Találatok a következő kifejezésre: Minek a GYES és (279 db)

Mi a GYED? Mi a GYES és GYED közötti különbség? Melyiket éri meg jobban igénybe venni?

Elég rugalmas munkahelyen dolgozom. (Megoldható baba mellett.) Lehet, hogy jobban megérné tovább dolgoznom, és nem felvenni egyiket sem? (Netto 73-at keresek.)

Legjobb válasz: A GYED alatt a fizetésed 70 %-át kapod. A GYES 25700 FT. A GYED a gyerek 2 éves koráig jár, plusz kapsz 11000 ft családi pótlékot. Szerintem legalább eddig maradnod kéne a babával, és két év után ha meg tudod oldani menj vissza.

A GYED alatt a fizetésed 70 %-át kapod. A GYES 25700 FT. A GYED a gyerek 2 éves koráig jár, plusz kapsz 11000 ft családi pótlékot. Szerintem legalább eddig maradnod kéne a babával, és két év után ha meg tudod oldani menj vissza.
Én úgy tudom, hogy ha valaki szül, az köteles a gyermek 1 éves koráig otthon maradni vele. Elõször Gyed jár, ha betölti a gyermek a 2.évet, akkor Gyes. Sõt, legelõször a Gyás jár, az kb. hat hónapig majdnem annyi, mint a fizetésed, nekem is így volt/én közalkalmazott vagyok/, utána a Gyed, Gyes, . Ha igazán jól akarsz járni, már lehet teljes 8 órában is Gyes megtartása mellett dolgozni.Remélem nem voltam bonyolult.

Mi a GYES és mi a GYED?

Mikor melyiket kapja az anyuka?

Legjobb válasz: részletes leírás: http://www.kismamatitkok.hu/website/index.php/Cikkek/Tuti-ti..

Ha valaki GYES alatt esik teherbe, és megszületik a baba, akkor mennyi pénzt kap utána? És ha akkor születik, mikor a GYES lejárt már, visszament dolgozni és esetleg kirúgták és mondjuk munkanélkülin van?

Legjobb válasz: A jog védi a kismamákat! Gyes alatt nem rúghatnak ki senkit, ha pedig közben terhes lett és lejár a gyes, akkor sem! (Persze kivétel ha határozott idejû a szerzõdés, vagy ha a munkahelyét felszámolják jogutód nélkül.) Ha az elsõ gyermekkel gyed-en volt, majd gyes-en és a gyes alatt születik a második (és a munkaviszony még fennáll) akkor ismét kaphat gyed-et a második gyerek után, amit ha nem volt jövedelme a gyermek születési évét megelõzõ évben (pl:csak gyes) akkor a minimálbér alapján számolják ki. Ha munkanélküli lesz közben akkor nem tudom mi a helyzet. Remélem azért segítettem!

A jog védi a kismamákat! Gyes alatt nem rúghatnak ki senkit, ha pedig közben terhes lett és lejár a gyes, akkor sem! (Persze kivétel ha határozott idejû a szerzõdés, vagy ha a munkahelyét felszámolják jogutód nélkül.) Ha az elsõ gyermekkel gyed-en volt, majd gyes-en és a gyes alatt születik a második (és a munkaviszony még fennáll) akkor ismét kaphat gyed-et a második gyerek után, amit ha nem volt jövedelme a gyermek születési évét megelõzõ évben (pl:csak gyes) akkor a minimálbér alapján számolják ki. Ha munkanélküli lesz közben akkor nem tudom mi a helyzet. Remélem azért segítettem!


Mi a GYET és mi a GYES most?

Amikor én megszültem volt a GYED az els? 2 évben, és a GYES utána. Tudtommal én a GYES-t kezdtem el kapni az els? 2 év után. Tegnap kaptam egy levelet az Államkincstártól, amit ki kell töltenem és vissza kell küldenem arra vonatkozóan, hogy folytatok-e keres?tevékenységet, és ha nem küldöm vissza április 11-ig, április 1-el megszüntetik a folyósítást (bár nem értem miért most kezdenek el faggatni, hogy keresek-e mellette, amikor úgyis csak április 24-ig jár már, akkor lesz 3 a fiam, na mindegy).

Legjobb válasz: Ha nem dolgoztál volna terhesség elött akkor már a baba születése óta Gyes-t kaptál volna. Ezért írták le, hogy Gyes mellett az elsõ egy évben nem dolgozhatsz, mert amúgy Gyes mellett lehet dolgozni 4 órásban ha jól tudom, de ezek szerint ha Gyest kapsz a gyermeked 1 éves koráig, addig nem dolgozhatsz. De rád ez nem vonatkozik.

