Találatok a következő kifejezésre: Mitől keletkezik rozsda (1 db)

Mitől keletkezik a rozsda?

Legjobb válasz: Elõzõ válaszadó válaszát leegyszerûsíteném: a vas lassú égéssel oxidálódik. ezért van szükség a felületén védõrétegekre.

Elõzõ válaszadó válaszát leegyszerûsíteném: a vas lassú égéssel oxidálódik. ezért van szükség a felületén védõrétegekre.
Gondolom, téged az érdekel, hogy miért rozsdásodik a vas - és (látszólag) miért nem pl. az alumínium. Nos: a vas rozsdája úgy képzõdik, hogy közben töredezett lesz, így a többi oxigén a levegõbõl mélyen bejut a vasba, és azt a részt is oxidálja. Az alumíniumon pedig szilárd bevonatot képez a rozsda, így elzárja a levegõtõl.
Wikipediából: A rozsda a fémek felületén oxidáció által keletkezett réteg. Rozsda alatt a vas rozsdásodását értjük, amely nedves levegõn képzõdik, azáltal, hogy a vas anyaga oxidálódik, majd a nedvesség hatására vasoxiddá alakul át. A vasrozsda képzõdését nemcsak a vastárgyakon láthatjuk, hanem vastartalmú ásványok (ércek), kõzetek felületén és vasvegyületeket tartalmazó vizekben is. A rozsdásodást elõsegítik a nedvességen kívül a levegõ széndioxidtartalma, és a savak és a sók is. A rozsdásodás ellen a fémek bevonásával (nikkelezés, ónozás), zománcozással vagy festéssel védekezhetünk.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mi a véleményetek erről a videóról?

Eléggé furcsa dolgokról beszélnek ebben a videóban. Nem nagyon hiszem el ezt az amerikai dolgot. Szerintetek fizikailag helyes az, amit mond az úriember?

2

A különböző vizes oldatok kb. mennyi idő után szívódnak föl a véráramba a megivásuk után?

Pl. energiaital stb

1

Nem érti véletlen akárki Hogy kísérlet nélkül és eszköz nélkül hogyan lehet eldönteni a mágnes rúd és a vasrúd közül melyik melyik?

Fizika

7

Melyik földrajz könyvek jók középiskolában? Melyikből lehet a legjobban és a legkönnyebben tanulni? Mozaik, Nemzeti, vagy műszaki kiadósok a jók?

2

Mennyire lenne nehéz egyszerre elvégezni egyetemen (hogy középiskolai tanár legyek) a kémia-biológia-angol szakokat?

Nehezebb lenne ez a 3 egyidejűleg,mint pl az orvosi?

6

Sebesség és idő grafikonról hogy tudok utat számítani?

Az út a sebesség és az idő szorzata, erről a grafikonról hogyan tudom kiszámítani a megtett utat? Elvileg az ábrán látható "hegyek" -nek (amiket piros négyzettel jelöltem) a területei az egyes utak. Itt az ábra:

13

Egy geológusnak melyik országban lehet a legjobb az elhelyezkedési esélye?

3

Ami vegyület és nem molekula, az mitől nem molekula?

2

Mekkora a tömege annak az alumínium csőnek melynek a külső átmérője 2cm fal vastagsága 3mm hossza 2m sűrűsége 2, 7g/m3?

Előre is köszönöm számolássál együtt kérném ha lehet :)

4

Tudtok írni nekem példákat a Hatás-ellenhatás törvényére a hétköznapi életben?

6

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!