Találatok a következő kifejezésre: Milyen az egy kisgyerek debil (1 db)

Milyen az ha egy kisgyerek debil? Mik a tünetek, hogyan lehet észrevenni? És hogyan kezelhető?

Legjobb válasz: A debil kifejezés ma már nem használatos, egy fajta értelmi fogyatékosságot jelent, mégpedig az enyhe értelmi fogyatékosságot jelenti. De ma már nem használják a debil, imbecil és idióta kifejezést, hanem enyhe-, középsúlyos- és súlyos értelmi fogyatékos gyerek van. Abból vehetõ észre, ha a kisgyerek jócskán lemarad a kortársaitól. Konkrétan kezelni nem lehet, ez nem fog elmúlni, meg kell tanulni így elfogadni a gyereket. Gyógypedagógushoz kell vinni, ennek megfelelõ iskolába kell majd iratni. Persze vannak integrált iskolák is, ám ott méginkább lemaradnak a gyerekek, akinek problémáik vannak, ezért ha valóban fogyatékos gyerekrõl van szó, akkor mindenképp a speciális iskolát javaslom, ott nem sietnek a tananyaggal, minden órát gyógypedagógus tart, nem csak hetente kétszer különóra keretében foglalkozik erre specializálódott tanár a gyerekkel.

A debil kifejezés ma már nem használatos, egy fajta értelmi fogyatékosságot jelent, mégpedig az enyhe értelmi fogyatékosságot jelenti. De ma már nem használják a debil, imbecil és idióta kifejezést, hanem enyhe-, középsúlyos- és súlyos értelmi fogyatékos gyerek van. Abból vehetõ észre, ha a kisgyerek jócskán lemarad a kortársaitól. Konkrétan kezelni nem lehet, ez nem fog elmúlni, meg kell tanulni így elfogadni a gyereket. Gyógypedagógushoz kell vinni, ennek megfelelõ iskolába kell majd iratni. Persze vannak integrált iskolák is, ám ott méginkább lemaradnak a gyerekek, akinek problémáik vannak, ezért ha valóban fogyatékos gyerekrõl van szó, akkor mindenképp a speciális iskolát javaslom, ott nem sietnek a tananyaggal, minden órát gyógypedagógus tart, nem csak hetente kétszer különóra keretében foglalkozik erre specializálódott tanár a gyerekkel.
én még hozzátenném, hogy sokszor a gyereknek igazábol nincs baja a fejével és a nevelés miatt lesz úgy mond debil. kisiskolás korrára már annyira kezelhetetlen hogy a szülök is inkább arra fogják hogy a gyerekük sérült, pedig csak egy nagyfoku félre nevelés vagy is inkább neveés hiánya van. elég sok ilyen gyerekkel találkoztam, akik 6-8 éves korukra annyira kezelhetelenek, és teljesen úgy viselkednek mint egy szellemileg beteg gyerek, hogy se szülö se pedagogus képtelen velük bánni. ilyenkor a szülö természetesen nem látja be hogy ö cseszte el inkább hülyének nyilvánítattja a gyerekét. pl van egy nagyon jó barátnöm a kisfia másfél éves volt mikor megismerkedtünk. egy másik csaj bemesélte neki hogy a gyereke hülye és vigye el orvoshoz. mikor megismertem a kisfiut rájötem hogy egy nagyon okos kisfiu és nagyon értelmes, csak a nevelési problémák vannak és alég aktív is. egy év után lehet azt mondani hogy jobb lett a helyzet, csak apuka nem hajlandó nevelni azt mondja nem az ö dolga, így mikor apuka haza jön mint egy kis vadállat lesz a gyerek. mikor egésznap velem van mint egy kis tündér, még anyuka is tud rá hatni de apuka képtelen. még annyit hogy apuka német így a gyerek mára már 2 anyanyelven beszél nagyon szépen és szinkronban képes tolmácsolni. szóval agyilag nincs baj a gyerekkel de
ha a szellemi fogyatékosságra, vagy valamilyen betegségre gondolsz akkor azt már elvileg egész kicsi korban észre lehet venni(kisbaba). Egyszerûen össze kell hasonlítani a vele egykorúakkal. Persze van aki lassabban van, aki gyorsabban fejlõdik, ezzel semmi baj! DE ha hatalmas az eltérés (pl az a többi baba már rég ül, mikor a tiéd még meg se mozdul vagy nem tom:SSS) akkor meg kell vizsgálni. Melesleg nem hinném, h egy kisgyerek lehet õrült, inkább csak kezelhetetlen, hiperaktaív és neveletlen.
Az enyhe értelmi fogyatékosságnak ma már "tanulásban akadályozott" a hivatalos neve (BNO szerint)
A második válaszban írt eset neve pszeudo debilitás és lényegében az amit ott leirtak. Az enyhe fokú értelmileg akadályozottság tünetei lényegében valóban a nehezen tanuló , nehezen nevelhetõ gyermek tünetei csak fokozottabban. Iq-szintje elmarad az átlagostól, diszlexia, diszgráfia, diszkalkuli, figyelemzavar, hiperkativitás jellemzi. Szókincse gyér, megkésett a beszéde, 3 éves kora után kezd el beszélni, a finommotorikája, vagy a kézmozdulatai gyengébbek, a tanulása lassabb, eltérõ, környezetébe nehezebben tud beilleszkedni.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Dongalábbal operált gyerekek szülei kérdezhetnék?

Olyanokat kérdeznék akiknek a gyerekét már nem csecsemőkorban operálták,vagy esetleg apuka anyuka aki átesett egy ilyen műtéten.Hogyan zajlott a felépülés,meddig volt gipsz,sikerült a műtét?Hogy állt lábra utána?Hányszor operálták?Minden érdekel.

