Találatok a következő kifejezésre: Milyen kell a baba (161 db)

Milyen papírok kellenek a baba megszületése utánra? Házassági anyakönyvi kivonatból újat kell kérni? Hol?

Köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Házassági anyakönyvi kivonatból 300 napnál nem régebbit fogadnak el, ott tudsz másolatot kérni, ahol összeadtak titeket.

Házassági anyakönyvi kivonatból 300 napnál nem régebbit fogadnak el, ott tudsz másolatot kérni, ahol összeadtak titeket.
Kell a te személyid és lakcímkártyád, az apuka személyije, lakcímkártyája. házassági anyakönyvi kivonat ( én csak egy igazolást kaptam ingyen) attól az önkormányzattól, ahol a polgári szertartás volt. Az anyakönyvvezetõ adja ki.
Minden kórházban más a protokollja, ezért szülés elõtt érdeklõdj! Nálunk ( Nyíregyháza) a kórháznak kihelyezett anyakönyvi hivatala van ( pontosabban a PMH-nak a kórházban ) így aki Nyíregyházán kötött házasságot, attól egyáltalán nem kérnek házassági akvi. kiv-ot, aki viszont máshol, attól 30 (!) napnál nem régebbit.
Kizárólag Pesten kell a 300 napnál nem régebbi.
Én írtam az elsõt. Székesfehérváron kérik a 300-nál nem régebbit, plusz az országos protokol is ezt írja, több cikkben is ezzel találkoztam.
Én 12 éves házassági anyakönyvi kivonat fénymásolatát vittem és nem volt gond.Nem is hallottam róla, hogy új kell.A férjemtõl semmi igazolványt nem kértek.
Szia!Én írtam a 12 éves anyakönyvi kivonatot:-Gyõrben szültem és nem itt volt az esküvõ-mégcsak nem is ebben a megyében.A védönõd biztos segít!
Én Székesfehérváron szültem. A terhesfelkészítõn azt mondták, hogy nem kell egyáltalán, mert meg tudják nézni az adatbázisban. Azért én vittem, de az eredetit, nem kértem újat. Az anyakönyvvezetõ kérte, de elfogadta a 3 évest.

Milyen orrspray-k vannak amiket porszívózás előtt kell a baba orrába fújni? Mennyibe kerülnek?

Legjobb válasz: Én sterimart használok, elégedett vagyok vele, de fogalmam sincs mennyibe kerül. Olvastam már itt, hogy valakinek nem jött be, mert a babája orrának túl erõs volt a spiccelése.

Én sterimart használok, elégedett vagyok vele, de fogalmam sincs mennyibe kerül. Olvastam már itt, hogy valakinek nem jött be, mert a babája orrának túl erõs volt a spiccelése.
Freenosal. Ez egy nagyobb adag (125 ml), ezres felett van valamivel. De egységárban megéri.
bocs, spriccelése :D
A Fluimar jobb!
Fluimar:hajtógáz mentes, fekve is használható, de hamar kifogy.900-1200, - Isomar:hajtógázos, fülben is használható, kicsit bumszli a az orrba tehetõ vége 2000, - körül Sterimar:hajtógázos, 50 vagy 100ml-es, sztem túl vékony a vége és volt, hogy kicsit megsértette a babám orrát ha ficánkolt. 1700-2200, - Én ezeket próbáltam, mindegyik tengervizes. Van most az Otrivinnek is baby orrspray-je, ahhoz még nem volt szerencsém. http://www.pirulapatika.hu/fs
Fluimare orrspay-t használunk, nagyon jól feloldja a lerakódott részeket és mi teljesen meg vagyunk elégedve vele. Sajnos az én kislányom (1 éves) már két hónapja náthás, de sokat segített az orrspray. Csak ajánlani tudom.
18.38 Amikor az enyém beteg a szokásos orrspray, orrszívás......mellé a szobákban sós vízet(Salvus, Hunyadi J., Ferenc J.) párologtatok.
en sima gyogyszertari sooldatot csepegtetek az orraba (1-1 csepp). Nekunk a gyogyszertaros ezt ajanlotta, nem a spray-ket.
Nekünk a Kamillosan vált be nagyon!

Mennyit alszik napközben egy 5 hós baba? Milyen "kell" a napirendje? Ti hogy csináljátok?

Legjobb válasz: Lányom 8 körül ébred, 9-kor cici, át a dédihez, játék, mondóka, torna, éneklés, fél 11-kor séta délig, fél 1-ig(közben fél óra alvás), ebéd, játék a játszószönyegen, 14 körül alszik fél órát, 15 -kor cici, játék tovább, 18-kor cici, ha jó napja van 17-19 között alszik még egy fél órát, 20-kor fürcsi, és 21-kor alvás.

