Találatok a következő kifejezésre: Mikor lehet esni (99 db)

Decemberben volt egy missed ab, és március óta próbálkozunk, de nem sikerül teherbe esnem. Előtte kétszer is sikerült egyből teherbe esnem. Történt már ilyen valakinek? Mi lehet a baj?

Legjobb válasz: Szia! Nekem is ez volt és csak rá egy évre sikerült teherbe esnem,remélem neked hamarabb összejön.Kitartást kívánok,nem biztos,hogy baj van,de ha nagyon ideges vagy emiatt,menj el az orvoshoz. Üdv:8hós baba anyukája

Szia! Nekem is ez volt és csak rá egy évre sikerült teherbe esnem, remélem neked hamarabb összejön.Kitartást kívánok, nem biztos, hogy baj van, de ha nagyon ideges vagy emiatt, menj el az orvoshoz. Üdv:8hós baba anyukája
Szia, nekem decemberben volt egy vetelesem es januartol mar szabad utat kaptunk a probalkozasra de csak most majusban sikerult teherbe esnem. Nallam semmi hormonalis gond nem volt csak azzal magyaraztak, hogy nem mindenkinek all egyforman keszen a teste az ujabb terhessegre. Van akinek mar a kovetkezo honapba, van akinel 3 honap mulva es van akinek csak kesobb sikerul. En is ketsegbe voltam esve mert az elso baba akit elvesztettunk mar elsore sikrult es nagyon szomoru voltam. Sajnos csak varni tudtunk mi is mert minden mas rendben volt. Szeritnem januar februarban meg nem is volt egyaltalan pe-m hiaba is probalkoztunk. Nekunk fel evet kellett varni a babara es ovutesztel jott ossze. Nem gorcsoltunk ra, akkor voltunk egyutt amikor kivantuk egymast csak arra vigyaztunk, hogy amikor pozitiv lesz az ovuteszt legyunk egyutt. Kivnom neked, hogy minel hamarabb sikeruljon a baba, tudom hidd el min messz keresztul. :(
Szia! Igaz velem nem most történt a dolog hanem 6 évvel ezelõtt.14 hetesen volt missed ab.-om mert nem éltek a babák(ikrek).Nekem akkor azt mondták hogy a fiatal kormomra tekintettel 1 évet javasolnak hogy várjunk.Be is tartottuk nem egyet hanem 3-at mert így a sulit befejeztem és lehelyezkedtem dolgozni.Utánna már próbálkoztunk de sehol semmi.Újabb 3 év után sikerült de elõtte már annyi csalódáson voltam keresztül hogy már már néha belefáradtam.Szerintem (jó nem az én esetemben 3 év után)kell egy kis idõ a szervezetnek is mire meggyógyul és képes fogadni egy újabb életet.Hidd el jönni fog a kis manó.Én nagyon sok sikert kívánok neked!!Tudom milyen érzés fõleg ha az ember már iszonyatosan rá van állva a babára. Üdv:18 hetes km.

Hogyan kell számolni a terhességet? Mikor lehet a legkönnyebben teherbe esni?

Legjobb válasz: Teherbe esni ovulációkor lehet. Ovuláció a ciklus közepén kb. 14. napon van. A ciklus elsõ napja a vérzésed elsõ napja, az utolsó napja pedig a következõ vérzésed elõtti nap. pl. 28 napos ciklusnál kb. 14. napon van ovulációd. 30 napos ciklusnál kb. 16. napon van. Úgy is kiszámítható, hogy a következõ alkalom mikorra várod a vérzésed abból le vonsz 14 napot. Ovuláció a vérzés elõtt 14 nappal van. Ovulációt meglehet határozni: pl. ezzel a számolással, ovulációs (LH) teszttel, hõmérõ módszerrel, méh nyak nézegetéssel, folyás vizsgálattal (akkor van ovud mikor tojás fehérje állagú a folyásod)

Teherbe esni ovulációkor lehet. Ovuláció a ciklus közepén kb. 14. napon van. A ciklus elsõ napja a vérzésed elsõ napja, az utolsó napja pedig a következõ vérzésed elõtti nap. pl. 28 napos ciklusnál kb. 14. napon van ovulációd. 30 napos ciklusnál kb. 16. napon van. Úgy is kiszámítható, hogy a következõ alkalom mikorra várod a vérzésed abból le vonsz 14 napot. Ovuláció a vérzés elõtt 14 nappal van. Ovulációt meglehet határozni: pl. ezzel a számolással, ovulációs (LH) teszttel, hõmérõ módszerrel, méh nyak nézegetéssel, folyás vizsgálattal (akkor van ovud mikor tojás fehérje állagú a folyásod)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm :)

Teherbe lehet esni olyankor mikor még 4nap van a menstruációig? Olyankor is lehet peteérés?

Legjobb válasz: Elvileg bármikor teherbe lehet esni, viszont gyakorlatilag kicsi a valószínûsége. Ha nem akartok gyereket, jobb mindig védekezni.

