Találatok a következő kifejezésre: Mit értenek hogy nem (1078 db)

Te mire érted, hogy büfé szak? Arra, hogy nem lehet vele elhelyezkedni, vagy arra, hogy nagyon könnyű szak?

Mert ha az elsőt érti valaki alatta, az igazából nem sértés arra nézve, aki az illető szerint ilyen szakra jár, hiszen nem az illető tehet róla, hogy egy amúgy nehéz szak után nem lehet elhelyezkedni, vagy nem hasznos dolgokat tanítottak neki. De a második az sértő.

Legjobb válasz: semelyik sem sértõ, ha nem úgy értik. ha valakinek külföldi és megjegyzik, hogy 'jé, nagy az orrod' akkor az sértõ? ha könnyû egy szak, de valaki élvezi, mert mondjuk szeret a helyesírással vagy mozifilmekkel foglalkozni, akkor meg kellene sértõdnie? ez az, amit élvez és szeret. másrészt, ha valaki megsért (csak mert olyanja van), akkor ne adj a véleményére. ja, a legtöbb dolog ami könnyûnek tûnik, valójában nagyon nehéz (profi szinten). ott a színészkedés, fotózás, stb.

semelyik sem sértõ, ha nem úgy értik. ha valakinek külföldi és megjegyzik, hogy 'jé, nagy az orrod' akkor az sértõ? ha könnyû egy szak, de valaki élvezi, mert mondjuk szeret a helyesírással vagy mozifilmekkel foglalkozni, akkor meg kellene sértõdnie? ez az, amit élvez és szeret. másrészt, ha valaki megsért (csak mert olyanja van), akkor ne adj a véleményére. ja, a legtöbb dolog ami könnyûnek tûnik, valójában nagyon nehéz (profi szinten). ott a színészkedés, fotózás, stb.
Hogy a diplomával leghamarabb csak egy büfében tudsz elhelyezkedni.
a büfé szak igazából azt takarja, hogy igazából semmi értelme...egy olyan "legyen diplomám, mert az kell manapság" szak, a társadalomnak nem igazán hasznos, elhelyezkedni se nagyon lehet vele. inkább azért végzik el, hogy legyen egy papír, aztán valami tök más szakmában ezzel a fõnöke lehet annak, akinek csak érettségije van, de 5x annyit melózik majd kevesebb pénzért.
Én konkrétan azokra a szakokra értem ezt, amelyeknek nincs semmi értelme. - Mit tanulsz? - X-t. - És x végzettségûek mivel foglalkoznak? - Hááát... õ... õõõ... Na, az ilyenekre...
A kérdező hozzászólása: "ha valakinek külföldi és megjegyzik, hogy 'jé, nagy az orrod' akkor az sértõ? " --> a mondat elejét nem értem, amúgy szerintem igen, az. de nem is az a lényeg, hanem, hogy én sértõ kontextusban szoktam hallani, hogy büfé szak. Azért tettem föl a kérdést. mert ha az elsõ értelemben értik, akkor hülyeség ezzel bárkit sértegetni, mert most mit tehet õ arról, hogy nehéz vele elhelyezkedni? és sokan így fogalmazzák meg, ahogy ti, de sokan értik úgy, hogy egyes szakokon nincs mit tanulni, ami azért túlzás, bár nyilván a mérnök meg a filozófus nincs egyensúlyban. De elsõ válaszoló, tetszik a felfogásod, köszi. Egyébként köszi a válaszokat!
A kérdező hozzászólása: Utolsó, egyébként ebben igazad van, az ilyen válasz olyan fura. mármint, én sem biztos, hogy kapok állást, de legalább van egy biztos dolog, aminek készülök a szakon belül.
A kérdező hozzászólása: Jó, ez igaz, de vannak olyanok, mint pl. az irodalomtudomány.

Radnóti 2 versét kaptam összehasonlításra. Mivel nem igazán tudom hogyan is kell ezt ezért írok. Előhang egy monodrámához illetve a Negyedik Ecloga összehasonlítása tehát a feladat. Mit írjak? Hogyan? Nem értem "Mik"-et

Legjobb válasz: Az összehasonlítás lényege az,h figyelj egy szempontot, a két verserõl összehasonlítva írd le,amit a szempont alapján megállapítottál. Sokan azzal "hibázzák" el,h azt hiszik, h elõször azt írják le amit az egyik versrõl,utána meg amit a másik versrõl! Vegyünk egy példát. Az 1. szempont legyen a keletkezési körülmények.(most nem nézem meg, h mikor írta,de ha ugyanakkor írta akkor: Radnóti mindkét versét x-kor írta. Ha nem ugyanakkor : Elõhang egy monodrámához címû versét RAdnóti x-ben írta, míg másik versét, ami a költõ belsõ vitája yben. további szempontok: keletkezési körülmények,téma,mûfaja,szerkezet,cím,mondanivaló,stílus és stb... de ez nem 12.es anyag, mindjárt itt az érettségi és ennyi nem annyira megy?!:D

Az összehasonlítás lényege az, h figyelj egy szempontot, a két verserõl összehasonlítva írd le, amit a szempont alapján megállapítottál. Sokan azzal "hibázzák" el, h azt hiszik, h elõször azt írják le amit az egyik versrõl, utána meg amit a másik versrõl! Vegyünk egy példát. Az 1. szempont legyen a keletkezési körülmények.(most nem nézem meg, h mikor írta, de ha ugyanakkor írta akkor: Radnóti mindkét versét x-kor írta. Ha nem ugyanakkor : Elõhang egy monodrámához címû versét RAdnóti x-ben írta, míg másik versét, ami a költõ belsõ vitája yben. további szempontok: keletkezési körülmények, téma, mûfaja, szerkezet, cím, mondanivaló, stílus és stb... de ez nem 12.es anyag, mindjárt itt az érettségi és ennyi nem annyira megy?!:D
A kérdező hozzászólása: tulajdonképpen menne ez de nagyon lusta vagyok és nem éppen a kedvenc költõm. még el vagyok veszve József Attilában. És marhára nincs kedvem Mikihez.

Mi az hogy nem értem meg, hogy most nem ér rá? Szerintetek nekem vagy neki van igaza? Mit kéne tennem?

Msnen beszélgetek egy csajjal több mint 2 hete.Én akarok találkozni veleés állítása szerint ? is csak most vezetni tanul és elvileg nincs ideje találkozni.Mert én este melózom és nem akar lejönni hozzám 2-3 órára.(mondjuk nem azért, de els? randira nem lenne az elég ?)

Legjobb válasz: Hagyd az ilyet a P...ába! Komolyan! Egyszer én is megismertem egy ilyen csajt, és úgy volt hogy talizunk, de persze elõzõ nap lemondta! Ok, késõbb elhagyta a telefonját, ami persze idõvel meglett, majd autóbalesete lett, és kórházba került... Felépült gyorsan kb 3 napra rá, akkor már nem nagyon volt kedvem menni, de gondoltam egy próbát megér. Akkor viszont épp ment valahová az ismerõseivel... Nah akkor menny b+! Késõbb kiderült hogy összejött valami pasival ott aki alápakolt, pedighát gyógyszert szedett. Valószínû. Egy hüle ..csa volt, hála az égnek hogy nem dobtam ki az ablakon a benzinpénzt hogy találkozhassunk. Am nem mostanság volt de szerintem a lényeg ugyanaz. Az ilyen most nem jó így úgy csajokat el kell hajtani a ....ba!

Hagyd az ilyet a P...ába! Komolyan! Egyszer én is megismertem egy ilyen csajt, és úgy volt hogy talizunk, de persze elõzõ nap lemondta! Ok, késõbb elhagyta a telefonját, ami persze idõvel meglett, majd autóbalesete lett, és kórházba került... Felépült gyorsan kb 3 napra rá, akkor már nem nagyon volt kedvem menni, de gondoltam egy próbát megér. Akkor viszont épp ment valahová az ismerõseivel... Nah akkor menny b+! Késõbb kiderült hogy összejött valami pasival ott aki alápakolt, pedighát gyógyszert szedett. Valószínû. Egy hüle ..csa volt, hála az égnek hogy nem dobtam ki az ablakon a benzinpénzt hogy találkozhassunk. Am nem mostanság volt de szerintem a lényeg ugyanaz. Az ilyen most nem jó így úgy csajokat el kell hajtani a ....ba!
sztem ennyire vagy neki fontos vagy max ennyi idõt szánna a barátjára hagyd a francba
volt egy fiú az is kérdezgette, h akrok.e találkozni vele, 5 hónap után találkoztam lemondtam mindig...de nem azért, mert szivatni akartam, csak tanulnom kellett..várd meg míg vezet , de ha utána se...lehet, hogy fél stb...
Majd szól, ha ráér. Ha meg nem szól vissza, akkor úgyis nyominger, nincs igazam? Soha ne fuss nõ után! Soha!
A kérdező hozzászólása: Szerintetek jó ötlet hogy hagyjam? Mert egyébként nem szopat, mert azt tagadja, csak szimplán nem ér rá :S
A kérdező hozzászólása: Sztem az lesz a legjobb ha keresek vki mást.Persze ha felajánlja hogy találkozzunk akkor benne leszek :D Mindenesetre én többet nem kérdezek rá.
egyik barátnõm is vezetni tanul, erõltetett tempóban, és kb semmire nincsen ideje... én érettségi idõszakban heti egyszer találkoztam a barátommal, mert egyszerûen nem volt többre idõ... ha fontos neked, akkor fogadd ezt el, vagy beszélj vele róla, hogy meddig tart még ez a dolog, mikor vizsgázik...stb. ez még egy jó téma is lehet. és amúgy én utálom azokat a pasikat, akik rögtön arra hajtanak, hogy "talizzunk má'" falra mászok tõlük.
mindegy, szerintem ez egy nagy kamu az egész úgy ahogy van
lehet sokat nyaggatod a problémáiddal
Hát figyelj, nagyon vogyázni kell mert jópáran kamuznak a neten.Én azt nem hiszem el hogy egy héten legalább egyszer ne tudna találkozni veled, bár ha nagyon sokat kell tanulnia akkor talán hihetõ
szerintem nálatok nincsen bizalom de biztos van alapja.Ha meg összejönne valakivel, akkor lehet nem te voltál a hozzávaló
A kérdező hozzászólása: Kérlek a kérdést kommentáljátok ne a válaszoló hozzászólását!
amibe bent van a barátnõ keze, az jól nem sül el
szerintem köszönd magadnak, és a barátnõidnek de tudtad te jól mit csinálsz illetve csinálsz velük úgyhogy nem sajnállak egyébként nem tudom miért érdekli a barátnõket ez a csaj ennyire hogy gusztustalanmódon alápakolnak egyébként ez jellemzõ szegényekre
A kérdező hozzászólása: Azért szerintetek fogunk találkozni? Mondjuk az jó jel, hogy ha nem írok rá akkor õ ír meg csak egy szavamba kerül és már azzonnal bekapcsolja a kamerát.
jóltetted! ne pitizz érte. így csináltam hülyét magamból. 6 napig mindennap megkérdeztem hogy elmegyünk e valahova. végül igent mondott és az indulás elõtt 12 perccel lemondta. ilyenek a csajok..
A kérdező hozzászólása: Hát nem tudom.Tegnap mondtam neki hogy ha nem talizunk akkor hagyjuk az egészet.Erre õ akkor nyomta be azt a szöveget hogy én nem értem meg hogy most vezet és nem ér rá...Meg ha nem lenne nála esélyem akkor már rég megmondta volna.
Igy igaz, ennyire vagy neki fontos, ennyit megtanultam hogy ha valaki nem akar talakozni, az mindenfele kifogast kitalal hogy ne talalkozzon veled, akkor mit gondolsz mennyire akarja ezt az egeszet? Akinek igazan tetszel az alig varja hogy lathasson, es mindent megtesz hogy talalkozzon veled, akar egy orara ha tobbre nincs is ideje. Ez nem csak a lanyokra hanem a fiukra is jellemzo, mikor azt igeri hogy felhiv es nem hiv, vagy elhiszed hogy erre sem volt ideje? En is igy jartam, egy fiu aki nagyon tetszett megigerte hogy felhiv es nem hivott, utana mikor kerdeztem azt hazudta hogy kellett tanuljon.Eloszor meg elhittem, de aztan azt mondta most biztos hogy felhiv es utana sem hivott, ez mar atveres, es azt is igerte hogy talalkozzunk, aztan nem jott el. Ne csinalj magadbol hulyet, mert az leszel ha sokat huzod az ilyent.

