Találatok a következő kifejezésre: Mikor jár és mikor gyes (50 db)

Május 8-ra vagyok kiírva a második babával. Az 1. babám május 31-én lesz 2 éves. Most akkor mi a teendőm a gyeddel gyessel kapcsolatban? Mi jár és mi nem?

Legjobb válasz: Úgy tudom tgyás is jár. Bár én még nem jelentettem be a terhességet a munkáltatómnál, május elejére várom én is a másodikat.

Úgy tudom tgyás is jár. Bár én még nem jelentettem be a terhességet a munkáltatómnál, május elejére várom én is a másodikat.
megigényled a kicsire a gyedet, így folyamatos lesz, ennyi. gyest majd akkor kapsz ha a kicsi 2 éves lesz. 2 ellátás nem jár
Bocs h offolok, de második babánál ilyenkor nem jár tgyás? (hasonló helyzetben vagyok, 2 év lesz köztük)
elsõ vagyok, teljesen igazatok van, tgyás aztán gyed a kicsire, csak bezavart a gyes! szóval ugyanúgy mint az elsõvel, de a 2.ra már semmit nem fogsz kapni a csp-n kívül
Amikor megszületik, aznappal lemondod a nagyra a gyedet, és igényled a kicsire a tgyást. AMikor már a kicsi is itt lesz, akkor rá csak csp-t kapsz.
Na meg a családi adókedvezmény :)

Gyed, Gyes stb. Ezen kívül milyen pénzbeni juttatást kaphat egy kismama és kispapa? Mi mettől meddig jár és mik a feltételei, hol kell intézni?

Gondolom mindet a munkabér alapján számolják, ami nekem mondjuk nem sok, de ez van. Már több, mint 3 éve dolgozom megszakítás nélkül.

Legjobb válasz: Szülés után (vagy elõtte 28 nappal) igényelhetsz tgyást. Ez 168 napig jár, (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a , mínusz szja. Ha letelt a tgyás, akkor jön a gyed, neked a gyerek 2 éves koráig. Ez is (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a, ebbõl szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak. A gyerek 2 éves korától 3 éves koráig van gyes, ez br. 28500 Ft, ebbõl nyugdíjjárulékot vonnak, heti 30 órában lehet mellette dolgozni. (Tgyás és gyed mellett egyáltalán nem lehet keresõtevékenységet folytatni) Tgyást, gyedet az oepnél kell intézni, ill. ha a munkáltatód tb. kifizetõhely, akkor náluk. Gyest a MÁk-nál. A magzat 91. napjától jár a családi adókedvezmény, egy gyereknél (ill. magzatnál) ez 10eFt-ot számít, ha van annyi levonandó szja-d vagy a férjednek (ha nincs, akkor megosztható kettõtök között). Munkáltatónál kell intézni, mindkét munkáltatónak alá kell írnia. Családi pótlék: MÁK, egy gyerekre 12200Ft. Egyszeri anyasági segély: MÁK, feltétel: min. 4 alkalommal meg kell, hogy jelenj terhesgondozáson, 64127 Ft. Nem pénzbeli: Gyerek után járó pótszabi: mindkettõtöknek évi 2 nap Apa szabi: szülés után 5 nap Babakötvény: automatikusan megnyitják, 42eFt-al, erre rakhatsz te is, átviheted bankba, kamatozik, a gyerek 18. éves korában jut az összegyûjtött pénzhez, amit csak bizonyos célra fordíthat (pl. iskola).

Szülés után (vagy elõtte 28 nappal) igényelhetsz tgyást. Ez 168 napig jár, (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a , mínusz szja. Ha letelt a tgyás, akkor jön a gyed, neked a gyerek 2 éves koráig. Ez is (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a, ebbõl szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak. A gyerek 2 éves korától 3 éves koráig van gyes, ez br. 28500 Ft, ebbõl nyugdíjjárulékot vonnak, heti 30 órában lehet mellette dolgozni. (Tgyás és gyed mellett egyáltalán nem lehet keresõtevékenységet folytatni) Tgyást, gyedet az oepnél kell intézni, ill. ha a munkáltatód tb. kifizetõhely, akkor náluk. Gyest a MÁk-nál. A magzat 91. napjától jár a családi adókedvezmény, egy gyereknél (ill. magzatnál) ez 10eFt-ot számít, ha van annyi levonandó szja-d vagy a férjednek (ha nincs, akkor megosztható kettõtök között). Munkáltatónál kell intézni, mindkét munkáltatónak alá kell írnia. Családi pótlék: MÁK, egy gyerekre 12200Ft. Egyszeri anyasági segély: MÁK, feltétel: min. 4 alkalommal meg kell, hogy jelenj terhesgondozáson, 64127 Ft. Nem pénzbeli: Gyerek után járó pótszabi: mindkettõtöknek évi 2 nap Apa szabi: szülés után 5 nap Babakötvény: automatikusan megnyitják, 42eFt-al, erre rakhatsz te is, átviheted bankba, kamatozik, a gyerek 18. éves korában jut az összegyûjtött pénzhez, amit csak bizonyos célra fordíthat (pl. iskola).
GYED elõtt félévig TGYÁS-t kapsz! Ez is, ahogy a GYED a béred 70%-a! Van még egyszeri anyasági, amit akkor kapsz, ha megszülsz, az 65 ezer!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, fõleg a 2. válaszolóét! Nagyon hasznos volt.