Elvileg bármikor teherbe lehet esni, viszont gyakorlatilag kicsi a valószínûsége. Ha nem akartok gyereket, jobb mindig védekezni.
bármikor lehet még mensi alatt is akár. ha babát akartok, szexeljetek minden másnap, ha nem szedjél gyógyszert
bármikor teherbe lehet esni, ilyenkor kisebb az esély, de ha nem akartok most babát, akkor ilyenkor is kell védekezni, mert a lehetõség adott

Szüzesség elvesztésekor ha nem védekezünk teherbe lehet esni? Mikor lehet észre venni a terhesség első jeleit?

vagyis mi védekeztünk de félek hogy kiszakadt a gumi.egyébként 16 vagyok...

Legjobb válasz: persze,hogy teherbe lehet esni...ha mar van menstruaciod akarmikor teherbe eshetsz ha nem vedekezel...a szuzessegnek semmi koze nincs ehhez....

persze, hogy teherbe lehet esni...ha mar van menstruaciod akarmikor teherbe eshetsz ha nem vedekezel...a szuzessegnek semmi koze nincs ehhez....
Ha volt aktus, és fõleg ha a fiú "bent" élvezett, bármikor lehet teherbe esni. A terhességet kb. 2 hét után ki lehet mutatni a patikában (vagy akár a tesco gyógytermékes részlegében is láttam) kapható terhességi gyorstesztekkel (van pár száz ft-ért, meg drágábban is) Ha a felhelyezéskor vigyáztatok a hegyes körmökkel, gyûrûkkel, stb., és maradt elég hely a végén (tudod, össze kella legvégét csippenteni "spermazsáknak", levegõ ne maradjon benne, bár egy kicsi nem baj, és úgy feltekerni a kotont, lehetõleg a körömmel nem hozzáérve) akkor azért nem szakad ki olyan könnyen az a gumi.
Akár szûzen is teherbe lehet esni. Az a hártya ugyanis lyukas.
Igen igy is teherbe tudsz esni de a jelei esetleg 1-2hétel az aktus után jelentkeznek akkor vehetsz tesztet is hogy tudd hogy esetleg terhes vagy-e?
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat!
És ha a pasi egyáltalán nem élvez el? akkor is lehet? ( ha kb 2 percig van "benne"??
1: IGEN! 2: nem kell 2 perc. 2 lökés elég, ha jött egy kevés sperma is. Az meg jöhet, messze az elélvezés elõtt is.

Most akkor a hőmérős módszer segítségével mikor lehet teherbe esni? Ha lent van a hő, vagy ha már fent van? És ha már fennt van, akkor nem lehet teherbe esni?

Akkor most már tényleg nem értem.

Legjobb válasz: elméletileg ha felmegy pár tized fokot,akkor van peteérés, akkor kell a napokban együtt lenni, ha fönt marad akkor valószínû sikerült a terhesség, mert a mensi elõtti napokon, egyébként leesne . 37 fölé semmiképp sem kell menni , mert az már hõemelkedés. ha a normál hõd pl 36 fok akkor peteéréskor kb 36,4-36,6 körüli.ha ennél többet emelkedik, akkor már mást is jelezhet, pl náthát-.

elméletileg ha felmegy pár tized fokot, akkor van peteérés, akkor kell a napokban együtt lenni, ha fönt marad akkor valószínû sikerült a terhesség, mert a mensi elõtti napokon, egyébként leesne . 37 fölé semmiképp sem kell menni , mert az már hõemelkedés. ha a normál hõd pl 36 fok akkor peteéréskor kb 36, 4-36, 6 körüli.ha ennél többet emelkedik, akkor már mást is jelezhet, pl náthát-.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ. Vannak ezen az oldalon olyanok, akik azt mondják, hogy hõemelkedésnek kell lennie. Én emiatt paráztam, mert max 36.8-36.9 fokot tudtam "produkálni", és nem értettem, hogy nekem miért nincs "hõemelkedésem". 36.3- ról ment 36.8-ra akkor ez jót jelent? Mégegyszer köszi a választ.
Én úgy tudom, h 37 fölé kell menni. DE ha neked alapban jóval alacsonyabb, akkor tényleg csak elég pár tizeddel ha feljebb megy. Egyébként hol méred?
36, 3-36, 8 ra ez tökéletes. Itt volt péd. Nekem sem megy soha ill nagyon ritkán hét fölé, pedig nálunk családi vonás hogy az alaphõm napközben 37-37, 1. ez a normális. Tehát nem gond ha nem megy 37 fölé ez egyénfüggõ. Nekem eddig nem sikerült a baba, de a ciklusom normális. Már doki is megerõsítette. És lh tesztet is nézek. Mégis ritka hogy 37 vagy afölé menjen. Sok sikert
Tökéletesn mûködik a hõd! Nekem is alacsonyabban mozog és az normális. 36, 8-nál nem megy feljebb. Alapban meg 36, 2. Már van egy gyerekem, de hõemelkedésem nem volt.
A kérdező hozzászólása: Hónaljban mérem. Köszi a válaszokat. Ha tudok valamit, majd jelzem.

