Találatok a következő kifejezésre: Milyen BKV vannak (11 db)

Milyen ötletetek van arra, hogy a BKV pénzügyi helyzete helyrebillenjen? Ötletek arra, hogy ne legyen veszteséges?

köszi előre is a válaszokat. A házim az, hogy pénzügyi tervet készítsek a BKV fellendüléséhez, így minden apró ötletet örömmel veszek! 15-20 oldalt kell írnom róla...

Legjobb válasz: A közösségi közlekedés egyetlen nagyvárosban sem rentábilis, mindenhol állami/önkormányzati támogatással, tkp. közszolgáltatásként mûködik. Szóval pénzügyileg "helyrebillenteni" nem fogod, csak a finanszírozását tudod rendezni hosszú távon. Persze lehet átszervezgetni meg jegyárakat tologatni, de amellé kõkemény adóforintok is kellenek. Nézz utána a tömegközlekedés finanszírozásának más nagyvárosokban, járd körül a finanszírozási modelleket, nézz utána, mennyit fizetett az elmúlt években a BKV költségvetésébe az állam és a fõváros, mennyi adósságot görget maga elõtt, mekkora befektetés lenne szükséges a jármûpark modernizálásához, milyen költségvonzata és eredménye lenne egy beléptetõrendszer telepítésének, hogyan tudnád megóvni hosszú távon az autózással való versenyképességét.

A közösségi közlekedés egyetlen nagyvárosban sem rentábilis, mindenhol állami/önkormányzati támogatással, tkp. közszolgáltatásként mûködik. Szóval pénzügyileg "helyrebillenteni" nem fogod, csak a finanszírozását tudod rendezni hosszú távon. Persze lehet átszervezgetni meg jegyárakat tologatni, de amellé kõkemény adóforintok is kellenek. Nézz utána a tömegközlekedés finanszírozásának más nagyvárosokban, járd körül a finanszírozási modelleket, nézz utána, mennyit fizetett az elmúlt években a BKV költségvetésébe az állam és a fõváros, mennyi adósságot görget maga elõtt, mekkora befektetés lenne szükséges a jármûpark modernizálásához, milyen költségvonzata és eredménye lenne egy beléptetõrendszer telepítésének, hogyan tudnád megóvni hosszú távon az autózással való versenyképességét.
Azért arra kíváncsi lennék hogy egy tömegközlekedési céget miért lehet támogatni, egy légitársaságot pedig miért nem?
N+1. alkalommal is leírjuk: 1) A légitársaságod nem volt 100% állami tulajdon. 2) A légitársaságod nem végzett közszolgáltatást. 3) A ligitársaságod nem szállított egy nap 2 millió körüli utast. Folytassam?
A kérdező hozzászólása: köszönöm, kiváltképp az elsõ hozzászólónak. várok még ötleteket! :)
Keresztfinanszírozással. Belegyúrsz nyereséges tevékenységeket USA cégbe, pl. a fizetõparkolást vagy a behajtási díjat. Hátránya e megoldásnak az, hogy könnyebb a valós költségeket elfedni (mert nem a politikailag kontrollálható városi/regionális költségvetésen át valósulnak meg a transzferek, hanem a helyi politikai többség által ellenõrzött vàllalaton belül). A légitársaságok állami tàmogatásáról szóló közbekérdésre a válasz pedig: a légipiac Európában nyitott, versenyzõ piac, ezért csak különösen indokolt esetben, alkalmi kiadásokra (pl. restrukturálás) adható állami támogatás. (Nem pedig rendszeresen és folyó kiadások fedezésére.) Ha lenne egy légicéged, amivel alig utazik valaki, mert a szomszéd céget megtàmogatja az állam és emiatt olcsóbban adja nálad a jegyet, rögtön értenéd. Ezzel szemben a helyi közösségi közlekedés nem versenyzõ iparág egyelõre, leszámítva persze a közbeszerzéseket, amelyeken viszont bármely EU vagy EFTA tagállamban honos vàllalkozás indulhat.
Hû, az USA szót a telefonom szõtte a szövegbe, éljen a prediktív szövegbevitel :)
"Keresztfinanszírozással" Ezzel egyetlen 1 baj van: Az EU tiltja a keresztfinanszírozást.
Ki kell rúgni a sok ingyenélõ fejest és aktatologatót akik elviszik a pénzt , persze nem megint sokmilliós végkielégítéssel , és valós munkára pl a buszok javítására fordítani , mert erre manapság már semmi nem marad.