12

Mitől lehet lázas, ha nincs semmi jele, úgy értem nem náthás, nem köhög, nem tudom mitől?

11

6 éves kislányom néha (nem rendszeresen) az ovodában hányingerre panaszkodik és nekem úgy tünik nem betegség hanem pszihés probléma lehet, mert étvágya és a kedve nagyon jó. Mindig csak az ovodában jön rá. Elképzelhető hogy pszihés? Mit csináljak?

Mikor rájön az egy pár pillanatig tart az egész utána ugyanúgy eszik,játszik.Szeret oviba járni. Mi lehet?Csak tapogatózom...

4

Nagy kérés, hogy rakják rendbe a gyerekeim a saját szobájukat?

Folyamatosan kérem őket, hogy legalább a taknyos zsebkendőket szedjék össze a földről, ami már 1 hete ott hánykódik, és a játékokat tegyék bele a játékoskosárba....de nem teszik meg. Én már idegileg kivagyok.
Nem fogom megcsinálni helyettük a rendet, pedig engem nagyon idegesít....

8

Jó gyermekpszichológus Pécsen?

Tud valaki jó gyermekpszichológust ajánlani Pécsen a Veress Endre utcai rendelőben?

5

Autista dietaban lehet hasznalni szoja tejet vagy kakao port?

5

1. osztályos kislányomat viszem első vérvételére, retteg tőle pedig még sose volt, mit csináljak, hogy készítsem fel?

Anyagcsere vizsgálat miatt lesz vérvétel és vizelet vizsgálatra megyünk. Tegnap a fülészeten pánikolt be amikor doktornő a torkát (!) akarta csak megnézni ami nem is fáj. Nyáron pedig a kullancsot tudtuk csak úgy kiszedni hogy 1 óra kérlelés után végül kénytelenek voltunk lefogni hogy ne ficánkoljon.
Ezek után nem is tudom elképzelni mire számíthatunk a vérvételen.

Azt gondolnám, aki a vért veszi le annak tudnia kell hogy egy gyerek esetében hogy kell eljárni, de ha pl. leszíjazzák vagy nem tudom, akkor a következő alkalomkor arra fog emlékezni hogy milyen rettenetes dolog.

Van valami ötletetek, tapasztalatotok?

13

Mi a véleményetek erről? Jogos volt a tanár reakciója? Nem kellett volna meghallgatni a gyereket is?

3.-os, 9 éves lányom eléggé visszahúzódó természetű. Tegnapelőtt történt, hogy az osztálytársai (fiúk) elkezdték csúfolni valamilyen apróság miatt. Erre ő arrébb akart menni, "visszavonulót fújt" (ahogy meg is beszéltük, hogy ilyen helyzetekben ezt kell tenni), félrehúzódni, hogy megnyugodjon. Csak nem hagyták békén.
Odáig fajult a dolog, hogy elment az iskolaudvar kapujáig, és sírva közölte a fiúkkal, hogy ő elmegy ebből az iskolából, stb. Õk tovább heccelték, hogy "csak menj, nyitva a kapu" Kiment a kapun.
Itt különbözik a tanár elmondása és a gyereké (a tanár csak a gyerekektől hallotta sztm a dolgot). A tanár azt mondta, kiment a kapun és kiszaladt az útra, majdnem elütötte egy autó. A lány azt mondta, lekuporodott a kapu külső részénél a fal tövébe és sírt (én úgy ismerem a lányom, hogy ez utóbbi a valószínűbb)
A tanár odarohant és elkezdte rángatni a gyereket. Ennek hatására (és a gyereksírás, üvöltözés a tanár részéről) gondolom az összes ottani emeletes házból kinéztek a lakók, és őket bámulták. Milyen dolog az, hogy egy tanár megrángat egy gyereket?
Ezek után annyit mondott nekem a tanárnő, hogy nem kötelező ebbe az iskolába járatni a gyereket, meg hogy viselkedészavaros, magatartásproblémás, figyelemzavaros stb. Szerintem nála nagyobb problémájú gyerekek is járnak "normális" általános iskolába, konkrétan ebbe is. Az a baja neki, hogy a lány speciális nevelési igényű, de jár fejlesztőbe és nevelési tanácsadóba is. Õ egyébként az egyetlen az osztályban akinek ilyen papírja van, szerintem meg akar tőle szabadulni, hogy az ő osztálya "tökéletes" legyen.

7

Kis fiam miért rohongál kakilás közbe?

Már kiskora óta úgy kakilt,hogy rohongál oda vissza oda vissza ezt megcsinálta rengetegszer és egyszer csak megált és nyomta a kakit!Most,hogy már nincs pelenkánk ugyan ezt csinálja!Mitől van ez?2 napja folyamatosan ugrál mondja,hogy menjünk wc-re de nem kakil!Ráül és le is száll és utána kezdi az ugrálást előről majd a kakilást mondogatja!De eredménye nincs továbbra sem!Valami betegsége lehet?

7

Hogy tudnák segíteni 2. osztályos gyermekemnek?

Tegnap sírva jött haza az iskolából, mert a tanítója azt mondta neki, hogy tele van a hócipője vele. Órán csendben van, de nem figyel, mert nem készül el időben a feladattal, nem tudja helyesen lemásolni a tábláról a feladatot, nem tudja a választ mikor visszakérdez az óra anyagával kapcsolatban. Tavaly beilleszkedési problémák voltak vele, de úgy tűnik ez megszűnt. Év elején új tornatanárt kaptak, feszegette nála a határokat, de aztán lenyugodott. Otthon minden rendben megy neki az olvasás, írás, másolás matek. Akkor mi a gond?

14

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!