Találatok a következő kifejezésre: Minek a élni A (488 db)

Mi a különbség a közösképviselő és az intézőbizottsag elnöke között?

Legjobb válasz: társasház közgyûlése választ közös képviselõt VAGY intézõbizottságot utóbbi elnök az intézõbizottság elnöke

társasház közgyûlése választ közös képviselõt VAGY intézõbizottságot utóbbi elnök az intézõbizottság elnöke
A kérdező hozzászólása: köszönöm

Mi a különbség a parlamentáris és az elnöki köztársaság között?

Legjobb válasz: Az elnöki(prezidenciális) köztársaságban az elnök szerepe jóval fontosabb, hatalma erõsebb. Befolyásolja a Parlament munkáját, részt vesz a döntéshozatalban (nem csak szentesít), illetve bizonyos államokban vétójoggal is rendelkezik.

Az elnöki(prezidenciális) köztársaságban az elnök szerepe jóval fontosabb, hatalma erõsebb. Befolyásolja a Parlament munkáját, részt vesz a döntéshozatalban (nem csak szentesít), illetve bizonyos államokban vétójoggal is rendelkezik.
Az Elnöki Köztársaságban az elnök egyben államfõ és kormányfõ is, vagyis ott a miniszterelnök mint pozíció nincs. A parlamentáris Köztársaságban az államfõ(elnök) és a kormányfõ(miniszterelnök) két külön pozíció. Az elnök hatalma általában jelképes és a parlament választja.

Mit csinál, mi a dolga a köztársasági elnöknek?

Legjobb válasz:
A köztársasági elnök képviseli a magyar államot, Magyarország nevében nemzetközi szerzõdéseket köt, megbízza és fogadja a nagyköveteket és a követeket, kitûzi az országgyûlési képviselõk, a helyi önkormányzati képviselõk és a polgármesterek általános választását, kitûzi az európai parlamenti választás, továbbá az országos népszavazás idõpontját, részt vehet és felszólalhat az Országgyûlés és az országgyûlési bizottságok ülésein, javaslatot tehet az Országgyûlésnek intézkedés megtételére, népszavazást kezdeményezhet, adományozza a törvényben meghatározott címeket, érdemrendeket, kitüntetéseket és engedélyezi viselésüket, gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát, dönt az állampolgársági ügyekben, dönt mindazokban az ügyekben, amelyeket külön törvény a hatáskörébe utal, a fegyveres erõk fõparancsnoka, a Szent Korona Testület elnöke.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A köztársasági elnök képviseli a magyar államot, Magyarország nevében nemzetközi szerzõdéseket köt, megbízza és fogadja a nagyköveteket és a követeket, kitûzi az országgyûlési képviselõk, a helyi önkormányzati képviselõk és a polgármesterek általános választását, kitûzi az európai parlamenti választás, továbbá az országos népszavazás idõpontját, részt vehet és felszólalhat az Országgyûlés és az országgyûlési bizottságok ülésein, javaslatot tehet az Országgyûlésnek intézkedés megtételére, népszavazást kezdeményezhet, adományozza a törvényben meghatározott címeket, érdemrendeket, kitüntetéseket és engedélyezi viselésüket, gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát, dönt az állampolgársági ügyekben, dönt mindazokban az ügyekben, amelyeket külön törvény a hatáskörébe utal, a fegyveres erõk fõparancsnoka, a Szent Korona Testület elnöke.
A kérdező hozzászólása: És Magyarországon a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök a fõbb???
Nem lehet így összemérni, de azt szokás mondani nemzetközi összehasonlításban, hogy nálunk a miniszterelnök "erõsebb" közjogi méltóság. Amúgy a "legfõbb" az mindig az Országgyûlés.
A kérdező hozzászólása: És a miniszterelnöknek mi a dolga???
Õ annak a pártnak az elnöke, amely nyert a választásokon.

Mi a szófaja a következő szavaknak? -múltba -nézve -megérteni -élni -azonban -jövőnek -kell

Legjobb válasz: múltba: fõnév, -ba helyhatározórag nézve: néz szófaja ige, hozzátéve a -ve képzõt, szófaja a szónak határozói igenév megérteni: fõnévi igenév, élni: fõnévi igenév azonban: kotõszó jövõnek: szófaja: fõnév, -nek részeshatározó rag kell: viszonyszó