Milyen jogai vannak egy BKV ellenőrnek?

Elvehet az utastól bérletet, jegyet, igazolványt? Hozzáérhet?

Legjobb válasz: nem kellene butaságokat írni, le lehet nyomni majd piros kézzel azért amit itt írok, de közfeladatot ellátó személynek minõsül, ha pl.: tettleg bántalmazod ugyanaz a büntetõjogi kategória mintha hivatalos személyt pl: rendõrt bántalmaznál, és igen vissza tarthat addig amíg a rendõr helyszínre nem ér, tehát nem lehet leköpni( ez pl. tettleges becsületsértés) bántalmazni, szidni a felmenõit, és rémtörténetei általában annak vannak akiknek az életben másokkal is problémáik vannak, érdekes aki jegyet vesz és érvényesíti vagy bérlete van ami érvényes és ki van töltve azokat nem vonják intézkedés alá, amúgy el veheti a bérletet is pl: itt van nesze jellegzetes mondat odanyomja az ellenõr orra elé és hirtelen vissza rántja, jó hogy elveszi, ideje sem volt megnézni, amúgy fölösleges a keménykedés, ha civil rendõr van mellette akkor már régen rossz a renitensnek

nem kellene butaságokat írni, le lehet nyomni majd piros kézzel azért amit itt írok, de közfeladatot ellátó személynek minõsül, ha pl.: tettleg bántalmazod ugyanaz a büntetõjogi kategória mintha hivatalos személyt pl: rendõrt bántalmaznál, és igen vissza tarthat addig amíg a rendõr helyszínre nem ér, tehát nem lehet leköpni( ez pl. tettleges becsületsértés) bántalmazni, szidni a felmenõit, és rémtörténetei általában annak vannak akiknek az életben másokkal is problémáik vannak, érdekes aki jegyet vesz és érvényesíti vagy bérlete van ami érvényes és ki van töltve azokat nem vonják intézkedés alá, amúgy el veheti a bérletet is pl: itt van nesze jellegzetes mondat odanyomja az ellenõr orra elé és hirtelen vissza rántja, jó hogy elveszi, ideje sem volt megnézni, amúgy fölösleges a keménykedés, ha civil rendõr van mellette akkor már régen rossz a renitensnek
A meghatározott helyszíneken ellenõrizheti, hogy rendelkezel-e érvényes jeggyel/bérlettel illetve ellenõrizheti az utazásra/kedvezményre jogosító igazolványokat, valamint az utazási feltételek betartását. Magától ki nem vehet semmit a kezedbõl, de a fentieket _kérésre át kell adnod_, hogy ellenõrizhesse. Természetesen nem csinálhat vele a megnézésén kívül semmit. Hiány esetén lefolytatja a pótdíjazási eljárást, melyek összegeit a rögzített Díjszabás határozza meg. Nagyjából ennyi.
Nem vehet el tõled semmit. Én is évek óta, minden hónapban veszem a bérleteket, sosem blicceltem, de akkor sem merem nekik átadni, a fentebb írt sztorik miatt (felgyújtotta a bérletet, stb.).
Azért a közfeladatot ellátó személyt (ellenõrt) ne keverjük össze a hivatalos személlyel (közteres, rendõr). Anyám is közfeladatot ellátó személy (óvónõ), szóval ezek szerint jogilag õ is fizikailag feltartóztathat bárkit? Ne írjunk már hülyeségeket. Egy közfeladatot ellátó személynek semmivel sincs több joga mint egy civilnek. Annyi hogy a törvény jobban védi, és ha bántalmazod, akkor jóval nagyobb büntetést kapsz. Nincsen joga se feltartani, se igazoltatni, se a bérleted/jegyedet kivenni a kezedbõl, semmi. Ha nincsen jegyed/bérleted akkor megbüntethet és ennyi.
Az ellenõr nem hivatalos személy. A közterület-felügyelõk azok. Egy ellenõrnek nincs joga feltartani fizikai erõvel (csak szóval...), és nem igazoltathat.
köszön kér tovább megy gyakorlatilag enyi semi több.
Ellenõrizheti a jegyed és bírságot szabhat ki. De általában vannak mellette közterületesek, nekik szélesebb jogkörük van (fizikai fellépés, igazoltatás...).
Nem hivatalosan sajnos bármit megtehet, hivatalosan pedig nem veheti el az okmányaidat vagy tépheti ketté a bérletszelvényed. Volt akinek felgyújtották a bérletét is.
Nem tarthat vissza. Semmivel sincs több joga mint egy civilnek.
Visszatarthatja a rendõr megérkezéséig.
hivatalosan csak e jegyet van joga elkérni de hozzád sem érhetnek. nem tarthatnak fel, és nem is igazoltathat csak rendõrt hívhat.
Nekem legutóbb azt mondta, hogy rámhívja a rendõröket, ha nem mutatok igazolványt, még tettette is, hogy hívja õket, eléggé gagyi színjáték volt. Egy kicsit húztam, hogy nincs nálam, vajon tényleg hívja-e õket, de nagyon kitartó volt, kötötte az ebet a karóhoz. Azzal riogatott, hogyha kijön a rendõr, és megtalálja nálam az iratokat, az hivatalos személy megtévesztésének minõsül, na ebbõl nem tudom mi az igazság, valószínûleg nem sok, de végül engedem neki, mert meguntam és mennem kellett.

