Találatok a következő kifejezésre: Mire kell mit nem szabad (58 db)

Westiem van és állandóan rágja a lábát és vakarózik de nem bolhás hallottam hogy lehet, hogy fehérje allergiás az mi? Akkor mit kell csinálni mit szabad ennie vagy ez micsoda? Előre is kösszi

Legjobb válasz: A vakarózás a kutyáknál normális, kivéve ha átlagon felüli. Sok minden lehet az oka (allergia, rüh stb.) Azért van az állatorvos, hogy kiderítse.

A vakarózás a kutyáknál normális, kivéve ha átlagon felüli. Sok minden lehet az oka (allergia, rüh stb.) Azért van az állatorvos, hogy kiderítse.
Az allergiás kutya szervezete a tápláléka (általában) egy bizonyos alkotóelemére érzékenyen reagál. Ha valóban ez az oka a vakarózásnak (amit csak orvos tud megmondani), akkor elegendõ ezt az alkotóelemet kiiktatni az étrendjébõl. Például az enyém a csirke fehérjére allergiás, ezért õ olyan tápot kap, amiben magas a fehérjetartalom ugyan, de az csak halfélékbõl származik.
A kérdező hozzászólása: köszi de bitti nem rühes nem nagyon vakarózik de elõordul csak este felészokta rágni a lábát
Nekem is van 2 Westiem. Ha fehérje alergiás akkor nem szabab neki olyat adni amiben fehérje van.
Vegyél egy normális kutyát.
A kérdező hozzászólása: Az elsõ válaszolónak írom !NORMÁIS A KUTYÁM!! ILYEN HÜLYE EBMBERT MINEK ÍRSZ A KÉRDÉSEMRE HA NEM TUDOD A VÁLSZT!!TE EGY NAGY F.S. VAGY !!!NORMÁLIS A KUTYÁM CSAK A TE AGYAD NEM !VANNAK BETEGSÉGET ÉS FEHÉRJE ALLERGIÁJA VAN MÁR ELMENTÜNK ÁLLATORVOZHOZ.NEM VAGY NORMÁLIS NAH NEM ÍROK ILYEN H.LYE EMBEREKNEK!!végülis sajna vanak ilyen nem normálisak a világban na mindegy a többi válaszolónak meg köszi hogy írtatok normálisan nem úgy mint egyesek
A kérdező hozzászólása: az elõzöt a már nem látható válaszolónak küldtem
Nekem is westiem van és fehérje allergiás... bármit adhatsz neki enni de SEMMI CSIRKÉS DOLGOT!!! se csontját se húsát..

Mi az a szöveg, hogy "ő is ember. "? Attól, hogy valaki ember, azt szeretni kell és nem szabad utálni? Ha állat lenne, akkor utálhatom?

Volt egy helyzet, ahol egy vagy több embert nem sajnáltam, erre az volt a válasz, hogy ?k is emberek. Ezt miért mondják?

Legjobb válasz: Embernek mindenki ember, csak van, aki emberi mivoltat nem ertekeli es arra hasznalja az eletet, hogy masoket megkeresitse. Mindenkit szeretni nem lehet, nem is kell. Az utalat viszont nagyon eros szo es csak olyan embert lehet utalni, akit jol ismersz. Fontos a tisztelet azok fele, akik nem artanak nekunk.

Embernek mindenki ember, csak van, aki emberi mivoltat nem ertekeli es arra hasznalja az eletet, hogy masoket megkeresitse. Mindenkit szeretni nem lehet, nem is kell. Az utalat viszont nagyon eros szo es csak olyan embert lehet utalni, akit jol ismersz. Fontos a tisztelet azok fele, akik nem artanak nekunk.
Az az ember, aki úgy is él! A többi féreg, lásd: diszkósok, cigányok...
Sosem értettem. Ember és ember között igen nagy különbség van. Nekem az az ember, aki tud ahhoz méltóan viselkedni. Senki ostoba dolgait nem vagyok hajlandó elnézni, senkire nem vagyok tekintettel azért, mert ember. Egy alja embernél még egy átlagos kutyát is többre tartok. Nyugodtan lehet lepontozni. :D
elsõnek igaza van
Igazából nyugodtan utálhatsz bárkit, senki nem tudja és nem is akarja ezt megtiltani. Csakhogy az illetõ akkor is ugyanolyan ember marad, ha te utálod, te viszont annyival kevesebb leszel, amennyit egy ember szeretete jelent (mármint az, hogy te szereted õt). De mondom, ettõl függetlenül minden a te döntésed.
A kérdező hozzászólása: Inkább felpontoztalak. :)
Olyan nincs, hogy nem szabad utálni. Senki nem képes szabályozni, hogy mit érezhetsz. Aki ezt szokta mondani, hogy "õ is ember", az általában nem is érez utálatot, nem pedig elfojtja, mert azt mondták neki, hogy utálni nem szabad. Én sem érzek utálatot azok iránt, akik nem viselkednek "emberhez méltóan", de rám egyáltalán nem is jellemzõ a dolgok érzelmi oldalról való megközelítése.
18:38 Komolyan, nem értem a hozzád hasonlóakat. Itt most nem arról van szó, hogy random ránézel valakire és kijelented, hogy utálod, de hidd el, van akit mást nem érdemel. Nagyon jó lehet neked, ha még nem találkoztál olyannal, aki egyszerûen olyan volt, hogy az ég világon semmi jót nem lehet benne látni. Én attól nem vagyok kevesebb, mert valaki olyat követ el, mi miatt nem tudok még csak közömbösen sem nézni rá. Nehogymár én legyek a sz*r alak azért, mert valaki minõsíthetetlenül viselkedik.
A kérdező hozzászólása: 19.36-osnál az utóbbiakra mondtam egyszer éppen, hogy nem sajnálom õket valami miatt. Erre mondták nekem, hogy õk is emberek... :S Inkább az, amit írtál, azok...

Down-szindróma leleten mit kell nézni? Nem értem az egészet! Ezek jó eredmények? CRL 0, 96 MoM, Számított down-szindróma kockázat 1:9034, Szabad ß-HCG:74, 2ng/ml 1.72MoM, PAPP-A 17. 01IU/ml 1, 36Mom

Legjobb válasz: De ezt miért nem az orvostól kérdezed,nem értem,lehet hogy az elõttem válaszolónak nem is volt down szûrése,csak írt valamit.

