Találatok a következő kifejezésre: Milyen halakat még (148 db)

45 literes akváriumba milyen halakat meg növényeket tartsak?

elég pici a hely ezért csak 45 literes akvárium férne el. max 25 ezer lenne rá. Minden hasznos tipp ötlet érdekelne. Ki hogyan kezdene hozzá? aljzattól kezdve. Komplett szettet nem akarok venni mert az nagyon drága.

Legjobb válasz: http://akvafarm.hu/-nano_halak.html esetleg garnélákat is

http://akvafarm.hu/-nano_halak.html esetleg garnélákat is
A kérdező hozzászólása: uhhh nagyon köszi! :) faja oldal
A kérdező hozzászólása: és mibõl mennyit?
Meg kell nézni hogy mi az ami van ezekbõl a boltban, mi az amit be tudsz szerezni.

Van egy akim es benne guramim es scalarom! Milyen halakot meg tudok ezekmelle tenni?

Legjobb válasz: Mekkora akvárium, milyen gurámi(méz,törpe,kék,gyöngy,márvány stb) és hány darab. Ha a "calarom" vitorlás akar lenni akkor az is kell hogy hány darab. És fentiekhez milyen szûrés társul, az is befolyásolja az állományt, (külsõ vödrös, vagy belsõ, házi, szûrõakvárium stb, márka se árt)

Mekkora akvárium, milyen gurámi(méz, törpe, kék, gyöngy, márvány stb) és hány darab. Ha a "calarom" vitorlás akar lenni akkor az is kell hogy hány darab. És fentiekhez milyen szûrés társul, az is befolyásolja az állományt, (külsõ vödrös, vagy belsõ, házi, szûrõakvárium stb, márka se árt)
A kérdező hozzászólása: 2 kekgurami, 3 vitorlashal 150 aki! kulsoszuros!
A vitorláshal területvédõ, az õ állományukat nehezen lehet változtatni. A gurámik is megcsipkedhetik kergethetik az új fajtársakat ha már kifejlettek. Én esetleg tennék algaevõt, anci, vagy olyat ami nem zavarja a köreiket és gyorsan megnõ, példa sziámi ormányos márna 5-6 mehetne, páncélos harcsa lehet min 6 darab csapathalak kékpajzsos vagy foltos páncélos. Lehetõleg egy fajt tegyél be többet ne. De mindig kérdõjeles a dolg hogy hogyan fogadják az új halakat. Be eresztés után rögtön kapjanak enni és figyelni kell, ha 24 órán keresztül nem bántják az újakat akkor nyert a dolog.

Most vettem egy 66 literes akváriumot (nagyobb sajnos nem fér el). Szeretnék bele egy betta párt. Milyen halakat rakhatok még melléjük, és kb. mennyit?

