Találatok a következő kifejezésre: Mikor kell megvásárolni a (7 db)

Újszülött babának mire van szüksége? Miket kell megvásárolnunk a születése előtt?

Legjobb válasz: A szobabútort: kiságy, pelenkázó asztal, szekrény Ruha: body, rugi(hosszú újjú és újjatlan) újszülöttnek jó ha talpasat veszel, sapka, évszaknak megfelelõ overál, zokni, pulcsi + amit meglátsz és beleszeretsz :) de kis méretbõl nem éri meg sokat venni,mert nagyon hamar kinövi. Egyéb: textilpelenka, pelenka, popsitörlõ, vatta vagy géz a köldökéhez(de lehet még fülpiszkával is tisztítani) Amit a doki majd felír: alkohol(köldökéhez), hintõpor, popsikrém, mosdatókenõcs. Ami jó ha van,de lehet,hogy majd nem kell: cumisüveg, játszócumi, cumisüvegmosó kefe. Útra keléshez: babakocsi, babahordozó (esetleg utazóágy,ha ott is alszotok valahol)

A szobabútort: kiságy, pelenkázó asztal, szekrény Ruha: body, rugi(hosszú újjú és újjatlan) újszülöttnek jó ha talpasat veszel, sapka, évszaknak megfelelõ overál, zokni, pulcsi + amit meglátsz és beleszeretsz :) de kis méretbõl nem éri meg sokat venni, mert nagyon hamar kinövi. Egyéb: textilpelenka, pelenka, popsitörlõ, vatta vagy géz a köldökéhez(de lehet még fülpiszkával is tisztítani) Amit a doki majd felír: alkohol(köldökéhez), hintõpor, popsikrém, mosdatókenõcs. Ami jó ha van, de lehet, hogy majd nem kell: cumisüveg, játszócumi, cumisüvegmosó kefe. Útra keléshez: babakocsi, babahordozó (esetleg utazóágy, ha ott is alszotok valahol)
kiságy matrac gyerekpaplan 2 váltás ágynemû többfunkciós babakocsi (amiben feküdni is tud, és késõbb ültetni is lehet) kenguru vagy hordozókendõ (bár a kenguru majd 2-3 hónaposan lesz jó) bébihordozó (nem muszáj, csak autóba kell, bár otthon is jól jöhet) popsikrém (majd ha megszületett, felírja a gyerekorvos) 1 csomag újszülöttnek való pelus (több nem érdemes, mert kinövi) fürdetõkrém (ezt is felírja a gyerekorvos) vattakorong babaolaj popsitörlõ (ha spórolni akarsz, használhatod a popsitörlésre az olajos vattát minden alaklommal) puha kefe és fésû kisolló (szerintem ez alapból van minden háztartásban, tökéletesen megfelel a célnak) egy-két játszócumi 2-3 cumisüveg (ha szoptatsz, akkor is jól jöhet teához) sterilizáló folyadék vagy tablette egy nagy fazék kifõzéshez pelenkázó alátét (avagy pelenkázó komód alátéttel, ha van helyed/pénzed hozzá) 20-30 textilpelus RUHÁK: 4-5 body 5-6 rugi 1-2 kardigán 1 sapka 2-3 pár zokni bundazsák vagy overall (téli babáknak) célszerû nagyobb méretet venni, kb. 68-72-eset 1-2 hálózsák 1-2 kisnadrág (újszülöttnek még nem annyira muszáj) Most nagyjából ennyi jut eszembe. Ezek azok a dolgok, amik tényleg kellenek egy babának, ezeken kívül még rengeteg kényelmi kiegészítõ létezik, ruhából is lehet többet venni, ha nem akarsz olyan gyakran mosni-vasalni, de az újszülött méretet pikk-pakk kinövi. Bár szerintem minden újszülöttnek sok a ruhája, aztán ahogy az 50-56-os méretet kinövi, már nem lesz annyi gönce, mert mindig azt pótolod, ami éppen hiányzik. Remélem tudtam segíteni.
Egy újszülött babának szüksége van néhány dolgokra (ld: amit a többiek itt felsoroltak neked), azomban ne vidd túlzásba a vásárlást, mert a pici hamar nõvekszik. :)
Megcsináltam részletesen (a második válaszoló vagyok): http://anyaegyedul.blog.hu/2008/02/16/babakelengye_2

Milyen "iskolaszereket" kell megvásárolnom a főiskola/egyetem előtt? Mire lesz szükségem?