Missed abortus után mikor lehet teherbe esni?

Ma voltam a dokinál és 8hetes terhességet állapított meg ami csak 5 hetesnek felel meg. Üres petezsákot látott embrio nélkül. Kiírt Missed abortusra ami május 2.án kell menjek. Kérdésem: Mikor lehetek újra terhes? Könnyebben vagy nehezebben fogok teherbe esni? A doki missed abortus után 6 hetet mondott hogy utánna lehet probálkozni. Van egy 18 honapos kislányom és testvért szeretnénk...

Legjobb válasz: szia!sajnàlom hogy miss.ab-ra kell menned!! nekem dec 16-àn volt mütétem.az elsõ mensim feb.1-én jött meg.utàna màr nem is védekeztünk és egybõl teherbe estem. a dokim azt mondta mütét utàn nagyon könnyû teherbe esni.és igy is lett.azt hozzà teszem az elsõ terhességre több mint két évet vàrtunk.sok sikert és kitartàs!!

szia!sajnàlom hogy miss.ab-ra kell menned!! nekem dec 16-àn volt mütétem.az elsõ mensim feb.1-én jött meg.utàna màr nem is védekeztünk és egybõl teherbe estem. a dokim azt mondta mütét utàn nagyon könnyû teherbe esni.és igy is lett.azt hozzà teszem az elsõ terhességre több mint két évet vàrtunk.sok sikert és kitartàs!!
Okt. 24-én volt a mûtétem, egy dec. 24-én már kimutatta a teszt a babát! Azóta minden rendben van. Remélem nektek is hamar összejön!
nekem szeptember 12én volt a mûtét!most 5 napja késik bízom benne h most össze jött:)
Nekem 9 hetes terhesség végzõdött mûtéttel. Az orvos fél év szünetet mondott, de indokolni nem tudta, így 3 héttel késõbb megfogant a picink, aki bármelyik pillanatban születhet :) Nekem így ment feldolgozni a veszteséget, hogy azonnal várjuk a babát, ha nem is ugyanazt...

Mit gondoltok, teherbe lehet esni, ugy hogy a parommal megszakitassal csinaljuk es ram elvez. Es amikor kimegyek "tusolni" en magamba juttatom a kezemmel a spermat? Nem lesz baja a spermanak?

Legjobb válasz: Kedves Kérdezõ! Nem tartom tisztességesnek a pároddal szemben, ha így akarsz teherbe esni. Nem ítélkezni akarok feletted, de a gyermeknek az édesapjára is szüksége van. Én, ha férfi lennék, és így kihasználna a párom, biztosan szakítanék vele! 31N

Kedves Kérdezõ! Nem tartom tisztességesnek a pároddal szemben, ha így akarsz teherbe esni. Nem ítélkezni akarok feletted, de a gyermeknek az édesapjára is szüksége van. Én, ha férfi lennék, és így kihasználna a párom, biztosan szakítanék vele! 31N
Csak nehogy kidobjon utána, eléggé gáz lenne.És ha nem akar gyereket?Akkor tuti otthagy, én is ezt tenném, ha ilyen módon esnél teherbe, mert ez pofátlanság.
Igen teherbe lehet esni bizony.
Ha megszakítással csináljátok és egyéb módon nem védekeztek, még akkor is lehetsz terhes, hiszen az elõváladék is tartalmazhat életképes spermiumokat. Szerintem sem ez a legmegfelelõbb módja, a pároddal szemben pedig tényleg gerinctelenség.
A srác pénzére van szükséged? Gyerektartásra, vagy mi? Gondolod, hogy úgy megtarthatod, ha teherbe esel? Térjél már az eszedhez, mert ennyire h*lye nem lehetsz! Ha nem akar gyereket, úgy ott fog hagyni, mint a sicc! Ha pedig csak a pénzére fáj a fogad, akkor a gyereked fogja az egészet megsínyleni aki apa nélkül nõ fel. Kicsit gondolkodj, mielõtt ekkora hülyeséget csinálsz! 25F
Nagyobb esélye van, hogy az elõváladéktól esel teherbe mint tusolás közben magadba tuszkolod. Vízzel érintkezve a spermiumok meghalnak, szabad levegõn meg csak nagyon kevés ideig élnek. Max amint rádélvez be kell kenned a puncid.

Kezdek kétségbe esni! Mi lehet a megoldást?