Lányom 8 körül ébred, 9-kor cici, át a dédihez, játék, mondóka, torna, éneklés, fél 11-kor séta délig, fél 1-ig(közben fél óra alvás), ebéd, játék a játszószönyegen, 14 körül alszik fél órát, 15 -kor cici, játék tovább, 18-kor cici, ha jó napja van 17-19 között alszik még egy fél órát, 20-kor fürcsi, és 21-kor alvás.
Az én kisfiam fél 7kor kel, eszik, aztán játék, majd 9-fél 11ig alszik, eszik, játszik, fél 2kor eszik, alszik 4ig, fél 5kor eszik, játszik, 7 körül fürdik, fél 8kor eszik, aztán alszik reggelig.

Terhesen milyen vitamint érdemes szedni? Mennyi ideig kell? A baba súlyát befolyásolja-e?

Legjobb válasz: Folsavat, de csak a 16. hétig van jelentõsége, utána már nem hat a magzat fejlõdésére. Minden másra elég a változatos táplálkozás. A bika multivitaminoktól maximum az étvágy nõ meg és elõsegíti a terhes-bálna jelenséget.

Folsavat, de csak a 16. hétig van jelentõsége, utána már nem hat a magzat fejlõdésére. Minden másra elég a változatos táplálkozás. A bika multivitaminoktól maximum az étvágy nõ meg és elõsegíti a terhes-bálna jelenséget.
Én szedtem terhesség alatt terheseknek való multivitamint (Matruelle-t), a védõnõm is szorgalmazta. Nem lett farkasétvágyam, és bálna sem lettem. A barátnõm nem szedett semmi ilyesmit, elhízott, ráadásul állandó lábgörcsei, hányingere, és közepesen súlyos vérszegénysége lett a végére, úgyhogy késõi terhesen kellett mindenféle pótlást kapnia. Szerencsémre ezeket mind megúsztam (nem tudom összefügg-e a vitaminommal). Már attól fogva szedtem, hogy kiderült a terhesség, és szülés után is szedtem még 2 hétig. A kisfiam 3200 g-mal, és 51 cm-rel jött világra, õ sem lett bálna:) Ez csak 2 személyes tapasztalat, neked kell mérlegelni, hogy akarod-e szedni. Minden jót, sok boldogságot a kis jövevényhez!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Az Elevit Pronatal N, Gravida , Femibion, Eurovit vélemények. Melyik a legjobb? Ha lehet akkor személyes tapasztalatot írjatok légyszíves.
Elsö babanal Elevitet es Gravidat szedtem (nem együtt), masodiknal Femibiont. Utobbiban a haloolaj fele kapszula is van a vitamin mellett, igy 2-öt kell bevenni, nem emlekszem pontosan a nevere, bocs, most majd biztos kijavitanak. A masodik varandossagom alatt emellett is vas-, magnezium-, es kalciumhianyom volt, ugyanis allergiak es mas dolgok miatt gyakorlatilag nalam megvalosithatatlan a "kiegyensulyozott"-nak nevezett etrend. Elsö babam 3300 g, masodik 3700 g lett, orvosok szerint teljesen normalis, atlagos suly. Nem olvastam sehol, semmilyen bizonyitekot arrol, hogy a vitaminok miatt nagyobb sulyu lenne a baba, viszont van egy ilyen elterjedt velemeny, en is hallottam. Sztem ami vitamin nem kell a babanak, az nem megy at a szervezetedböl, hanem tavozik belöled a vizelettel.

Milyen sűrűn kell a baba fülét tisztítani? és mivel?

Legjobb válasz: Ha már látod is, akkor az szélen van, azt valami kicsi dologgal ki lehet szedni. Ne nevess, én a kisujjam körmét használom...ha már ott "ficereg" a fülzsír... De megteszi egy kis papírzsepi darab is. A lényeg, hogy ne tolódjon beljebb a fülzsír.