Ha nem dolgoztál volna terhesség elött akkor már a baba születése óta Gyes-t kaptál volna. Ezért írták le, hogy Gyes mellett az elsõ egy évben nem dolgozhatsz, mert amúgy Gyes mellett lehet dolgozni 4 órásban ha jól tudom, de ezek szerint ha Gyest kapsz a gyermeked 1 éves koráig, addig nem dolgozhatsz. De rád ez nem vonatkozik.
Ahogy az elsõ írta.Aki nem munkahelyrõl ment el szülni az "csak" GYest kap 3 évig alanyi jogon. Én is azt kapok a szüléstõl kezdve és a babám 1 éves koráig nem dolgozhatok, majd utána is korlátozottan.

A kisfiam asztmás lett. Igényeltem emelt családi pótlékot és gyest (a gyest augusztus 1-től). Ma utalt a MÁK.2-szer 25.795, - Ft-ot, ami biztos a Gyes, és egyszer 22.200, - Ft-ot. Ez mi lehet?

Tört hónapra gyes? Vagy az emelt családi? Az októberi gyest utalhatta ma?

Legjobb válasz: http://www.allamkincstar.gov.hu/cikk/920 Eszerint nincs 22ezres családi pótlék. A kétszer 25795 gondolom az augusztusi és a szeptemberi gyes. Az októberit 2-án utalják. A családit egész hónapra adják, a GYES-t tört hónapra, ha úgy vagy jogosult. Nem tudom, mi lehet a 22000.

http://www.allamkincstar.gov.hu/cikk/920 Eszerint nincs 22ezres családi pótlék. A kétszer 25795 gondolom az augusztusi és a szeptemberi gyes. Az októberit 2-án utalják. A családit egész hónapra adják, a GYES-t tört hónapra, ha úgy vagy jogosult. Nem tudom, mi lehet a 22000.
A kérdező hozzászólása: Azt hiszem, rájöttem. Valószínûleg az emelt családi pótlékot is kapjuk visszamenõleg. Tehát az a két hónap kiegészítése egyben. Gondolom.

Ma intéztem el a két hetes kisfiam után a családit a gyest és az anyaságit. Mikor kapom meg az anyaságit? Hány napon belül? Valamint még szeptemberig járna a kislányom után a gyes most akkor tényleg dupla gyest fogok kapni?

Legjobb válasz: Az anyaságit elvileg 8 napon belül, a családit jövõ hónapban. A gyest is szerintem a jövõ hónapban fogod kapni. Azt nem tudom, h dupla gyest fogsz-e kapni, szerintem igen...

Az anyaságit elvileg 8 napon belül, a családit jövõ hónapban. A gyest is szerintem a jövõ hónapban fogod kapni. Azt nem tudom, h dupla gyest fogsz-e kapni, szerintem igen...
Igen, dupla gyest fogsz kapni amíg a nagy nem lesz 3 éves. Én is így vagyok mint te, felhívtam az államkincstárat, ott mondta az ügyintézõ.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat

Mik a jogaim, és a kötelességeim ha gyes mellett szeretnék dolgozni? Hol találok ezekről vmi komplex infót, mert csak 1-1 mondatokat találok itt-ott. :-/

Bármi érdekel amit tudtok, köszi

Legjobb válasz: Heti 30 órában dolgozhatsz bárhol bármit hivatalosan a GYES mellett. Jogok és kötelezettségek szerintem ugyanolyanok, mint bármely más munkavállalóé. Nem tudom, mire vagy még kíváncsi. Ha ennél többre vagy bejelentve, akkor elesel a GYES-tõl.

Heti 30 órában dolgozhatsz bárhol bármit hivatalosan a GYES mellett. Jogok és kötelezettségek szerintem ugyanolyanok, mint bármely más munkavállalóé. Nem tudom, mire vagy még kíváncsi. Ha ennél többre vagy bejelentve, akkor elesel a GYES-tõl.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Az Államkincstár oldalán, biztos én vagyok debil, de semmit nem találok, mint az Apehnál sem...:-DDD Igen az óraszámot tudtam, de pl. mi van, ha visszamegyek, de annyira beteges a gyerkõcöm, hogy nem bírja a bölcsit és ki kell vegyem? Akkor kirúghatnak, hogy folyamatosan betegácsiban vagyok? vagy akkor egyszerûen visszajöhetek gyesre, és mikor betölti a 3 évet, akkor visszamenjek 8 órában? köszi
Létezik gyerektáppénz. Arra mehetsz, ha a gyereked beteg. 3 éves koráig nem rúghatnak ki. Utána ha akarnak, igen.
A kérdező hozzászólása: köszi, még ha esezmbe jut vmi, lehet kérdezlek..:-)

Kinek jár a gyes? Igaz hogy csak annak akinek egy év munkaviszonya van? és mi a külömbség a gyes, és gyed között?

