Találatok a következő kifejezésre: Milyen az magzati (13 db)

Milyen az a magzati oxigénhiány? Mitől van, és hogyan lehet észrevenni?

Amúgy a pocaklakómmal nincs baj, egyre jobban érzem, hogy mozog, csak eszembejutott, hogy mi lehet ez?

Legjobb válasz: Akkor lép fel, ha a méhen belül a magzat oxigénellátása csökken. Jele a mekóniumos magzatvíz és/vagy a magzati szívhangok lassubbodása. Megítélésére a CTG és az ultrahangos flowmetria (áramlásmérés) alkalmas. Lassan kialakuló: oka lepényi elégtelenség. Hirtelen kialakuló: a szülés alatt jöhet létre az erõteljes összehúzódások hatására. Amikor a méh nyugalomban van, az oxigénellátás nem szanved zavart. Ha a méhlepény mûködése rendben van, akkor a magzatra nem káros a csekély oxigénhiány. Hirtelen oxigénhiány alakulhat ki akkor is, ha a köldökzsinór a nyakra csavarodik, vagy vérzés lép fel a lepény tapadása mögött.

Akkor lép fel, ha a méhen belül a magzat oxigénellátása csökken. Jele a mekóniumos magzatvíz és/vagy a magzati szívhangok lassubbodása. Megítélésére a CTG és az ultrahangos flowmetria (áramlásmérés) alkalmas. Lassan kialakuló: oka lepényi elégtelenség. Hirtelen kialakuló: a szülés alatt jöhet létre az erõteljes összehúzódások hatására. Amikor a méh nyugalomban van, az oxigénellátás nem szanved zavart. Ha a méhlepény mûködése rendben van, akkor a magzatra nem káros a csekély oxigénhiány. Hirtelen oxigénhiány alakulhat ki akkor is, ha a köldökzsinór a nyakra csavarodik, vagy vérzés lép fel a lepény tapadása mögött.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm

Milyen az a magzati kardiológiai ultrahang? Milyen a Haller utcai Kardiológiai Intézet?

Legjobb válasz: Én Szegeden voltam. Érzésre ugyanaz, mintha simán ultrahangoznának. Ilyenkor az orvos a baba szívecskéjét nézi, hogy az erek, az áramlás megfelelõ-e ill. van-e fejlõdési rendellenessége. Olyan érdekes volt, mert úgy láttam a drágám szívét, mintha mondjuk az én szívemet vizsgálták volna. Nekem az afp-m alacsonyabb lett, a genetikus küldött el szívuh-ra. Ezzel is ki tudják szûrni, hogy Down-kóros-e a pici. Nyugi, tényleg olyan, mint egy sima uh!

Én Szegeden voltam. Érzésre ugyanaz, mintha simán ultrahangoznának. Ilyenkor az orvos a baba szívecskéjét nézi, hogy az erek, az áramlás megfelelõ-e ill. van-e fejlõdési rendellenessége. Olyan érdekes volt, mert úgy láttam a drágám szívét, mintha mondjuk az én szívemet vizsgálták volna. Nekem az afp-m alacsonyabb lett, a genetikus küldött el szívuh-ra. Ezzel is ki tudják szûrni, hogy Down-kóros-e a pici. Nyugi, tényleg olyan, mint egy sima uh!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, remélem minden rendben lesz.
Csak megerõsítésképpen írok. Nekem is kellett magzati szív uh (kevés magzatvíz miatti genetikai uh-t követõen). Semmiben nem más, mint egy sima uh, csak jobb géppel, jobban megnézve csinálják. Tényleg érdekes volt látni a véráramlást a kis szívében. Nekem a Baross u-ban csinálták. Remélem, minden rendben lesz nálatok, írj, majd ha már tudod az eredményt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, sajnos itt nagyon sokan vannak, úgyhogy júniusra van idõpontom.

Ha bementem kisfiammal a röntgenszobába, mikor röntgenezték, és rámadták azt a nagy nehéz ólom- vagy milyen mellényt, és közben mégis terhes vagyok, az árthat a magzatnak?

Elméleti kérdés csupán, a menstruációm megvolt, viszont már 3 napja olyan rosszul vagyok, hogy csak na, és már nem vagyok biztos benne, hogy attól, mert összeomlottam a sok teher miatt (kifiammal 9 napot voltunk kórházban, vasárnap jöttünk ki, kedden beutalták a férjemet a kórházba). Alig alszom, hulla vagyok, rosszul vagyok az étel szagától, ma már a reggeli vizet is kihánytam. Nagyon bele vagyok fáradva a helyzetbe.

