Találatok a következő kifejezésre: Mikor jár tgyás, gyed, gyes (22 db)

Mikor jár a tgyás, gyed, gyes munkaviszony nélkül?

A helyzet az hogy megszünt a munkaviszonyom 6hónapja. El?tte 2 évig bejelentett munkaviszonyom volt. Nem találtam azóta munkát. De most már 3 honapos terhes vagyok. Végül is milyen juttatás jár nekem? Gondolom a gyes biztos és a többi?

Legjobb válasz: A többi nem jár(TGYÁS,GYED)élõ munkaviszony nélkül.GYES-t és családi pótlékot fogsz kapni.Ám ha idõközben valami csoda folytán el tudnál helyezkedni,akkor járna minden(TGYÁS,GYED,majd GYES),mivel az elmúlt 2 évet nézve rendelkezni fogsz a 365 nap bejelentett munkaidõvel.Persze csak akkor,ha a szüléskor is be lennél jelentve.Ha próbaidõn lennél,bármikor kirúghatnak,sajnos terhesség alatt is.

A többi nem jár(TGYÁS, GYED)élõ munkaviszony nélkül.GYES-t és családi pótlékot fogsz kapni.Ám ha idõközben valami csoda folytán el tudnál helyezkedni, akkor járna minden(TGYÁS, GYED, majd GYES), mivel az elmúlt 2 évet nézve rendelkezni fogsz a 365 nap bejelentett munkaidõvel.Persze csak akkor, ha a szüléskor is be lennél jelentve.Ha próbaidõn lennél, bármikor kirúghatnak, sajnos terhesség alatt is.
Akkor marad az a verzió, hogy csak GYES-t kapsz, Ha õrült nagy szerencséd van és el tudsz helyezkedni, akkor jogosult leszel mindenre.
A kérdező hozzászólása: Mind a 2 kérdésre igen a válasz!
Az 1. vagyok.Sajnos hiába van meg a 365 napja, ha a szülés idõpontjában nincs élõ munkaviszonya, vagy nincs álláskeresésin(munkanélkülin)nem fog kapni csak GYES-t.Azt tudja tenni-ha még nem vette igénybe, bár ezt kétlem-hogy a terhesség kb. 8. hónapjában bejelentkezik az álláskeresésire, amint megszül igénybe veszi a TGYÁS-t, annak lejártakor pár napra vissza jelentkezik, és megigényli a GYED-et.Kérdezõ:akkor most magad után fizeted a TB-t(a havi 6390 ft-ot)?Igénybe vetted már a 3 hónap munkanélkülit?
Ma már csak 3 hónapig jár a munkanélküli. Így ha most bejelentkezel munkaügyibe akkor is terhesség 6 hónapában lejár.
Elõzõ voltam: ha esetleg sikerült valamit hivatalosan megtudnod, megírod? Sajnos ez valószínûleg engem is érinteni fog! Elõre is köszönöm!!
Én pedig úgy tudom, hogy ha regisztrált munkanélküli vagy/és álláskeresési járadékot kapsz, akkor kaphatsz TGYÁS-t és GYED-et is. Szerintem hívd fel a munkaügyi központot, ott biztosan tudják, hogy valóban lehetséges-e ez.
Én úgy tudom, hogy a szülést megelõzõ két évben kell meglennie a biztosított 365 napnak. Szerintem fogsz kapni valamennyi gyedet, hiszen ebben az évben is dolgoztál, ha jól számolom 3 hónapot, 2011-et pedig gondolom végigdolgoztad. Ha nem is a gyerek 3 éves koráig fog járni a Gyed, valameddig járni fog szerintem. De ez felõl a TB-nél tudsz érdeklõdni!
Egyszeri anyasági segélyt is kérhetsz ha meglesz a megfelelõm pecséted. Ez olyan 65.000Ft.
Nekem megszünt a szerzõdésem mire megszületett a fiam, elõtte egy héttel járt le a hat-szerzõdés. Így kaptam fél évig TGYÁS, másfél évig GYED, és most GYES.