Legjobb válasz: Ami a Bettákat illeti: Labirinthalak. Számíts arra - és ez nagyon fontos - hogy a lánynak sok búvóhely kell, amit dús növényzettel (hozzá esetleg barlanggal) kell megoldani. Másképp a fiú bánthatja a lányt. Ha sok a növényed, akkor 2-3 lányt is vehetsz bele, de fiút csak 1-et. Különben a Betta a középkemény, kemény vizet szereti, 7 pH körüli értékkel. Nagyon melegigényes, a kedvelt hõfok: 26 foktól felfelé, kb. 30 fokig. Mindenképp kell neki fûtõ, és légpumpa azért, hogy a meleg egyenletesen oszlasson el a vízben. Ez fontos, mert ha eltérõek az egyes vízrétegek közti különbségek, akkor könnyen megfázhat. Kell neki tetõ is (a hõmérséklet megtartásához). Ami a többi halat illeti: nagyon fontos, hogy figyelj a helyes össznépességre, ami általánosságban így néz ki: 1 cm-es hal/ 1 liter víz. Ez persze eltérhet attól függõen, hogy mennyire mozgákony az adott hal. Tehát gondolni kell az úszótérre is. Különben akkor jó a választás, ha - azontúl, hogy betartod a fent írtakat - lehetõleg azonos, vagy nagyon hasonló igényû halakat veszel. Így pl. ajánlom figyelmedbe a kistestû gurámi fajokat - nagyon szépek, a 26-30 fokos vízen kívül más igényük nincs, jó étvágyúak, békések, kedves természetûek. Nagyon jól passzolnak a Bettákhoz. Ha mégsem akarsz ilyeneket, persze mást is választhatsz. Azonban vedd figyelembe: 1. Mekkora lesz a hal kifejlett mérete 2. Milyen a viselkedése (csapathal-e vagy sem. Amennyiben csapathalról van szó /ilyenek a pontylazacok, a dániók, a razbórák, a díszmárnák/, viszonylag sokat kell venned belõlük: nem tarthatsz ezekbõl 2-3 darabot. Az elfogadható darabszám ezekbõl: legalább 8-10 darab). A páncélosharcsa, az elevenszülõ fajok (pl. guppi, xifó, stb.) szintén szeretik a társakat, bár - pl. a pontylazacokhoz képest - nem olyan kifejezett ez a magatartásuk. Úgyhogy ezekbõl minimum 6 darab kell. 3. Mennyire békés (Betta mellé ne vegyél Szumátrai díszmárnát és Black mollyt, mert ezek tönkretehetik a Betta úszóit). 4. Vízigény: Ne vegyél Bettához Aranyhalat - a Betta melegvízi (26-30 fok) hal, az Aranyhal viszont a 22-23 fokos vizet kedveli. 5. Nyugodt, vagy inkább élénk halakat szeretnél? A Betta nyugodt, éppen ezért hasonlóan nyugodt halakat célszerû venned hozzá: pl. Platti. Gondolj a növényzetre is. Inkább növényekbõl legyen jó sok, halból pedig kevesebb. Nem fordítva! Ezáltal könnyebb is lesz az akvárium ápolása is. Persze a növényeknek a világítás mellett táp is kell.

Ami a Bettákat illeti: Labirinthalak. Számíts arra - és ez nagyon fontos - hogy a lánynak sok búvóhely kell, amit dús növényzettel (hozzá esetleg barlanggal) kell megoldani. Másképp a fiú bánthatja a lányt. Ha sok a növényed, akkor 2-3 lányt is vehetsz bele, de fiút csak 1-et. Különben a Betta a középkemény, kemény vizet szereti, 7 pH körüli értékkel. Nagyon melegigényes, a kedvelt hõfok: 26 foktól felfelé, kb. 30 fokig. Mindenképp kell neki fûtõ, és légpumpa azért, hogy a meleg egyenletesen oszlasson el a vízben. Ez fontos, mert ha eltérõek az egyes vízrétegek közti különbségek, akkor könnyen megfázhat. Kell neki tetõ is (a hõmérséklet megtartásához). Ami a többi halat illeti: nagyon fontos, hogy figyelj a helyes össznépességre, ami általánosságban így néz ki: 1 cm-es hal/ 1 liter víz. Ez persze eltérhet attól függõen, hogy mennyire mozgákony az adott hal. Tehát gondolni kell az úszótérre is. Különben akkor jó a választás, ha - azontúl, hogy betartod a fent írtakat - lehetõleg azonos, vagy nagyon hasonló igényû halakat veszel. Így pl. ajánlom figyelmedbe a kistestû gurámi fajokat - nagyon szépek, a 26-30 fokos vízen kívül más igényük nincs, jó étvágyúak, békések, kedves természetûek. Nagyon jól passzolnak a Bettákhoz. Ha mégsem akarsz ilyeneket, persze mást is választhatsz. Azonban vedd figyelembe: 1. Mekkora lesz a hal kifejlett mérete 2. Milyen a viselkedése (csapathal-e vagy sem. Amennyiben csapathalról van szó /ilyenek a pontylazacok, a dániók, a razbórák, a díszmárnák/, viszonylag sokat kell venned belõlük: nem tarthatsz ezekbõl 2-3 darabot. Az elfogadható darabszám ezekbõl: legalább 8-10 darab). A páncélosharcsa, az elevenszülõ fajok (pl. guppi, xifó, stb.) szintén szeretik a társakat, bár - pl. a pontylazacokhoz képest - nem olyan kifejezett ez a magatartásuk. Úgyhogy ezekbõl minimum 6 darab kell. 3. Mennyire békés (Betta mellé ne vegyél Szumátrai díszmárnát és Black mollyt, mert ezek tönkretehetik a Betta úszóit). 4. Vízigény: Ne vegyél Bettához Aranyhalat - a Betta melegvízi (26-30 fok) hal, az Aranyhal viszont a 22-23 fokos vizet kedveli. 5. Nyugodt, vagy inkább élénk halakat szeretnél? A Betta nyugodt, éppen ezért hasonlóan nyugodt halakat célszerû venned hozzá: pl. Platti. Gondolj a növényzetre is. Inkább növényekbõl legyen jó sok, halból pedig kevesebb. Nem fordítva! Ezáltal könnyebb is lesz az akvárium ápolása is. Persze a növényeknek a világítás mellett táp is kell.
/Az elõbbi válasszal kapcsolatban/ Higyjétek el, nyugodtabb, békésebb halakkal szépen el van a Betta - csak olyan halakkal nem kell tartani, amik túl élénkek, és csipkelõdõsek (pl. Szumátrai díszmárna) Az viszont végképp nem jó, ha csak Betta van az akváriumban. Ugyanis a fiú - ha a lányt meglátja, megkergeti, és ha kevés a növény (vagyis a búvóhely), akkor a lány nem tud elrejtõzni, amiért is a fiú agyonhajszolhatja. Ez végzetes is lehet a lány számára. Pontosan ennek elkerülése végett szükséges alkalmazni - ívatás elõtt - az ivásképesség-próbát. És caak akkor van el a fiú a lánnyal, ha a lány ívásra érett!
Ha ez az elsõ akváriumod, akkor en a bettákról is lebeszélnélek. Próbálkozz inkább guppikkal, mollykkal, xifókkal, tetrákkal, neonokkal, lazacokkal. Ezeket nem túl bonyolult tartani és ha szereztél már egy kis tapasztalatot, jöhetnek az igényesebb halak is. Ha nincs a környezetedben akvarista, a neten találsz csomo hasznos oldalt ahol sok mindent tanulhatsz és legfõképp a halak kompatibilitására figyelj oda. Sok sikert!
/az elõbbi válaszadó vagyok/ Most, hogy olvasom az elsõ válaszadót, fogalmam sincs, miért kifogásolja kezdõk számára a Bettákat. Azért nem értem, mert ha odafigyelsz az általam írt dolgokra (amiket az elõzõ válaszomban írtam), nem lesz gondod velük.
Szerintem nem kéne melléjük más halakat rakni, és én ugy tudom h a fiut bántják , nem alányt..és ha más halakat raksz be akkor a fiut fogják támadni , mert ingerli õket h ilyen szép és élénk színû...