Vidékiek! (úgy értem, hogy nem budapestiek) Mi a pozitívum a vidékben, és mi a negatívum? Szerettek ott élni?

Én nagyon ritkán járok vidéken, és emiatt nekem nagyon szokatlanok az ottani dolgok. Pl. Gyõrött voltam 2 napot munkaügyben és lassan mennek az emberek utcán, meg olyan kedvesen megszólítanak, meg nincsenek sok helyen utcanévtáblák, meg nincsen kiírva, hogy az a háztömb hánytól hányig megy.

Legjobb válasz: Hát nekünk ez a normális, mi ezt szoktuk meg. Budapest engem mindig is riasztott, mikor ott voltam, mindenhol hajléktalanok, tömeg, mindenki rohan, a zsúfolásig tömött metró, ááhhh, egy napot nem bírnék ott ki. Nagyon erõs váltás vidék után, mintha 2 különbözõ ország lenne. Azért elég sok szórakozási lehetõség van, én Debrecenben éltem sokáig (jó, az sem egy kisváros) de ott volt rengeteg szórakozóhely meg miegymás.

vidéki kisvárosban lakom. igazából inkább nagyközség, de nemrég városi rangot kapott. pozitívumok: csend, nyugalom, tiszta levegõ, tisztaság, biciklizési lehetõség. negatívumok: túl sok az ismerõs, ha vkivel elkezdenék járni, 1 hét múlva az egész város tudná, talán id lehet írni, h kevés a bolt és korán zárnak, de ez ritkán okoz bosszúságot Itt egyetlen mozi sincs, de nem hiányzik. Az a baj, h azt hiszik az emberek, h vidéken alig van szórakozási lehetõség, persze kinek mi számít annak. Lehet kirándulni, filmet nézni, beülni vhova, vagy akár múzeumba is menni. Én laktam Budapesten is a suli miatt, de rájöttem, h nekem nincs ott semmi. Aki szeret bulizni, lusta, és nem zavarja, h két múzeum között mocsokban kell közlekedni, annak biztos jó.
A kérdező hozzászólása: jól van, utolsó, gondoltam, hogy egybõl írni fogsz, hogy ÉPP a te területed az egyetlen kivétel:D mi gimiben (nem elitben) tanultuk azt a mondást: Attól még, hogy van kivétel, annál még létezik a szabály is.:)
37: De pont az az, hogy normális ember kerüli az elitnek nevezett gimnáziumokat vidéken és Budapesten is, mert pont ezek az intézmények azok, amelyeknek 0 körüli a hozzáadott értékük, abból élnek, hogy a legjobb diákok mennek hozzájuk, és nekik nem kell jól tanítani, mert önállóan képesek elsajátítani az anyagot, ha meg nem, akkor elküldi a szülõ a gyereket magántanárhoz. Ami az egyetemeket illeti, a legutóbbi pályakövetési adatok szerint a szakterületemen éppen az a vidéki egyetem vezet magasan a végzettek fizetésében, bõven maga mögött hagyva a BME-t és az ELTE-t, ahol én is végeztem (persze tény, hogy a többség a fõvárosban dolgozik). És az sem igaz, hogy ne lett volna tényleges kutatási tevékenység (amikor ott tanultam, ígéretes kutatási projektek voltak). Ráadásul itt is az a nagy különbség, hogy a fõvárosi intézményekkel ellentétben az oktatók át is akarják adni az anyagot (már amelyik, de a többség igen), míg a pesti egyetemeken inkább csak a kemény számonkérés megy (bátyám BME-n végzett).
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A minõségi oktatással én is egyetértek. Teljesen más (tényleg teljesen más!) az az oktatás, amiben Budapesten részesülhet a diák, és egy szegedi elitiskola nem említhetõ egy kategóriában egy fõvárosival. Ez tény. Én egyébként az iskola témában is azt látom a vidéki ismerõseimen, amit mindennel kapcsolatban láttam tõlük. "parasztnak tanyára jó ez"-mentalitás. Szerintem, amíg a vidékiek is így beszélnek önmagukról és nekik az is jó, addig nem lesz fejlõdés, mert akinek nem elég az, ami ott van, elköltözik, a többiek meg elfogadják. Az tény, hogy vidéken például nem folyik tényleges kutatás az egyetemeken (személyes tapasztalat), legtöbb helyen MA-et, Msc-t sem tudnak indítani, és igazán jó oktatókból sincsen elég vidéken. De mit tehetnének, ha oda tényleg nem folyik be pénz, és nem is akarják, hogy folyjon, hiszen "jó ez nekünk".
Szóval rövidebben fogalmazva, pont az a baj, ha szülõként már teljesen más megvilágításban látjuk a dolgokat, és elfelejtjük a gyerekkorunkat, mert akkor lehet igazán ártani a gyereknek egy új nézõpontból.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 34: Márpedig nem szabad elfeledni a gyerekkori igényeket, mert sokszor láttam olyan anyukát, akik úgy gondolkodtak, mint te, azaz mindig mindenbõl a legjobbat akarták a gyereküknek, a gyerek meg szenvedett miatta. Persze ez nem Budapest-vidék függõ, mert vidéki városokban is akadnak elit gimnáziumok, amelyek jelentõs része nem az oktatási színvonal miatt elit, hanem a híre és amiatt, mert az ott tanuló diákok magánórákra járnak, különösen idegen nyelvbõl, ezzel javítva a nyelvvizsga statisztikájukat, egyébként meg a légkör egy otthon nem sznob légkörben felnövõ gyereknek elviselhetetlen. Felnõttként ezt sok szülõ nem látja már át, a mostani középiskolások szülei még nem is ebben a világban nõttek fel, ezért nem is értik mi a probléma. Ettõl függetlenül még igazad is lehet, mivel Budapesten nem elit gimnáziumból is több van, nagyobb a választék, ellenben az információ szerzés lehetõsége korlátozottabb, ahol én nõttem fel, ott a szüleim nagyon jól képben voltak, hogy melyik iskola az, ahol jól is tanítanak (konkrétan tanárok szintjén képben voltak), és melyiknek csak a híre jó, mivel ez azért könnyedén eljutott hozzájuk.
Kedves utolsó, erre az iskola témára majd térjünk vissza kicsit késõbb, esetleg egy másik kérdésnél, vagy amikor már te magad is biztos egzisztenciával családot alapítottál- szerintem az évek múlásával, a szerepek változásával változnak az igények és a hozzáállás is. De ezzel természetesen nem megbántani szeretnélek. Ez nem befolyásolja a fõváros vagy a vidék élhetõségét- sajnálom, hogy rossz tapasztalataid vannak- ez lehet ugyanannyira személyiségedbõl fakadó, otthoni körülményekbõl fakadó vagy éppen az is, hogy bekerültél egy kirekesztõ csapatba stb. mint abból, hogy a konkrét iskolád milyen volt. Igen, van, amikor a kevesebb több, van, amikor nem. Ezt mindenki maga dönti el- a fõváros-vidék vitában azonban a fõváros felé billen a mérleg nyelve az intézményi ellátottság tekintetében. Ennyi és nem több.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); "A középfokú oktatásban ez még élesebb- érdemes megnézni a vezetõ intézményeket." Ovi témához nem nagyon tudok hozzászólni, hiszen nincsenek tapasztalataim. Viszont ha megnézzük a vezetõ középfokú intézményeket, akkor meg is kapjuk a legnagyobb sznobképzõk listáját. Tudom, mert én is ilyenbe jártam. Elsõre felvettek a gimimbõl orvosira, felsõfokú angolom van, de nálunk a többség két nyelvvizsgát is le tudott tenni (engem a nyelvek nem igazán érdekelnek az angolon kívül). Azt kell, hogy mondjam, a kevesebb gyakran több. Az ilyen elit intézmények sokat adnak tudásban, de emberi téren nagyon sokat el is tudnak venni. Nekem öt évembe került többé-kevésbé kiheverni egy ilyen elitiskolát, és az orvosin ami az egyik legstresszesebb egyetem nem stresszelek annyit, mint ott. Egy közepesen nehéz gimi szerintem ezerszer többet ér, mint a Fazekas és társai elitképzõk. Ugyanis nem csak az számít, hogy a gyerek mit tud, hanem az is, hogy mit él át minden nap. Innentõl fogva viszont nagyon nem hat meg, hogy milyen versenyistállók vannak Pesten. Persze lehetne mondani, hogy csak az én iskolám ilyen, de pesti neves intézményben érettségizõ ismerõseim is hasonlóról számoltak be. Arról nem is beszélve, hogy egyetemre amíg vannak vitt pontok addig egyszerûbb egy közepes gimibõl bekerülni, mint egy olyanból, ahol vért kell izzadni egy kettesért. Bocsi kicsit OFF lett.
A kérdező hozzászólása: hahó Sanyi! kedves priviket nekem is írjál még, ne csak kettõt, mert ugyan nem válaszoltam, de lenne egy megjavítandó kocsim. Ja nem, mégsem lenne, mert környezettudatos vagyok, és itt van tömegközlekedés is.:)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Az "anyuka" vagyok ;) Nem ajnároztam Budapestet- egyszerûen csak nagyobb oktatás-kultúra vonalon a kínálat. Nem gimnáziumoktól kell a jó oktatást vizsgálni: már az ovik szintjén is sokminden eldõl. Sajnos vagy nem, ez tény. Nagyon nem mindegy, hogy a csoportban 10-15en vannak, velük két diplomás pedagógus, az egyik anyanyelvi külföldi nevelõ, minõségi alapanyagokból van az étkezés és helyben logopédus, gyógytornász van napi szinten, az állatkertben vagy múzeumban tartanak foglalkozást és a gyerek színtársulat házhoz megy- vagy akár 32en vannak együtt 20 négyzetméteren és ha valamilyen probléma van, akkor lehet koslatni szakember után. Vidéken is bizonyára vannak ilyen intézmények, szakemberek és ugyanígy szülõk is efféle elvárásokkal- csak ott 20-30 km sugarú körben 1-2-3 helyen, Bp-en pedig 4-5 km-en belül akár 4-5 is- az arányok, a kínálat más. A középfokú oktatásban ez még élesebb- érdemes megnézni a vezetõ intézményeket. Az utazás is jóval szélesebb körû (ha el tudunk szakadni a zsúfolt körúti villamostól)- ki lehet fogni tényleg nagyon olcsón repülõjegyet és fél órán belül a reptérre jutok- karnyújtásnyira pl. egy nyugat-európai nagyvárostól. Mobilisabb is vagyok azáltal, hogy az ingatlanom lényegesen magasabb négyzetméteráron, gyorsabban kelhet el bármikor, mint egy ugyanilyen adottságú vidéki.
Miért? Mit lehet csinálni Pesten ha esik? Pontosan azt lehet vidéken is. Én Balatonalmádiban élek. Imádom. Az a baj, hogy a Pestiek amikor ide jönnek vidékre csak azt az egy várost látják, ahol éppen vannak, és az alapján ítélkeznek. Gondoljatok bele, amíg ti Pesten eljuttok, az egyik kerületbõl a másikba, az akár egy óra is lehet. Mi itt vidékén még tömegközlekedéssel is ennyi idõ alatt már egy másik városba jutunk. Almádiból könnyen elérhetõ Veszprém, Balatonfüred, Balatonfûzfõ, Zirc... Ezek nem nagy városok, de mindegyiknek megvan a maga varázsa, turisztikai látványossága, szórakozóhelyei, fesztiváljai és kulturális rendezvényei, aki ilyen helyen nem tudja elfoglalni magát az elég életképtelen. A városok között pedig ott a természet. A Bakony, és a jellegzetes balatoni táj, ami a kimeríthetetlen programlehetõséget rejt magában. Nyáron lehet strandolni, télen korcsolyázni, tavasszal és õsszel túrázni. Az egyik anyuka az oktatás minõsége miatt ajnározta Pestet. Én úgy vélem, hogy egy vidéki ilyen téren sincsen hátrányban. A megyében van két gimnázium, amik benne vannak az elsõ húsz között az országos rangsorban, ami az egyetemet illeti ott meg pont az a buli, hogy el lehet költözni otthonról, és meg lehet ismerni egy teljesen másik környéket.