Lányom elmúlt 9 hónapos,és nem kúszik,nem mászik,nem tud egyedül felülni.Ha felültetem szépen megül,és nyújtózkodik is a játékok után,de ha valamelyiket nem éri el,akkor nem küzd érte,inkább nem érdekli,és játszik azzal,ami nála van.A véd?n? állandóan csesztet,és elküldött gyógytornára is,ahol annyit mondtak,hogy nincs letapadva az izma,csak ennyire lusta.Ha hasra fektetem,akkor ordít,bár már egész kicsi korában is utált hason lenni.Sokszor ahelyett,hogy bármit csinálni,inkább képes fél órán keresztül is sírni.

Legjobb válasz: nézd, én ezt kaptam tegnap: Az átfordulás segítése: Elõkészítés: Már 2 hónapos kortól tegyük naponta többször pár percre hasra az ébren lévõ babát, hogy erõsödjön a hát és a nyak izomzata! 3 hónapos kortól legyen egyre többet hason a baba! Ekkor már érdemes nappal leköltöztetni a földre egy plédre vagy játszószõnyegre. Ez kellõképpen kemény és biztonságos felület a támaszkodás és a forgolódás megkezdéséhez. A hát- és nyakizmokat úgy is erõsíthetjük, ha ráhasaltatjuk a babát egy nagy labdára (ha van otthon ülõlabda vagy fitness labda), és a csípõjénél fogva lassan elõre-hátra görgetjük. Ahogy gördül a labda, úgy csökken az a alátámasztás, és a babának egyre több erõt kell kifejtenie saját feje megtartásához. (A gyakorlat csak akkor hatásos, ha a baba már önállóan emeli a fejét, és nem simul rá tehetetlenül a labdára.) Szintén a nyakizom erõsítését szolgálja, ha a babát kezénél fogva hanyattfekvésbõl lassan felhúzzuk ülésbe, majd lassan visszaengedjük. A gyakorlatot egymás után max. 3-5x ismételjük meg! Csalogatás: A mozgásfázisok jelentõs része a fejtõl indul el, ezért érdemes elõször mindig a fej elmozdulását ösztönözni. Mutassunk fel a babának egy játékot, csörgõt, majd vigyük lassan oldalirányba, hogy a tekintetével követve elforgassa a fejét! Ahogy utána is nyúl, követni fogja a mozdulatot a váll és a karok, majd a törzs, végül a lábak. Lábingáztatás: Az átfordulás egyik fontos tényezõje a törzs, ezen belül is leginkább a csípõ mozgékonysága. Segíthet a forgás elõkészítésében, ha a babát hanyatt fektetve, a két lábát jobbra-balra ingaszerûen mozgatva forgatjuk a csípõjét (mondókára vagy énekre). A gyakorlatot késõbb már úgy is végezhetjük, hogy csak az egyik lábát fogjuk, a másikat pedig a baba maga viszi utána. Passzív forgatás: A 2-3 hónapos babák nagyon szokták élvezni, ha eleinte óvatosan, késõbb már nagyobb lendülettel hengergetik õket. Ez jó alkalom arra is, hogy megbarátkozzanak az átfordulás élményével. Aktív forgatás: Fektessük a babát egy plédre, majd lassan emeljük meg a szélét, mintha le akarnánk róla gurítani a gyerkõcöt! Eleinte csak oldalra fordulásig végezzük a gyakorlatot, majd késõbb döntsük tovább egy olyan szögig, amikor már magától be tudja fejezni az átfordulást! Idõvel egyre korábban hagyjuk félbe a fordítást, hogy minél nagyobb részét a babának magának kelljen elvégeznie! Elõször majd segíteni kell neki, hogy ne akadjon meg a saját kezében (pl. simítsuk a karját a talajra a feje mellé), de ahogy ügyesedik, már önállóan is meg tudja oldani ezt a problémát. A kúszás segítése: Elõkészítés: A kúszáshoz elsõsorban a felsõtest izmait kell megerõsíteni, amely jó esetben már az átfordulás elõtt megkezdõdik (lásd: átfordulás). A konkrét mozdulat elõkészítése a nyúlással történik. Fektessük a babát hasra, és tegyünk elé egy számára vonzó játékot! Tornáztatás: A szabályos kúszás ellentétes kéz-lábmozdulatokkal történik. Ha erre nem érezne rá magától a baba, tornáztathatjuk. Fektessük hanyatt, és karját-lábát mozgatva énekeljünk, mondókázzunk neki! Ez azért is hasznos, mert ha netán kimaradna a kúszás, a tornamozdulatokkal valamennyire pótolni lehet az ellentétes végtagmozgások agyra gyakorolt hatását. Csalogatás: A kúszás elõhívására szintén alkalmas a tárgyakkal való csalogatás. Helyezzünk a baba elé egy játékot úgy, hogy ne érje el! Ha ezt már könnyen megszerzi, lehet fokozni a dolgot azzal, hogy madzagot kötünk a játékra, és mindig egy kicsit odébb húzzuk. Ennél a megoldásnál ügyeljünk arra, hogy idõrõl-idõre mégis elérje a tárgyat, nehogy elkeseredjen és feladja! Lábtámasz: Ha nehézséget jelent a kitett tárgyak megszerzése, támasszuk meg a baba talpát a tenyerünkkel, hogy eleinte onnan tudja eltolni magát a játék irányába! Felfedezés: A baba töltse a lehetõ legtöbb idõt a talajon! Helyezzünk