25 literes akváriumomban 2 hím Platti és 1 nőstény sziámi halam van. Milyen halakat vehetünk még melléjük?

Legjobb válasz: Vegyél még hozzá még 2 nõstény plattit, és 1 hím sziámi harcoshalat. Utóbbit csak akkor, ha sok növényed van az akváriumodban (mert a nõstény sziáminak el kell tudni bújnia). Sokkal jobban jársz, ha inkább kevesebb halad van sok növénnyel, mint fordítva: sok hal, kevés növénnyel. Arra feltételnül vigyázz, hogy NE népesítsd túl az akváriumodat. Vedd mindig figyelembe: egy 1 cm-es hal 1 liter vizet igényel. Persze gondolni kell az elegendõ úszótérre is...

Vegyél még hozzá még 2 nõstény plattit, és 1 hím sziámi harcoshalat. Utóbbit csak akkor, ha sok növényed van az akváriumodban (mert a nõstény sziáminak el kell tudni bújnia). Sokkal jobban jársz, ha inkább kevesebb halad van sok növénnyel, mint fordítva: sok hal, kevés növénnyel. Arra feltételnül vigyázz, hogy NE népesítsd túl az akváriumodat. Vedd mindig figyelembe: egy 1 cm-es hal 1 liter vizet igényel. Persze gondolni kell az elegendõ úszótérre is...
Én a sziámit nem ajánlanám nekem volt hogy pár hallal konfliktusba került :D

üdv. Kérdésem a következő: van egy Mexikói Axolotl-om és szeretnék mellé halakat tenni. Milyen halat tegyek? Olyat szeretnék ami nem bántaná az Axolotl-ot és a hal sem az Axolotl-ot? És lehetőleg amit az Axolotl elszor kaját még felcsipegetné a hal.

