Találatok a következő kifejezésre: Milyen juttatások gyes, gyed.. egy (4 db)

Milyen juttatások járnak (gyes, gyed.. ) egy nappali tagozatos főiskolai hallgatónak 1 baba esetén? Az elmúlt évben összesen 3 hónap munkaviszonyom volt.

Legjobb válasz: Mindenkinek, akinek gyereke van, jár a szociális támogatás ami a normatíva 20%-a havonta. Három hónap munkaviszony után nem hiszem, hogy jár a GYED, mivel ahhoz 180 nap munkaviszony kell. GYES-t fogsz kapni, ez nettó 25 ezer forint, meg a családi pótlék, ez 12 ezer, egyedülállóknak 13. Meg az egyszeri anyasági támogatás, ez kb. 60 ezer (az öregségi nyugdíj 200%-a). Ezek járnak.

Mindenkinek, akinek gyereke van, jár a szociális támogatás ami a normatíva 20%-a havonta. Három hónap munkaviszony után nem hiszem, hogy jár a GYED, mivel ahhoz 180 nap munkaviszony kell. GYES-t fogsz kapni, ez nettó 25 ezer forint, meg a családi pótlék, ez 12 ezer, egyedülállóknak 13. Meg az egyszeri anyasági támogatás, ez kb. 60 ezer (az öregségi nyugdíj 200%-a). Ezek járnak.
Szia! Ezt a kérdést én is feltettem már egyszer, nekem azt írták hogy a suli is munkaviszonynak számít és jár a gyed is, ami a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka(kb 93000 Ft). De csak akkor ha a baba születésekor is nappalis vagy tehát csak akkor jelentkezz át levelezõre ha már megvan a baba, persze ha egyáltalán átakarsz. Az illetékes tb-nél egyébként pontosan elmondanak mindent ha bemész. Még én sem voltam de készülök.
A második válaszolónak: szerintem rosszul mondták, hiszen gyed csak fizetés után jár. Nem téged akaralak kioktatni, de nekem több ismerõsöm is van, aki úgy szült, hogy suliba járt (nappalira), és csak GYES-t kapnak. Igaz, néha megítélnek méltányossági GYED-et, de ez nagyon ritka, kérvényezni kell, és akkor sem biztos, hogy megkapja a nappalis anyuka. Magánvéleményem szerint, ha nincs olyan nagyon jó anyagi háttér (pl. jól keresõ apuka), akkor várni kéne a babával a suli elvégzésééig, késõbb is ugyan akkora öröm lesz. Persze az ember nem ilyne logikus, amikor minden vágya egy kis csöppség. Én is tanulok a baba mellett, és nappalis leszek ha már bölcsibe mehet 2 évesen, csak nekem szerencsém van, mert én egy egy évig nem jártam suliba, hanem dogloztam, onnan mentem táppénzre majd GYED-re.
szia ! Én is nappalis vagyok, de bejelentett is voltam, mert csak azután kapok gyed-et. amikor én utána kérdeztem a nappalisok gyed-ének, nemmel válaszoltak az önkormányzatban... Még jó hogy támogatják a tanulást és a babákat ... :(
A törvény szerint a GYED esetén a 180 nap munkaviszonyba beleszámít a nappali tagozaton töltött 2 évnél hosszabb tanulmány is! Egy jogász

A nagyobbik gyermekem 27 hónapos lesz, amikor a kisebbik majd megszületik. Ilyen esetben milyen juttatásra leszek jogosult? A kisebbikre úgy tudom, nem kaphatok GYEDet, de GYES is csak egy gyerek után jár?

Legjobb válasz: A GYED, és a GYES nem gyermekszám függõ! Ugyanazokat a juttatásokat kapod, mint a nagyobbik gyermekkel. Újra indul a két év GYED, majd a GYES. A változás a családi pótléknál jelentkezik, azt kapod két gyermek után majd.

A GYED, és a GYES nem gyermekszám függõ! Ugyanazokat a juttatásokat kapod, mint a nagyobbik gyermekkel. Újra indul a két év GYED, majd a GYES. A változás a családi pótléknál jelentkezik, azt kapod két gyermek után majd.
Szia! Ha a második gyermek születésekor még "biztosított" vagy, pl. munkaviszonyban állsz, akkor szülési szabadságra és terhességi-gyermekágyi segélyre leszel jogosult, majd azt követõen a gyermek kétéves koráig GYED-et kaphatsz. majd GYES-t. :-)

Határozatlan idejű munkaviszonyom van, gyesen vagyok 2014márciusig, ha gyes lejárta előtt teherbe esnék akár egy hónappal, akkor milyen juttatásokra számíthatok utána, újra Tgyás, gyed, gyes jár?