múltba: fõnév, -ba helyhatározórag nézve: néz szófaja ige, hozzátéve a -ve képzõt, szófaja a szónak határozói igenév megérteni: fõnévi igenév, élni: fõnévi igenév azonban: kotõszó jövõnek: szófaja: fõnév, -nek részeshatározó rag kell: viszonyszó
A kérdező hozzászólása: köszönöm!! :)
Csak ez a "miénket" nem oldozza fel...
Le kell mondania, ez nagyon kínos már. Ezt mondom, pedig Fidesz párti vagyok.
tényleg nem szent mindenki, de ha egy ilyen kiderül, az az ember szó nélkül lemond. kb tíz éve egy svéd politikusnõnek azért kellett lemondania, mert szolgálati bankkártyával vett két tobleronét:)
Hát Nyugaton röhögnek, hogy Magyarország nevezi magát európainak-
Elsõsorban viktorunk hülye dumája miatt figyelnek ránk hetek óta.Majd jön ez a botrány..és ez nem tesz jót.
Ott se mindenki szent!
Az olaszok valószínûleg piszkosul irigyelnek minket. Nálunk legalább nem nyíltan adót csal, meg nem perlik kiskorúak megerõszakolásáért, csak másolta a diploma-munkáját.
A mi országunk alapból abszurdabb helyzetben van, mint a felsoroltak. Martin Luther Kinget ne hasonlítsuk Schmitthez, mert kicsit talán nagyobb jelentõségû alakja a modern kori történelemnek. Nem mindegy, hogy XY amellett, hogy csalt, egyébként milyen ember (SP: a Fidesz bábja, aki bármit aláír, és szégyent hoz a köztársasági elnöki intézményre). Egyébként elítélem az is, ha egy külföldi politikus csal/lop/hazudik, de itt és most Magyarországról van szó. Azért mindenki errõl beszél, mert ez az aktuális. Egyébként attól önmagában nem lennék annyira felháborodva, hogy SP összeollózta a doktoriját. Ha ezért bocsánatot kér és lemond, akkor el van intézve. Ehelyett meg lejáratják az elnöki méltóságot, a közmédiát, az országot, s emellett hülyének nézik az embereket.
A kérdező hozzászólása: Na most aztán.....
Utolsó: ezt mégis hogy képzeled? Árnyaltan, tényszerûen fogalmazol, és le mered írni a valóságot. S mindezt egészen udvarias stílusban. Ez felháborító, nem ezt szoktuk meg. Hol marad az érzelmi kirohanás, a személyeskedés, a tények leegyszerûsítése? Hiszen ezt szoktuk meg ezen a fórumon (s úgy általában a közéletben). (komolyra fordítva: nagyon jól leírtad a dolgokat, én zöld kezet adtam :) )
"Szóval szerinted M.L.K. mégis megteheti mert négus." Senki sem írt ilyet. Tipikus eset: aki kirekesztõ nézeteket vall, az úgy álcázza ezt, hogy másokat vádol kirekesztéssel. Amúgy Schmittet mint magánembert nem ítélem el 100 %-ban, nem errõl van szó. Viszont amit kihoztak ebbõl az ügybõl, az szánalmas. A TV-interjú a közmédia történetének mélypontja. Az, hogy eddig halasztotta a lemondást, nagyon szánalmas. Ráadásul bizonyítottan hazudott több kérdésben (pl. hogy nem hallgatták meg, az egyetemnek nem volt ehhez joga, stb.). Ezzel együtt nem értek egyet az ellenzék bizonyos megmozdulásaival sem. A hídfoglalás az idiotizmus és az esetlenség iskolapéldája volt, azt pedig sosem fogom megérteni, miért jó a sátrakban fagyoskodni több éjszakán át csak azért, hogy egy olyan ember lemondjon, akitõl ebben az országban semmi sem függ.
Elõzõ, azzal amit most írtál én is 100%ban egyetértek. Kirekesztõ nézeteim nincsenek, de nem szeretem a másik végletet sem, az afroamerikaiak divatos pozitív diszkriminációját sem, a (számukra) pozitív numerus clausust sem. Bármilyen nagy ember legyen valaki, a csalás kicsinyíti. Nem mentség a nagyság. Errõl az a riport jut eszembe, amikor Meèiar szlovák premier semmibõl támadt 40 millióját firtatták és lopásal vádolták, azt mondta egy "néni" : -nem baj ha lopta, õ megérdemli. S.P.-t sem menti semmi, de máskép kellet volna megoldani és kezdeményezni, kezelni is a dolgot. Amit gusztustalannak tartok az, hogy sok olyan ordított habot fröcsögve, aki egyébbként a cipõjét sem lenne méltó bekötni az államfõnek (bármelyiknek).
#27-es, a biológiás válaszoló vagyok :) mint mondtam, szívesen kifejtem a kérdéseidre a részletes választ, elõre is elnézést kérek, mert valószínûleg hosszú lesz. igyekszem röviden, a lényegét leírni, de ezek olyan komplex, három mondatban nem megmagyarázható dolgok, hogy remélem, akármilyen hosszú is lesz a válaszom, végigolvasod. igyekszem "megtalálni" a magyar szakszavakat, mert angol nyelvterületen tanulok (gyógyszerkémiát), úgyhogy sajnos nem vagyok mindig tisztában az adott angol szakszó magyar megfelelõjével. kezdjük az evolúcióval. a definíció szerint: olyan folyamatos változás, ami a sikeres generációkon keresztül a sikeres tulajdonságokat örökíti tovább az utódnemzedékre. ez mit is jelent pontosan? (zárójelben: itt a tulajdonságok nem a kedves, jóhiszemû ésatöbbi; hanem hogy pl. növényeknél a szárazságtûrés [ha sivatagi növényrõl beszélünk] vagy éppen emberek között a bõrszín [Afrikában az egyenlítõ mentén sokkal erõsebb a napsugárzás és a fajfenntartás szempontjából elõnyösebb, ha sötét bõröd van, nem pedig fehér]). a természetes szelekció elve érvényesül, ergo az "erõsebb", "ügyesebb", "jobb", "alkalmazkodóképesebb" faj marad fent, mert õk hordozzák azokat a tulajdonságokat, amik segítik a túlélést. pl nézd meg az embereket; mennyi "féle" van, mennyi különbözõ földrészen, a bõrszín, testfelépítés mennyire különbözõ lehet, és mégis ugyan azon fajról van szó. az adott földrészen az a mondjuk "típusnak" érvényesült, amelyik jobban tudott alkalmazkodni a környezeti tényezõkhöz. az evolúciót megpróbálom "folyamatában" bemutatni, képekkel, diagramokkal igazolni. látni kell azonban, hogy ez nem egy pár napos vagy rövid idõ alatt bekövetkezett változás; ez évmilliók-évszázmilliók alatt haladt végig és a napjainkban és történik, folytatódik, mondhatni állandó változás. ezt igyekszem a lovak példáján keresztül bemutatni (de csak mert totál lómániás voltam fiatalkoromban és mindent, amit lehetett megtanultam róluk:) ) elõször belinkelek neked két képet: http://sepetjian.files.wordpress.com/2011/10/horse-evolution.. (a ló evolúciója nagy léptekben lerajzolva) és http://laelaps.files.wordpress.com/2007/09/horseevosimple.jpg (a koponya, paták és fogak fejlõdése). hogy "tárgyi" bizonyítékot is adjak, itt egy fénykép a leletekrõl: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Equine_evolution.jpg tehát nagyon röviden: az elmélet szerint az Echippus kisméretû állatka volt, majdnemhogy nagyobb macska-kisebb kutya méretû. kb 60 millió évvel ezelõtt élt (erre a kormeghatározási módszerekbõl következtettek), még alig hasonlított a mai lovakra. a patája inkább mancs-szerû volt, a fogazata alapján növényevõ. valószínûleg azért ezt a "formát" adaptálta, mert akkoriban rengeteg erdõ volt (innen a mai kõolaj) és a rejtõzködés elõsegítette az apró méret. ha haladunk egy "kicsit" a mai kor felé, akkor a következõ fejlõdési szakaszhoz érünk el, ez kb 25 millió évvel ezelõtt volt (Miohippus). a nagyobb testméret a gyorsabb futást, menekülést tette lehetõvé, a "mancsa" elkezdett lassacskán hasonlítani (bár még messze van az azonostól) a mai lovakéhoz: már csak három "ujjon" rohangált. a fejlõdési szakasz itt több felé válik, de a nem sikeres ágak kihaltak (nem voltak elõnyös tulajdonságaik, így könnyen levadászták õket a vadállatok/nem tudtak alkalmazkodni a változó környezeti viszonyokhoz). a mai lovak egyik közös õse ezek után a Merychippus nevû állat, ez már elérte a mai kisebb pónik méretét, egy gyors, növényevõ állat volt. mivel az erdõségek folyamatosan eltûntek és szavannák vették át a helyét, a létfenntartás minimuma volt a gyorsabb menekülés (ehhez a nagyobb testméret, izmosabb lábak) és ehhez szükség volt pata kialakulására (mint kemény-szavannás talajon az egyik leggyorsabb típusú láb). a fogazata majdnemhogy azonos volt a mai lovakéval, innen már "egyenes" út vezetett a mai ismert lovakhoz a Pilohippus nevû fajon keresztül, ezt a fajt vesszük közvetlenül a lovak õsének; ennek a fajnak már kialakult a mai ismert lovakéhoz hasonló patája, a fogazata, koponyafelépítése, magassága. megintcsak, a környezethez való alkalmazkodás rengeteget változtat(hat) egy faj külsõ megjelenésén, az adoptálódik, amelyik sikeresebb az adott területen; az egy fajba tartozók jellemzõje, hogy tudnak szaporodni (egymással) és termékeny utódot tudnak létrehozni. pl egy ló és egy szamár is tud egymással szaporodni (öszvér), de az öszvér terméketlen, utódot nem tud nemzeni (mivel a kromoszóma-számuk eltér 1-el így még szaporodni képesek, de utódot nemzeni már nem). nézd meg a mai lovakat! ha a Shetlandi pónikat nézed, egy nagyobb kutya majdnemhogy magasabb nála; ez azért alakulhatott ki, mivel a skót szigeteken a táplálék kevés volt, nem megfelelõ, ragadozó viszont 0; ezért menekülni nemigen kellett, viszont a zord idõjárás ellen a kisebb testtömeg (kevesebb hõt veszít) és a kevesebb táplálék (moha) miatt nem nõttek magasra. de ha megnézel egy arab telivért, amelynek hosszú, izmos lábai vannak, izmos testfelépítése, ideges természete, a környezeti tényezõket nézve választ találhatsz rá, miért alakulhatott ez ki (sivatagi környezet - sok menetelés az ivóvízig; rengeteg vadállat - muszáj állandóan figyelnie és "ugrania" a legkisebb zajra a fajfenntartás érdekében). tudományos tény, hogy a zord (pl Skandináviában élõ) emberek "kilógó" (ez alatt a hím nemi szervet, a füleket, orrokat értem) testrészei kisebbek, rövidebbek, mint a meleg éghajlaton élõknek (pl afrikaiak). ez a hõfenntartás érdekében alakulhatott ki (Afria - meleg, többet kell izzadni, hogy ne melegedjen túl a test, a nagyobb felület nagyobb izzadást eredményez, míg a kisebb testrészek, kisebb test méret kevesebbet). vagy egy másik példa lehet a sarlósejtes vérszegénység egy csodálatos példája az emberi tulajdonságok öröklõdésének: recesszíven öröklõdik és bebizonyítottan csökkenti a malária megbetegedés kockázatát. ez miért is fontos? mert az olyan Afrikai területeken, ahol a malária tetõzik, ez a recesszív gén kezdett "elterjedni", továbböröklõdni (lehetõség szerint persze). tehát ez a mutáció ebben az esetben "jó", mivel csökkenti a megbetegedés valószínûségét, elõsegíti a legelõnyösebb fajfenntartást (az már más kérdés, hogy a sarlósejtes vérszegénység egyéb gondokat is okoz; ez még mindig elõnyösebb, mint a maláriával való fertõzõdöttség fajfenntartás szempontjából). az evolúcióelmélet szerint minden ma földön élõ állat (ide veszem az embert is ebben az értelmezésben) egy közös õstõl származik (ezt bõvebben kifejtette az elõzõ hozzászólásomban, nem térek ki részletesen rá megint). nézd meg ezt a képet kérlek: http://www.ccmr.cornell.edu/education/ask/images/150_embryos.. a képen egy macska, egy kutya, egy ló és egy emberi embrió található. te fel tudnád ismerni, melyik-melyik? hihetetlenül hasonlítanak egymásra, nem? ha megnézed akármelyik állat fejlõdési szakaszát, az elsõ jópár osztódási szakasz valamint a korai embriók majdnemhogy azonosan néznek ki, azonos a testfelépítésük, kinézetük. mégis mi miatt alakul ki akkor ezekbõl egy hatalmas testméretû ló, vagy egy kiscica? itt bejön a genetika az egészbe, de erre most nem térnék ki hosszabban, ha érdekel, akkor belemegyek, mert nagyon szeretem a genetikát. itt egy másik kép, a mellsõ "lábak"ról: http://course1.winona.edu/sberg/ILLUST/fig22-9.jpg ha megnézed, a ugyanazok a csontok megtalálhatók (kisebb módosításokkal ugyan), a macskákban, a bálnákban illetve a denevérekben, mint az emberben. ez is bizonyítja az egy közös õst (évszázmilliókkal-milliárdokkal ezelõtt!!), amibõl lassan és sok-sok év alatt különváltak a fajok. mustafa33, a 24-es válaszoló vagyok. "Szóval szerinted M.L.K. mégis megteheti mert négus. Kivételezünk?" Az hogy jön ide, hogy õ fekete volt, lövésem sincs, hogy õszinte legyek. Én nem bõrszín alapján ítélem meg az embereket, hanem a tetteik alapján. Azért a legfiatalabb béke Nobel-díjast ne emlegessük már egy lapon a magyar köztársasági elnökkel! tudod-e vajon, hogy ki volt M.L. King? Hogy mi mindent tett életében? Hogy mennyi eredményt elért? Igen, nem volt olimpikon, ez tény. De emberileg, szellemileg hasonlítani sem lehet SP-hez. Kérlek, ha nem vagy tisztában M.L.K. életével, olvass utána és utána hozd bele a vitába, mert ez így értelmetlen. Ez nem kivételezés (miért is lenne az? nem értem), hanem a két ember munkássága, élete, tettei össze sem hasonlíthatók, annyira messze van a kettõ egymástól. "..de azért S.P. sem egy senki. Még ha nem is jó helyesírásból. Sokkal több ember kiváló helyesírásból, de olympikonból jóval kevesebb van." Az, hogy diszleksziás egy szerencsétlen dolog, de ez van; az én barátom is diszlexiás és senki sem piszkálja emiatt. Ha nem tud helyesen írni, akkor vegyen fel valakit, akinek lediktálja a dolgait (megtehetné). Elismerem, hogy jó olimpiai eredményei vannak, de sokszor az erõ és az ész sajnos nem párosul együtt. Tény, hogy kevés az olimpiai gyõztesünk, de ebben is rengeteg minden közrejátszik. "Ennél nem is kell többet mondanod magadról. Remélem kint maradsz és soha nem fogod senki elõtt magyarnak vallani magad, ne keljen nekünk szégyenkeznük miattad." Mindenképpen kint szeretnék maradni, mert a lehetõ legjobb oktatást szeretném megkapni (a világ top 1% egyetemeinek egyikére járok), szerintem nincs ezzel semmi baj. Az, hogy az otthoni oktatási rendszer nem teszi lehetõvé, hogy azt tanuljam, ami érdekel, nem az én hibám; egyszerûen nincs meg hozzá sem a pénzügyi, sem a megfelelõ tudományos háttér. Látod, te azért szégyenkeznél miattam, mert kitûnõ oktatást kapok, mert természettudományi szakterületen kutatni akarok és felfedezni új gyógyszereket, új eljárásokat ésatöbbi, hogy majd késõbb a TE életed váljon könnyebbé, meg a te gyerekeidé. Ez tényleg szégyellni való dolog. Csak nehogy valamelyik kinti magyar egyszer valami rangos kitüntetést kapjon, neadjisten Nobel-díjat; akkor meg vernétek magatokat, hogy na itt van még egy magyar elismert szaktudós. Én meg pont az ilyen emberek miatt szégyellem Mo.ot, mint te is; ítélkezel másokról (mert "négus" volt vele "kivételezni" kell, mert ha valaki nem úgy látja az országot, mint te, akkor az máris rossz ember, szégyellmivaló), na ez az a felfogás ami elõl kimenekültem. "Még csak annyit, ha te az USA és MO gazdasági-tudományos-kutatási lehetõségeit hasonlítod össze, és ebbõl jön le neked, hogy MO a béka segge alatt van és ezért szégyenkezned kell, akkor remélem nem közgazdasságot tanulsz." nem, mint már említettem természettudományi szakon vagyok. Te hoztad fel elsõként azzal, hogy megemlítetted, a USA az a hely, "Ahol 50 tõl 1000 dollárig árulják a diplomákat". erre volt annyi a válaszom, hogy egyrészt nem árulják 50 dollárért (hanem többezer-több tízezerért), plusz a már belekeverted a nagy magyar Nobel-díjasokat, akkor nézzük meg, hogy abból 10 külföldön dolgozott és kapta a Nobel-díját plusz a legtöbb amerikában élt (mint amerikai állampolgár és amerikainak mondta magát). Mivel te kezdted el õket összehasonlítgatni, folytattam. Nem azért szégyellem Mo.ot, mert amerikától messze elmarad; hanem az emberek hozzáállása, ítélkezése, bunkósága, a fejlõdés hiánya (és a fejlõdésre tudományos területen még igény sincs!), az egyetemek fejletlensége, korszerûtlensége miatt, a politikusaink viselkedése miatt (mind belföldön és külföldön), a rasszista megnyilvánulások miatt. Az, hogy szerinted szégyellni való dolog, hogy idekint az eredményeimmel azt bizonyítom, hogy magyarként kitûnõ tanuló vagyok egy másik ország nyelvén, hogy aktívan részt veszek a diák programokban (mind szervezésében), hogy az idekinti Hungarian Society elnöke vagyok, hogy próbálom kelet-európaiként bebizonyítani, hogy mégsem annyira kelet az a kelet.. na ez TÉNYLEG szégyellnivaló számodra. Nekem látod, a te viselkedésed, hozzászólásaid az, ami miatt soha még igényem sem lesz arra, hogy hazaköltözzek.
lol bocsi, az elsõ sok nagy részt vegyétek figyelmen kívül :D másik topic-ba ment. mustafa33-tól jön ide a válasz.
Figyu lókutató, kiforgatod az én szavaimat is meg a régebbi sajátjaidat is. Ennyi. Ami M.L.Kinget illeti, én emlékszem rá, élõben. És arra is a mit a felesége mondott amikor zárolták 50 évre az FBI aktáját: "Rosz fényt vetne a hírnevére ha nyilvánosságra kerülne."
71%-os, felõlem meg nyugodtan haza költözhetsz, én nem ott élek.
Vagyis a cseh miniszeterelnök plágium doktorija vagy a majdhogynem szent M.L.Kingé nem ugyanolyan becstelen mint a magyar államfõé? Azért ne szórjunk a fejnkre több hamut mint mások, mert a kelleténél több nem megtisztítani fog, de bemocskol.
Utolsó: lehet felsorolni példákat, de itt most nem csak a felsõoktatásról van szó. Hanem arról, hogyan a III. Magyar Köztársaság válságba jutott, mindenféle értelemben. Egy tekintélyelvû kormány egy bábot mozgat, hogy fenntartsák a törvényesség látszatát; a pofátlanság határait pedig hírbõl se ismerik.
13-ik. Szerinted kinek küszünhetõen jutott oda az ország, hogy a hozzád hasonlóak szégyellik magyarságukat? A nóbel díjasainak, tudósainak köszönhetõen, vagy a paul lendvai féléknek, akik lépten nyomon bucsmolják? Szlováknak jobb lenne vallani magad? Arról nem volt olyan világraszóló hírverés, amikor kiderült hogy a Trencséni egyetem pénzért adta a diplomát (még csak be sem kellet járni vizsgázni), és nem is egyet. A rektort leváltották és csendben elintézték. Pedig az nagyobb csalás pénzért venni. Vagy ki tud Martin Luter King plágium doktorijáról a Bostoni egyetemen? Vagy jobbak csehek? A 2009-ben kirobbant egyetemi botrány után a Plzeni egyetem 61 diplomát vont vissza, de 283 bacallárius és 550 magister munkája volt kétséges. Stanislav Gross volt cseh kormányfõtõl is elvették, Jana Nagyová volt cseh kabinett igazgatótól és néhány képviselõtõl is. Ki tud róla a világban? Az USA-i "diploma milles"-ek? Ahol 50 tõl 1000 dollárig árulják a diplomákat?
A kérdező hozzászólása: De tényleg. Olvasott valaki külföldi lapokat, vagy nézett tv-t?
A szlovákok például úgy, hogy: -no látjátok micsoda állatok a magyarok, hazudnak mind az állmafõvel az élen. meg úgy is, hogy próbálna csak valaki rosszat mondani az õ prezidentjükre, mindjárt bevernék a pofáját, ezek a magyarok meg ilyen lágyf.szúak, hogy ott lehet sértegetni a prezidentet.
Ezek a lomposok nem Schmidt Pált (az embert) járatták le a külföld szemében, hanem a hazájukat (ha ez az nekik), az országot, az ország hírnevét, az országét amelyet szimbolikusan az államfõ személyesít meg. Aki az õ fejére sz.rik, az a saját országa imidzsét rontja. Mert ki tiszteli azt aki saját magát nem tiszteli?
egy csalót nem fognak az emberek tisztelni, akkor sem, ha véletlenül õ a köztársasági elnök. és ha magyarországot tényleg vele azonosítjuk, akkor valószínûleg sokan el is gondolkozunk az emigráción. a spiegel honlapján egyébként az internetezõknek köszönték meg, hogy segítettek megtalálni a maradék tizenakárhány oldalból azokat, amiket szintén plagizált.
És azokat az emigránsokat hogy fogadják majd idegenben? Mint egy csaló ország csaló embereit. Ez az amikor az õ fejükre hullik vissza az a sz.r. Megérte? Mert ez az országimidzs rombolás 150 évre szól.
Sikerült elérni a "megtisztelõ" banánköztársaság címet.Gratulálok a megalapítóinak:(
Nevetnek egy jót rajtunk.
A kérdező hozzászólása: Nekem kicsit megváltozott a véleményem a tegnapi reagálása után. Szimpatikus volt, hogy bevállalta az új doktori megszerzését. Figyelni fogok, betartja-e? A magyarázatai is megnyugtattak, de lehet, hogy egy kicsit naiv vagyok.
Utolsó: azt az interjút megrendezték, Schmittet kioktatták, hogy mit mondjon. A riporter vállalta a talpnyaló, pártfunkcionárius szerepet. Schmittnek voltak olyan kijelentései, amelyekkel egyszerûen hazudott. Orbán adott neki egy utolsó esélyt, hogy próbálja visszanyerni a bizalmat, talán emiatt mondta, hogy phd-zni fog. A lényeg, hogy minden el volt tervezve, szándékosan igyekeztek a jogtalanul támadott, tisztességes államfõ képzetét kelteni. Ne tévesszen meg az az interjú, pont ez volt a cél. Amúgy dicséretes, hogyha tényleg ír egy doktorit. De ahogy erre a botrányra reagál, az vérlázító.
Wall Street Journal november 9, 1990 http://www.liveleak.com/view?i=a0a_1221709982 http://www.youtube.com/all_comments?v...page=1 answers.yahoo.com/...index?qid...

