Találatok a következő kifejezésre: Mikortól jár a TGYÁS (8 db)

Most kezdtünk el babát tervezni. Ha összejön mikortól mehetek táppénzre? Mennyi lesz ennek az összege? A tgyást mikortól lehet igényelni? Ha a munkahelyem nem fizeti utánam a járulékokat akkor ezek nem járnek? Ekkor mit tehetek?

Legjobb válasz: Mikortól van orvosi papírod a terhességrõl, onnantól akár már táppénzre mehetsz. De vigyázz, mert annyi ideig jár a táppénz csak, amennyit dolgoztál elõtte. A tgyást a szülés várható idõpontjánál 4 héttel korábban már megigényelheted. Ha a munkahelyed nem fizeti a járulékokat utánad, ergó nem bejelentve dolgozol, akkor nem vagy biztosított, tehát a szülésért és minden vizsgálatért fizetned kell (ez önmagában több százezer forint) és csak gyest kapsz a szülés után és családi pótlékot. Ezek együttesen kb. 38000 Ft-ot tesznek ki havonta.

Mikortól van orvosi papírod a terhességrõl, onnantól akár már táppénzre mehetsz. De vigyázz, mert annyi ideig jár a táppénz csak, amennyit dolgoztál elõtte. A tgyást a szülés várható idõpontjánál 4 héttel korábban már megigényelheted. Ha a munkahelyed nem fizeti a járulékokat utánad, ergó nem bejelentve dolgozol, akkor nem vagy biztosított, tehát a szülésért és minden vizsgálatért fizetned kell (ez önmagában több százezer forint) és csak gyest kapsz a szülés után és családi pótlékot. Ezek együttesen kb. 38000 Ft-ot tesznek ki havonta.

Mikortól jár nekem a TGYÁS?

február 11.-én lesz meg a 180 bejelentett munkanapom. február 29.-ére vagyok kiírva a babával.szülés el?tt egy hónappal lehet igényelni.de nekem akkor még nem volt meg a 180 bejelentett nap. ha megigényelem most az beleszámít a munkanapokba?vagy ha meglesz 180 nap akkor igényeljem?addig is már csak pár nap van.hogy lehet igényelni? orvossal kel kiiratni magam? hu jó bénán fogalmaztam de így sikerült,olyan bonyolult :) aki mégis megértette segítsen :)

Legjobb válasz: Szerintem, ha már megszülettett a babád, akkor menjen be a párod a kitöltött papírokkal "igénylés TGYásra nyomtatvánnyal" és akkor majd a szülés napjától fog járni neked. Ha a munkahelyed tb kifizetõhely,akkor õk intézik. A tgyást mindenki 168 napig kapja, mely igényelhetõ a szülés elõtt 1 hónappal is, de õ is csak 168 napig kapják. A tgyás után 1,5 évig, a gyermek 2 éves koráig gyedet kapsz, majd a gyerek 2-3 éves koráig gyest. Ám ha hamar jön a következõ baba, (nekünk 19 hónap volt), akkor megint tgyás és gyed akkor is gyes a vége.Van akinek még hamarabb jön a második baba és gyedbõl gyedbe megy.

Szerintem, ha már megszülettett a babád, akkor menjen be a párod a kitöltött papírokkal "igénylés TGYásra nyomtatvánnyal" és akkor majd a szülés napjától fog járni neked. Ha a munkahelyed tb kifizetõhely, akkor õk intézik. A tgyást mindenki 168 napig kapja, mely igényelhetõ a szülés elõtt 1 hónappal is, de õ is csak 168 napig kapják. A tgyás után 1, 5 évig, a gyermek 2 éves koráig gyedet kapsz, majd a gyerek 2-3 éves koráig gyest. Ám ha hamar jön a következõ baba, (nekünk 19 hónap volt), akkor megint tgyás és gyed akkor is gyes a vége.Van akinek még hamarabb jön a második baba és gyedbõl gyedbe megy.

Mikortól és kinek jár a GYES? Először TGYÁS majd GYED jár és utána?

Legjobb válasz: Mindkettõ annak jár akinek legalább 180 nap biztosított jogviszonya ill munkaviszonya van két éven belül. Mértékük függ a munkabér mértékétõl, mert arra kell figyelni , hogy ha a bér 70 %-a nettó kevesebb,mint 25000 ft, akkor érdemes egybõl gyed helyett gyest kérni. A tgyás van elõbb, aztán a gyed. ennél bõvebben a kincstárnál érdeklõdhetsz.