Gondolom ott már nem kapunk majd semmiféle listát. A másik kérdésem az lenne, hogy mikor/hol tudom meg, milyen tankönyvekre lesz szükségem, s hogyan tudom őket beszerezni. Most érettségiztem, még nagyon járatlan vagyok a témában. :S

Legjobb válasz: több variáció létezik: 1. Amikor értesítenek arról hogy felvettek (egyetem) akkor kapsz valamilyen tájékoztatót, amiben benne van a kezdõ jegyzetek felsorolva. 2. Beiratkozáskor kapsz ilyen listát az egyetemtõl 3. Semmikor sem kapsz semmit az egyetem honlapján találod meg az infót..vagy összesítve vagy egyesével a tantárgyaknál..honlapja válogatja hogy találod meg. Egyébként attól függ hogy milyen szakra mész..sok szakon csak spirál füzet, vagy a4-es lapok..és toll elegendõ.

több variáció létezik: 1. Amikor értesítenek arról hogy felvettek (egyetem) akkor kapsz valamilyen tájékoztatót, amiben benne van a kezdõ jegyzetek felsorolva. 2. Beiratkozáskor kapsz ilyen listát az egyetemtõl 3. Semmikor sem kapsz semmit az egyetem honlapján találod meg az infót..vagy összesítve vagy egyesével a tantárgyaknál..honlapja válogatja hogy találod meg. Egyébként attól függ hogy milyen szakra mész..sok szakon csak spirál füzet, vagy a4-es lapok..és toll elegendõ.
A jegyzetfüzeten/papíron kívül másra nincs szükséged általában. A tanároknak minden évben elsõ órán kötelezõ kiadni a tantárgyi tematikát, ami tartalmazza a kurzus menetét, a kötelezõ, és az ajánlott irodalmat. Amúgy ha felvesznek, az elsõ hét az orientációs napokról fog szólni, ahol minden szükséges információt elmondanak.
Én magam részérõl mindig utáltam a középiskola egy tárgy-egy füzet idiotizmusát, aminek a vége az lett, hogy szeptembertõl júniusig cipelhettem tárgyanként 60-60 lapot akkor is ha nem is írtam rá csak 2-3 oldalt. Év végére a füzet jól tönkrement és üresen mehetett a kukába. Ezt szüntettem meg elsõként. Vettem egy 4 gyûrûs kis strapa mappát és mellé 2-3 csomag négyzethálós betétlapot. Meg egy csomag elválasztólapot. Onnantól minden tárgy egy elválasztólap, a végén volt a papír, mindig adagoltam elõre. Egy spirálfüzet negyedét cipeltem magammal elõször aztán persze növekedett, és a végére már a 2 centi vastag mappát kitöltötte :D De még úgy is 2 max 3 spirálfüzetnyit vittem magammal a félévnyi 8-9 tárgyamra. Ezt ajánlom mindenkinek :)
én még nem járok fõsulira, a de bátyám azt mondta, hogy náluk mindenki tollat, meg egy nagyobb spirálfüzetet cipelget, olyat, aminek a lapjai kivannak lyukasztva középen, és ha kitéped a lapot, akkor lelehet fûzni egy mappába.
Én harmad éves voltam most, mind a három évet vastag spirálfüzettel vittem végig, gyakorlatilag két füzetbe belefértem minden félévben. Hétfõn kedden vittem az egyiket, beosztottam annyi részre, ahány órám volt, aztán a hét másik felére vittem a másikat, így egy napra csak egy füzetet kellett cipelnem, még is rendszerezve voltak a dolgok. Én sosem szerettem a papírra írós rendszerezõs dolgot. Egyébként én neten talált infók alapján nem vennék meg semmilyen jegyzetet/könyvet, ha csak nem direkt lista az az elsõsöknek. Nálunk is vannak listák, de a tanárok rögtön az elsõ órán kihúznak róla párat, meg elmondják melyik a legfontosabb, valamelyikbõl van 60 példány a könyvtárban, stb. Szóval nagyon elõre szerintem ne vegyél semmit. Ha mész gólyatáborba, akkor a felsõbbévesektõl is lehet kérdezõsködni ilyen ügyben.

Mikor érdemes megvásárolni a kisruhákat a leendő újszülött picúrnak? Honnan lehet tudni, hogy mekkora méret kell?

