Találatok a következő kifejezésre: Mire szokták mondani (123 db)

Mit jelent az, hogy: "Isten nem ver bottal." és mire szokták mondani?

Legjobb válasz: Ha valakivel folyamatosan rossz dolgok történnek, tehát meghal valakije, elszegényedik, balszerencséje van stb. arra szokták mondani.

Ha valakivel folyamatosan rossz dolgok történnek, tehát meghal valakije, elszegényedik, balszerencséje van stb. arra szokták mondani.
Ha valaki rosszat tesz, majd tortenik vele valami rossz, amit nem ember kovet el ellene(pl:betegseg, stb.)
Mindig visszaüt, ha rosszat teszel, elõbb vagy utóbb.
Alapvetõen arra szoktak vele utalni, hogy Isten büntetése nem mindig tisztán felismerhetõ formában érkezik (Lángcsóva az égbõl.), hanem finomabb, rejtettebb formában, mint például betegség, vagy balszerencse.
A kérdező hozzászólása: köszi mostmár értem...
Én úgy szoktam használni, hogy "Isten nem bottal ver, hanem hülyékkel"
úgy kell érteni, h ha például vkit megversz, akkor Isten nem úgy fog büntetni, h téged is vki megver...hanem vmi olyat adhat, amire te soha nem jössz rá, h azt a "megverésért" kaptad.szal Neki sokkal jobb módszerei vannak, mint az embernek, h "szemet szemért, fogat fogért"
arra szokták mondani, hogy ha valaki másokat sértõ módon, gonoszul viselkedik, az az élet más területein is rossz, többnyire önzõ döntéseket hoz, és saját magát fogja elõbb utóbb balsorsba dönteni.
4es válasza a jó. :) "Isten büntetése nem a várt irányból érkezik." A mondás teljes alakja: Isten nem ver bottal; hátbavág karóval. Tehát pl ha elcsórtam a szomszéd almáját és utána beverem a lábam, az egy "Isten nem ver bottal" helyzet; nem közvetlenül az almalopás következményeként bûnhõdtem meg, de mégis így vagy úgy az ég megbüntetett.

Fiúk! Titeket is leszoktatk koptatni a csajok, ha utcán, bevásárlóközpontban bepróbálkoztok náluk? Nektek mit szoktak mondani a csajok ilyenkor?

Legjobb válasz: Én lány vagyok és a van barátom szöveggel szoktam elküldeni aki próbálkozik.

Én lány vagyok és a van barátom szöveggel szoktam elküldeni aki próbálkozik.
Óóó persze, mindiiig, általában a húspultba megyünk, vagy a sport osztályon bebújunk egy sátorba vagy egy mûanyag igluba .
1-es: De szá.almas vagy:D Nekem meg van kutyám. Ezt válaszoltam volna :D
Nem én szoktam lekoptatni õket. Sok faszra éhes ribanc mindig megtalál.

Mit szoktak mondani ha már megszületik a baba? (Hogy szoktak gratulálni? )

Legjobb válasz: "Gratulálok a babához, sok boldogságot és egészséget kívánok neki." Például.

"Gratulálok a babához, sok boldogságot és egészséget kívánok neki." Például.
Gratulálunk! Sok egészséget a babának, anyukának, és sok örömet, kitartást a családnak!
Gratulalok Anyuka/Apuka, sok boldogsagot es jo egeszseget kivanok a csaladnak!

BÖSKE mit jelent. Kire, mire szokták mondani?

Legjobb válasz: Erzsébet beceneve.

Erzsébet beceneve.
Igen, Erzsébet beceneve a Böbe és a Böske, de kedvelt tehénnév is volt.
Bözsi :D

Mikor, mire szokták mondani, hogy Sic transit gloria mundi?

Tudom, hogy mit jelent, csak azt nem, hogy milyen élethelyzetekben szokták használni.

Legjobb válasz: http://hu.wikiquote.org/wiki/Latin_k%C3%B6zmond%C3%A1sok Azt írja, hogy a "pápaavatási szertartás egyik kötelezõ részeként mondják:" Itt pedig egy érdekes megjegyzés az általában ismert magyar fordításhoz: http://www.kislexikon.hu/sic_transit_gloria_mundi.html

