Találatok a következő kifejezésre: Mire szokták mondani hogy (71 db)

Mikor, mire szokták mondani, hogy Sic transit gloria mundi?

Tudom, hogy mit jelent, csak azt nem, hogy milyen élethelyzetekben szokták használni.

Legjobb válasz: http://hu.wikiquote.org/wiki/Latin_k%C3%B6zmond%C3%A1sok Azt írja, hogy a "pápaavatási szertartás egyik kötelezõ részeként mondják:" Itt pedig egy érdekes megjegyzés az általában ismert magyar fordításhoz: http://www.kislexikon.hu/sic_transit_gloria_mundi.html

http://hu.wikiquote.org/wiki/Latin_k%C3%B6zmond%C3%A1sok Azt írja, hogy a "pápaavatási szertartás egyik kötelezõ részeként mondják:" Itt pedig egy érdekes megjegyzés az általában ismert magyar fordításhoz: http://www.kislexikon.hu/sic_transit_gloria_mundi.html
Elsõ válaszoló, most újat tanultam, én is azt hittem "így múlik el a világ dicsõsége" a jelentése. Ezek szerint én még csak félreértelmezve hallottam: annak a leírására használják a köznyelvben mintegy sóhajként hogy mennyire elzüllött a világ, mennyire nincsenek már jelen jó dolgok amik régen megvoltak. Ironikusan is hallottam már többször.
Én is használtam ilyen értelemben. Nem tudom, mennyire helytálló a megjegyzés a linkben, amit küldtem, nem tudok latinul. Viszont ésszerûség van benne.
Rengeteg félrefordításunk van, pl. olyat se mondott senki latinul hogy "aki kardot ránt kard által vész el", szóval van esély.
Persze, hisz Jézus jellemzõen nem latinul beszélt... :-) (Mt 26, 52)
Így késte le Gloria Mundi a csatlakozást.

Mikor szokták mondani hogy "A pisztácia elfogyott, csoki nem is volt"?

Legjobb válasz: Terence Hill idegesíti Bud Spencrt, aki épp fagyit árul. Vagy tízszer kér pisztáciát, ami nincs, és tudja, hogy nincs. Valamilyen okból idézik a filmet, mint amikor valaki tréfásan idéz a Mátixból, hogy "nincs kanál". Lehet, hogy a beszélõ tulajdonít neki jelentõséget, lehet, hogy nem.

Terence Hill idegesíti Bud Spencrt, aki épp fagyit árul. Vagy tízszer kér pisztáciát, ami nincs, és tudja, hogy nincs. Valamilyen okból idézik a filmet, mint amikor valaki tréfásan idéz a Mátixból, hogy "nincs kanál". Lehet, hogy a beszélõ tulajdonít neki jelentõséget, lehet, hogy nem.
Akkor, ha Bud Spencer filmbõl idéznek. Mert ez a toposz onnan van.
A kérdező hozzászólása: Köszi, és ott mire mondták ezt?
Bud Spencer fagyit árult...
A kérdező hozzászólása: Köszi, akkor ezek szerint nincs jelentõsége a dolognak
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm mindkettõtöknek :D

Mire szokták mondani, hogy "uborkaszezon" van?

Legjobb válasz: Amikor nem történik semmi érdekes. Ha jól tudom, valami olyasmi az eredete, hogy valamikor régen újságírónak kiadták, hogy kellene valami cikk, de épp nem történt sehol semmi érdekes. Erre megkérdezte az író, hogy mégis mirõl kellene írnia, és azt a választ kapta a fõnöktõl, hogy ha semmi nem jut eszébe, akkor épp most takarítják be az uborkát, írjon arról (viccnek szánta). Erre az újságíró fogta magát, és tényleg írt egy cikket az uborkaszüretrõl, amit meg is jelentettek. (A történet pontosságáért felelõsséget nem vállalok)

Amikor nem történik semmi érdekes. Ha jól tudom, valami olyasmi az eredete, hogy valamikor régen újságírónak kiadták, hogy kellene valami cikk, de épp nem történt sehol semmi érdekes. Erre megkérdezte az író, hogy mégis mirõl kellene írnia, és azt a választ kapta a fõnöktõl, hogy ha semmi nem jut eszébe, akkor épp most takarítják be az uborkát, írjon arról (viccnek szánta). Erre az újságíró fogta magát, és tényleg írt egy cikket az uborkaszüretrõl, amit meg is jelentettek. (A történet pontosságáért felelõsséget nem vállalok)
Nálunk uborkaszezon akkor van amikor a legtöbbet szedjük az uborkáról, méghozzá júliusban (többnyire)


Mire szokták mondani, hogy svédületes?

Gondolom, egy szójátékból ered (szédületes). Olvastam sok svéddel kapcsolatos oldalakon, főleg blogokon, de akkor se értem, hogy mire szokták mondani. :D

Legjobb válasz: Én írtam egyszer egy cikket, az volt a címe, hogy "Svédületes ellentétek" és Svédországról szólt. Azért használtam ezt a jelzõt, mert szerintem szédületes ellentmondások jellemzik õket. :D

Én írtam egyszer egy cikket, az volt a címe, hogy "Svédületes ellentétek" és Svédországról szólt. Azért használtam ezt a jelzõt, mert szerintem szédületes ellentmondások jellemzik õket. :D

Mire szokták mondani hogy level 99?

