Találatok a következő kifejezésre: Minek a a valószínűsége (92 db)

Minek nagyobb a valószínűsége? Két dobókockával összesen hat pontot, vagy összesen három pontot dobni? Indokolja a válaszát!

valaki megtudja ezt nekem oldani?

Legjobb válasz: Két dobókockával összesen hat pontot... szerintem. mert összesen 6ost lehet úgy, hogy 2-es és 4-es / 4-es és 2-es / 3-as 3-as / összesen három pontot meg csak úgy lehet ha dobsz 1-est és egy 2-est vagy fordítva. remélem érted :D

Két dobókockával összesen hat pontot... szerintem. mert összesen 6ost lehet úgy, hogy 2-es és 4-es / 4-es és 2-es / 3-as 3-as / összesen három pontot meg csak úgy lehet ha dobsz 1-est és egy 2-est vagy fordítva. remélem érted :D
Sõt, lehet 5, 1 és 1, 5 is. A 3 pontra csak 2 kedvezõ lehetõség van, a 6-ra viszont 6, vagyis a 6 pontnak jóval nagyobb a valószínûsége.
A kérdező hozzászólása: :D értem és köszi a segítõkész válaszokat :D
Pedig jó nagy hülyeséget írtam, és ez ma reggel hasított belém... Gondolom már mindegy, meg vsz. te is rájöttél, de a rend kedvéért: nem 6, hanem 5 lehetõség van a 6 pontra (valamiért a 3;3-at kettõnek vettem) és így nem háromszorosa, hanem két és félszerese. Bocs.
(4 alatt az 1)*(65 alatt az 1)/(69 alatt a 2)=0, 1108=11, 08%
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!

Mi a valószínűsége, hogy? (matek példa)

9 golyó közül (4 barna és 5piros) Kiveszünk 3golyót! Mi a valószín?sége, hogy: a, Éppen 1 lesz barna? b, Legfeljebb 1 barna? c, Legalább 2 barna? d, Éppen 2 lesz barna?

Legjobb válasz: Egy masik lehetseges megkozelites, ha megszamozod az eredeti golyokat es a kivetel utan sorba rakod oket. Ekkor az osszes esetek szama: 9*8*7. Vagyis 6-szor annyi mint a kivalasztasos esetben. a) A k. helyen van barna: 4*5*4 kedvezo eset, ez osszesen: 3*4*5*4 kedvezo eset. Ez termeszetesen 6-szor akkora mint az elozo kivalasztasos megkozelitesben volt, ugyanugy mint az osszes esetek szama. b)Legfeljebb 1 barna: osses eset - csak piros van 9*8*7 - 5*4*3 ami megint 6-szorosa az elozo megkozelitesnek, vagyis a valoszinuseg termeszetesen ugyanannyi. c) Legalabb 2 barna: legalabb 1 barna - pontosan 1 barna: 9*8*7 - 5*4*3 - 3*4*5*4 d) pont 2 barna: legalabb 2 barna - mind barna 9*8*7 - 5*4*3 - 3*4*5*4 - 4*3*2 Termeszetesen a valoszinusegek kiszamitasahoz a kedvezo esetek szamat el kell osztanod az osszes esetek szamaval. A valoszinuseg itt 4*5*4/(9*8*7)=

Egy masik lehetseges megkozelites, ha megszamozod az eredeti golyokat es a kivetel utan sorba rakod oket. Ekkor az osszes esetek szama: 9*8*7. Vagyis 6-szor annyi mint a kivalasztasos esetben. a) A k. helyen van barna: 4*5*4 kedvezo eset, ez osszesen: 3*4*5*4 kedvezo eset. Ez termeszetesen 6-szor akkora mint az elozo kivalasztasos megkozelitesben volt, ugyanugy mint az osszes esetek szama. b)Legfeljebb 1 barna: osses eset - csak piros van 9*8*7 - 5*4*3 ami megint 6-szorosa az elozo megkozelitesnek, vagyis a valoszinuseg termeszetesen ugyanannyi. c) Legalabb 2 barna: legalabb 1 barna - pontosan 1 barna: 9*8*7 - 5*4*3 - 3*4*5*4 d) pont 2 barna: legalabb 2 barna - mind barna 9*8*7 - 5*4*3 - 3*4*5*4 - 4*3*2 Termeszetesen a valoszinusegek kiszamitasahoz a kedvezo esetek szamat el kell osztanod az osszes esetek szamaval. A valoszinuseg itt 4*5*4/(9*8*7)=
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! meg hogy ennyit foglalkoztál vele

Mi a valoszinűsége annak hogy 2 heterozigóta barnaszemű szülő kapcsolatából kékszemű lány legyen? És mi annak a valószinüsége hogy a második is lány?

ezt hogy kell megoldani?

