Találatok a következő kifejezésre: Milyen volt szocializmus (10 db)

Mi a különbség a szocializmus és a kommunizmus között? Milyen (volt) egy szocialista és egy kommunista ország?

Legjobb válasz: szocializmus (latin) Baloldali (eszme)rendszer, társadalmi egyenlõséget valló hatalmi rendszer, politika. A kommunizmus álneve. És ezt nem én írtam, így van benne az értelmezõ szótárba, szóról szóra.

szocializmus (latin) Baloldali (eszme)rendszer, társadalmi egyenlõséget valló hatalmi rendszer, politika. A kommunizmus álneve. És ezt nem én írtam, így van benne az értelmezõ szótárba, szóról szóra.
A kommunizmus a szocializmus kiteljesülése. Régen is hangoztatták, hogy "építjük a szocializmust". Na már akkor marhára le voltunk maradva, mert nálunk még az se volt kész, nemhogy a kommunizmus.:P
A kommunizmus lett volna a lenini gondolkodás tökéletes megvalósulása, melynek során az orosz nép elérte volna a egyenlõséget. Lényege: a dolgozó dolgozik, az elosztás egyenlõ. Szocializmus: dolgozó dolgozik, az elosztás a rászorulás alapján! Az elgondolás nem rossz, de egy csúcsratermelõ kapitalista világnézetben gyakorlatilag abszurd! -illéspityu-
Én megéltem még azt az ún. szocializmust, amit ma sok fiatal kíváncsian kérdez. Egyáltalán nem romantikázok, vagy vágyódok vissza abba a rendszerbe, de pusztán elméleti szinten érdekesnek tartanám, ha elgondolkoznánk, milyen alternatívák lehetnek amelyeket ésszerûen még az ember kivitelezhetõnek tarthat? Már volt valahol, aki említette a kibucokat, vagy az amishokat amerikában, de ha az amishok vallási alapon épülõ "társadalmi"elvét figyelmen kívül hagyjuk is, lehet esetleg abban valami, amit az egyenlõség elvével el lehet érni? Ezt azért kérdezem, mert az ami most uralkodik a világban, szintén nem tûnik ebben a formában hosszúéletûnek! Nagyon ingatag lábakra épül, legalábbis szerintem.

Milyen volt azoknak az élete a szocializmusban, akik valamilyen vallási felekezethez tartoztak?

És hogyan éltek volna akkoriban Magyarországon a Jehova tanúi? (Ott a "volna" szó, ugyanis a JT csak 1989 óta létezik Magyarországon)

Legjobb válasz: A történelmi egyházaknak nem volt nagy gondjuk, bár a fontos pozícióban lévõ elvtársak nem járhattak templomba, de legalább csak az volt ott,aki komolyan gondolta :-) A Hit gyüli elég sok üldöztetést szenvedett, mert nem volt bejegyzett egyház csak szekta, csoportosulás, az pedig gyanús dolog volt akkoriban. Ha jól tudom, Németh Juditot le is tartóztatták illegális keresztény könyvek fordításáért.

A történelmi egyházaknak nem volt nagy gondjuk, bár a fontos pozícióban lévõ elvtársak nem járhattak templomba, de legalább csak az volt ott, aki komolyan gondolta :-) A Hit gyüli elég sok üldöztetést szenvedett, mert nem volt bejegyzett egyház csak szekta, csoportosulás, az pedig gyanús dolog volt akkoriban. Ha jól tudom, Németh Juditot le is tartóztatták illegális keresztény könyvek fordításáért.
A történelmi egyházaknak sem volt egyszerû dolga. Mivel a hitoktatás, közösségbe járás "felügyelet alatt volt". És természetesen voltak közösségek, amelyek még extra figyelmet kaptak. Többször igazoltattak, volt házkutatás, a hitoktatónkat idõnként letartóztatták. Miután kikértük a kartonjainkat arendszerváltás után mi is csodálkoztunk, hogy jelentések voltak táborokról, kirándulásokról...stb Engem pl.ezért nem vettek fel egyetemre, (meg ismondták, hogy ymegbízhatatlan vagyok) szerencsém volt, hogy jött a rendszerváltás és 2 év munka után jelentkezhettem újra A jehova tanuiról nem tudok sokat, viszont biztos voltak 89 elõtt is, hiszen ismertem olyat aki JT volt a nyolcvanas években is.
Én Jehova tanúja vagyok. Jehova tanúinak is nehéz volt az az idõszak, hiszen nem gyakorolhatták szabadon a vallásukat. Mégis kisebb csoportokban összejöttek, hogy tanulmányozzák a Bibliát. Gyakran megfigyelték és lehallgatták ezeket a személyeket és többeket bebörtönöztek, koncentrációs táborokba vagy kivégzõtáborokba szállítottak. Magyarországon nem csak 1989 óta vannak Jehova tanúi, csak ekkor adták meg nekik a jogi státuszt. Õk már jóval korábban jelen voltak, csak más néven (Bibliakutatók).
Szia! Egy szóval: nehéz. Az a közösség amihez én tartozom a 70-es évek közepe óta létezik, és 89-ig illegállisan mûködött. Igaz, én csak a kilencvenes évek elején csatlakoztam a közösséghez, de elég sok mindent meséltek a régiek. Érdemes különbséget tenni az elfogadott (megtûrt) felekezetek és az illegálisan mûködõek között. Én elõtte reformátusként éltem, és nagyon sok gondot nem okozott tizenévesként a vallásosságom, sokkal jobban összetartottunk akkor mikor nem preferált dolgokat csináltunk, mint most, amikor az állam még anyagilag is támogatja az elfogadott egyházakat. Nos az új egyházügyi törvénnyel könnyen visszaállhatnak azok az idõk, amik a szocializmusban voltak. Nagyon érdekes, hogy éppen azok okozták a legtöbb kellemetlenséget ezekben az idõkben, akik vallásosként együttmûködtek az állammal, és feljelentgették az illegalitásban mûködõket. Ha szoktál libegõn utazni, akkor láthatod a mi felekezetünk központját (egy nagy üveges épület a libegõ alatt) nos, ezt rendszeresen "bontatták" a feljelentõk...például. Üdv. Péter
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat

Milyen volt a szocializmusban élni? Miben volt rosszabb / jobb mint most?