Nagyon szeretnék választ kapni arra, hogy a közteres milyen joggal van felruházva, hogy ki adhatja az adataimat egy harmadik "BKV ellenőr" fél részére? Hol találok erre, ide vonatkozó jogszabály/oka/t?

Legjobb válasz: Nem tudom hol találhatsz, de kiadhatja neki. Tudom meglepõ, de pont ezért járnak velük. Vásárolj jegyet-bérletet, és szard le kinek mihez van joga, mert úgyis jogosan utazol. Én is ezt teszem.

Nem tudom hol találhatsz, de kiadhatja neki. Tudom meglepõ, de pont ezért járnak velük. Vásárolj jegyet-bérletet, és szard le kinek mihez van joga, mert úgyis jogosan utazol. Én is ezt teszem.
1: Ez a "szard le kinek milyen joga van" nem egy nyerõ hozzáállás. Jogállamban a jog az úr, magaddal cseszel ki ha nem ismered.


Tescoban dolgozók! Egy átlagos héten mennyit kell ott dolgozni? Napi 8 óra alap azt gondolom, de H-V-ig? És nem lehet hogy csak egy műszakot vállaljon valaki? Kb mennyit kerestek és milyen jutattások vannak? (étkezés? BKV? )

Legjobb válasz: Nem napi, hanem heti vagy havi munkaidõkeret van megadva-pl 40/hét, ami ugye napi 8 órának felelne meg, de lehet hogy épp 3 napra bosztanak 12 órázni, a negyediken 4 órás leszel és a héten a többi napod szabad. Bármelyik napon dolgoztathatnak, heti két szabadnappal, amibõl havi egy vasárnap kell hogy szabad legyen. Egy mûszakos munkarend nincs-max az állandó éjszakásoknak. A minimálbér a fizetés, étkezési jegy a próbaidõ után semmi más.

Nem napi, hanem heti vagy havi munkaidõkeret van megadva-pl 40/hét, ami ugye napi 8 órának felelne meg, de lehet hogy épp 3 napra bosztanak 12 órázni, a negyediken 4 órás leszel és a héten a többi napod szabad. Bármelyik napon dolgoztathatnak, heti két szabadnappal, amibõl havi egy vasárnap kell hogy szabad legyen. Egy mûszakos munkarend nincs-max az állandó éjszakásoknak. A minimálbér a fizetés, étkezési jegy a próbaidõ után semmi más.
A kérdező hozzászólása: hát elég siralmas hogy mindent megcsináltatnak és alig fizetnek. de már lassan jobb megoldást nem látok... a bankokban nincs felvétel...vagy gyakorlatom nincs...
Mit csináltál eddig, milyen végzettséged van?
A kérdező hozzászólása: banki ügyintézõit végeztem, de a banknak vagy nem vesznek fel nyelvvizsga nélkül, vagy pedig mert pályakezdõ vagyok és nincs tapasztalatom...