2011. áprilisra várjuk az első babánkat. Tgyás, gyed, gyes téren teljesen tájékozatlanok vagyunk. Azt tudom, hogy csak 2 év. De mi jár ezekre az időkre, és mennyi Ft? Nettó 110. 000 Ft kapok havonta. Több, mint 4 éve dolgozok.

Legjobb válasz: Tgyást, majd gyedet fogsz kapni. Mindkettõt meg kell igényelned. A tgyás 168 napig jár, a gyed pedig a kicsi két éves koráig. Az összegeket itt tudod kiszámolni: http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx

Tgyást, majd gyedet fogsz kapni. Mindkettõt meg kell igényelned. A tgyás 168 napig jár, a gyed pedig a kicsi két éves koráig. Az összegeket itt tudod kiszámolni: http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx
Összegek: TGYÁS és gyed a béred 70%-a, a TGYÁSból kevesebb dolgot vonnak, igy az nettõban több lesz. TGYÁS 168 napig, megigényelhetõ már szülés elõtt 28 nappal, de legkésõbb a szülés napjától azt kapod) utána a gyerek 2 éves koráig GYED. A harmadik évre kapni fogsz gyest, mert addigra visszahozzák megint. Már ha nem akarsz majd visszamenni dlgozni esetleg, mert a tervek szerint 6 órában lehet majd csak gyes mellett dolgozni.

Segítség Anyukák! Teljesen elvesztem a TGYÁS-GYED-GYES információhalmazban! Ha GYES ideje alatt szülök mi jár?

Annyi ellentmondásos információt olvastam a napokban, hogy elvesztem köztük. Kisfiam most 14 hónapos, szeretnénk kistestvért, de lehet, hogy nem jön össze úgy, hogy még a GYED ideje alatt megszülessen. GYED/GYES ideje alatt mehetek inkább táppénzre (az több volt nekem, mint amennyi a GYED-em most) Mi történik, ha már GYES-en leszek, ha születik? Kapok újra TGYÁS-t, GYED-et, vagy csak a GYES lesz? Ha az előbbi, akkor ugyanannyit kapok, mint a nagynál, vagy kevesebbet? (12 évet dolgoztam, mielőtt várandós lettem) Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

Legjobb válasz: Ha gyesbe szülsz, arra figyelj, hogy 180 napnál többet, ne legyél gyesen, mert akkor a minimálbér lesz az új gyeded alapja. Tehát, ha mondjuk 2 hónapja vagy gyesen, és kiderül, hogy terhes vagy, akkor mond le a gyest, vedd ki a felhalmozott szabikat, majd menj táppénzre. Így kapsz tgyást és gyedet is, ha továbbra is fennáll a munkaviszonyod. Ha jól tudom, a szerzõdés szerinti béred lesz az alap.