De ezt miért nem az orvostól kérdezed, nem értem, lehet hogy az elõttem válaszolónak nem is volt down szûrése, csak írt valamit.
Szija!nyugi teljesen jók az eredmények!üdv 25 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: Köszike!! Most megnyugodtam!!
Elsõ válaszóló vagyok!Kikérem magamnak amit 2dik válaszoló írt!Honnét veszed, hogy nem voltam down szûrésen?? Kébzeld el, hogy igen is voltam integrált teszten de szerintem az sem tudod mi az, no de mind egy!Legközelebb ne állitsál másokról olyant amibe nem vagy biztos! Szép babavárást!25 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: Ez az oldal nem azért van, hogy kioktassuk egymást arról, hogy mit kitõl kérdezzünk!! Egyértelmû, hogy ha megyek az orvosomhoz, meg fogom kérdezni tõle!!! De nem akarom minden nap felhívni valamivel!! És kiváncsi voltam a tapasztalatokra!! Megkérek mindenkit, hogy kíméljen meg az okoskodástól, ugyanis nem vagyok ostoba, Nem fogok vakon megbízni senkiben, a kismamatársaim csak megnyugtatnak addig, míg egy szakértõvel beszélek!! Ismét köszönöm az elsõ válaszolónak!! Megnyugtattál!!
Szió!Én vagyok elsõ válaszadód:) Sajnos mindehol vannak ilyen rosszindulatú ember mi 2.válaszadód!De az ilyennel nem kell törödni.Mindenki kiváncsi arra jók-e az eredményei, mind én is.És ha van egy ilyen lehetõségünk, hogy kérdezünk mértne tegyük ezt. Nem ám felhúzod magadat, hisz én sem teszem:) Szívesen segitettem neked!Ajálomhttp://www.downszures.hu/site.php?mid=1#10, hogy olvasd el-e weblapon írtakat.Én nála voltam integrált-tesztenAz Integrált-Tesztet a Preventrend Kutató és Szolgáltató Kft. biztosítja a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelõzése Alapítvány szakmai felügyeletével. (1148 Budapest, Bolgárkerék u. 3.) /Lektorálta: Dr. Czeizel Endre, orvos-genetiku Nagyon szép baba várást kivánok neked!! Üdv:Zsuzsa 25 kismami:) )
A kérdező hozzászólása: Szia!! Nem húztam fel magam, csak nem szeretem, ha valaki szivességet tesz, és leugatják!! Mert végül is mindkettõnket leugatott!! Köszi a válaszokat Adri


Mit kell az első randin csinálni és mit nem szabad (a beszélgetésen kívül)?

Legjobb válasz: szabad: - lazának lenni - sokat mosolyogni - viccelõdni - bókolni - érdeklõdni udvariasan nem szabad: - hányni - fagyit enni, miközben biciklizel - kiugrani egy ház 55. emeletérõl - lepisilni egy fát és közben ordítani - inzultálni a rendõröket - néniket rugdosni a többit már te is tudod.

szabad: - lazának lenni - sokat mosolyogni - viccelõdni - bókolni - érdeklõdni udvariasan nem szabad: - hányni - fagyit enni, miközben biciklizel - kiugrani egy ház 55. emeletérõl - lepisilni egy fát és közben ordítani - inzultálni a rendõröket - néniket rugdosni a többit már te is tudod.
A kérdező hozzászólása: Nem... én is 21 vagyok. Ez most gáz, hogy 21 évesen kérdezek ilyet? Én is tudom, hogy nem lehet mindent kiszámítani, csak valahogy úgy látom, hogy apró hibák is tönkrevághatnak dolgokat.
ugyan, miért lenne gáz? érthetõ, h félsz kicsit, ha tetszik a jány, nem akarod elszúrni. én se csókolóztam még úgy igazán (csak ilyen kis h.lye játékokban, képzelheted :D) mégsem érzem gáznak :P persze, de nem retteghetsz azon folyton, h jaj most mit fogsz hibázni? mert úgyis fogsz. elbukhatsz egy kõben, lelökhetsz egy villát az asztalról. na és? tudni kell kezelni ezeket a helyzeteket és akkor igazán nem kell ezen pörgetned az agyad.
A kérdező hozzászólása: köszi szépen, rendes vagy, remélem fogsz egy fiút, aki majd téged hív randira :)
szokásuk. :) )
A kérdező hozzászólása: akkor hogy nem csókolóztál még?
a kettõ nem jár együtt :P egyszerûen csak nem vagyok az a típus, aki szereti elsiettetni ezeket a dolgokat.
A kérdező hozzászólása: és mondani kell valamit...? hogy szépnek tartom, tetszik, kedves?
mértékkel. egy-két bók bõven elég. de ne sablonos legyen, hanem olyan, amit megjegyez, amire azt gondolja: nahát, figyel rám, mondok példát: - Jó így a hajad. - Csinos ez a szoknyád. - Szép vagy, amikor mosolyogsz. Ilyenek, nem kell ezt se túlspilázni.
A kérdező hozzászólása: Szép vagy, mikor mosolyogsz? :D De hisz ez olyan, mintha azt mondanám, hogy máskor nem szép.
a viszonyítás miatt 21 vagyok. snassz? figyelj, ezeken görcsölhetsz örökké, h na de mi van, ha ez ...? na és ha erre õ...? nem számíthatsz ki mindent elõre, h ezt fogom mondani és akkor majd jó lesz minden, mert õ nevet, én megcsókolom...stb. nem így mûködik. ha elég laza vagy (tudom, h ezt hajtogatom, de ez az igazság), akkor semmi nem lesz gáz. tudni kell magad elõadni. ha viszont látja rajtad, h rettegsz attól, h megcsókold, ideges vagy, attól õ is ideges lesz és nem fogsz jól kijönni a szituból. nem tudom, érted-e, mit mondok. hány éves is vagy? 16?
A kérdező hozzászólása: De... nem snassz ezt megkérdezni...? Hány éves vagy amúgy (viszonyítás miatt)?
A kérdező hozzászólása: Mondjuk ezt magamtól is tudom, amiket írtál... nem erre gondoltam.
hát akkor mégis mire vagy kíváncsi? semmi extra nem kell egy randin, nem kell fejreállnod! légy olyan, amilyet a "szabad" kategóriába írtam és akkor baj nem lehet. (ha betartod azokat, amiket meg a tiltólistára írtam, az se árt)
A kérdező hozzászólása: mikor kell/illik ezeket: lány kezét fogni, csók, átölelni s mikor nem illik még, mikor korai?
na így már mindjárt más. átölelni pl simán átölelheted, DE ne túl gyakran, az visszatetszést kelt. csók... hát, ha úgy látod, h õ is a témán van, akkor simán belefér. kezét szerintem korai megfogni, az olyan furcsa, nagyon zavarban lesztek tõle. puszi a végén, ha nagyon összemelegedtek, akkor csók is. de ezt neked kell látnod, minden eset más.
A kérdező hozzászólása: Nehezen lehet felmérni ezeket... ez a bajom nekem. Nem akarom, hogy "biztonság kedvéért" várjak vele és gyávának tartson... de azt se, hogy túl hamar csináljam és ezzel elszúrjam...
A kérdező hozzászólása: meg ezeket mikor, hol? kávézóban? séta közben?
amugy mi a nemed ?:) lehet kicsit más lenne ..
A kérdező hozzászólása: Szerinted, ha azt írom, hogy "a lány kezét megfogni", akkor mi a nemem?
szóval parázol. az nem baj, tök normális. azt mondom, ha tartasz ezektõl, akkor beszélj róla viccesen. :) bár én soha nem gondoltam még töketlennek egy fiút, csak azért, mert nem csókolt meg az elsõ randin. és nem is ismerek olyat, akinél elásta volna magát ezért egy srác. ha nagyon parázol e miatt, mondd neki, h: - Megcsókolnálak, de nem tudom, h szeretnéd-e. bevágsz egy mosolyt, lazán és kész. aztán úgyis látod a reakcióját, és abból leveheted, h mi is a szitu. de figy, nincs erre aranyszabály, h a kávézóban egy szerelmes szám fölött, 16:30 perckor: CSÓK. ez nem így megy az életben. tudom, h nehéz elfogadni, de a való életben az ilyen dolgok érzésre mennek. nem lehet ezeket betervezni.
jó ég, dehogy :D ez csak arra fogja ösztökélni, h mééég többet mosolyogjon :)