Ha már látod is, akkor az szélen van, azt valami kicsi dologgal ki lehet szedni. Ne nevess, én a kisujjam körmét használom...ha már ott "ficereg" a fülzsír... De megteszi egy kis papírzsepi darab is. A lényeg, hogy ne tolódjon beljebb a fülzsír.
Biztonsági fültisztítóval, 4-5 naponta.
A fül belülrõl nem igényel semmilyen tisztítást, mert az egészséges fül öntisztuló. A pálcikával csak "beledöngöljük" a fülzsírt a hallójáratba. Ha fürdetés közben víz menne a baba fülébe, akkor a törölközõ sarkával óvatosan ki kell törölgetni.
A kérdező hozzászólása: és ha látom a sárgás fülzsírt?
Fültisztítóval nem szabad belenyúlni, semmilyennel...ahogy elõttem írták már akkor szabad kiszeni amikor kinnt van és tényleg az ujjad végével, vagy törölközõ sarkával ki lehet szedni. Mi 2 hetente paraffinolajat szoktunk csepegtetni mindkét fülébe, az szépen feloldja a fülzsírt és egy éjszaka alatt kitisztul, kifolyik. De az én fiam elég fülzsíros fajta és szûk a hallójárata így nekünk ez a legegyszerûbb, orvos mondta. Így tuti nem lesz gond nála. Mostmár a kistesónál is így csináljuk.
A kérdező hozzászólása: 8 hós a kisfiam, és kb minden másnap fülpucival megtisztítottam, ha láttam hogy sárgás de többször olvasom hogy nem lehet fültisztítózni, ezért kérdeztem meg! De ezek szerint nem csinálok rosszat, hiszen ha látom akkor csinálom csak és nem is nyomom be teljesen, csak épphogy! És a spray-rõl van tapasztalatotok?
Mi egyszer kérdeztük gyógyszertárban a sprayt, de azt hiszem, csak 3 éves kor felett ajánlják. A fültisztító pálcikákat semmiképpen ne használd!
Paraffin olaj, hetente kètszer. Kèrdezd csak meg bàrmelyik patikàban, nekem is ott ajànlottàk.

Milyen okok miatt nem fejlődik kellően a baba?

Az utolsó uh-n derült ki nálam, és befektettek, ahol meglepve tapasztaltam, hogy még néhány kismama volt ugyanez miatt. Volt, akinek aztán szépen megn?tt a végére,de olyan is, akinél gyorsan indítottak, és tényleg kis súlyú baba lett. Eddig ilyenr?l nem is hallottam. Azt tudom, hogy a dohányzás okozhatja, és volt is egy csaj, aki még onnan is kilógott cigizni.

Legjobb válasz: Engem is befektettek...nekem a lepényi keringésre fogták,hogy kisebb volt a babám buksija.Kaptam szurit minden nap,tapaszt a hasamra,meg gyógyszert.Hetente vettek vért a lepény mûködésének ellenõrzésére.Neked mit mondanak?Nálunk kiderült,téves riasztás volt az egész tortúra.Tök egészséges a kislányom,bár nem óriás.3001 gr és 50 centi volt születésekor.Nekem a szurik...stb.ellenére sem nõtt nagyobbra a babám.Nálunk genetikailag volt kisebb-én is 156 centis vagyok. Még az alkohol is súlyos visszamaradást okoz a cigi mellett,kábszerek...stb.

Engem is befektettek...nekem a lepényi keringésre fogták, hogy kisebb volt a babám buksija.Kaptam szurit minden nap, tapaszt a hasamra, meg gyógyszert.Hetente vettek vért a lepény mûködésének ellenõrzésére.Neked mit mondanak?Nálunk kiderült, téves riasztás volt az egész tortúra.Tök egészséges a kislányom, bár nem óriás.3001 gr és 50 centi volt születésekor.Nekem a szurik...stb.ellenére sem nõtt nagyobbra a babám.Nálunk genetikailag volt kisebb-én is 156 centis vagyok. Még az alkohol is súlyos visszamaradást okoz a cigi mellett, kábszerek...stb.
A kérdező hozzászólása: Csak a vállukat vonogaták. Nálam sajnos nem volt tévedés, alig volt több, mint 2 kiló mikor megszületett. Nem volt semmi káros szenvedélyem, bár sokat dolgoztam, elég stresszes helyen. Azóta szerencsére behozta, de nem szeretném a következõnél ezt a pánikot. Ja, és Gravidát szedtem.
Ha nem vizsgálták a lepényedet, lehetett ám attól hogy kisebb lett a babud.De az a lényeg, hogy minden ok veletek!Meg minden terhesség teljesen más, a 2. már biztos teljesen ok lesz majd!
A lepény keringésére nem kaptál semmit?A meszesedéstõl van, mikor már 3.fokban meszes, akkor esetleg nem mûködik úgy mint kéne.A magzatvizet nem tudom, az nálunk rendben volt.
Szia! Nekem a 37. héten becsültek 2200 gr-ot. Nekem egy rendellenes hasi vénatágulat alakult ki a terhességem alatt, ami kb. 4 ujjnyira fejlõdött. Azt gyanították, ettõl nem jut annyi vér a babának. Befektettek, minden nap flowmetria+nst+amnioskóp. 3kg 30cal született a kiscsajszim, és 55 cm volt.Ja, és 39. héten indítottak.
Ti akkor még szerencsések vagytok, hogy észrevették! Nálam sajnos nem igy történt, és halva született meg. Azt mondták, hogy nem volt elég eres a méhlepény, nem jutott el a babához ezért a táplálék és szó szerint éhenhalt. :-( Azóta viszont született 2 egészséges lányom (õ kisfiú volt). Velük nem volt ilyen probléma szerencsére. Ma szellemcsikosat teszteltem, nagyon jó lenne ha sikerülne. Nagyon vágyom egy kisfiúra.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Azt mondták a végén, hogy a lepény keringése már nem az igazi, és kevés a magzatvíz, de hogy mitõl...?
A kérdező hozzászólása: A kórházban semmit nem kaptam. Meszesedésrõl nem volt szó, szerintem nem az lehetett az ok, mondta volna a dokim.
A kérdező hozzászólása: Sajnálom :( Tudom, hogy szerencsém volt így is. Örülök, hogy a többivel minden rendben! Ezek szerint egyszeri véletlen rendellenesség volt?