Legjobb válasz: Összehasonlíthatalanul nagyobb volt a lét és vagyonbiztonság. És ne felejtsük el magyarországon volt a legenyhébb a diktatúra az összes országhoz képest.Nem tudom hogy olyan emberek részérõl miért hangzanak el hazugságok akik nem is éltek akkor? Mire való a demokrácia és a szabadság ha az ember éhen döglik?

Összehasonlíthatalanul nagyobb volt a lét és vagyonbiztonság. És ne felejtsük el magyarországon volt a legenyhébb a diktatúra az összes országhoz képest.Nem tudom hogy olyan emberek részérõl miért hangzanak el hazugságok akik nem is éltek akkor? Mire való a demokrácia és a szabadság ha az ember éhen döglik?
Én még a második vagyok pld kitûnõ tanuló voltam és soha nem léptem be se az úttörõbe se a DISZ-be mert fontos volt az iskoláknak a jó tanuló és többet megengedhettem magamnak.
22.o6. DISZ 56 elõtt volt, utána volt a KISZ.
21:38 Nem DISZ hanem KISZ
Nezd a Szomszedok c. sorozatot.
Csodálom, hogy még nem tévedt erre az oldalra egy hazafias mélymagyar, és az összes válaszolót nem titulálja agymosott komcsinak.
Azt mindenki kifelejti hogy a jólét nyugati hitelekbõl volt fedezve.Volt akkor is legalább ennyi probléma mint ma, csak senki nem tudott róluk és amikor kiderültek annál inkább az országra borultak.Hitelekbõl bárki tud jólétet teremteni ahoz nemkell szocializmus.
Elõzõ vagyok.Annak ellenére viszont hogy gyûlölöm a kommunistákat, becsülöm azokat az embereket akik a rendszerváltáskor nem az mszp be léptek be hanem az mkp ba ugyanis ezzel jelenzték hogy az elveiket többre tartják a hatalomnál és a pénznél.
Édesapám tetõfedõ volt, Édesanyám gépírónõ, Nagyszüleim szövõgyári munkások. Volt autónk, kis hétvégi házunk az Alföldön egy tónál, megéltünk, nem luxusban, de jól és mindenünk megvolt. Most semminik nincs már, pedig nem pazarolunk.Jónéhány családtagnak még munkája sem. Mi szerencsések vagyunk a párommal, mindkettõnknek van munkánk, takarékoskodunk, de bizony ilyenkor sokadikán már nem jut mindenre, ételbõl is csak a legalapvetõbbre. Mikor is volt jobb?
Elõzõnek:Az hogy akkor volt munkád, hogy olcsóbban tudtál kaját venni, hogy a benzin olcsóbb volt, mind mind hitelekbõl volt fedezve, ma is megtehetnék ezt(meg is tették), jó is lenne egy ideig de utána ugyis befuccsol.
És azt hiszem ez jól mutatatja hogy a külföldi tõke még a legnagyobb ellenségét is képes megvenni.Szóval senkinek ne legyenek illúziói hogy a jobbikot esetleg nem tudják majd megvenni.
Tízszer akkora a hitelállományunk, mint a szocializmusban volt, mégis tízszer rosszabbul élünk. Akkor nem tízszer kéne jobban élnünk? Ha már hitelbõl mindenki tud jólétet teremteni. És igen én nekem jobb volt. bár csak 14 évet éltem abban a rendszerben. Nem politizáltunk, a szüleim sem és meg voltunk róla gyõzõdve, hogy ez mindörökké tart.
Mert a szocializmusban legalább volt annyi a politikusokban hogy a hitelt arra költötték amire kell nem pedig önös céloknak megfelelõen.
Csináljunk újból szocializmust.nemzetit!!!
én teljesen kész vagyok a válaszoktól. mint minden diktatúrában nagyobb volt a közbiztonság. viszont nem voltak jogaid. ha egy rendõr összevert, nem tudtál semmit csinálni. aki kritizálni mert, azt elhallgattatták. én megértem, hogy mindenki szívesen emlékszik vissza a fiatal kori emlékeire, de ez nem a szocializmus vívmánya. az emberek a lakásokat a tanácstól bérelték, tehát nem saját tulajdon volt, ahogy itt vki írta. minden társasházhoz tartozott egy házmester, aki általában a besúgó is volt, figyelte hogy ki mikor jön, mikor megy. ha a tanács úgy gondolta, hogy túl nagy a lakásod, akkor köteles voltál vagy elcserélni vagy egy vadidegennek kiadni az egyik szobát. nyugati rádióadót csak titokban, zárt ablakok mögött szabadott hallgatni. mindenkinek volt hivatalos MUNKAHELYE, de nem munkája. a munkahelyeken jól elvoltak. ha vki megtudta, h banán érkezett, akkor leadta a drótot és aki tudott róla, rohant munkaidõben elbarnult banánt vásárolni. néha nem folyt a csapból a víz, mert túl kevés volt a nyomás vagy hivatalosan "a duna állása alacsony". sokkal kevesebb embernek volt autója, a lavorkék trabantra is több évet kellett várni. a tüzép házhot szállította a tüzelõfát, amit elõtte meglocsolt, hogy nagyobb legyen a súlya. nem tudott mindenki elhelyezkedni az eredeti szakmájában, mert a szülei nem feleltek meg a rendszernek (mert hát az ember sokat tehet arról, h mit csináltak a szülei) egy mai éjjel-nappalban nagyobb a választék, mint anno egy közértben. édesapám megígérte harmadikos koromban, hogyha jeles lesz a bizonyítványom, akkor kapok egy biciklit. sajnos csak augusztus végére kaptam meg, apám az összes kapcsolatát kihasználva jutott hozzá, mert az egész országban nem lehetett gyermekbiciklit kapni. tilos volt a nyugati sajtó. nem vagy csak elvétve volt fénymásoló, mert az uralkodók féltek attól, hogy ott nem kívánatos propaganda anyagot gyárt vki. három évente lehetett kérvényezni, h vki nyugatra akart utazni. ehhez szükséges volt a személyzeti fõnõk beleegyezése és felnõttenként 100 dollárnyi valuta átváltása volt engedélyezve. a gyermekeket általában nem lehetett magaddal vinni, azok voltak a zálogok, h visszajössz. egyéni utazás csak kivételes esetben volt lehetséges. az individualizmus nem volt kívánatos, ezért el lett nyomva. mindenki lopott a munkahelyén, az állam ezt tudta és akkor használta fel ellened, h kényelmetlen megnyilvánulásaid voltak. akinek nyugati ismerõse volt, ott rendelte a farmert, a fa-szappant az "aranymarlborot" stb. ennyit ahhoz, hogy mindent lehetett kapni. még sorolhatnám, de hallgass végig a 70es, 8as évekbõl néhány hofit.
03.02-esnek:most miben jobb?Leírtad a hátulütõket, mind apróság volt a mai problémákhoz viszonyítva(munkanélküliség, létbizonytalanság, gátlástalanul és büntetlenül bûnözõ cigányhordák stb.). Volt munkahely, de nem volt munka?Megkaptad a fizetésedet és meg is éltél belõle, nem?Most mivel jobb, hogy alig van meló, ki vagy szolgáltatva a munkaadónak, vagy kifizet, vagy "elfeljti", be általában nem jelent stb. Inkább ezerszer élnék olyan körülmények között, mint nyomorgok most.
Az milyen, hogy valaki azt mondja , hogy éljen a kommunizmus(még ha nem is írja le) és akkor a jobbikra szavaz ? :D
Ti elmebetegek arra nem gondoltok, hogy ez a sok jóléti szolgáltatást többtíz milliárdos NYUGATI KÖLCSÖNBÕL fedezték...... AMIT TI IT ELKÖLTÖTTEK, AZÉRT A NYUGATIAK DOLGOZTAK MEG, AKIKNEK A SAJÁT JÓLÉTÜK MELLETT MÉG MARADT ELÉG PÉNZ, HOGY FEDEZZÉK A TI KIS SZOCIALISTA KIADÁSAITOKAT!!!!!! NEM A SAJÁT ÉS AZ ORSZÁGOD MEGTERMELT PÉNZÉBÕL ÉLTÉL!!!!!!
Miért, a gengszterváltás óta hány milliárdot vettek fel a nyugattól?Igaz, azt el is lopták és nem maradt a kisembernek belõle semmi.
Szerintem sokkal jobb volt abban az idõben . Lehet , hogy az életszínvonal nem volt az ami most , de a foglalkoztatottség 100% volt. Biztoság jobb volt nem voltak szélsöségesek mint a Jobbik .Hozzátenném ezt a szocialista párt csinálta , aki meg most öket élteti le mocskos kommunistázzák sajnos , pedig egyszer azt mondjak hogy jobb volt akkor . Ha nincs rendszerváltás szerintem jobb lenne az ország helyzete . Kinában nem történt meg , és nézzétek mennyit fejlödött elöre.... mi meg mennyit hátra.