Legjobb válasz: orvos vagyok. Ha menstruáltál, amúgy sem vagy terhes.. HA mégis, remélem, megnyugtat a tudat, hogy egy RAJTAD végzett CT(!) vizsgálat, ami nem egy röntgenfelvétel sugárdózisának felel meg, sem ártana a magzatnak... Úgyhogy teljesen nyugi.. A "tüneteid" meg szerintem a fáradtságodnak és az aggódásodnak tudhatók be. Jobbulást mindenkinek!

orvos vagyok. Ha menstruáltál, amúgy sem vagy terhes.. HA mégis, remélem, megnyugtat a tudat, hogy egy RAJTAD végzett CT(!) vizsgálat, ami nem egy röntgenfelvétel sugárdózisának felel meg, sem ártana a magzatnak... Úgyhogy teljesen nyugi.. A "tüneteid" meg szerintem a fáradtságodnak és az aggódásodnak tudhatók be. Jobbulást mindenkinek!
Nem valószínú, hogy lett valami bajod, mivel rajtad volt a védõfelszerelés. Én a helyedben azért csinálnék egy tesztet, sosem tudni nem e baba van a dologban. Fordult már ez elõ mással is.
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat. Nem vagyok terhes.

Pontosan milyen rendellenessegekkel szulethet az a gyermek akinek az anyja rendszersen alkoholt fogyasztott terhesseg alatt? Pontosan mi karositja a magzatot az alkohol anyagai kozul es hogyan?

Legjobb válasz: Szegénykének már a születése pillanatába alkoholéhsége van. Képzeld el, ha nem kap italt egy alkoholista, milyen dilis. Sokat sír az biztos, de lehet agyilag is sérült. Micsoda alkoholfürdõbe volt a magzatvízbe szegény, rossz rágondolni. A lényeg, hogy hinni kell neki, ha sír, hogy nagyon rossz közérzete van és nagyon kell szeretni. Sokat kell a cicin lennie, hogy ellegyen foglalva és kilegyen elégítve. Nagyon sajnálom szegényt, az Anyját pedig megvetem. Nem is érdemli meg, hogy nagybetûvel írtam. "Anya"

Szegénykének már a születése pillanatába alkoholéhsége van. Képzeld el, ha nem kap italt egy alkoholista, milyen dilis. Sokat sír az biztos, de lehet agyilag is sérült. Micsoda alkoholfürdõbe volt a magzatvízbe szegény, rossz rágondolni. A lényeg, hogy hinni kell neki, ha sír, hogy nagyon rossz közérzete van és nagyon kell szeretni. Sokat kell a cicin lennie, hogy ellegyen foglalva és kilegyen elégítve. Nagyon sajnálom szegényt, az Anyját pedig megvetem. Nem is érdemli meg, hogy nagybetûvel írtam. "Anya"
"Magzati alkohol szindróma Az alkohol magzatkárosító hatása miatt kialakuló elváltozás. A [[magzat]] súly- és hossznövekedése elmarad az átlagostól, késõbb a gyermek értelmi fejlõdése, beszédfejlõdése lassúbb, gyakoribbak a fejlõdési rendellenességek, kisebb a fejkörfogat, jellegzetes arcforma – elõreálló arccsont, mélyen ülõ fülek – jellemzik." http://psychiatry.pote.hu/addikt/ka2.pdf
A 2. válaszoló jól leírta a magzati alkohol szindrómát, azzal egészíteném ki, hogy: "Pontosan mi karositja a magzatot az alkohol anyagai kozul es hogyan?" Az alkoholnak nincsenek "anyagai", mivel az alkohol egy vegyület, melyet etanolnak/etil-alkoholnak neveznek. És szimplán sejtméreg (membránokat károsít, fehérjéket koagulál), így okoz károsodást.

Akik magas vérnyomásban szenvedtek még a terhességük elõtt, azoknak a nõgyógyász a terhesség idejére milyen vérnyomáscsökkentõt írt fel, ami nem káros a magzatra?

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Én kb. 20 héttõl szedek Dopegytet 3*2 naponta, és most írt fel a nõgyógyász 2*1 Cordafelxet, mert sajna a Dopegyt már kevésnek bizonyult.