Ha gyesbe szülsz, arra figyelj, hogy 180 napnál többet, ne legyél gyesen, mert akkor a minimálbér lesz az új gyeded alapja. Tehát, ha mondjuk 2 hónapja vagy gyesen, és kiderül, hogy terhes vagy, akkor mond le a gyest, vedd ki a felhalmozott szabikat, majd menj táppénzre. Így kapsz tgyást és gyedet is, ha továbbra is fennáll a munkaviszonyod. Ha jól tudom, a szerzõdés szerinti béred lesz az alap.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a gyors választ és a tippet is! :)
ugyanez a bajom nekem is. 2 eves lett a gyerkoc, most kezdem a gyest, de oktoberben szuletik a teso. Az elso gyerekkel nagyon jo kis tgyast kaptam, de most nem tudom mire szamithatok. Ma kerdeztem a hr-t a munkahelyemen, de nem tudtak valami pontos valaszt adni. Azt mondtak a gyed lesz az alapja es hogy ne vegyek ki szabit mert egyreszt az osszeget nem befolyasolja masreszt megszakad az eddigi folyamat es akkor az meg vmi plusz hatranyt jelent. de igazabol a sotetben tapogatozott aki nekem valaszolt... Elso valaszolo: honnan tudod ezeket amiket leirtal tudsz edetleg belinkelni vmi oldalt, vagy szakmabeli vagy? koszonom en is a segitseget
Vagyis, ha gyesen maradsz, több mint 180 napot, akkor nem lesz meg a 180 nap bérezett nap, tehát a minimálbér lesz az alap. Viszont, ha szabadságon, táppénzen, vagy gyeden vagy, akkor ezek kiesnek ez alól, itt a szerzõdés szerinti bért kell nézni. Ha kiveszitek a szabit, majd táppénzre mentek, akkor megvan a 180 bérezett nap a szülésig, mert a szabadság és táppénz beletartozik a bérezett napba. Így a szerzõdés szerinti bér lesz az alap. A 180 bérezett napba még a tgyás is beletartozik, de mivel az 168 nap csak, így érdemes elõtte táppénzre menni, hogy a 180 nap meglegyen. A lényeg, hogy ne legyen 180 napnál vagyis fél évnél többet az illetõ, mert sajna akkor a minimálbér az alap, akkor is, ha a szerzõdé szerinti béred pl. bruttó 130 ezer forint.
3-as! Neked már érdemes táppénzre menni, hisz amúgy is havonta jobban járnál, hiszen több pénz, mint a gyes. Így a szülés napjától visszafele számolva megvan a 180 napod és a jelenlegi szerzõdés szerinti béred lesz a tgyás alapja.
3as vagyok, én sajnos azt olvastam tegnap több helyen, hogy a táppénz nem szamit berezett napnak, csak a ledolgozott munkanap, fizetett szabadsag, betegszabadsag. Tehat a szerzödes szerinti berem semmikeppen nem lesz a tgyas alapja, mert nem tudok 180 napot összegyujteni, vagy igen?
Mivel idén szülsz, a tgyást is idén igényled. így az igénylést megelõzõ évbõl fogják számolni. Nem tudom, akkor gyeden voltál? A 2012-es év szerzõdés szerinti béredet veszik alapul. A táppénz beleszámít a bérezett napba, a gyes nem számít bele, de ez a gyed igénylésénél fontosabb. A gyedet már 2014-ben fogod igényelni, szintén az elõzõ évet nézik, vagyis 2013-at. Gyes, táppénz nem lehet gyed vagy más ellátás alapja, így megint csak a 2013-as szerzõdés szerinti béredet nézik. De ha a gyes a több, értem ez alatt, több mint 180 nap, akkor sajna a minimálbér lesz az alap, ezért kell táppénzre menni, mert ebben az esetben szintén a 2013-as szerzõdés szerinti béred lesz az alap, mivel 2014-ben igényled már a gyedet.
Azért zavaros, mert a jogosultsági idõbe beleszámítják a táppénzt, de az összeg meghatározásánál márt nem, mivel egy ellátás nem lehet másik ellátás alapja. Mivel ténylegesen nem mész vissza dolgozni, így a szerzõdés szerinti béredet nézik. Mindenképpen azt nézik. Egy olyan dolog van még, hogy ha a szerzõdés szerinti béred eléri a minimálbér kétszeresét, azaz 186 ezer forintot, mivel 2012-ben gondolom gyeden voltál, így a 186 ezer forint harmincad része lesz a tgyás alapja, akkor is, ha a szerzõdés szerinti béred pl. 220 ezer volt.


TGyás, Gyed, Gyes mi után jár? Mit fogok kapni alanyi jogon a kicsi után?

TGyás, Gyed, Gyes mi után jár? 2009.május 22.-éig voltam otthon 3 éves kislányommal. Utána nem sikerült bejelentett munkahelyet találnom, mert egészségügyi gondjaim voltak, amikr?l leleteim is vannak. Jelenleg 10 hetes kismama vagyok és mivel egy nap 8x is hányok, sajnos alíg tudok kimozdulni itthonról.

Legjobb válasz: Szia! A Tgyáshoz és a gyedhez is kell a 365 nap? Gyes alanyi jogon 3 évig jár? A fõállású anyasághoz milyen feltételek kellenek? Köszönöm.