Aki gyesről ment tgyásra hogyan igényelte meg? Ha én 28 nappal szülés előtt szeretném megigényelni milyen okmányok kellenek? ÉS mit kell még küldeni a baba megszületése után?

Legjobb válasz: Én úgy tudom, hogy a TGYÁSt csak a baba megszületése után tudod megigényelni. Visszamenõleg kérheted ekkor, és a pénzt is megkapod majd visszamenõleg, de csak valamikor késõbb. Hogy pontosan milyen iratok kellenek, nem tudom, de gondolom a szokásosak: baba eredeti anyakönyvi kivonata. És ha jól tudom, akkor ezt nem is Neked, hanem a munkáltatódnak kell igényelnie, legalábbis nálunk így volt, már kétszer is, igaz, én GYED-rõl váltottam újra TGYÁSra.

Én úgy tudom, hogy a TGYÁSt csak a baba megszületése után tudod megigényelni. Visszamenõleg kérheted ekkor, és a pénzt is megkapod majd visszamenõleg, de csak valamikor késõbb. Hogy pontosan milyen iratok kellenek, nem tudom, de gondolom a szokásosak: baba eredeti anyakönyvi kivonata. És ha jól tudom, akkor ezt nem is Neked, hanem a munkáltatódnak kell igényelnie, legalábbis nálunk így volt, már kétszer is, igaz, én GYED-rõl váltottam újra TGYÁSra.
Az elsõ válaszoló nem jól tudja. A tgyást akár két hónappal hamarabb is megigényelheted, mert a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal már meg lehet kezdeni. A szülés várható idõpontját meg tudod, így be tudod írni az igénylésbe, hogy pontosan mikortól szeretnéd elkezdeni. Kell hozzá egy igazolás a nõgyógyásztól a szülés várható idõpontjával, arról kiállít egy papírt a háziorvosod (olyasmit, mint a táppénzes papír). Ezeket együtt benyújtod, és amikor megszületik a kicsi, akkor bemutatod a születési anyakönyvi kivonatát, és csak utána utalnak. A munkáltatóhoz is benyújthatod, . de kérheted a munkáltatót, hogy az õ példányát töltse ki és adja neked oda, és te is beadhatod az OEP-hez. Kell majd a lakcímkártyád, és a TAJ kártyád is hozzá. Plusz a személyi:)
Elsõ vagyok Sajnálom, ha félrevezetõt írtam, nekem a munkáltatóm mondta, hogy csak szülés után lehet intézni, mert a saccolt dátum pontatlan lehet, és a tényleges születéstõl visszamenõleg 28 napra lehet igényelni. Bár végeredmény szempontjából úgy tûnik ugyanaz, hiszen a szül. anyakönyvi kivonat kell hozzá, és csak azt követõen történik majd a benyújtás és az utalás...

A baba megszületése után milyen támogatások járnak az anyának, vagy hogyan kell igényelni őket mi jár egyátalán? Az anyasági támogatás vagy a gyed több mint a betegállomány amit most kapok? A családi pótlék már a baba megszületése után jár?

el?re is köszönöm

Legjobb válasz: Szia! A baba megszületése után kaphatsz egyszeri anyasági támogatást, ennek összege kb. 60 e Ft, a magyar államkincstárnál kell igényelni, ahogy a családi pótlékot is. http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/csaladtamogatas Míg a TGYÁS fél évig jár, ennek összege kb. annyi, mint a táppénzed, ezt követõen a baba 2 éves koráig kaphatsz GYEDET, ennek összege maximálva van (bruttó 93 e Ft körül.) http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,55404&_dad=portal&_.. http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,55452&_dad=portal&_..