Legjobb válasz: Ami nagyon valamilyen. Szerepjátékokban a karakterek szintje.

Ami nagyon valamilyen. Szerepjátékokban a karakterek szintje.
level = szint pl. van egy internetes játék. az elsõ szinten idulsz -level 1, majd jön a második szint - level 2 , harmadik szint - level 3... és így tovább.

Mire szokták mondani, hogy " nem eszik forrón a kását"?

Mit jelent ez tulajdonképpen?

Legjobb válasz: #8 Te egy sügér vagy!

#8 Te egy sügér vagy!
én is épp most kerestem rá a neten erre a kifejezésre, noha tudtam kb. mit jelent. Végigolvastam a hozzászólásokat (szokásomhoz híven) és arra gondoltam: én is simán feltennék ilyen kérdést, mert én úgy gondolom: valóban meg lehet találni a jelentést, de vannak emberek, akik másképp vagy érthetõbben fogalmazzák meg a dolgot. És bár a modorosságot én sem szeretem, nem értem mi rossz van abban, ha vki felteszi ezt a kérdést... végül is nem kéne azt sugallni, hogy kérdezni bûn.. szerintem kérdezni jó dolog, sokkal jobb, mint kijelenteni nagy okosságokat. szóval senki pártján sem állva és megáldva némi ésszel, mi a gond? csak egy kérdés volt. Nem kell ebbõl kardinális problémát gyártani.
Azért mondják, mert ha forrón ennék, megégetnék a szájukat, és a nyelvüket szegények.
A kérdező hozzászólása: Köszi, de itt a GYK .oldalon a kérdések 80 %át meg lehetne nézni ott is....
#3: Amúgy igen, a kérdések 80%-ára meg lehetne találni a Google segítségével is a választ. Pont ezért lenne ildomos akkor ide fordulni, ha már mondjuk fél óra keresgélés után sem találod a választ.
A kérdező hozzászólása: Köszi a kioktatást! Ha nem akarsz válaszolni, akkor minek írtál? Minden kérdéshez odaírhatnád, és gondolom, mindenki meg is köszönné szépen...
#6: Nehogy már én legyek leba… lebökve! Azt hiszem teljesen normálisan, tárgyilagosan megfogalmaztam a választ, idõt energiát szánva rá. Miután felvetetted azt, hogy a kérdések 80%-a megválaszolható lenne a Google segítségével, arra reflektáltam helyeslõen egy külön válaszban, és ha már így elõhoztad a témát, akkor hozzáírtam, hogy mit tartanék én magam helyesnek. Félreértés ne essék, nem fizet egyetlen válaszadót sem – így engem sem – senki, nem kárpótolja semmivel azért, mert a saját idõnket és energiánkat fektetjük be egy-egy válasz megírásába. Ha te nem veszed a fáradtságot, hogy 5 percet rászánj a saját idõdbõl, energiádból, akkor hogyan várhatod el, hogy más megtegye mindenféle ellenszolgáltatás – és sokszor köszönet – nélkül mindezt, úgy, hogy még meg sem jegyezheti, hogy a kérdésre amúgy magad is megtaláltad volna a választ, ha nem lennél ennyire lusta. Ez egyszerûen önzõ hozzáállás. Szóval nehogy elkezdj itt lebökni embereket, mert 0 alapod van rá! Teljesen objektív szemmel nézve neked is, nekünk is jobb lenne, ha minimális idõt szánnál a saját kérdésre, ha már egyszer neked fontos és nem nekem. Neked azért jó, mert nem kerül több idõbe, erõfeszítésbe pár kulcsszót beírni a Google-be, mint ideírni a kérdést. Azonnal, pár perc alatt választ kapsz, és nem kell esetleg órákat várni a válaszra, ha valaki egyáltalán veszi a fáradságot, hogy triviális kérdéseket válaszoljon meg. Nekünk meg azért jó, mert nem kell triviális kérdésekkel foglalkozni, csak olyanokkal, amik valóban szakértelmet, tapasztalatot kívánnak. Miért segítenék ezek után neked, ha magadon sem tudsz segíteni? Az ember válaszol néha ostoba kérdésekre is, mert talán hisz abban, hogy jobbá teheti mások életét vele, még ha hajszálnyit is. De ha te magad nem teszel érte semmit, akkor nem gondolom azt, hogy segítek, csak azt, hogy kiszolgállak, holott semmilyen szempont nem indokolja, hogy az alárendelted legyek. Szóval inkább vártam volna egy „Köszi”-t, mint háborgást egy teljesen jogos megjegyzést tartalmazó mellékmondat miatt. Jó, ez csak egy kérdés, nincs semmiféle tétje. De ha ilyen a hozzáállásod a világ más dolgaival szemben is, akkor sokat fogsz szívni, mert a világ hozzáállása is ennek tükrében fog alakulni. (És még csak nem is fogod érteni, hogy miért ilyen „igazságtalan” a világ veled.) Szóval nézz már egy kicsit magadba, nézz a másik ember szemével és próbáld meg úgy megítélni a helyzeteket, mert így csak magad alatt vágod a fát. (Na ez már valóban kioktatás. És igen, mert megérdemled. Okos embert nem lehet kioktatni.)