köré néhány érdekes játékot, melyek arra ösztönzik, hogy megszerezze õket. Az ingergazdag környezet fokozza felfedezõkedvét, és motiválja az elindulást. Lejtõ: Ha van rá mód, alakítsunk ki lejtõs felületet, amin lefelé még eredményesebb lehet a kúszás gyakorlása! Miután ezt úgyis csak felügyelet mellett szabad végezni, bármi megfelel a célra, megemelt asztal, vasalódeszka, pad, stb. Akadálymentes környezet: A kúszás gyakorlásához nagy tér kell. Lehetõleg távolítsunk el a baba közelébõl minden olyan dolgot, amiben megkapaszkodva idõ elõtt felülne, felállna! A mászás segítése: Elõkészítés: A mászás elõkészítése tulajdonképpen a helyes kúszás elsajátítása. Ezen kívül szükséges a végtagok és fõleg a felsõtest megerõsödése. Ezt a célt szolgálja az, amikor a baba négykézláb rugózik és hintázik. Ha úgy érezzük, hogy az izomerõ gyengesége miatt nem indul be a mászás, talicskázhatunk úgy, hogy a baba elé teszünk egy játékot, megfogjuk a csípõjét vagy a combját, és így segítünk neki elindulni a cél felé. A mászáshoz megfelelõ egyensúlyozásra is szükség van. Ennek fejlesztésére szintén alkalmas a nagy labdán való hasaltatás (persze a babát közben végig fogva). Gördeszka: A mászás legfontosabb eleme az ellentétes kéz-lábmunka. Ha a babát az akadályozza a mászásban, hogy még nem bírja el saját testsúlyát, gyakorolhatjuk az alternáló mozgásokat úgy is, hogy ráfektetjük a gördeszkára, amin tudja magát hajtani. Mivel a legtöbb családban nincs gördeszka, helyettesíthetjük azt a baba hasa-mellkasa alatt átvetett hordozókendõvel vagy lepedõvel. Az ülés segítése: Elõkészítés: Az ülés feltétele a törzsizmok megerõsödése és az egyensúlyérzék fejlõdése. (Ezeket lásd: az átfordulás elõkészítése.) Bár a legtöbb baba féléves kora elõtt még nem tud ülni, 4 hónaposan már elkezdhetjük – éber állapotban – félig ülõ helyzetben utaztatni a babakocsiban, és ha hajlandóságot mutat rá, rövid idõre kitámaszthatjuk szintén félig ülõ helyzetben nézelõdni. Teljesen felültetni azonban addig nem szabad, amíg ezt õ maga nem kezdeményezi, mert az izmok megfelelõ támasztóereje nélkül a gerincen kóros elváltozások jöhetnek létre (pl. gerincferdülés). Kétkezes játék: Az ülés egyik lényege a két kéz felszabadulása, ezáltal pedig a szem-kéz koordináció fejlõdésének megindulása, ezért fontos, hogy a baba elég ideig üljön. Ezt legjobban izgalmas, figyelemfelkeltõ, szórakoztató kétkezes játékokkal érhetjük el. Ülés nagy labdán: Az ülés biztonságát fokozza, ha nagy labdára ültetjük a babát, a csípõjénél megfogjuk, és így rugóztatjuk, döntögetjük, vagy görgetjük elõre-hátra. A feladat még élvezetesebb, ha éneklés, mondókázás kíséri. Az állás segítése: Elõkészítés: A baba már 5-6 hónaposan képes kitolni magát, ha a hóna alatt megtartva a térdünkre állítjuk, ennek ellenére ne akarjuk állítani, amíg ezt õ maga nem kezdeményezi. A törzs és a láb izmai az elõzõ fejlõdési fázisok során fokozatosan teszik képessé a babát a felegyenesedésre. Ha ez mégsem elég, tornával, rugózással segíthetünk. Kapaszkodók: Ha a baba már megfelelõen elsajátította a mászást és rendszeresen játszik ülve, visszacsempészhetjük a környezetébe azokat a tárgyakat, amelyekben megkapaszkodva állásba tudja húzni magát. Csalogatás: Ahogy az az eddigiekben is nagyon motiváló volt, úgy most is beválhat a kedvenc játékkal való csalogatás. Tegyük jól láthatóan a kisasztalra, és idõvel szinte biztosan fel fog kapaszkodni, hogy elérje. A járás segítése: Elõkészítés: Nem sokkal a felállás után a legtöbb baba elkezdi a bútorokba kapaszkodva emelgetni a lábait. Ahhoz, hogy állásból elinduljon, a kellõ izomerõ mellett megfelelõ koordinációs készségre is szüksége van. Ezeket a már korábban leírt módokon gyakorolhatjuk. Táncolás: A járás egyik fontos eleme a testsúly váltakozó, ritmusos áthelyezése az egyik, majd a másik lábra. Erre a legélvezetesebben „táncolással” vezethetjük rá a babát. Álljunk mögé, fogjuk meg a kezét (akár finoman érintkezhetünk is vele, hogy érezze a mozgásunkat), és éneklés közben dülöngéljünk jobbra-balra! A papák számára is mókás játék lehet, ha a baba rááll a lábára, és így együtt dülöngélnek-lépegetnek. Vezetés: Az anyák általában ösztönösen alkalmazzák ezt a módszert, amikor a baba kezét fogva sétáltatják. Ha ennél biztosabb tartásra van szüksége a babának, fogjuk meg a csípõjét, és így lépegessünk vele.