Mindkettõ annak jár akinek legalább 180 nap biztosított jogviszonya ill munkaviszonya van két éven belül. Mértékük függ a munkabér mértékétõl, mert arra kell figyelni , hogy ha a bér 70 %-a nettó kevesebb, mint 25000 ft, akkor érdemes egybõl gyed helyett gyest kérni. A tgyás van elõbb, aztán a gyed. ennél bõvebben a kincstárnál érdeklõdhetsz.
Elõbb Tgyás a gyerek 6 hónapos koráig, utánna Gyed a gyerek 2 éves koráig és utánna 3 éves koráig Gyes.(a többit az elsõ válaszló leirta) Ha nem volt esetleg bejelentett munkahelyed, akkor csak Gyes jár.


A tgyás, a gyes a gyed mikortól jár? Kihez kell fordulni az iratokért? J. N. SZ. Megyében. Május végén szülök.

Legjobb válasz: Ha volt munkáltatód, akkor elõször velük beszélj. Nekem nem kifizetõhely a munkáltatóm, de nekem õk intéztek mindent. Az OEP honlapról lehet letölteni a szükséges dokumentumokat. Én letöltöttem, kitöltöttem, elküldtem a munkahelyemnek és a jövedelemigazolásommal együtt õk továbbítottak mindent az OEP-nek. Én a tgyást a szülés napjától igényeltem. Október 26-án adtam le a papírokat, és nov. 9-én már megkaptam a pénzt. Ha a munkáltatód nem vállalja az intézkedést, akkor ki kell tölteniük azt ami rájuk vonatkozik, és akkor te tudod elküldeni az OEP-nek a papírokat. A tgyás-hoz ezek kellenek (én ilyen néven találtam meg az OEP honlapján): THGYS_NYILATK2007-1 FOGLALKOZTATTÓI IGAZOLÁS OK_090813.-2 POTLAP_FOGLALKOZTATOI_IGAZOLASHOZ TGYÁS KPE_50-1_NEMMINTA Ami pedig még kell, az a sok-sok személyes iratod (személyi, TAJ, adószám, lakcímkártya, baba TAJ, baba lakcím-kártya, baba anyakönyvi kivonat...azt hiszem ezek, de nézz utána hátha kell még valami). Az anyasági támogatást se felejtsd el igényelni majd, azt a MÁK-tól kell kérni!

Ha volt munkáltatód, akkor elõször velük beszélj. Nekem nem kifizetõhely a munkáltatóm, de nekem õk intéztek mindent. Az OEP honlapról lehet letölteni a szükséges dokumentumokat. Én letöltöttem, kitöltöttem, elküldtem a munkahelyemnek és a jövedelemigazolásommal együtt õk továbbítottak mindent az OEP-nek. Én a tgyást a szülés napjától igényeltem. Október 26-án adtam le a papírokat, és nov. 9-én már megkaptam a pénzt. Ha a munkáltatód nem vállalja az intézkedést, akkor ki kell tölteniük azt ami rájuk vonatkozik, és akkor te tudod elküldeni az OEP-nek a papírokat. A tgyás-hoz ezek kellenek (én ilyen néven találtam meg az OEP honlapján): THGYS_NYILATK2007-1 FOGLALKOZTATTÓI IGAZOLÁS OK_090813.-2 POTLAP_FOGLALKOZTATOI_IGAZOLASHOZ TGYÁS KPE_50-1_NEMMINTA Ami pedig még kell, az a sok-sok személyes iratod (személyi, TAJ, adószám, lakcímkártya, baba TAJ, baba lakcím-kártya, baba anyakönyvi kivonat...azt hiszem ezek, de nézz utána hátha kell még valami). Az anyasági támogatást se felejtsd el igényelni majd, azt a MÁK-tól kell kérni!

Ha 2010 szeptember 16. -án szültem mikor jár le a TGYÁS és mikortól kezdődik a Gyed? Mikor lehet legkorábban megigényelni a GYED-et?

Legjobb válasz: Ha a szülés idõpontjától kérted, akkor 168 napig jár a TGYÁS és amikor lejár, vagyis a 169. naptól a GYED.

