Találatok a következő kifejezésre: Mikor kell a kötelező (78 db)

Egyetemeken mit jelent a "kötelezően választható tantárgy"? Van ugye a kötelező tárgy, az világos, azt mindenkinek fel kell venni. A kötelezően választható pedig nem azt jelentené, hogy megadnak x számú tantárgyat, és ebből egyet választani kell?

Legjobb válasz: nálunk a kötelezõen választhatók között azok vannak, amik a választott szakirány tárgyai. szóval választottál egy szakirányt a 2. évben, és annak a tárgyait már kötelezõ felvenni:D

nálunk a kötelezõen választhatók között azok vannak, amik a választott szakirány tárgyai. szóval választottál egy szakirányt a 2. évben, és annak a tárgyait már kötelezõ felvenni:D
Elmondom az én példámon keresztül: informatika szakra járok, nálunk szakirányok nincsenek. Az ún. kötelezõen választható tárgyak hivatottak kielégíteni az egyedi, szakmai érdeklõdésünket. Fel van sorolva vagy 20 tárgy (pl. linux, sql, párhuzamos programozás, stb.) különbözõ kredit értékben. Ha jól emlékszem ezek közül 15 kreditnyit kell felvennünk.
De azt jelentené, csak nem egyet kell választani a megadott X számú tárgyból, hanem meg van adva, hogy hány kreditnyit.
nálunk a kötelezõen választhatóak párosával voltak, és minden párból egyet választhattál. pl. gazdtöri és gazdpszicho együtt, és az egyiket kötelezõ volt választani. ezek a B tárgyak voltak. legalábbis nálunk

Óvodai kérdés: minden gyereket, aki betölti a 3 éves kort, kötelező felvenni a oviba? Mikor kell a jelentkezést beadni?

Legjobb válasz: Én is úgy tudom ahogy a többiek,5 éves a kötelezõ.Barátnõm lányát is várólistára tették,mert van egy 1 éves huga...

Én is úgy tudom ahogy a többiek, 5 éves a kötelezõ.Barátnõm lányát is várólistára tették, mert van egy 1 éves huga...
Úgy tudom, csak azt kötelezõ felvenni, aki halmozottan hátrányos helyzetû.Normál esetben az iskola elõtti évet-tehát ált 5 éves kortól-kötelezõ az oviban tölteni.
Én is úgy tudom, ahogy az elsõ válaszoló írta. Csak az iskolakezdést megelõzõ év kötelezõ.
szia a gyerekek nem a betöltött 3.év után, hanem az azt követõ szept.ben mennek óvodába.kivétel, ha elõfelvételis.a körzeti óvoda köteles felvenni a gyerkõcöt.ill, ha te csak késõbb vinnéd-akkor csak a nagycsoport kötelezõ-az isk.elõkészités miatt.kritérium azonban a szobatisztaság-ill.a viszonylagos önálló evés.jelentkezés nyáron van-de már hónapokkal elõbb ki szokták irni-és szülõi is szokott lenni üdv egy óvónéni
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat!!!

Újszülött babát mikor kell vinni kötelező csípőszűrésre, hallás- és látásvizsgálatra? Mi ennek a menete? Kórházba kell vagy a gyerekorvos csinálja?

Kint volt a véd?n? is meg a gyerekorvos is de egyik se mondta,hiába kérdeztem...csak annyit,hogy "anyuka!hol van az még?"

Legjobb válasz: Hallásvizsgálatot csinálnak a kórházban, 1 hónaposan (esetleg 3 hónaposan) és 6 hónaposan. Valószínû, hogy az audiológiai szakrendelésen csinálják, mint nálunk és a gyerekorvosnak kell rá beutalót adni.

Hallásvizsgálatot csinálnak a kórházban, 1 hónaposan (esetleg 3 hónaposan) és 6 hónaposan. Valószínû, hogy az audiológiai szakrendelésen csinálják, mint nálunk és a gyerekorvosnak kell rá beutalót adni.
A kérdező hozzászólása: Én a Sote I.-en szültem.Most 10 napos a babám.A zárójelentésre azt írták hogy hallásvizsgálatra a Sote II.-re kell vinni.Idõpont nincs, csak egy tel.szám a bejelentkezésre.
Szia! Csípõszûrésre nekünk 6 hetesen kellett vinni, de nekünk ezt rá is írták a kórházi zárójelentésre. Hallás-látás vizsgálatra még nem kellett menünk. 4 hós kislány anyukája
nekünk a kórházban megnéztek mindent, úgy engedtek haza. aztán 3 hetesen és 4 hónaposan kellett menni csípõultrahangra. persze minden kórház és minden doki más...
Szia! Mi 4 hetesen voltunk kopponya ultrahangon és 2 hónaposan csipõvizsgálaton.
Én Egerben szültem, nálunk egyik se volt, pedig már egy éves múlt a lányom. Itt csak akkor csinálnak csípõultrahangot, ha a doki úgy látja, hogy nem ok. Hallás és látásvizsgálat sincs, azt észrevvenném amúgy is, ha gond lenne.