Legjobb válasz: azér' fasza, hogy itt néz mindenki bambán, mikor ez gimnázium 10. osztályos biológia feladat:D

azér' fasza, hogy itt néz mindenki bambán, mikor ez gimnázium 10. osztályos biológia feladat:D
a húr elmélet és a relativitás elmélet összeillesztésével lehet ezt megválaszolni
2 heterozigóta barna szemû szülõtõl Mendel heterozigóta öröklõdésmenetének törvénye értelmében, 25% eséllyel lesz kék szemû a gyereke (A, a x A, a= AA, Aa, Aa, aa (az "A" itt a barna szemet kódoló domináns gént, az "a" a kék szemet kódoló recesszív gént jelenti, táblázatosan is levezetheted, csak itt olyat én nem tudok), ergo, 75% eséllyel barna, 25% eséllyel kék szemû utóduk lesz.) Hogy a második-harmadik-x-edik gyerek milyen nemû lesz, azt az elõzõ gyerek semmiképpen sem befolyásolja. Ugyanakkora az esélye lánynak és fiúnak születnie akár a 10. alkalommal is, mint elsõ gyermek esetében is. Ez teljességgel a véletlen mûve, mondhatnánk, hogy 50-50%, vagy lány, vagy nem lány. Ennyi. Remélem, tudtam segíteni. Mellesleg, ez tényleg gimnáziumi anyag. Még a biosz érettségiben is vannak ilyen "nehézségû" kérdések.
50-50% igen vagy nem
A barna szemért felelõs allél (gén) legyen A, a kék szemért felelõs a. Így a szülõk alléljai: Aa Jön a Punett-tábla: anya/apa A a A Aa Aa a Aa aa Azaz a hasadás 1:3. Tehát 15% eséllyel lesz barna szemû gyermek, és ennek 50%-a az esély a leány gyermekre. A második gyermek szintúgy 50%-os eséllyel lesz leány.
Viszont, a barna szemûek adhatnak tovább kék gént, így ha két barna szemû szülõ két kék gént ad, akkor a gyerek is kék szemû lesz. Így ebben az esetben már csak 50 % az esély arra, hogy kék szemû legyen az utód.
most pont ezt tanuljuk. 25% esély van arra hogy a gyerek kék szenû lesz, de még nem biztos hogy lány. hogy fiú vagy lány lesz arra 50-50% esély van. ez már az én feltételezésem de javítsatok ki ha tévedek de ez alapján szerintem 12, 5 % esély van arra hogy a két heterozigóta szülõnek kékszemû lánya legyen. szerintem
Ja nem, a barna, elõbb írtam le...tehát ha kék szemûek a szülõk, akkor nincs meg bennük a barna, hiszen domináns, és akkor barna szemûek lennének..tehát csak kéket tudnak átadni, így két kék szemû szülõnek kék szemû gyerekük lesz.
Igazad van Lekváros kenyér, a kék ugyanis a domináns.
Azt hallottam, hogy kék szemû gyereke bármilyen szülõktõl lehet, mert egy gén hiány okozza, de kék szemû szülõknek csak kék szemû utódja lehet, mert nincsen gén amit örökölhetne.. -ez nem 100%.:)
"A barna szemûeknek már nincs ilyen könnyû dolguk, mert még akkor is születhet kék szemû gyermekük, ha az anya szeme is barna. A barna szemszín ugyanis domináns: az ilyen emberekben megvan a barna és a kék szem örökítõ anyaga is, de csak az egyiket adják tovább gyermekeiknek." Lányok "készítésére" pedig vannak praktikák, de ezek nem kõbe vésettek, vagy bejönnek, vagy nem...
Szerintem rossz kategória és kérdezz meg egy genetikust.
nem tudom, de szakállat kéne növesztenem.
Az itt jelenlévõk közül sokan értették ezt...
A szüleim szeme kék, az enyém zöld! bármi lehetséges!