Ha a szülést megelõzõ 2évben megvan a 365napom és egyedülálló anyuka vagyok (a párom elismeri de nem élünk együtt ), jelenleg is van munkaviszonyom, akko mi jár nekem, mit kell igényelnem és mikor? Gyes, Gyed Családipótlék tgyás?

Legjobb válasz: Tgyás - ezt a kiírt idõpont elõtt 28 nappal igényelheted legkorábban Családi pótlék - ezt szülés után (itt számít, hogy egyedülálló vagy) Egyszeri anyasági támogatás - szülés után (ha legalább 4x megjelentél az orvosnál terhesség alatt)

Tgyás - ezt a kiírt idõpont elõtt 28 nappal igényelheted legkorábban Családi pótlék - ezt szülés után (itt számít, hogy egyedülálló vagy) Egyszeri anyasági támogatás - szülés után (ha legalább 4x megjelentél az orvosnál terhesség alatt)
Gyes Csp jàr alapból is a több attól függ hogy dolgoztàl-e egy évig elõtte és hogy van-e szülés idõpontjàban bejelentett munkahelyed!!
Ha szüléskor is biztosítva vagy, akkor elõször a tgyás jár 168 napig, majd gyed a gyerek max. 2 éves koráig, ez utóbbi függ a biztosításban töltött napok számától. Tgyás és gyed is alapesetben az igénylést megelõzõ év bruttó átlagbérének a 70%-a. A gyerek 2-3 éves kora között jár a gyes, ami jelenleg 25 ezer forint. Igényelheted az egyedülállóknak járó családi pótlékot, bár csak 1500 Ft-al több, mint a nem egyedülállóknak. Egyszeri anyasági támogatás feltétele a 4 orvosi pecsét a kis könyvedben, ennek összege 64 ezer és a baba születése után tudod igényelni. Esetleg rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ami a te esetedben évente kétszer kb. 6 ezer Ft Erzsébet-utalványt jelent, jövedelemfüggõ, igényelni az önkormányzatnál kell.
"párom elismeri de nem élünk együtt " Ha a párod akkor nem vagy egyedülálló. Akkor vagy egyedülálló ha te egyedül neveled, az apa gyerektartást fizet és max hétvégente látogatja, nem attól hogy nem laktok együtt hivatalosan. Különben meg 1000Ft-tal több családi jár egyedülállóként semmi más.


A terhesség elõtt mennyi idõt dolgoztál?
Kérdés, hogy most kapsz-e munkanélküli ellátást. Ha igen akkor TGYÁS járhat és bizonyos feltételek teljesülés esetén GYED is, de ahhoz trükközni kell. Ha nem leszel már jogosult munkanélküli ellátásra szüléskor akkor csak GYES járhat.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat. Igen kaptam az egyszerit, most pedig a gyest és családit. Csak az egyik anyuka mondta h járt volna a többi is, ezért érdeklõdtem. Még1szer köszönöm
A kérdező hozzászólása: másfél évet
Másfél évvel már jogosult vagy a TGYÁS-ra, és a GYED-re is.
A kérdező hozzászólása: köszi h válaszolsz, leirom bõvebben: tehát: -2007 aug a melom megszünik -2007 szep terhes leszek -2008 jan febr márc kapok munkanélkülit(3 honapot) -2008 jun megszületik a picikém
Csak akkor vagy jogosult ellátásokra, hogyha a szülés elõtt max 45 nappal még biztosítotti jogviszonyban állsz. Ha nem, akkor csak a GYES jár alanyi jogon + a családi pótlék + az egyszeri anyasági segély. Én így tudom.
Egy évvel elírtad a dátumokat, de a lényeg szempontjából mindegy. TGYÁS-ra akkor leszel csak jogosult, ha a munkanélküli megszûnésétõl számított 42 napon belül szülsz. A GYED meg sajnos így biztosan nem fog járni.
A kérdező hozzászólása: Jók a dátumok, már megszületett a kisszerelmünk. Csak most mondta nekem ezt az egyik anyuka, aki ezek szerint nem jól tudta és félre informált.
gyes.
mindenképp gyest
Ha októberben szülsz, és elõtte elmégy álláskeresési támogatásra úgy, hogy kapd a támogatást szüléskor, akkor kapsz tgyást, és ha marad pár nap az álláskeresésibõl a tgyás lejárta utánra akkor még a gyed is igényelhetõ, hiszen a szükséges 365 napod meglesz, csak a biztosítottságod fog hiányozni, azt meg áthidalhatod az álláskeresési támogatással.