Mikor kell a babákat csípőszűrésre vinni? A fiam 4 hónapos, de a doki nem küldött még minket. Ez kötelező? Kérdeztem a hasi ultrahangot is tőle, azt mondta csak akkor ad beutalót, ha valami rendellenessére utaló jelet talál.

Legjobb válasz: már igen vinni kell valaki még elöbb is küldenek legközelebbi korházba v. sztk-ba de csak beutaloval mehetsz ha nem magánrendelésre mész.

már igen vinni kell valaki még elöbb is küldenek legközelebbi korházba v. sztk-ba de csak beutaloval mehetsz ha nem magánrendelésre mész.
1 .vok. nekünk be is kellet jelentkezni a hatvani korházba voltunk igen is kérj beutalot a gyerekorvostol !!
Szia! A csecsemõk csípõjét elvileg 3 napos majd 3 hetes végül 3 hónapos korban kell(ene) vizsgálni.Szerintem ne hagyd magad lerázatni az orvosnál, igenis adjon beutalót!!A csípõszûrésekre az ortopédián így is elõjegyzés van, tehát ha most kérnél, már akkor is kb.csak 1 hónap mulva kapsz idõpontot.(Kivéve ha magánba viszed a kicsit.)
Kérdezz rá a dokinál, mert a csípõszûrés kötelezõ. Mi 4 hónaposan voltunk. De jó sokára adnak idõpontot.Én valamikor január elején kértem, és február 19re kaptunk. (Miskolc)
nekünk a Hatvani korházba nem kellet sokat várni
Úgy látszik, ez is mindenhol máshogyan van. Nálunk a kórházban végeztek elõször csípõszûrét, majd itthon a gyerekorvos is megnézte. Azóta ahányszor viszem tanácsadásra (ott a doki is), minden alkalommal megnézi a csípõjét a kislányomnak. Ha valamelyik babánál talál valami problémát, akkor azt elküldi szakrendelésre, de akinél nincs semmi gond, azoknak nem kell menniük.
minket sem küldött a doktornéni én a védõnénit kérdeztem hogy miért, azt mondta mert minden rendben van és semmi gyanus nincs vele, azóta is nagyon szép a csípõje és egy csomó olyan dolgot csinál amihez egészséges csípõ kell
Ja és már 7 hónapos a kislányom. A nagy testvéreivel se kellett mennünk sehová külön csípõszûrésre, õket is ugyanígy vizsgálta meg minden alkalommal.

Mit jelent egyetemen, hogy kötelezően választható tantárgy, illetve szabadon választható tantárgy? Melyikből mennyit kell felvenni és a kötelezően választhatók közül mi alapján kell választani?

Legjobb válasz: Meg van adva, hogy a képzésed végéig mennyi kreditet kell összeszedni kötelezõ tantárgyakból és köt.vál/szabadon vál. tárgyakból. Hogy az utóbbiakból mennyit kell, azt a tanulmányi osztályon érdeklõdd meg! Amúgy azt választhatod, amelyik érdekel...=) bár pl. az én sulimnál néha kötelezõ tantárgyakat is köt.vál-hatóként írnak ki a neptunban és fel kell venni. Legjobb, ha megkérdezel egy felsõbbévest, esetleg ha van mintaterv, akkor ahhoz tartod magad.