A kérdező hozzászólása: Jelentsétek ti is a válaszát és akkor talán nem patkányoz itt, hanem kimegy kapálni a földekre. Bár esik. Akkor nem tudom. Mit lehet csinálni vidéken, ha esik?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sziasztok, olyan jó, hogy itt normálisan tudunk érvelni és nincs lepontozgatás meg beszólogatás- pedig más-más szemszögbõl látjuk a dolgokat! Az "anyuka" vagyok ismét :) Orvosis válaszoló megintcsak azt tudom mondani, hogy lehetséges, hogy kicsit elhomályosítja az értékítéleted az egyetlen személyes tapasztalatod és a (nálamnál biztosan:) zsengébb korod. Friss diplomásként én is kb. így gondolkodtam (nekem is egy ideig, fiatal felnõtt koromban inkább negatívabb személyes élmények domináltak a gimnáziumból- idõvel átértékelõdött és NEM azért, mert anya lettem) Abban azért ugye többen egyetértünk, hogy a jó iskolák nem feltétlenül milliárdos szülõk link, érzelmileg elhanyagolt, drogos stb. gyerekeinek gyûjtõhelye? Ugyanolyan sztereotípia, mint az, hogy vidéken meg csak c...gány osztályok vannak lepusztult osztálytermekkel vagy nagyobb szegregáció. (egyébként az igazán elit példában említett családok a csemetéiket NEM hazánkban taníttatják) Nem feledkezem meg a gyermekem igényeirõl (bár azért nem tudom, hogy egy óvodásnak, kisiskolásnak milyen intézményt, oktatási színvonalat érintõ igényei lehetnének:) - de azon túl, hogy a gyerekeket hagyjuk gyermeknek lenni, az ovisokat felhõtlenül játszani és a kisiskolásokat nem terheljük agyon mindenféle extra szakkörökkel, hanem minõségi idõt töltünk együtt- mi más lehetne hasznára egy gyereknek? Az pedig, hogy nem robotot, teljesítménykényszeres gépet nevelünk, szerintem alapvetõ egy családban. Hidd el, hogy a gyermekeiket jó intézményekbe íratók TÖBBSÉGE is emberséges- jó vannak kirívó példák és versenyistálló szemlélet, de ez nem Budapest függõ, hanem egyénfüggõ. Az pedig, hogy valaki a széles (pl. oktatási) kínálatból nem tud begyûjteni számára releváns és neki elegendõ mennyiségû információt- az kifogás :) Igen, vidéki viszonylatban lehet, hogy csak 2-3-4 intézményt kell végigjárni, 10-12 odajáró ismerõssel beszélgetni, kevesebb honlapot vagy fórumot olvasgatni a szülõk, diákok véleményérõl, kevesebb országos versenyeredményt vagy tudomisén mit bogarászni, kevesebb leendõ óvónénivel, tanítóval vagy tanárral találkozni, beszélgetni, kevesebb nyílt napra elmenni, kevesebbszer kell csak úgy spontán arra kanyarodni az intézmény felé és szétnézni stb. Én viszont megfordítom: nekem igenis fontos, részletekbe menõen fontos a színvonal amit pl. oktatásban tudnak adni nekem és a gyermekemnek. Fontos a tanár, tanító személye, az iskola szemlélete, felszerelése, tanítás általános elvei, hangulata és még egy csomó más objektív tények és szubjektív benyomások. Így én erre nem sajnálom az idõt- megyek, kérdezek, utánajárok (ha belegondolok, hogy hány óvodavezetõvel, óvónénivel beszéltem annak idején, hány látásból ismerõs anyukával elegyedtem beszédbe, hány órát töltöttem netes kereséssel (akár mérleg, eredménykimutatás szinten, akár szakcikkekig, fórumokig)- akkor valami borzasztó idõráfordítás valóban- DE valószínûleg az igényeinkhez mérten legoptimálisabb helyet választottuk anno. Szakmák sikerességéhez pedig még: - Budapesten szignifikánsab jobban a bérek (különösen a szakképzettséget igénylõ, de még inkább a diplomás, szakértõi fizetésekben) - Budapesten könnyebb gyorsabban elhelyezkedni, munkát váltani, karriert építeni helyben úgy, hogy az nem jár az élettér vagy a családi szokások változásával (pl. sok utazással, napi ingázás drasztikus növekedésével stb.) - könnyebb városon belül nemzetközi tapasztalatot szerezni, a szakmában idegen nyelven dolgozni, más kultúrájú, nemzetiségû embereket megismerni stb. (még orvosként is akár, de én most a gazdasági-pénzügyi-banki szektorról beszélek, ezt ismerem) ...és ezt hosszabb távon könnyebben lehet kamatoztatni akár országhatáron belül, akár kívül. Még egy gondolat eszembe jutott a fõváros-vidék vitánkhoz: Budapesten (jó, nem a gettóban:) általánosságban kevesebb a faji elõítélet, mint vidéken. A férjem külföldi állampolgár, szembeötlõen más nemzetiségû. Õ szokta mindig mondani, hogy az itt élõk meggyõzõdésével ellentétben Magyarország egy eléggé elfogadó ország, de bizony sokkal furcsábban néznek rá vidéken, mint a fõvárosban, ahol teljesen általános mindenféle nemzet, vallás stb. jelenléte. Ért már bennünket nem kevés beszólás, attrocitás- ezek döntõ többsége nem Budapesten (és mindegyike alacsony kultúrális színvonalú emberektõl, ez tény). Lehetséges, hogy ez részünkrõl tapasztalatból fakadó elõítélet, de más vegyes családoktól is halljuk, hogy a legelõítéletesebbek, a leg elutasítóbbak a vidéki magasabban képzett emberek. Õk azok, akik leginkább lenézõbbek, ha nem tökéletes magyarsággal kérnek tõlük segítséget (de fel sem merül, hogy az a másik nem magyar ember egyébként másik 3 nyelven fordított esetben szívesen válaszolna), munkatársnak ridegebbek, elutasítóak. (a településformától függetlenül mindenütt elõforduló agresszív, aluliskolázott, köteledõ, beszólós embereket most ne is vegyük ide, õk szinte mindennel ellenségesek, ami eltér tõlük) Mit gondoltok errõl?
Nem vagyok orvosis válaszoló, valamit nagyon félreértettél, én informatikus vagyok, csak írtam emellett még példának az orvosi, gyógyszerészi, fogorvosi szakokat, amelyek kiválóak Pécsen, Szegeden és Debrecenben is a SOTE mellett. Emellett friss diplomás sem vagyok, és az informatikai végzettségem mellett most szerzem levelezõn a gazdasági diplomámat egy másik vidéki egyetemen. Ugyanakkor az olyan érvelést nem szeretem, amikor valaki a másikat tapasztalatlanabbnak állítja be, mert ez nem érvelés, mindig mindent meg kell indokolni, azzal lesöpörni mások érveit, hogy bizony én jobban tudom, mert több tapasztalatom volt, az pofátlan dolog. Másrészt szó sincs arról, hogy a negatív élmények dominálnának nálam a középiskolából, én magam ugyanis nem elit gimnáziumba jártam, de láttam és láttam azt is, hogy mi megy az elitnek mondott középiskolákban. "Abban azért ugye többen egyetértünk, hogy a jó iskolák nem feltétlenül milliárdos szülõk link, érzelmileg elhanyagolt, drogos stb. gyerekeinek gyûjtõhelye? Ugyanolyan sztereotípia, mint az, hogy vidéken meg csak c...gány osztályok vannak lepusztult osztálytermekkel vagy nagyobb szegregáció. " De én ilyet nem is írtam, nem is ezt hoztam fel problémaként. Elit gimnáziumnak ebben a vitában végig azokat értettük, amelyek azon a bizonyos ranglistán elõl járnak. Az információ szerzésben nem az a különbség, hogy vidéken kevesebb iskola után kell utánajárni, hanem az, hogy vidéken egy átlagos felnõtt embernek egy rakás ismerõse van, akinek a gyereke ebbe vagy abba az iskolába jár. Mivel tanítás szempontjából nem az iskola adja elsõsorban a színvonalat, ezért az is számít, hogy konkrétan kik fogják a gyereket tanítani, és egy közepes méretû városban errõl is van lehetõség informálódni. Budapest mellett az lenne az érv, ha különleges igényei vannak a gyerekednek(nem úgy értem, hogy speciális igények), vagy neked a gyereked számára, mert ott tényleg sokkal nagyobb a választék, de az a helyzet, hogy a legtöbb ember csak azt hiszi, hogy ritka igényei vannak, kétlem, hogy mondjuk 10 ovi közül ne lehetne találni megfelelõt. Ha a te gyerekednek csak 100-ból 1 az, ami megfelelõ (olyan szó nincs, hogy legoptimálisabb, de ez esetben nincs is olyan, hogy optimális), akkor valószínûleg túlzásba viszed azt, hogy a gyereknek mindenbõl a legjobbat akarod, a gyerekek ugyanis nem így élik át ezt a dolgot, egy idõ után inkább káros nekik a túlzásba vitt gondoskodás. Azzal egyetértek, hogy Budapesten sokkal jobbak az elhelyezkedési lehetõségek, az én szakmámban ez halmozottan igaz sajnos, azért sajnos, mert én ebbõl az egyetlen szempontból látom Budapestet jobb helynek, minden más szempontból rosszabbnak. Nagyon sok ismerõsöm van, aki hosszas gondolkodás után végül rászánja magát a fõvárosba költözésre, én viszont inkább keresek kevesebbet, de élek sokkal élhetõbb környezetben. Bár ki tudja mit hoz a jövõ... Ami a faji elõítéleteket illeti, ez valószínûleg azért van, mert sokkal kevesebb a külföldi származású. De ahol vannak, ott nem éri õket atrocitás, itt Pécsen nagyon sok a külföldi egyetemista, németek, norvégok, perzsák, kínaiak, és rengeteg vendéglátó hely az õ fogyasztásukból él, a helyi lakosság megszokta, hogy sok a külföldi diák, nem néz rájuk furán és nem bunkóskodik velük. De tudok "még vidékebbrõl" példát, az egyik mindentõl távol esõ külterületi lakótelepen például egy ismerõsöm ismerõsének a férje néger, nyilván elõször furán néztek rá, de amint megszokták, már senki sem elõítéletes. Az nem rasszizmus, hogy valakik életükben nem láttak más rasszhoz tartozó embert, ezért szoktatlan, és emiatt távolságtartóak eleinte vele. Ellenben a budai vállalkozó réteg egy jelentõs része támogat már régóta olyan szélsõséges pártokat, amelyeknek azért bõven vannak rasszista megnyilvánulásai, igazából a MIÉP és késõbb a Jobbik pont rájuk építve kezdett népszerûvé válni, csak késõbb szerezték meg az elmaradott térségek lakosságának szimpátiáját.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Utolsó vagyok, egy kis folytatás: végigolvastam az "oktatás-kultúra" vitát, és azt gondoltam, hogy ezt még megosztom: 1. Nem attól függ az, hogy egy gyerek jó suliba jár-e, vagy, hogy milyen igényei vannak, hogy pesti, vagy vidéki. 2. Tanulás terén is van sok dolog, gimnázium, szakközépiskola, szakiskola. Szerintem nem igaz az, hogy mindenfélét csak Pesten lehet tanulni, mert ez nem tükrözi a valóságot. 3. Kulturálódni lehet vidéken is, itt is rengeteg a lehetõség, csak meg kell találni. 4. Minden városban vannak bunkó és kedves emberek, ez nem lehet viszonyítási alap. 5. Munkalehetõség tekintetében Pest a központ, ami szerintem nagyon nagy baj ebben az országban, hogy fõváros-centrikus. Bármi gondod van, elküldenek a központba Pestre, szellemi munkát nem találsz vidéki nagyvárosokban sem nagyon, "mennyé fõ Pestre". 6. Attól, hogy az ember nem Budapesten lakik, attól még nem vidéki. (Ez is kultúra kérdése, hogy ki hogy mondja.) Azt sem szeretem, ha valaki azt mondja, hogy "lemegyek Szegedre/Szolnokra/Szombathelyre/...", mert olyan lenézõ 7. Azért elégedettebb a "vidéki" ember, mert minden Pest körül forog. Tud a kicsinek is örülni, és nem akar jobbat, meg nagyobbat - nem szoktunk versenyezni. 8. Azért nem jó szintén, hogy Pest körül forog minden, mert a "vidéki" embernek, akinek semmi köze nincs például a 4-es metróhoz, a fõvárosi dolgokhoz stb, azok is ugyanúgy fizetik.
Kedves kérdezõ! Szegeden élek, itt is születtem. Nagyon szeretek itt élni. Szerintem nálunk nem olyan kevés a szórakozási lehetõség, ott van például a JATE, a SZOTE. Sok fesztivál kerül megrendezésre nálunk (Bor-, Sör-, Pálinkafesztivál (<- a lényeg :D), Böllérfesztivál, SZIN). Van két mozink is, két bevásárlóközpontunk, két nagy Tesco, egy Auchan. Egy dolog, amit nem szeretek, hogy nem jó az éjszakai közlekedés (gondolok itt arra, hogy kb. este fél 11 után szinte leáll az élet, nem lehet tömegközlekedéssel eljutni A-ból B-be.) Sok külföldi keresi fel a várost egyrészt az Egyetem miatt, másrészt pedig mint turista. Azt is szeretem Szegedben, hogy könnyen át lehet járni gyalog, vagy biciklivel. Fejlett a tömegközlekedésünk (a fentebbi ellenére), nincs szmog, minden közel van. Kedvesek az emberek; látásból sokan ismerik a másikat, és általában reggel sokan a jól bejáratott járattal mennek, és tudják, hogy ki van ott, vagy ki nincs ott, akit szoktak látni :D. Van egy központi nagy piac, ami közvetlen a buszállomás mellett van (a belvárosban), a vasútállomás sincs messze a belvárostól. Jó ránézni a városra, szépek az épületek, és nincs húgyszag, mint Pesten. Ismerem a várost, mint a tenyeremet, pedig csak 16 éves vagyok, könnyen eltalálok a célpontba :) . Jó a levegõ is. (Bocs, ha kicsit hosszú lett :x )