http://hu.wikiquote.org/wiki/Latin_k%C3%B6zmond%C3%A1sok Azt írja, hogy a "pápaavatási szertartás egyik kötelezõ részeként mondják:" Itt pedig egy érdekes megjegyzés az általában ismert magyar fordításhoz: http://www.kislexikon.hu/sic_transit_gloria_mundi.html
Elsõ válaszoló, most újat tanultam, én is azt hittem "így múlik el a világ dicsõsége" a jelentése. Ezek szerint én még csak félreértelmezve hallottam: annak a leírására használják a köznyelvben mintegy sóhajként hogy mennyire elzüllött a világ, mennyire nincsenek már jelen jó dolgok amik régen megvoltak. Ironikusan is hallottam már többször.
Én is használtam ilyen értelemben. Nem tudom, mennyire helytálló a megjegyzés a linkben, amit küldtem, nem tudok latinul. Viszont ésszerûség van benne.
Rengeteg félrefordításunk van, pl. olyat se mondott senki latinul hogy "aki kardot ránt kard által vész el", szóval van esély.
Persze, hisz Jézus jellemzõen nem latinul beszélt... :-) (Mt 26, 52)
Így késte le Gloria Mundi a csatlakozást.

Mi a jelentése a feminista szónak? Kikre vagy mikre szokták mondani stb?

Legjobb válasz: A feminista mozgalom a 20.sz-ban a nõk egyenjogúságáért (pl. szavazójog megszerzéséért) küzdõ mozgalom volt, ennek a tagjait hívák feministának. Aztán azzal, hogy ezek a követelések ma már teljesültek, a fogalom egyre többfajta követelésre terjedt ki, és elkezdett a hagyományos nemi szerepek ellen is fellépni (hogy miért a nõk viszik a háztartást, neveleik a gyereket, míg a férfi pénzt keres, hogy akkor a nõ is építsen karriert, vagy akár lehessen nõ is katona, ilyesmik). Aztán persze, mint minden ilyesmi mozgalomnak, ennek is vannak elég erõteljes túlhajtásai, fõleg mostanában, ezért manapság a feminista szónak már van egy kellemetlen mellékzöngéje, és eléggé azokra a hárpiákra asszociál az ember a szót hallva, akik egyfolytában mindenhol azt lesik mire lehet élesen ráugrani, és rikácsolni, hogy õket nem egyenlõen kezelik.

A feminista mozgalom a 20.sz-ban a nõk egyenjogúságáért (pl. szavazójog megszerzéséért) küzdõ mozgalom volt, ennek a tagjait hívák feministának. Aztán azzal, hogy ezek a követelések ma már teljesültek, a fogalom egyre többfajta követelésre terjedt ki, és elkezdett a hagyományos nemi szerepek ellen is fellépni (hogy miért a nõk viszik a háztartást, neveleik a gyereket, míg a férfi pénzt keres, hogy akkor a nõ is építsen karriert, vagy akár lehessen nõ is katona, ilyesmik). Aztán persze, mint minden ilyesmi mozgalomnak, ennek is vannak elég erõteljes túlhajtásai, fõleg mostanában, ezért manapság a feminista szónak már van egy kellemetlen mellékzöngéje, és eléggé azokra a hárpiákra asszociál az ember a szót hallva, akik egyfolytában mindenhol azt lesik mire lehet élesen ráugrani, és rikácsolni, hogy õket nem egyenlõen kezelik.

Mit jelent az OMG? Mikor, mire szokták mondani?

Legjobb válasz: kommentekben. oh my god=istenem

kommentekben. oh my god=istenem
Oh My God----> istenem
sex közben például.. :P
OMG - Oh My God

A cégemnél áthelyeznek másik telephelyre a munkatársak búcsúztatót rendeznek ilyenkor mit szoktak mondani?

Amikor az ember felszólal fogalmam sincs nem voltam még ilyen szituban ötlet ?

Legjobb válasz: Emlékszem amikor elõször jöttem,mennyire idegen volt itt minden és mindenki,de aztán fokozatosan rájöttem,mennyire barátágosak vagytok,befogadtatok,egy nagy család lettünk. Nagyon köszönöm nektek az elmúlt x évet,örülök,hogy veletek dolgozhattam,nagyon jó cspat voltunk,hiányozni fogtok. esetleg részletezheted,elmondhatod a legemlékezetesebb történéseket,kiemelhetsz 1-2 embert,akivel különösképp jó volt együtt dolgozni

Emlékszem amikor elõször jöttem, mennyire idegen volt itt minden és mindenki, de aztán fokozatosan rájöttem, mennyire barátágosak vagytok, befogadtatok, egy nagy család lettünk. Nagyon köszönöm nektek az elmúlt x évet, örülök, hogy veletek dolgozhattam, nagyon jó cspat voltunk, hiányozni fogtok. esetleg részletezheted, elmondhatod a legemlékezetesebb történéseket, kiemelhetsz 1-2 embert, akivel különösképp jó volt együtt dolgozni
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!