Milyen lehetőségeik vannak a nagycsaládosoknak? Utazás bkv-val? Támogatások? Programok.

az a gond,hogy nem az én hibámból sajnos albérletbe kerültünk öt gyermekemmel és kilátástalan a helyzetünk,amit nem szeretném ha a gyerekek is éreznének. jo lenne ?ket elvinni minnél több helyre dehát minden ár a csillagos ég. pesten a közlekedés ennyi személlyel horror összeg. szeretnek a bkv-sok is sok kedvezményes utazásrol is mélyen hallgatni....ha tudtok ilyeneket kérlek irjatok.

Legjobb válasz: Lépjetek be a Nagycsaládosok Országos Egyesületébe és mindenféle ingyenes vagy olcsó programokon tudtok részt venni, ingyen ruhákat, élelmiszercsomagokat kaphattok, tavaly pl. még energiatakarékos izzókat is szereztek valahonnan ajándékba. Ezen túl -függetlenül a NOE tagságtól - mindenkinek jár a bölcsiben, oviban, iskolában a kedvezményes étkezés, ingyenes tankönyv. Biztosan vannak még támogatások, szerintem az Önkormányzat Szociális osztályát kérdezd meg (lehet csak úgy, telefonon is érdeklõdni, akkor nem mész be ügyfélfogadáson sorba állni potyára). Ennyirõl tudok (én nem vagyok nagycsaládos), remélem, segítettem :=)

Lépjetek be a Nagycsaládosok Országos Egyesületébe és mindenféle ingyenes vagy olcsó programokon tudtok részt venni, ingyen ruhákat, élelmiszercsomagokat kaphattok, tavaly pl. még energiatakarékos izzókat is szereztek valahonnan ajándékba. Ezen túl -függetlenül a NOE tagságtól - mindenkinek jár a bölcsiben, oviban, iskolában a kedvezményes étkezés, ingyenes tankönyv. Biztosan vannak még támogatások, szerintem az Önkormányzat Szociális osztályát kérdezd meg (lehet csak úgy, telefonon is érdeklõdni, akkor nem mész be ügyfélfogadáson sorba állni potyára). Ennyirõl tudok (én nem vagyok nagycsaládos), remélem, segítettem :=)
Valamelyik augusztusi Nõk Lapjában volt egy kb. 2 oldalas cikk, ahol nagyon sok kedvezményt felsoroltak. Pl. Állatkert, közlekedési kedvezmények, pont ilyesmik, amiket keresel. A héten megyek anyukámhoz, ha még megvan neki az újság, akkor kiírom neked belõle a dolgokat, de nem merem 100 %-ra ígérni. De arra emlékszem belõle, hogy hatalmas kedvezmények sehol nincsenek, igazából csak pár száz forintokat lehet megspórolni. És azért minimum 5-6 ezres tételekrõl van szó. De nagyon megható és szép a szándékod, hogy így próbálod elterelni a gyerekeid figyelmét! Remélem, sikerrel jártok!
A NOE-ba (Nagycsaládosok Orsz. Egyesülete) kb. 5000, - Ft az éves tagdíj, de ezt az elsõ ajándékcsomaggal bõven visszakapod és átlagban havonta-kéthavonta vannak csomagosztások (cukor, étolaj, tea, tej, csoki, joghurt, gyümölcs, konzervek, stb., mikor mit adnak a támogatók). Az ingyenruhákért pedig bármikor bemehetsz, válogathatsz az aktuális készletbõl (sokszor vannak játékok is) és korlátozás nélkül hozhatod el, amire szükséged van. Plusz, ha feliratkozol a levelezési listára, akkor e-mailben értesítenek mindenféle programlehetõségrõl. Pl. idén voltunk féláron a Bábszínházban, a Tháliában, és teljesen ingyen a Fõv. Nagycirkuszban és a Presidance elõadásán, stb. Sokkal több programlehetõség volt, de mi ezeket választottuk. Láthatod, az az éves tagdíj sokszorosan megtérül az év folyamán.
A kérdező hozzászólása: ezeket a tanszer dolgokat tudom de ez az önk... ugyan nem kell sorban állni de nem adnak szinte semmit, mondván nincs olyan ami adhato, és nincs pénzük. a nagycsaládosokhoz nem pénzért lehet belépni? ja és köszönöm szépen
Off Megkérdezhetem hogyan lehetséges belépni? Köszi
21:44 vagyok. Itt a NOE linkje, lefelé görgetve a bal oldalon van a letölthetõ belépési nyilatkozat és a fülecskék között megtaláljátok a tagsággal járó kedvezményeket is. http://noe.hu/index.php?oldal=0&almenu=1&
A kérdező hozzászólása: nagyon szépen köszönöm a sok jo segitséget és várom továbbra is.