Legjobb válasz: Hi egy hete ugyanígy voltam. aztán hazahoztam egy aranyhalat. igaz, vannak még az axikkal algaevõ harcsák, 1 db pici guppi ami elbújt a többi trópusi hal kiköltöztetésekor és 1 db párduccsík ami szintén bent felejtõdött, de ezek is mennek majd õsszel amikor lehûl a víz. Axinak is, aranyhalnak is az a jó minél nagyobb az akvárium alapterülete, magassága(vagyis a vízé) pedig az axik miatt ne legyen nagyobb 40 cm-nél. Egyátalán nem törõdnek egymással, nem csipkedik, nem zavarják el. De azért legyen akkora az aranyhal, hogy ne férjen be az axi száján, különben megeheti.

Hi egy hete ugyanígy voltam. aztán hazahoztam egy aranyhalat. igaz, vannak még az axikkal algaevõ harcsák, 1 db pici guppi ami elbújt a többi trópusi hal kiköltöztetésekor és 1 db párduccsík ami szintén bent felejtõdött, de ezek is mennek majd õsszel amikor lehûl a víz. Axinak is, aranyhalnak is az a jó minél nagyobb az akvárium alapterülete, magassága(vagyis a vízé) pedig az axik miatt ne legyen nagyobb 40 cm-nél. Egyátalán nem törõdnek egymással, nem csipkedik, nem zavarják el. De azért legyen akkora az aranyhal, hogy ne férjen be az axi száján, különben megeheti.

Milyen halat ajánlotok akinek még soha nem volt?

Szeretnék díszhalat karácsonyra,de nem tudom milyen fajtát,melyik faj a legkönnyebben gondozható és milyen akváriumot kellene venni,héten hányszor kell vizet cserélni a halaknál? Eddig csak hörcsögöm volt amit 1 héten egyszer,ritkán 2 hetente cseréltem forgácsot.

Legjobb válasz: - Hát vegyél egy 40-50 literes akváriumot, - kell egy szûrõ bele - egy háló amivel tudod a halakat rakosgatni - egy automata fûtõ de ha van otthon 24 fok akkor ez nem - egy leszívó csõ - 2db vödör amit csak akváriumhoz használsz - világítás, valami neon a tetejére - fekete 1-3mm-es márványzuzalék (kavics) az aljára - jávai moha, anubias <-- ezek strapabíró növények - ha veszel egy vasfát is, arra damillal rákötheted a növényeket s akkor letmarad az alján, szal a cserépbõl a növényeket ki lehet venni, úgy egy fokkal jobban néz ki Vagy veszel egy kész akvárium szettet amibe van lámpa meg mittomén miket adnak még hozzá Aztán összerakod, kavicsot átmosod vödörben akváriumot teleöntöd vízzel ha van fûtõd azt benyomod 26 fokra és berakod szûrõt is berakod Járatod így pár napig aztán vehetsz Mondjuk 6db red cherry garnélát, 6db endler guppit, 6db akármilyen törperazbórát, 6db galaxy razbórát, 2db törpe szívóharcsát. 2-3 hónap mulva a garnélák elszaporodnak és lesz kb 50db, aztán ott fognak cikázni. Ezek így jó fejek mind, és kicsik szal ezekbõl is lehet jó sokat belerakni. Aztán úgy 2 hetente leszívod a víz felét és ha rendes vagy akkor (1napig vödörben) állott vizet öntesz a fejökre, de kibírják azt is ha friss csapvizet kapnak. A halaknak lemezes kaját veszel, a garnéla rákoknak meg schrimps natural-t az ilyen kis bogyó az is száraz táp. És ennyi.. utána nem nagyon kell vele foglalkozni, ez ilyen tök bio akvárium lesz, nem is nagyon koszolódik, mert a rákok és a törpeszívóharcsa takarít jól :)