Kedves Veszprémiek! Szerettek ott élni? Mi a jó a városotokban? Milyen problémák vannak szerintetek?

Legjobb válasz: Én születésem óta itt élek, gyönyörû város nagyon szeretek itt élni. A Haszkovón és a Dózsavároson kívül (proli negyedek) minden jó. És az is h nincsenek nagy távolságok.

Én születésem óta itt élek, gyönyörû város nagyon szeretek itt élni. A Haszkovón és a Dózsavároson kívül (proli negyedek) minden jó. És az is h nincsenek nagy távolságok.

Vidékiek! (úgy értem, hogy nem budapestiek) Mi a pozitívum a vidékben, és mi a negatívum? Szerettek ott élni?

Én nagyon ritkán járok vidéken, és emiatt nekem nagyon szokatlanok az ottani dolgok. Pl. Gyõrött voltam 2 napot munkaügyben és lassan mennek az emberek utcán, meg olyan kedvesen megszólítanak, meg nincsenek sok helyen utcanévtáblák, meg nincsen kiírva, hogy az a háztömb hánytól hányig megy.

Legjobb válasz: Hát nekünk ez a normális, mi ezt szoktuk meg. Budapest engem mindig is riasztott, mikor ott voltam, mindenhol hajléktalanok, tömeg, mindenki rohan, a zsúfolásig tömött metró, ááhhh, egy napot nem bírnék ott ki. Nagyon erõs váltás vidék után, mintha 2 különbözõ ország lenne. Azért elég sok szórakozási lehetõség van, én Debrecenben éltem sokáig (jó, az sem egy kisváros) de ott volt rengeteg szórakozóhely meg miegymás.