Milyen jogai vannak egy BKV-s ellenőrnek?

Tehát pl. megállíthat, ha nem mutatom fel a jegyemet/bérletemet? Mit tudnak ilyenkor tenni, ha valaki nem mutat fel semmit, hiába kérik, az egyszer?en tovább sétál?

Legjobb válasz: Ha nincs érvényes jegyed, bérleted, akkor vagy megkér, hogy szállj le, vagy elkéri a lakcímkártyádat, felírja az adataid és kapsz egy csekket.

Ha nincs érvényes jegyed, bérleted, akkor vagy megkér, hogy szállj le, vagy elkéri a lakcímkártyádat, felírja az adataid és kapsz egy csekket.
megállíthat nem nyúlhat hozzád nem tartóztathat fel nem igazoltathat ha mellette van közterület-felügyelõ akkor õ, mivel hivatalos személy igazoltathat ha ellenõr ráncigál nem enged tovább az (elvileg) jogellenes
Az ellenõrnek a joga, hogy ellenõrizze, hogy van-e jegyed vagy bérleted az utazáshoz. Neki joga van, neked meg kötelességed. És az utazási feltételekben is benne van. Nem is értem, miért reklamál akárki is, amikor megbüntetik, hiszen csalt. Ezért járnak közterület-felügyelõkkel, hiszen õk igazoltathatnak is, és rendõrt is hívnak, ha nekik nem teszed meg.
Ha közterületes van mellette, akkor megbüntethet ha nem érvényesítetted a jegyed, bár én vitába szállnék velük hogy ez jogos-e, ha nem jegy nélkül szálltam fel. Végülis milyen jogon büntetnének meg egy olyan járaton, ahol elég ritka a jelenlétük, és ezért az utas nem dob ki meggondolatlanul kis összegeket az ablakon? Látják hogy megfizettem az utazás árát az érvényesítéssel, és csókacsalád...

Milyen színnel van ráütve az e havi BKV bérletetekre a dátum?

Azért vagyok rá kíváncsi, mert bérletet akarok hamisítani és attól tartok, hogy a bélyegz? színét egyezményesen minden hónapban cserélik. Ha lehet azt is írjátok rá, hogy melyik naptól érvényes. Ha megvannak még, megírhatjátok a régebbi bérleteitek dátumának színét is az érvényesség kezdetével együtt. Vagy van esetleg olyan, akinek tollal van beírva a dátum? El?re is köszi a válaszokat.

Legjobb válasz: Lol,mibõl gondolod hogy az aki fizet érte majd információkat ad neked?

Lol, mibõl gondolod hogy az aki fizet érte majd információkat ad neked?
hát te naon hülye vagy... ird ki még pár helyre, hátha megkeres a rendõrség..:DDD szerencsétlen
minden hónap mással
Pont ma volt a tévében, hogy egy nõt elkaptak az ellenõrök, hogy hamis a bérlete, õ pedig állította, hogy BKV pénztárban vette. Megvizsgálták a bérletet, tényleg hamis, és most a nõ gyanusított, letöltendõ szabadságvesztést is kaphat. Egyébként világoskék pecsét elsejétõl.
nagyon nézik a bérleteket mostanság az ellenõrök! nekem is már 3szer is uv lámpával is megnézték. :( Gondold meg hogy mit csinálsz!
A kérdező hozzászólása: Eddigi kutatásaim eredménye szerint véletlenszerûnek tûnik a használt tinta színe, vagy legalábbis nem veszik komolyan a dolgot. A "hamisítás" pedig garantáltan nem lesz szabad szemmel, de még UV fényben sem látható, mert eredeti bérletet fogok használni, csak átírom rajta a dátumot. Mondjuk a tinta eltüntetésével még gondjaim lesznek, úgyhogy sajna lehet, hogy nem fog összejönni a dolog.
hátha nem tudod, hogy a bérletekben vízjel is van. de az okirat hamisítást eléggé büntetik. majd a kenyérért is hamis ezressel fizess.

Bkv bérletből milyen megoldások vannak?