Jobbikra fogok szavazni... de képmutatás azt mondani hogy a 80 évek rosszabbak voltak mint ami most van én nem ilyen rendszerváltást akartam sõt ami azt illeti szívesebben élnék abban a kórban már csak a közbiztonság miatt is
A kérdező hozzászólása: Köszi a tanulságos válaszokat!
Hianycikk sem volt, mert kimentunk a lengyel piacra es kez alatt minden volt:P
"Csodálom, hogy még nem tévedt erre az oldalra egy hazafias mélymagyar, és az összes válaszolót nem titulálja agymosott komcsinak." na pont hogy te nem hiányoztál ide... látod te csinálod itt a feszültséget
Ide tévedtem, és nem, nem pontoztam le senkit. Ha logikus, kerek egész érvelés, akkor miért tenném? A választ nem tudom, arra a 3 hónapra nem emlékszem:) Bár valamiért csak megbukott. Egy a bibi azzal, hogy mindenkinek volt munkája, hogy a semmi is meg volt fizetve-> kicsit meg van csúszva az államháztartási hiány. Javítsatok ki, ha rosszul tudom.
ma 22:22 Köszönöm.
Én kicsi voltam még rendszerváltás elõtt, de amire emlékszem, sokminden apróság jobb volt mint most. mehettünk nyaralni, ha fagyit akartunk akár minden nap ehettünk 2 gombócot....tudom ez apróság, de ma nem tudnám ezt minden nap megtenni. Ahogy irták elöttem, nem voltak munkanélküliek(akiket mi tartunk el)voltak alibimunkák:akkor a padok a parkokban rendszeresen voltak festve, stb...most nézzétek meg hány frissen festett pad vagy játszótér van??? Az alkalmazottak irreálisan keveset keresnek, régen egy fizetésbõl lehetett félretenni, most meg a kiadásaidat se tudod kifizetni belöle. A Gyed, családi pótlék témát meg nem érdemes feszegetni, mikor ezeket bevezették, ért valamit, de most már a családiból 2 csomag pelenkát se tudsz venni. Tehát ami most meg azon is ideje lenne változtatni.
ja igen és az üzemanyag jövedéki adója és AFA ja sem volt több mint maga az üzemanyag gondolj bele 1L benzin asszem annyi volt mint 1 vagy 2 gombóc fagyi szóval azért....
"hogy mindenkinek volt munkája, hogy a semmi is meg volt fizetve-> kicsit meg van csúszva az államháztartási hiány. Javítsatok ki, ha rosszul tudom." Abban tévedsz hogy a semmi is meg volt fizetve, megkövetelték a munkát és mindenkinek adtak sõt kötelezõ volt dolgozni.Ma inkább van hogy semmiért fizetnek nagy összegeket. De az hogy mindenki normálisan élt annak volt az az ára hogy sok kölcsönt kellett felvenni ezért nõtt az adósságállomány. Viszont mondok egyet Románia Ceausescu alatt visszafizette az utolsó fillérig az adóságát és rosszabb helyzetbe került mint elötte volt. Egy Széchenyi nevû azt mondta hitel nélkül nem lehet létezni.
Jobbikos vagyok (melymagyar) es sokmindenben egyetertek az elozokkel. Hiszek abban, hogy nem kell a varsoi szerzodes (NATO, EU ilyen formaban), szovjet katonasag (multik adokedvezmenye egy ugyanolyan teher) es az MKP (MSZP) hogy javuljon az eletszinvonal Magyarorszagon.
A szüleim kétkezi munkás emberek voltak. Szorgalmasan dolgoztak és az évek alatt lakást cseréltünk, autó és hobbitelket sikerült vennünk. Mindenki tudta, hogy hol a helye. Nem voltak nagy különbségek, kevesen voltak a dúsgazdagok és kevesen a földönfutók. Éjjel kettõkor nyugodtan lehetett sétálni. Ha panaszkodtam a tanárra kaptam egy nyaklevest. Akkor is voltak érinthetetlen emberek. Tudtuk kik azok és tudomásul vettük, hogy néhányan egyenlõbbek az egyenlõk között. Ma nem tudni, hogy ki kicsoda. Melyik párt futtatja, vagy milyen maffiózó. Sokkal több léhûtõt kell ma eltartani az országnak, mint 30 évvel ezelõtt.
Az összes kommunizmusra recskázónak üzenem: van még néhány hely a világon, ahol mûködik (Kína, Észak-Korea, Kuba stb...), és virágzik is a gazdaság, pl egyik kapitalista országban sem növekszik olyan ütemben a GDP, mint Kínában, de ezért a dolgozók vérét szívják a fejesek. El lehet oda menni lakni, és napi 2 dollárért vagy egy marék rizsért dolgozni. Ami nálunk volt 56 után, már egy üdülõ volt, nem kommunizmus. Az 56 elõtt volt. Meg olyan, mint Romániában, ahol este 8-kor kikapcsolták az áramot, mert olyan kódusok voltak, és Ceausescu azt mondta, hogy a fûbõl egész ehetõ levest lehet fõzni, egye azt a nép! És sokan ették, mert nem volt más. Innen nekünk könnyû kibicelni.
Remélem, hogy csak azok írnak választ, akiknek van összehasonlítási alapja, mert úgy hiteles. Az én véleményem: Igen kötelezõ volt dolgozni, de a "bújtatott" munkaerõ lehet, hogy 3-dikként söpörte az udvart. A munkabérekbõl levonták a kötelezõ járulékokat, így volt pénz nyugdíjra, orvosi ellátásra. Igen voltak olyanok is, akik csak felvették a fizetésüket, de nem 4-500ezerrõl volt szó havonta. Voltam kisdobos, ûttörõ, sõt még KISZ-tag is, de tartoztam valahová, feladatokat kaptunk, volt építõtábor, csereüdülés, sok-sok kirándulás. A mostani fiataloknak mi a szórakozás? cigi, pia, 13 évesen mértéktelen és értéktelen szex, drog, csavargás. Nekem még vannak élményeim, amirõl jól esik beszélgetni. A mai fiataloknak csak a kábulat és a mámor élménye jut. Természetese vannak normális fiatalok, de azok mögött CSALÁD van, és szeretet. Régen, ha egy ember rosszul lett az utcán, segítettek rajta, ma talán még bele is rúgnak, mert biztosan részeg. Az iskolában tanultak a gyerekek, és fegyelmezett a tanár, ma mûveletlenek, neveletlenek a gyerekek, ja és talán még buták is, mert csak az a fontos, hogy kinek milye van, mennyiért készült a mûköröm, a tanár meg örüljön, hogy nem rugdossák meg. Egészséges fegyelemre szükség van...lenne. Akkora anyagi különbségek vannak emberek és emberek között, hogy ép ésszel nehéz felfogni. A becsületesen dolgozó ember nem viszi semmire, a csalók, szélhámosok pedig gyarapodnak. Régen a bíróságok hatékonyan mûködtek, nem húzódtak el 2-3 évig súlyos bûnügyek miatti tárgyalások. Régen a maszekok becsületesen végezték a munkájukat, ma az agyon dédelgetett vállalkozók termelik a feketemunkásokat. Becsapják a megbízóikat, elsikkasztják a pénzüket, majd becsõdölnek, eltûnnek, aztán pár hónap múlva egy új kft., bt, -ben lehet elõlrõl kezdeni. Milyen a nyilvántartási rendszere a cégbíróságnak? Nézzetek végig az országon: lopnak, csalnak, hazudoznak, virágzik a bûnözés, kábítószerezés, örüljön mindenki, hogy él, mert hozzájuk még nem jutott el a megélhetési bûnözõ! Nem lehet nem észrevenni, hogy azok, akik 1989-óta csak segíteni akarnak rajtunk, szerencsétlen, a szocializmus miatt szenvedõ embereken, azok milyen irritálóan magas színvonalon élnek. Nekik miért jut, nekünk meg miért nem??? Hát igen, én az 1989. elõtti idõszakban biztonságban, kiszámíthatóan, emberként éltem. Nem politizáltam, mert nem érdekelt a politika. Dolgoztam, fizettem azt ami kötelezõ volt, egészséges voltam, mert törõdött velem az egészségügy, de eltelt 20 év!!!!!!, és nem írom le, hogy ma hol tartok, ill. csak annyit, hogy nem fent. Az összes párt, az összes politikus felelõs azért, ahol tartunk. Örültem, hogy végre változás lesz, olyan szuper gazdaságunk, anyagi jólét lesz, hogy csak na. DE: csak a "segítõ" politikusoknak szaladt meg, de nagyon, nekünk meg még egy kicsit össze kell húznunk a nadrágszíjat, de könyörgöm, már nadrágom sincs.
Ezért kell tenni róla, hogy a mostani politikai garnitúra eltakarodjon hátra a vokálba, és a Jobbikra szavazni!
Hát most is hitelbõl törlesztik a hitelt... A hitelekbõl a gazdaságot kellett volna fejleszteni, de csak FELÉLTÉK!!

