Találatok a következő kifejezésre: Milyen hangkártyát hangfelvételre (3 db)

Milyen hangkártyát és mikrofont vegyek otthoni jó minőségű hangfelvételre (gitár+ének) laptopba (:?

Legjobb válasz: Sokban egyetértek az elõttem szólóval, de néhány dolgot kiegészítenék. Az otthoni felvételhez nyugodtan használhatsz kondenzátor mikrofont. A kondi mikrofonok sokkal részletgazdagabb hangképet adnak, mely pl. akusztikus gitárnál, de akár éneknél is egy nagyságrenddel szebb eredményt ad, mint pl. a tipikusan színpadi SM58. A példa - Minimal setup: Rode M3 mikrofon - rodemikrofon.hu Alesis IO - pako.hu Ez egy olyan szett kb. 65eFt-ért, melyet laptoppal bárhol használhatsz. A mikrofon vese (kardioid), tehát irányított, nem veszi a hátulról érkezõ zajokat. B példa - Pro setup: Rode NT1-A mikrofon csomag - rodemikrofon.hu Alesis IO - pako.hu Ez egy olyan szett kb. 85eFt-ért, mellyel stúdióminõségû felvételt tudsz készíteni. A mikrofon nagymembrános, minden kiegészítõ jár hozzá, és ez a világon a legkisebb önzajú miksi. A hangkártya tud nek fantomtápot adni. A Rode miksikre egyébként 10 év (nem elírás) garanciát kapsz. A döntés a Te kezedben van, de érdemes inkább elsõre megvenni a minõséget, mint másodszorra.

Sokban egyetértek az elõttem szólóval, de néhány dolgot kiegészítenék. Az otthoni felvételhez nyugodtan használhatsz kondenzátor mikrofont. A kondi mikrofonok sokkal részletgazdagabb hangképet adnak, mely pl. akusztikus gitárnál, de akár éneknél is egy nagyságrenddel szebb eredményt ad, mint pl. a tipikusan színpadi SM58. A példa - Minimal setup: Rode M3 mikrofon - rodemikrofon.hu Alesis IO - pako.hu Ez egy olyan szett kb. 65eFt-ért, melyet laptoppal bárhol használhatsz. A mikrofon vese (kardioid), tehát irányított, nem veszi a hátulról érkezõ zajokat. B példa - Pro setup: Rode NT1-A mikrofon csomag - rodemikrofon.hu Alesis IO - pako.hu Ez egy olyan szett kb. 85eFt-ért, mellyel stúdióminõségû felvételt tudsz készíteni. A mikrofon nagymembrános, minden kiegészítõ jár hozzá, és ez a világon a legkisebb önzajú miksi. A hangkártya tud nek fantomtápot adni. A Rode miksikre egyébként 10 év (nem elírás) garanciát kapsz. A döntés a Te kezedben van, de érdemes inkább elsõre megvenni a minõséget, mint másodszorra.

Milyen hangkártyát vásároljak, hangfelvételre?

Legjobb válasz: Manapság már minden hangkártyával jó felvételt tudsz készíteni, perszen ha stúdióminõséget szeretnél akkor komolyan zsebbenyúlós a téma.

Manapság már minden hangkártyával jó felvételt tudsz készíteni, perszen ha stúdióminõséget szeretnél akkor komolyan zsebbenyúlós a téma.
A komolyabb stúdió PCI hangkarik 30-40ezer forinttól kezdõdnek. Felsõ határ a csillagos ég, láttam már 3millioért is. Nagyon nem mindegy, hogy pontosan milyen hangfelvételeket szeretnél készíteni, és milyen céllal. Amatõr zenélésre, felvételekre bõven jó akár egy alaplapba integrált hangkártya is. Ha komolyabb céljaid vannak vele, akkor bizony annak nagyon borsos ára van különféle minõségi kiegészítõkkel együtt.

Hangfelvételt szeretnék késziteni, a zenekarunkkal. Milyen hangkártya szükséges, vagy egyáltalán mi kell hozzá, hogy egy elfogadható Demo CD - t készitsünk magunkról. Le lehet tölteni valamit az interenetröl?

Legjobb válasz: szerintem egy ilyen feladatnál a hangkártya az egyik legkevésbé lényeges elem. A mikrofonok, azok elhelyezése, az akusztika, a külsõ zajok mind jóval lényegesebbek ennél, fõleg, hogy bármennyit is áldozol egy kártyára, ezek simán élvezhetetlenné tehetik az egész felvételt.

szerintem egy ilyen feladatnál a hangkártya az egyik legkevésbé lényeges elem. A mikrofonok, azok elhelyezése, az akusztika, a külsõ zajok mind jóval lényegesebbek ennél, fõleg, hogy bármennyit is áldozol egy kártyára, ezek simán élvezhetetlenné tehetik az egész felvételt.
A stúdióbérlet nem olcsó dolog. A legolcsóbb óradíj 3000 Ft körül van. Egy nap alatt meg kb. 3-4 számot lehet fölvenni de ez sokmindentõl függ. Mi a gitárokat vonalból vesszük föl és gépen effektezünk. A dobot programmal csináljuk. Csak az éneket vesszük föl stúdióban. Ahhoz jóval kevesebb idõ kell. Mindenképpen _eredeti_ sound blaster hangkártyát javaslok. Ha tudsz egy kicsit forrasztani, akkor olcsóbban is ki lehet hozni "egy" jó kártyát. A sound blaster-t kicsit át lehet forrasztani és több kártyából lehet csinálni egy többcsatornásat. Így csináltunk 5.1-es hangrendszert 128-as sb kártyákból. :D Kb. egy ezresért be lehet szerezni egy 128-ast. Stúdiózáshoz viszont szerintem kevés a 128. Figyelj még arra hogy a boltban kapható sb-nek mondott kártyák igazából csak sb-kompatibilisek. Vagyis nem azok. _Eredeti_ sb-t szerezz be. =) A régi eredeti sb 16-osom jobban szól, mint egyik haverom vadi új sb-kompatibilis kártyája. =)
Otthon is kialakíthattok stúdiót, ha van egy nagyobb kertesház, és van egy jól elkülönített, lehetõleg ablaktalan szoba. A falakat be kell vonni hungarocellel vagy egyéb szigetelõvel, és legkívülre pedig tojástartó dobozokat kell tenni. Ezeknek az a célja, hogy megszüntessék a viszhangot. Illetve bármiféle visszaverõdést. Hangkártyából bármilyen jó. A hangkártyák az utóbbi 5-10 évben szinte semmit sem fejlõdtek, ezért vannak a legtöbbször integrálva az alaplapra. A mikrofonba viszont érdemes beruházni. Abból a legjobb minõség a jó. Még olyan hangkártyát lehet érdemes beszerezni, aminek 1-nél több mikrofon bemenete van. Ekkor több mikrofont használhattok különbözö helyeken egyszerre. De ennek csak akkor van szerepe ha "egyszerre" veszitek fel a zenét és nem darabokban.
Egy pár órás stúdióbérlet sokkal olcsóbb, mint egy jobb hangkártya piaci ára. Mellesleg te otthon - még ha profi is a hangkártyád - nem igazán fogsz tudni stúdiókörnyezetet biztosítani. Márpedig egy felvett zenemûvön meghallatszik, hogy hogy lett felvéve. Mert nem csak a hankártya, hanem a környezet, az utómunka és a mikrofonok is igencsak számítanak. Amúgy az Adobe Audition egy "standard" hangszerkesztõ, az már tud sok-sok dolgot. De pl. szempont az is, hogy mekkora a zenekar és milyen hangszerek szólalnak meg, van-e ének, stb.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!