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); "Budapesten (jó, nem a gettóban:) általánosságban kevesebb a faji elõítélet, mint vidéken. A férjem külföldi állampolgár, szembeötlõen más nemzetiségû. Õ szokta mindig mondani, hogy az itt élõk meggyõzõdésével ellentétben Magyarország egy eléggé elfogadó ország, de bizony sokkal furcsábban néznek rá vidéken, mint a fõvárosban, ahol teljesen általános mindenféle nemzet, vallás stb. jelenléte. Ért már bennünket nem kevés beszólás, attrocitás- ezek döntõ többsége nem Budapesten (és mindegyike alacsony kultúrális színvonalú emberektõl, ez tény). " ha logikusan végiggondolod, talán ennek az az oka, h sok vidéki az életben nem találkozott még "feltûnõen más nemzetiségû" emberrel, így látványosan rácsodálkozik. ez feltétlenül jelenti azt, h rasszista. nem akarok grammarnáciskodni, de ha már alacsony "kultúrális" színvonalú emberekrõl beszélsz, az KULTURÁLIS. "Lehet, hogy számodra elítélendõ, hogy vannak igényeink (oktatás, kultúra)- bizony 10-nél is több oviból választottunk és a környezetemben nem vagyunk ezzel az egyetlenek. Részben speciális igény is (nem nevelési, hanem vallási- étkezési is stb.), részben alaposság is." sztem a másik hozzászólót is az zavarja, ami engem is eléggé bevallom, h úgy beszélsz, mintha az igényes emberek csak Budapesten találhatnák meg számításaikat. az meg elég ironikus, ha az ország legkoszosabb, legzajosabb városából papolsz igényekrõl, hát kinek mik az igényei. sztem vhol az igényesség ott kezdõdik, h tiszta levegõ, tisztaság. hiába szereted te kultúrát, ha két múzeum között kutyapiszkos, teleköpködött utcákon/járdákon kell sétálgatnod. "Hanem az, hogy ha egy városban élek, akkor hiába költözök egy jobb környékére, mert lakni ugyan ez esetben ott lakok, élni viszont nagyobb területen élek, és ez a terület legalább annyit számít, mint a lakhely." ez így van. a budapestiektõl gyakori érv az, h "de hát én kertesben lakom egy külsõ kerületben". az jó dolog, de ettõl még munkába vagy bármilyen ügyet elintézni be kell menni a belvárosba. "Nyilván mindenkinek mások az igényei, de te vagy az, aki meg akarod magyarázni, hogy ég és föld a vidék és Budapest oktatás és kultúra szempontjából, én meg azt mondom, hogy ez így nem igaz. Nem attól lesz jobb a gyereknek, ha 10 helyett 1000 óvodából választasz, mert 1 jó óvoda is bõven elég, ha van ilyen. Itt Pécsen nem tudom, mert csak rövid ideje élünk itt, és nem itt tervezünk hosszútávon, de Sopronban például tudom, hogy vannak nagyon jó óvodák, és azt is tudom, melyikek azok." sztem se igaz. persze mindenkinek mások az igényei. vki örül, h 50 koszban lévõ óvoda közül tud választani, vki meg annak örül, ha 6 tiszta, vidéki között. az meg külön vicces, h a minden bpi bedobja ezt a "mi igényes kultúrfogyasztó emberek vagyunk itt Bpn". persze mert az átlag bpi az marha nagy színházba járó mûvelt ember. azért is van teleköpködve és összeszemetelve minden utca. "Ilyen dolgokra gondolok. Nem zavar benneteket, hogy mondjuk csak 3 mozi van a városban? Vagy hogy kevés a szórakozási lehetõség? Vagy elvagytok? Mit szerettek benne?" itt egy mozi sincs, de nem zavar. kinek mi számít szórakozási lehetõségnek. vidéki kisvárosban lakom, bár igazából falu, csak nemrég városi rangot kapott, de 2 évig Bpn laktam a suli miatt. mielõtt Bpre költöztem volna, nagyon izgatott voltam, de hamar lankadt a lelkesedésem. nekem a szórakozás pl. a biciklizés, az, h 15 perc alatt kint vagyok a természetben. amikor Bpre költöztem, rájöttem, h nincs ott semmi. azonkívül h több mindent lehet megvenni és h könnyebb eljutni színházba, moziba, semmi nincs ott nekem. múzeumok a szomszéd városban is vannak, sõt vár is. a probléma nem azzal van, h kevés a lehetõség, hanem h lusták és unalmasak az emberek. mondjuk az Bpn sincs másképp.
3 évig éltem Bp-n. Hazajöttem július 1-jén nyárra. Szó szerint meghülyültem már második nap. Nem érzem magamat itt jól, alig várom, hogy visszakerüljek augusztusban. Nem tudok hová elmenni, bármikor összefuthatok ismerõssel, úgy érzem, korlátozottak a lehetõségeim. Pozitívum, hogy friss a levegõ, könnyebben jutok ki a természetbe, nem koszosak az utcák (8. kerben laktam), lehet érezni a virágillatot, hallani a madarak csipogását stb. Nincsenek hajléktalanok minden 250. méteren (nem zavarnak, 99%-ban õk nem is bántanak senkit... csak rossz látni õket, hogy ide jutottak). Rossz emberek itt is vannak, de eddigi tapasztalataim alapján közel nem olyanok, mint a pesti nyóckeres nemzetiségek, akár fehérek (vagy csak nem tudok róla). Remélem, így is marad. 50 ezres városról beszélek. De nekem akkor is Pest az életem.
Vidéken nõttem fel egy kis faluban, de már 4 éve Budapesten lakom. Õszintén örülök neki, hogy nem itt voltam gyerek, ugyanis egész nap kint pocsolyáztunk, bandáztunk a szabad ég alatt. Bujkáltunk az árkokban, labdáztunk, átjárkáltunk egymáshoz, bicóztunk stb. Mindehhez nem kellett, hogy a szüleink, meg a babysitter a seggünkben legyen egész nap, mert nem kellett tartanunk attól, hogy elüt az autó, meg eltévedünk, meg elrabolnak, és nem utolsósorban teljesen egészséges az immunrendszerem, nem vagyok allergiás semmire, nem éget meg a nap stb. Sok budapesti ismerõsömnek minden baja van, egész nap a lakásban voltak gyerekként, néha jártak csak le a játszótérre. Gyerekként jó volt, felnõttként itt jobb, több a lehetõség.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én egy 500 fõs faluban élek Kelet-magyarországon az egyik legelmaradottabb régióban, de nem egy elci...gettósodott faluban. ez pesten kb két vagy három lépcsõháznyi ember egy rosszabb kerületbõl :) Persze, itt nagyobb területen szétszóródva élnek. Laktam már városban is lakótelepen, így tudom, hogy mi az elõnye és a hátránya. Város: Elõnyök: Éjjel-nappal kinn bandáztunk az utcán a haverokkal, mindig volt hová menni, volt KIVEL menni, az ember megtalálja a saját érdeklõdési körében élõ embereket. Minden problémádra találsz megoldást(szakembert, boltot, szolgáltatást) és az emberek egyértelmûen...nos...többfélék. Tágabb látásmódot szerezhetsz a világról. Nem véletlen, hogy vidéken gyûlölködõbbek az emberek más nemzetekkel szemben. Mert ide a külföldiekbõl is csak a rosszabbik fajta jut el. Negatívum: Közbiztonság. Vidéken nyitott ajtónál alszunk, ha meleg van. Éjjel egy nõ kimehet az utcára egyedül is. Pesten én férfiként vannak kerületek, ahová nappal nem tenném be a lábamat. Rengeteg a lepusztult csöves, zsebes, bûnözõ és az igénytelen emberek a tömegközlekedésben. Az emberek közönyösek, ez vidéken még nincs így. Itt még mûködik a helyi igazságszolgáltatás, a bûnözõk gyakran "esnek le a lépcsõn" elfogáskor és itt még össze lehet szedni 3-5 férfiembert, ha valakit helyre kell tenni mert rossz útra tért. Megvannak a társaságok akik nem nézik jó szemmel ha ok nélkül belekötsz a gyengébbe vagy ha éjjel besurransz valahová. Városban ez nincs meg. Falu: Elõnyök. Közbiztonság létezik. Az egy tévhit, egy legenda hogy mindent meg tudsz termelni magadnak. Ahhoz akkora földterület kell, ami a kisembernek nincs meg. Maximum ha van 100 ezres fizetésed, abból már úgy élhetsz, mint városban 150-160 ezerbõl. Ennyi a különbség, ennyit segít a kiskert meg a tyúk az udvaron. De az az álom, hogy lemész vidékre és MINDEN megterem ami az élethez kell, az vicc. Az emberek nyugodtabbak, könnyebben szóba állnak veled, mindenkit tudja hogy ki vagy, mit tudsz, mire számíthat tõled és... Negatívum: ...azt is hogy mit, mikor, kivel, miért csinálsz. Számomra negatívum, hogy az emberek egyszerûek. Egy csorda. Itt még Bud Spencer a mérvadó férfiasságban meg az izzadt paraszt, aki amúgy vékony, de valójában iszonyat ereje van. Na hát ez is egy mítosz, én súlyemelõ vagyok. A "paraszterõ" addig tart, ameddig oda nem hívom és a kezébe nem adok egy 40 kilós súlyzót vagy el nem jön velem egy boxedzésre. Csak EDZÉSRE, nem meccsre. Itt vidéken mindenki ért mindenhez, mindent jobban tudnak, tehát szakemberre ne számíts, ha problémád van, csak a sufnituningra :) Munkalehetõség nincs. Normális munka. Háromféle dolgozó ember van. Aki külföldön dolgozik, akinek saját földje van meg a közmunkás. Utóbbibõl rengeteg, de a többségüknek érthetõ okokból soha nem is lesz más munkahelye( nem ért semmihez; bunkó és lusta; nem akar dolgozni; droidmunkát akar végezni;). Ennyi hirtelen. :)
46: A francokat, én úgy írok, hogy mindkettõnek, a budapesti és a vidéki létnek is vannak elõnyei és hátrányai, és nem vagyok 100%-ban elégedett a jelenlegi lakhelyemmel, mellesleg írtam is, hogy nem tervezünk ide hosszútávon, hanem egy egyébként kisebb városba fogunk költözni pár év múlva, viszont nekem Budapest lenne összességében a kevesebb. Az oktatás csak egy szempont, de nyilván mindig van, amiben kompromisszumot kell kötni, aki Budapesten él, azoknak más dolgokban.
A kérdező hozzászólása: Egyébként a pécsi válaszoló tipikusan úgy ír, amirõl beszéltem ebben a kérdésben (az egyik hozzászólásomban). "nekünk ez is elég választék" "nekünk ez is jó" "ez van itt és kész". Minden vidéki ismerõsömön ezt a jól van ez-mentalitást látom. Ez persze nem baj, szerintem õk elégedettebbek.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 43: Én nem idegesítettem fel magamat, csak jeleztem, hogy nem szeretem a tapasztalatra vagy tekintélyre hivatkozást, mint érvelési módszert, ha van tapasztalatod, akkor le is tudod írni miért van így, meg tudod indokolni. Ráadásul ismeretlenül te sem tudod rólam, hogy milyen tapasztalataim voltak, és ez fordítva is igaz, ezért nem szeretném ebbe az irányba folytatni a vitát. Sajnos igazad van a pécsi munkalehetõségekkel kapcsolatban, én egyébként távmunkában dolgozok, de a munkahelyem egyébként egy elvileg gazdaságilag még elmaradottabb helyen van, mégis elég jó a bérem. Budapesttel nem az a bajom, hogy vannak problémásabb része, mert Pécsnek is vannak, korábban Veszprémben és Sopronban éltem, ott mondjuk a legproblémásabb részek is átlagos környéknek számítanának Pécsen vagy Budapesten. Hanem az, hogy ha egy városban élek, akkor hiába költözök egy jobb környékére, mert lakni ugyan ez esetben ott lakok, élni viszont nagyobb területen élek, és ez a terület legalább annyit számít, mint a lakhely. Nyilván mindenkinek mások az igényei, de te vagy az, aki meg akarod magyarázni, hogy ég és föld a vidék és Budapest oktatás és kultúra szempontjából, én meg azt mondom, hogy ez így nem igaz. Nem attól lesz jobb a gyereknek, ha 10 helyett 1000 óvodából választasz, mert 1 jó óvoda is bõven elég, ha van ilyen. Itt Pécsen nem tudom, mert csak rövid ideje élünk itt, és nem itt tervezünk hosszútávon, de Sopronban például tudom, hogy vannak nagyon jó óvodák, és azt is tudom, melyikek azok. És végül, te jó és rossz környékekrõl beszélsz, na de akkor meg nem szabad összevetni azt sem, hogy Budapesten hány intézménybõl választhatsz és máshol hányból, hiszen a te környékeden attól még nincsen sokkal több lehetõség, rossz környékre meg nem vinnéd a gyereked, ha meg messzebbre kell vinni, akkor meg több a macera. Így ebbõl a szempontból sem az a lényeg, hogy mi van Budapesten és mi van vidéken, hanem adott környék függõ a dolog.