Szia! A baba megszületése után kaphatsz egyszeri anyasági támogatást, ennek összege kb. 60 e Ft, a magyar államkincstárnál kell igényelni, ahogy a családi pótlékot is. http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/csaladtamogatas Míg a TGYÁS fél évig jár, ennek összege kb. annyi, mint a táppénzed, ezt követõen a baba 2 éves koráig kaphatsz GYEDET, ennek összege maximálva van (bruttó 93 e Ft körül.) http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 55404&_dad=portal&_.. http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 55452&_dad=portal&_..
Szia! Mindent (kivétel a terhességi-gyerekágyi segély, más néven szülési szabadság)csak a baba születése után tudsz intézni. Interneten néztem én is ezek után. Ezeket kell intézni szülés után: a baba születési anyakönyvi kivonata és a lakcímkártyája (ezt vagy a korházban adják majd oda, vagy a polgármesteri hivatalban), a baba taj-kártyája (OEP-nél intézhetõ), a baba adó kártyája (ezt azthiszem majd autómatikusan adják a babakötvény miatt), terhességi-gyerekágyi segély (OEP oldaláról lelehet tölteni hozzá formanyomtatványt és az igényt a munkahelyen kell benyújtani), egyszeri anyasági támogatás (Magyar Államkincstár oldaláról tölthetõ le hozzá formanyomtatvány és oda is kell benyújtani szülést köv. 180 napon belül), gyermekgondozási díj (gyed a baba 2 éves koráig kérhetõ) (OEP oldaláról lelehet letölteni hozzá formanyomtatványt és az igényt is oda kell benyújtani), gyermekgondozási segély (gyes a baba 3 éves koráig kérhetõ) Magyar Államkincstár oldaláról tölthetõ le hozzá formanyomtatvány és oda is kell benyújtani , Családi pótlék (Magyar Államkincstár oldaláról tölthetõ le hozzá formanyomtatvány és oda is kell benyújtani ), babakötvény - életkezdési támogatás (Magyar Államkincstár intézi) Remélem segítettem. Üdv.: 21. hetes kismama
A kérdező hozzászólása: köszönöm a segítségeteket! sok sok egészséget nektek!
Lakcímkártyát majd küldik egy pár nap múlva.Adó kártyát nem kaptunk úgy kellet igényelni.Egyszeri anyaságit Magyar Államkincstárnál kell igényelni(63 ezer ft körüli), meg a családi pótlékot.Gyed annyi mint a táppénzed és azt OEP-nél kell igényelni, mindenhova kell a szül.anyakönyvi kivonat sehol ne hagyd ott vissza kell adniuk erre figyelj oda.

Milyen sűrűn kell a babák fogkeféjét cserélni? Mikor kell baba fogkrémről áttérni " felnőtt" fogkrémre? Mikor kell először fogorvoshoz vinni őket és hogyan készítsük fel őket a nagy találkozásra?

Gyermekem másfél éves és nenedent-el mosom a fogát, amióta megjelentek az els? fogai, kb 2 hónapja áttértünk Oral gyerek fogkefére. Úgy tudom, 2 éves korig lehet használni a nenedentet. Azt mondták, hogy 2 éves korban kell ?ket el?ször fogorvoshoz vinni.

Legjobb válasz: Én akkor cserélem, ha már látom, hogy használt, de talán hivatalosan havonta kéne. Én is nenedentet használok, addig kell ezt, amíg nem tanul meg köpni. Ez az egyetlen fluoridmentes fogkrém, és ha lenyeli a fluoridot, nem tesz jót. Tehát ha már öblít, jöhet a többi baba fogkrém, amiben van fluorid. Én már vittem 8 hósan a babám fogorvoshoz, mert fehérnek láttuk a fogait a dokival, de a fogorvos megnyugtatott, hogy nincs gond. Azt mondta, félévente ajánlott elvinni a babákat , a baj megelõzése végett. Ha látod, hogy gond van a fogaival-van akinek már feketén bújnak ki-mindeképp vidd, ha nincs , szerintem akkor is jobb minél elõbb, hogy "szokja" és még ne ellenkezzen annyira.