Pitbullt szeretnék venni, most karácsonyra magamnak. Nem vadállatot szeretnék csinálni belöle hanem egy megjelenös kutyát. Mikor kell, ill mikor szabad elkezdeni az erönléti edzést? Köszönettel : Sz

Mi a folyamata,ha esetleg tudja vki aki màr csinált ilyet,és leirná azt megköszönném.

Legjobb válasz: Kölyökkorától jó 1 éves koráig nem szabad ugratni, hosszabb távon és gyorsan futtatni. De a hosszabb séták, kutyákkal való hancúrozások, ésszerû labdázások mehetnek. Aztán olyan 1,5 éves kora fele lehet kezdeni fokozatosan futtatni, esetleg súlyhúzó edzésekre járni...de ha sokat mozgatod, akkor magától is szép izmos lesz. Persze elengedhetetlen hozzá a MINÕSÉGI KAJA!

Kölyökkorától jó 1 éves koráig nem szabad ugratni, hosszabb távon és gyorsan futtatni. De a hosszabb séták, kutyákkal való hancúrozások, ésszerû labdázások mehetnek. Aztán olyan 1, 5 éves kora fele lehet kezdeni fokozatosan futtatni, esetleg súlyhúzó edzésekre járni...de ha sokat mozgatod, akkor magától is szép izmos lesz. Persze elengedhetetlen hozzá a MINÕSÉGI KAJA!
Mi az, hogy megjelenõs kutyát? Arra tartsál csajt....
A kérdező hozzászólása: Van most egy kutyus a háznál, aki ha porázon van húz nagyon nem jön melletünk, és ha elengedjük nem jön vissza.ezeket a hibákat az éxn kutyámnál elaksrom kerülni.hogy tudom hámhoz, porázhoz szoktatni? Te mit alkalmaztál? Eröltetni kell ha nem akar porázon jönni?
Nyugodtan rongyozhatsz vele már kicsi korában is. fogváltáskor csak addig és óvatosan amíg nem az elsõ fogai hullanak. Ugyanazzal a dologgal rongyozz mindig, így megtanulja, hogy más ruhát ne szedjen szét. A tréningel várd meg amíg kifejlõdik, kb 1 évesen.Addig tanulgathatja a parancsszavakat, nem, marad, nemszabad, ereszd ilyeneket. Szoktasd rá hámra, kutyaruhára, nyakörvre és pórázra. Így késõbb ha esetleg súlyhúzást akarsz vele, vagy csak hogy húzzon valamit és izmosodjon nem lesz neki szokatlan a heveder. Nekünk is van 2. Tapasztalatból írtam.
A kérdező hozzászólása: Értem.akk csak ovatosan rongyozhat. És sokat sétáltassam, még kicsinek? Vagy fokozatosan egyre többet és többet menjek vele?
Meg "rongyozáshoz" én az erre kitalált fogantyúval ellátottat javasolom ami bõrbõl van :) Egy pit akkor lesz "megjelenõs" kutya ha bánni tudsz vele nem csak akkor ha jól néz ki :) AKÁRHOGY nézhet ki ha épp fuldoklik mert úgy húz.
Ha rongyozáson az ÕV munka alapozását érted, tehát hogy a kutya szájában ráncigálja a rongyot, huzakodik Veled, az mehet persze! Csak ne nagyon emelgesd ki a levegõbe, mert az terheli a gerincét fiatal korban. Meg fogváltásnál érdemes vigyázni a fogakra :)
A kérdező hozzászólása: A kaján sesom sporolnék, neki sem és magamnak sem. 1 éves koráig nem nagyon rongyozhat?
A kérdező hozzászólása: Arra gondoltam, hogy izmait kidolgozni.ha van ötleted v tapasztalatod ird le, ha nincs akk hülyeségekkel ne fárassz. Sz
3 hónapos korban séta, stb...es késõbb edzheted, de ink a genetikán múlik h. milyen izmos./a kanok izmosabbak/ bár az én szuka pit kiskutyám is rendesen izmos.

Mire kell mondani egy 14-08 hónapos kisgyereknek, hogy nem szabad?

Azért kérdezem, mert korlátoznék én, de általában semmiben nem találok semmi rosszat (pocsolyában pancsolás, csatjaim kiborítása, stb. 14 hónapos a kislányom. Lehet, hogy még nem is aktuális a kérdésem?

Legjobb válasz: Azt nem szabad, amivel veszélyezteti a saját és mások testi épségét, nem szabad csúnyán beszélni, verekedni...

