Találatok a következő kifejezésre: Mintha egy ferde (2 db)

A hanghullámok terjedését, másképp befolyásolja, ha a zajforrással szemben egy ferde fal áll mintha egy egyenes?

Ha egy házat egy egyenes telekre ferdén építünk - a ház egyik vége 1 m-rel kijjebb kerül, mint a másik vége az utcával párhuzamos kerítéshez képest, akkor ez hogyan fogja befolyásolni a hanghullámok (autók, utcazaj stb..) terjedését?

Legjobb válasz: Vannak erre vonatkozóan zajvédelmi számítások, mérések, mire vagy konkrétan kiváncsi?

Vannak erre vonatkozóan zajvédelmi számítások, mérések, mire vagy konkrétan kiváncsi?
Lehet hogy igaza van az elõzõ válaszolónak, de nem biztos. Ahogy most utolsó leírásodból olvasom, elég komoly épitményekkel vagy körülvéve. Értelemszerûen ezek együttes hatása eredményezi azt, amit. Amikor veled szemben felépítették azt a garázst, ahhoz nagy valószínûséggel az engedélyed kellett (kellett volna). Így láthatatlanban nehéz bármit is mondani, de adott esetben, ha a garázs az engedélyed nélkül épült, annak még utólag is lehetnek jogi következményei. (Bár ismerni kéne az erre vonatkozó jogszabályokat).
A kérdező hozzászólása: Amikor ideköltöztem, ez volt a legelhagyatottabb utca az egész településen, még le sem volt aszfaltozva és az enyém volt az egyetlen ház az utcában, nagyon csendes hely volt, csak saroktelkek álltak itt, de azoknak is hálókerítése volt és a másik utcában volt a bejáratuk is. Azóta 6 ház épült körülöttem körben, ebben a picike utcában, úgy, hogy a saroktelkesek leválasztottak a telkeikbõl részeket és eladták, illetve az egyik szembelévõ saroktelkes, akinek egyébként egy irtózatosan nagy telke van, kinyitott egy 2. kocsibeállót az enyémmel mértanilag szemben és felépített egy 4 m belmagasságú garázst tõlem 3 méterre - a 30 éves Corsájának. Ezzel nekem eltüntette az egész kilátásomat és teljesen leárnyékolta szembõl a házamat. Ha kinézek az ablakon semmi mást nem lehet látni mint egy hatalmas, otromba, vakolatlan garázst. Ezt persze bárhol máshol megtehette volna a hihetetlenül nagy telkén. Úgyhogy ebbõl az évtizedekig gyakorlatilag használaton kívüli pici utcából, miután ideköltöztem, 1-2 évvel késõbb, egy zsúfolt, kellemetlen hely lett, sõt még "ralizni" is többen járnak ide. képtelen hangú, kiszuperált jármûvekkel, érthetetlen módon, mert nem itt laknak, de még a környéken sem.
Igen, az talán segíthet. De megjegyzem, ha igen zajos utcában laksz, a forgalom zaját ettõl függetlenül nem nagyon tudod csökkenteni.
A kérdező hozzászólása: Kipróbáltam van egy kísérlet az ELTE honlapján, hogy hengerbe ébresztõórát kell tenni és egyik, illetve másik oldalára valami lemezt, én könyvekkel csináltam. Ilyen módon mintegy modelleztem a helyszínt és jól hallható, hogy ezek a falak nagyon felerõsítik az ébresztõóra hangját. Szerinted, ha lebontatnám a kõkerítést és helyette léces kerítést csináltatnék, amelynek a lécei "szellõsen" lennének rakva és a kerítés elé és mögé tujasort, vagy bokrokat raknék, akkor attól jobb lenne a helyzet?
Hát a kõkerítés egy külön témakör. Ennek különös hatása van a zaj szempontjából. Ugyanis a kívülrõl érkezõ zaj a tetejénél elhajlik, és akár a zajt még fel is erõsítheti. A visszaverõdésekrõl nem is beszélve, amit te is említettél.
A kérdező hozzászólása: Nem úgy akarok belemerülni, bár nagyon érdekes a téma, hanem történetesen érint a dolog, mert a házat, amiben lakom, úgy építették meg, hogy berezonál az egész, illetve a ház elõtti terület is a forgalom zajától. Egyébként elvileg mellékutca. A ház úgy van elhelyezve, beleértve a háztól 2 m-re lévõ 1, 9 m magas kõkerítést is, illetve más szomszédos épületeket, hogy jól hallhatóan, ilyen érdekes, felerõsödött zajok keletkeznek. Gondolom, hogy mivel a ház közel van - 3 m - az úttesthez, és az utca és a ház között van egy közel 2 m magas kõkerítés, ez a kerítés, fizikailag "hanggátló falként" mûködik, viszont az ilyen hanggátló falak közelében felerõsödnek a hangok, mert, úgy tudom, hogy az csak némileg távolabbról tudná kifejteni a hanggátló hatását. Ehhez még rájön, hogy szemben is van egy kõkerítés, ami visszaveri a hangot, a ház pedig ferdén is van beépítve a kerítéshez képest. Az utca végén van egy merõleges utca - kb. 30 m-re - és abban az utcában a buszmegálló pontosan a mi utcánk torkolatában áll meg merõlegesen. Ez a busz olyan rezonanciát és zajt kelt a házam közelében és a házon belül, hogy bedugul tõle az ember füle. Gondolom, hogy az épületek elhelyezése okozhat valami érdekes dolgot a fizikai törvényeket illetõen és ennek próbáltam utánajárni.
Ha valóban bele akarsz merülni a témába, akkor irány a könyvtár, és a szakirodalomgyûjtés.
A kérdező hozzászólása: Köszi. Te ezeket honnan tudod, ha megkérdezhetem?
A jármûvek által keltett hanghullámok más szögben verõdnek vissza. A hangelnyelés tekintetében a berger féle sulytörvény érvényes marad. A ház mivel ferdén van, ezért egyik oldalához késõbb ér ugyan oda pl. egy jármû által keltett zaj, de a gyakorlat a számításokkal összhangban azt mutatja, hogy az ebbõl adódó csillapítás elhanyagolható. (Van erre egy exponenciális képlet - a decibelekre vonatkozóan, ha érdekel, nézz utána, nekem egyébként még egyszer régebben kellett ilyen számítást végeznem.) Ez a helyzet tehát egy ház esetén. Azonban teljesen más eset fordulhat elõ akkor, ha pl. szemben is házak vannak, ill. más kiterjedt objektumok. Ebben az esetben figyelembe veendõk a másodlagos visszaverõdések, ill. a diffrakció is.
A kérdező hozzászólása: Arra, amit kérdeztem. Ha ferdén építünk meg egy házat az utcához képest, annak a hanghullámok terjedése szempontjából milyen jelentõsége van? Erre bizonyára az tudna válaszolni, aki jártas a hangtanban.
A kérdező hozzászólása: Semmilyen engedélyt nem kért tõlem, se a garázshoz, se a 2. kocsibeállójukhoz. Nem tudom, hogy ahhoz, hogy valaki egy 2. helyen megnyissa a telkét és így két kocsibeállója legyen, kell-e engedély. Ráadásul ezt egy szûk utcában tette, a szemben lévõ telek kocsibeállójával szemben, úgy, hogy neki 60 m hosszú telke van, bárhol máshol megnyithatta volna, nem a másikkal gyakorlatilag szemben egy olyan utcában, ami olyan szûk, hogy egyirányúvá kellene nyilvánítani. Szerintem beteg, nem tehet róla, hogy egy kártékony lelki nyomi, nem tárgyalóképes szegény, másra nem jó csak, hogy hangosan berregtessen egy ócska csotrogány motort mint egy bolond és homokkõ téglát fûrészeljen - ez a heppje - mások ablaka alatt. Az ilyet inkább sajnálni kell.