Ki hogyan élte meg hazánkban a szocializmus idõszakát? Milyen volt a hétköznapi élet akkoriban? Vagy tudnátok ezekrõl könyveket ajánlani?

Legjobb válasz: "minden nyári hétvégét a tiszaparton voltunk, pihentünk, sütögettünk, bográcsoltunk, buliztunk, fürödtünk, nem politizáltunk mert féltünk hogy besugó van köztünk, a faluzsarut sokszor meghívtuk ebédre hogy jóban legyünk, egy félliter barackpálesszel majdnem mindent eltudtam intézni a helyi hivatalokban, korrupciónak a nyoma sem volt a mostanihoz képest, kijöttünk a fizunkból, évente lejártunk a krimre nyaralni stb, most meg nyomorgunk de legalább nyugodtan politizálunk" 64 éves nagyapámtól idézek

"minden nyári hétvégét a tiszaparton voltunk, pihentünk, sütögettünk, bográcsoltunk, buliztunk, fürödtünk, nem politizáltunk mert féltünk hogy besugó van köztünk, a faluzsarut sokszor meghívtuk ebédre hogy jóban legyünk, egy félliter barackpálesszel majdnem mindent eltudtam intézni a helyi hivatalokban, korrupciónak a nyoma sem volt a mostanihoz képest, kijöttünk a fizunkból, évente lejártunk a krimre nyaralni stb, most meg nyomorgunk de legalább nyugodtan politizálunk" 64 éves nagyapámtól idézek
[link]
[link]
[link]
A kérdező hozzászólása: Kedves Válaszolók! Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat!