Azt nem szabad, amivel veszélyezteti a saját és mások testi épségét, nem szabad csúnyán beszélni, verekedni...
Meg a berendezésre is vigyázzon.
Szia! Az én gyerekem még csak a pocakomban van, és elsõ baba, de 8 évig voltam bébiszitter, szóval egy két dolog: - a pocsolya önmagában is veszélyes tud lenni: felfázhat, lehet benne kutyapisi, macskapisi, szóval van fertõzésveszélye - csatborogatás: oké, csak pakoltasd vissza, hogy megtanulja a rendet. :) 14 hónaposan már megérti, hogy miért kell. - Nem dobálunk dolgokat, ebbe beletartozik a kaja, a zsepi, a pohár, a játék. - Nem nyúlkálunk (pl konnektorba, de akár a villamoson/buszon/metrón a vészcsengõhöz se, kutyához, cicához sem, csak messzirõl figyeljük) - Nem szabad mindent a szájba venni (homok, szappan, szõnyeg, cipõfûzõ, stb stb) - Nem szabad fogkrémet enni (ez még nagyobb gyerek esetében is áll), nem szabad lenyelni a fürdõvizet és nem szabad lenyalni a krémet a kezünkrõl/karunkról/lábunkról/anyáról - Nem szabad rohangálni a lakásban, mert elcsúszhat és beütheti a kezét/lábát/fejét, lesodorhat dolgokat, amik sérülést okoznak. - Nem labdázunk a lakásban - Nem mondjuk, hogy "akarom", hanem azt mondjuk, hogy "kérem szépen" (ez alól kivétel, az "én akarom megcsinálni", mert amit megtud csinálni egyedül, azt csinálja meg, de nem követelõzhet, pl csokit, mesét, stb). - Nem ütjük meg a másikat (sem anyát, sem apát, sem kistesót, sem nagyszülõket, sem állatot) Most így hirtelen csak ennyi jut az eszembe, de ott van pl még a firkálás, pl falra, padlóra. Nem szabad, de biztosíts lehetõséget rá, hogy máshova rajzolhasson. Pl tegyél fel egy óriási rajzlapot a fal/padló egyik részére, ahol lehet rajzolni (14 hónaposan valószínûleg még csak egy nagy káosz lesz, de az neki alkotás, ne vedd el tõle az alkotás örömét). Ott van még a hiszti (ami lehet, hogy majd csak késõbb jön elõ, de lesz ilyen is), olyankor több megoldás is van: figyelemelterelés, magyarázat, fenyegetõzés, végül "szobába zárás", amíg lenyugszik. Bevásárlás elõtt, ha viszed, akkor mondd meg neki, hogy szükséged van a segítségére, és jegyeztesd meg vele, hogy mit kell venni: répa, tejcsi, sajt, pelus, és ez lefoglalja a kis agyát egy idõre és nem fog hisztizni. Ha elkezdené, akkor mondd neki, hogy szóljon ha lát valamit, ami piros, vagy kék, vagy hosszú haja van. Ez is leköti. A lényeg, hogy nem szabad hagyni, hogy legyen ideje eszébe jutni, hogy neki tulajdonképpen marha unalmas ez az egész. :) Remélem tudtam segíteni! Jó babás-mamást! :D
Szerintem ne változz! Nem kell agyon korlátozni egy gyereket! Nem baj, ha nincs állandó tilalmakkal körülvéve, a lényeg a következetesség: amit nem szabad, azt nem. De nem várható egy 14 hónapostól, hogy mindent azonnal megértsen. Néha elképedek a játszón, mi mindent tiltanak az anyukák: ne mászókázz, mert leesel, ne menj a homokozóba, mert piszkos leszel, ne nyúlj ehhez, ne nyúlj ahhoz, úristen, sáros lett a ruhád, mi lesz most. Szerintem ez nagyon szomorú. Hagyjuk már élni azokat a gyerekeket!
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó! Sokat segítettél, és a többiek is. Sajnos én az engedékeny tipus vagyok, de szeretnék változni.
A kérdező hozzászólása: Szia kedves 6-os, ugyanígy látom, ahogy te, azaz láttam eddig, de rájöttem, hogy én semmiért nem szólok rá. Se ha a hideg kövön szeret feküdni, se ha issza a fürdõvizet, mert olyan jókat mulat rajta stb-stb. Viszont épp a napokban mondták szomszédok, hogy 6 pasi pisilt bele a homokozóba este poénból. Oké, nem olyan veszélyes mint a macska, de irtó undorító, azóta kicsit én is félve engedem be. A szomszéd kislány is most volt orvosnál kötõhártya gyulladással: doki kérdések: uszoda, homokozó? Ezen a ponton kezdtem gondolkozni. Persze akármi lesz, úszni járunk, homokozó megy tovább, mert nagyon fejleszti, már kanállal is majdnem tud enni a lapátolás miatt, az uszodáról nem is beszélve :-) Médeával viszont teljesen egyetértek. Minden szavával. Szó szerint erre gondoltam a napokban, hogy nem baj, ha koszolja magát (általában õ a legsárosabb), majd kimossuk, de közben a hugomra gondolok, aki mai napig nem tud "tisztán" kinézni, õ ugyanilyen gyerek volt. Valahogy csak fel kell keltenünk az igényüket a tisztaságra, és meg kell tanítani. Igaz, úgy érzem, hogy most hagynom kell még, hagy tapasztalgassa a dolgokat, de hamarosan el kell kezdeni ebben is a nevelést. Csak nehogy késõ legyen. Engem ugyanígy féltett a nagymamám mindentõl, megizzadtál, öltözzünk át, ne mászókázz stb. Anyukám meg mindent engedett, hogy tapasztaljak, megmutatott sok dolgot, sok helyen jártunk, nem tiltott senkitõl, viszont kamaszkorban azt sem engedte, hogy a ház elé lemenjek: nem szoktál rá a cigire, nem vagy terhes? Kutakodott utánam, bezárt, hát jó nagy lázadó és hazudozó lettem, semmi bizalom nem volt. Szegény nem tehet róla, nem tudta, vagy nem tudott kezelni. Köszönöm a jó tanácsokat, el is mentem valahova, a kérdés, hogy a gyakorlatban meg tudom-e csinálni, félek, nem tudok kibújni a bõrömbõl, és maradok, aki voltam :-) Neked könnyû szülést kívánok, és egy szép, okos, jókedvû, kedves, engedelmes kisbabát.
A kérdező hozzászólása: Médea, nincs kedved nálunk bébiszitterkedni?