Tudom nézzem meg a neten, de nem igazodtam ki ott. Szóval van 30 napos, meg még milyen variációk vannak? És ha van ilyen, hogy félhavi stb mindegyik "féléb?l" van diákváltozat? És árban, hogy néznek ki?

Legjobb válasz: És mi az a bérletszelvény? Az maga a bérlet?

A kérdező hozzászólása: És mi az a bérletszelvény? Az maga a bérlet?
A kérdező hozzászólása: És akkor ez jó: troli, metró, hév, busz, villamosra is a nap 24 órájában?
A bérletszelvény a kis cetli. 30 naposból van diák, kéthetesbõl nincs. A felsorolt jármûvekre jó Bp. határáig.
Ja, és itt vannak az árak 2010-ben. Annyira azért nem bonyolult az a honlap. http://www.bkv.hu/jegyinfo2009/arak2010.html
Budapest bérlet van. Ez jó az összes BKV jármûre (Busznál és hévnél közig határig) és MÁV és Volán egyes járataira Budapesten belül. 30 napos bérlet van. Diák/Nyugger/Felnõtt. Van kétheti bérlet és heti jegy is. Napi jegy (most már 24 és 72 órás azaz rá fogják írni hogy ma 11 tõl holnap 11ig mehetsz vele) Vonal jegy. Átszálló jegy Környéki 5 és 10 km-es.

Milyen BKV jegytípusok vannak? Mikor melyiket érdemesebb használni?

Mikor érdemes pl. napi jegyet venni (ha van olyan), ahelyett, hogy minden egyes BKV buszon külön lyukasztana az ember?

Milyen alapvetõ különbségek vannak a BKV és a vidéki megyeszékhelyek volántársaságai által nyújtott szolgáltatás között?

gondolok pl. ilyenekre, hogy jármûvek modernsége, tisztasága, menetsûrûség, akármi

Legjobb válasz: Hát a BKV-nál nyilván több vonal van, mint a vidéki városokban. A járatok sûrûsége a BKV-nál nagyobb általában. A buszok modernsége és tisztasága pedig volántársaságtól függ. Van ahol sokkal modernebb buszok járnak és ezek tiszták is.