A kérdező hozzászólása: Szia! A Tgyáshoz és a gyedhez is kell a 365 nap? Gyes alanyi jogon 3 évig jár? A fõállású anyasághoz milyen feltételek kellenek? Köszönöm.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, értem. Pedig nagyobb értelmét látnám úgy, ha egymás mellett is kaphatnánk a kettõt...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors válaszokat, sikerült elolvasnom mindent.
"A fõállású anyasági támogatást gyes mellett is igénybe lehet venni?" Nem, mert mint írták, a három v. többgyerekeseknek jár, a legkisebb gyerek 3. életévétõl a 8. életévéig. Ha jogosult vagy gyesre, akkor nem jár gyet. "Rendszeres pénzellátásnak a fizetés számít?" A fizetés, a tgyás, a gyed, a nyugdíj, a gyes, a táppénz stb. is rendszeres pénzellátás. "Akkor az egyszeri anyasági támogatás nekem is fog járni?" Az egyszeri anyagági támogatás feltétele az, hogy legalább 4 alkalommal megjelenj terhesgondozáson. (Koraszülés esetén egy alkalom vagy ha min 5 hónapot igazoltan külföldön tartózkodsz, akkor nem kell.) "A CSP mindegyik gyermeknél egyforma vagy számít, hogy hányadik?" A csp a gyerekek számával nõ. egy gyermek esetén: 12.200, - egy gyermeket egyedül nevelõ esetén: 13.700, - kétgyermekes család (gyermekenként): 13.300, - két gyermeket egyedül nevelõ esetén (gyermekenként): 14.800, - három vagy több gyermek esetén (gyermekenként): 16.000, - három, vagy több gyermeket egyedül nevelõ esetén (gyermekenként): 17.000, - tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermek esetén: 23.300, - tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelõ esetén: 25.900, -
A kérdező hozzászólása: A fõállású anyasági támogatást gyes mellett is igénybe lehet venni? Rendszeres pénzellátásnak a fizetés számít? Nem regisztráltak, mint munkakeresõ a munkaügyi központnál egészségügyi gondjaim miatt, csak igazolást adtak ki, hogy nem szerepelek a nyilvántartásukban. Akkor az egyszeri anyasági támogatás nekem is fog járni? A CSP mindegyik gyermeknél egyforma vagy számít, hogy hányadik? Nagyon köszönöm a tanácsokat!
Szia! Tgyás, gyed nem fog járni, mivel nincs bejelentett munkád. Ha most sikerülne valahova bejelenteni, akkor sem járna, mert nincs meg az igénylést megelõzõ két évbõl 365 nap. Gyes alanyi jogon jár, 2010-ben 25792 Ft nettóban, arról szólnak a híradások, hogy a kormány nem szándékozik jövõre emelni.
Nem kapsz TGYÁSt, a biztositsod arra kell, hogy a szülésért és egyéb orvosi ellátásokért ne kelljen fizetned. A GYES és a fõállású anyasá egymást KÖVETIK. Tehát elõbb gyesen vagy, majd a legkisebb 3 éves korától gyet-en (fõállású anyaság). De ehhez 3 kiskorú gyerek kell. Az összege a kettõnek egyébként egyforma, nettõ 25.500 Ft körüli.
A kérdező hozzászólása: TB által biztosított vagyok, akkor a Tgyást kaphatom? Akkor vagy Gyes vagy Gyet, egyszerre a kettõt nem igényelhetem? Köszönöm
A GYES mellett nem jár a "fõállású", mert csak a legkisebb gyerek 3. évétõl a 8. évének betöltéséig jár. Addig kapod az egyszeri anyaságit, majd a GYES-t és a családi pótlékot amit itt tudsz megnézni:http://www.csaladipotlek.info/csaladi-potlek-osszege
És a családi pótlék.
Egyszeri anyasági támogatás is fog járni alanyi jogon, az olyan 64.000 ft.
Nincs jelentõsége, hogy regisztrált munkanélküli vagy sem.
A gyesre leszel jogosult.Nem vagy regisztrálva a munkaügyi központnál?
Szia megint! A tgyáshoz és a gyedhez is kell a 365 nap. A gyes 3 éves koráig jár. A fõállású anyaságiról már írt valaki.
Hát, pont az a gyet értelme, hogy gyes UTÁN nem kell visszamenni, aki nem akar, vagy nem tud 3 gyerek mellett, hanem maradhat még otthon.