vidéki kisvárosban lakom. igazából inkább nagyközség, de nemrég városi rangot kapott. pozitívumok: csend, nyugalom, tiszta levegõ, tisztaság, biciklizési lehetõség. negatívumok: túl sok az ismerõs, ha vkivel elkezdenék járni, 1 hét múlva az egész város tudná, talán id lehet írni, h kevés a bolt és korán zárnak, de ez ritkán okoz bosszúságot Itt egyetlen mozi sincs, de nem hiányzik. Az a baj, h azt hiszik az emberek, h vidéken alig van szórakozási lehetõség, persze kinek mi számít annak. Lehet kirándulni, filmet nézni, beülni vhova, vagy akár múzeumba is menni. Én laktam Budapesten is a suli miatt, de rájöttem, h nekem nincs ott semmi. Aki szeret bulizni, lusta, és nem zavarja, h két múzeum között mocsokban kell közlekedni, annak biztos jó.
A kérdező hozzászólása: jól van, utolsó, gondoltam, hogy egybõl írni fogsz, hogy ÉPP a te területed az egyetlen kivétel:D mi gimiben (nem elitben) tanultuk azt a mondást: Attól még, hogy van kivétel, annál még létezik a szabály is.:)
37: De pont az az, hogy normális ember kerüli az elitnek nevezett gimnáziumokat vidéken és Budapesten is, mert pont ezek az intézmények azok, amelyeknek 0 körüli a hozzáadott értékük, abból élnek, hogy a legjobb diákok mennek hozzájuk, és nekik nem kell jól tanítani, mert önállóan képesek elsajátítani az anyagot, ha meg nem, akkor elküldi a szülõ a gyereket magántanárhoz. Ami az egyetemeket illeti, a legutóbbi pályakövetési adatok szerint a szakterületemen éppen az a vidéki egyetem vezet magasan a végzettek fizetésében, bõven maga mögött hagyva a BME-t és az ELTE-t, ahol én is végeztem (persze tény, hogy a többség a fõvárosban dolgozik). És az sem igaz, hogy ne lett volna tényleges kutatási tevékenység (amikor ott tanultam, ígéretes kutatási projektek voltak). Ráadásul itt is az a nagy különbség, hogy a fõvárosi intézményekkel ellentétben az oktatók át is akarják adni az anyagot (már amelyik, de a többség igen), míg a pesti egyetemeken inkább csak a kemény számonkérés megy (bátyám BME-n végzett).
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A minõségi oktatással én is egyetértek. Teljesen más (tényleg teljesen más!) az az oktatás, amiben Budapesten részesülhet a diák, és egy szegedi elitiskola nem említhetõ egy kategóriában egy fõvárosival. Ez tény. Én egyébként az iskola témában is azt látom a vidéki ismerõseimen, amit mindennel kapcsolatban láttam tõlük. "parasztnak tanyára jó ez"-mentalitás. Szerintem, amíg a vidékiek is így beszélnek önmagukról és nekik az is jó, addig nem lesz fejlõdés, mert akinek nem elég az, ami ott van, elköltözik, a többiek meg elfogadják. Az tény, hogy vidéken például nem folyik tényleges kutatás az egyetemeken (személyes tapasztalat), legtöbb helyen MA-et, Msc-t sem tudnak indítani, és igazán jó oktatókból sincsen elég vidéken. De mit tehetnének, ha oda tényleg nem folyik be pénz, és nem is akarják, hogy folyjon, hiszen "jó ez nekünk".
Szóval rövidebben fogalmazva, pont az a baj, ha szülõként már teljesen más megvilágításban látjuk a dolgokat, és elfelejtjük a gyerekkorunkat, mert akkor lehet igazán ártani a gyereknek egy új nézõpontból.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 34: Márpedig nem szabad elfeledni a gyerekkori igényeket, mert sokszor láttam olyan anyukát, akik úgy gondolkodtak, mint te, azaz mindig mindenbõl a legjobbat akarták a gyereküknek, a gyerek meg szenvedett miatta. Persze ez nem Budapest-vidék függõ, mert vidéki városokban is akadnak elit gimnáziumok, amelyek jelentõs része nem az oktatási színvonal miatt elit, hanem a híre és amiatt, mert az ott tanuló diákok magánórákra járnak, különösen idegen nyelvbõl, ezzel javítva a nyelvvizsga statisztikájukat, egyébként meg a légkör egy otthon nem sznob légkörben felnövõ gyereknek elviselhetetlen. Felnõttként ezt sok szülõ nem látja már át, a mostani középiskolások szülei még nem is ebben a világban nõttek fel, ezért nem is értik mi a probléma. Ettõl függetlenül még igazad is lehet, mivel Budapesten nem elit gimnáziumból is több van, nagyobb a választék, ellenben az információ szerzés lehetõsége korlátozottabb, ahol én nõttem fel, ott a szüleim nagyon jól képben voltak, hogy melyik iskola az, ahol jól is tanítanak (konkrétan tanárok szintjén képben voltak), és melyiknek csak a híre jó, mivel ez azért könnyedén eljutott hozzájuk.
Kedves utolsó, erre az iskola témára majd térjünk vissza kicsit késõbb, esetleg egy másik kérdésnél, vagy amikor már te magad is biztos egzisztenciával családot alapítottál- szerintem az évek múlásával, a szerepek változásával változnak az igények és a hozzáállás is. De ezzel természetesen nem megbántani szeretnélek. Ez nem befolyásolja a fõváros vagy a vidék élhetõségét- sajnálom, hogy rossz tapasztalataid vannak- ez lehet ugyanannyira személyiségedbõl fakadó, otthoni körülményekbõl fakadó vagy éppen az is, hogy bekerültél egy kirekesztõ csapatba stb. mint abból, hogy a konkrét iskolád milyen volt. Igen, van, amikor a kevesebb több, van, amikor nem. Ezt mindenki maga dönti el- a fõváros-vidék vitában azonban a fõváros felé billen a mérleg nyelve az intézményi ellátottság tekintetében. Ennyi és nem több.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); "A középfokú oktatásban ez még élesebb- érdemes megnézni a vezetõ intézményeket." Ovi témához nem nagyon tudok hozzászólni, hiszen nincsenek tapasztalataim. Viszont ha megnézzük a vezetõ középfokú intézményeket, akkor meg is kapjuk a legnagyobb sznobképzõk listáját. Tudom, mert én is ilyenbe jártam. Elsõre felvettek a gimimbõl orvosira, felsõfokú angolom van, de nálunk a többség két nyelvvizsgát is le tudott tenni (engem a nyelvek nem igazán érdekelnek az angolon kívül). Azt kell, hogy mondjam, a kevesebb gyakran több. Az ilyen elit intézmények sokat adnak tudásban, de emberi téren nagyon sokat el is tudnak venni. Nekem öt évembe került többé-kevésbé kiheverni egy ilyen elitiskolát, és az orvosin ami az egyik legstresszesebb egyetem nem stresszelek annyit, mint ott. Egy közepesen nehéz gimi szerintem ezerszer többet ér, mint a Fazekas és társai elitképzõk. Ugyanis nem csak az számít, hogy a gyerek mit tud, hanem az is, hogy mit él át minden nap. Innentõl fogva viszont nagyon nem hat meg, hogy milyen versenyistállók vannak Pesten. Persze lehetne mondani, hogy csak az én iskolám ilyen, de pesti neves intézményben érettségizõ ismerõseim is hasonlóról számoltak be. Arról nem is beszélve, hogy egyetemre amíg vannak vitt pontok addig egyszerûbb egy közepes gimibõl bekerülni, mint egy olyanból, ahol vért kell izzadni egy kettesért. Bocsi kicsit OFF lett.
A kérdező hozzászólása: hahó Sanyi! kedves priviket nekem is írjál még, ne csak kettõt, mert ugyan nem válaszoltam, de lenne egy megjavítandó kocsim. Ja nem, mégsem lenne, mert környezettudatos vagyok, és itt van tömegközlekedés is.:)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Az "anyuka" vagyok ;) Nem ajnároztam Budapestet- egyszerûen csak nagyobb oktatás-kultúra vonalon a kínálat. Nem gimnáziumoktól kell a jó oktatást vizsgálni: már az ovik szintjén is sokminden eldõl. Sajnos vagy nem, ez tény. Nagyon nem mindegy, hogy a csoportban 10-15en vannak, velük két diplomás pedagógus, az egyik anyanyelvi külföldi nevelõ, minõségi alapanyagokból van az étkezés és helyben logopédus, gyógytornász van napi szinten, az állatkertben vagy múzeumban tartanak foglalkozást és a gyerek színtársulat házhoz megy- vagy akár 32en vannak együtt 20 négyzetméteren és ha valamilyen probléma van, akkor lehet koslatni szakember után. Vidéken is bizonyára vannak ilyen intézmények, szakemberek és ugyanígy szülõk is efféle elvárásokkal- csak ott 20-30 km sugarú körben 1-2-3 helyen, Bp-en pedig 4-5 km-en belül akár 4-5 is- az arányok, a kínálat más. A középfokú oktatásban ez még élesebb- érdemes megnézni a vezetõ intézményeket. Az utazás is jóval szélesebb körû (ha el tudunk szakadni a zsúfolt körúti villamostól)- ki lehet fogni tényleg nagyon olcsón repülõjegyet és fél órán belül a reptérre jutok- karnyújtásnyira pl. egy nyugat-európai nagyvárostól. Mobilisabb is vagyok azáltal, hogy az ingatlanom lényegesen magasabb négyzetméteráron, gyorsabban kelhet el bármikor, mint egy ugyanilyen adottságú vidéki.
Miért? Mit lehet csinálni Pesten ha esik? Pontosan azt lehet vidéken is. Én Balatonalmádiban élek. Imádom. Az a baj, hogy a Pestiek amikor ide jönnek vidékre csak azt az egy várost látják, ahol éppen vannak, és az alapján ítélkeznek. Gondoljatok bele, amíg ti Pesten eljuttok, az egyik kerületbõl a másikba, az akár egy óra is lehet. Mi itt vidékén még tömegközlekedéssel is ennyi idõ alatt már egy másik városba jutunk. Almádiból könnyen elérhetõ Veszprém, Balatonfüred, Balatonfûzfõ, Zirc... Ezek nem nagy városok, de mindegyiknek megvan a maga varázsa, turisztikai látványossága, szórakozóhelyei, fesztiváljai és kulturális rendezvényei, aki ilyen helyen nem tudja elfoglalni magát az elég életképtelen. A városok között pedig ott a természet. A Bakony, és a jellegzetes balatoni táj, ami a kimeríthetetlen programlehetõséget rejt magában. Nyáron lehet strandolni, télen korcsolyázni, tavasszal és õsszel túrázni. Az egyik anyuka az oktatás minõsége miatt ajnározta Pestet. Én úgy vélem, hogy egy vidéki ilyen téren sincsen hátrányban. A megyében van két gimnázium, amik benne vannak az elsõ húsz között az országos rangsorban, ami az egyetemet illeti ott meg pont az a buli, hogy el lehet költözni otthonról, és meg lehet ismerni egy teljesen másik környéket.
A kérdező hozzászólása: Jelentsétek ti is a válaszát és akkor talán nem patkányoz itt, hanem kimegy kapálni a földekre. Bár esik. Akkor nem tudom. Mit lehet csinálni vidéken, ha esik?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sziasztok, olyan jó, hogy itt normálisan tudunk érvelni és nincs lepontozgatás meg beszólogatás- pedig más-más szemszögbõl látjuk a dolgokat! Az "anyuka" vagyok ismét :) Orvosis válaszoló megintcsak azt tudom mondani, hogy lehetséges, hogy kicsit elhomályosítja az értékítéleted az egyetlen személyes tapasztalatod és a (nálamnál biztosan:) zsengébb korod. Friss diplomásként én is kb. így gondolkodtam (nekem is egy ideig, fiatal felnõtt koromban inkább negatívabb személyes élmények domináltak a gimnáziumból- idõvel átértékelõdött és NEM azért, mert anya lettem) Abban azért ugye többen egyetértünk, hogy a jó iskolák nem feltétlenül milliárdos szülõk link, érzelmileg elhanyagolt, drogos stb. gyerekeinek gyûjtõhelye? Ugyanolyan sztereotípia, mint az, hogy vidéken meg csak c...gány osztályok vannak lepusztult osztálytermekkel vagy nagyobb szegregáció. (egyébként az igazán elit példában említett családok a csemetéiket NEM hazánkban taníttatják) Nem feledkezem meg a gyermekem igényeirõl (bár azért nem tudom, hogy egy óvodásnak, kisiskolásnak milyen intézményt, oktatási színvonalat érintõ igényei lehetnének:) - de azon túl, hogy a gyerekeket hagyjuk gyermeknek lenni, az ovisokat felhõtlenül játszani és a kisiskolásokat nem terheljük agyon mindenféle extra szakkörökkel, hanem minõségi idõt töltünk együtt- mi más lehetne hasznára egy gyereknek? Az pedig, hogy nem robotot, teljesítménykényszeres gépet nevelünk, szerintem alapvetõ egy családban. Hidd el, hogy a gyermekeiket jó intézményekbe íratók TÖBBSÉGE is emberséges- jó vannak kirívó példák és versenyistálló szemlélet, de ez nem Budapest függõ, hanem egyénfüggõ. Az pedig, hogy valaki a széles (pl. oktatási) kínálatból nem tud begyûjteni számára releváns és neki elegendõ mennyiségû információt- az kifogás :) Igen, vidéki viszonylatban lehet, hogy csak 2-3-4 intézményt kell végigjárni, 10-12 odajáró ismerõssel beszélgetni, kevesebb honlapot vagy fórumot olvasgatni a szülõk, diákok véleményérõl, kevesebb országos versenyeredményt vagy tudomisén mit bogarászni, kevesebb leendõ óvónénivel, tanítóval vagy tanárral találkozni, beszélgetni, kevesebb nyílt napra elmenni, kevesebbszer kell csak úgy spontán arra kanyarodni az intézmény felé és szétnézni stb. Én viszont megfordítom: nekem igenis fontos, részletekbe menõen fontos a színvonal amit pl. oktatásban tudnak adni nekem és a gyermekemnek. Fontos a tanár, tanító személye, az iskola szemlélete, felszerelése, tanítás általános elvei, hangulata és még egy csomó más objektív tények és szubjektív benyomások. Így én erre nem sajnálom az idõt- megyek, kérdezek, utánajárok (ha belegondolok, hogy hány óvodavezetõvel, óvónénivel beszéltem annak idején, hány látásból ismerõs anyukával elegyedtem beszédbe, hány órát töltöttem netes kereséssel (akár mérleg, eredménykimutatás szinten, akár szakcikkekig, fórumokig)- akkor valami borzasztó idõráfordítás valóban- DE valószínûleg az igényeinkhez mérten legoptimálisabb helyet választottuk anno. Szakmák sikerességéhez pedig még: - Budapesten szignifikánsab jobban a bérek (különösen a szakképzettséget igénylõ, de még inkább a diplomás, szakértõi fizetésekben) - Budapesten könnyebb gyorsabban elhelyezkedni, munkát váltani, karriert építeni helyben úgy, hogy az nem jár az élettér vagy a családi szokások változásával (pl. sok utazással, napi ingázás drasztikus növekedésével stb.) - könnyebb városon belül nemzetközi tapasztalatot szerezni, a szakmában idegen nyelven dolgozni, más kultúrájú, nemzetiségû embereket megismerni stb. (még orvosként is akár, de én most a gazdasági-pénzügyi-banki szektorról beszélek, ezt ismerem) ...és ezt hosszabb távon könnyebben lehet kamatoztatni akár országhatáron belül, akár kívül. Még egy gondolat eszembe jutott a fõváros-vidék vitánkhoz: Budapesten (jó, nem a gettóban:) általánosságban kevesebb a faji elõítélet, mint vidéken. A férjem külföldi állampolgár, szembeötlõen más nemzetiségû. Õ szokta mindig mondani, hogy az itt élõk meggyõzõdésével ellentétben Magyarország egy eléggé elfogadó ország, de bizony sokkal furcsábban néznek rá vidéken, mint a fõvárosban, ahol teljesen általános mindenféle nemzet, vallás stb. jelenléte. Ért már bennünket nem kevés beszólás, attrocitás- ezek döntõ többsége nem Budapesten (és mindegyike alacsony kultúrális színvonalú emberektõl, ez tény). Lehetséges, hogy ez részünkrõl tapasztalatból fakadó elõítélet, de más vegyes családoktól is halljuk, hogy a legelõítéletesebbek, a leg elutasítóbbak a vidéki magasabban képzett emberek. Õk azok, akik leginkább lenézõbbek, ha nem tökéletes magyarsággal kérnek tõlük segítséget (de fel sem merül, hogy az a másik nem magyar ember egyébként másik 3 nyelven fordított esetben szívesen válaszolna), munkatársnak ridegebbek, elutasítóak. (a településformától függetlenül mindenütt elõforduló agresszív, aluliskolázott, köteledõ, beszólós embereket most ne is vegyük ide, õk szinte mindennel ellenségesek, ami eltér tõlük) Mit gondoltok errõl?
Nem vagyok orvosis válaszoló, valamit nagyon félreértettél, én informatikus vagyok, csak írtam emellett még példának az orvosi, gyógyszerészi, fogorvosi szakokat, amelyek kiválóak Pécsen, Szegeden és Debrecenben is a SOTE mellett. Emellett friss diplomás sem vagyok, és az informatikai végzettségem mellett most szerzem levelezõn a gazdasági diplomámat egy másik vidéki egyetemen. Ugyanakkor az olyan érvelést nem szeretem, amikor valaki a másikat tapasztalatlanabbnak állítja be, mert ez nem érvelés, mindig mindent meg kell indokolni, azzal lesöpörni mások érveit, hogy bizony én jobban tudom, mert több tapasztalatom volt, az pofátlan dolog. Másrészt szó sincs arról, hogy a negatív élmények dominálnának nálam a középiskolából, én magam ugyanis nem elit gimnáziumba jártam, de láttam és láttam azt is, hogy mi megy az elitnek mondott középiskolákban. "Abban azért ugye többen egyetértünk, hogy a jó iskolák nem feltétlenül milliárdos szülõk link, érzelmileg elhanyagolt, drogos stb. gyerekeinek gyûjtõhelye? Ugyanolyan sztereotípia, mint az, hogy vidéken meg csak c...gány osztályok vannak lepusztult osztálytermekkel vagy nagyobb szegregáció. " De én ilyet nem is írtam, nem is ezt hoztam fel problémaként. Elit gimnáziumnak ebben a vitában végig azokat értettük, amelyek azon a bizonyos ranglistán elõl járnak. Az információ szerzésben nem az a különbség, hogy vidéken kevesebb iskola után kell utánajárni, hanem az, hogy vidéken egy átlagos felnõtt embernek egy rakás ismerõse van, akinek a gyereke ebbe vagy abba az iskolába jár. Mivel tanítás szempontjából nem az iskola adja elsõsorban a színvonalat, ezért az is számít, hogy konkrétan kik fogják a gyereket tanítani, és egy közepes méretû városban errõl is van lehetõség informálódni. Budapest mellett az lenne az érv, ha különleges igényei vannak a gyerekednek(nem úgy értem, hogy speciális igények), vagy neked a gyereked számára, mert ott tényleg sokkal nagyobb a választék, de az a helyzet, hogy a legtöbb ember csak azt hiszi, hogy ritka igényei vannak, kétlem, hogy mondjuk 10 ovi közül ne lehetne találni megfelelõt. Ha a te gyerekednek csak 100-ból 1 az, ami megfelelõ (olyan szó nincs, hogy legoptimálisabb, de ez esetben nincs is olyan, hogy optimális), akkor valószínûleg túlzásba viszed azt, hogy a gyereknek mindenbõl a legjobbat akarod, a gyerekek ugyanis nem így élik át ezt a dolgot, egy idõ után inkább káros nekik a túlzásba vitt gondoskodás. Azzal egyetértek, hogy Budapesten sokkal jobbak az elhelyezkedési lehetõségek, az én szakmámban ez halmozottan igaz sajnos, azért sajnos, mert én ebbõl az egyetlen szempontból látom Budapestet jobb helynek, minden más szempontból rosszabbnak. Nagyon sok ismerõsöm van, aki hosszas gondolkodás után végül rászánja magát a fõvárosba költözésre, én viszont inkább keresek kevesebbet, de élek sokkal élhetõbb környezetben. Bár ki tudja mit hoz a jövõ... Ami a faji elõítéleteket illeti, ez valószínûleg azért van, mert sokkal kevesebb a külföldi származású. De ahol vannak, ott nem éri õket atrocitás, itt Pécsen nagyon sok a külföldi egyetemista, németek, norvégok, perzsák, kínaiak, és rengeteg vendéglátó hely az õ fogyasztásukból él, a helyi lakosság megszokta, hogy sok a külföldi diák, nem néz rájuk furán és nem bunkóskodik velük. De tudok "még vidékebbrõl" példát, az egyik mindentõl távol esõ külterületi lakótelepen például egy ismerõsöm ismerõsének a férje néger, nyilván elõször furán néztek rá, de amint megszokták, már senki sem elõítéletes. Az nem rasszizmus, hogy valakik életükben nem láttak más rasszhoz tartozó embert, ezért szoktatlan, és emiatt távolságtartóak eleinte vele. Ellenben a budai vállalkozó réteg egy jelentõs része támogat már régóta olyan szélsõséges pártokat, amelyeknek azért bõven vannak rasszista megnyilvánulásai, igazából a MIÉP és késõbb a Jobbik pont rájuk építve kezdett népszerûvé válni, csak késõbb szerezték meg az elmaradott térségek lakosságának szimpátiáját.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Utolsó vagyok, egy kis folytatás: végigolvastam az "oktatás-kultúra" vitát, és azt gondoltam, hogy ezt még megosztom: 1. Nem attól függ az, hogy egy gyerek jó suliba jár-e, vagy, hogy milyen igényei vannak, hogy pesti, vagy vidéki. 2. Tanulás terén is van sok dolog, gimnázium, szakközépiskola, szakiskola. Szerintem nem igaz az, hogy mindenfélét csak Pesten lehet tanulni, mert ez nem tükrözi a valóságot. 3. Kulturálódni lehet vidéken is, itt is rengeteg a lehetõség, csak meg kell találni. 4. Minden városban vannak bunkó és kedves emberek, ez nem lehet viszonyítási alap. 5. Munkalehetõség tekintetében Pest a központ, ami szerintem nagyon nagy baj ebben az országban, hogy fõváros-centrikus. Bármi gondod van, elküldenek a központba Pestre, szellemi munkát nem találsz vidéki nagyvárosokban sem nagyon, "mennyé fõ Pestre". 6. Attól, hogy az ember nem Budapesten lakik, attól még nem vidéki. (Ez is kultúra kérdése, hogy ki hogy mondja.) Azt sem szeretem, ha valaki azt mondja, hogy "lemegyek Szegedre/Szolnokra/Szombathelyre/...", mert olyan lenézõ 7. Azért elégedettebb a "vidéki" ember, mert minden Pest körül forog. Tud a kicsinek is örülni, és nem akar jobbat, meg nagyobbat - nem szoktunk versenyezni. 8. Azért nem jó szintén, hogy Pest körül forog minden, mert a "vidéki" embernek, akinek semmi köze nincs például a 4-es metróhoz, a fõvárosi dolgokhoz stb, azok is ugyanúgy fizetik.