Legjobb válasz: én folyamatosan vásárolgattam,de nem túl sok rucit,pont azért,mert nem tudtuk a méretet. mikor hazajöttünk a kórházból a férjem elszaladt és vett még ruhákat. Amit javasolni tudnék neked,hogy 56-nál kisebbet ne vegyél, és 56-ból is csak keveset, inkább 62 mérettel kezdj. az nem baj,ha nagyobb rá,de az baromi idegesítõ,ha a drága ruhákat csak 1-2 hétig hordja vagy kinövi már a pocidban :)

én folyamatosan vásárolgattam, de nem túl sok rucit, pont azért, mert nem tudtuk a méretet. mikor hazajöttünk a kórházból a férjem elszaladt és vett még ruhákat. Amit javasolni tudnék neked, hogy 56-nál kisebbet ne vegyél, és 56-ból is csak keveset, inkább 62 mérettel kezdj. az nem baj, ha nagyobb rá, de az baromi idegesítõ, ha a drága ruhákat csak 1-2 hétig hordja vagy kinövi már a pocidban :)
Egy átlagos újszülött, aki kb 3 kg, 56-ost hord, de csak kb 2 hétig. Ha mondjuk ti magasak vagytok, lehet h a picurod is hosszabb baba lesz... Szerintem érdemesebb eleve 62-essel készülni, ezeket legalább tovább tudja majd hordani. Hogy mikor vedd meg? Rajtad múlik: apránként gyûjtögeted be, vagy egyszerre veszed meg - a lényeg, hogy a nyolcadik hónapban azért legyen meg az a mennyiség, amire az elsõ néhány héten szükség lesz, mert ha megszülsz, neked nem lesz idõd ruhák után rohangálni, legfeljebb csatasorba állíthatod a rokonságot.
Az utolsó hónapra (vagyis a 36 hét körül)már érdemes felkészülni, mert a 38 héttõl bármikor jöhet a pici, akkor már nem tartják vissza a szülést, ha megindul. A 36. héten szoktak egy UH-t csinálni, akkor megmérik a picit, megbecsülik a súlyát. Az átlagos újszülött baba 50 cm és 3000 g, de nem érdemes nagyon sok 50-es ruhácskát venni, mert nagyon gyorsan nõnek. Az 56-os általában az elején még nagy, de inkább ebbõl készülj több ruhácskával. Amúgy most érdemes vásárolni, mert mindenhol akciók vannak, így talán olcsóbban juthatsz ruhához (pl. bodyk, pizsik, rugdalózók).
én nem is vettem 56-os rucikat csak 62-est, igaz egy-két 56-ost kaptam, de csak pár hétig hordtuk õket!a 62-est "jóval" hosszabb ideig hordta a pici lányom!
Na, mi nagyon megjártuk a ruha vásárlási témával! Tanácsot kértem én is a szülõktõl ismerõsöktõl, akiknek nemrég volt babájuk, és mindenki az 56 méret mellett voksolt. Szülésem elõtt egy héttel nézték a picurt, azt mondták, hogy max 3800g. Nagyon megörültem, hogy nem lesz egy óriásbébim. Otthon várt jópár babaruha, 1-2 új szerzemény, és jópár amit anyukám elrakott a legkisebbik tesóimtól. Csaba Koppány fiam mire megszületett, mert lustított még bent 8 napot, szépen összeszedte magát súlyilag! 4280g és 58 cm volt. Amit megvettem neki 56-os rucit, amiben hazahoztam a kórházból, az ippen jó volt rá. Mondhatni arra jó volt, hogy hazahozzam benne, de semmi több. Többet egyszer sem tudtam ráadni! Férjemet küldtem el venni pár 62-es méretet. Most is hatalmasak vagyunk, február 8-án töltjük a 7. hónapunkat, és 9 kg vagyunk. szóval, nem érdemes nagyon bevásárolni...
én is szinte csak az utolsó hónapban vásároltam, de inkább kellékeket, mint ruhákat.Nagyon sokat kaptunk az uncsitesóktól...és amúgy is csak pár hétig hordja.De azért vettem 56osakat, azt gondoltam kicsi lesz, de nem lett.Kb 3hétig hordta, mert a helyzet a köv volt:azok a rugik, amelyiknek a talpa jó volt, a lába volt hosszú és fordítva.Úgyhogy inkább lógjon rajta, mintsem hogy szorítsa-gondoltam.53cm és 3800g született.most 62cm és 5700g körül van és most kezdjük a 3-6hónapig méretûeket...62-68as.ja és 3 hónapos már.
A kérdező hozzászólása: Mennyire befolyásoló tényezõ, hogy én alacsony vagyok, és családon belül anyai ágon alacsonyak a nõk? Én pl. születésemkor (idõre születtem) nem értem el a 3 kilót és a 40 cm testhosszt.