Volt munkaviszony, kapott Tgyást és Gyedet is de most Gyesen van de a második baba meg útban van ilyenkor mi jár?

Legjobb válasz: Ha gyes alatt megszületik a második baba, akkor kapja majd a tgyást, gyedet. Ha gyesbõl kicsúszik, de van munkaviszony, akkor el lehet menni táppénzre, és akkor szintén jár a tgyás, gyed. Ha gyesbõl kicsúszik, és nem lenne munkaviszony, mert még korábban megszûnt, akkor csak alanyi jogon a gyes járna.

Ha gyes alatt megszületik a második baba, akkor kapja majd a tgyást, gyedet. Ha gyesbõl kicsúszik, de van munkaviszony, akkor el lehet menni táppénzre, és akkor szintén jár a tgyás, gyed. Ha gyesbõl kicsúszik, és nem lenne munkaviszony, mert még korábban megszûnt, akkor csak alanyi jogon a gyes járna.
attól függ mennyit volt gyesen. a gyedem 2010.11. hóban járt le. onnan a szülésig 2011. 05-ig gyes helyett táppénzen voltam, utána megint kaptam tgyást, gyedet. Azt nézik, hogy az elõzõ évben többet voltál-e gyeden, ha igen, akkor jár minden, mint az elõzõnél, és az alap is az, mint az elsõnél. csak van egy korált, én 100 e tgyást kaptam.
A kérdező hozzászólása: nem én rólam van szó, de õ már évek óta gyesen van (beteg a gyerek)

Mikor jár a gyed és a gyes?

hány napnak kell ledolgozva lenni beleszámit e a 9hónap táppénz?

Legjobb válasz: Igen,bele számít a táppénz is. Tavaly még 2 évig kellett biztosítottnak lenni+ ha már meg is szûnt szülésre a munkaviszony,akkor is jogosult az újdonsült anyuka a Tgyás-ra,majd a gyed-re,ha a szülést megelõzõen max asszem 42 napja szûnt meg a munka viszonya. Ha nincs meg a biztosítási idõd,akkor gyes-t fogsz kapni,illetve ha jogosult vagy a Tgyás-ra,majd a gyed-re,akkor a gyermek két éves korától gyes jár. Remélem tudtam segíteni! Üdv:3 lányos

Igen, bele számít a táppénz is. Tavaly még 2 évig kellett biztosítottnak lenni+ ha már meg is szûnt szülésre a munkaviszony, akkor is jogosult az újdonsült anyuka a Tgyás-ra, majd a gyed-re, ha a szülést megelõzõen max asszem 42 napja szûnt meg a munka viszonya. Ha nincs meg a biztosítási idõd, akkor gyes-t fogsz kapni, illetve ha jogosult vagy a Tgyás-ra, majd a gyed-re, akkor a gyermek két éves korától gyes jár. Remélem tudtam segíteni! Üdv:3 lányos
Az elsõ választ nagyon helyesbíteni kell. 1. "Tavaly még 2 évig kellett biztosítottnak lenni" Sosem kellett két évig biztosítottnak lenni, mindig két éven belül kellett a biztosítotti idõnek meglennie, 2010 május elõtt 180, azóta 365 napnak. 2. "ha már meg is szûnt szülésre a munkaviszony, akkor is jogosult az újdonsült anyuka a Tgyás-ra, majd a gyed-re, ha a szülést megelõzõen max asszem 42 napja szûnt meg a munka viszonya." Csak a tgyásra jogosult ekkor az anyuka, a gyedre nem. Gyedet kizárólag akkor kaphat valaki, ha igényléskor él a munkaviszonya (tgyás lejártakor), vagy legkorábban a tgyás alatt szûnik meg. 3."ha jogosult vagy a Tgyás-ra, majd a gyed-re, akkor a gyermek két éves korától gyes jár". Nem feltétlenül, tekintettel arra, hogy a gyed annyi ideig jár, amennyit korábban biztosításban töltöttél. Ha 365 napod van, akkor nagyjából a kicsi másfél éves koráig jár a gyed, onnantól a gyes. 365 napnak kell amúgy lennie a gyednek, és igen beleszámít a táppénz, ezt az elsõ válaszoló is jól írta.