Legjobb válasz: Újra jár majd a tgyás, gyed, gyes, csak az összege fog attól függni, mikor esel teherbe. Ha a gyes lejárta elõtt 1 hónappal esel teherbe, és táppénzre mégy szülésig, akkor jobban jársz, mintha pl. most esnél teherbe.

Újra jár majd a tgyás, gyed, gyes, csak az összege fog attól függni, mikor esel teherbe. Ha a gyes lejárta elõtt 1 hónappal esel teherbe, és táppénzre mégy szülésig, akkor jobban jársz, mintha pl. most esnél teherbe.
Igen járni fog tgyás és gyed, ha a munkaviszonyod még fent áll. Viszont, ha az irányadó idõszakban több mint 180 napot vagy gyesen, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.


Gyed, Gyes stb. Ezen kívül milyen pénzbeni juttatást kaphat egy kismama és kispapa? Mi mettől meddig jár és mik a feltételei, hol kell intézni?

Gondolom mindet a munkabér alapján számolják, ami nekem mondjuk nem sok, de ez van. Már több, mint 3 éve dolgozom megszakítás nélkül.

Legjobb válasz: Szülés után (vagy elõtte 28 nappal) igényelhetsz tgyást. Ez 168 napig jár, (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a , mínusz szja. Ha letelt a tgyás, akkor jön a gyed, neked a gyerek 2 éves koráig. Ez is (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a, ebbõl szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak. A gyerek 2 éves korától 3 éves koráig van gyes, ez br. 28500 Ft, ebbõl nyugdíjjárulékot vonnak, heti 30 órában lehet mellette dolgozni. (Tgyás és gyed mellett egyáltalán nem lehet keresõtevékenységet folytatni) Tgyást, gyedet az oepnél kell intézni, ill. ha a munkáltatód tb. kifizetõhely, akkor náluk. Gyest a MÁk-nál. A magzat 91. napjától jár a családi adókedvezmény, egy gyereknél (ill. magzatnál) ez 10eFt-ot számít, ha van annyi levonandó szja-d vagy a férjednek (ha nincs, akkor megosztható kettõtök között). Munkáltatónál kell intézni, mindkét munkáltatónak alá kell írnia. Családi pótlék: MÁK, egy gyerekre 12200Ft. Egyszeri anyasági segély: MÁK, feltétel: min. 4 alkalommal meg kell, hogy jelenj terhesgondozáson, 64127 Ft. Nem pénzbeli: Gyerek után járó pótszabi: mindkettõtöknek évi 2 nap Apa szabi: szülés után 5 nap Babakötvény: automatikusan megnyitják, 42eFt-al, erre rakhatsz te is, átviheted bankba, kamatozik, a gyerek 18. éves korában jut az összegyûjtött pénzhez, amit csak bizonyos célra fordíthat (pl. iskola).

Szülés után (vagy elõtte 28 nappal) igényelhetsz tgyást. Ez 168 napig jár, (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a , mínusz szja. Ha letelt a tgyás, akkor jön a gyed, neked a gyerek 2 éves koráig. Ez is (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a, ebbõl szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak. A gyerek 2 éves korától 3 éves koráig van gyes, ez br. 28500 Ft, ebbõl nyugdíjjárulékot vonnak, heti 30 órában lehet mellette dolgozni. (Tgyás és gyed mellett egyáltalán nem lehet keresõtevékenységet folytatni) Tgyást, gyedet az oepnél kell intézni, ill. ha a munkáltatód tb. kifizetõhely, akkor náluk. Gyest a MÁk-nál. A magzat 91. napjától jár a családi adókedvezmény, egy gyereknél (ill. magzatnál) ez 10eFt-ot számít, ha van annyi levonandó szja-d vagy a férjednek (ha nincs, akkor megosztható kettõtök között). Munkáltatónál kell intézni, mindkét munkáltatónak alá kell írnia. Családi pótlék: MÁK, egy gyerekre 12200Ft. Egyszeri anyasági segély: MÁK, feltétel: min. 4 alkalommal meg kell, hogy jelenj terhesgondozáson, 64127 Ft. Nem pénzbeli: Gyerek után járó pótszabi: mindkettõtöknek évi 2 nap Apa szabi: szülés után 5 nap Babakötvény: automatikusan megnyitják, 42eFt-al, erre rakhatsz te is, átviheted bankba, kamatozik, a gyerek 18. éves korában jut az összegyûjtött pénzhez, amit csak bizonyos célra fordíthat (pl. iskola).
GYED elõtt félévig TGYÁS-t kapsz! Ez is, ahogy a GYED a béred 70%-a! Van még egyszeri anyasági, amit akkor kapsz, ha megszülsz, az 65 ezer!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, fõleg a 2. válaszolóét! Nagyon hasznos volt.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!