Alapszabály, elsősegélynél, ha nem tudjuk, mit kell tenni, akkor nem szabad semmit csinálni?

Azt mondta ismer?söm, hogy ha pl közlekedési balesetnél nem vagyunk biztosak valamiben, akkor inkább nem szabad semmit tenni, mert simán nyomorulttá lehet tenni egy embert.

Legjobb válasz: ugyanezt a kérdést feltettem én is a mentõsnek aki tanított minket (mentõállomás vezetõ + 20 év tapasztalat, szóval biztos jót mondott) Õ azt mondta, hogy ha teljesen egyértelmû a szitu (pl. nem lélegzik) akkor mindenképpen csinálni kell a szívmasszázst. Ugyanis mérlegelni kell: mi a jobb? Ha meghal, vagy ha esetleg túléli, akár úgy is, hogy lesz valami marandó károsodása. Nyílván az a jobb, ha túléli. Rákérdeztem hogy és ha nyomorékként él tovább, az nem az én hibám? Erre azt válaszolta, hogy az elsõdleges szempont, hogy ne haljon meg. Minden más ezután következik. Ha életben maradt, és mondjuk nyomorék, akkor az lehet hogy rosszul fog esni mindenkinek, de mégsem hagytad meghalni. (a halál ügye visszafordíthatatlan, megváltoztathatatlan). A nyomorékságon utólag még lehet vitázni, elmélkedni, változtatni rajta. Ha tetszik az élete és örülni fog neki, akkor hálás lesz. Ha nem, akkor pedig lehet hogy végez magával, de ez már nem a Te gondod. Te nem dönthetsz ilyenformán az õ életérõl. A Te felelõsséged az, hogy a tudásodnak megfelelõen a lehetõségekhez képest segíts. Egy szívmasszázsnál pl. a legrosszabb ami történhet, hogy a bordája átszúrja a tüdejét -> légmell. Elvileg ez nem halálos és jobb esetben egész jól el lehet még így is éldegélni. A borda törést állítólag lehet hallani, jellegzetes hangja van. Persze az alapszabályokat meg kell próbálni betartani: gerinctöröttet nem mozgatunk, kocsiból nem emelünk ki. Bár hozzáteszem én lehet telefonon kérnék segítséget a mentõktõl, mondják hogy mit tegyek. Ha segítesz, de rosszul szerintem nem fognak lecsukni, mert a jószándék megvan. Teljesen egyértelmû, hogy egy átlagember nem képzett orvos. Segít ahogy tud, aztán lesz valami. Szintén a mentõs mesélte, hogy nagyon sokan (évi több tízezer) halnak meg úgy, hogy lehetett volna rajtuk segíteni egészen apró dolgokkal (szívmasszázs, lélegeztetés). Persze ha belekerülsz egy ilyen helyzetbe úgy leblokkolhatsz hogy azt se tudod merre van elõre. Szerintem a bíróságon ilyenkor sem vesznek elõ, mert a pszichikai dolgokat nem mindig tudod irányítani, és ezek természetes emberi reakciók, nem akaratlagos dolgok. Amit nagyon szigorúan büntetnek (helyesen) a cserbenhagyás.