Milyen volt Bulgária a szocializmusban?

Olyan keveset hallottam róla, ellenben a többi volt szoc. országgal.

Legjobb válasz: Kb. mint Románia, csak annyira nem volt durva.

Kb. mint Románia, csak annyira nem volt durva.
Nem volt annyira elszigetelt, mint Románia a '80-as években, a rendszerváltás is véráldozat nélkül ment végbe, viszont gazdaságilag semmivel sem állt jobban mint Románia.Bár nemtudom jegyrendszer volt-e.Viszot a szocializmus eredményeképpen a '90-es években csõdbe ment az ország.
Azt nem tudom. Azt tudom, most milyen. Románia olyan, mint Magyarország, BUlgária meg olyan, mintha Magyarországból és Romániából kihagynánk a fõvárost övezõ agglomerációt, ami kicsit lendít az országon.. tehát a bulgár vidék olyan, mint a magyar vidék, de a bulgár fõváros is olyan, mint a magyar vidék (talán egy kicsit jobb) Tehát ha Ausztria kap 10-bõl 10-et, Szlovákia 10-bõl 4-et, Románia és Magyarország 10-bõl 2-t, akkor Bulgária 10-bõl 1-et, Moldova meg kb. 10-bõl 0-t.

Milyen volt a szocializmus gyerekszemmel?

Nagyon szeretem amikor err?l az id?szakról beszélgetnek a szüleim. F?ként az akkori oktatási rendszer, illetve az úttör?mozgalmak, épít?táborok tetszenek. Sokan kritizálják a szocializmust, de tényleg olyan rossz volt?

Legjobb válasz: Ez nagyon jó szöveg nekem tetszik :):) milyen igaz.