Én kb. 20 héttõl szedek Dopegytet 3*2 naponta, és most írt fel a nõgyógyász 2*1 Cordafelxet, mert sajna a Dopegyt már kevésnek bizonyult.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszodat! Én még csak a 6. hétben járok. Addig míg nem írták fel neked a tablettát addig szedted amit felírt a kardiológus neked?
Én évek óta szedtem Metoprololt amikor terhes lettem, és a nõgyógyász mondta hogy szedjem nyugodtan ugyanezt tovább, mert nem terratogén, és ha úgyis bevált ne variáljunk rajta ez 2011 ben volt
Én mikor megtudtam, hogy terhes vagyok(kb. az elmaradt menstruáció napján), másnap elmentem a dokihoz, és akkor írta fel Dopegytet.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat! Nekem is Dopegytet javasolt az orvosom napi 3*1-et.

Nemsokára anyai örömök elé nézek, de kicsit félek. Negyedik hónapban járok, de az orvosok alig csinálnak valamit. Legutóbbi ultrahangon megnézték minden életfunkciója rendben van-e a magzatnak és ennyi. Milyen vizsgálatokra kellene mennem?

Legjobb válasz: Na én ezért járok magánklinikára! 2 hetente kell mennem, és mindent szépen megcsinálnak és elmagyaráznak. Mindenrõl papírt kapok, minden uh-ról képeket adnak, stb. Ha éjjel 2-kor jut eszembe egy kérdés, akkor is van kit hívnom a klinikán. Nem érdemes ezen spórolnod, mert csak stresszelsz.

Na én ezért járok magánklinikára! 2 hetente kell mennem, és mindent szépen megcsinálnak és elmagyaráznak. Mindenrõl papírt kapok, minden uh-ról képeket adnak, stb. Ha éjjel 2-kor jut eszembe egy kérdés, akkor is van kit hívnom a klinikán. Nem érdemes ezen spórolnod, mert csak stresszelsz.
Sajnos ilyenek. Én szerencsésen kifogtam egy jófej sztk-s orvost aki felajánlotta hogy nyugodtan menjek akár 2 hetente és szívesen megnézi mindig a babát. Képet is kaptam ingyen pendrive-ra, minden téren írtó jófej volt. És nem fizettem semmit. A kötelezõ uh-okra másik városba kellett mennem, ott még köszönni sem tudtak, a gyerekrõl meg még annyit sem mondtak hogy minden rendben. Képet jópénzért kaptam, legközelebb nem is kértem mert amúgy tök homályos valamit kaptam. Ha akarsz látni valamit a babádból, menj 3d-re. A védõnõ mindig tájékoztat hogy mik a kötelezõ vizsgálatok, uh-ok, õt kövesd és azokra menj el. 6 hós baba anyukája
A kérdező hozzászólása: Sajnos az én dokim abszolút nem lelkes, semmi látszatát nem kelti annak, hogy babám lesz. Mindig fapofával vizsgál, ha valamit kérdezek unottan válaszol, mintha muszájból tenné.
miért nem mész másik orvoshoz?
Védõnõhöz sürgõsen jelentkezz be, õ mindent el fog mondani. Egyébként az internet világában te is könnyen utánajárhatsz minden vizsgálatnak. 14. hétig túl kell lenned a következõkön: 0. UH vizsgálat (terhesség, elhelyezkedés, szívhang, terhesség korának meállapítása) -teljes vérkép, ellenanyag szûrés, -védõnõ -belgyógyászati vizsgálat, ekg -1. UH, Baba korai fejlõdési rendellenességeinek szûrése, különös tekintettel a nyaki redõ szûrés!!!!!! Ha elmúltál 30 éves, javasolt a kombinált teszt elvégzése. 16. hét: afp, hepatitsiz, toxoplazmózis szûrés, védõnõi ellenõrzés, orvosi ellenõrzés. 18-21 hét: 2. GENETIKAI UH, (szív, agy, gerinc vizsgálata, részletes vizsgálat, rendellenességek szûrése) , középidõs vérvétel 24. hét: terheléses cukor vizsgálat 30. hét környéke: 3. UH vizsgálat 320 hét után: 3. teljes vérkép 36. héttõl: heti rendszerességgel, ctg és nst 40. héttõl: naponta: ctg, nst, vagy köldökzsinór áramlás Körülbelül ennyi. Egyetlen vizsgálat sem kötelezõ törvényileg, csak ezek az ajánlottak a terhesség alatt. Az orvosod is felelõtlen, de õ a TE magzatod, így ez a te felelõtlenséged is! Nem jártál utána a kellõ idõben a dolgoknak, most kapkodhatsz.

Milyen hatással van a magzatra az anya adrenalin szintje?

Gyakran használt kifejezés az adrenalin függés, ennek van tudományos berkekben elfogadott vagy használt megfelel?je? Egyáltalán milyen hatással van a gyakori adrenalin fröccs az embrióra majd magzatra? A drog függ? anyák gyerekei is drogfügg?k lesznek, az adrenalin függés is átadódik a gyereknek?