nézd, én ezt kaptam tegnap: Az átfordulás segítése: Elõkészítés: Már 2 hónapos kortól tegyük naponta többször pár percre hasra az ébren lévõ babát, hogy erõsödjön a hát és a nyak izomzata! 3 hónapos kortól legyen egyre többet hason a baba! Ekkor már érdemes nappal leköltöztetni a földre egy plédre vagy játszószõnyegre. Ez kellõképpen kemény és biztonságos felület a támaszkodás és a forgolódás megkezdéséhez. A hát- és nyakizmokat úgy is erõsíthetjük, ha ráhasaltatjuk a babát egy nagy labdára (ha van otthon ülõlabda vagy fitness labda), és a csípõjénél fogva lassan elõre-hátra görgetjük. Ahogy gördül a labda, úgy csökken az a alátámasztás, és a babának egyre több erõt kell kifejtenie saját feje megtartásához. (A gyakorlat csak akkor hatásos, ha a baba már önállóan emeli a fejét, és nem simul rá tehetetlenül a labdára.) Szintén a nyakizom erõsítését szolgálja, ha a babát kezénél fogva hanyattfekvésbõl lassan felhúzzuk ülésbe, majd lassan visszaengedjük. A gyakorlatot egymás után max. 3-5x ismételjük meg! Csalogatás: A mozgásfázisok jelentõs része a fejtõl indul el, ezért érdemes elõször mindig a fej elmozdulását ösztönözni. Mutassunk fel a babának egy játékot, csörgõt, majd vigyük lassan oldalirányba, hogy a tekintetével követve elforgassa a fejét! Ahogy utána is nyúl, követni fogja a mozdulatot a váll és a karok, majd a törzs, végül a lábak. Lábingáztatás: Az átfordulás egyik fontos tényezõje a törzs, ezen belül is leginkább a csípõ mozgékonysága. Segíthet a forgás elõkészítésében, ha a babát hanyatt fektetve, a két lábát jobbra-balra ingaszerûen mozgatva forgatjuk a csípõjét (mondókára vagy énekre). A gyakorlatot késõbb már úgy is végezhetjük, hogy csak az egyik lábát fogjuk, a másikat pedig a baba maga viszi utána. Passzív forgatás: A 2-3 hónapos babák nagyon szokták élvezni, ha eleinte óvatosan, késõbb már nagyobb lendülettel hengergetik õket. Ez jó alkalom arra is, hogy megbarátkozzanak az átfordulás élményével. Aktív forgatás: Fektessük a babát egy plédre, majd lassan emeljük meg a szélét, mintha le akarnánk róla gurítani a gyerkõcöt! Eleinte csak oldalra fordulásig végezzük a gyakorlatot, majd késõbb döntsük tovább egy olyan szögig, amikor már magától be tudja fejezni az átfordulást! Idõvel egyre korábban hagyjuk félbe a fordítást, hogy minél nagyobb részét a babának magának kelljen elvégeznie! Elõször majd segíteni kell neki, hogy ne akadjon meg a saját kezében (pl. simítsuk a karját a talajra a feje mellé), de ahogy ügyesedik, már önállóan is meg tudja oldani ezt a problémát. A kúszás segítése: Elõkészítés: A kúszáshoz elsõsorban a felsõtest izmait kell megerõsíteni, amely jó esetben már az átfordulás elõtt megkezdõdik (lásd: átfordulás). A konkrét mozdulat elõkészítése a nyúlással történik. Fektessük a babát hasra, és tegyünk elé egy számára vonzó játékot! Tornáztatás: A szabályos kúszás ellentétes kéz-lábmozdulatokkal történik. Ha erre nem érezne rá magától a baba, tornáztathatjuk. Fektessük hanyatt, és karját-lábát mozgatva énekeljünk, mondókázzunk neki! Ez azért is hasznos, mert ha netán kimaradna a kúszás, a tornamozdulatokkal valamennyire pótolni lehet az ellentétes végtagmozgások agyra gyakorolt hatását. Csalogatás: A kúszás elõhívására szintén alkalmas a tárgyakkal való csalogatás. Helyezzünk a baba elé egy játékot úgy, hogy ne érje el! Ha ezt már könnyen megszerzi, lehet fokozni a dolgot azzal, hogy madzagot kötünk a játékra, és mindig egy kicsit odébb húzzuk. Ennél a megoldásnál ügyeljünk arra, hogy idõrõl-idõre mégis elérje a tárgyat, nehogy elkeseredjen és feladja! Lábtámasz: Ha nehézséget jelent a kitett tárgyak megszerzése, támasszuk meg a baba talpát a tenyerünkkel, hogy eleinte onnan tudja eltolni magát a játék irányába! Felfedezés: A baba töltse a lehetõ legtöbb idõt a talajon! Helyezzünk köré néhány érdekes játékot, melyek arra ösztönzik, hogy megszerezze õket. Az ingergazdag környezet fokozza felfedezõkedvét, és motiválja az elindulást. Lejtõ: Ha van rá mód, alakítsunk ki lejtõs felületet, amin lefelé még eredményesebb lehet a kúszás gyakorlása! Miután ezt úgyis csak felügyelet mellett szabad végezni, bármi megfelel a célra, megemelt asztal, vasalódeszka, pad, stb. Akadálymentes környezet: A kúszás gyakorlásához nagy tér kell. Lehetõleg távolítsunk el a baba közelébõl minden olyan dolgot, amiben megkapaszkodva idõ elõtt felülne, felállna! A mászás segítése: Elõkészítés: A mászás elõkészítése tulajdonképpen a helyes kúszás elsajátítása. Ezen kívül szükséges a végtagok és fõleg a felsõtest