Meg van adva, hogy a képzésed végéig mennyi kreditet kell összeszedni kötelezõ tantárgyakból és köt.vál/szabadon vál. tárgyakból. Hogy az utóbbiakból mennyit kell, azt a tanulmányi osztályon érdeklõdd meg! Amúgy azt választhatod, amelyik érdekel...=) bár pl. az én sulimnál néha kötelezõ tantárgyakat is köt.vál-hatóként írnak ki a neptunban és fel kell venni. Legjobb, ha megkérdezel egy felsõbbévest, esetleg ha van mintaterv, akkor ahhoz tartod magad.
A kötelezõen választható azt jelenti, hogy abból a listából mindenképpen fel kell venned megadott számú (ez egyetemenként, szakonként változik) tárgyat, de hogy pontosan melyiket, azt kiválaszthatod. Mondok egy példát, hogy megértsd. Én angol szakra jártam, ott kötelezõ pl. középkori angol irodalmat tanulni. De azon belül rengetegféle óra van, azt már kiválaszthatod te, hogy Chaucer érdekel, vagy inkább az Artúr királyról szóló legendákkal ismerkednél egy féléven keresztül. Természetesen a szigorlatra úgyis mindent kell tudnod egy bizonyos szinten, de kiválaszthatod, hogy melyikben szeretnél jobban elmélyülni az órákon. A szabadon választható azt jelenti, hogy egyáltalán nem kötelezõ olyat tanulnod, de ha téged az a tantárgy érdekel, akkor azt is felveheted. Ilyenek voltak nálunk pl. az angol zene vagy festészet története.

Vonaton a pótjegy az kötelezõ? Vagy mi az egyáltalán? Mire jó? Mennyibe kerül? Minek kell venni?

Budapest Déli pályaudvar- Székesfehérvár

Legjobb válasz: gyorsvonati pótjegy sebesvonatra kötelezõ, kb mindre 200FT körül mozog, ha nincs megbüntetnek Mire jó? többletbevétel a MÁV-nak Ha veszed a jegyed, megkérdezheted az árustól, hogy arra a vonatra kell e, de valószínû

gyorsvonati pótjegy sebesvonatra kötelezõ, kb mindre 200FT körül mozog, ha nincs megbüntetnek Mire jó? többletbevétel a MÁV-nak Ha veszed a jegyed, megkérdezheted az árustól, hogy arra a vonatra kell e, de valószínû
A legtöbb távolsági vonatra igen, kötelezõ, de a regionális vonatokra nem. Bp-Szfvár között ez azt jelenti, hogy az EC, IC és gyorsvonatokra kell valamilyen pótjegy, míg a személy- és zónàzó vonatokra nem.
Az Elvirán láthatod, mikor kötelezõ (már ha méltóztatnak pontosan adatot szolgáltatni). Mire jó? Arra, hogy a szegények zsebébõl még több pénzt húzzanak ki (Ezt bezzeg nem hangsúlyozzák ki folyton, ellentétben a rezsicsökkentéssel) Mennyibe kerül? Távtól függ, egy 15 km-es távon úgy 150 jó magyar forint, egy 270 km-esen meg 430. Minek kell venni? Mert ha nem veszel, megbüntetnek.
a MÁV burkolt áremelése és kötelezõ.

Az egyik weboldalon kötelezően meg kell adni a szállításnál a "State/Province"-ot. Ide mit kell beírni?

Legjobb válasz: Állam/tartomány. Mivel Magyarország állam, ezért ha kötelezõ kitölteni, próbáld meg azt írni oda. Ha visszadobja, próbáld esetleg a megyét.

Állam/tartomány. Mivel Magyarország állam, ezért ha kötelezõ kitölteni, próbáld meg azt írni oda. Ha visszadobja, próbáld esetleg a megyét.
A kérdező hozzászólása: Oké. Köszönöm a választ.

Mikor kötelező a kettős könyvelés és mikor kell könyvvizsgálót alkalmazni? Vagy a kettő hogyan függ össze?

Legjobb válasz: Én úgy tudom, hogy cégeknek (Kft. Bt. Rt. stb.) tehát nem egyéni vállalkozóknak kötelezõ jó pár éve a kettõs könyvelés aki egyszeresen volt annak át is kellett erre térnie. Könyvvizsgáló pedig törvényben meghatározott bevétel, alkalmazott stb. meglétekor kell. De persze bárki alkalmazhat.

Én úgy tudom, hogy cégeknek (Kft. Bt. Rt. stb.) tehát nem egyéni vállalkozóknak kötelezõ jó pár éve a kettõs könyvelés aki egyszeresen volt annak át is kellett erre térnie. Könyvvizsgáló pedig törvényben meghatározott bevétel, alkalmazott stb. meglétekor kell. De persze bárki alkalmazhat.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!