A kérdező hozzászólása: Ne bántsátok már egymást, ez egy normális kérdés:) normális válaszolókkal és egy nagyon szimpatikus kérdezõvel, aki csak jó akar:) :D
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ...köszönöm a kioktatást, nem gondolom, hogy "pofátlan" lettem volna, ahogyan leírtad. Szomorú azért, hogy ennyire felidegesítetted magad egy számodra ismeretlen véleményén. Pécs szép város, vendégként (turistaként) szívesen járunk oda- de épp a karrier lehetõségek miatt valóban igencsak korlátozottak a lehetõségek- fõleg hosszú távon, fõleg középkorúan. Nekem bizony nem mindegy, hogy ugyanazt vagy közel ugyanazt a munkát mennyi pénzért tudom végezni. Budapestnek is van igenis élhetõ, családi házas, normális, nyugodt környéke és minden településnek mérettõl függetlenül vannak problémásabb részei. Lehet, hogy számodra elítélendõ, hogy vannak igényeink (oktatás, kultúra)- bizony 10-nél is több oviból választottunk és a környezetemben nem vagyunk ezzel az egyetlenek. Részben speciális igény is (nem nevelési, hanem vallási- étkezési is stb.), részben alaposság is. Nem baj, különbözõek vagyunk, én viszont sem a stílusodat, sem a véleményedet (ami nagyban eltér az enyémtõl) nem minõsítem sem pofátlannak, sem rossznak. A te preferenciáiddal valószínûleg a mostani lakóhelyed és életviteled a legjobb választásod és ennek ismeretlenül is örülök. Jó azért azt olvasni, hogy mindenütt van választási lehetõség ebben az országban is, legyen az fõváros vagy más település. A beszélgetést viszont nem folytatom, mert sem politizálni, sem a "pofátlanságra" hasonló módon reagálni nem szeretnék. Minden jót neked és Pécs tényleg kellemes hely.
...26-os válaszhoz ment a 28-as
...elõzõ vagyok: nagyon jó munkám van a pénzügyi szektorban- a pénzintézetek központjai Budapesten vannak- hacsak az agllomreációt nem számítjuk, az én munkámat máshol nem fizetnék meg ennyire. általában is igaz szerintem, hogy sokkal könnyebb munkát találni, munkahelyet váltani, munka és család mellett tanulni, mint az ország más részeiben.
Az üzenet küldõje: Gerzson Sándor Az üzenet címzettje: kabcsi Az elküldés idõpontja: ma 13:26 Az üzenet oka: A kérdésre írt válasz: Vidékiek! (úgy értem, hogy nem budapestiek) Mi a pozitívum a vidékben, és mi a negatívum? Szerettek ott élni? "Én a Corvin-negyedben lakom, eléggé belváros. Nyilván Bp koszos, büdös, ideges, de imádom. Én még egy külsõbb kerületbe se lennék képes jelenleg.." Az üzenet szövege: Patkány
A kérdező hozzászólása: utolsónak. Én még sose láttam vidéken ilyen táblát, én erre gondolok, hogy nincs kiírva így: [link]
A kérdező hozzászólása: köszönöm mindenkinek:) a vidéket azért írtam oda, hogy hogy értem, hogy ne a falut hasonlítsuk össze Bp-tel, mi itt vidéknek hívjuk mondjuk Szegedet is, szóval mindent, ami Magyarország, de nem Budapest. Szerintem ez abból adódik, hogy hivatalosan csak Bp city méretû, a többi town az országban, és mondjuk a németeknél több city méretû város is van.:)
bocs a hibákért telefonról vagyok.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gyõrben élek, imádom. Ha nyüzsgést akarok akkor elmegyek a belvárosba (Baross utca környéke, esetleg Árkád) Miaz, hogy nincsenek kiírva, hogy hánlytól hányig mennek a házak? Rossz helyen jártál, a környékünkön a 4-10 emeletes házak oldalára van felfestve minimum ember méretû számokkal :) Amit szeretek: Normális emberek vannak, friss a levegõ (nem mindenhol, de na) Egyébként nem értem minek kéne egy városba 564646378832890 mozi. Egy bõven elég Legalább nem akarnak versengeni. Minden szempontból jobban szeretem vidéket, mert , ha nem is az egész várost ismered, de a környékbelieket igen.. Van olyan ismerõsöm aki 15 éve ugyanott lakik Bp-n, aztán az emeletükön lévõ embereken kívûl max még 2 embert ismer a házban. Félreértés ne essék, nem fikázom Pestet, mert biztos vannak ott jó dolgok, de azért aki vidékre születik annak Budapest teljesen más, mint aki Pesten születik. Mi nem jó vidéken? Talán ritkább a tömegközlekedés.
szia, én éltem mind a két helyen. A fõvárostól rosszul vagyok, sok a csöves, tele szemettel, a 4-6 os villamoson félek, mert mindig valaki veszekszik rajta a másikkal, belsõ kerületek nagyon rosszak, minden lámpánál áll egy koldus.ritka b.nkók az emberek, soha nem öltöztem kihívóan, megis egyfolytaban leszólitanak. Hála Istennek, videken ilyen dolgok nincsenek amiket itt felsoroltam, sokkal normalisabbak az emberek, még egyszer nem szólitottak le és nem dudált rám senki, és nem kértem tölem az utcan pénzt.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Elõször is a vidéki, nem azt jelenti, hogy valaki nem budapesti :) Én "vidéki" vagyok, városban, de járok Pestre munka miatt. Az emberek egyáltalán nem mennek lassabban/gyorsabban, ugyanúgy vannak kedves és kevésbé kedvesek. Házszámokat láttam már itt is, ott is hiányozni. Ami más nagyon, az az autós közlekedés. Bár gondolom csak azért fura nekem, mert ott nem ismerem ki magam még rendesen. Miért zavarna, hogy csak 3 mozi van? Ugyanazt adják szinte mindegyikben. Csak azért van több Budapesten, hogy minden városrészben legyen. Szórakozási lehetõség sem kevés nálunk, mindig van valami rendezvény. Friss levegõt meg Budapesten is lehet találni, pl. a budai oldalon :) Mint ahogy nálunk sem friss a levegõ a belvárosban, de ha a környékre elmegyünk kirándulni, akkor már igen.
Én egy kisvárosban nõttem fel, szórakozási lehetõség 0, olyan értelemben, ahogy te érted, bár volt egy bár ami bezárt, meg most egy kocsmába járnak a fiatalok, ott jót lehet beszélgetni, meg inni. A legnagyobb pozitívum itt a tiszta levegõ, a nyugalom, a viszonylagos csend és hogy a Tisza-tó is itt van. Imádok itt élni, de nincsen munkalehetõség egyáltalán, õsztõl Debrecenbe fogok egyetemre járni. Pestet én semmilyen szinten nem tudom elviselni, a zaj, a tömeg, a bûz...
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én Pécsen élek, korábban éltem Sopronban és Veszprémben. A kevés mozi nem zavar (itt van a pláza meg egy art mozi), mivel úgysem járok moziba, ami filmet meg akarok nézni, azt letöltöm. Ami a szórakozási lehetõségeket illeti, buliba járós sem vagyok igazán, ellenben az élõzenés helyek hiányoznak (bár vicces, hogy pont most van Rockmaraton, én meg nem érek rá). Az utcanévtáblák dolgot nem értem, itt is és egyébként Gyõrben is a legtöbb helyen ki van írva a keresztezõdéseknél, másrészt a helyi lakosok amúgy is ismerik a fontosabb utcákat. Az, hogy egy háztömb mettõl meddig megy, az valóban nincs kiírva, hanem házanként van számozva, de általában logikusan, így nem okoz problémát megtalálni egy címet (mondjuk azért akad olyan utca ott, ahol régen szõlõsök voltak, ahol 5 családi háznak ugyanaz a száma egymás után, mert anno 1 szõlõ volt). Amit nagyon szeretek, az a kiránduló helyek közelsége, itt a Mecsek, Sopronban a Soproni-hegység, Veszprémben a Bakony, egyébként éppen ezért alföldi városba soha nem költöznék, Gyõrbe sem. A tömeget meg nem szeretem, ezért nem szeretem Budapestet, de Pécsen is vannak környékek, amelyeket nem szeretek ugyanezen okból. Ez a lassan mennek az emberek az utcán szerintem sztereotípia, és inkább csak az idõsekre és a turistákra igaz, nyilván a vidéki városok súlyosabban elöregedtek, mint Budapest, mivel a fiatalok közül sokan nem találnak helyben munkát, így Budapestre vagy külföldre költöznek, az idõsek viszont maradnak (jó, ez Gyõrre talán annyira nem igaz).
Én azért bírom mert csendesebb mint mondjuk BP. Kicsit kedvesebbek az emberek, általában jut idõ mindenre.Jártam már párszor pesten, mindig csak rengeteg autó, fejetlenség, mindenki rohan.Itt vidéken nyugi van, nem siet senki, leszólíthatsz valakit az utcán, hogy segítsen, vagy beszélgessetek. Szórakozási lehetõség nem feltétlenül kevesebb mint máshol, persze van ahol igen.Én pl. nem hiányolok semmit.Igaz hogy a közelben csak 1 mozi van, de nem hiányolom annyira többet.Vannak barátok, alkalmanként kis összejövetelek.Péntek esténként beülni barátokkal a kocsmába egy jó sörre, közbe beszélgetni. Szóval számomra valahogy csendesebb , nyugodtabb az élet mint Pesten.Ezért is imádok itt lenni :D
Vidéken az emberek többségét nem a szórakozás érdekli. Moziba is kevesen járnak. Aki mindenáron szórakozni akar, az vidéken is megteheti. Igaz, nincs annyi diszkó, utcabál stb, mint Pesten, de nem is hiányzik. Legfeljebb a tiniknek. Utcanévtáblák általában az utcák elején és végén mindenütt vannak. Nincs szmog, nincs annyi piszok, mint Pesten. Az emberek udvariasabbak, a szomszédokra számíthatsz, ha valamire szükséged van. Élhetõbb a vidék, mint a koszos Pest.
Én egy elég nagy faluban élek, van itt 2-3 gyorsétterem, 1 nagyobb disco(nem az a tipikus omladozó lebuj), jópár üzlet is, így nem volt gond a lehetõségekkel. Szeretek itt élni, nagyon nyugodt itt minden, csöndes az élet. Pozitívum, hogy mindent meg tudok termeszteni magamnak a kertben, ami csak kell, nem kell egész nap zajban/füstben lenni. Negatívumnak nem nagyon tudok mit felhozni..Mivel alapból nem vagyok az a bulizós fajta, nem zavar, hogy nincs annyi lehetõség szórakozásra.
Szerintem, amiket leírtál különbségeket nem igazán vannak meg nagyobb város és Budapest között. Ha egy kisvárost vagy falut hasonlítunk össze Budapesttel, akkor igen. Én nagyvárosban lakom, van normálisan minden. De azért a méretei miatt mégiscsak kellemesebb, mint Budapest. Nincsenek olyan óriási dugók, sokkal kényelmesebb és egyszerûbb a közlekedés, akár kocsival, akár tömegközlekedéssel. Nekem az fura, hogy munkaügyben voltál Gyõrben, tehát nem vagy már kisgyerek, ráadásul Gyõr nem egy kis falu, és te mégis így rácsodálkozol a dolgokra :D Fõleg, hogy nincsenek is ilyen különbségek pl. az emberek gyorsaságában, vagy kedvességében, vagy az utcák házszámában.