Ha a szülés idõpontjától kérted, akkor 168 napig jár a TGYÁS és amikor lejár, vagyis a 169. naptól a GYED.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat, jól értem, hogy a hétvégéket is bele kell számolnom a 168 napba?
A kérdező hozzászólása: Ó de jó, most végre pontos dátumot tudok. Mégegy kérdés , legkorábban mikor igényelhetem meg majd a GYED-et?
A gyedet akár most is megigényelheted, mert bele kell írnod a folyósítás kezdõ idõpontját. Vagyis nem kell megvárnod hogy lejárjon a tgyás, az igénylést beadhatod, így legalább folyamatosan jön a pénz. A munkahelyednek is ki kell tölteni a saját példányt, plusz kérned kell fizetés nélküli szabit is:)

TGYÁS-t megelőző táppénz + szabadság:, ennyi szabadság jár 2011-re és a TGYÁS-t mikortól igényeljem?

2011.07.25-re vagyok kiírva, de 2011.02.08-tól már nem dolgoznék. Sokan tanácsolták, hogy vegyem ki 02.08-tól a szabadságomat (25 nap járna a korom miatt), viszont megoszlanak a vélemények abban a kérdésben, hogy a teljes évi szabadság jár vagy csak a 02.08-ig tartó id?szakra arányosan, azaz kb. 2 nap.

Legjobb válasz: Én májusban szültem és kivettem az egész éves szabimat. A tgyásról nem tudok nyilatkozni.

Én májusban szültem és kivettem az egész éves szabimat. A tgyásról nem tudok nyilatkozni.
A betegállomány két részbõl tevõdhet össze: elsõ 15 napja a betegSZABADSÁG, aztán a többi a táppénz. Van miért kötözködni, igen, ezért is tettem. A betegállomány és a betegszabadság nem azonos fogalmak.
A kérdező hozzászólása: Idén kell igényelnem, mert idén elég keveset dolgoztam ilyen-olyan egészségügyi okok miatt, jobb lesz így anyagilag. Köszönöm a válaszokat még egyszer!
Egy kis mankó: Ha még idén igényled a gyedet, akkor a tavalyi jövedelmedbõl számolnak. Ez akkor lehet jó, ha pl. jó sok prémiumot kaptál, mert azt beleszámolják. Ha jövõre igényled a gyedet, akkor az idei jövedelmedbõl számolnak. Ez akkor lehet jó, ha idén jó nagy fizetésemelést kaptál. Viszont minkét esetben van maximuma a gyednek, azaz a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-ánál nem lehet több.
A betegállománynak nincs elsõ 15 napja, hiszen az össz-vissz 15 nap. Azért írtam betegállományt és nem táppénzt vagy keresõképtelenséget. Elõbb gondolkodj, aztán kötözködj (ha még érdemes).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a rengeteg választ, igyekszem megemészteni õket, nem egyszerû... bölcsész vagyok :)
"ha betegállományba mész, ill. ha tavaly kaptál prémiumot, akkor azt beleszámolják a napi átlagba." HElyesen: a betegállomány elsõ 15 napját számolják bele, a többit nem, hiszen az már táppénz.
Bocs, kissé elgépeltem: 168 nap a TGYÁS, azzal számolj, idén vége lesz-e...
Mivel a szabi a tgyás teljes idejére + a gyed elsõ évére jár, így akárhogyan is nézzük egész 2011-re megkapod a szabidat. Viszont a munkáltató rendelkezik az 1/3-val, így mondhatja azt, hogy nem adja most ki a teljeset. A másik: A gyednél (ahogyan a tgyásnál is) az igénylést megelõzõ naptári év napi átlagából számolnak. Vagyis azt kell megnézni, hogyan jársz egyik v. másik verzióval. Általánosságban azt lehet mondani, hogy minél több a fizetett nap (meló, szabi), annál jobban jársz ha betegállományba mész, ill. ha tavaly kaptál prémiumot, akkor azt beleszámolják a napi átlagba.
Szómold ki, ha aTGYÁs 28 nappal elõbbi génylése esetén attól a naptól a 268 nap (TGYÁS folyósitás ideje) még idén lejár, akkor idén igényled a GYED-et, ami valóban jobbnak túnik, hiszen a táppénz elsõ 15 napja a betegszabadság, ami beleszámit a GYED alapodba (a béred 70%-a) és lehúzza az átlagodat, ha az idei éved számitana, azaz ha a GYED igénylés jövõ évre esik. Az egész szabadásgodat kiveheted, hiszen az egész évben az alkalmazottjuk leszel, szabi jár a TGYÁS idejére is. Igy mondjuk majd mikor a gyerek után mész vissza, akkor kevesebb szabid lesz, ezzel számolj.
Jogos. A betegszabadságról beszéltem, miközben betegállományt írtam.