ugyanezt a kérdést feltettem én is a mentõsnek aki tanított minket (mentõállomás vezetõ + 20 év tapasztalat, szóval biztos jót mondott) Õ azt mondta, hogy ha teljesen egyértelmû a szitu (pl. nem lélegzik) akkor mindenképpen csinálni kell a szívmasszázst. Ugyanis mérlegelni kell: mi a jobb? Ha meghal, vagy ha esetleg túléli, akár úgy is, hogy lesz valami marandó károsodása. Nyílván az a jobb, ha túléli. Rákérdeztem hogy és ha nyomorékként él tovább, az nem az én hibám? Erre azt válaszolta, hogy az elsõdleges szempont, hogy ne haljon meg. Minden más ezután következik. Ha életben maradt, és mondjuk nyomorék, akkor az lehet hogy rosszul fog esni mindenkinek, de mégsem hagytad meghalni. (a halál ügye visszafordíthatatlan, megváltoztathatatlan). A nyomorékságon utólag még lehet vitázni, elmélkedni, változtatni rajta. Ha tetszik az élete és örülni fog neki, akkor hálás lesz. Ha nem, akkor pedig lehet hogy végez magával, de ez már nem a Te gondod. Te nem dönthetsz ilyenformán az õ életérõl. A Te felelõsséged az, hogy a tudásodnak megfelelõen a lehetõségekhez képest segíts. Egy szívmasszázsnál pl. a legrosszabb ami történhet, hogy a bordája átszúrja a tüdejét -> légmell. Elvileg ez nem halálos és jobb esetben egész jól el lehet még így is éldegélni. A borda törést állítólag lehet hallani, jellegzetes hangja van. Persze az alapszabályokat meg kell próbálni betartani: gerinctöröttet nem mozgatunk, kocsiból nem emelünk ki. Bár hozzáteszem én lehet telefonon kérnék segítséget a mentõktõl, mondják hogy mit tegyek. Ha segítesz, de rosszul szerintem nem fognak lecsukni, mert a jószándék megvan. Teljesen egyértelmû, hogy egy átlagember nem képzett orvos. Segít ahogy tud, aztán lesz valami. Szintén a mentõs mesélte, hogy nagyon sokan (évi több tízezer) halnak meg úgy, hogy lehetett volna rajtuk segíteni egészen apró dolgokkal (szívmasszázs, lélegeztetés). Persze ha belekerülsz egy ilyen helyzetbe úgy leblokkolhatsz hogy azt se tudod merre van elõre. Szerintem a bíróságon ilyenkor sem vesznek elõ, mert a pszichikai dolgokat nem mindig tudod irányítani, és ezek természetes emberi reakciók, nem akaratlagos dolgok. Amit nagyon szigorúan büntetnek (helyesen) a cserbenhagyás.
Az nem alapszabály. Az alapszabály az életmentés (Balesetnél segítesz). Elõfordul olyan, hogy ég az autó, de feltételezhetõ, hogy gerincsérülése van, ebben az esetben is az életmentés a fontosabb. Segítségnyújtás elmulasztása „Aki nem nyújt tõle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, ” Bcs. tárgya: az élet, a testi épség és az egészség Bcs. passzív alanya: sérült (akinek testi épsége vagy egészsége károsan megváltozott) vagy az olyan személy, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van Elkövetési magatartás: segítség nélkül hagyás Bcs. alanya: bárki Bûnösség: csak szándékosan követhetõ el Minõsített esetek: a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna, a veszélyhelyzetet maga az elkövetõ idézte elõ, vagy a segítségnyújtásra egyébként is köteles. Ezt a bcs-t el kell határolni a cserbenhagyástól, ami egy közlekedési bcs, az alábbi ismérvek alapján: ha tudja, hogy van segítségre szoruló = segítségnyújtás elmulasztása ha nem tudja, hogy van segítségre szoruló személy = cserbenhagyás Cserbenhagyás „Ha a közlekedési balesettel érintett jármû vezetõje a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielõtt meggyõzõdnék arról, hogy valaki megsérült-e, avagy az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegetõ veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, amennyiben súlyosabb bûncselekmény nem valósul meg, ” Tehát az életmentés a tõled elvárható módon kötelezõ!!!
Egyszer, egy motoros borult fel a szemem elõtt, én meg, ráncigáltam le a fejérõl a sisakját. Mit ne mondjak, ha valaki más nem jött volna azonnal, akkor lehet, hogy az én hibámból, még súlyosabb állapotba került volna.
NEzd, ha megallsz, biztositod a helyszint, ertesited a mentoket, akkor a segitsegnyujtast mar nem mulasztottad el. Ugyanakkor persze hogy meg kell probalnod lehetoseghez kepest segiteni, elvegre vizsgaztal is belole nem? Alap dolgok: lelegeztetes, ajult ember legutjainak kitisztitasa, vagy verzes elnyomasa, megallitasa, mind eletmento lehet. Artani alapvetoen azzal tudsz, ha: rangatod/mozgatod (mozgatast tehat csak akkor ha valamiert tenyleg szukseges), illetve ha eteted-itatod. Ha nem tudod mit kellene vele itatni adott esetben, akkor semmit, azt a husz percet kibirja amig jon a mento. Vizzel lehet esetleg nedvesiteni homlokat, arcat ha az segit.
Ez egy ördögi kör, mert ha nem teszel semmit akkor segítségnyújtás elmulasztása miatt vesznek elö, ha pedig nyomorultat csinálsz belöle akkor azért.
Ha nem segítesz azért elõvehetnek de ha véletlen valamit rosszul csináltál akkor csak a lelkiismereted vesz elõ más nem
Utolsónak valóban igaza van, mert ha esetleg rosszul is csinálsz valamit nem vesznek elö vagy csak nagyon kivételes esetben, de Én sem hallottam ilyenröl. Egy balesetet szenvedett áldozat mindig hálás lesz azért, amiért segítettél neki, még ha nem is teljesen jól sült el a dolog.
"ha pedig nyomorultat csinálsz belöle akkor azért." Konkrét példát kérek. Na jó nem kell, úgysem fogsz találni. Ilyenért még soha nem vettek elõ senkit.
Az a baj, hogy sajnos a legjobb az ilyen helyzeteket elkerülni. Inkább "ott se kell lenni", minthogy elõvegyenek elsõsegély elmulasztásáért, vagy elsõsegélynyújtási hibáért. Ez a nagy magyar valóság. Nem tudom most hogy megy a közúti elsõsegély-tanítás, nekem annó, csak egy tesztet kellett kitöltenem, másodszorra, valamikor a kétezres évek elején, gumibabát is fújtam, akkor még tilos volt a "szívmasszázs", most meg, (lehet rosszul hallottam) a szívmasszázst is tanítják elsõsegélyen, ami igen veszélyes mûvelet. Jobb kimaradni az ilyen helyzetekbõl.
Ha teljesen bizonytalan vagy, akkor is tudsz mentõt hívni. Ha mentõt hívsz, akkor mondhatod, hogy mit tapasztalsz (motoros bukott, beszorult a motorja alá) és megkérdezheted, hogy mit tegyél ilyen helyzetben. Volt rá példa, hogy taxis szülést vezetett le úgy, hogy fülén lógott a teló, és a mentõk irányították, hogy mit hogyan kell... szerintem ilyen segítséget kaphatsz patakban folydogáló vér esetén is. Leinthetsz másik közlekedõt is, ha szerencséd van, akkor Õ tudja, és ketten tudtok már valamit csinálni. Bukósisak levétele két emberes... Sérült mozgatása is gyakran több embert kíván...

Nem sokára szeretnék a kutyámmal utazni (családostól, 6an vagyunk + a kutya). Mi kell neki, hogy külföldre kiengedjék? Mennyi idővel nem szabad utazás előtt etetni, itani? (további kérdések lent)

Törpe uszkár, Az út kb 8 órás lesz.

Legjobb válasz: Mi gyakran utazunk. Kb. két óránként állunk meg, de nem csak a kutyák miatt, nekem is kell pisilni... vigyázz, hogy a parkolóban, ahol megálltok, milyen a hely... sok az autó, a parkolóban rövid pórázon sétáltasd, sétáltasd is, amikor kiszálltok, van sok olyan parkoló, ahol van füves rész is, ott kicsit sétálj vele, de vigyázz, ne egyen fel semmi kaját, szart a földrõl, ezekben a parkolókban sok minden van szétszórva, ami amúgy fel sem tûnik... üvegbe is léphet. Amikor kiszálltok itasd meg, enni nem kell adni neki. Útlevél kell, de Horvátországra speciális szabályok vannak! http://www.petpassport.hu/ 6. Horvátországba történõ beutazás feltételei Horvátország nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), ezért oda a vonatkozó EU rendelet szerint nem érvényes az EU-s kisállat útlevél. Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint az ottani hatóságok teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. (1. pont) Ennek hiányában mindenképpen a (korábban szokásos) hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni, és azzal lehet utazni. Amennyiben nem útlevéllel történik az utazás, hanem hatósági állatorvosi igazolással, akkor visszafelé, a magyarországi belépéshez be kell szerezni egy horvátországi hatósági állatorvos igazolását! (Célszerûbb ezért az EU-s állatútlevéllel történõ utazást szorgalmazni.) A Horvátországból történõ visszautazás esetén nem szükséges az elõzetes vérvizsgálat, mert Horvátország az EU azon országfelsorolásában van, ahonnan ez nem szükséges. Külföldön annyira legyen pórázon, amennyire otthon is pórázon tartanád... Mi szinte minden hétvégén fürdünk a tengerben kutyástól (igaz, az Északi-tengerben) de semmi baja tõle a kutyáknak. Nyáron, Horvátországban viszont könnyen hõgutát kaphat a strandon! Arra is figyelj, hogy melegben a járda, homok, aszfalt nagyon meleg, megégetheti a talpát! Melegben gyakran kapjon inni, a hátát is érdemes leönteni vízzel... Meg persze a strandra csak akkor vidd, ha látod, hogy biztos nem zavar senkit, ott ugyanúgy vannak, akik nem szeretik a kutyát a vízben látni, mint Magyarországon.