12: Ha nem jársz "vidékre", akkor miért is láttál volna ilyen táblát? Egyébként van. Fõként a hosszabb utcákon. Nyilván egy 5 társasházból álló utcán nincs ilyen :)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budapesten élek, kisgyermekes édesanya vagyok. A fõvárost egészében koszosnak, büdösnek, túlzsúfoltnak tekinteni pont olyan sztereotípia, mint a vidéket unalmasnak. Kertvárosi részen lakunk, családi házas övezetben, ahol az utcánkban este 8-9 után már csak elvétve megy autó- egyáltalán nem jellemzõ ebben a városrészben a zsúfoltság, hajléktalanok szoktak jönni, amikor kukakitevõs nap van- de látásból már ismerjük egymást. A szomszédok is, mi is külön teszük nekik pl. a ruhanemût vagy ha valami olyan dolog van, aminek örülnének. Van olyan köztük, aki megkért bennünket, hogy a kartondobozokat ne vigyük szelektívbe, meg az aludobozt, csak tegyük el neki stb. Itt lehet gyereket is nevelni: vannak szép új játszóterek is gyalogosan közel és a közlekedés is elég jó. A belvárosban dolgozom (autóval járok, 20 perc alatt bejutok) ha valaki tényleg csak pl. a 4-6 villamos vagy az Oktogon tér alapján minõsíti Budapestet, az joggal gondolhatja, hogy itt 2 millió ember így él, de ez nagyon nem így van. Ami számomra fontos az az, hogy valóban lehet válogatni a jobbnál jobb oktatási és kulturális intézmények között (még önkormányzati oviból, iskolából is több van), ugyanígy változatos családi és gyermekprogramok, amiért nem kell sokat utazni (pl. bábszínház stb.). Agglomerációból, vidékrõl lehet, hogy nem tudnám behordani a kisfiamat abba az intézménybe, amiért fizetni kell ugyan, de kiemelkedõ színvonalú- ezzel talán teszünk valamit a gyermekünk jövõjéért is. Ugyanígy rengeteg sportolási, tanulási lehetõség is helyben adott a gyerekek számára, pár kerülettel arrébb menve is csak néhány kilométeres különbség. Sokféle szolgáltatóból lehet választani (mindenféle autószerelõ vagy karbantartó szakember, de akár fodrász, kozmetikus stb.) van- rengeteg könyvesbolt, hatalmas parkok, könyvtár stb. én ezért szeretem.
Egy kis faluban lakom, tanulok úgyhogy csak nyáron vagyok otthon, egyébként Pesten lakom. Nekem Bp sokkal jobban tetszik, mindig vannak körülöttem emberek, könnyebb munkát kapni, pezseg a város, imádom :D De ismerek olyat is, aki visítva menekült vissza vidékre. Szerintem introvertáltaknak nem jó városban lakni, könnyebb elmagányosodni.
A kérdező hozzászólása: utolsó: ez ugye a háború miatt alakult így, mert újjá kellett építeni Bp-et, és vidékrõl elhordtak mindent, mert nem tudtak volna mit enni a fõvárosiak. Meg az is hozzátartozik, hogy az itteniek többet adóznak (nagyobb a fizetésük akár 4-szeresen is, és több élvezeti cikket vesznek sokkal, így részben a saját pénzüket természetes, hogy a saját városukba forgatják vissza fejlesztésként) Ettõl függetlenül, szerintem is borzalmas, hogy hagyjuk elpusztulni pl. Kelet-Magyarországot.
Én szó szerint vidéki vagyok, Pécs mellett lakom. Falu: jó levegõ, nagyon jó itt lakni, félig-meddig mezõgazdasággal is foglalkozunk, nagy házunk van, de a faluban abszolút nincs munkalehetõség, se rendes iskola, ingázni kell és azért a tömegközlekedés is lehetne jobb 8sûrûbb). Pécs: Én nagyon szép helynek tartom, hat éve járok be oda iskolába. Szép város, nem olyan nagy hogy túlzsúfolt legyen, a levegõ is jó általában, déli lejtõ, sok napsütés. Vannak jó iskolák, az egyetem se rossz (bár én biztos nem ide megyek). Hátulütõje hogy ha nem asztalos vagy kõmûves (kétkezi munkás) akarsz lenni akkor nagyon nehéz munkát találni, egy jobb végzettséggel lehetetlen kihasználni a képességeidet. Igazi fejlõdést nem látni az egész környéken, csak az uniós támogatásból épülgetnek kulturális építmények meg ilyesmi. A gyárak már nagyrészben kitelepültek, nem állítunk elõ semmit. A vidéknek ez is a nagy problémája, hogy már az ötvenes évek óta csak BP fejlõdik, oda megy a tõke, az ország többi része meg kapáljon a kertben azt kész. Még Sopron, Gyõr környéke jobb helyzetben van az Osztrákok miatt.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én a Corvin-negyedben lakom, eléggé belváros. Nyilván Bp koszos, büdös, ideges, de imádom. Én még egy külsõbb kerületbe se lennék képes jelenleg kiköltözni. Imádom a multikulturális hangulatát, a rengeteg street foodot, imádom, hogy ha kedvem tartja, a barátnõmmel hajnal 2-kor leugorhatunk a múzeum cukrászdába. Senki nem szól bele az életembe, nem ítélkeznek, nem pletykálnak. Tiszteletben tartják a másik személyiségét. Vidékrõl származom, de már tizenvalahány éve pesten élek. Ha néha visszautazom a szülõvárosba, minden bajom van, és amint visszaérek pestre, átjár az érzés, hogy hazaértem. Ez az otthonom, és imádom! Egymást érik az utcai rendezvények, mindenki megtalálja a számítását. Szinte naponta fedezek fel egy újabb csodálatos utcát, stb. Imádom, hogy hajnal 3-kor is többen vannak az utcán, mint egy vidéki kisvárosban napközben. A gödör környékének bohém hangulata, a lõrinc pap tér meghittsége és nyugalma. A madách téren az orvosi egyetem éjjel is nyitva tartó könyvtára. napfelkelte megnézése a szabadság hídról. Végtelenül lehetne sorolni :)
Én születésemtõl fogva Székesfehérváron (Fejér megye) élek, és szörnyen unalmasnak tartom már... Kb. százezren élnek itt, szóval nem olyan kicsi város, de a lehetõségek igencsak korlátozottak. Egy mozi van, Pesthez képest kevésféle ruhaüzlet található csak meg, ezért ruhát vásárolni mindig Pestre járok. Unalmas a belváros, turistáknak biztos szép, de amikor már 130-adszorra jársz ott, jobban ismered, mint a tenyeredet, arról nem is beszélve, hogy nem túl hosszú a "sétálóutcája"; kb. 10 perc alatt az elejétõl a végéig érsz. Színvonalas szórakozóhely alig van, rendes étterem sincs sok, McDonaldsból is van kb. 3 az egész városban. Rendszeresen járok Pestre rokonok miatt, vagy csak az említett vásárlás miatt, és sokkal jobban tetszik, mint Fehérvár. Szeretnénk a családdal odaköltözni, amint leérettségizem. Egyszer eltöltöttem egy teljes hetet Pesten, és amikor visszajöttünk ide, úgy éreztem, mintha egy faluba érkeznék vissza. Nagyon furcsa és rossz volt. Kiváltképp tetszik Pestben, hogy a villamoson, buszon stb. nem bámulnak meg, ha felemás zokniban vagy, kb. mindenki lesz*rja, hogy a másik mit csinál/hogy néz ki. (Persze nem jó, ha ez átmegy bunkóságba, de nekem jobban tetszik ez, mint pl. egy falu esetében, ahol arról is pletyka folyik, hogy kinél mi volt ebédre.) Jobban tetszik az a mentalitás, hogy nem foglalkozunk idegenek életével. Az is tetszik, hogy Pest úgymond multikulti, sokféle ember megtalálható, lehet ismerkedni külföldiekkel (nekem pl. sikerült :D). Ezek kívül vannak nagyon szép helyek, én szeretek a Váci utcában sétálgatni, de szeretem a kertvárosi területeket is(pl. 15.ker), ott elég nyugis életet lehet élni. Ha viszont valaki pörgõsebb életet akar, ott azt is megtalálhatja. Viszont sok pestitõl hallom, hogy ott élni valami agyvérzés, minden büdös, piszkos, sok a por, szmog, az emberek bunkók, stb. Én nyilván nem láthatom olyan jól ezt át, mivel hosszabb ideig még nem sokszor tartózkodtam ott, de biztos van ebben valami. Mindenesetre én a lehetõségek miatt költöznék Pestre, azon belül meg egy kertvárosi, nyugisabb kerületbe, ahonnan azért könnyû elérni a belvárost. Forgalmas út melletti lakásba, szmogos, balhés helyekre természetesen nem mennék, akkor inkább legyen Fehérvár. De mindent összevetve én nagyon szeretnék Pesten lakni, szerencsére a családom is szeretne odaköltözni, szóval idõ kérdése, és ez megvalósul. 18/L
Isten hata mogotti faluban elek, de imadom. Ha mozizni, mekizni akarok akkor baratnommel felulunk a buszra es bemegyunk varosba. :) De itt is remekul fel lehet talalni magad. Delelott otthon segitek, kutyazok stb. Delutan pedig baratnovel seta, haverokkal a palyan foci/kosar, vagy csak siman dumalgatas a palyan, motorozas, letekeres a tora. :) Szoval rengeteg a lehetoseg csak meg kell talalni szerintem a megfelelo tarsasagot.:) Es szerintem ezerszer jobb, mint Pest.
Mostanában beszéltünk barátnõmmel arról, hogy ugye a vidék többjelentésû szó, mert Budapestrõl nézve vidék minden ami nem Budapest, egy megyeszékhelyrõl nézve vidék minden a megyében a városon kívül, egy nem megyeszékhely, de közepes méretû városból nézve meg a falvak a környéken a vidék. Barátnõm erre mondott poénból egy jót, fokozni kell a szót, vidék, vidékebb, legvidékebb, legeslegvidékebb. Vidék minden Budapesten kívül, vidékebb a kisvárosok (30 ezer alattiak), legvidékebb a falvak, legeslegvidékebb a mindentõl távol esõ zsákfalvak. Mondjuk így :-)
Én Budapesten élek, kertvárosi részen. Szeretem, mert csöndes, nyugodt, de ha pörgésre vágyom, akkor fél óra buszozás után a belvárosban vagyok. Szeretek itt élni, amihez valószínûleg leginkább a megszokás tesz hozzá, hisz megszoktam, hogy itt sokszor vannak turisták, sokan rohannak (többek közt én is). Voltam már több vidéki városban, tényleg igaz, hogy Pesthez képest nem rohannak annyira észveszejtõen, hogy könnyebben elegyednek beszélgetésbe. Talán azért, mert fiatal vagyok, de mikor ilyen helyen járok, akkor az a pár utca, amit belvárosnak mondanak, nekem kevés, hozzászoktam a rengeteg lehetõséghez. Mindkét helynek megvan a maga elõnye és hátránya is, nem mondom, hogy soha nem élnék vidéken, de jó nekem itt Pesten.
12: 5-ös vagyok, én viszont értettem milyen táblára gondolsz, Budapesten kívül ez valóban ritka, szerintem azért nem használják, mert nem igazán van rá szükség, ugyanis Budapesten a parkolási helyzet miatt nagyon fontos, hogy végig képben legyél, hogy az adott háztömb melyik házszám tartományt foglalja magába. Vidéken ennek kevés helyen van jelentõsége, elég a házszám és az utcanév. Ahol ez hasznos, ott vidéken is van, fõleg belvárosok autóforgalomtól nem elzárt utcáin.
Én egy vidéki kisvárosban lakom születésem óta. Itt is lehet mit csinálni, ha az ember akar. Én soha nem voltam egy diszkóba járó ember szóval errõl nem tudok nyilatkozni, de kávéházak, éttermek, mozi itt is van. Én azt szeretem legjobban a kisvárosban, hogy "nincsenek távolságok". Szépen, kényelmesen át tudok sétálni akármelyik barátomhoz. És egyik sem lakik messzebb fél óránál. Agyamra megy Pesten, hogy az egyik rokontól a másikig háromnegyed óra tömegközlekedés, a déli fél óra. De most komolyan, annyi idõ alatt átérek a szomszéd városba is :) Emellett Budapesten folyamatosan fulladok. Úgy érzem mindenki rohan, mindenki ideges és mindenhol tömeg van. Vidéken ha elegem van a városból csak felülök a biciklimre és feltekerek a közeli hegytetõre. Az ember ha akar a kutyával sem találkozik egész nap :)
Hát nekünk ez a normális, mi ezt szoktuk meg. Budapest engem mindig is riasztott, mikor ott voltam, mindenhol hajléktalanok, tömeg, mindenki rohan, a zsúfolásig tömött metró, ááhhh, egy napot nem bírnék ott ki. Nagyon erõs váltás vidék után, mintha 2 különbözõ ország lenne. Azért elég sok szórakozási lehetõség van, én Debrecenben éltem sokáig (jó, az sem egy kisváros) de ott volt rengeteg szórakozóhely meg miegymás.