Mikortól igényelhetem a gyedet? Febr.24-én jár le a tgyás, előtte mennyivel lehet már?

Legjobb válasz: Már most megigényelheted.A lejárta elõtt már egy hónappal meg lehet.

Már most megigényelheted.A lejárta elõtt már egy hónappal meg lehet.
Bármikor igényelheted, hiszen úgyis ráírod hogy mikortról jár neked. Én megcsináltam a tgyás igényléssel együtt:-)
Minél elõbb kezdj el utánajárni, mert gondolom tudod, hogy a munkahelyedtõl kell egy igazolás is hozzá, hogy fizetés nélküli szabin vagy. Csak úgy utalnak, ha ezt is csatolod, ez meg idõ míg a munkahelyed elkészíti.
Nekem a munkahelyem tb kifizetõhely, és azt mondták, küldik a papírt a gyed igényléshez még a tgyás lejárta elõtt. Nos... 5-én lejárt, és még mindig várok.
A kérdező hozzászólása: Én sajna munkanélkülin voltam, akkor a munkaügyi központtól kell igényelni ezt a papírt a gyedhez? És mielõtt bárki azt mondaná, hogy így nem kapok gyedet, az téved, így is kapok, ezt bent mondták az oep-nél.

A TGYÁS után a GYED 2 év, vagy a gyerek 2 éves koráig jár? GYED mikortól számít? A munkaadóm közölte nem vehetem ki a maradék szabimat, majd ha visszamegyek GYES-ről akkor adják ki. Lehet ez?

Októberben szülök. Veszélyeztetett vagyok, április óta táppénz. A GYED a szülést megel?z? év átlagkeresetét veszi figyelembe, vagy az igénylést megel?z? évet? Azért kérdezem, mert a TGYÁS után a GYED-em már 2010-ben lesz igényelve, és ha ott a 2009-es jövedelmem veszik figyelembe akkor azt nagyon megszívtam a táppénz miatt. :(

Legjobb válasz: Vagyis a GYED-em alapja akkor az így is kevés táppénzem átlag 70%-a lesz? :(