Az anya hüvelyi fertőzésétől milyen károsodása lehet a magzatnak?

Legjobb válasz: iGEN minden esetbe kezelés kell

iGEN minden esetbe kezelés kell
Lehet! Kezelni kell!
Felszálló hüvelyi fertõzés koraszülést is eredményezhet.Ha valami panasz van, kezeltetni kell!!
Attól függ, mi a fertõzés, de kezeletlenül vetélést, koraszülést okozhat ill. szülés közben elkaphatja a baba.
Attól függ, milyen fertõzésrõl van szó. A gombás fertõzés nem veszélyes a babára nézve. Ha bakteriális fertõzésrõl van szó, attól függ milyen, nagyon sok létezik. Koraszülés és vetélés a leggyakoribb, de, ha makcsabb, veszélyesebb fertõzésrõl van szó, akkor különféle betegségei lehetnek, szemfertõzéstõl kezdve tüdõgyulladáson át nagyon sok minden, ez a fertõzés típusától függ. Ha fertõsésed van, akkor ki kell vizsgálni, és nem sima kenet vétellel, nyomatékosan meg kell kérni az orvost, hogy vegyen le minden fertõzésre kenetet, ha nem áll kapcsolatban magánlaborral, akkor keresni kell egy olyan rendelõt, ahol foglalkoznak ilyennel. Ez nagyon fontos, elsõsorban a babára nézve.
A kérdező hozzászólása: És a fertõzés okozhat enyhe fájdalmat az alhasban?

Milyen gyakran használhatom az Angelsounds magzati szívhangfigyelőt?

Az elmúlt 1 héten minden nap használtam - nagy megnyugvás, hogy hallhatom a szívverését. Ugye nem árt? Nem találok sehol semmilyen tudományos információt erre vonatkozóan. 13 hkm

Legjobb válasz: Ártani semmiképpen nem árt, de vannak babák, akik utálják ezt a dopplert. Ilyenkor picit nyugtalanabbak lesznek tõle. (Én babám pl. teljesen kikészül az NST-tõl, de ugye azt muszáj. A szülésznõnk szerint a legtöbb gyerek nem tolerálja. :)) Tehát bajt nem csinálsz vele, az biztos. 38 hetes km

Ártani semmiképpen nem árt, de vannak babák, akik utálják ezt a dopplert. Ilyenkor picit nyugtalanabbak lesznek tõle. (Én babám pl. teljesen kikészül az NST-tõl, de ugye azt muszáj. A szülésznõnk szerint a legtöbb gyerek nem tolerálja. :) ) Tehát bajt nem csinálsz vele, az biztos. 38 hetes km
Szia, nekem is van, sokat használtam, amíg nem éreztem a picit mocorogni minden nap. Engem is aggasztott, vajon káros e, de a készülékkel kapcsolatos több angol oldalon is azt találtam, hogy nem káros. Már nem használom, mert mindig nyüzsög, majd talán ha nagyobb lesz és nem fér el, akkor "ránézek" :) Boldog babavárást! 23 hkm
Elsõ vagyok, ha nagyobb lesz, és nem fér el, akkor már minden rezdülését érzed majd! :) )) Én is azt hittem, hogy akkor majd nyugisabb lesz, de kiderült, hogy nagyot tévedtem. :) ))))
A kérdező hozzászólása: Köszi Lányok! Akkor megyek és meg is hallgatom a kis Picurkát! :) )
Második vagyok, köszi szépen, Elsõ :) remélem így lesz! Kedves Kérdezõ, jó "kémkedést" :)
próbálj szétnézni a google-n
Hiteles választ csak innen: Országos Epidemiológiai Központ H-1097 Budapest, IX. ker. Gyáli út 2-6. Központi szám: (+36-1) 476-11-00 Ingyenes járványügyi tájékoztató szolgálat Zöld szám: 06/80-204-217 Hívható: hétfõtõl péntekig 9h00-15h00
A kérdező hozzászólása: Mielõtt kiírok egy kérdést, mindig szétnézek az interenetn, természetesen most is megtettem, de nem adott ki normális találatot. Szóval google megvolt. Másodiknak: köszi, akkor ide fordulok.
Szia! Én 15 hetesen kaptam el, nekem a doki azt mondta semmi baja nem lesz. (de ugye az már nem az elsõ trimeszter) Hát remélem igaza van, azért ha megkérdezed és mondanak valami értelmeset megírod? Engem is érdekelne!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!