rendezõnek, aki eldönti h ok, vagy javításra szorul. Õ minden folyamatot felügyel a storyboardtól a vágás végéig, amíg végleg el nem készül a film.
Az animátoroknak mondja meg, hogy mit kell csinálni az animációs figuráknak ugyanúgy mint egy élõfilmes esetben. A forgató könyv leírja azt, hogy egy adott esetben pl a rajzfigura meghatódik, de az a rendezõ dolga, hogy ezt úgy csináltatja, hogy ráközelít a szemére és ott csillan a könny, vagy teljes kép és naplemente.
Igen, az elsõ jól leírta. A jó forgatókönyv még nem minden és egy animátornak nem biztos, hogy van érzéke az ilyesmihez.
A kérdező hozzászólása: De épp ez az, hogy csak felügyel. Ennyi erõvel én is lehetnék ott és mondhatnám, hogy ez még nem jó srácok dolgozzatok meg stb.
Nem, mert neked nincs rendezõi végzettséged, nem tudod hova s hogyan kell tenni a kamerát, milyen sebességgel mozogjon, milyen vágástechnikák vannak stb. A vágónak is a rendezõ mondja meg, hogy melyik legyen a következõ jelenet, a mocapnál is rendezi az embereket. A másik pedig, hogy vágnod kell a 3d-t, de jobban, mint gát györgy. Az animációs rendezõk szinte mindig 3d artistként kezdték, onnan növik ki magukat évek alatt. Tudnod kell elkészíteni önállóan egy 3 perces animációs filmet, ha az megy, akkor tudod, hogy mit csinál a rendezõ. Ugyanezt csak nagyban és kb 100 emberrel. Mivel egyszerre nem lehet mindenhol így leadek segíteik a munkáját. Azt kihagytam, hogy elõször összeállítanak egy animatikot, ott rengeteg minden eldõl, az egy lecsupaszított first look animáció. De ha te is tudnál rendezni, akkor megkérdezem artistként, hogy a protgagonist a 17-es jelenetben mennyire látszik a kamerában, vagy a 32-es ben v.o. vagy o.s.? Az antagonist karakter milyen magas a sceptikhez képest? Elegendõ volumetrik light van a jelenetben? Füst készítését adott jelenthez melyik pluginnel készítsük? És minden kérdés mögött ott van egy újabb kérdés, hogy miért? Ezer ilyen kérdést kap a rendezõ és azonnal kell tudnia válaszolni rá. Egy rendzõnek tudnia kell modellezni, világítani, anyagozni, renderelni, scriptet írni, programokat ismerni, vágási ismeretekkel rendelkezni, hogy ha kell, akkor õ is bele tudjon nyúlni, ne csak azt mondja "szerintem még nem jó". Azt gondolod, hogy a katonákat irányíthatja olyan ember, aki soha nem volt katona? Egy sima filmben sem fog minden egyes apró jelenetet a rendezõ irányítani, mondjuk egy nagy filmnél kiadja a sminkesnek a parancsot, hogy mit szeretne látni, aztán elmondja a világosítónak, milyen fénnyel dolgozzanak, olykor a szereplõk nagy szabadságot kapnak, és sokszor a forgatókönyvet nem is õk írják, akkor én is lehetnék egy sima rendezõ, nem?
Anim rendezõ igazából úgy lehet valaki, hogy éveket dolgozik artistként egy cégnél, közben elvégez egy sima rendezõi tanfolyamot/iskolát. Másként nem megy. Amikor a prod elé áll vki egy könyvvel, hogy szeretne belõle filmet, elsõ kérdés, hogy ilyen projekteken dolgozott, ha nem dolgozott még animációs filmeken akkor nagyon csökkentek az esélyei, mivel nem tudja milyen munkafolyamatokból állnak a dolgok, így nem is tudja vezényelni õket, a következõ kérdés, hogy milyen minõségben dolgozott, mondjuk társrendezõ, vagy td, lead, egyszerû artist?
"De épp ez az, hogy csak felügyel." Akkor azt is kérdezhetnéd, hogy minek egy filmhez rendezõ egyáltalán? Körülbelül ugyan azt csinálja, mint egy élõszereplõs filmnél, csak másoknak mondja meg, hogy hogyan képzeli a jelenetet. Mocap filmek esetén ráadásul élõ színészekkel is dolgozni kell.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm így már értem :) Nem gondoltam, hogy ennyi mindent kell csinálnia. Ezek szerint talán nehezebb is mint egy élõszereplõs film rendezése.

Mit csinál a rendező és a producer a filmeknél?

Legjobb válasz: Rendezõ: rendezi a filmet (bármily meglepõ). Instrukciókat ad a színészeknek, a világosítóknak, operatõröknek, vágóknak, stb. (Részletesen elmondja, hogy szerinte hogy néz ki képen a forgatókönyv, illetve nem csak elmondja, hanem úgy is irányítja magát a forgatást, hogy minél inkább hasonlítson az õ elképzeléseihez) Producer: Õ adja a pénzt a filmhez

Rendezõ: rendezi a filmet (bármily meglepõ). Instrukciókat ad a színészeknek, a világosítóknak, operatõröknek, vágóknak, stb. (Részletesen elmondja, hogy szerinte hogy néz ki képen a forgatókönyv, illetve nem csak elmondja, hanem úgy is irányítja magát a forgatást, hogy minél inkább hasonlítson az õ elképzeléseihez) Producer: Õ adja a pénzt a filmhez
A producer nem az, aki reklámot csinál a filmnek?
Én úgy tudom a producer pénzt ad a filmhez, és még esetleg egy-két ötletét meg is jelenítheti a rendezõ :D

Ha egy filmnél különbözik a rendező és az író személye, és a rendező valamit másképp csinál, mint azt az író elképzelte, olyankor mi van?

Gondolom nem egyeztetnek le minden egyes képkockát. Vagy igen?

Legjobb válasz: Az író és a rendezõ is a producereknek dolgozik, övék az utolsó szó.

Az író és a rendezõ is a producereknek dolgozik, övék az utolsó szó.
Elég gyakran különbözik az író és a rendezõ személye. (egy író/forgatókönyv író nem mindig tud rendezni, egy rendezõ nem mindig tud írni), de valóban a producer mondja meg hogy mi legyen. Amúgy az összes stábtag alakítja a filmet (a színészek, operatõr, díszlettervezõ stb...) (és a vágó fejezi be a filmet...)
nem történik semmi.Egyszer néztem a Harry Pottert filmnben és elis oldastam könyvben és hát csomó dologban más volt a film mint a könyv.A könyvben olyan dolgok is voltak ami a filmben nem volt.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!