- Hát vegyél egy 40-50 literes akváriumot, - kell egy szûrõ bele - egy háló amivel tudod a halakat rakosgatni - egy automata fûtõ de ha van otthon 24 fok akkor ez nem - egy leszívó csõ - 2db vödör amit csak akváriumhoz használsz - világítás, valami neon a tetejére - fekete 1-3mm-es márványzuzalék (kavics) az aljára - jávai moha, anubias <-- ezek strapabíró növények - ha veszel egy vasfát is, arra damillal rákötheted a növényeket s akkor letmarad az alján, szal a cserépbõl a növényeket ki lehet venni, úgy egy fokkal jobban néz ki Vagy veszel egy kész akvárium szettet amibe van lámpa meg mittomén miket adnak még hozzá Aztán összerakod, kavicsot átmosod vödörben akváriumot teleöntöd vízzel ha van fûtõd azt benyomod 26 fokra és berakod szûrõt is berakod Járatod így pár napig aztán vehetsz Mondjuk 6db red cherry garnélát, 6db endler guppit, 6db akármilyen törperazbórát, 6db galaxy razbórát, 2db törpe szívóharcsát. 2-3 hónap mulva a garnélák elszaporodnak és lesz kb 50db, aztán ott fognak cikázni. Ezek így jó fejek mind, és kicsik szal ezekbõl is lehet jó sokat belerakni. Aztán úgy 2 hetente leszívod a víz felét és ha rendes vagy akkor (1napig vödörben) állott vizet öntesz a fejökre, de kibírják azt is ha friss csapvizet kapnak. A halaknak lemezes kaját veszel, a garnéla rákoknak meg schrimps natural-t az ilyen kis bogyó az is száraz táp. És ennyi.. utána nem nagyon kell vele foglalkozni, ez ilyen tök bio akvárium lesz, nem is nagyon koszolódik, mert a rákok és a törpeszívóharcsa takarít jól :)
Guppyt, endlert példáúl :D Igénytelenek és elég nekik egy akvárium is pl 25-30 literes :)
Én is szeretnék halat karira:) Szerintem inkább csapathalakat válassz!Könnyen gondozható a neonhal, kolibrihal, dániófélék(színjátszó dánió, zebra dánió) stb.De nekem a guppik is nagyon tetszenek.Itt van pár oldal, ahol olvashatsz róluk:) http://www.haziallat.hu/akvarium/edesvizi-fajok/kolibrihal-a.. http://www.haziallat.hu/akvarium/edesvizi-fajok/neonhal/193/ http://www.haziallat.hu/akvarium/edesvizi-fajok/szivarvanyos..
Guppit tudom ajánlani. Nekem elõször csak 3-4 volt, aztán úgy elszaporodtak, hogy nagyon sok lett. Ettõl nem kell félni, mert könnyû õket gondozni, és picik. Ha sok van belõlük, az csak szebbé teszi az akváriumot. A színesebb nagyobb farkuszonyosak a hímek, az "egyszerûbbek" a nõstények. http://www.google.hu/images?hl=hu&q=guppi&um=1&ie=UTF-8&sour.. 19/L
Szerintem is guppi szép és nem túl kényes. Azonfelül nálam a kezdeti hibasorozatok utánn az ancik kiérdemelték az elpusztíthatatlan jelzõt. Nem túl szépek de szerintem nem is rondák viszon eléggé relytõzködõk de mindenképp hasznos hal.
Ha guppit veszel és szeretnéd, hogy szaporodjanak akkor több nõstényt vegyél mint hímet mert az én tapasztalatom az, hogy a lányok kényesebbek, hamarébb elhulnak mint a fiúk. És ha kevés a csaj és azokat sok hím piszkálja akkor nem lesz megállásuk egész nap, és a halálba kergetik a nõstényt mert nagyon kimerül. Emiatt fontos egy bizonyos egyensúlyt fentartanod, de ezt leszámítva semmi gond a guppikkal békés és szép halak.
A tanácsok tökéletesek, amiket elmondtak a többiek, viszont ehhez a hobbyhoz elõször rengeteget kellene olvasni. Nem esett szó a mechanikai és biológiai szûrésrõl-lebontó baktériumokról, a helyes táplálásról, a növények ültetésérõl, a részleges vízcsere fontosságáról, a halak betelepítésérõl, a felmerülõ problémákról, betegségekrõl, stb. Vannak dolgok, amik egy gyakorlott haltartónak egyértelmûek, viszont annak, aki még soha nem csinált ilyet, annak nem biztos, hogy az. Ezért én alapos felkészülést javaslok a kezdetekhez, http://www.akvarista.hu 5 e-book és fórum, Horn - Zsilinszky: Akvarisztika c. könyve, diszhal.info. Hidd el, rengeteg csalódástól mentenek meg!
Nekem 90 literesbe van 6db tetra, 6db bíbor márna vagy piros dánió nemtom, és 6db ékfoltos razbóra, meg 2db törpeszívóharcsa hogy legyen aki eszi az algát is. Hát nincsenek sokan, de ezek jól megvannak együtt.