Kedves kérdezõ! Szegeden élek, itt is születtem. Nagyon szeretek itt élni. Szerintem nálunk nem olyan kevés a szórakozási lehetõség, ott van például a JATE, a SZOTE. Sok fesztivál kerül megrendezésre nálunk (Bor-, Sör-, Pálinkafesztivál (<- a lényeg :D), Böllérfesztivál, SZIN). Van két mozink is, két bevásárlóközpontunk, két nagy Tesco, egy Auchan. Egy dolog, amit nem szeretek, hogy nem jó az éjszakai közlekedés (gondolok itt arra, hogy kb. este fél 11 után szinte leáll az élet, nem lehet tömegközlekedéssel eljutni A-ból B-be.) Sok külföldi keresi fel a várost egyrészt az Egyetem miatt, másrészt pedig mint turista. Azt is szeretem Szegedben, hogy könnyen át lehet járni gyalog, vagy biciklivel. Fejlett a tömegközlekedésünk (a fentebbi ellenére), nincs szmog, minden közel van. Kedvesek az emberek; látásból sokan ismerik a másikat, és általában reggel sokan a jól bejáratott járattal mennek, és tudják, hogy ki van ott, vagy ki nincs ott, akit szoktak látni :D. Van egy központi nagy piac, ami közvetlen a buszállomás mellett van (a belvárosban), a vasútállomás sincs messze a belvárostól. Jó ránézni a városra, szépek az épületek, és nincs húgyszag, mint Pesten. Ismerem a várost, mint a tenyeremet, pedig csak 16 éves vagyok, könnyen eltalálok a célpontba :) . Jó a levegõ is. (Bocs, ha kicsit hosszú lett :x )
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); "Budapesten (jó, nem a gettóban:) általánosságban kevesebb a faji elõítélet, mint vidéken. A férjem külföldi állampolgár, szembeötlõen más nemzetiségû. Õ szokta mindig mondani, hogy az itt élõk meggyõzõdésével ellentétben Magyarország egy eléggé elfogadó ország, de bizony sokkal furcsábban néznek rá vidéken, mint a fõvárosban, ahol teljesen általános mindenféle nemzet, vallás stb. jelenléte. Ért már bennünket nem kevés beszólás, attrocitás- ezek döntõ többsége nem Budapesten (és mindegyike alacsony kultúrális színvonalú emberektõl, ez tény). " ha logikusan végiggondolod, talán ennek az az oka, h sok vidéki az életben nem találkozott még "feltûnõen más nemzetiségû" emberrel, így látványosan rácsodálkozik. ez feltétlenül jelenti azt, h rasszista. nem akarok grammarnáciskodni, de ha már alacsony "kultúrális" színvonalú emberekrõl beszélsz, az KULTURÁLIS. "Lehet, hogy számodra elítélendõ, hogy vannak igényeink (oktatás, kultúra)- bizony 10-nél is több oviból választottunk és a környezetemben nem vagyunk ezzel az egyetlenek. Részben speciális igény is (nem nevelési, hanem vallási- étkezési is stb.), részben alaposság is." sztem a másik hozzászólót is az zavarja, ami engem is eléggé bevallom, h úgy beszélsz, mintha az igényes emberek csak Budapesten találhatnák meg számításaikat. az meg elég ironikus, ha az ország legkoszosabb, legzajosabb városából papolsz igényekrõl, hát kinek mik az igényei. sztem vhol az igényesség ott kezdõdik, h tiszta levegõ, tisztaság. hiába szereted te kultúrát, ha két múzeum között kutyapiszkos, teleköpködött utcákon/járdákon kell sétálgatnod. "Hanem az, hogy ha egy városban élek, akkor hiába költözök egy jobb környékére, mert lakni ugyan ez esetben ott lakok, élni viszont nagyobb területen élek, és ez a terület legalább annyit számít, mint a lakhely." ez így van. a budapestiektõl gyakori érv az, h "de hát én kertesben lakom egy külsõ kerületben". az jó dolog, de ettõl még munkába vagy bármilyen ügyet elintézni be kell menni a belvárosba. "Nyilván mindenkinek mások az igényei, de te vagy az, aki meg akarod magyarázni, hogy ég és föld a vidék és Budapest oktatás és kultúra szempontjából, én meg azt mondom, hogy ez így nem igaz. Nem attól lesz jobb a gyereknek, ha 10 helyett 1000 óvodából választasz, mert 1 jó óvoda is bõven elég, ha van ilyen. Itt Pécsen nem tudom, mert csak rövid ideje élünk itt, és nem itt tervezünk hosszútávon, de Sopronban például tudom, hogy vannak nagyon jó óvodák, és azt is tudom, melyikek azok." sztem se igaz. persze mindenkinek mások az igényei. vki örül, h 50 koszban lévõ óvoda közül tud választani, vki meg annak örül, ha 6 tiszta, vidéki között. az meg külön vicces, h a minden bpi bedobja ezt a "mi igényes kultúrfogyasztó emberek vagyunk itt Bpn". persze mert az átlag bpi az marha nagy színházba járó mûvelt ember. azért is van teleköpködve és összeszemetelve minden utca. "Ilyen dolgokra gondolok. Nem zavar benneteket, hogy mondjuk csak 3 mozi van a városban? Vagy hogy kevés a szórakozási lehetõség? Vagy elvagytok? Mit szerettek benne?" itt egy mozi sincs, de nem zavar. kinek mi számít szórakozási lehetõségnek. vidéki kisvárosban lakom, bár igazából falu, csak nemrég városi rangot kapott, de 2 évig Bpn laktam a suli miatt. mielõtt Bpre költöztem volna, nagyon izgatott voltam, de hamar lankadt a lelkesedésem. nekem a szórakozás pl. a biciklizés, az, h 15 perc alatt kint vagyok a természetben. amikor Bpre költöztem, rájöttem, h nincs ott semmi. azonkívül h több mindent lehet megvenni és h könnyebb eljutni színházba, moziba, semmi nincs ott nekem. múzeumok a szomszéd városban is vannak, sõt vár is. a probléma nem azzal van, h kevés a lehetõség, hanem h lusták és unalmasak az emberek. mondjuk az Bpn sincs másképp.
3 évig éltem Bp-n. Hazajöttem július 1-jén nyárra. Szó szerint meghülyültem már második nap. Nem érzem magamat itt jól, alig várom, hogy visszakerüljek augusztusban. Nem tudok hová elmenni, bármikor összefuthatok ismerõssel, úgy érzem, korlátozottak a lehetõségeim. Pozitívum, hogy friss a levegõ, könnyebben jutok ki a természetbe, nem koszosak az utcák (8. kerben laktam), lehet érezni a virágillatot, hallani a madarak csipogását stb. Nincsenek hajléktalanok minden 250. méteren (nem zavarnak, 99%-ban õk nem is bántanak senkit... csak rossz látni õket, hogy ide jutottak). Rossz emberek itt is vannak, de eddigi tapasztalataim alapján közel nem olyanok, mint a pesti nyóckeres nemzetiségek, akár fehérek (vagy csak nem tudok róla). Remélem, így is marad. 50 ezres városról beszélek. De nekem akkor is Pest az életem.
Vidéken nõttem fel egy kis faluban, de már 4 éve Budapesten lakom. Õszintén örülök neki, hogy nem itt voltam gyerek, ugyanis egész nap kint pocsolyáztunk, bandáztunk a szabad ég alatt. Bujkáltunk az árkokban, labdáztunk, átjárkáltunk egymáshoz, bicóztunk stb. Mindehhez nem kellett, hogy a szüleink, meg a babysitter a seggünkben legyen egész nap, mert nem kellett tartanunk attól, hogy elüt az autó, meg eltévedünk, meg elrabolnak, és nem utolsósorban teljesen egészséges az immunrendszerem, nem vagyok allergiás semmire, nem éget meg a nap stb. Sok budapesti ismerõsömnek minden baja van, egész nap a lakásban voltak gyerekként, néha jártak csak le a játszótérre. Gyerekként jó volt, felnõttként itt jobb, több a lehetõség.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én egy 500 fõs faluban élek Kelet-magyarországon az egyik legelmaradottabb régióban, de nem egy elci...gettósodott faluban. ez pesten kb két vagy három lépcsõháznyi ember egy rosszabb kerületbõl :) Persze, itt nagyobb területen szétszóródva élnek. Laktam már városban is lakótelepen, így tudom, hogy mi az elõnye és a hátránya. Város: Elõnyök: Éjjel-nappal kinn bandáztunk az utcán a haverokkal, mindig volt hová menni, volt KIVEL menni, az ember megtalálja a saját érdeklõdési körében élõ embereket. Minden problémádra találsz megoldást(szakembert, boltot, szolgáltatást) és az emberek egyértelmûen...nos...többfélék. Tágabb látásmódot szerezhetsz a világról. Nem véletlen, hogy vidéken gyûlölködõbbek az emberek más nemzetekkel szemben. Mert ide a külföldiekbõl is csak a rosszabbik fajta jut el. Negatívum: Közbiztonság. Vidéken nyitott ajtónál alszunk, ha meleg van. Éjjel egy nõ kimehet az utcára egyedül is. Pesten én férfiként vannak kerületek, ahová nappal nem tenném be a lábamat. Rengeteg a lepusztult csöves, zsebes, bûnözõ és az igénytelen emberek a tömegközlekedésben. Az emberek közönyösek, ez vidéken még nincs így. Itt még mûködik a helyi igazságszolgáltatás, a bûnözõk gyakran "esnek le a lépcsõn" elfogáskor és itt még össze lehet szedni 3-5 férfiembert, ha valakit helyre kell tenni mert rossz útra tért. Megvannak a társaságok akik nem nézik jó szemmel ha ok nélkül belekötsz a gyengébbe vagy ha éjjel besurransz valahová. Városban ez nincs meg. Falu: Elõnyök. Közbiztonság létezik. Az egy tévhit, egy legenda hogy mindent meg tudsz termelni magadnak. Ahhoz akkora földterület kell, ami a kisembernek nincs meg. Maximum ha van 100 ezres fizetésed, abból már úgy élhetsz, mint városban 150-160 ezerbõl. Ennyi a különbség, ennyit segít a kiskert meg a tyúk az udvaron. De az az álom, hogy lemész vidékre és MINDEN megterem ami az élethez kell, az vicc. Az emberek nyugodtabbak, könnyebben szóba állnak veled, mindenkit tudja hogy ki vagy, mit tudsz, mire számíthat tõled és... Negatívum: ...azt is hogy mit, mikor, kivel, miért csinálsz. Számomra negatívum, hogy az emberek egyszerûek. Egy csorda. Itt még Bud Spencer a mérvadó férfiasságban meg az izzadt paraszt, aki amúgy vékony, de valójában iszonyat ereje van. Na hát ez is egy mítosz, én súlyemelõ vagyok. A "paraszterõ" addig tart, ameddig oda nem hívom és a kezébe nem adok egy 40 kilós súlyzót vagy el nem jön velem egy boxedzésre. Csak EDZÉSRE, nem meccsre. Itt vidéken mindenki ért mindenhez, mindent jobban tudnak, tehát szakemberre ne számíts, ha problémád van, csak a sufnituningra :) Munkalehetõség nincs. Normális munka. Háromféle dolgozó ember van. Aki külföldön dolgozik, akinek saját földje van meg a közmunkás. Utóbbibõl rengeteg, de a többségüknek érthetõ okokból soha nem is lesz más munkahelye( nem ért semmihez; bunkó és lusta; nem akar dolgozni; droidmunkát akar végezni;). Ennyi hirtelen. :)
46: A francokat, én úgy írok, hogy mindkettõnek, a budapesti és a vidéki létnek is vannak elõnyei és hátrányai, és nem vagyok 100%-ban elégedett a jelenlegi lakhelyemmel, mellesleg írtam is, hogy nem tervezünk ide hosszútávon, hanem egy egyébként kisebb városba fogunk költözni pár év múlva, viszont nekem Budapest lenne összességében a kevesebb. Az oktatás csak egy szempont, de nyilván mindig van, amiben kompromisszumot kell kötni, aki Budapesten él, azoknak más dolgokban.
A kérdező hozzászólása: Egyébként a pécsi válaszoló tipikusan úgy ír, amirõl beszéltem ebben a kérdésben (az egyik hozzászólásomban). "nekünk ez is elég választék" "nekünk ez is jó" "ez van itt és kész". Minden vidéki ismerõsömön ezt a jól van ez-mentalitást látom. Ez persze nem baj, szerintem õk elégedettebbek.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 43: Én nem idegesítettem fel magamat, csak jeleztem, hogy nem szeretem a tapasztalatra vagy tekintélyre hivatkozást, mint érvelési módszert, ha van tapasztalatod, akkor le is tudod írni miért van így, meg tudod indokolni. Ráadásul ismeretlenül te sem tudod rólam, hogy milyen tapasztalataim voltak, és ez fordítva is igaz, ezért nem szeretném ebbe az irányba folytatni a vitát. Sajnos igazad van a pécsi munkalehetõségekkel kapcsolatban, én egyébként távmunkában dolgozok, de a munkahelyem egyébként egy elvileg gazdaságilag még elmaradottabb helyen van, mégis elég jó a bérem. Budapesttel nem az a bajom, hogy vannak problémásabb része, mert Pécsnek is vannak, korábban Veszprémben és Sopronban éltem, ott mondjuk a legproblémásabb részek is átlagos környéknek számítanának Pécsen vagy Budapesten. Hanem az, hogy ha egy városban élek, akkor hiába költözök egy jobb környékére, mert lakni ugyan ez esetben ott lakok, élni viszont nagyobb területen élek, és ez a terület legalább annyit számít, mint a lakhely. Nyilván mindenkinek mások az igényei, de te vagy az, aki meg akarod magyarázni, hogy ég és föld a vidék és Budapest oktatás és kultúra szempontjából, én meg azt mondom, hogy ez így nem igaz. Nem attól lesz jobb a gyereknek, ha 10 helyett 1000 óvodából választasz, mert 1 jó óvoda is bõven elég, ha van ilyen. Itt Pécsen nem tudom, mert csak rövid ideje élünk itt, és nem itt tervezünk hosszútávon, de Sopronban például tudom, hogy vannak nagyon jó óvodák, és azt is tudom, melyikek azok. És végül, te jó és rossz környékekrõl beszélsz, na de akkor meg nem szabad összevetni azt sem, hogy Budapesten hány intézménybõl választhatsz és máshol hányból, hiszen a te környékeden attól még nincsen sokkal több lehetõség, rossz környékre meg nem vinnéd a gyereked, ha meg messzebbre kell vinni, akkor meg több a macera. Így ebbõl a szempontból sem az a lényeg, hogy mi van Budapesten és mi van vidéken, hanem adott környék függõ a dolog.
A kérdező hozzászólása: Ne bántsátok már egymást, ez egy normális kérdés:) normális válaszolókkal és egy nagyon szimpatikus kérdezõvel, aki csak jó akar:) :D
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ...köszönöm a kioktatást, nem gondolom, hogy "pofátlan" lettem volna, ahogyan leírtad. Szomorú azért, hogy ennyire felidegesítetted magad egy számodra ismeretlen véleményén. Pécs szép város, vendégként (turistaként) szívesen járunk oda- de épp a karrier lehetõségek miatt valóban igencsak korlátozottak a lehetõségek- fõleg hosszú távon, fõleg középkorúan. Nekem bizony nem mindegy, hogy ugyanazt vagy közel ugyanazt a munkát mennyi pénzért tudom végezni. Budapestnek is van igenis élhetõ, családi házas, normális, nyugodt környéke és minden településnek mérettõl függetlenül vannak problémásabb részei. Lehet, hogy számodra elítélendõ, hogy vannak igényeink (oktatás, kultúra)- bizony 10-nél is több oviból választottunk és a környezetemben nem vagyunk ezzel az egyetlenek. Részben speciális igény is (nem nevelési, hanem vallási- étkezési is stb.), részben alaposság is. Nem baj, különbözõek vagyunk, én viszont sem a stílusodat, sem a véleményedet (ami nagyban eltér az enyémtõl) nem minõsítem sem pofátlannak, sem rossznak. A te preferenciáiddal valószínûleg a mostani lakóhelyed és életviteled a legjobb választásod és ennek ismeretlenül is örülök. Jó azért azt olvasni, hogy mindenütt van választási lehetõség ebben az országban is, legyen az fõváros vagy más település. A beszélgetést viszont nem folytatom, mert sem politizálni, sem a "pofátlanságra" hasonló módon reagálni nem szeretnék. Minden jót neked és Pécs tényleg kellemes hely.
...26-os válaszhoz ment a 28-as
...elõzõ vagyok: nagyon jó munkám van a pénzügyi szektorban- a pénzintézetek központjai Budapesten vannak- hacsak az agllomreációt nem számítjuk, az én munkámat máshol nem fizetnék meg ennyire. általában is igaz szerintem, hogy sokkal könnyebb munkát találni, munkahelyet váltani, munka és család mellett tanulni, mint az ország más részeiben.
Az üzenet küldõje: Gerzson Sándor Az üzenet címzettje: kabcsi Az elküldés idõpontja: ma 13:26 Az üzenet oka: A kérdésre írt válasz: Vidékiek! (úgy értem, hogy nem budapestiek) Mi a pozitívum a vidékben, és mi a negatívum? Szerettek ott élni? "Én a Corvin-negyedben lakom, eléggé belváros. Nyilván Bp koszos, büdös, ideges, de imádom. Én még egy külsõbb kerületbe se lennék képes jelenleg.." Az üzenet szövege: Patkány
A kérdező hozzászólása: utolsónak. Én még sose láttam vidéken ilyen táblát, én erre gondolok, hogy nincs kiírva így: [link]
A kérdező hozzászólása: köszönöm mindenkinek:) a vidéket azért írtam oda, hogy hogy értem, hogy ne a falut hasonlítsuk össze Bp-tel, mi itt vidéknek hívjuk mondjuk Szegedet is, szóval mindent, ami Magyarország, de nem Budapest. Szerintem ez abból adódik, hogy hivatalosan csak Bp city méretû, a többi town az országban, és mondjuk a németeknél több city méretû város is van.:)