Én akkor cserélem, ha már látom, hogy használt, de talán hivatalosan havonta kéne. Én is nenedentet használok, addig kell ezt, amíg nem tanul meg köpni. Ez az egyetlen fluoridmentes fogkrém, és ha lenyeli a fluoridot, nem tesz jót. Tehát ha már öblít, jöhet a többi baba fogkrém, amiben van fluorid. Én már vittem 8 hósan a babám fogorvoshoz, mert fehérnek láttuk a fogait a dokival, de a fogorvos megnyugtatott, hogy nincs gond. Azt mondta, félévente ajánlott elvinni a babákat , a baj megelõzése végett. Ha látod, hogy gond van a fogaival-van akinek már feketén bújnak ki-mindeképp vidd, ha nincs , szerintem akkor is jobb minél elõbb, hogy "szokja" és még ne ellenkezzen annyira.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Hogy érted hogy fehérnek láttátok a fogát??
Szerintem úgy érti hogy egyes részein mintha fehérebb lenne ilyen pici foltokban..legalábbis nekünk ilyen volt. De semmit se kellett csinálni vele, elmúlt. Mi 1 évesen vittük elõször fogorvoshoz a fehér foltok miatt, és most 2 évesen vittük megint, csak úgy hogy minden oké e. Nem akarom hogy annyira féljen a fogászattól mint az apja aki képes hetekig szenvedni amikor már annyira fáj neki h muszáj elmenjen...:// Én 2 havonta cserélem a fogkeféjét de kettõ van neki és igy körforgásban cserélödik lényegében. Az egyik egy gyerek elektromos fogkefe szenzitiv feje, a másik meg egy hagyományos gyerekfogkefe. A bölcsibe is vinni kell egyet. Fogkrémbõl elmex egereset használunk 2 éves kora óta itthonra, bölcsibe 1-7 éves korig való tejfogkrémet (gabi).
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! Sajnos én is olyan félénk vagyok mint a férjed, 2 évig nem mentem dokihoz(terhesség alatt se), mert nem fájt, aztán az egyik bedurrant, most már 2 hónapja járok, 9 fogam ment tönkre....

Szülés után, ha megérkeztek a baba papírjai, hol, milyen okmányokkal kell igényelni a különböző támogatásokat?

Ha jól tudom, a TGYÁS-t a munkahely intézi, de mi van az anyasági támogatással? Hol kell igényelni (vidéken)? A babakötvény automatikus vagy azt is intézni kell?Van más hivatalos teend? ezeken kívül?

Legjobb válasz: Megvan! kicsit hosszú, de a lényeg az elsõ mondatokban van! A jogszabályok szerinti határidõk szerint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelõ központi szerv az adott hónapban születettek adatait a következõ hónap ötödik munkanapjáig küldi meg az APEH-nek. (FIGYELEM! A FOLYAMAT CSAK A MAGYARORSZÁGON SZÜLETETT (ANYAKÖNYVEZETT) GYERMEKEK ESETÉBEN INDUL AUTOMATIKUSAN, a külföldön született, de magyar állampolgárságú és magyarországi állandó lakhellyel rendelkezõ babák esetében a szülõknek kezdeményezniük kell a folyamatot a gyermek adóazonosító jelének igénylésével!) Az adóhatóság az adóigazolványt a szülõ kérésére kiállítja és kiadja, továbbá 5 munkanapon belül a csecsemõk adóazonosítóját továbbküldi a Magyar Államkincstárnak, ahol 8 munkanap alatt intézik el a kincstári számlák megnyitását, majd a kincstári számla megnyitásáról és a támogatás kincstári számlára történõ elhelyezésérõl a született gyermek szülõje (illetve gondozója, törvényes képviselõje) írásban értesítést kap a Magyar Államkincstártól. Ebben részletes tájékoztatást történik a támogatás egyéb kérdéseirõl is. Ha a szülõk nem nyitnak Start-számlát a gyermek nevére (mivel ez nem kötelezõ), akkor a Magyar Államkincstár egészen a gyermek felnõtté válásáig ezen a kincstári számlán tartja nyilván a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait. Ebben az esetben a szülõnek nincs beleszólási joga abba, hogy milyen eszközökben kamatozik gyermeke megtakarítása (a Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyezõ mértékû kamatot ír jóvá a kincstári számlán levõ összeg után, a kamatok a Állami babakötvény kamatok fõmenüponton