Egy elpusztult hal meddig lehet az akváriumban, mikor indul bomlásnak? Úgy értem, hogy nem veszem észre az elhalást, akkor mikor indul bomlásnak a tetem?

Legjobb válasz: Víz alatt nagyon gyorsak a bomlási folyamatok, néhány óra után elkezd ammóniát termelni.

Víz alatt nagyon gyorsak a bomlási folyamatok, néhány óra után elkezd ammóniát termelni.
A kérdező hozzászólása: Az igazság, hogy reggel láttam egy furcsa viselkedésû halat.most értem haza a munkából és már nem látom. félek, hogy meghalt, de egyelõre nem találom.reggelre gondoltam, hogy jobban megnézzem, hogy hol van szerencsétlen meghalva
Nálam ugy van hogy este ha látom hogy haldoklik reggel már undorító ahogy kinéz órák alatt képes majdnem hogy felismerhetetlenné válni fõleg ha olyan akviról van szó amibe 28-30fokos a víz avgy épp nyár van.

A családom nem érti, hogy nem megy, mi legyen?

Elkezdtem 4 éve egy egyetemet, múlt félévben már végeztem volna, ha úgy egyenesben haladok. Nehéz suliba jelentkeztem, sokan kibuktak (70%) már. Sajnos ez a szak nem teljesen az, amire gondoltam, mert nagyon sok olyan tárgy van, amire sosem lesz szükségem és nagyon nehezek. Ami az én szakirányomhoz tartozik, az jól megy, csak 5-ösöm van, viszont a többi szakirányos tárgy max 2-3-as, de sokat bukdácsolok is. Most ott tartok, hogy jövő félévben megírom a szakdogám (félig már kész), de van még mellette 6 tantárgyam, amik a legnehezebbek, van amiből már 3-szor buktam. Már nagyon sokat tanultam ezekre, az egyikre tavaly nyáron napi 1-2 órát rászántam, mégis a ZH-m még a 2-es közelében sem volt. Buta vagyok ezekhez, viszont nagyon szeretném már a diplomát. Arra gondoltam, hogy a jövő félévet még megcsinálom teljes erőbedobással, aztán februártól elmegyek dolgozni és ami tárgyam még marad, azt majd megpróbálom munka mellett. De a családom ezt nem támogatja, szerintük akkor biztosan nem tudom ezeket megcsinálni. De így sem és úgy érzem, sosem leszek önálló. Már feladni nem akarom, annyi mindent megcsináltam, ne ezen a maradék 6 tárgyon múljon a diplomám...

Legjobb válasz: hmmm nem dolgoztál nyáron és csak napi 1-2 órát szántál egy köztudottan nehéz tárgyra? Most erre mit mondjak? Kicsit nagyobb erõfeszítés kéne...

hmmm nem dolgoztál nyáron és csak napi 1-2 órát szántál egy köztudottan nehéz tárgyra? Most erre mit mondjak? Kicsit nagyobb erõfeszítés kéne...
Ne dolgozz, csak tanulj még többet. Oké, hogy elvileg a hivatalosan szükséges idõ másfélszerese sok, de ha neked ez nem elég, akkor szánj rá többet. Ha végképp nem megy, akkor magold be a 600 képletet. Ha elkezdesz dolgozni, onnantól sokkal nehezebb dolgod lesz és nem fog menni. Miért is menne, ha most munka nélkül se ment? Elõször fejezd be a sulit, utána majd ráérsz dolgozni :)
Az általad felvázolt "nem tudom" nem megy" válaszok után nem lenne kérdés, hogy dolgozzak-e tanulás mellett! Ha megteheted, hogy ne dolgozz, akkor ne! de könyörgöm legalább ezt a 2 évet ne nyivákolással töltsd!
A kérdező hozzászólása: Sajnos évekkel késõbb , ár nem tudom megcsinálni (befejezni), mert átalakították a szakot, változott a tanterv. Minden félévben volt ösztöndíjam, mert ugye voltak jó jegyem és sikeres tárgyaim, csak van amit már hurcolok magammal 2 éve, mert nem megy... Ennyi idõ és beleölt pénz után csak úgy feladni nem szeretném. Még van 4 félévem, amíg próbálkozhatok. A kérdés, hogy munka mellett vagy csak ezzel foglalkozzak?
akkor sem értem dolgot! Ha ennyire nem megy, és most már itt többedjére felhozod, hogy ezt-azt megtettél és még sem, akkor fogadd el, hogy ez van! Hagyd a p...ába és keress munkát! Lehet évekkel késõbb még nekivágsz és legyûröd ezt az akadályt! de most képtelen vagy rá! Akkor ne ezen agyalj, hanem tegyél lépéseket, állj több lábon! Mindig legyen B terved!
4 év után találtad ki, hogy nem megy? Olyan nincs! Te egyszerûen feladtad!
A kérdező hozzászólása: Egyszerûen túl nehéz nekem, nem vagyok rá képes. Jártam már külön tanárhoz is, de az sem segített. Nem értem a dolgokat, bemagolni meg nem tudok 600 képletet... :( Dinnyét árultam, így amikor épp nem volt vásárló tudtam tanulni/olvasni/pihenni, nem volt megerõltetõ munka. Ráadásul rokonnál dolgoztam, így a Fõnök sem volt szigorú.
érdekes az eredeti kérdésben sehol nem volt a nyári munka, mint hátráltató tényezõ...mindegy Nos! most mi a bajod? Az hogy nem megy? Vagy kiégtél? Mert mindkettõre ugyanazok a megoldások!! 1. otthagyod és tudomásul veszed, hogy nem megy 2. leülsz és megtanulod, ha nem megy segítséget kérsz...és ha így sem megy, akkor lsd. 1 pont
A kérdező hozzászólása: Dolgoztam nyáron, napi 10 órát. Szerintem 90 napon keresztük napi másfél óra egy olyan tárgyra igen is elég sok, amit összesen 90 óra alatt meg lehet tanulni kreditszám alapján. Emellett suliidõben is készültem rá minden nap, mégsem megy...
Ne add fel :) Nekem az 5 éves egyetem gyakorlatilag 8 alatt lett meg, az utolsó 3-ban már dolgoztam, mert 3 tárgyam volt, utolsó évben egy. Hiába vágtam már elejétõl végéig a könyvet, félévente egy embert engedtek át, közben nekünk is változott a rendszer, a követelmények. Utolsó éven hirtelen könnyû lett, mindenki átment. Ezért feladni nem szabad, de ha dolgozol is mellette, simán :) Sok sikert!