A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Ezt a kérdést lassan két éve tettem fel, amikor még nem teljesen voltam tisztában a 50-60-70-80as évek politikai oldalával. Jó volt olvasni a válaszokat, sok következtetést tudtam levonni belõlük :) Bárcsak minden idõszakról ennyi "forrás" maradna fent.. :)
A nosztalgia a hetvenes-nyolcvanas évek iránt sokszor abból adódik, hogy az ember akkor volt gyerek, fiatal. Arra pedig olyan jó visszagondolni! :) Az a világ a mából visszatekintve tényleg sokkal nyugodtabbnak, emberközpontúbbnak, kiszámíthatóbbnak tûnik. Kevesebb szenny, mocsok, erõszak jellmezte. Ma pedig azt látod az utcákon, az árad 24 órán át feléd a médiából. Akkor ez nem volt. De szerintem ez nem csak a szocialista országokra igaz, hanem részben a nyugatiakra is. Egy osztrák számára is alighanem emberibbnek tûnik az 1970-es évek Ausztriája, mint a mai. Sajnos ez a mai világ eléggé a feje tetejére lett állítva mindenütt, az értékekkel kevesen törõdnek. Csak a pénz, a haszon számít. Ennek érdekében mindenkin át lehet gázolni. Egyre többször azt látod, hogy az abnormalitás lesz az elfogadott, a követendõ példa. Innen ered sokakban a nosztalgia a régebbi évtizedek iránt. Én a nyolcvanas években voltam általános iskolás. Nem volt rossz gyerekkorom, átlagos családban nõttem fel, a szüleim is átlagos emberek voltak. Voltak szép normális ruháim, cipõim, játékaim, könyveim. Nem volt mp3, meg számítógép, internet, de nem is hiányzott. Villanyvasutaztunk, legóztunk, társasjátékoztunk, kártyáztunk. A legóért Karácsony elõtt volt, hogy sorba kellett állni a szüleinknek, mert nem volt sok belõle a boltokban. Sokat voltunk lent az utcán, bicajoztunk, fociztunk reggeltõl estig. Tényleg nem féltettek agyon minket annyira a szülõk, mint a mai gyerekek jó részét, mégis felnõttünk. Az úttörõmozgalom nekünk már nem tetszett különösebben, nem éreztük a magunkénak. És már felsõ tagozatos fejjel igenis felnéztünk a nyugatra, volt róla fogalmunk, hogy ott mennyivel színesebb, szabadabb a világ, mennyivel több dolgot lehet vásárolni az üzletekben. Pár gyerek az osztályunkból járt egyszer-egyszer nyugaton (én is az NSZK-ban 1983-ban) ezért volt összehasonlítási alapunk. A boltokban ugyan Magyarországon is volt lényegében minden, csak a választék volt szûkös az egyes árufajtákból. Pl. volt egyféle vaj és nem ötvenféle margarin, mint ma. Mi a déli határ mentén laktunk, ami szerencse volt, mert átjártunk Jugoszláviába, Szabadkára vásárolni, ami nyugatnak számított akkoriban. Ott vettek nekem Adidas cipõt a szüleim, meg nyugati képes újságokat, csokikat. Osztályfõnöki órán 6.-tól volt politizálás is. A tanárnõ mindig azzal védte a szocializmust, hogy lehet, hogy nyugaton sokan jobban élnek, de hát ott nagy a munkanélküliség, sok szegény is van, meg nagy a bûnözés. Bezzeg nálunk a szocialista Magyarországon mindenkinek van munkája, lakása és biztonság van. Egyszer megkérdezte az osztályfõnökünk: "Gyerekek, hát akkor mit akartok? Hogy ne legyen szocializmus?" Mindenki hallgatott, majd azt mondtuk: "de legyen szocializmus, csak ne Moszkvából parancsoljanak nekünk mindent." :) Most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Én az életem kb 60-65% éltem a szocializmusban , nekem viszonylag szerény jövedelmem volt de meg tudtam belõle élni. De jött a rendszer váltás nagy jövõt láttam benne ami a rendszerváltóink számára össze is jött, az õ jövedelmeik bõven elérik a nyugatit, nekünk a népnek sokszor csak az ígéreteik maradtak. szerintem mivel becsapták eléggé sokszor a képviseltjeiket pártoktól függetlenûl értem, valamijen a tetteikkel arányos büntetést érdemelnének, TISZTELET A NÉHÁNY KIVÉTELNEK HA VAN ILYEN !
Én a Kádár-rendszerben nõttem fel, illetve kezdtem dolgozni, ezután kb.1 évvel jött a gengszterváltás. Nem lehetett külföldre, nyugati országba utazni, csak 3 évenként?Na és akkor mi van?Ma bárhova mehetsz, a világ bármely részére, csak éppen a nép 95%-a olyan szegény, hogy maximum Csepelig tudja megfizetni az utazást. Arra emlékszem, hogy minden évben nyaraltunk(a gengszterváltás óta nem telik rá), nem volt éhezõ gyerek(most óvatos becslés szerint 60 ezer gyerek éhezik kis hazánkban), mindenkinek volt munkája, és nem történhetett meg, hogy a patkány munkaadó nem fizetett ki az elvégzett munkáért. Az én életemet a gengszterváltás tette tönkre:elõtte támogatták azokat, akik tanulni akartak.Volt olyan, hogy Szakmunkások Egyetemi Továbbképzõje, ahova fel is vettek, de közbejött a kommunizmus vége és ez megszûnt, így nem lett diplomám(késõbb, ahogy romlott a kisember helyzete, már nem volt rá lehetõség).
Én már a vége felé születtem, személyes emlékem kb annyi h iskolaköpenyben kellett járni, apám gmk-zott, meg ilyenek.
Én 43 éve vagyok, a rendszerváltáskor 22-23 voltam. S utáltam azt a rendszert, pedig nem éltem rosszul akkor sem, szülõknek jó munkájuk volt, apám az akkori átlag 4-5-szöröset kereste, anyám "csak" a dupláját. Életem legkedvesebb pillanata a rendszer összeomlása volt. Utáltam a rendszer korlátait és hazugságait.
"Repülõre nem ült" Közismert volt pánikos rettegése a repüléstõl. Utoljára 1956-ban ült gépre kényszerbõl, ugyanis ki kellett mennie a Szovjetúnióba, hogy ott elvállalhassa a Júdás-szerepet. Ezt a hatalom miatt tette. Hatalomvágya erõsebb volt mint rettegése a repüléstõl.
Cserje utcában, szemben a szabadon látogatható Szemlõhegyi kilátóval és presszóval, az utca és a ház elõtti terület, nem volt lezárva, a kapuban csak 1 munkás õr (kormány õr) állt. Repülõre nem ült (nem kellett kormány gépet fentartani), de volt különvonata.
Amikor én még... zenével fûszerezett diavetítés (pps) ****** Automatikusan eltávolított tartalom.
Ez nagyon jó szöveg nekem tetszik :) :) milyen igaz.
Nem hülyeség ez a rendszer. Csak sajnos nem a kis embernek kedvez. "hogy azt mondták, hogy demokrácia van, aztán ha elmész szavazni, akkor egy lehetõség van, amire lehet szavazni" Most is azt mondják, hogy demokrácia van, közben meg nem. Itt többre lehet szavazni, de mind ugyanazt csinálja. "El akarták hitetni, h minden szép és jó, Nyugat-Európa pedig egy nagy mocsok" Nyugat-Európa egy nagy mocsok szar. Az lehet, hogy jobban élnek, de hamarosan jól bezopják a multikulti dolgaikat. "Az is a csodás demokrácia mintapéldája, hogy nem mondhatták ki a véleményüket az emberek, mi? Meg a telefonlehallgatások? " Ugyanez van most is. Kimondhatod a véleményed, ha zsidó vagy, vagy a véleményed megegyezik a kormányéval és csatlósaiéval. Szóval a szocializmus szar volt. Ami most van, az is szar. Kemény jobboldali katonai diktatúrát Magyarországnak! Najó, az sem kell. Az kell, hogy magyar vezetõk a magyar nép érdekeit nézzék. Nem ez a hazudozós zsidóseggnyaló szar.