Kinek jár a gyes? Igaz hogy csak annak akinek egy év munkaviszonya van? és mi a külömbség a gyes, és gyed között?

Legjobb válasz: Gyes alanyi jogon jár azt hiszem 28 ezer ft,Gyed-hez kell 1 év munkaviszony.

Gyes alanyi jogon jár azt hiszem 28 ezer ft, Gyed-hez kell 1 év munkaviszony.
A gyes mindenkinek alanyi jogon jár, az összege fix, 28ezer forint körül van, de ezt majd pontosabban meg mondja neked olyan, aki épp kapja. A gyedhez kell az egy év munkaviszony, azt a fizetésed százalékában kapod (talán 70%), viszont van egy maximum összege, olyan 90ezer forint körül. Eredetileg gyed az elsõ két évben jár, utána egy évig még gyest kapsz, illetve ha nem volt munkaviszonyod, akkor a gyerek születésétõl 3 éves koráig folyamatosan gyes jár. Az idõtartamokkal mostanában kavartak valamit, de hogy végül is mi lett, azt nem tudom, engem most nem érint.
GYES alanyi jogon mindenkinek jár. Ezt úgy különbözteted meg a GYED-tõl, hogy az S betû segélyt jelent a D díjat. A Gyed amit munkaviszony alapján kapsz a TGYÁS után a gyerek 2 éves koráig utána jön a GYES annak akinek volt munkaviszonya. Akinek nem volt az végig GYES-t kap ami nagyon kevés.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!!!!:)
A lényeget már leírták neked, ami kimaradt: ha egy év munkaviszonyod van, akkor a gyed egy évig jár, vagyis kb. a baba másfél éves korától csak gyest kapsz. Ahhoz, hogy két éves koráig gyedet kapj, legalább 562 nap munkaviszony kell. A gyed maximális összege 109200Ft, a gyesé 28500Ft (ez kézbe 25650). A gyedet az igénylés elõtti évben elért jövedelmed alapján számolják, mértéke 70%.

Ha a gyed nem jár akkor a gyest hogy kell igényelni és mikor az én esetemben? Segíten. étek?

Szóval volt munkám utánna lett egy másik és terhesség el?tt eljöttem kaptam egy ideig munkanélkülit!az ahogy lejárt megkértem a rendelkezésire állót ! csak hogy most jövö honapban szülök és most össze is házasodtunk az apukával és igy már nem járna! és ezt hogyan intézzem?mert vissza kéne mondanom a papirjaimat meg átiratni !de melyiket el?bb és hogy? és a gyest azt a szülés után kell vagy el?tte megigényelni?jajj kicsit kusza ez nekem nem tudom milyen sorrendben hogy kell csinálni,aki tud segítene? el?re is köszönöm

Legjobb válasz: Jövedelmedtõl függõen mennyi gyes jár majd??? A gyes fix összegû, mindenkinek nettõ 25.000-egynehányszáz forint. Szülés után lehet igényelni, igénylõlap letölthetõ a netrõl.

Jövedelmedtõl függõen mennyi gyes jár majd??? A gyes fix összegû, mindenkinek nettõ 25.000-egynehányszáz forint. Szülés után lehet igényelni, igénylõlap letölthetõ a netrõl.
A gyes-t a kicsi születése után egybõl kell intézni.www.adozona.hu itt elég sok hasznos információt találsz.Pl jövedelmedtõl függõen mennyi gyes jár majd.Remélem tudtam segíteni.Enikõ
A kérdező hozzászólása: igen azt tudom csak hogy ezt hogy csináljam hogy elõbb a nevemet írassam át és utána mondjam vissza a pénzt vagy fordítva ?és ha arra a pár napra nem jár semmi és megszakad attól ugyanúgy jár a gyes ugye?

Mikor jár gyed és mikor gyes? Mindkettő egyszerre is járhat valakinek?

Legjobb válasz: Gyed jár,ha a szülés elõtti két évben van 180 munkanapod,akkor a kereseted 70%át kapod.(De max a minimálbér 2*esének a 70%át.)Ez két évig. Gyes ha nem tartozol bele a gyeses kalapba,az pedig a családi pótlékkal együtt olyan 40.Ez pedig 3ig.E mellett lehet 4 órában munkát vállalni. A kettõ együtt nem jár senkinek sem!

Gyed jár, ha a szülés elõtti két évben van 180 munkanapod, akkor a kereseted 70%át kapod.(De max a minimálbér 2*esének a 70%át.)Ez két évig. Gyes ha nem tartozol bele a gyeses kalapba, az pedig a családi pótlékkal együtt olyan 40.Ez pedig 3ig.E mellett lehet 4 órában munkát vállalni. A kettõ együtt nem jár senkinek sem!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!