Mi történik akkor ha a Földünkbe csapódik egy hatalmas nagy égitest vagy bolygó? Abban a másodpercben minden kipusztul? Mit éreznénk hirtelen? Mekkora ennek a valószinüsége?

Legjobb válasz: mekkora egitestre gondolsz? egy 50-60 km atmeroju aszteroida becsapodasa, evezredekre nuklearis telet okozna. nehany ezer km-es korzetben mindent kipusztit, akik/amik abban a korzetben lennenek, sokat nem ereznenek, legfeljebb a lokeshullamot, aztan forrosagot, es... ha Hold nagysagura gondolsz, vagy legalabb 1000 km atmeroju testre, orak alatt minden eletforma megsemmisulne, a Fold is komoly seruleseket szenvedne. ha Mars meretut veszunk, akkor az mar a Foldet is elpusztithatja eleg nagy valoszinuseggel. ennel nagyobb egitesteknek viszont mar eleg eros a gravitacios ereje, igy nem is valoszinu az osszeutkozes... es hogy mit ereznenk, ha kihalna az embeiseg pillanatok alatt? mert ugy hiszem, erre gondoltal. szerintem nem sokat.

mekkora egitestre gondolsz? egy 50-60 km atmeroju aszteroida becsapodasa, evezredekre nuklearis telet okozna. nehany ezer km-es korzetben mindent kipusztit, akik/amik abban a korzetben lennenek, sokat nem ereznenek, legfeljebb a lokeshullamot, aztan forrosagot, es... ha Hold nagysagura gondolsz, vagy legalabb 1000 km atmeroju testre, orak alatt minden eletforma megsemmisulne, a Fold is komoly seruleseket szenvedne. ha Mars meretut veszunk, akkor az mar a Foldet is elpusztithatja eleg nagy valoszinuseggel. ennel nagyobb egitesteknek viszont mar eleg eros a gravitacios ereje, igy nem is valoszinu az osszeutkozes... es hogy mit ereznenk, ha kihalna az embeiseg pillanatok alatt? mert ugy hiszem, erre gondoltal. szerintem nem sokat.
Ha ez megtörténne, akkor bizony nagy baj lenne. A Földet kimozdítaná a nap körüli pályájáról és a forgása is megváltozna. A becsapódás ereje pedig elpusztítana mindent. Ennek a valószínûsége azonban nagyon kicsi emberi léptékkel nézve.
Ugyanmár, utolsó, nézz utána a dolgoknak mielõtt hülyeségeket beszélsz... Egy 500m-1km átmérõjû meteor az óceánba csapódva már óriási károkat okozhat, földet átívelõ szökõárat stb... De még, hogy 1000 km-es égitest kell az emberi élet kipusztításához? Jó is lenne... A legjobb példa erre a dinoszauruszok kihalása. Az õ kihalásukat feltehetõleg 1-2 10 km átmérõjû aszteroida és több kisebb, 1 km átmérõjû becsapódása okozta (ezek mintegy 100 millió év alatt csapódtak be, nem egymás után). És a Földnél jóval kisebb égitest is szét tudná robbantani a bolygót, nem kell ehhez egy 1 Mars.
Az a becsapódó test méretétõl függ. Egy pár száz kilométer átmérõjû égitest mindent elsöpörne a Földön. Egy pár ezer kilométer átmérõjû magát a bolygót is elpusztítaná. Mit éreznénk? Nem mindegy? Pár másodpercen, max. percen belül úgyis hamuvá égsz, és a becsapódás után már nagyon nem tudsz semmit sem tenni ellene. A becsapódás helyén élõk szerintem semmit nem éreznének, mert azonnal elporladnának. De a többiek sem sokat. Hogy mekkora a valószínûsége? Elég nagy. De gondolj bele, hogy az elmúlt 65 millió évben nem történt olyan becsapódás, ami hatással lett volna az egész Föld élõvilágára. Ezt figyelembe véve, annak sem túl nagy a valószínûsége, hogy épp most fog becsapódni. Amúgy 2029-re és 2036-ra jósolnak nagy esélyû becsapódást, de ezek is csak találgatások.
Pont most van egy mûsor a National Geograpic-on. Most mondták, hogy egy 100 méteres meteor becsapódása már az USA területének felét megsemmísítené. És ez csak a becsapódással járó robbanás hatása.
Pl. a Merkúrt is eltalálta valami régen mert ellentétes irányba forog.