Szumátriai díszmárna, Labeo, anci, páncélos harcsa tarthatók együtt? Szumátriai mellé még milyen halat javasoltok

Mer agresszív halnak olvastam ! 90 literes akvárium hány db-ot kb. mindegyib?l labeo.szumátrai kedvenc halam :D

Legjobb válasz: Nem agresszív!Azért tartják agresszívnak, mert ha 1-2 halat tartasz benne akkor csipkedi az úszójokat,és ezáltal úszórothadásuk lesz.De csoportba tartva õket eltereli a figyelmüket a többi hal úszójárol.Ezek a halak szernitem tarthatók együtt.A szumátrai díszmárnák a következökkel nem ajánlott együtt tartani:guppi,gurámi,betta,és a többi nagy, hosszú , lebegõs farkú halak közé.Bár van egy olyan ismerõsünk aki több éve tartja a gurámijait a szumátrai díszmárnáival, éa azt álítja, hogy jól megvannak együtt, semmibajuk egymással,éa a guráminak sincs semmi baja... Szóval tartható együtt.

Nem agresszív!Azért tartják agresszívnak, mert ha 1-2 halat tartasz benne akkor csipkedi az úszójokat, és ezáltal úszórothadásuk lesz.De csoportba tartva õket eltereli a figyelmüket a többi hal úszójárol.Ezek a halak szernitem tarthatók együtt.A szumátrai díszmárnák a következökkel nem ajánlott együtt tartani:guppi, gurámi, betta, és a többi nagy, hosszú , lebegõs farkú halak közé.Bár van egy olyan ismerõsünk aki több éve tartja a gurámijait a szumátrai díszmárnáival, éa azt álítja, hogy jól megvannak együtt, semmibajuk egymással, éa a guráminak sincs semmi baja... Szóval tartható együtt.
8-10 db az már szép kis csapat. Harcsák és algázók még mehetnek bele.Nálam egyetlen halat sem bántottak még a szumik, pedig vitorlások és gurámik is voltak. Sõt a gurámi hím szokta néha megkergetni a rajt.Csak a beteg vitorlás tûri el, hogy csipkedjék, az egészséges simán lerendezi a csipkelõdõs halakat.Dús növényzetet ültess, de csak középre és hátra.
a mieinkel sem volt semmi baj, gupikkal, black mollykkal xifókkal laktak é
Hát akkor én vagyok az ellenpélda. Nekem amig egyedül volt a szumátriaim, nem gonoszkodott, mikor vettem mellé társakat neki álltak sorba kinyirni a kolibriket a guppikat, a neonokat, a növényeimet szétcsipkedték. Teljesen leamortizálták az egész akváriumomat. Én nem ajánlom õket.

Hány literes akváriumot vegyek, és milyen halakat tartsak benne? Barátnőmmel közösen szeretnénk halakat, tény és való hogy nemértünk ehez, de szeretnénk, azért is kérdezek (lent van még)

légyszi ne hurrogjatok le hogy nem való nekem hal meg satöbbi, tudom hogy kell az akváriumba sz?r?, lélegeztet?, meg növények... viszont a tisztításukhoz nemigazán értek, és az etetésükben se vagyok százas... nem egyfajta halat szeretnénk, kett?t vagy hármat... de azt nemtudjuk hogy milyet xD komolyan érdekel az akvarisztika, szóval nem kérek gúnyos megjegyzéseket. mindenki volt kezd? nem? (amúgy utoljára kb 6éves koromban volt aranyhalam, és anya most mondta meg hogy minden nap cserélték, mondom kössz-.-) nade köszi el?re is :)

Legjobb válasz: Rosszul állsz a dologhoz. Ez olyan, mintha szeretnél egy jogosítványt és megkérdezed, hogy milyen autót vegyél. Elõször keress autósiskolát. Regisztrálj akvarista.hu-n, olvasd el az 5 e-bookot. Aztán Horn-Zsilinszky: Akvarisztika. Majd ha már van elképzelésed, berendezted az akváriumot, járatod 2 hétig üresen, elkezdhetsz gondolkozni a kívánt halakon.