Mit jelentenek ezek az angol szavak? Ezek szlengek, ugye? És ezeket lehet használni? Úgy értem, hogy nem ilyen nagyképű vagy unszimpatikus rövidítések?

- getcha - wantcha - I'm gonna getcha while I gotcha in sight - gotcha - You can betcha by the time I say "go," you'll never say "no" - betcha - I'll getcha good - I'm gonna getcha - This is how it's gonna be - I'm gonna knock on wood - I'm gonna getcha somehow

Legjobb válasz: Az biztos hogy a magyarban nincs olyan hogy unszimpatikus, csak olyan hogy antipatikus. Ezeket a szavakat csak barátok használják egymás közt, ez szleng

Az biztos hogy a magyarban nincs olyan hogy unszimpatikus, csak olyan hogy antipatikus. Ezeket a szavakat csak barátok használják egymás közt, ez szleng
Úgy tudom, hogy ilyeneket az amerikai angolban használnak.A "wanna" és "gonna" szavakról már hallottam
Ezek fõképp rövidítések. Fonetikusan vannak leírva, azaz kimondva ugyanúgy hangzanak, és ugyanazt jelentik. Pont olyan, mint *mit csinálsz?=micsinálsz?* getcha-get you wantcha-want you gotcha-got you betcha-bet you gonna getcha-going to get you Ezek fordulnak elõ, a többi rendesen van írva, így már felismeri a szótár õket. Ezek az angolban nem számítanak "nagyképûnek", annyira elfogadottak, hogy dalszövegben pl. nyugodtan elõfordulhatnak.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat :) Egyébként pedig tudomáson szerint a magyarban van olyan szó, hogy unszimpatikus --> a szimpatikus ellenkezõjét jelenti, a nem szimpatikust. Az antipatikus teljesen mást jelent. Azért ha valaki tud még valamit ezekrõl a szlengekrõl, nyugodtan leírhatja :)
Nem, az unszimpatikus nem a szimpatikus ellentéte. Az az antipatikus. Mi az a teljesen más amit jelent szerinted? Mert én nem tudok róla, persze attól még lehetséges. Az "un" szócska egy latin fosztóképzõ, az "a" és az "anti" a görög, a szimpatikus pedig egy görög eredetû szó. Ebbõl következik hogy az antipatikus a helyes alak...
Az antipatikus és a unszimpatikus ugyanazt jelenti. Mindkettõ helyes (benne van a Magyar Értelmezõ Kéziszótárban, szóval azt sem lehet mondani, hogy az MTA nem fogadta el a helyességét). A magyar nyelvbe a latinból, abba pedig a görögbõl került. Szóval összességében magyarként szerintem használhatunk latin és görög fosztóképzõket is, hiszen hozzánk a latinból került át. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor használhatjuk az antipatikust, ha pedig kreatívak, akkor az unszimpatikust.
#7 ha vesszük az alap szót "szimpatikus" már van elõtte egy elõtag a "szim-" felesleges még egy elõtagot odarakni elé, vagy úgy gondolod hogy az "unszim-" megállja a helyét prefixumként? egyszerûbb helyettesíteni egy "anti-" elõtaggal.
Jé, én meg azt hittem az a "plul orál" valami spéci tehnika. ☺
Attól füg mit mond. Mert nem mindegy ám. A tapasztalatlan egyszeri lány kérdezte a barátnõjét, hogy kel orálozni? A barátnõ tanácsa, vegye be és mondja azt hogy Honolulu. másnap találkoznak és látja a barátnõ, hogy az egyszeri lánynak nagy monoklija van. kérdezi mi történt? Hát tudod megfogadtam a tanácsod, de elfelejtettem miféle exotikus várost kell mondani és azt mondtam Caracas. ☺
"plul" az meg mi a kurv`nyja? Olyanokat irkaltok baz`meg, hogy a hajam kihullik...ird azt h pl, mindenki tudni fogja h mit jelent. vagy azt h peldaul. De ez a plul ez mi a halal vereres fasza?! Ugyan nem most, de korabban lattam a masodikat ugy irva, h 2.dik. Na az? masodikdik? en nemtom mi lesz itt 20-30 ev mulva.. ..de lehet h nem is akarom tudni.. (o:
Mondták már neked, hogy teli szájjal nem illik beszélni? Na, ehhez tartsd magad orál közben! :P
nekem a kedvem is elmenne a szextõl ha a csaj röhögcsélne közben akármin. ugyhogy engem személy szerint idegesítene
Engem nem zavart soha sem ilyenkor a nevetgélés, csak ha mondani akart valamit nemsokat értettem belõle. Nemidegesít, aranyos. 18/f
Nem gyászszertartás a szex, hogy ne lehessen vidám, sõt talán még jobban is bejön ha nevetgél.
Miért idegesítene? Ha sírna, az már igen. Persze lehet olyan helyzet, hogy egy kissé zavarna. Például ha a méretemet, vagy a teljesítményemet mosolyogná meg, vagy nevetné ki.
nem tudom, én nem örülnék neki, kizökkentene. ha ilyen gyerekes, még nem kéne oráloznia
nem, felteve hogy aranylag nyorsan atmegy kejes nyogdecselesbe es cuppogasba :)

Jó, értem hogy nem akárkivel bújnak ágyba a lányok és persze mi pasik se fekszünk le az első vagy a sokadik szembejövő lánnyal addig amíg meg nem ismerjük?

De hova pillantson az ember ha beszél egy lánnyal és a pillantását elakarja fordítani egy kicsit?Bevallom,én ma hülyeséget csináltam egy lánynál és egyb?l éreztem a lány hangulat változásának okát.Ha nem írom le ki volt az,még lehet nálam esélyem?

Legjobb válasz: ezért kell napszemüvegben lenni és akkor egész beszélgetés alatt stírölheted a csöcseit :D

ezért kell napszemüvegben lenni és akkor egész beszélgetés alatt stírölheted a csöcseit :D
Ki tudja? Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Legközelebb figyelj oda mit csinálsz! Beszélgetés közben amúgy is a másik szemébe nézünk. Nem? 21/L
Másodiknak: kivéve ha hihetetlen dekoltázst mutatsz. Mert az bizony vonzza a tekintetet. :D:D De a legtöbb esetben azért van ott nem?? :D

18 hónapos babátok miket csinál? Beszél már összefüggően, úgy értem, hogy nem csak egy-egy szót?

Legjobb válasz: Minden kisbaba más,más tempóban csinálnak mindent. Én két barátnõmmel egyszerre szültem, az egyikük kisfia még nem beszél, a másik kislánya már egy-két szót mond, az én kisfiam pedig már folyékonyan beszél, rövidebb mondókát is elmond, énekli a "hinta-palintát","Éliás Tóbiást". Többszavas mondatokat mond, nagyon ügyesen kifejezve magát,ismeri az ételek nevét, az állatokat, játékok neveit stb..Sokszor én érzem magam kellemetlenül amiért ennyire elõbbre van a "kis barátainkhoz" képest. (Hó végén lesz 18 hónapos)

Minden kisbaba más, más tempóban csinálnak mindent. Én két barátnõmmel egyszerre szültem, az egyikük kisfia még nem beszél, a másik kislánya már egy-két szót mond, az én kisfiam pedig már folyékonyan beszél, rövidebb mondókát is elmond, énekli a "hinta-palintát", "Éliás Tóbiást". Többszavas mondatokat mond, nagyon ügyesen kifejezve magát, ismeri az ételek nevét, az állatokat, játékok neveit stb..Sokszor én érzem magam kellemetlenül amiért ennyire elõbbre van a "kis barátainkhoz" képest. (Hó végén lesz 18 hónapos)
A én 20 hónapos kisfiam is beszél már mondatokban. Nem mondom, hogy mindig helyesen, de összeteszi a szavakat, néha ragoz is. De ránk is mindig csodálkoznak, hogy már ennyit beszél.
Lányom 19 hónapos, de már elég régóta és elég sok mindent beszél, sõt már összeteszi a szavakat és kis tõmondatok keletkeznek belõle. Pl.: leesett banán földre, anya mosogat, stb..
Fiam is hó végén lesz 18honapos és nem beszél folyamatossan "csak"szavakat mond.
az enyém még csak 13 , de nem hiszem, hogy 18 hósan összefüggõen beszélnének.... vagy tévedek?
hát szerintem ez extrém eset, hogy egy 18 hós ilyetmondjon. lehet hogy az anyuka fejében összeállt hogy ezt kérte a gyerek, és késõbb már maga is elhitte, hogy ezt így, ilyen választékosan kérte tõle a kis másfél évese. de nem mondom, hogy lehetetlen. :)
Kisfiam 25.-én lesz 18hós. Mondja, hogy be, rá, el, nem, gyere, és minden szónak az elsõ két betûjét.
A kérdező hozzászólása: Csak kíváncsiságból kérdeztem mert voltunk ma védõnõnél és még vártunk az orvosra jött egy anyuka 18 hónapos fiával.És hallottam, ahogy beszélgettek a védõnõvel, hogy mostanában mondta a kisfiú, hogy "csukd be az ajtót anya, légyszi".A barátnõmnek is ekkora fia van viszont õ még csak szavakat mond vagy csak a szavak elejét.
19 hós, egy-egy szót mond. Amúgy ööö-ööö minden:) Cuki:)
Emiatt ne aggódj, ha még nem beszél összefüggõen. Én is találkoztam olyan kislánnyal, aki tisztán, érthetõen mondta az anyukájának a ligetben, hogy "nézd anya, ott fut a mókus a fán", és csak lestem, mert a vele egykorú lányom kb. összesen tudott annyi szót mint amennyi ebben az egy mondatban volt. A lányom azóta már 4 és fél éves, 2 éves volt amikor összefüggõen kezdett beszélni és most már be nem áll a szája. Olyannyira felzárkózott, hogy 2 és fél évesen ovis csoportba rakták a szintfelmérés után (magánoviba járt, azaz elõször a bölcsis csoportba szántuk). Mára már a nevét is le tudja írni, szóval nincs miért aggódnod! Van aki ebben fejlõdik gyorsabban, van aki meg másban. Neki pl. a mozgásfejlõdése volt gyorsabb az átlagnál, a beszéde lassabb. Kisebbik lányomnál ellenkezõleg: már 9 hónaposan énekelte(!), hogy hinta-palinta, járni viszont csak 13 hónaposan kezdett. Na én meg attól ijedtem meg, mert a nõvére 11 hónaposan már szaladt!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!