En is gyerek voltam, pont rendszervaltaskor erettsegiztem. Nekem is jo emlekeim vannak, bar azert a 3. hozzaszoloval picit vitatkoznek. Voltak villak akkor is, csak a nep nem tudott rola, a parttagoknak megvolt mindenuk, ami a nyugati vilagnak is megvolt, csak a koznepnek nem jutott belole (a nagyszuleim tudnanak meselni, ha meg elnenek). Az en gyerekkoromban persze mar sokkal enyhebbek voltak a dolgok, nem volt szigoru kommunizmus. De en is visszasirom azt a vilagot, a 70-es es 80-as eveket, valahogy nekem is ugy tunik, hogy az emberek jobban tiszteltek egymast. Nem voltak tanarveresek, a gyerekek annyira tiszteltek a tanarokat, hogy ilyen soha nem fordulhatott volna elo. Valoban nem voltak akkora kulonbsegek tarsadalmi retegek kozott. Bar nekem nem a demokraciaval van bajom mostansag, hanem a demokracia neveben elkovetett visszaelesekkel, kifacsarasokkal...de ez mar egy masik tema.
"Kádár János pl. egész életében egy komfort nélküli szoba-konyhás viskóban élt" Kádár egy rózsadombi villában élt. Igaz, hogy luxusvilla nem volt, de egy rendes 4-szobás kertes ház. Messze a komfort nélküli szoba-konyahás viskótól.
èn éppen hogy csak a gyerek koromat éltem meg a szocializmusban, és szerintem jó volt. remek suliba jártam ahol alap volt az uszoda, és sok sok tábor, programok gyereknap ami ingyenes volt. szakkörök ami szintén ingyen volt. szóval azt lehet mondani gyerekeknek pozitív volt a szocializmus. de azért hozzá teszem hogy nagyapámtol rengeteg hold földet vettek el a gyönyörü lovakkal és marhákkal együtt. az én nagyapám aki mindig is gazda emberként magán lábon állt be kellett adnia mindenét a tsz-nek és egy senkiként kellett ugrálni földet megmüvelni nem tudo, okoskodó embereknek. na neki ez egy óriási törés volt, olyan emberek oktatták ki földmüvelésböl akik még egy kapát sem fogtak.
...az ország adósággának elengedését a Rendszerváltáskor...
A gengszterváltás óta több lett az államadósság, mint addig összesen volt.Kellett a sok tolvajnak a kölcsönpénz, hogy a zsebüket megtömjék, majd szépen eladták az országot. A "demokrácia"kitörése óta minden kormány ezt csinálta, ennek isszuk most a levét.
újdosûlt kapitalistáink csináltak csak nagy adósságot ami mellett a a Kádáréké csak apró pénz volt ezért vannak most milliárdosok.
16 éves voltam kilencvenben. Amennyit éltem akkor, az igazából egyszerûen gyerekkor és fiatalkor volt, semmi más. Gazdaságilag egy bukásra ítélt rendszer volt, mert a 100%-os foglalkoztatást, az alacsony energiaárakat, az ingyenes iskoláztatást, a SZOT (Szakszervezetek Országos Tanácsa a fiatalabbak kedvéért) üdüléseket, az olcsó benzint, stb. nem termelte meg az ország és ezt a mesevilágot nyugatról felvett kölcsönökbõl fedezték. Persze, aki visszasírja az elfeledkezik arról, hogy az a jó kis gulyás kommunizmus az ország egyre nagyobb eladósítása árán volt fenntartható és csak az általános létbiztonságra emlékszik. Plusz a rendszer alapja volt, hogy ne gondolkodj, ne mutass kreativitás, ne legyél vállalkozó szellemû, csak állj be a sorba és pártunk és államunk majd mindent intéz helyetted. A rendszerváltás azért volt nagy sokk többek között a tömegeknek, mert negyven évig arra szocializálták az országot, hogy szürke átlagemberként majd más gondoskodik rólad és megvéd, aztán a felkészítetlen országra rászakadt a teljesen más képességeket igénylõ kapitalizmus, amiben nem tudtak létezni, mert kiölték az emberekbõl az önállóságot és kreativitást. A jólét is furcsa dolog. 1980-ban az átlagkereset 4098 ft volt és a 3.60-as kenyér is valójában már akkor is 6 ft volt. 638 kg kenyérre volt elég, bár az átlag akkor is ugyebár magasabb volt mint az emberek 49%-nak a fizetése. Abban az idõben a szüleim ketten hoztak haza 4500-5000 ft-ot. Ha szoroztok, akkor ha ketten hazavisznek egy családban mondjuk összesen 150000 ft-ot, ami gyakorlatilag két minimálbér, akkor 200 ft-os kg/kenyér árral számolva, az 750 kg-kenyérre elég. 1990 után a rossz az volt az embereknek, hogy elkezdték reális piaci áron adni az áramot, a vizet, a benzint - emiatt lett a taxisblokád... - és hirtelen azzal szembesültek, hogy a szép mesevilágot akarják vissza és nem voltak hajlandók felfogni, hogy egy irreális rendszert sírnak vissza, ami ráadásul az oka a 90 utáni szegénységnek is a rengeteg kölcsönnel és eladósítással annak érdekében, hogy a szocializmus államcsõdöt ne jelentsen. Igen, mint rendszer, rossz volt mert visszafogták és becsapták az embereket.
A régi rendszer persze hogy jobb volt. Kölcsönökbõl tartották fent az ál-szocializmust, kölcsönökbõl volt jobb az életszínvonal. Mi most ennek isszuk meg a levét...
Most 58 éves vagyok, a gyerekkoromra ugy emlékszem, hogy jó volt, szép volt. Nem voltak ilyen gorombaságok a gyerekek között.Sötétkék köpenyben jártunk, fehér gallérral, én szerettem még ezt is. Hangulatos volt az uttörõ mozgalom, iskolában is viseltük a piros nyakkendõt. Volt egy speciális csomó, ahogy meg kellett kötni a nyakkendõt. Nem éltünk nagy bõségben (zsiroskenyér, paprikáskrumpli, mákostészta), de tudomásul vettük, hogy erre telik csak. És persze minden tankönyvben szó volt a szovjet pionirokról, Lenin elvtárs mondta: az ifjuság feladata : tanulni, tanulni, tanulni. Azóta nagyot fordult a világ...
10× annyi volt a jövedelmed mint ma, de 10× kisebb volt a választék is. Valahol az 5× ös átlagnál meg kellett volna állni!
Az idõsebbek számára egyértelmû, hogy jobb volt az a világ. Õk mindig is azt fogják mondani, mert az ember legeslegjobb idõszaka az a fiatal kor. Ez egyértelmû, gondolom nem kell tovább ragoznom. 0-30 éves korra tehet. Szóval hiába volt rosszabb az a rendszer, nekik akkor is az lesz a legjobb, mert õk akkor voltak fiatalok. Hidd el veled is így lesz, ha megöregszel. Lehet, hogy a jövõben sokkal jobb lesz majd az a rendszer, de neked akkor is ez a legjobb. Itt most elsõsorban nem a politikai indíttatás a lényeg.
Miii??? Törölték a válaszomat?! Gusztustalan diszkrimináció... Szólásszabadság?!...hmmm... (bocsi az offért)
Csak egy tanács. Ha esetleg van a családban olyan idõs, aki mindkét rendszerben élt, akkor ki lehet faggatni a Horthy-rendszerrõl és a szocializmusról is.