ÁOK-n a szakokat hogy kell felvenni? Az orvosi könyveket hol kell megvásárolni? - minden lehetőség érdekel. Mikor kezdődik a tanítás?

Legjobb válasz: Nekünk neptunon kell majd a tárgyfelvétel menüpontban, de az elsõ félévben az egyetem intézi... Könyveket meg az egyetem saját könyvesboltjában, a bookline.hu-n, meg felsõbbévesektõl lehet venni, ja meg antikváriumban, meg orvosi szakkboltokban. Tanítás szet 5-én kezdõdik.

Nekünk neptunon kell majd a tárgyfelvétel menüpontban, de az elsõ félévben az egyetem intézi... Könyveket meg az egyetem saját könyvesboltjában, a bookline.hu-n, meg felsõbbévesektõl lehet venni, ja meg antikváriumban, meg orvosi szakkboltokban. Tanítás szet 5-én kezdõdik.
Nem mindegy melyik egyetemen... SOTE-s vagyok, nálunk magadnak veszed fel a tárgyakat aszerint, hogy melyik csoportba kerültél (és minden évfolyam más napon veszi fel a kötelezõket, illetve 2.-án a választhatókat). Könyvek: év elején vannak akciók a könyvesboltokban (Medicina, Semmelweis kiadó), illetve meg lehet venni a felsõbbévesek használt könyvét, beiratkozásnál megkapjátok, hogy milyen könyvek kellenek (és a felsõbbévesekkel kiszelektáljátok, hogy mi az ami valóban kell).A szorgalmi idõszak nálunk szept 12-tõl kezdõdik.
Szakokat felvenni? Nem egészen értem. A kurzusokra gondolsz? Mert azokat nálunk etr-ben, de vhol neptun van. Lényeg az, hogy interneten keresztül:D Az orvosi könyveket meg orvosi szakkönyveket áruló boltban lehet megvenni...(Medicina, Semmelweis kiadó boltjai). Persze lehet netrõl is rendelni, vagy használtat venni, könyvtárból kihozni, kölcsönkérni.. Nálunk jövõ hét hétfõn kezdõdik a tanítás.
A kérdező hozzászólása: Kõszönöm!
A kérdező hozzászólása: Sokat segítettetek!

Mikor kell elkezdeni megvásárolni a babának a kelengyét?

Én már vettem neki kisruhákat,cumit stb most vagyok 25 hetes terhes.

Legjobb válasz: Nyugodtan elkezdheted, én késõbbre hagytam és alig bírtam vonszolni magam, bánom, hogy nem kezdtem el hanarabb.Üdv.: 37 hetes kismama