megerõsödése. Ezt a célt szolgálja az, amikor a baba négykézláb rugózik és hintázik. Ha úgy érezzük, hogy az izomerõ gyengesége miatt nem indul be a mászás, talicskázhatunk úgy, hogy a baba elé teszünk egy játékot, megfogjuk a csípõjét vagy a combját, és így segítünk neki elindulni a cél felé. A mászáshoz megfelelõ egyensúlyozásra is szükség van. Ennek fejlesztésére szintén alkalmas a nagy labdán való hasaltatás (persze a babát közben végig fogva). Gördeszka: A mászás legfontosabb eleme az ellentétes kéz-lábmunka. Ha a babát az akadályozza a mászásban, hogy még nem bírja el saját testsúlyát, gyakorolhatjuk az alternáló mozgásokat úgy is, hogy ráfektetjük a gördeszkára, amin tudja magát hajtani. Mivel a legtöbb családban nincs gördeszka, helyettesíthetjük azt a baba hasa-mellkasa alatt átvetett hordozókendõvel vagy lepedõvel. Az ülés segítése: Elõkészítés: Az ülés feltétele a törzsizmok megerõsödése és az egyensúlyérzék fejlõdése. (Ezeket lásd: az átfordulás elõkészítése.) Bár a legtöbb baba féléves kora elõtt még nem tud ülni, 4 hónaposan már elkezdhetjük – éber állapotban – félig ülõ helyzetben utaztatni a babakocsiban, és ha hajlandóságot mutat rá, rövid idõre kitámaszthatjuk szintén félig ülõ helyzetben nézelõdni. Teljesen felültetni azonban addig nem szabad, amíg ezt õ maga nem kezdeményezi, mert az izmok megfelelõ támasztóereje nélkül a gerincen kóros elváltozások jöhetnek létre (pl. gerincferdülés). Kétkezes játék: Az ülés egyik lényege a két kéz felszabadulása, ezáltal pedig a szem-kéz koordináció fejlõdésének megindulása, ezért fontos, hogy a baba elég ideig üljön. Ezt legjobban izgalmas, figyelemfelkeltõ, szórakoztató kétkezes játékokkal érhetjük el. Ülés nagy labdán: Az ülés biztonságát fokozza, ha nagy labdára ültetjük a babát, a csípõjénél megfogjuk, és így rugóztatjuk, döntögetjük, vagy görgetjük elõre-hátra. A feladat még élvezetesebb, ha éneklés, mondókázás kíséri. Az állás segítése: Elõkészítés: A baba már 5-6 hónaposan képes kitolni magát, ha a hóna alatt megtartva a térdünkre állítjuk, ennek ellenére ne akarjuk állítani, amíg ezt õ maga nem kezdeményezi. A törzs és a láb izmai az elõzõ fejlõdési fázisok során fokozatosan teszik képessé a babát a felegyenesedésre. Ha ez mégsem elég, tornával, rugózással segíthetünk. Kapaszkodók: Ha a baba már megfelelõen elsajátította a mászást és rendszeresen játszik ülve, visszacsempészhetjük a környezetébe azokat a tárgyakat, amelyekben megkapaszkodva állásba tudja húzni magát. Csalogatás: Ahogy az az eddigiekben is nagyon motiváló volt, úgy most is beválhat a kedvenc játékkal való csalogatás. Tegyük jól láthatóan a kisasztalra, és idõvel szinte biztosan fel fog kapaszkodni, hogy elérje. A járás segítése: Elõkészítés: Nem sokkal a felállás után a legtöbb baba elkezdi a bútorokba kapaszkodva emelgetni a lábait. Ahhoz, hogy állásból elinduljon, a kellõ izomerõ mellett megfelelõ koordinációs készségre is szüksége van. Ezeket a már korábban leírt módokon gyakorolhatjuk. Táncolás: A járás egyik fontos eleme a testsúly váltakozó, ritmusos áthelyezése az egyik, majd a másik lábra. Erre a legélvezetesebben „táncolással” vezethetjük rá a babát. Álljunk mögé, fogjuk meg a kezét (akár finoman érintkezhetünk is vele, hogy érezze a mozgásunkat), és éneklés közben dülöngéljünk jobbra-balra! A papák számára is mókás játék lehet, ha a baba rááll a lábára, és így együtt dülöngélnek-lépegetnek. Vezetés: Az anyák általában ösztönösen alkalmazzák ezt a módszert, amikor a baba kezét fogva sétáltatják. Ha ennél biztosabb tartásra van szüksége a babának, fogjuk meg a csípõjét, és így lépegessünk vele.
Szerintem nem lehet erõltetni a dolgot. Az én kislányom annak idején csak hátrafelé kúszott. Stabilan ült és úgy közlekedett. Rátámaszkodott a két kezére és úgy tette a fenekét a kitûzött cél felé. Én is próbálkoztam a játékokkal. Õ addig forgolódott, míg el nem érte a játékot, de nem volt hajlandó sem kúszni, sem mászni. Csak 1 évesen kezdett el mászni, de behozta a lemaradást. Szerintem nincs miért aggódnod. A védõnõvel ne foglalkozz! Ha a gyógytornász szerint nincs semmi baja, ne aggódj. Próbáld meg elfogadni, hogy õ késõbb fog kúszni-mászni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a hasznos válaszokat!
Mesélj még azokról az írásokról! Például mit írnak? Mondjuk amikor beteszed az XP telepítõlemezed?
Azt a náthás ku**a iskoládat. Te melyik országban tanultál írni? Meggyõzõdésem, hogy TE SEMMIT nem tudsz csinálni vele. Keress olyat aki a fehér írásokat esetleg el is tudja olvasni!!