bocs a hibákért telefonról vagyok.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gyõrben élek, imádom. Ha nyüzsgést akarok akkor elmegyek a belvárosba (Baross utca környéke, esetleg Árkád) Miaz, hogy nincsenek kiírva, hogy hánlytól hányig mennek a házak? Rossz helyen jártál, a környékünkön a 4-10 emeletes házak oldalára van felfestve minimum ember méretû számokkal :) Amit szeretek: Normális emberek vannak, friss a levegõ (nem mindenhol, de na) Egyébként nem értem minek kéne egy városba 564646378832890 mozi. Egy bõven elég Legalább nem akarnak versengeni. Minden szempontból jobban szeretem vidéket, mert , ha nem is az egész várost ismered, de a környékbelieket igen.. Van olyan ismerõsöm aki 15 éve ugyanott lakik Bp-n, aztán az emeletükön lévõ embereken kívûl max még 2 embert ismer a házban. Félreértés ne essék, nem fikázom Pestet, mert biztos vannak ott jó dolgok, de azért aki vidékre születik annak Budapest teljesen más, mint aki Pesten születik. Mi nem jó vidéken? Talán ritkább a tömegközlekedés.
szia, én éltem mind a két helyen. A fõvárostól rosszul vagyok, sok a csöves, tele szemettel, a 4-6 os villamoson félek, mert mindig valaki veszekszik rajta a másikkal, belsõ kerületek nagyon rosszak, minden lámpánál áll egy koldus.ritka b.nkók az emberek, soha nem öltöztem kihívóan, megis egyfolytaban leszólitanak. Hála Istennek, videken ilyen dolgok nincsenek amiket itt felsoroltam, sokkal normalisabbak az emberek, még egyszer nem szólitottak le és nem dudált rám senki, és nem kértem tölem az utcan pénzt.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Elõször is a vidéki, nem azt jelenti, hogy valaki nem budapesti :) Én "vidéki" vagyok, városban, de járok Pestre munka miatt. Az emberek egyáltalán nem mennek lassabban/gyorsabban, ugyanúgy vannak kedves és kevésbé kedvesek. Házszámokat láttam már itt is, ott is hiányozni. Ami más nagyon, az az autós közlekedés. Bár gondolom csak azért fura nekem, mert ott nem ismerem ki magam még rendesen. Miért zavarna, hogy csak 3 mozi van? Ugyanazt adják szinte mindegyikben. Csak azért van több Budapesten, hogy minden városrészben legyen. Szórakozási lehetõség sem kevés nálunk, mindig van valami rendezvény. Friss levegõt meg Budapesten is lehet találni, pl. a budai oldalon :) Mint ahogy nálunk sem friss a levegõ a belvárosban, de ha a környékre elmegyünk kirándulni, akkor már igen.
Én egy kisvárosban nõttem fel, szórakozási lehetõség 0, olyan értelemben, ahogy te érted, bár volt egy bár ami bezárt, meg most egy kocsmába járnak a fiatalok, ott jót lehet beszélgetni, meg inni. A legnagyobb pozitívum itt a tiszta levegõ, a nyugalom, a viszonylagos csend és hogy a Tisza-tó is itt van. Imádok itt élni, de nincsen munkalehetõség egyáltalán, õsztõl Debrecenbe fogok egyetemre járni. Pestet én semmilyen szinten nem tudom elviselni, a zaj, a tömeg, a bûz...
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én Pécsen élek, korábban éltem Sopronban és Veszprémben. A kevés mozi nem zavar (itt van a pláza meg egy art mozi), mivel úgysem járok moziba, ami filmet meg akarok nézni, azt letöltöm. Ami a szórakozási lehetõségeket illeti, buliba járós sem vagyok igazán, ellenben az élõzenés helyek hiányoznak (bár vicces, hogy pont most van Rockmaraton, én meg nem érek rá). Az utcanévtáblák dolgot nem értem, itt is és egyébként Gyõrben is a legtöbb helyen ki van írva a keresztezõdéseknél, másrészt a helyi lakosok amúgy is ismerik a fontosabb utcákat. Az, hogy egy háztömb mettõl meddig megy, az valóban nincs kiírva, hanem házanként van számozva, de általában logikusan, így nem okoz problémát megtalálni egy címet (mondjuk azért akad olyan utca ott, ahol régen szõlõsök voltak, ahol 5 családi háznak ugyanaz a száma egymás után, mert anno 1 szõlõ volt). Amit nagyon szeretek, az a kiránduló helyek közelsége, itt a Mecsek, Sopronban a Soproni-hegység, Veszprémben a Bakony, egyébként éppen ezért alföldi városba soha nem költöznék, Gyõrbe sem. A tömeget meg nem szeretem, ezért nem szeretem Budapestet, de Pécsen is vannak környékek, amelyeket nem szeretek ugyanezen okból. Ez a lassan mennek az emberek az utcán szerintem sztereotípia, és inkább csak az idõsekre és a turistákra igaz, nyilván a vidéki városok súlyosabban elöregedtek, mint Budapest, mivel a fiatalok közül sokan nem találnak helyben munkát, így Budapestre vagy külföldre költöznek, az idõsek viszont maradnak (jó, ez Gyõrre talán annyira nem igaz).
Én azért bírom mert csendesebb mint mondjuk BP. Kicsit kedvesebbek az emberek, általában jut idõ mindenre.Jártam már párszor pesten, mindig csak rengeteg autó, fejetlenség, mindenki rohan.Itt vidéken nyugi van, nem siet senki, leszólíthatsz valakit az utcán, hogy segítsen, vagy beszélgessetek. Szórakozási lehetõség nem feltétlenül kevesebb mint máshol, persze van ahol igen.Én pl. nem hiányolok semmit.Igaz hogy a közelben csak 1 mozi van, de nem hiányolom annyira többet.Vannak barátok, alkalmanként kis összejövetelek.Péntek esténként beülni barátokkal a kocsmába egy jó sörre, közbe beszélgetni. Szóval számomra valahogy csendesebb , nyugodtabb az élet mint Pesten.Ezért is imádok itt lenni :D
Vidéken az emberek többségét nem a szórakozás érdekli. Moziba is kevesen járnak. Aki mindenáron szórakozni akar, az vidéken is megteheti. Igaz, nincs annyi diszkó, utcabál stb, mint Pesten, de nem is hiányzik. Legfeljebb a tiniknek. Utcanévtáblák általában az utcák elején és végén mindenütt vannak. Nincs szmog, nincs annyi piszok, mint Pesten. Az emberek udvariasabbak, a szomszédokra számíthatsz, ha valamire szükséged van. Élhetõbb a vidék, mint a koszos Pest.
Én egy elég nagy faluban élek, van itt 2-3 gyorsétterem, 1 nagyobb disco(nem az a tipikus omladozó lebuj), jópár üzlet is, így nem volt gond a lehetõségekkel. Szeretek itt élni, nagyon nyugodt itt minden, csöndes az élet. Pozitívum, hogy mindent meg tudok termeszteni magamnak a kertben, ami csak kell, nem kell egész nap zajban/füstben lenni. Negatívumnak nem nagyon tudok mit felhozni..Mivel alapból nem vagyok az a bulizós fajta, nem zavar, hogy nincs annyi lehetõség szórakozásra.
Szerintem, amiket leírtál különbségeket nem igazán vannak meg nagyobb város és Budapest között. Ha egy kisvárost vagy falut hasonlítunk össze Budapesttel, akkor igen. Én nagyvárosban lakom, van normálisan minden. De azért a méretei miatt mégiscsak kellemesebb, mint Budapest. Nincsenek olyan óriási dugók, sokkal kényelmesebb és egyszerûbb a közlekedés, akár kocsival, akár tömegközlekedéssel. Nekem az fura, hogy munkaügyben voltál Gyõrben, tehát nem vagy már kisgyerek, ráadásul Gyõr nem egy kis falu, és te mégis így rácsodálkozol a dolgokra :D Fõleg, hogy nincsenek is ilyen különbségek pl. az emberek gyorsaságában, vagy kedvességében, vagy az utcák házszámában.
12: Ha nem jársz "vidékre", akkor miért is láttál volna ilyen táblát? Egyébként van. Fõként a hosszabb utcákon. Nyilván egy 5 társasházból álló utcán nincs ilyen :)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budapesten élek, kisgyermekes édesanya vagyok. A fõvárost egészében koszosnak, büdösnek, túlzsúfoltnak tekinteni pont olyan sztereotípia, mint a vidéket unalmasnak. Kertvárosi részen lakunk, családi házas övezetben, ahol az utcánkban este 8-9 után már csak elvétve megy autó- egyáltalán nem jellemzõ ebben a városrészben a zsúfoltság, hajléktalanok szoktak jönni, amikor kukakitevõs nap van- de látásból már ismerjük egymást. A szomszédok is, mi is külön teszük nekik pl. a ruhanemût vagy ha valami olyan dolog van, aminek örülnének. Van olyan köztük, aki megkért bennünket, hogy a kartondobozokat ne vigyük szelektívbe, meg az aludobozt, csak tegyük el neki stb. Itt lehet gyereket is nevelni: vannak szép új játszóterek is gyalogosan közel és a közlekedés is elég jó. A belvárosban dolgozom (autóval járok, 20 perc alatt bejutok) ha valaki tényleg csak pl. a 4-6 villamos vagy az Oktogon tér alapján minõsíti Budapestet, az joggal gondolhatja, hogy itt 2 millió ember így él, de ez nagyon nem így van. Ami számomra fontos az az, hogy valóban lehet válogatni a jobbnál jobb oktatási és kulturális intézmények között (még önkormányzati oviból, iskolából is több van), ugyanígy változatos családi és gyermekprogramok, amiért nem kell sokat utazni (pl. bábszínház stb.). Agglomerációból, vidékrõl lehet, hogy nem tudnám behordani a kisfiamat abba az intézménybe, amiért fizetni kell ugyan, de kiemelkedõ színvonalú- ezzel talán teszünk valamit a gyermekünk jövõjéért is. Ugyanígy rengeteg sportolási, tanulási lehetõség is helyben adott a gyerekek számára, pár kerülettel arrébb menve is csak néhány kilométeres különbség. Sokféle szolgáltatóból lehet választani (mindenféle autószerelõ vagy karbantartó szakember, de akár fodrász, kozmetikus stb.) van- rengeteg könyvesbolt, hatalmas parkok, könyvtár stb. én ezért szeretem.
Egy kis faluban lakom, tanulok úgyhogy csak nyáron vagyok otthon, egyébként Pesten lakom. Nekem Bp sokkal jobban tetszik, mindig vannak körülöttem emberek, könnyebb munkát kapni, pezseg a város, imádom :D De ismerek olyat is, aki visítva menekült vissza vidékre. Szerintem introvertáltaknak nem jó városban lakni, könnyebb elmagányosodni.
A kérdező hozzászólása: utolsó: ez ugye a háború miatt alakult így, mert újjá kellett építeni Bp-et, és vidékrõl elhordtak mindent, mert nem tudtak volna mit enni a fõvárosiak. Meg az is hozzátartozik, hogy az itteniek többet adóznak (nagyobb a fizetésük akár 4-szeresen is, és több élvezeti cikket vesznek sokkal, így részben a saját pénzüket természetes, hogy a saját városukba forgatják vissza fejlesztésként) Ettõl függetlenül, szerintem is borzalmas, hogy hagyjuk elpusztulni pl. Kelet-Magyarországot.
Én szó szerint vidéki vagyok, Pécs mellett lakom. Falu: jó levegõ, nagyon jó itt lakni, félig-meddig mezõgazdasággal is foglalkozunk, nagy házunk van, de a faluban abszolút nincs munkalehetõség, se rendes iskola, ingázni kell és azért a tömegközlekedés is lehetne jobb 8sûrûbb). Pécs: Én nagyon szép helynek tartom, hat éve járok be oda iskolába. Szép város, nem olyan nagy hogy túlzsúfolt legyen, a levegõ is jó általában, déli lejtõ, sok napsütés. Vannak jó iskolák, az egyetem se rossz (bár én biztos nem ide megyek). Hátulütõje hogy ha nem asztalos vagy kõmûves (kétkezi munkás) akarsz lenni akkor nagyon nehéz munkát találni, egy jobb végzettséggel lehetetlen kihasználni a képességeidet. Igazi fejlõdést nem látni az egész környéken, csak az uniós támogatásból épülgetnek kulturális építmények meg ilyesmi. A gyárak már nagyrészben kitelepültek, nem állítunk elõ semmit. A vidéknek ez is a nagy problémája, hogy már az ötvenes évek óta csak BP fejlõdik, oda megy a tõke, az ország többi része meg kapáljon a kertben azt kész. Még Sopron, Gyõr környéke jobb helyzetben van az Osztrákok miatt.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én a Corvin-negyedben lakom, eléggé belváros. Nyilván Bp koszos, büdös, ideges, de imádom. Én még egy külsõbb kerületbe se lennék képes jelenleg kiköltözni. Imádom a multikulturális hangulatát, a rengeteg street foodot, imádom, hogy ha kedvem tartja, a barátnõmmel hajnal 2-kor leugorhatunk a múzeum cukrászdába. Senki nem szól bele az életembe, nem ítélkeznek, nem pletykálnak. Tiszteletben tartják a másik személyiségét. Vidékrõl származom, de már tizenvalahány éve pesten élek. Ha néha visszautazom a szülõvárosba, minden bajom van, és amint visszaérek pestre, átjár az érzés, hogy hazaértem. Ez az otthonom, és imádom! Egymást érik az utcai rendezvények, mindenki megtalálja a számítását. Szinte naponta fedezek fel egy újabb csodálatos utcát, stb. Imádom, hogy hajnal 3-kor is többen vannak az utcán, mint egy vidéki kisvárosban napközben. A gödör környékének bohém hangulata, a lõrinc pap tér meghittsége és nyugalma. A madách téren az orvosi egyetem éjjel is nyitva tartó könyvtára. napfelkelte megnézése a szabadság hídról. Végtelenül lehetne sorolni :)
Én születésemtõl fogva Székesfehérváron (Fejér megye) élek, és szörnyen unalmasnak tartom már... Kb. százezren élnek itt, szóval nem olyan kicsi város, de a lehetõségek igencsak korlátozottak. Egy mozi van, Pesthez képest kevésféle ruhaüzlet található csak meg, ezért ruhát vásárolni mindig Pestre járok. Unalmas a belváros, turistáknak biztos szép, de amikor már 130-adszorra jársz ott, jobban ismered, mint a tenyeredet, arról nem is beszélve, hogy nem túl hosszú a "sétálóutcája"; kb. 10 perc alatt az elejétõl a végéig érsz. Színvonalas szórakozóhely alig van, rendes étterem sincs sok, McDonaldsból is van kb. 3 az egész városban. Rendszeresen járok Pestre rokonok miatt, vagy csak az említett vásárlás miatt, és sokkal jobban tetszik, mint Fehérvár. Szeretnénk a családdal odaköltözni, amint leérettségizem. Egyszer eltöltöttem egy teljes hetet Pesten, és amikor visszajöttünk ide, úgy éreztem, mintha egy faluba érkeznék vissza. Nagyon furcsa és rossz volt. Kiváltképp tetszik Pestben, hogy a villamoson, buszon stb. nem bámulnak meg, ha felemás zokniban vagy, kb. mindenki lesz*rja, hogy a másik mit csinál/hogy néz ki. (Persze nem jó, ha ez átmegy bunkóságba, de nekem jobban tetszik ez, mint pl. egy falu esetében, ahol arról is pletyka folyik, hogy kinél mi volt ebédre.) Jobban tetszik az a mentalitás, hogy nem foglalkozunk idegenek életével. Az is tetszik, hogy Pest úgymond multikulti, sokféle ember megtalálható, lehet ismerkedni külföldiekkel (nekem pl. sikerült :D). Ezek kívül vannak nagyon szép helyek, én szeretek a Váci utcában sétálgatni, de szeretem a kertvárosi területeket is(pl. 15.ker), ott elég nyugis életet lehet élni. Ha viszont valaki pörgõsebb életet akar, ott azt is megtalálhatja. Viszont sok pestitõl hallom, hogy ott élni valami agyvérzés, minden büdös, piszkos, sok a por, szmog, az emberek bunkók, stb. Én nyilván nem láthatom olyan jól ezt át, mivel hosszabb ideig még nem sokszor tartózkodtam ott, de biztos van ebben valami. Mindenesetre én a lehetõségek miatt költöznék Pestre, azon belül meg egy kertvárosi, nyugisabb kerületbe, ahonnan azért könnyû elérni a belvárost. Forgalmas út melletti lakásba, szmogos, balhés helyekre természetesen nem mennék, akkor inkább legyen Fehérvár. De mindent összevetve én nagyon szeretnék Pesten lakni, szerencsére a családom is szeretne odaköltözni, szóval idõ kérdése, és ez megvalósul. 18/L
Isten hata mogotti faluban elek, de imadom. Ha mozizni, mekizni akarok akkor baratnommel felulunk a buszra es bemegyunk varosba. :) De itt is remekul fel lehet talalni magad. Delelott otthon segitek, kutyazok stb. Delutan pedig baratnovel seta, haverokkal a palyan foci/kosar, vagy csak siman dumalgatas a palyan, motorozas, letekeres a tora. :) Szoval rengeteg a lehetoseg csak meg kell talalni szerintem a megfelelo tarsasagot.:) Es szerintem ezerszer jobb, mint Pest.
Mostanában beszéltünk barátnõmmel arról, hogy ugye a vidék többjelentésû szó, mert Budapestrõl nézve vidék minden ami nem Budapest, egy megyeszékhelyrõl nézve vidék minden a megyében a városon kívül, egy nem megyeszékhely, de közepes méretû városból nézve meg a falvak a környéken a vidék. Barátnõm erre mondott poénból egy jót, fokozni kell a szót, vidék, vidékebb, legvidékebb, legeslegvidékebb. Vidék minden Budapesten kívül, vidékebb a kisvárosok (30 ezer alattiak), legvidékebb a falvak, legeslegvidékebb a mindentõl távol esõ zsákfalvak. Mondjuk így :-)
Én Budapesten élek, kertvárosi részen. Szeretem, mert csöndes, nyugodt, de ha pörgésre vágyom, akkor fél óra buszozás után a belvárosban vagyok. Szeretek itt élni, amihez valószínûleg leginkább a megszokás tesz hozzá, hisz megszoktam, hogy itt sokszor vannak turisták, sokan rohannak (többek közt én is). Voltam már több vidéki városban, tényleg igaz, hogy Pesthez képest nem rohannak annyira észveszejtõen, hogy könnyebben elegyednek beszélgetésbe. Talán azért, mert fiatal vagyok, de mikor ilyen helyen járok, akkor az a pár utca, amit belvárosnak mondanak, nekem kevés, hozzászoktam a rengeteg lehetõséghez. Mindkét helynek megvan a maga elõnye és hátránya is, nem mondom, hogy soha nem élnék vidéken, de jó nekem itt Pesten.
12: 5-ös vagyok, én viszont értettem milyen táblára gondolsz, Budapesten kívül ez valóban ritka, szerintem azért nem használják, mert nem igazán van rá szükség, ugyanis Budapesten a parkolási helyzet miatt nagyon fontos, hogy végig képben legyél, hogy az adott háztömb melyik házszám tartományt foglalja magába. Vidéken ennek kevés helyen van jelentõsége, elég a házszám és az utcanév. Ahol ez hasznos, ott vidéken is van, fõleg belvárosok autóforgalomtól nem elzárt utcáin.
Én egy vidéki kisvárosban lakom születésem óta. Itt is lehet mit csinálni, ha az ember akar. Én soha nem voltam egy diszkóba járó ember szóval errõl nem tudok nyilatkozni, de kávéházak, éttermek, mozi itt is van. Én azt szeretem legjobban a kisvárosban, hogy "nincsenek távolságok". Szépen, kényelmesen át tudok sétálni akármelyik barátomhoz. És egyik sem lakik messzebb fél óránál. Agyamra megy Pesten, hogy az egyik rokontól a másikig háromnegyed óra tömegközlekedés, a déli fél óra. De most komolyan, annyi idõ alatt átérek a szomszéd városba is :) Emellett Budapesten folyamatosan fulladok. Úgy érzem mindenki rohan, mindenki ideges és mindenhol tömeg van. Vidéken ha elegem van a városból csak felülök a biciklimre és feltekerek a közeli hegytetõre. Az ember ha akar a kutyával sem találkozik egész nap :)
Hát nekünk ez a normális, mi ezt szoktuk meg. Budapest engem mindig is riasztott, mikor ott voltam, mindenhol hajléktalanok, tömeg, mindenki rohan, a zsúfolásig tömött metró, ááhhh, egy napot nem bírnék ott ki. Nagyon erõs váltás vidék után, mintha 2 különbözõ ország lenne. Azért elég sok szórakozási lehetõség van, én Debrecenben éltem sokáig (jó, az sem egy kisváros) de ott volt rengeteg szórakozóhely meg miegymás.