Rosszul állsz a dologhoz. Ez olyan, mintha szeretnél egy jogosítványt és megkérdezed, hogy milyen autót vegyél. Elõször keress autósiskolát. Regisztrálj akvarista.hu-n, olvasd el az 5 e-bookot. Aztán Horn-Zsilinszky: Akvarisztika. Majd ha már van elképzelésed, berendezted az akváriumot, járatod 2 hétig üresen, elkezdhetsz gondolkozni a kívánt halakon.
100 liter körül gondolkozz. Technikának kell szûrõ (kb. 600-700 l/h) fûtõ (100 W) világítás (sokféle lehet, kezdetnek 2*18 W fénycsõ jó) Halak közül, inkább kis testû (4 cm körüli) rajhalak, algaevõk lennének jók. "Ugródeszkának tökéletesek, nagyot nem lehet velük hibázni. Pl. pontylazacok, páncélos harcsák, ancistrus algázó, razbórák, dániók, kisebb márnák. Növények közül árnyéktûrõbb, közepes/alacsony fényigényûeket válogass. Tisztítás, takarítás külön fejezet, nagy része van benne az "ön"tisztulásnak, amit a szûrõbaktériumok végeznek, ez nagy téma, nem írom le ide. Amit Murr mondott, az akvarisán az ebook-okat mindenképpen olvasd el!!! Itt utánna tudsz nézni, milyen halaknak, növényeknek tudsz jó feltételeket biztosítani, egyéb jó cikkek is vannak. http://diszhal.info/index.php http://diszhal.info/cikkek/cikkek.php http://www.greenaqua.hu/noveny.html http://www.victoriaregia.hu/
Mivel már eldöntöttétek, és nem is az a kérdés hogy ''anyu mekkora akváriumot engedne meg'', én is bátran ajánlom a 100 liter körülieket. Ha megtehetitek, egy komplett szettet vegyetek, abban jól összeállítva megvan minden, nem kell hozzá tapasztalat, csak egy kis józan ész. aljzatot és növényt pedig bármelyik boltban kapsz. Összerakod, járatod 1-2 hétig, közben be is ültetheted. Kezdésnek elevenszülõket raknék bele, guppit vagy plattit, de egy csapat neonhal vagy dánió is nagyon jól mutat. Ezeket lehet etetni sima tápokkal és szárított cuccokkal, így nem kell bíbelõdni az élõ kajákkal.
Mondjuk a szettekbe nagy általánosságban pont a legszarabb cuccokat rakják... Külön-külön érdemes megvenni. Spórolni nem lehet vele, de legalább jó lesz.
Én csak annyit tanácsolnék, ne úgy állj hozzá, mint a 09:44-es. Semmilyen halat nem lehet tápon, meg szárított vackokon tartani. Illetve lehet, végülis emberek is éltek kenyéren és vizen... középkori tömlöcökben, csak hát nem ez lenne a cél. Elevenszülõket tényleg könnyû tartani. Könnyen szaporodnak is. Legalább ilyen könnyen túl is szaporodnak, rövid idõn belül megoldhatatlan helyzet elé állítva egy kezdõ haltartót.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak :) majd elolvasom ezeket az ebookokat :D
Körbenézel ami tetszik és megnézed az igényeiket. Rengeteg tehetõ mellé, nem tudjuk így felsorolni...
Igen, ahogy írtam az aranyhal rossz választás. A titteya túl békés és kicsi hozzá képest. Másrészt a titteyának és a páncélos harcsának 25 C az ideálisnak mondható, míg az aranyhal 18-20 körül érzi jól magát. Ha lehet az aranyhalat ajándékozd el vagy vidd vissza, a másik két faj viszont nagyon jól társítható békés trópusi halakkal. Viszont mindkettõ rajhal, legalább 6-8 egyedet tarts belõlük!
A kérdező hozzászólása: Igen ezek a halak! De mi tehetõ ezek mellé?
Az aranyhalak hidegvízi halak, márnákkal nem a legjobban párosíthatók (bár nem írtad le, hogy milyen márnák, rengeteg fajtájuk létezik: http://diszhal.info/pontyfelek.php). Ez azt jelenti, hogy míg az aranyhal nem bírja tartósan a meleg vizet, a márnák könnyen megfáznak. Ha mégis egy akváriumban lesznek, meg kell találni egy mindkét fajnak elfogadható hõmérsékletet. Ráadásul az aranyhal kishalakkal nem fér meg jól, mindent megeszik ami befér a szájába. A törpeharcsa sem tudom mit jelent nálad, ha ancistrust vettél, neki sem a legjobb a hideg. http://diszhal.info/Ancistrus_temminckii.php Vagy talán coryk? http://diszhal.info/Corydoras_aeneus.php Próbáld meg beazonosítani õket, úgy többet lehet segíteni és döntsd el, hogy aranyhalas vagy trópusi akváriumot szeretnél.
A kérdező hozzászólása: Vagy azt mondjátok nagyon rosszul tettem, hogy aranyhalat vettem?
A kérdező hozzászólása: Kékpajzsos páncélosharcsa, amit vettem, és karcsú díszmárna. A kérdés még mindig az, hogy miket vehetek még mert nem találom ezen az oldalon. (diszhal.info)
http://www.diszhal.info Itt majdnem minden halfaj fent van, meg tudod nézni az igényeiket és az alapján válogathatsz össze halakat. Vedd figyelembe a halnépességet, minimum mekkora akvárium kell, mennyi a minimum tartható egy fajtából, milyen melegségû vizet igényel, és mit eszik.
Öregem XD Ha közönséges törpeharcsád van akkor az megeszi a többieket... Az aranyhalak összesz*ják a vízet. Ami a többi halat illeti attól függ milyen márnákat meg harcsákat szereztél be :)
Vidd vissza az aranyhalat és vegyél helyette 6db ékfoltos razbórát, 6db zebradániót, 6db leopárd dániót, 6db tetrát oszt kész. Az jól meglesz a márnákkal.