Legjobb válasz: Gyes alanyi jogon jár azt hiszem 28 ezer ft,Gyed-hez kell 1 év munkaviszony.

Gyes alanyi jogon jár azt hiszem 28 ezer ft, Gyed-hez kell 1 év munkaviszony.
A gyes mindenkinek alanyi jogon jár, az összege fix, 28ezer forint körül van, de ezt majd pontosabban meg mondja neked olyan, aki épp kapja. A gyedhez kell az egy év munkaviszony, azt a fizetésed százalékában kapod (talán 70%), viszont van egy maximum összege, olyan 90ezer forint körül. Eredetileg gyed az elsõ két évben jár, utána egy évig még gyest kapsz, illetve ha nem volt munkaviszonyod, akkor a gyerek születésétõl 3 éves koráig folyamatosan gyes jár. Az idõtartamokkal mostanában kavartak valamit, de hogy végül is mi lett, azt nem tudom, engem most nem érint.
GYES alanyi jogon mindenkinek jár. Ezt úgy különbözteted meg a GYED-tõl, hogy az S betû segélyt jelent a D díjat. A Gyed amit munkaviszony alapján kapsz a TGYÁS után a gyerek 2 éves koráig utána jön a GYES annak akinek volt munkaviszonya. Akinek nem volt az végig GYES-t kap ami nagyon kevés.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!!!!:)
A lényeget már leírták neked, ami kimaradt: ha egy év munkaviszonyod van, akkor a gyed egy évig jár, vagyis kb. a baba másfél éves korától csak gyest kapsz. Ahhoz, hogy két éves koráig gyedet kapj, legalább 562 nap munkaviszony kell. A gyed maximális összege 109200Ft, a gyesé 28500Ft (ez kézbe 25650). A gyedet az igénylés elõtti évben elért jövedelmed alapján számolják, mértéke 70%.

Ha gyes alatt esek teherbe akkor mit kell tenni? Le kell mondani a gyest és táppénzre menni?

Legjobb válasz: valószinû,hogy több lenne,de áprilisban lejár addig kibirjuk. Én úgy okoskodtam,hogy mivel az egyik ellátás nem lehet alapja a másiknak(gyed,gyes,tgyás)így majd a fizumból számolják a következõ gyedet,mert bérezett napom csak a szabik lesznek. Erre saját kútföbõl jutottam,mivel konkrétan senki nem tudta megmondani,hogy ilyenkor mi van. De emlékeim szerint azoknak akik a két gyerek között táppénzen voltak kevesebb lett a második gyereknél a gyed. Majd júniusban majd megtudom,hogy jól gondolkodtam vagy nem:)

valószinû, hogy több lenne, de áprilisban lejár addig kibirjuk. Én úgy okoskodtam, hogy mivel az egyik ellátás nem lehet alapja a másiknak(gyed, gyes, tgyás)így majd a fizumból számolják a következõ gyedet, mert bérezett napom csak a szabik lesznek. Erre saját kútföbõl jutottam, mivel konkrétan senki nem tudta megmondani, hogy ilyenkor mi van. De emlékeim szerint azoknak akik a két gyerek között táppénzen voltak kevesebb lett a második gyereknél a gyed. Majd júniusban majd megtudom, hogy jól gondolkodtam vagy nem:)
Az a praktikus. De nem kötelezõ, maradhatsz gyesen is...
Én maradok gyesen majd amikor lejár akkor kiveszem a szabikat, aztán megkezdem a tgyást, szülés elött 28 nappal.Pont annyi szabim van.Úgy számoltam, hogy így jobban járok anyagilag hosszú távon.
A kérdező hozzászólása: köszi utolsó válaszolónak:a táppénz nem több lenne mint a gyes?
Már most szólok: nem jól gondolozol. A táppénz nem fog beleszámitani, visznt vesztesz egy csomó pénzt. Az, hogy kiveszed a szabikat, az addig jó ötlet... A nem táppénzre menetel viszont már rossz. De ez a te dolgod...
Hát nem vagyok, könyvelõ, de senki nem tudott felvilágosítani, csak az szajkózták, hogy az egyik ellátás nem lehet alapja a másiknak. De azt, hogy ebbe a körbe a táppénz beleszámít arra mindenki a vállát vonogatta. Most akkor a táppénz mi? Nem kaptam max.gyedet, nincs akkora különbség, csak ismerösök elmondásaira támaszkodtam. De a gyedem annyi lesz, mint az elözõ, vagy nem?Vagy mi van? Na majd júniusban megtudom.