keresztül ismerhetõk meg). Ehhez, vagyis a Magyar Államkincstárban történõ babakötvény igény érvényesítéséhez sem a szülõnek sem a gyermek más törvényes képviselõjének semmiféle intézkedést, igénylést benyújtania nem kell. A gyermek 18 éves korától nem kamatozó összeg a gyermek által bármikor felvehetõ a kincstári számláról. Amennyiben a szülõk úgy döntenek, hogy hozzátesznek az állami támogatáshoz, akkor ezt a kincstárnál is megtehetik, illetve bármely - erre szerzõdéses kötelezettséget vállalt - pénzügyi szolgáltatónál is nyithatnak ún. Start-számlát. A szülõk - vagy 16 éves korától szülõi beleegyezéssel a gyermek is - pénzügyi szolgáltatóhoz történõ áthelyezés esetén a számla követelés kezelésére bankbetét vagy a Tõkepiacról szóló törvény szerint nyilvánosan forgalomba hozott állampapír, tõke- vagy hozamgarantált befektetési jegy közül választhatnak. A szülõ szabadon dönthet, hogy ezek közül milyen befektetési lehetõséget választ (feltéve persze, hogy a pénzügyi szolgáltató több befektetési lehetõséget is biztosít). A gyermek, mint leendõ jogosult - szülõi belegyezés mellett - 16. életévének betöltése után már saját maga dönthet portfóliójának mozgatásáról, ill. ha Start-számlával még nem rendelkezik, annak megnyitásáról vagy áthelyezésérõl. Amennyiben a szülõ - vagy 16 éves korában, szülõi beleegyezéssel a gyermek - úgy dönt, hogy a Magyar Államkincstártól pénzügyi szolgáltatónál vezetett Start-számlára helyezi át a babakötvényt, ez a döntése 2008. január 1-tõl nem végleges, mivel a babakötvény vissza is helyezhetõ a kincstárhoz. Áthelyezéskor természetesen másik pénzügyi szolgáltató választására is van lehetõség. A Start-számlát nemcsak közvetlenül a gyermek születése után, hanem bármikor késõbb is meg lehet nyitni. Ebben az esetben a saját számla létrehozásáig a gyermeknek járó állami támogatás a kincstári számlán marad. Egy gyermeknek csak egy Start-számlája lehet, de a Start-számlát vezetõ pénzügyi szolgáltató bármikor szabadon megváltoztatható. Amennyiben a gyermek nevére több számlavezetõnél egyidejûleg, vagy egymást követõen párhuzamosan több számlát is megnyitnak, úgy az ügyfélnek a pénzügyi szolgáltatók felhívására nyilatkoznia kell arról, hogy a nála megnyitott számlát kívánja-e megtartani. Amelyik szolgáltatónak az ügyfél a megtartásról nyilatkozik, úgy az ügyfélnek a másik pénzügyi szolgáltatónál lévõ Start-számláit meg kell szüntetnie. Amíg az ügyfél nem nyilatkozik, illetve amíg több számlája van, addig a Magyar Államkincstár a kiutalást nem teljesíti, és az ügyfél erre az idõszakra késedelmi kamatra nem tarthat igényt. A párhuzamosan vezetett számlákra végzett befizetés jogosulatlan befizetésnek számít, így visszautalásra/visszafizetésre kerül az átutalás feladójának illetve a befizetõnek. A Start-számla vezetésére vonatkozó szerzõdéses kapcsolat fennállása alatt a gyermek, illetve a szülõje (törvényes képviselõje) bármilyen megadott adatában történõ változását a szülõnek (törvényes képviselõnek) 5 munkanapon belül be kell jelentenie a pénzügyi szolgáltatónál, melyre a pénzügyi szolgáltatóval kötött, Start-számla vezetésére vonatkozó megállapodásban kötelezettséget is vállal. A tájékoztatási kötelezettség elmulasztásából származó károk kockázatát a szülõ, illetve a gyermek viselik. Érdemes lehet tudni, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelõ központi szerv a naptári hónapban Magyarországon született, nyilvántartásba vett gyerekek adatait az állami adóhatóságnak, külföldi letelepedése esetén - illetve elhunyta esetén az elhalálozás idejével - pedig a Magyar Államkincstárnak továbbítja a következõ hónap 5. munkanapjáig. A Magyar Államkincstár errõl további 5 munkanapon belül értesíti a Start-számlát vezetõ pénzügyi szolgáltatót.