Mi lehet az oka annak, hogy kb. 7 honapja nem tudok teherbe esni?

most voltam vérvételen mert a nögyogy. kérte. mi lehet az oka?

Legjobb válasz: szia.Ne aggodj,még bõven lehetsz terhes.mi is június óta próbálkozunk, és még nem jött össze.de igyekszem nem erre gondolni, mert ez blokkol.másnaponta vagyunk eggyütt a párommal,és elöbb, v utobb, de meg lesz a következménye.Az orvos tudja h mit csinál bizz benne, és kérdezzd õt mindenrõl,lehet, hogy csak megnézi nincs e gyulladás a szervezetedbe, vagy a hormonszintet vizsgálja meg.Drukkolok neked, és magamnak is.

szia.Ne aggodj, még bõven lehetsz terhes.mi is június óta próbálkozunk, és még nem jött össze.de igyekszem nem erre gondolni, mert ez blokkol.másnaponta vagyunk eggyütt a párommal, és elöbb, v utobb, de meg lesz a következménye.Az orvos tudja h mit csinál bizz benne, és kérdezzd õt mindenrõl, lehet, hogy csak megnézi nincs e gyulladás a szervezetedbe, vagy a hormonszintet vizsgálja meg.Drukkolok neked, és magamnak is.
Szia. Valószínü az is, hogy nagyon akarod, és a psziche leblokkolja a szervezeted.Próbálj lazi´tani, és másra gondolni.Nekünk 11 hónapra volt szükség.Sokunknak kell az áldásra tovább várni.Ne aggódj minden ok. 39hetes kismama.
- ha a vizsgálat nem mutat semmit akkor pszichés -lelki oka van, ha igen akkor már is tudod a választ!
szia! Ne aggódj, mi 14 hónapja próbálkozunk. MÉrd a hõd, vegyél lh-tesztet és vezesd a mensidet a ciklus.hu-n. Sok sikert!
Biztos hormonszintet néz nálad. Ne gondolj folyton a babára, akkor össze fog jöni, ha nincs más probléma. Nekem peteérésem nincs, de az is kezelhetõ.
Hát vannak érthetetlen dolgok, nekem mondjuk !még csak! 6 és fél éve nem jön össze. Azalatt már annyi orvosi rizsát halottam, hogy az már hajmeresztõ. Tudom mit érzel és csak azt tudom mondani, hogy ne add fel, de egy idõ után menny dokihoz, mert ha évekig nem jön össze akkor már probléma van.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!