Mikor jár a tgyás, gyed, gyes munkaviszony nélkül?

Júniusban diplomázom nappali tagozaton, és októberre várom a babát. Tudom, hogy gyest mindenképpen kapok, de mi a helyzet a többivel (tgyás, gyed)? Munkaviszonyom még nem volt, viszont a hallgatói jogviszonyom 1 évnél több, így a munkaviszony éveibe elvileg a kés?bbiekben bele fog számítani. Ugyanakkor nem dolgoztam 180 napot, ami alapján jogosult lennék a tgyásra és a gyedre, hiszen így mi alapján állapítanák meg a fizetésemb?l a gyedet? Akár egy hónap is elég lenne, hogy bejelentett munkaviszonyom legyen a beszámítható (?) hallgatói jogviszony után vagy jobban teszem, ha már most gyorsan keresek vmi „jól fizet?” állást, hogy meglegyen a 180 napom? (180 nap vagy munkanap?) Köszönöm a segítséget!

Legjobb válasz: Nem tudom pontosan, hogy a tgyássa mi a helyzet, de gyedet csak az kaphat, akinek volt fizetése, mivel azt a fizetésbõl számítják ki. Bár a tgyást is.

Nem tudom pontosan, hogy a tgyássa mi a helyzet, de gyedet csak az kaphat, akinek volt fizetése, mivel azt a fizetésbõl számítják ki. Bár a tgyást is.
Én úgy tudom a hallgatói jogviszony nem ide tartozik.Az a nyugdíj idõszakba beletartozik de a gyedbe nem.de egy tb nél ezt megmondják.Én nem rég kerültem velük kapcsolatba és felvilágosítottak errõl, de te ismeed a helyzetedet igazán.nekem pl.igazolnom kellett, hogy 3évig mit csináltam elõtte is utánna is volt jogviszonyom csak a tb kiskönyvben a tanulói idõ ugye nincs feltüntetve, leigazoltam, hogy nappalin tanulok, de a gyedbe nem tartozik bele csak a folytomosságba, de a gyedet az az utáni idõszakból számítják.Pl a tgyást is az utolsó 4év átlagából...nekem ebbõl 2.5az iskolai idõre esik-az elõtte levõ 4év törlõdik....de mivel utánna megvan a 180napom, azért jár a bejelentésnek megfelelõen ha a jogviszonyom tart.Én munkanélkülire kerülök sajna az utolsó 2.5hónapban, mert hat.idõre kötött szerzõdésem van, de a munkanélküli is jogviszony így jár a tgyás és gyed.ez tuti, mert már lezongoráztam párszor a munkügynél és a tb nél alehetõségeket.Nem tudom ez neked segített e valamit, de ha telefonon érdeklõdsz az illetékes szerveknél, hidd el segítenek szivesen.
Húha.... http://www.szakerto.lap.hu sztem keress meg meg vmi adó gurut minél hamarabb sok sikert..
Az amit a hallgatói jogviszony beszámításáról írsz, mind igaz. Viszont tb-köteles jövedelem nélkül csak a gyesre vagy jogosult. Ez biztos, én is hasonló helyzetben vagyok. Viszont ha el tudod intézni, hogy valahol bejelentsenek, és a szülés napján állományban légy valahol mint fõállású munkavállaló, akkor minden juttatás jár a szerzõdés szerinti jövedelmed után.
sziasztok kerlek segicsetek nekem , en dolgozztam 6-evig de kett eve mar nem dolgozzom , es 4-hetes terhes vagyok , meg szeretnem kerdezni hogy nekem mi jar gyed, gyes . ja es ha most munkaba tudnek allni es 4-hetes terhesen akkor megkapname a segejt , mert nagy szuksegem lenne ra sajnos , ha valaki tudja mi a valasz erre a kerdesre akkor kerlek titeket minel elobb valszojatok . e-mail cimem [email protected]

2. gyermek GYES alatt születne, ebben az esetben mi a 2 gyermek után járó TGYÁS, GYED alapja?