Mintha egy kicsit ferde lenne a babám tartása mikor fekszik a feje is de szépen mozgatja azt. Ez baj?

A szülés lefolyása és a következ? pár nap nem volt zöken?mentes. A babám egy kicsit feszes az orvos szerint és 40%esélye van ebb?l kifolyólag hogy 1-2éves korára mozgássérült baja lesz a kicsinek a doki azt mondta még nem tudja eldönteni hogy a lányom melyik %kba akar tarotzni a 40%ba vagy a 60%kba akik nem akarnak mozgássérült babák lenni. A másik amit szeretnék. :remélem meg lehet érteni amit írtam mert ha bövebben írom le az hosszú lenne. Köszi

Legjobb válasz: Szia! Keress egy JÓ ortopéd szakorvost.Ha tudják a problémát,szerintem javítani lehet a dolgon.pl:gyógytorna,speciális torna amit mozgáskorlátozott gyerekeknél használnak.A doki arra vár,hogy hova akar tartozni???Szeretne majd menni!Szerintem még van lehetõség a fejlesztésre,harcolj a kislányodért!!!

Szia! Keress egy JÓ ortopéd szakorvost.Ha tudják a problémát, szerintem javítani lehet a dolgon.pl:gyógytorna, speciális torna amit mozgáskorlátozott gyerekeknél használnak.A doki arra vár, hogy hova akar tartozni???Szeretne majd menni!Szerintem még van lehetõség a fejlesztésre, harcolj a kislányodért!!!
Szerintem is mihamarabb kesess egy jó szakorvost, illetve szakembereket. Gyógytornászok, gyógypedagógusok foglalkoznak un. korai fejlesztéssel, már ilyen pici babákkal is. Ha van valami probléma, akkor azt annál hatékonyabban lehet kezelni, minél korábban kezditek el. Veszíteni pedig nem veszítetek semmit.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!