Milyen volt a szocializmus ideje alatt a homoszexualitás megítélése?

Legjobb válasz: Az elején betegségnek tekintették és agyturkászhoz küldték õket.Késõbb már nem tekintették betegségnek.

Az elején betegségnek tekintették és agyturkászhoz küldték õket.Késõbb már nem tekintették betegségnek.
Hatalmas tudatlanság volt akkoriban, mert nem lehetett beszélni róla. Még a rendõrök is röhejes sztereotípiákból indultak ki.

Milyen volt az élet a szocializmusban?

Legjobb válasz: Nagyobb létbiztonság de kevesebb kilátás, és valós lehetõség jellemezte.

Nagyobb létbiztonság de kevesebb kilátás, és valós lehetõség jellemezte.
A keverõtárcsás mosógép helyett ma van száz féle csodagép, az orosz színes tévé helyett ezer féle szupervékony ilyen olyan tévé, a kotyogós kávéfözõ helyett modern kapszullás gép, a rakéta pórszívó helyett ezerötszáz féle vizes vákumos 2000W-os csodagépek, a piros zománcozott lábasok helyett elegáns tefal edények, a két féle nadrág helyett van ötezer féle fazon, háromezer féle világ márkával, CSAK FIZESD MEG EGY ÁTLAGOS FIZETÉSBÕL?NOSZA RAJTA.
Az összes hibájával együtt is élhetõbb világ volt mint a mai.
emberbarátabb volt
Lényegesen jobb mint ma.
Rakéta porszívónk, Junoszty tévénk, Nova sparheltünk, Szokol rádiónk. Hát ennyi jutott eszembe hirtelen. Ezek legalább bírták 5-10 évig nem úgy mint a mostaniak mind sz..r gagyi kínai és max 1 év és vehetsz másikat.
Áhítoztunk, és vágyakoztunk a nyugati életforma után. Szent kincsként õrizgettünk egy-egy Fa szappant, mert sajnáltuk elhasználni. A Milka csoki álmaink netovábbja volt. Sokan nem dobták el a dobozos sörök pléhdobozait, amit esetleg külföldrõl kaptak, hanem gyûjtötték, mint nyugati relikviákat. Egy-egy becsempészett szexmagazin hatalmas kincsnek számított. Minden értékesnek túnt, ami németbõl, vagy a sógoréktól származott. Szájtátva hallgattuk azon szerencsések élménybeszámolóit, akik kint jártak, hogy nyugaton micsoda világ van. Hatalmas árubõség, választék, jó utak, király kocsik, divatos holmik, technikai fejlettség, rend, pontosság, tisztaság. Itthon meg döcögõ villamos, Centrum áruház, kommunista szombat, szemét az utcán, koszos játszóterek, kétféle nadrág az áruházban, ...stb. Sajnos a magyar termékek minõsége egyszerûen kritikán aluli volt. Ez alól talán csak a Kõbányai sör, a Kinizsi sör, a Gyulai kolbász, a téliszalámi volt a kivétel. Minden árucikk ment ki a ruszkiknak. Azoknak meg minden jó volt. Cserébe nálunk is minden tele volt orosz mûszaki holmikkal. Volt még nekünk Rakéta porszívónk, Junoszty tévénk, Nova sparheltünk, Szokol rádiónk. Hát ennyi jutott eszembe hirtelen.
Csak az a dilemma, kit vettek emberszámba. Az uralkodó osztály ugyanzon az emberekbõl állt, vagy a szûk környezetükbõl, mint a mostaniak. Tehát valakinek jobb volt, valakinek nem. Úgy, mint most is.
18:25-ös hol voltál te akkor?

Milyen az eredeti Marx-Engels féle szocializmus? Miben más, mint az, ami a rendszerváltás elött volt?

Legjobb válasz: Marx (ás fõleg õ) a kommunizmusról írt, természetesen hipotetikusan, elméletben építve fel a rendszert. A szocializmus átmeneti kategória lett, egyfajta pótlék a kapitalizmus és a tökéletes társadalom közötti átmenetre. Ezt a gyakorlat alakította, hiába próbálták "fényezni", nem sikerült túl eszményire. Marx víziója nem volt rossz, de mai szemmel utópiának tûnik.

Marx (ás fõleg õ) a kommunizmusról írt, természetesen hipotetikusan, elméletben építve fel a rendszert. A szocializmus átmeneti kategória lett, egyfajta pótlék a kapitalizmus és a tökéletes társadalom közötti átmenetre. Ezt a gyakorlat alakította, hiába próbálták "fényezni", nem sikerült túl eszményire. Marx víziója nem volt rossz, de mai szemmel utópiának tûnik.
Marx-Engels féle kommunizmus az ami van, nem pedig szocializmus. Nos ebben különbözik attól ami a rendszerváltás elõtt volt, az ugyanis a szocializmus. Leírok néhány gyakorlati dolgot, hogy te is átlásd az eltéréseket: 1.Minden ember egyenlõ 2.A termelõeszközök állami tulajdonban vannak. (az állam maga a nép) 3.Nem létezik pénz 4.Az emberek "ingyen" dolgoznak 5.A boltokban minden ingyen van Hirtelen ennyi jutott eszembe. A kommunista társadalom az õsközösségre hasonlít leginkább, ahol mindenki képességei szerint járul hozzá a közjóhoz, mindenki egy közös kosárba pakol (állam) és abból igényei szerint részesül. Egyébként az egyetlen olyan rendszer, mely még az emberek számára is élhetõ.
Az eredeti Marx-Engels féle szocializmus csak utópia, míg a másik a valóságban próbált érvényesülni.

Kinek milyen autója volt még a szocializmusban? És utána a 90-es években? Fel is sorolhatjátok, ha eszetekbe jut mind! Légyszi életkort írjatok!

Nekem: Skoda 105S, Skoda 120L, VW Jetta I. 1.6D, Suzuki Swift I. 1.3, Mercedes W123 2.4D, Daihatsu Applause 1.6, Chevrolet Aveo Sedan 1.2, Chevrolet Lacetti 1.6, Audi A8 V8 4.2

Legjobb válasz: Akkoriban még csak matchboxom volt :)

Akkoriban még csak matchboxom volt :)
Skoda 120, Lada 2501, Moszkvics, Kispolszki, Lada Niva, Bmw 318, Bmw 325, Bmw 520, Bmw 740L, Bmw 750, Bmw X3, Bmw X5, Mercedes CLK230, és most szintén BMW 525-ös.
Én még csak 18 vok de faterrõl már régebben dumáltunk errõl. Trabant 601 sedan, trabant 601 combi, wartburg, Golf I, Punto, Alfák nem sorolom
*faterrel már rég dumáltunk errõl.
trabiii, kockalada és suzuki
A kérdező hozzászólása: Látom BMW kedvelõ lettél, tényleg ilyen jó a BMW? Én is gondolkoztam már rajta, nem tudom milyet vegyek, dízelt vagy benzinest... A8 benzines, jól is megy nagyon de sokat eszik, ezért gondolkozok dízelen, csak félek egy picit...
Wartburg(kombis), skoda 120, trabant, golf 2, ford mondeo, Xsara citroen(kombi)..
Nekem 1999-tõl voltak-van, de azért leírom. 2db. Trabi 601, Skoda 120L, Lada Samara, Opel Vectra(1, 6 benzin), Passat sedan (1, 6benzin), Opel Corsa 1, 4Si, Ford Fiesta 1, 4D(jelenleg is).
BMW az jóó :D

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!