Valószínűség számítás 1. Petinek 2 testvére születik. Mi a valószínűsége, h nem mindkettő fiú, ha tudjuk, h nem mindkettő lány?

2.Véletlenszer?en kiválasztunk 2 számot a (0,1) intervallumból,mi a valószín?sége,h a négyzetösszegük nagyobb,mint 1?

Legjobb válasz: Én csak azért írok,mert én is most gyakorolom a valszínûségszámítást!Bocs,ha nem ez a jó megoldás,csak érdekelt,és gondolkozom rajta! Szerintem az elsõ kérdésbõl az derül ki,hogy lesz egy fiú meg egy lány testvére is.Az 50%? A második kérdésnél szerintem 0 a valószínûsége,mert 1-nek a négyzete 1. Ami 1-nél kisebb szám,annak a négyzete is 1 alatt lesz,nem?

Én csak azért írok, mert én is most gyakorolom a valszínûségszámítást!Bocs, ha nem ez a jó megoldás, csak érdekelt, és gondolkozom rajta! Szerintem az elsõ kérdésbõl az derül ki, hogy lesz egy fiú meg egy lány testvére is.Az 50%? A második kérdésnél szerintem 0 a valószínûsége, mert 1-nek a négyzete 1. Ami 1-nél kisebb szám, annak a négyzete is 1 alatt lesz, nem?
Vagyis az elsõnél 100%?
Nem értek egyet, az elsõ válaszolóval. Elsõ feladat: Ha nem mindkettõ lány, akkor 3 eset van: ff, fl, lf. Ebbõl a valószínûség 2/3. Ha egy kicsit tudományosabban szeretnéd megoldani, akkor itt a feltételes valószínûséget kell használni, aminek képlete: P(A|B) = P(AB)/P(B) P(AB): Ez a két feltétel együttes teljesülésének valószínûsége, azaz hogy nem mindkettõ lány, és nem mindkettõ fiú, ennek valószínûsége 2/4 = 1/2, hiszen a 4 lehetõségbõé(ff, fl, lf, ll) 2 jó(fl, lf) P(B): Annak a valószínûsége, hogy nem mindkettõ lány: 3/4. Azaz p(A|B) = 0, 5 / (3/4) = 2/3 A 2. kérdésre pedig van megoldás, hiszen a két szám négyzetösszege kell, ami lehet nagyobb, mint 1 ezen még gondolkodom
Ismét itt :) Sajnos régen volt a valszám, de a következõ geometriai megoldás jutott eszembe. Legyen a két szám x és y. ekkor a kérdés: x^2+y^2 >= 1 ahol x, és y a (0, 1) intervallumban van. Én azt nézném, hogy mi kisebb, vagy egyenlõ mint 1, és ezt kivonnám az összes esetbõl. x^2+y^2 <= 1 Koordinátarendszerben elképzelve egy 0 középpontú egység sugarú kör. Mivel csak a (0, 1) intervallumot kell nézni x-et és y-t, ez egy negyedkör területe lesz, ezek azok a számok amelyeknek a négyeztösszege kisebb, vagy egyenlõ mint 1. A negyed kör területe pi/4. Az összes eset pedig ugyanebben a geometriai szemléletben egy egység oldalú négyzet, aminek a területe 1. Így a megoldás: P = 1-(pi/4) ami kb. 0.2146
Bocsánat, elírtam: x^2+y^2 > 1 természetesen, hiszen ennek ellentéte a <=, és nagyobb mint 1 van a feladatban is.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm!!!!
az elsõ feladatnál tudni kéne, hogy peti szülei heterozigóta dominánsak vagy recesszívek e, vagy hogy intermedier e az öröklõdés!
Mikkor megtanulsz "hejjesírni". xDD
használjatok óvszert, vagy írass fogamzásgátló tablettát
A naptármódszer nem megbízható védekezési forma. Fõleg olyanoknak nem, akiknek alapvetõ biológiai ismeretei sincsenek.
Ha nincs egy stabil, 28 napos ciklusod, akkor elég nehéz kiszámítani, mert több mindentõl függ és még ebben az esetben is lehet pár nappal korábban vagy késõbb is a peteérés. Általában a ciklus 14. napja körül van, de plusz-minusz pár napot rá kell még még számolni. Tehát kb a 9-10. naptól a 18-19. napig is veszélyes lehet. Menstruáció alatt is teherbe lehet esni, mint mondtam történhet bármikor peteérés, és a sperma is néhány napi eléldegél a hüvelyben. Szóval ha nem ismered nagyon jól a tested, és a ciklusod alakulását, tested jelzéseit, jobb ha gumit húztok.
A ciklus bármelyik napján teherbe lehet esni. Nincs olyan nap, amikor biztosan nem. A megszakított közösülés is nagyon kockázatos. Óvszer, fogamzásgátló a megbízható megoldás. Ha ezeket nem tudjátok alkalmazni valamilyen okból, akkor inkább neki se álljatok. Ja, és egy abortusz sokkal többe kerül, mint a megfelelõ védekezés.