Nyugodtan elkezdheted, én késõbbre hagytam és alig bírtam vonszolni magam, bánom, hogy nem kezdtem el hanarabb.Üdv.: 37 hetes kismama
Én mivel elég babonás voltam így sajnos elég késõn, mondhatni az utolsó pillanatban kezdtem neki. De a "mostani eszemmel" kb a 20-24. hét körül fognék neki, mert akkor még nem túl nagy a poci és jól is esik az ember testének, lelkének a nézelõdés, sétálgatás és vásárolgatás. Úgyhogy szerintem helyes, hogy már elkezdted.
én még csak 2 honapo terhes vagyok, de màr égek a làzban!!!!!!¨vàsàrolni szeretnék, de még egy honapot én is vàrok.szerintem nyugodtan neki kezdhetsz
Sokan írják, hogy a végére halasztják a vásárlást..hát nem tudom. Én mindent megvettem már, de a babaszobába még nincs bútor, és mivel igen nagy a szoba muszáj telepakolni, mert különben visszhangzik. És már megbántam, hogy idáig halasztottam, mert legalább 120 km-t kell utazni, hogy normálisat kapjak, de ehhez már nehézkesnek érzem magam így a 35. héten. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rögtön mindent meg kell venni, de már nyugodtan elkezdheted a nagyobb dolgokat is beszerezni, mert ilyenkor még belefuthatsz jó akciókba és még van hozzá kedved, energiád is.
Szerintem lassan elkezdheted, ha még nem is a vásárlást, de a gondolataidat már rendezd, hogy mire lesz pontosan szükség és mennyire. Én mindenképpen csak 30. hét után fogom, esetleg akkor veszek ágyat, babakocsit hamarabb, ha hihetetlenül jót találok. De mindenki másképp érzi. Én halogatom, mert eleve nem vagyok vásárolgatós típus, nekem az maga a kínzás. És ez terhesség alatt sem változott eddig, bababoltokba sem szívesen megyek be, de a kijövetelkor annál boldogabb vagyok. Épp emiatt amit csak lehet, rendelni fogok. A másik ok az, hogy szeretnék még dolgozni kb. tíz hetet, munka után pedig pihenésre van szükségem, nem tudnám ráerõszakolni magam arra, hogy elmenjek nézelõdni, hétvégéken pedig inkább kirándulunk, tehát olyan dolgokat csinálok, ami leköt és amire még van lehetõségem, mert valószínûleg az utolsó öt-tíz hétben nem leszek már ezekhez elég fürge, ahogyan az elõttem szólók is mondták. És akkor úgysem lesz majd más dolgom, minthogy otthon üljek és a babaholmikat rakosgassam, most viszont még mást is megtehetek. Illetve nálunk az is szempont, hogy jelentõsen át kell alakítani a lakást a babadolgok miatt, ez a párom feladata lesz ugyan, de ezt is késõbbre hagyom. Még csak húsz hetes vagyok, én nem tudnék úgy felébredni, hogy már most minden reggel a babaággyal és babaruhákkal találkozom, mert akkor szerintem még jobban várnám a picit (ha lehet egyáltalán) és még lassabban telne az idõ. De ezek az én érveim. Olyan ismerõsöm is van, aki 15-20 hetes korára már a függönyt is felrakta, illetve a ruhácskákat is bevasalta a szekrénybe, pedig még azt sem tudta, hogy fiú-e vagy lány, ott hagyta az egyébként nem megterhelõ munkahelyét, késõbb pedig kétnaponta az unatkozás okozta depresszióban hívott fel bennünket és panaszkodott, hogy már nincs semmi dolga, csak annyi programja van, hogy két naponta áthajtogassa a ruhákat és mindjárt megõrül... Érvek és ellenérvek.
Szia! Én babonás típus vagyok, csak a végén kezdtem el vásárolni. De már elõtte szinte mindenrõl tudtam, hol veszem meg. Nézelõdtem az Interneten, elmentem egy-egy bababoltba. Venni csak azt vettem meg, ami kisebb dolog volt, és olyan kihagyhatatlan típus (például egy-egy ruha a turiban). Mivel a nagy vásárlásnál pontos listákkal mentünk a boltokba, nem volt megterhelõ a végén menni, és elõtte volt idõm mindent alaposan átgondolni, összehasonlítani az árakat (és a férjem is jól tûrte a vásárolgatást, mivel férfiasan intéztem, nem vacakoltam annyit).
Szünetmentes tápra gondolsz?
ups-nek is mondják

Mi az a geotextil? Hol lehet megvásárolni? Hogyan kell lerakni?

Legjobb válasz: A geotextília egy speciális anyag, ami egyik irányban átengedi a vizet, a másik irányban nem. Ha leteríted az ágyásba, és a rajta vágott lyukon kersztül ültetsz, akkor nem nõ ki a gaz az ágyásban, viszont a víz le tud jutni a gyökerekhez. Szinte minden gazdaboltban, barkácsáruházban megvásárolható. Méterre adják, nem olcsó!

A geotextília egy speciális anyag, ami egyik irányban átengedi a vizet, a másik irányban nem. Ha leteríted az ágyásba, és a rajta vágott lyukon kersztül ültetsz, akkor nem nõ ki a gaz az ágyásban, viszont a víz le tud jutni a gyökerekhez. Szinte minden gazdaboltban, barkácsáruházban megvásárolható. Méterre adják, nem olcsó!
Alapvetõen 2 féle létezik. A lebomló (4-5 év alatt elbomlik a földben), és a nem lebomló. A lebomló geotextilt a rézsûk "megfogására" használják általában. Tehát az a feladata, hogy megtartsa addig a földet, amíg a növények gyökere átveszi ezt a feladatot. A nem lebomlót nagyon sok mindenre használják. Murva alá terítve gátlja a gyomnövényeket. Szivárgórendszerekben megakadályozza a föld bemosódását (egyfajta szûrõ), stb.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!