Milyen halakat telepíthetnék még? Van egy 30literes akváriumom és van benne 4neonhal, 2algaevő, 2guppi, 1betta.

Kevesen vannak és nem mutat az akvárium, szeretnék szép, felt?n? szín? halakat, de nem tudom miket t?r meg a betta. Tudom a bettát nem lenne szabad együtt tartani más halakkal, de rám maradt.

Legjobb válasz: Hm... Ha neked nem elég szép egy betta neonokkal, akkor ne haragudj de benned van a hiba. Gyönyörû halak. Kevesen vannak? 30 literre? Az ancistrusoknak alapból 90 liter kellene, ha Oto-król van szó, akkor még éppen elmegy. Más halat sem a mérete, sem a társíthatóság miatt nem telepíthetsz már bele. Inkább szép növényekkel dobd fel. Esetleg ha az ancikat elajándékozod, akkor néhány garnélával színesítheted az élõvilágot. És inkább kevesebb fajból kellene több, például guppik helyett még 2-3 neon. Jobban érzik magukat és jobban is mutatnak.

Hm... Ha neked nem elég szép egy betta neonokkal, akkor ne haragudj de benned van a hiba. Gyönyörû halak. Kevesen vannak? 30 literre? Az ancistrusoknak alapból 90 liter kellene, ha Oto-król van szó, akkor még éppen elmegy. Más halat sem a mérete, sem a társíthatóság miatt nem telepíthetsz már bele. Inkább szép növényekkel dobd fel. Esetleg ha az ancikat elajándékozod, akkor néhány garnélával színesítheted az élõvilágot. És inkább kevesebb fajból kellene több, például guppik helyett még 2-3 neon. Jobban érzik magukat és jobban is mutatnak.
Esetleg egy képet nem töltenél fel? Kíváncsi vagyok rá, mi nem tetszhet benne...
A kérdező hozzászólása: köszi a választ.képet feltölteni nem tudok. a guppykat megpróbálom odaadni vkinek és neonból veszek még párat, ahogy javasoltad.azért nem mutatnak a neonok mert elbújnak.szerinted miért?a betta miatt, vagy kevés a növény?mert kevés.ha több háttérnövény lenne talán nagyobb biztonságban éreznék magukat és többet kimerészkednének?
Hát mivel rajhalak igen, kevésbé stresszesek, csak csapatban érzik jól magukat, kevesen védtelenek, összezavarodottak. A bettával nincs bajuk, jól társíthatóak. Viszont ha állandóan bújkálnak, az már betegség jele is lehet, figyelj oda rájuk. Ha félnek, a betegségekre is fogékonyabbak. Növényrõl meg annyit, hogy minden akvárium, minden hal egy szépen betelepített, gondozott akváriumban mutatja meg igazi pompáját.
Feltûnõ színû pl a platti. Az fõleg piros-fekete-sárga keverék színekben pompázik.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!