Mi gyakran utazunk. Kb. két óránként állunk meg, de nem csak a kutyák miatt, nekem is kell pisilni... vigyázz, hogy a parkolóban, ahol megálltok, milyen a hely... sok az autó, a parkolóban rövid pórázon sétáltasd, sétáltasd is, amikor kiszálltok, van sok olyan parkoló, ahol van füves rész is, ott kicsit sétálj vele, de vigyázz, ne egyen fel semmi kaját, szart a földrõl, ezekben a parkolókban sok minden van szétszórva, ami amúgy fel sem tûnik... üvegbe is léphet. Amikor kiszálltok itasd meg, enni nem kell adni neki. Útlevél kell, de Horvátországra speciális szabályok vannak! http://www.petpassport.hu/ 6. Horvátországba történõ beutazás feltételei Horvátország nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), ezért oda a vonatkozó EU rendelet szerint nem érvényes az EU-s kisállat útlevél. Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint az ottani hatóságok teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. (1. pont) Ennek hiányában mindenképpen a (korábban szokásos) hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni, és azzal lehet utazni. Amennyiben nem útlevéllel történik az utazás, hanem hatósági állatorvosi igazolással, akkor visszafelé, a magyarországi belépéshez be kell szerezni egy horvátországi hatósági állatorvos igazolását! (Célszerûbb ezért az EU-s állatútlevéllel történõ utazást szorgalmazni.) A Horvátországból történõ visszautazás esetén nem szükséges az elõzetes vérvizsgálat, mert Horvátország az EU azon országfelsorolásában van, ahonnan ez nem szükséges. Külföldön annyira legyen pórázon, amennyire otthon is pórázon tartanád... Mi szinte minden hétvégén fürdünk a tengerben kutyástól (igaz, az Északi-tengerben) de semmi baja tõle a kutyáknak. Nyáron, Horvátországban viszont könnyen hõgutát kaphat a strandon! Arra is figyelj, hogy melegben a járda, homok, aszfalt nagyon meleg, megégetheti a talpát! Melegben gyakran kapjon inni, a hátát is érdemes leönteni vízzel... Meg persze a strandra csak akkor vidd, ha látod, hogy biztos nem zavar senkit, ott ugyanúgy vannak, akik nem szeretik a kutyát a vízben látni, mint Magyarországon.
A kérdező hozzászólása: Horvátországba mennénk.
Kell útlevél, állatorvosnál tudsz csináltatni. Másfél óránként érdemes megállni, akkor tudsz neki adni vizet, enni ne nagyon egyen, mert lehet, hogy hányni fog.És ilyenkor pisilni, kakilni is tud(de ha kiszállsz vele a kocsiból, pórázon legyen). Kell neki venni hordozóboxot, mert anélkül nem szabad utaztatni, de szerintem ez a hám(kutyáknak való biztonsági öv)jobb megoldás(Fressnapfban tudsz venni): http://m.blog.hu/zs/zsebkutya/image/Dex_auto_1.jpg Remélem, a kötelezõ védõoltásai is megvannak a kutyusnak:) Legyen pórázon, én ezt ajánlom! Ja és szerintem ne fürdesd a tengerben, mert kiszáríthatja a sós víz a bõrét!:) Jó nyaralást!:)
A kérdező hozzászólása: köszi, amugy nem lenne neki szabad ülés, a lábamnál utazna boxban
A kérdező hozzászólása: még jöhetnek válaszok :)
Mi szoktunk járni versenyekre ami reggel 5-tõl-este9-ig is tarthat.Mi reggel le visszük egy 20-30perces sétára.Amikor haza jövünk akkor meg egy 40percesre és kész.Nem csinálbe.
A kérdező hozzászólása: oké, köszi

Friss tetoválás után még akkor sem szabad menni szoliba, ha le van fóliázva? Meddig nem szabad menni? És mivel kell kenni, hogy gyorsan gyógyuljon?

egy 5cmes tetoválásról lenne szó, ami a tarkómon lesz. ez lesz nekem az els?.

Legjobb válasz: tilos napoztatni olyan jó egy hónapig. legalábbis nekem ezt mondták. így szoliztatni sem szabad, mert tönkreteszi

tilos napoztatni olyan jó egy hónapig. legalábbis nekem ezt mondták. így szoliztatni sem szabad, mert tönkreteszi
szia:) szerintem lehet menni szolizni, de érdemes várni vele 1-2 hetet, mivel egy tetoválás teljes gyógyulási ideje 2 hét:) szóval inkább várj, minthogy ne legyen szép...:) de ha tarkón van, akkor azt vmivel le tudod takarni...és akkor nem elsz semmi baja:) az nem olyan testrész és nem olyan túl nagy:) de azért ne érje sugárzás:) sok sikert::)
A kérdező hozzászólása: és ha holnap megcsináltatom és jövõ szerdán v pénteken elmennék, lefóliázva akkor az nagy baj lenne.mivel a tarkóm azon a fejtartón lenne rajta, így közvetlenül nem érné az uv.
Hát sztem nem ér annyit az egész. Vagy a tetkó vagy a szoli.
második vagyok:) szerintem ha holnap csináltatod, akkor jövhét szerdáig v péntekig nem kell fóliáznod, csak 1-2 napig kell:) de errõl azért kérdezd meg a tetoválót, mert mindenki mást mond:) akkor már mehetsz szerintem, de vmi kis törölközõvel vagy vmivel takard még le, biztos ami biztos:)
A kérdező hozzászólása: és kb. mennyi ideig tarthat amíg elkészül?
hááát 5 cm az nem sok idõ szerintem...attól függ mennyire bonyolult, illetve színes-e:) ha gyakorlott tetoválóhoz mész, szerintem max. 1 óra:)
A kérdező hozzászólása: ma kész lett.kb 20 perc volt, és nem fájt egyáltalán.a srác aztmondta h nem kell fóliáznom.õ tett rá egyet, de aztmondta az sem baj, ha lejön.
Szia! Hát nekem is van 2 is, egy a derekamon és egy a csuklómon. Mikor én csináltattam õket akkor mind a 2 alkalomaml azt mondta a tetováló hogy úgy az érdemes hogy széplegyen és könnyebben gyógyuljon hogy az elsõ 3 nap napi 3szor fóliázzam át és kenjem be vékonyan bepantennel. Víz se nagyon érje, utánna ha eltelt a 3 nap akkor még kb egy 4 napig csináljam emg ezt a npi 3alkalmi bepantenes részt és akkor gyorsan begyógyul és szép lesz. Így is lett, sokaktól hallottam hogy 'kiszõrösödött' :D vagy nem is tudom hogy fogalmazzak, amikor képzõdött az új hámréteg. Nekem ilyen godnom nemvolt abszolút vele, nagyon szép és elmosódva sincsenek a szélei mint azt sokaknál lehet látni. Napoztatni emg szoliztatni meg 1 hónapig nem ajánlatos, ha nem akarod hogy egész életedben egy olyan tetoválás legyen rajtad ami lehetne szebb is. :D