Hát a BKV-nál nyilván több vonal van, mint a vidéki városokban. A járatok sûrûsége a BKV-nál nagyobb általában. A buszok modernsége és tisztasága pedig volántársaságtól függ. Van ahol sokkal modernebb buszok járnak és ezek tiszták is.
Alapvetõen eléggé változatosan épül fel mind a BKV mind a volán társaságok. Nyíregyházán sokkal hamarabb volt kb teljesen megújítva a buszpark, mint Pesten, még az Ikarusokból is felújítottak rengeteget, ahhoz képest jó pár éve meglepõdtem mennyire lepusztultak egyes pesti járatok. Azóta mondjuk változik a helyzet, én úgy látom hogy mind a vidéki nagyvárosokban, mind Pesten elég nagy elõrelépések történtek, de alapvetõen elég modern jármûvek vannak. Tisztaság elég vegyes bárhol, fõleg hogy megvannak a tipikus "rossz helyekre" járó buszok, vagy éjszakai buszok, ilyen szempontból sincs különbség, bár azért van hova fejlõdnie az utazóközönségnek. Menetsûrûség is megint olyan, hogy Pest külterületére is van ami 1-2 óránként jár, meg vidéki belvárosi részeken is vannak 15-20 percenként közlekedõ buszok.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jármûvek modernsége: Jellemzõ, hogy sok vidéki társaság hamarabb kezdte el megújítani a jármûparkját, és gyorsabb ütemben, mint a BKV-BKK. Ez persze azon is múlik, mekkora falat a dolog: nem mindegy, hogy 30 vagy 300 buszt kell beszerezni. Tisztaság: "Természetesen" Budapesten több a mocsok, ez nem meglepõ, nagyobb város, szélesebb társadalmi metszet, nagyobb tömeg, nagyobb igénybevétel. Mindemellett vidéken még a helyi járatokon is jellemzõk, hogy hosszan utaznak velük, pl. Nyíregyháza egy szórt település, majd' minden járatnak 20 perc, amíg beér a városközpontba. Pesten viszont gyakori, hogy az emberek csak 1-2 megállóra ugranak fel a (fõleg belvárosi) vonalakra, ilyenkor persze kisebb a felelõsség érzése. Nagyobb a tömeg, jobban elrejt, mindent könnyebb megtenni. Menetsûrûség: Budapesten a forgalmasabb járatok gyakran 5-10 percenként járnak, de a kevésbé forgalmasak is 20 percenként. A metrók 2-5 percenként, a villamosok változó: belvárosi vonalakon a követési idõ általában 5-6-7-8 perc (a 4-6-oson persze inkább 1-2 perc). Vidék tekintetében én Nyíregyházáról tudok nyilatkozni. Nagyon megfigyelhetõ a csúcsideji roham. A buszok átlagosan 20-30 percenként járnak, de pl. a 4-es busz, ami egy külvárossal köti össze a belvárost, reggeli indulásai: 6.08, 6.28, 6.45, 6.47, 6.50, 6.55, 7.12, 7.36. Látszik, hogy elsõsorban a háromnegyed hét - hét óra közötti idõtartam a legforgalmasabb, a többi idõben 20-25 percenként indulnak buszok. Ez délután: 13.55, 14.10, 14.20, 14.30, 14.40, 14.50, 15.20, 15.40, 15.55, 16.02, 16.10, 16.25, 16.40, 17.00.... A két-három óra körüli sûrûség után 20-30 percenkénti követés, majd négy óra körül megint élénkül. A legfontosabb az, hogy a vidéki városokban nincs állandó utasmozgás, a legtöbben reggel hétkor és délután négykor ingáznak, a többi idõszakra jellemzõ a ritkább követés és a csekély kihasználtság. Vonalhálózat: Míg Budapesten akkor az igény a tömegközlekedésre, hogy ha húznék egy vonalat a térképen, ami vaktában követi az utcákat, egy olyan buszjárat is eléggé ki lenne használva, ez vidéken nincs így. A lényeges az, hogy vidéken nem olyan rossz autóval közlekedni, s a tömegközlekedés sem gyorsabb annál. Aki teheti, autóval jár, és mostanában egyre többen teszik meg, a tömegközlekedés jobbára azoknak maradt, akik nem tudják megengedni maguknak az autót, vagy a fenntartását. Itt jellemzõek a hosszú vonalak, amelyek a legforgalmasabb útvonalat célozzák még, és az utasok lehetõ legtöbb részének akarnak átszállásmentes eljutást biztosítani (ez utóbbi a ritka követési idõk miatt is fontos). A kiterjedtség sem olyan jellemzõ, fõleg, hogy pl. Nyíregyházán a külvárost tulajdonképpen az odacsatolt környékbeli falvak alkotják (Oros, Sóstóhegy, Borbánya, Nyírszõlõs, Rozsrét, stb.). Ezek úthálózata nem engedi meg, hogy össze-vissza behálózzák a buszjáratok, általában van egy vagy két alternatív útvonal, ezt a buszok be is járják (legtöbbször egy sima, és egy Y-nal jelölt verzióval). Amíg Budapesten az utak kialakításával ténylegesen számolnak a tömegközlekedéssel, addig pl. Nyíregyházán inkább a Volánnak kell állandóan az utakhoz igazodnia. Ez meglátszik a buszmegállók elhelyezkedésében is. Jellemzõ, hogy van egy vagy két panel lakótelep, amely buszellátottsága nagyon jó (Nyházán pl. örökösföld és Jósaváros), a többi helyre max. 1-2 járat indul. A 2 már ritkaság. Üzemidõ: Az éjszakai közlekedés egyáltalán nem jellemzõ (azt hiszem, talán Budapesten kívül csak Miskolcon és Pécsett van ilyen), nem is lenne kihasznált. Az utolsó busz 22.45 körül megy el, az elsõ 5.00 körül indul. Megfigyelhetõ, hogy a gyárak, üzemek mûszakváltásai diktálják az elsõ és utolsó járatindulást. Nyíregyházán e tekintetben azért rossz a helyzet, mert a település nagyon szétszórt, a külsõ részek és a belváros között nagy puszta van, több kilométeren keresztül. A külsõ lakosság is szórt, a buszoknak nagy utat kell megtenniük, de a kihasználtság nem mindig megfelelõ, ezért veszteséges lesz az üzem. Az éjszakai közlekedés elképzelhetetlen lenne itt. Viszont így nem marad más, csak a gyaloglás (esetleg kerékpár vagy taxi), ami pont a fenti okok miatt rossz.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!