Kisfiam 2013. júniusában lesz 2 éves, lassan kistestvért szeretnénk. Júniustól leszek gyesen, jelenleg még a kisfiam két éves koráig a maximum GYED-et kapom, ha mostanában teherbe esnék, október, november környékén születne a kistestvér. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogyan számolnák a kistestvér után a TGYÁS-t, GYED-et?

Tgyás, gyed, gyes kérdés. Mi alapján számolják majd nekem? Jár majd valami?

A nagylányom most 27 hónapos, 2 éves kora óta gyest kapok utána. Időközben megint terhes lettem, 7+5 hetes vagyok most. A munkahelyem felszámolás alatt van, engem a bérgarancia alap már kifizetett, a cég hivatalosan még nem szűnt meg. A felszámolóbiztos kiküldte a kölcsönös megállapodást szerződésbontásról, amit nem írtam alá, így a munkahelyem hivatalosan akkor szűnik meg, amikor a cég. Ez akár 1-2 hónap is lehet még. Terhesen érthetően nem állok neki más munkát keresni magamnak, mitévő legyek, ha már papíron sem lesz munkahelyem. Jelentkezzek álláskeresésire vagy próbáljam meg táppénzre vetetni magam. Ilyen helyzetben fogok egyáltalán valami pénzt kapni a következő manóka után? Segítsetek légyszi, mert fogalmam sincs mit tegyek.

Legjobb válasz: Köszi szépen!

A kérdező hozzászólása: Köszi szépen!

Volt munkaviszony, kapott Tgyást és Gyedet is de most Gyesen van de a második baba meg útban van ilyenkor mi jár?

Legjobb válasz: Ha gyes alatt megszületik a második baba, akkor kapja majd a tgyást, gyedet. Ha gyesbõl kicsúszik, de van munkaviszony, akkor el lehet menni táppénzre, és akkor szintén jár a tgyás, gyed. Ha gyesbõl kicsúszik, és nem lenne munkaviszony, mert még korábban megszûnt, akkor csak alanyi jogon a gyes járna.

Ha gyes alatt megszületik a második baba, akkor kapja majd a tgyást, gyedet. Ha gyesbõl kicsúszik, de van munkaviszony, akkor el lehet menni táppénzre, és akkor szintén jár a tgyás, gyed. Ha gyesbõl kicsúszik, és nem lenne munkaviszony, mert még korábban megszûnt, akkor csak alanyi jogon a gyes járna.
attól függ mennyit volt gyesen. a gyedem 2010.11. hóban járt le. onnan a szülésig 2011. 05-ig gyes helyett táppénzen voltam, utána megint kaptam tgyást, gyedet. Azt nézik, hogy az elõzõ évben többet voltál-e gyeden, ha igen, akkor jár minden, mint az elõzõnél, és az alap is az, mint az elsõnél. csak van egy korált, én 100 e tgyást kaptam.
A kérdező hozzászólása: nem én rólam van szó, de õ már évek óta gyesen van (beteg a gyerek)

Kisfiammal vagyok itthon gyesen, nov. -ben jár le. Jan. -ra várjuk a kistesòt. Mivel járok a legjobban anyagilag, táppénz v. szabi, a gyes után? Vagy gyes alatt, helyett van vmi megoldás, h jobban járjak? Jár majd tgyás, gyed a kisteso után?

Legjobb válasz: "Jár majd tgyás, gyed a kisteso után?" Ezt mi nem tudhatjuk van még élõ munkaviszonyod, hány évet dolgoztál elsõ szülés elõtt? Jelenleg akkor járnál legjobban ha a nagyi nyugdíjas lenne és õ menne gyes-re te meg melle táppénzen lennél.