Mi a véleményed a 7. kerületről és Zuglóról? Jó itt élni? Veszélyes a környék? Ért már különösebb atrocitás?

Legjobb válasz: Ott nõttem fel. Azt leszámítva, hogy egyszer egy nyár alatt 3 autórádiónkat lopták el, és hetente leszívták a benzinünket, soha nem történt semmi, ez is 15 éve történt. Igaz, ez a kertes házas rész, lakótelepen nem tudom, mi van. Csak érdekesség: a szomszéd utcában van a cigányoknak fenntartott Máltai Szeretetszolgálat, csomóan vannak, és így sem ért még minket soha semmilyen, sem szóbeli, sem tettleges attrocitás.

Ott nõttem fel. Azt leszámítva, hogy egyszer egy nyár alatt 3 autórádiónkat lopták el, és hetente leszívták a benzinünket, soha nem történt semmi, ez is 15 éve történt. Igaz, ez a kertes házas rész, lakótelepen nem tudom, mi van. Csak érdekesség: a szomszéd utcában van a cigányoknak fenntartott Máltai Szeretetszolgálat, csomóan vannak, és így sem ért még minket soha semmilyen, sem szóbeli, sem tettleges attrocitás.
Én a 7. ben lakom és a 8. ban dolgozom. Eddig nem volt különösebb bajom a hetedikben, ellen ben a 8 ban 3 cigány belémkötött, a pénzemet akarták, de gázsprayt kaptak.
A hetedik kerület bár pici, de nem egységes, a Károly körút is az, meg a Garai tér is. Ez utóbbi rosszabb, de nem vészes. Velem soha semmi nem történt, da hallani hallottam már fényes nappal nyakból láncletépõs eseteket. Zugló se egységes, vannak kifejezetten elegáns kertvárosi részei.