Mire szokták mondani hogy 'asdasdasdasd'? XD

mert már nagyon idegesít amikor valaki a közelemben mondja .. vagy valahol látom leírva. -.-

Legjobb válasz: aki hülye ezt az szokja irni-.-

aki hülye ezt az szokja irni-.-
A kérdező hozzászólása: aki írja az írja... de aki mondja azt mindenki hallja !!!!!

Mit jelent az, hogy: "Isten nem ver bottal." és mire szokták mondani?

Legjobb válasz: Ha valakivel folyamatosan rossz dolgok történnek, tehát meghal valakije, elszegényedik, balszerencséje van stb. arra szokták mondani.

Ha valakivel folyamatosan rossz dolgok történnek, tehát meghal valakije, elszegényedik, balszerencséje van stb. arra szokták mondani.
Ha valaki rosszat tesz, majd tortenik vele valami rossz, amit nem ember kovet el ellene(pl:betegseg, stb.)
Mindig visszaüt, ha rosszat teszel, elõbb vagy utóbb.
Alapvetõen arra szoktak vele utalni, hogy Isten büntetése nem mindig tisztán felismerhetõ formában érkezik (Lángcsóva az égbõl.), hanem finomabb, rejtettebb formában, mint például betegség, vagy balszerencse.
A kérdező hozzászólása: köszi mostmár értem...
Én úgy szoktam használni, hogy "Isten nem bottal ver, hanem hülyékkel"
úgy kell érteni, h ha például vkit megversz, akkor Isten nem úgy fog büntetni, h téged is vki megver...hanem vmi olyat adhat, amire te soha nem jössz rá, h azt a "megverésért" kaptad.szal Neki sokkal jobb módszerei vannak, mint az embernek, h "szemet szemért, fogat fogért"
arra szokták mondani, hogy ha valaki másokat sértõ módon, gonoszul viselkedik, az az élet más területein is rossz, többnyire önzõ döntéseket hoz, és saját magát fogja elõbb utóbb balsorsba dönteni.
4es válasza a jó. :) "Isten büntetése nem a várt irányból érkezik." A mondás teljes alakja: Isten nem ver bottal; hátbavág karóval. Tehát pl ha elcsórtam a szomszéd almáját és utána beverem a lábam, az egy "Isten nem ver bottal" helyzet; nem közvetlenül az almalopás következményeként bûnhõdtem meg, de mégis így vagy úgy az ég megbüntetett.

Mit szoktak mondani ha már megszületik a baba? (Hogy szoktak gratulálni? )

Legjobb válasz: "Gratulálok a babához, sok boldogságot és egészséget kívánok neki." Például.

"Gratulálok a babához, sok boldogságot és egészséget kívánok neki." Például.
Gratulálunk! Sok egészséget a babának, anyukának, és sok örömet, kitartást a családnak!
Gratulalok Anyuka/Apuka, sok boldogsagot es jo egeszseget kivanok a csaladnak!
Jónak tûnik, fõleg ha így jól érzed magad, de csak akkor tudnám eldönteni, ha látnálak.
vékony vagy nagyon, ilyen magassághoz egy lánynak 50kilónak lenni kéne de minimum 48nak. ha 52-53 lennél akkor is jó lennél, az a súly is lazán beleférne ha arányosan oszlik el. üdv.egy testépítéssel foglalkozó
nehogy el kezdj hízókúrázni, csak azért mert mások ezt mondják, ha így jól érzed magad, mert ez ideális testsúly a magasságodhoz.
én ismerek egy nálad magasabb lányt, aki 45 öt kiló. semmi baja nincsen, de folyton hízni akar, hogy legyen egy kis melle, de sosem sikerül neki, olyan kis tápos, még enni sem tud rendesen. szerintem nincs baj a súlyoddal. ha hájas lennél, akkor meg azért nyaggatnának.
Szerintem vékony, sovány a magasságodhoz képest, 5 éve amikor megismertem a barátnõm, akkor 14 volt, 155 centi és kb 44 kiló, és nagyon soványnak tartottam, azóta fel is szedett pár kilót...
én 18 éves vagyok...163 centi és 48kg....tehát kettonk kozt nem nagy az eltérés!Néha nekem is mondják, hogy hízzak, máskor meg, hogy így pont jól vagyok.Ha még hízol 2-3 kilót t☺kéletes lesz! [16évesen én is 45 voltam;))s mégsem voltam sovány;)]
ráérsz még hízni!
Te vékony vagy! 55kg is lehetnél! Nézd meg itt:http://egeszseg.origo.hu/kalkulator/gyermek-bmi-testtomegind..


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!