Valószínűségszámítási feladat: Egy iskolai rendezvényen ajándékokat sorsolnak ki tombolával.400 tombolajegyet adtak el, amelyekből Pisti 3 -t vett meg. Ha 40 különböző ajándékot sorsolnak ki, akkor mi a valószínűsége, hogy Pisti nem nyer?

)Pisti minden szelvénye nyer? c)Pisti legfeljebb egy ajándékot nyer? d)Pisti nyer legalább egy ajándékot?

Legjobb válasz: Szerintem: 37/40 3/40 1/3 * 2/37 1/3 * 2/39 De nem biztos

Szerintem: 37/40 3/40 1/3 * 2/37 1/3 * 2/39 De nem biztos
Ja bocsi nem :( De mozaikos 11edikes megoldásaiban benne van. elõször jóra gondoltam, de nekem hibát ír a számológép 400 C 40-re, és az kell mindig a nevezõbe. https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd..
A kérdező hozzászólása: nagyon köszönöm :) )
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, sokat segítettél!

Egy 5 kérdéses feleletválasztós teszten, ahol mind az 5 kérdés- ben 3 lehetséges válasz közül kell az egyetlen helyeset kiválasztani, mi a valószínüsége, hogy egy diák 4 vagy 5 helyes választ ad pusztán találgatás- sal?

Legjobb válasz: Összesen 3^5(=243) féle választ adhat. Ebbõl 5 féle lehet az, ahol 4-et eltalál, 1 olyan, ahol mindet eltalálja. Vagyis 6/243, kb 2,5%

Összesen 3^5(=243) féle választ adhat. Ebbõl 5 féle lehet az, ahol 4-et eltalál, 1 olyan, ahol mindet eltalálja. Vagyis 6/243, kb 2, 5%
Bocsi, 80 féleképp lehet 4 jó, tehát 81/243, kb 33%
doracell, az elsõ válaszod volt a jó.
De miért? 5 féle jó megoldás lehet, de emellé a másik négy rosszat 2*2*2*2 féleképp írhatja. Vagy bedinkultam? :S
Ojjj, én valami sötét okból azt számoltam, hogy EGY jó megoldás legyen. Bebújok a szék alá :D
De ha 4 jó, akkor is az az egy, ami rossz, kétféleképp lehet rossz. Szóval akkor 1+10 kedvezõ eset van. Akárhogy is, most már eldugulok...
A kérdező hozzászólása: Akkor 11/243? De miért?
Én is elhamarkodottan írtam, tényleg nem az elsõ válaszod a jó. Szóval lehet 1 teljesen jó megoldás. Aztán a 4 jól megválaszolt kérdés mellett az egy szem rossz válasz kétféle lehet (a 3 lehetséges válasz közül), és persze hogy az 5 közül melyik lesz a rossz válasz, az még 5-szörözi a lehetõségeket. Vagyis 5·2 féle 4 találatos lehet. Tehát (1+10)/5³ = 11/243 a valószínûség.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!