Megvan! kicsit hosszú, de a lényeg az elsõ mondatokban van! A jogszabályok szerinti határidõk szerint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelõ központi szerv az adott hónapban születettek adatait a következõ hónap ötödik munkanapjáig küldi meg az APEH-nek. (FIGYELEM! A FOLYAMAT CSAK A MAGYARORSZÁGON SZÜLETETT (ANYAKÖNYVEZETT) GYERMEKEK ESETÉBEN INDUL AUTOMATIKUSAN, a külföldön született, de magyar állampolgárságú és magyarországi állandó lakhellyel rendelkezõ babák esetében a szülõknek kezdeményezniük kell a folyamatot a gyermek adóazonosító jelének igénylésével!) Az adóhatóság az adóigazolványt a szülõ kérésére kiállítja és kiadja, továbbá 5 munkanapon belül a csecsemõk adóazonosítóját továbbküldi a Magyar Államkincstárnak, ahol 8 munkanap alatt intézik el a kincstári számlák megnyitását, majd a kincstári számla megnyitásáról és a támogatás kincstári számlára történõ elhelyezésérõl a született gyermek szülõje (illetve gondozója, törvényes képviselõje) írásban értesítést kap a Magyar Államkincstártól. Ebben részletes tájékoztatást történik a támogatás egyéb kérdéseirõl is. Ha a szülõk nem nyitnak Start-számlát a gyermek nevére (mivel ez nem kötelezõ), akkor a Magyar Államkincstár egészen a gyermek felnõtté válásáig ezen a kincstári számlán tartja nyilván a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait. Ebben az esetben a szülõnek nincs beleszólási joga abba, hogy milyen eszközökben kamatozik gyermeke megtakarítása (a Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyezõ mértékû kamatot ír jóvá a kincstári számlán levõ összeg után, a kamatok a Állami babakötvény kamatok fõmenüponton keresztül ismerhetõk meg). Ehhez, vagyis a Magyar Államkincstárban történõ babakötvény igény érvényesítéséhez sem a szülõnek sem a gyermek más törvényes képviselõjének semmiféle intézkedést, igénylést benyújtania nem kell. A gyermek 18 éves korától nem kamatozó összeg a gyermek által bármikor felvehetõ a kincstári számláról. Amennyiben a szülõk úgy döntenek, hogy hozzátesznek az állami támogatáshoz, akkor ezt a kincstárnál is megtehetik, illetve bármely - erre szerzõdéses kötelezettséget vállalt - pénzügyi szolgáltatónál is nyithatnak ún. Start-számlát. A szülõk - vagy 16 éves korától szülõi beleegyezéssel a gyermek is - pénzügyi szolgáltatóhoz történõ áthelyezés esetén a számla követelés kezelésére bankbetét vagy a Tõkepiacról szóló törvény szerint nyilvánosan forgalomba hozott állampapír, tõke- vagy hozamgarantált befektetési jegy közül választhatnak. A szülõ szabadon dönthet, hogy ezek közül milyen befektetési lehetõséget választ (feltéve persze, hogy a pénzügyi szolgáltató több befektetési lehetõséget is biztosít). A gyermek, mint leendõ jogosult - szülõi belegyezés mellett - 16. életévének betöltése után már saját maga dönthet portfóliójának mozgatásáról, ill. ha Start-számlával még nem rendelkezik, annak megnyitásáról vagy áthelyezésérõl. Amennyiben a szülõ - vagy 16 éves korában, szülõi beleegyezéssel a gyermek - úgy dönt, hogy a Magyar Államkincstártól pénzügyi szolgáltatónál vezetett Start-számlára helyezi át a babakötvényt, ez a döntése 2008. január 1-tõl nem végleges, mivel a babakötvény vissza is helyezhetõ a kincstárhoz. Áthelyezéskor természetesen másik pénzügyi szolgáltató választására is van lehetõség. A Start-számlát nemcsak közvetlenül a gyermek születése után, hanem bármikor késõbb is meg lehet nyitni. Ebben az esetben a saját számla létrehozásáig a gyermeknek járó állami támogatás a kincstári számlán marad. Egy gyermeknek csak egy Start-számlája lehet, de a Start-számlát vezetõ pénzügyi szolgáltató bármikor szabadon megváltoztatható. Amennyiben a gyermek nevére több számlavezetõnél egyidejûleg, vagy egymást követõen párhuzamosan több számlát is megnyitnak, úgy az ügyfélnek a pénzügyi szolgáltatók felhívására nyilatkoznia kell arról, hogy a nála megnyitott számlát kívánja-e megtartani. Amelyik szolgáltatónak az ügyfél a megtartásról nyilatkozik, úgy az ügyfélnek a másik pénzügyi szolgáltatónál lévõ Start-számláit meg kell szüntetnie. Amíg az ügyfél nem nyilatkozik, illetve amíg több számlája van, addig a Magyar Államkincstár a kiutalást nem teljesíti, és az ügyfél erre az idõszakra késedelmi kamatra nem tarthat igényt. A párhuzamosan vezetett számlákra végzett befizetés jogosulatlan befizetésnek számít, így visszautalásra/visszafizetésre kerül az átutalás feladójának illetve a befizetõnek. A Start-számla vezetésére vonatkozó szerzõdéses kapcsolat fennállása alatt a gyermek, illetve a szülõje (törvényes képviselõje) bármilyen megadott adatában történõ változását a szülõnek (törvényes képviselõnek) 5 munkanapon belül be kell jelentenie a pénzügyi szolgáltatónál, melyre a pénzügyi szolgáltatóval kötött, Start-számla vezetésére vonatkozó megállapodásban kötelezettséget is vállal. A tájékoztatási kötelezettség elmulasztásából származó károk kockázatát a szülõ, illetve a gyermek viselik. Érdemes lehet tudni, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelõ központi szerv a naptári hónapban Magyarországon született, nyilvántartásba vett gyerekek adatait az állami adóhatóságnak, külföldi letelepedése esetén - illetve elhunyta esetén az elhalálozás idejével - pedig a Magyar Államkincstárnak továbbítja a következõ hónap 5. munkanapjáig. A Magyar Államkincstár errõl további 5 munkanapon belül értesíti a Start-számlát vezetõ pénzügyi szolgáltatót.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors és alapos választ! :)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!