"Jár majd tgyás, gyed a kisteso után?" Ezt mi nem tudhatjuk van még élõ munkaviszonyod, hány évet dolgoztál elsõ szülés elõtt? Jelenleg akkor járnál legjobban ha a nagyi nyugdíjas lenne és õ menne gyes-re te meg melle táppénzen lennél.
Ha él még a munkaviszonyod és a kistesó születésekor is élni fog, akkor jár tgyás és gyed. Legjobban úgy jársz, ha gyes után kiveszed a szabikat és táppénzre mész, vagy szabi után dolgozni mész vissza. Viszont ha novemberig gyesen maradsz, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz, mert 2013-ban több mint 180 napot vagy gyesen. Igazából nem tudom, hogy lehet-e olyat csinálni, hogy bemész az Államkincstárba és megkérdezed, hogy a júniusi gyest le tudod-e mondani, mert akkor nem leszel 180 napot gyesen. Úgy kellett volna, mikor kiderült, hogy terhes vagy, akkor le kellett volna mondani a gyest és kivenni a szabikat majd táppénzre menni. Ha kevesebb mit 180 napot leszel gyesen, akkor a szerzõdés szerinti béred vagy tényleges béred lenne a gyed alapja. Bár gondolom május körül tudhattad meg, hogy terhes vagy, ha januárra vagy kiírva. Ha kiveszed a szabikat, akkor a munkáltatónak mindenképpen írásban jelezd, hogy terhes vagy, máskülönben kirúghat a szabi alatt!!
A kérdező hozzászólása: Igen, van élõ munkaviszonyom és lesz is, határozatlan a szerzõdésem.Elsõ baba elõtt kb.7 évet dolgoztam, szòval az is folyamatos.Igen májusban tudtuk meg a kistesò érkezését, de a bejelentéssel várunk a 12.hétig és ìrásban tervezem mindenképp. Addig gyûjtöm az infokat mi lenne a legjobb.
A kérdező hozzászólása: Még az merült fel bennem, hogy ìrjátok menjek táppénzre, gyes helyett, ez egy "természetes" lépés, vagy ettõl égnek áll majd a haja a munkáltatònak? Amúgy dédi nem mehet gyesre? Csak õ a nyugdìjas? :) És mivel a 12.hetet mindenképpen megvárjuk, addig nem valtoztatunk semmin, ìgy ha utána mennék táppénzre, akkor csak ennekbazbévemnek a második felét könnyìteném meg anyagilag, igaz? Tehát a tgyásomat, gyedemet nem fogja már vefolyásolni semmiképpen sem, mert meg lesz a 180nap gyes? És a tgyást mibõl számolják? Csak a gyedrõl ìrtátok, hogy a minimal bér lesz az alapja, egy kb-i összeget tudtok esetleg, hogy az mit jelent manapság (gyedben)? Annyira nem értek ezekhez, és szeretném megköszönni már az elözõ két válaazt is, nagyon kedvesek vagytok!
A gyed a mostani bruttó 98 ezerrel számolva nettó 48-50 ezer körül van. Ha jól tudom a tgyásod alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, de ez nem biztos, lehet az is minimálbér alapján lesz számolva, egy szakértõ talán jobban tudja.
A tgyás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, de max. a minimálbér kétszerese lehet (vagyis a felsõ határa ugyanannyi, mint a gyedé). Én a helyedben holnaptól elmennék táppénzre, egyrészt mert az magasabb összeg, mint a gyes, másrészt meg mert a második baba utáni gyednél jobban jársz, ha táppénz van idén nagyobbrészt.

Hol lehet érdeklődni, hogy mivel járok jobban, ami a tgyás-t, a gyed-et, meg a gyes-t illeti? Egyáltalán mire vagyok jogosult, mit mikor tudok igénybe venni? Itt személyes eligazításra gondolok. Apeh? Tb?

Legjobb válasz: Alanyi jogon jár:családi potlék,egyszeri anysági támogatás.Ezt születés után intézheted a magyar államkincstárnál.www.allamkincstar.gov.huSzülés után leszel tgyás-on,majd gyeden.Ezek felõl érdeklödj a munkahelyeden vagy a védõnõdnél.Nekünk a szülõfelkészitõn is elmondták.

Alanyi jogon jár:családi potlék, egyszeri anysági támogatás.Ezt születés után intézheted a magyar államkincstárnál.www.allamkincstar.gov.huSzülés után leszel tgyás-on, majd gyeden.Ezek felõl érdeklödj a munkahelyeden vagy a védõnõdnél.Nekünk a szülõfelkészitõn is elmondták.
TB, és Magyar államkincstár.
A kérdező hozzászólása: Köszi


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!