Mennyire kell spórolnotok, min tudtok, min lehet a háztartás, gyermeknevelés területén és mi az amin szerintetek nem szabad ezen a téren?

Mennyi idős gyerkőceitek vannak? Dolgoztok már vagy még csak a gyed/gyes jár? Mennyit tudtok így spórolni?

Legjobb válasz: Nekem már nagyobb a gyerek (4 éves), de éjszakára kell még pelus. Ezt megveszem (közép árkategória), mert ha nem, akkor is bepisil, annak ellenére is, hogy lefekvés elõtt pisilünk és éjjel is kimegy. Ha ágynemût mosnék állandóan, az sokkal több lenne. A gyerek kajáján nem spórolok. Muszáj a minõségi étel. Na persze nem veszem meg a 800 Ft-os édeskömény granulált teát. Ez utóbbit nagyon szereti, de idõnként a Rossmannban közeli lejáratban árulják 200 Ft-ért. Ennyiért megveszem neki. Ruhák a turiból vannak. 150 Ft/db áron veszem és nagyon jó minõségû és szép rucik. Magunkon spórolok inkább. Tisztítószerekbõl pl. vannak sokkal olcsóbbak és nem rosszabb minõségûek. A wc kagylóba a tisztitószeres/illatósítós kosarat eddig 6-800 Ft-ért vettem. Találtam 150 Ft-ért és nem rosszabb minõségû és tovább is kitart, mint a drágák. Igyekszem mindig körbenézni, mit mennyiért lehet megvenni. Játékot használtan is szoktam venni interneten. Annó játszószõnyeget szereztem be (újonanni ára 7000Ft én meg megvettem 450 Ft-ért). Hát a hó végére épphogy kijövünk, de mindig keresem az alkalmat a spórolásra.

Nekem már nagyobb a gyerek (4 éves), de éjszakára kell még pelus. Ezt megveszem (közép árkategória), mert ha nem, akkor is bepisil, annak ellenére is, hogy lefekvés elõtt pisilünk és éjjel is kimegy. Ha ágynemût mosnék állandóan, az sokkal több lenne. A gyerek kajáján nem spórolok. Muszáj a minõségi étel. Na persze nem veszem meg a 800 Ft-os édeskömény granulált teát. Ez utóbbit nagyon szereti, de idõnként a Rossmannban közeli lejáratban árulják 200 Ft-ért. Ennyiért megveszem neki. Ruhák a turiból vannak. 150 Ft/db áron veszem és nagyon jó minõségû és szép rucik. Magunkon spórolok inkább. Tisztítószerekbõl pl. vannak sokkal olcsóbbak és nem rosszabb minõségûek. A wc kagylóba a tisztitószeres/illatósítós kosarat eddig 6-800 Ft-ért vettem. Találtam 150 Ft-ért és nem rosszabb minõségû és tovább is kitart, mint a drágák. Igyekszem mindig körbenézni, mit mennyiért lehet megvenni. Játékot használtan is szoktam venni interneten. Annó játszószõnyeget szereztem be (újonanni ára 7000Ft én meg megvettem 450 Ft-ért). Hát a hó végére épphogy kijövünk, de mindig keresem az alkalmat a spórolásra.
Wngem is érdekelne ez a sporólos dolog. Én egyáltalán nem tudok.4 gyerek van.Csak a kaján tudnánk sporólni, de azon meg nem lehet, mert enni meg kell.Még gyesen vagyok 25 000-ot kapok.Egyszerûen semmire nem elég.Nézegetem a részmunkaidõs állásokat, mert a legkisebb csak dec-be megy oviba.De sehol semmi állás.Pedig kiegészítõnek olyan jó lenne.De ez van!
Nálunk még pici a baba, popsitörlõn ill pelenkán spórolok. Popsitörlõt akciósat veszek, vagy ami olcsó. Pelenkát a diszkontban veszem, vagy ha máshol akciós. Bébiételen nem lehet, vagy csak úgy, ha a Hamanek-et veszem (160ft nálunk). Ruhája rengeteg van, azokat kaptuk, így én csak akkor veszek, ha valahol akciós. (Általában minden hónapban veszek 2 öltözetnyi akciós vadonatújat, azok kellenek.) Játékokból sem veszem meg a több ezer ft-os csörgõt, van jóval olcsóbb is, ill én szoktam neki varrni. A fürdetõn, popsikenõcsön nem spórolok. Háztartásilag úgy szoktam, hogy nem folyóvíznél mosogatok, hanem nagytálban, ill nem a legdrágább tisztítószereket veszem. Élelmiszereket általában akciósan veszem.
Nekünk nem "kell", de mivel mindketten szegény családból származunk, nem szórjuk a pénzt. Ruhát kap a családtól újat, így én fõleg turiba járok egy kolléganõmmel. Együtt nagyon izgi válogatni :-) Mivel nem érzékeny a bõre, pelenkából és popsitörlõbõl az akciósat veszem (kivéve pampers, az nekünk engedett). Sok mindent kaptunk használtan, ezeket sem vettük meg újonnan csak azért, mert megtehetjük. Amin nem spórolok: fûtés, víz, ételek neki és magamnak (még fõleg szopik, 5 hónapos). Sajnos gyógytornára kell járnunk, itt sem az volt a szempont, hogy a legolcsóbb legyen. Késõbb a cipõn, játszóházon, egyéb programokon sem szeretnék. Persze sosem lehet tudni...
Mosható pelust használunk, ecettel, mosószódával, Na- perkarbonáttal tisztítok.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!