Mik a tapasztalatok a pénzügyi tanácsadó és hasonló szakmákról? Meg lehet ezekből élni?

Én az ilyen fearelj be embereket, tukmálj rá szerz?déseket másokra, piramis elven m?köd?, 22 évesen milliomos lehetsz típusú munkákat életképtelennek tartom... De rengeteg van bel?lük, és ha annyira nem menne, nem lenne ennyi. Plusz van egy haverom aki egy ilyen miatt hagyta ott az egyetemet, ha akkora szar lenne csak nem cseréli be az egyetemre...

Legjobb válasz: Egy igazi pénzügyi tanácsadónak gazdasági végzettsége van egy jobb egyetemrõl + sok éves TAPASZTALATA a pénzügyekben. Minden más kamu...

Egy igazi pénzügyi tanácsadónak gazdasági végzettsége van egy jobb egyetemrõl + sok éves TAPASZTALATA a pénzügyekben. Minden más kamu...
amit a érdésben és a kifejtésben írtál két különbözõ dolog. Amibõl meg lehetne élni kérdésed vonatkozik az Multi-level-marketing (MLM) amihez sok rábeszélhetõ ismerõs kell. A páromat is be akarta szervezni egy haverja, aki azóta vagy 100ezret bukott rajta... annak az volt a lényege hogy "nagyon jó minõségû" árukat árultak nagyon drágán "de megéri mert sok" te kpasz egy virtuális irodát a cégtõl és ezeket az árukat neked meg kell venni és eladni, késõbb pedig magad alá beszervezni embereket akiknek szintén meg kell venni az árut és az ismerõseiknek eladni... és az õ bevételükbõl, meg amit te eladsz kaptál volna %. (más kérdés az hogy a tea 5000ft feletti áron volt) szóval az MLM-hez sok rábeszélhetõ (és nem csóró) ismerõsöd kell hogy legyen, és akkor bevállik... máskülönben csak vesztesz rajta
Azóta mi van az ismiddel? Bejött neki a dolog, hogy a sulit otthagyta? Szerintem mûködhet csak tudni kell jól csinálni, nem tukmálni mert akkor el se szabad kezdeni. Én is MLM-zek mellékesben de soha nem tukmáltam. Valakit nem érdekel!Következõt s'il vous plait
Hogyne lenne. 16F
Hogy lehet élni? Ne viccelj már tudod hány nõ nem éli át egyáltalán az orgazmust se így se úgy? Köztük én sem. Még csak a csiklóit csak-csak érezni szoktam hogy mindjárt, de eljutni sosem tudok, de a másikat... szerencsés nõk azok akik átélik mégha csak az egyiket is.
Nekem csak csikló orgazmusom volt/van, de még ezért nem akartam "öngyi" lenni XD Igazából xarok rá milyen a hüvelyi, így is élvezek akkorát, mint atom.
Egy felmérés szerint a nõk 75%-a soha életében nem él át orgazmust. Egyáltalán. Még nem haltunk ki.
akkor én szerencsés vagyok mert nem vagyok benne abban a 75%-ban :D
nekem sose volt hüvelyi orgazmusom csak csiklói.még élek, nélküle is.
Nekem sincs hüvelyi, csak csiklói. Bár az sokkal erõteljesebb, ha a hüvelyemben is van vmi (nyilván péniszre vagy ujjra gondolok, nem szoktam traktort vagy egyéb okosságot magamba dugdosni:D). Érdekes, hogy most mindenki bevallja. Pedig már kezdtem azt hinni, gyakorin mindenkinek van hüvelyi orgazmusa...
Nekem sincs hüvelyi orgazmusom, csak csiklói. De régebben még ez sem jött össze ha pasival voltam, úgyhogy én nagyon örülök hogy így el tudok menni. A hüvelyi kicsit sem érdekel, én úgy érzem már elértem a gyönyörök csúcsát, elképzelni sem tudom, hogy ennél bármi is jobb lenne (beleértve a hüvelyi orgazmust), szóval nem érdekel a téma. Szerintem amúgyis nagyon kevés nõ képes rá.
Nekem sem volt még hüvelyi orgazmusom, sõt pasival még csiklói sem. Mondjuk nincs is még túl sok tapasztalatom, remélhetõleg idõvel rájövök hogyan engedhetem el magam ha nem vagyok egyedül :(

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!