Segítenél? Gyesen vagyok első gyermekemmel, most mivel vissza adták a 3 évet, második baba érkezése után miután fogják számolni Tyást Gyed és Gyest? Munkahelyem meg van még, 2011. 09.21 jár le a Gyes és második baba augusztus elején érkezik.

Legjobb válasz: A gyed csak a szülési szabadság lejárta vagy a szüléstõl számított 24 hét eltelte után folyósitható. Tehát ha aug. elejére vagy kiirva, akkor a TGYÁS-t igényelheted júl. elejétõl (28 nappal elõbb). Számold ki, hogy onnan a 168 nap (24 hét) átcsúszik-e jövõ évre. Ha igen, nincs mit tenni, ha az 2010-re esik, akkor igényeld a tgyást a szülés elõtti 28. naptól. A pontos dátumot te tudod (szülés idõpontja). Az én számitásaim szerint ha aug. 01-re vagy kiirva, akkor beleférsz és dec. közepén-végén megigényelheted a GYED-et.

A gyed csak a szülési szabadság lejárta vagy a szüléstõl számított 24 hét eltelte után folyósitható. Tehát ha aug. elejére vagy kiirva, akkor a TGYÁS-t igényelheted júl. elejétõl (28 nappal elõbb). Számold ki, hogy onnan a 168 nap (24 hét) átcsúszik-e jövõ évre. Ha igen, nincs mit tenni, ha az 2010-re esik, akkor igényeld a tgyást a szülés elõtti 28. naptól. A pontos dátumot te tudod (szülés idõpontja). Az én számitásaim szerint ha aug. 01-re vagy kiirva, akkor beleférsz és dec. közepén-végén megigényelheted a GYED-et.
Ha gyesen vagy 2011. szeptemberig, és a tesó augusztusban születik, akkor a tgyás alapja valóban a szerzõdés szerinti béred lesz, de a gyed alapja a minimálbér lesz. Ennek az az oka, hogy a gyed igénylésre 2012-ben kerül majd sor, tehát a gyed alapja a 2011-es év lesz, amikor 6 hónapot meghaladóan gyesen leszel. Viszont a tgyás alapja a 2010-es év, amikor nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyeden voltál, így lesz a tgyás alapja más, mint a gyedé.
Ja, bocs 12.38, félreértettem, amit írtál, az augusztus 1-el, ne haragudj. Kérdezõ, ha augusztus 1-re vagy kiírva, akkor bõven beleférsz a gyeddel 2011-be, a lényeg, hogy július 17 mindenképp el kell kezdened a tgyást, ahogy írtam is.
Én a szabikat javaslom. Egyrészt azért, mert a szabi alatt a normál béredet fogod kapni, ami mindenképp több, mint a gyed, másrészt pedig mert akkor a szabadság alatt kapott teljes béred lesz a tgyás-gyed alap, függetlenül az idõtõl, mert ebben az esetben a tényleges jövedelmedet veszik figyelembe.
Ma 12. 38, augusztus 1-el átcsúszik már 2012-be a gyed igénylés. Kérdezõ, ha a tgyást július 17-el bezárólag meg tudod kezdeni, akkor a tgyás utolsó napja december 30, a gyed elsõ napja meg december 31 lesz, vagyis mindkettõnek 2010 lesz az alapja. Ha ezt meg tudod így csinálni, akkor jó, ha nem, akkor marad a szabi.
A kérdező hozzászólása: Aranyos vagy:) köszönöm szépen .További jó napot!
A kérdező hozzászólása: igen, esetleg van-e valami más megoldás (ha van)hogy megúszom a minimálbér gyedet, ezen kívül, ami itt le van írva.
Milyen ennél részletesebb választ vársz???
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm.
A szerzõdés szerinti béredbõl számolják, de ezesetben a TGYÁS-nak is ugyanaz a maximuma van, mint a gyednek szokott lenni, aminél nem kaphatsz többet akkor se, ha járna. Asszem bruttó 102.900 Ft, vagy valami ilyesmi összeg.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat, és hogy tudnám megúszni minimálbér alapú gyedet, mondjam le a Gyest és menjek TGyásra 28 nappal szülés elõtt?vagy vegyem ki a szabikat?
A kérdező hozzászólása: Én tudok valakit aki folyamatoson 2 évig gyesen volt ki vette a szabikat és mégis bére után számolták, ez hogy van akkor 2009 ben szült márciusban, akkor más törvény volt?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!