A kérdező hozzászólása: Vagyis a GYED-em alapja akkor az így is kevés táppénzem átlag 70%-a lesz? :(
Kb. 5ször olvastam el a legutolsó hozzászólásodat, még mindig nem térek magamhoz. Ezért (is) tart ott az ország, ahol! Azt ugye tudod, hogy téged is lehúznak nem kevés pénzzel? Mert ha nem kellett volna megszakítanod a táppénzedet, akkor neked még a 70% járna a szülésig. Viszont mivel megszakítás van benne, így a kórházi tartózkodásokra 60%-ot kapsz, illetve kaptál, mert ez is csökkent aug. 1-el 50%-ra, és az aug. 1. utáni táppénzed is csak 60% a 70% helyett!
2. vagyok. Én már az elsõ mondatodnál leragadtam: mi az, hogy havonta meg KELL szakítanod a táppénzt??? Most akkor vagy veszélyeztetett terhes vagy vagy nem. Ki tart táppénzen (háziorvos v. nõdoki)? És azt sem értem, hogyan járnál így jobban - hiszen a kórházi tartózkodás eleve 60%-os táppénz volt, most ez is lecsökkent 50%-ra. Hol dolgozol?
Úgy egyébként a szabadság kiadásáról: A szabadságot a munkáltató adja ki - a munkavállaló kérést csak figyelembe veheti, viszont az egynegyedét akkor kell kiadnia, amikor a munkavállaló kéri. Ezt a szabi tervezett idõpontja elõtt legkésõbb 15 nappal be kell jelenteni.
A kérdező hozzászólása: Bács-Kiskun egyik kórháza. Inkább nem részletezném, mert még valaki felismer....:( Igen, elõször elmegyek terhestanácsadásra ahol megkapom a táppénzes javaslatot. (fél nap ücsörgés) Ez után mivel aznap már nem érek a háziorvoshoz oda másnap megyek a háziorvoshoz, viszem a papírt. Ezt kétszer. Harmadjára, megint tanácsadás, megbeszélem a befekvést. Ez után kórház, betegfelvétel. Kiskönyvelkobzás. Ha szerencsém van akkor még aznap eljutok a háziorvoshoz is, ha nem akkor másnap. Ez után egy hét múlva vissza, zárójelentés átvétel (várakozás), majd megint a háziorvos leadni a zárót. Természetesen mindezeket úgy hogy veszélyeztetett vagyok, és autoznom kell 20 percet hogy beérjek a városba, és bosszant hogy látom az összeget mennyiért "láttak el". :(
Lehet, egy kicsit félreérthetõ voltam, sorry. Nem a "képedet szeretnénk körbeordítani" csak egyszerûen ámulok-bámulok, hogy milyen helyzetek vannak... És bár nem én vagyok az érintett, maximálisan átérzem a felháborodásodat. Meg bevallom õszintén, én már nem is értem. A nõdokid táppénzen tartana, ezzel szemben a háziorvosod 30 naponta megszakítja a táppénzt, mintha kórházban lennél? És végigcsináltatják veled a kórházi betegfelvételt stb.? Remélem rosszul értem, mert ez a pofátlanság netovábbja... Azt azért írd már meg légy szíves, hogy helyileg hol van ez, mert engem már nagyon érdekel. Üdv: 2.
A kérdező hozzászólása: Hát igen, a TB kassza lenyúlása...ha most csinálok belõle egy nagy botrányt az életbe nem tehetem be a lábam a kórházba nálunk, a háziorvosomhoz sem. :(
A kérdező hozzászólása: A per, az azt jelenti, hogy veszélyeztetett vagyok: NEM AZÉRT MERT NINCS KEDVEM DOLGOZNI.Ezt nem részletezem. Tehát ha szabimat kivenném, vagy visszamennék pár napra, és akkor történik velem valami baj (a babával, elvetélek stb..) akkor a munkahelyet és az orvosom is beperelhetném. Ezért nem is enged a nõgyógyászom el. A javaslatot én viszem a nõgyógyásztol a háziorvosnak két hetente. Igen, nálunk így járja. Most mit tegyek? Költözzek el vagy mi a fene? Más városba legyen a háziorvosom is? Pont így szülés elõtt nem szeretnék kekeckedni a kórházzal sem. Ez van, ezt kell szeretni. Én ezt az egyik hozzászólónak írtam, nem azért hogy körbeordítsátok a képemet hogy milyen hülye vagyok. Nem tudom, más mit tenne a helyemben.
A kérdező hozzászólása: Utolsó: képzeld, nálunk az a módi, hogy a táppénzt havonta meg kell szakítanom, csak így lehetek táppénzen. Vagy havonta kiveszek szabit, vagy befekszem a kórházba, de a lényeg, hogy meg legyen szakítva. A munkáltatóm persze nem adja ki a szabim, sõt hogy is lehetne, hiszen ha bármi történne velem akkor óriási pert lehetne a nyakukba akasztani, sõt az orvosomra is. Marad a kórházba fekvés papíron. Persze az ellátás annyi egy hétre mint a tp-m kétszerese, amit igénybe sem vettem. Leszakad a p...fám. Nem tudom az OEP ehhez mit szól. Az orvosasszisztens szerint ezt õk találták ki. Érdekes, mert más városban ilyet még nem is hallottak.
A kérdező hozzászólása: Ú de jó. Köszönöm, ez megnyugtató. Már kezdtem magam felhúzni. Akkor az átlagkereset, az elsõ 3 hónap nekünk ugye? Jan-márc átlagkeresetet fogják figyelembe venni. Boldog babavárást neked is! Üdv: 29 hetes
Szia! Ugyanebben a helyzetben vagyok. Én is okt. vége, nov. eleje fele szülök és április óta vagyok táppénzen. A táppénzed nem lesz alapja a GYED-nek, mivel az is egy ellátási forma. Ellátás nem képezheti ellátás alapját, tehát a szülést megelõzõ évben kapott átlagkereseted képezi a GYED alapját. A GYED-et a pici fél éves korától 2 éves koráig kapod. A szülés napjától (vagy azt megelõzõen 28 nappal) elmehetsz szülési szabadságra, ami alatt a TGYÁS-t fogod kapni. Ez a baba fél éves koráig jár. Boldog babavárást és könnyû szülést 27 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Igen tudom, de már csak egy hónap, utána TGYÁS. Hála az égnek.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!